PDA

View Full Version : Osmanlı Moderleşmesinin Meseleleri

gurkan
11-24-2006, 11:30 AM
Avrupa Şarkı Bilmez

Avrupalıların İslam'a dair malumat alabilmek için bazı dostlarımızın müfteriyâtından başka bir menbaları yoktur. Birkaç nev-heves üç-beş kelime Fransızca öğrenmekle adl ü hikmetin zübdetü'l-kemali olan İslâmiyet'i cahilâne ve bî-edebâne istihzâya kıyam etmiş. Ona bakılarak ahkâm-ı diniye oyuncak suretinde tutulmak isteniyor.

Vakıâ içlerinde taharri-i hakikat arzuları avâlim-i ulviyede insan var mıdır yok mudur bilmek için binlerce ashab-ı mütalâayı birçok faraziyât ve istidlalât ile uğraştıracak olan bu kadar ilerlemiş olan bunca ümem-i fâzıla bizim gibi bayağı kirpiklerine bağlanmış denilebilecek derecede karîb olan bir yerin halini görmemek gariptir.

Lâkin vatandaşlarımız bu yolda sakîm sakîm fikirlere düşmesinler. Kabristân-ı fenâda gunûde-i sükûn olan ecdadlarının esâtir-i selef kuvvetleriyle a’mak –ı vicdanlarından

istihrâc-ı hakayıka çalışmakta iken mader-i vatanın kucağına birbirine mülâsık tev’emler gibi yek-vücûd olarak düşmüş oldukları bir milletin mahiyetinden haberdar olmazlarsa ağreb olur.

Biz ise Avrupa’yı bu vukûfsuzluktan mazur tutarız. Çünkü İslam’a dair malumat alabilmek için bazı dostlarımızın müfteriyâtından başka bir menbaları yoktur.

Meselâ bir İngiliz İstanbul’a gelmiş, yangın topu işitmiş. Yanında olan rum tercümanından sebebini sual etmiş. Tercüman Bayezid kulesi’nde olan sepetleri göstermiş, “İşte bak iki âdem asmışlar onun için şenlik ediyorlar.”demiş. Şimdi birçok âhâd içinde kule dara ağacı zan olunuyor. Türkler daima âdem asarlar ve astıkça ilân-ı sürur ederler itikadında bulunuyor.

Bir kıssa–hân bir takım hikâyeler ihtirâ’ etmiş, onun iğfaliyle harem daireleri odaklıklar, kapatmalarla memlû birer mastaba-i sefâhet biliniyor.

İki çapkın bazı neşriyata muvaffak olabilmiş. Onların tesiriyle burada Müslüman olmayanların hayat ve hukuku Rusya veya İngiltere sayesinde mahfûz olunduğuna hükm olunuyor.

Birkaç ikbâl-perest efkâr-ı umumiyeyi âlem-i temeddünün muhabbetinden mahrum etmek için Müslümanlara mutaasıb süsü vermiş, Türk adı anıldıkça ehl-i salib hunharlarına benzer dünyanın altını üstüne getirmeyi arzu eder bir vahşi aşiret tasavvur olunuyor.

Birkaç nev-heves üç-beş kelime Fransızca öğrenmekle adl ü hikmetin zübdetü’l-kemali olan İslâmiyet’i cahilâne ve bî-edebâne istihzâya kıyam etmiş. Ona bakılarak ahkâm-ı diniye oyuncak suretinde tutulmak isteniyor.

Halbuki biz şimdiye kadar Avrupa lisanlarında şarka dair bir mütalâaya şâyân kitap göremedik. Şarkın ahvâlini öğrenmek isteyenler ne vasıta ile vüsûl-i maksada muktedir olsunlar da bu sû-i zehâbları terk etsinler? Ez-cümle Fransızcada kavâid-i siyasiye ve vekâyi’ve ahlâk-ı milliyemize müteallik mevcut olan kitapların en alimânesi d’Ohsson namında bir zatın eseri ve sevâbık ve âdâtmızdan bahseden âsârsın en muhikkânesi mâ’hûd hammer’in tarihidir. Bunlardan hangisi mütalaa olunsa içinde görülecek rivayât-ı cahilânenin kesret ve garâbeti akla hayret getirir.

Mesela d’Ohsson’un iddiasınca İslâm’da halkın hükümete karşı hiçbir gûna hukuku yoktur. Sünniler imamın masumiyetine mu’tekid, Şiiler ihtiyâr-ı ahaliye zâhibdir. Şiilerin muktedâsı imam Ali, Sünnilerin pişvâsı hazreti Ömer’dir. Yine o müellif Fatih’e, birader idamının cezasına dair bir kanun yaptırır, o asrın ulemâsına böyle bir kanunu fetva ile tasdik ettirir. Padişahın ahd ü nizamı hayatıyla kâimdir der. Ulu’l-emr, memurlarının mal ve canına tasarrufta muhtardır itikadında bulunur. Hâsılı kitabı okudukça bahsettiği ,şeriat-ı muhammediye midir, Çin kanunu mudur, nedir anlaşılmaz.

Bu türlü tahkikât ile fıkhın kavvâid-i hakimâne ve ahkâm-ı âdilânesi nasıl vukûf hâsıl edilebilsin.

Hammer, tarihine başlar başlamaz Sultan Osman’a ammisini idam ettirir, Kosova muharebesine bizim taraftan bataryalarla toplar gönderilir. Selimi evvel gibi, köprülü gibi müceddidleri ervâh-ı musallata haline kor. Rahibâne bin nefrin ile yâd eder. Bayezid-i sâni gibi sefih, İbrahim paşa gibi muharibleri melikü’l-hayr şekline getirir, acemâne bin mübalağa ile vasf eyler. Fatih’i, Cengiz’den zalim gösterir. Hain İskender gibi, Hunyat gibi karşısında duran sibâ’-ı vahşete havariyûna yakın hilm u insaf isnad eder. Onun rivayetince biz bir yere gidersek birkaç yüz bin kişi ile gideriz, düşmanlarımız karşısına yalnız on onbeş bin kişi ile gelirler. Hatta İstanbul’da kuvve-i külliyesine karşı duran askeri topu beş bin kişiden ibaret bırakmak ister. Mohaç gazasında Sultan süleyman’ın üç yüz bin kişiye bâliğ olan ordusu mukabelesine yalnız yirmi beş bin Macarlı getirir.

Şarlken’in hücum-ı osmaniyânı işittiği gibi Venedik’ten İspanya’ya firarını ve hatta hiçbir vakit Kanuni ile imtihan-ı ikbal meydanına girememesini maskara maskara ‘adem-i tenezülle tevile kalkışır. Fazıl Ahmet Paşa’nın Rabe suyundan geçirdiği on bin kişilik bir tâli’ayı ircâ’a mecbur olmasını fenn-i harbde yeni devir açabilecek bir melhame-i Kübrâ gibi göstermek ister. Ne vakit galebe edersek araya daima nâgehâni bir kaza karıştırır. Ne vakit mağlup olursak düşmana daima fevkalâde bir celâdet verir. Hıristiyanlar hakkında gerek kıbel-i şeriattan, gerek divan-ı devletten ne hükm sâdır olsa taassuba haml eder. Ne muamele vukû’ bulsa mezhep muhalefetine isnad eyler. Kara Mustafa paşa tarafından o vakit muamelât-ı hariciyesinde bihakkın ilân edilen Viyana seferine nakz-ı ahd namı verir. Yine o seferde Lehistan kralının nâ-kesâne ihtiyâr ettiği ahd-şikenliği gaza tabiriyle vasf eyler. Namazın tarifine kalkışır ; “tulü’ ve zevâl ve gurub dakikalarında salâta ibtidânın caiz olmaması İslam itikadınca o zamanlarda güneşi şeytanın tutuğundandır.”yollu hezeyanlar söyler. Arabiden Türkiden ibareler tercüme etmek ister. Küşâyiş-i derun mânasına olan ferec kelimesini râ’nın sükunuyla [fecr] okur. Tabirât-ı tahkiriyeden gidi kelimesini ma’hud hayvan mânasına kedi kıyas eyler.

Bu türlü malumat ile il Osmanlıların azamet-i şan ve mekarim –i ahlâkı nasıl öğrenilebilsin? Elsine-i şarkıyenin bir Avrupalıya hemen hiç fâidesi yok iken içlerinden birazı onları da tahsil ediyorlar da Araplar için yeni yolda sarf ve nahivler ve Türkler için yeni yolda lügatlar yapıyorlar. Bunlar mükemmel değil lakin hiç olmazsa ebnâ-yı vatandan mükemmel bir eser yapmak isteyenlerin husul-i maksadına hâdim olabilir.

Elsine-i garbiye bizim için katiyyü’l-vücûb haline girmiş iken hiçbirimiz selim-i sâlis zamanındaki seyyid Mustafa kadar olup da yazdığımızı okutacak kadar bir lisan tahsil edemiyoruz.

Ahvalimizin âyinesi eteryaların yazdığı kitaplardan ibaret kaldıkça Avrupa’ya ne kadar zülmâni görünsek çok sayılmaz.

Bizde her ne vakit Rusyalılar, Lehliler, Rumlar filan gibi başka lisanlarda uğradığımız isnadâtı yine o lisan halkına ifhâm edebilecek surette redde muktedir olursa Avrupa’da

efkâr-ı umumiye pek çabuk şarkı öğrenir, pek çabuk halkımızı teslim eder.

Bununla beraber Avrupa’da şarkın tamamıyla bilinememesi bizce o kadar hatarlı değildir. Çünkü istikbalimizin ehemmiyeti lâyıkıyla anlaşılmış ve ahde vefamız tamamıyla meydana çıkmıştır.

Fakat yine tekrar ederiz; vatandaşlarımız, bizde olmayan halleri bize isnad edip de imtizâc-ı menafimize çalışmakta tereddüt göstermesinler çünkü bizden ziyade kendilerinin hayatı, bekası ona muhtaçtır.

Dikkat etsinler ki dünyada azasının her biri bir lisan söyler bir devlet var mıdır? Nerede bu kadar mezhep taaruzdan beri kalmış? Nerede bu kadar cinsiyet beka bulmuş? Lehlilerin hali düşünülür, Macaristan’da kalan Ermenilerden hiçbir isr kalmadığına bakılırsa burada her kavim necâtı Devlet-i Alliyye’nin istiklâline mütevakkıf olduğu anlaşılır.

Biz şimdiye kadar edyân-ı sâire ashabını zimmetimize aldık. Her ahdimize vefa gösterdik. Asayişimizden dur olduk, milyonlarla canlar, mallar feda eyledik. Onların asayişini idâme ve mal u canını vikâye eyledik. Onlar tarafından da ahde vefa bekleriz. Vatan-ı umumi[nin] ağrâz-ı nefsâniyeden mukaddes tutulmasını arzu ederiz.

Bazı fıkralarda bu temayülün husulünü memnuniyetle görüyoruz. Ümmid ederiz ki bu temayül yakında cümlesine yayılır. Efkâr-ı saib ziyaya benzer, bir mülkün bir cihetinde zuhur edince sair taraflarında yine az zaman içinde yayılmak tabiidir.

Namık Kemal' "Osmanlı Modermleşmesinin Meseleleri"

gurkan
11-24-2006, 11:35 AM
"Avrupa Şarkı Bilmez" "Namık Kemal"

"Geçmişinden kopuk nesiller bilmezler Osmanlıyı" "Gürkan"

METE
11-24-2006, 12:10 PM
Hic akiyyic i bir yaziyi havadis degildirki copiyyi paste muhabbet i leri arz i endami etmeyyuuz sayin gurkan i serif hazretleri .

yavuz
11-24-2006, 01:14 PM
Tövbe estağfirullah...

gurkan
11-30-2006, 02:41 PM
Hic akiyyic i bir yaziyi havadis degildirki copiyyi paste muhabbet i leri arz i endami etmeyyuuz sayin gurkan i serif hazretleri .

Halbuki o kadarda araştırdık Meraklısı için.

Osmanlı Melelelerini konuşmak arzusu olanlar için güzel bir makale örneği ile...

Kul Gürkan(Başka unvan istemez)

petricli
11-30-2006, 03:04 PM
Sayın Gürkan,

Kendi fikirlerinizi yazsaydınız belki tartışabilirdik. Ama ölmüş bir insanın fikirlerini buraya yazmanız pek bir şey ifade etmiyor. Ne dersiniz?

Saygılar

gurkan
11-30-2006, 03:17 PM
Sayın Gürkan,

Kendi fikirlerinizi yazsaydınız belki tartışabilirdik. Ama ölmüş bir insanın fikirlerini buraya yazmanız pek bir şey ifade etmiyor. Ne dersiniz?

Saygılar

Benim bildiğim fikirleri tartışmak için ölüm sınırı yok.

Bu makale detaylarına inildiğinde benim için çok bilgi içeriyor.

Hele Bu isim Namık Kemal ise;

O günden bugüne ne değişti. Avrupa'nın bakışında konuşulabilir.

Fikirin Bana ait olmasının ne önemi var.

Namık Kemal "Avrupa bilmez Şarkı iddasında"

Fikir orta da Buyrun.

BOZ-OK
11-30-2006, 04:26 PM
Hulasa, Osmanli modernlesememistir ve batmistir.... Eh, adamlarin buharla calisan makineleri icadettigi cagda, sen hala minarelere paratorner takilmasinin dinen caiz olmadigi fetvasi veriyor olursan, cok da sasirtici gelmiyor tabii....

Aybike
11-30-2006, 09:52 PM
insanlar ölebilir fekat fikirler asla..bakınız mesela örneğin.Rahmetli oldu kemal sunal
dimi?Ama ben onun şu espirisine halan gülebiliyom"Bende Harranlıyım"
yağnicim öle hemen ölünce iş bitmiyo..Petricli bey..Bide senin şu isim nece? merak ettim de..Ah ah bak yine aklıma rahmetlinin meraklı köfteci filmi geldi..:)

Bide üstadım bozok un fikirlerine hepinizin tikkatinizi çekmek istiyom ve çekiyom..Bikerme çok akıllı çocuk..şimcik o ölünce bura yazdığı o harika fikirleridemi ölcek..CIK CIK CIK....Ayıp Ayıııııııııııııııııp..Bi daha duymiiiim....

yavuz
12-01-2006, 08:40 AM
Ayrıca dini konularda verilen fetvalar vs. hakkında da Allah'a ve Ahir Zaman Peygamberi'ne ortak koştuğu -inkarlara rağmen- açık olan, bir milyardan fazla ehl-i sünnetin mezhep veya tarikat olarak tanımaktan çekindiği bir inancın savunucusu olanlar artık yorum yapmasınlar...

BOZ-OK
12-01-2006, 10:45 AM
Ayrıca dini konularda verilen fetvalar vs. hakkında da Allah'a ve Ahir Zaman Peygamberi'ne ortak koştuğu -inkarlara rağmen- açık olan, bir milyardan fazla ehl-i sünnetin mezhep veya tarikat olarak tanımaktan çekindiği bir inancın savunucusu olanlar artık yorum yapmasınlar...

Simdi gelelim sana...

1- Eger yukardaki sozlerinle Alevileri veya daha genis deyimiyle sunni olmayanlari kasdediyorsan, sana bu konudaki dersini baska bir konu basligi altinda yapilan tartismada evvelce almis oldugunu hatirlatirim...Ama gorunuyor ki aldigin ders sana yetmemis, hala araniyorsun...

2- O konu basliginda da gordugun gibi, senin gibi dusunenler azinliktadir (inanmiyorsan gider sayarsin....;)), yani afra tafra yapip o yorum yapsin bu yorum yapmasin diyecek durumda degilsin...

3- Senin sergiledigin bu tavrin "Islam disi" oldugu Kur'an ve Hadis ile sabittir, dolayisiyla sana baskalarinin degil ama kendinin "Musluman olup olmadigini sorgulaman" tavsiye edilir...

4- Turkcu oldugunu iddia eden bir bolucusun, eger sacmalamiyorsan amaclisin demektir, cunku senin iddialarin dikkate alinirsa, sen Turk ulusunun cok ciddi bir kismini inanclarindan dolayi reddetmekle kalmiyor, ayni zamanda Turkler arasinda boluculuk yapiyorsun...

5- Burasi bir tartisma forumudur, herkes her turlu fikri forum kurallari ve ahlaki sinirlar icinde kalmak kaydiyla soyleyebilir, savunabilir ve "istedigi gibi yorum yapabilir".... Sen de tahammul edip dinlemek zorundasin, dinlemek istemiyorsan da, kapi oradadir....

yavuz
12-01-2006, 11:01 AM
Ya yürü git işine... O başlık altında bir Şahan resmi koydum, altında kaldınız... Ders mi aldım öyle olunca? Ders verecek seviyeye gelmiş mi hissediyorsun kendini? Tevazu gerek önce!

Türkçü, ümmetçi filan değilim! Direkt olarak Türk'üm, Müslüman'ım, Ülkücüyüm, Nizam-ı Alemciyim... Osmanlı benim tarihimse, Müslüman-Türk tarihiyse, Osmanlı, Alevileri haklılıkla katletmişse ne güzel etmiştir, elleri dert görmesin. Bu katliam yüzünden çektiğiniz kuyruk acısıyla da her konuda Osmanlı'yı kötüleme hakkına sahip değilsinizdir! Hacı Bektaş-ı Veli gibi, Halife Hz.Ali gibi eşine az rastlanır yüce kişilikleri bile çarpıtabilmişsiniz. Şii değiliz diyorsunuz, arada bir fark gösteremiyorsunuz... Bölücü olan ben oluyorum, siz Avrupa Birliği'nden hak dileniyorsunuz. Bizim dergahlarımız gizli gizli, yasadışı yürütülürken, sizin cem evlerinize kimse birşey demiyor. Siz hala cem evleri konusunda devleti eleştiriyorsunuz. Yine bölücü ben oluyorum. Hz.Muhammed'e, daha da kötüsü Yüce Allah'a ortak olarak Hz.Ali'yi koyuyorsunuz, Hristiyanlardan farkınız kalmıyor, siz hala Müslüman'ız diye geziniyorsunuz. Topunu alsan toplasan bir avuç insan olacak Alevileri siz milyonlarca kişi olarak görüyorsunuz, böbürleniyorsunuz. Yetmiyormuş gibi ÖDP'den, DEHAP'tan, bilumum sol ve komunist partilerden çıkmıyorsunuz, öz be öz Türk oluyorsunuz. Şunu da ekleyeyim araya... Alevilik Türklüğün hası filan değildir, bazılarının bazı yerlerinden uydurduğu bir yalandır bu. Şamanizm'den vazgeçemeyip, onu İslam'la bağdaştırmak öz Türk olmaksa herhalde dünyadaki Türk sayısı da sizinkiyle eşittir! İslam'ı başka bir inanışla birleştirince Müslüman mı oldunuz? Size şunu söyleyelim; Şamanizm'i Türklükle özdeşleştirmeyin. Sonra çok komik oluyorsunuz. Eski din ile ırk arasındaki farkı anlayamayacak kadar ...(siz doldurun) olduğunuzu göstermeyin!

borcugin
12-01-2006, 11:39 AM
Osmanlı benim tarihimse, Müslüman-Türk tarihiyse, Osmanlı, Alevileri haklılıkla katletmişse ne güzel etmiştir, elleri dert görmesin. Bu katliam yüzünden çektiğiniz kuyruk acısıyla da her konuda Osmanlı'yı kötüleme hakkına sahip değilsinizdir! Hacı Bektaş-ı Veli gibi, Halife Hz.Ali gibi eşine az rastlanır yüce kişilikleri bile çarpıtabilmişsiniz.
S.A.

yavuz bu yargıların yalan ve yanlış. Seni kınıyorum.

Selametle.

yavuz
12-01-2006, 11:41 AM
Yanlış tabi borcugin abi... Zaten Hacı Bektaş da Hz.Ali de namaz kılmaz, diğer ibadetleri yapmazlardı değil mi?

BOZ-OK
12-01-2006, 11:41 AM
Ya yürü git işine... O başlık altında bir Şahan resmi koydum, altında kaldınız... Ders mi aldım öyle olunca? Ders verecek seviyeye gelmiş mi hissediyorsun kendini? Tevazu gerek önce!

Hatirladigim kadariyla alay konusu oldugu icin sinirlenip bagirip cagirmaya baslayan sendin....:rolleyes: Ve yine ayni seyi yapiyorsun....:lol:

Komiksin Yavuz...

Türkçü, ümmetçi filan değilim! Direkt olarak Türk'üm, Müslüman'ım, Ülkücüyüm, Nizam-ı Alemciyim...

Ben gormeyeli ulkuculuk bayaa degismis, ne zamandir din Turklugun belirleyici unsuru haline gelmis ulkuculer arasinda? :rolleyes:

Osmanlı benim tarihimse, Müslüman-Türk tarihiyse, Osmanlı, Alevileri haklılıkla katletmişse ne güzel etmiştir, elleri dert görmesin. Bu katliam yüzünden çektiğiniz kuyruk acısıyla da her konuda Osmanlı'yı kötüleme hakkına sahip değilsinizdir!

Ilginc....:rolleyes: Butun bu olaylarin hepsi, Yavuz Sultan Selim, Sah Ismail, Aleviler, Turkmenler, hepsi ama hepsi Turk tarihinin birer parcasidir... Burada kuyrugu acitanda, kuyrugu aciyan da "Turk" tur... Senin anlamaktan aciz kaldigin diger bir konu da budur... Ve iste bu yuzden bolucusun...

Hacı Bektaş-ı Veli gibi, Halife Hz.Ali gibi eşine az rastlanır yüce kişilikleri bile çarpıtabilmişsiniz. Şii değiliz diyorsunuz, arada bir fark gösteremiyorsunuz...

1- Daha once de ifade ettigim gibi Alevi degilim...

2- Siilikle Alevilik arasindaki fark o kadar aciktir ki, cehaletin bir yana, senin sanirim anlayis kitligin da var....:rolleyes:

Bölücü olan ben oluyorum,

Bolucu sen oluyorsun cunku,

1- Turkleri inanclarina gore boluyorsun..

2- Muslumanlari mezheplerine gore boluyorsun...

siz Avrupa Birliği'nden hak dileniyorsunuz.

Sana AB kapisinda dilenenlerin basinin hangi tarikata mensup oldugu evvelce hatirlatildi saniyordum....:rolleyes:

Bizim dergahlarımız gizli gizli, yasadışı yürütülürken, sizin cem evlerinize kimse birşey demiyor. Siz hala cem evleri konusunda devleti eleştiriyorsunuz.

Simdi mesele belli oldu, "Ulkucu-Ummetci" kardesim....Sizin dergahlar, ha? :lol:

Bu arada, gazetelere, televizyonlara ve bilimum medyaya bakilirsa pek oyle gizli takildiginiz soylenemez....:rolleyes:

Haa, bu arada, sevgili "Ulkucu" kardesim, dergahlariniz ummetcidir ve Ataturk ilke ve inkilaplarina aykiri faaliyetleri dolayisiyla zaten yasadisidir ve bence hic tavizsiz mucadele edilmesi gerekmektedir...

Yine bölücü ben oluyorum. Hz.Muhammed'e, daha da kötüsü Yüce Allah'a ortak olarak Hz.Ali'yi koyuyorsunuz, Hristiyanlardan farkınız kalmıyor, siz hala Müslüman'ız diye geziniyorsunuz.

Yuce Allah'a ortak olarak Hz. Ali'yi koyduklarini ispat edemezsen namerdsin...;)

Topunu alsan toplasan bir avuç insan olacak Alevileri siz milyonlarca kişi olarak görüyorsunuz, böbürleniyorsunuz.

Kimsenin boburlendigi yok, git bu konuda arastirma yapanlari oku da biraz bir seyler ogren...:rolleyes:

Yetmiyormuş gibi ÖDP'den, DEHAP'tan, bilumum sol ve komunist partilerden çıkmıyorsunuz, öz be öz Türk oluyorsunuz.

Evet, sizin aranizdan da vatan hainleri, dusman isbirlikcileri cikmistir...Hala da bir kisminiz oyledir, Naksibendi kardesim.... Kaldi ki, Aleviler arasinda, sizin gibi ummetci "Arap" tarikatlarindan kat kat fazla milliyetci bulunmasina ragmen yukardaki iddian komiktir....

Şunu da ekleyeyim araya... Alevilik Türklüğün hası filan değildir, bazılarının bazı yerlerinden uydurduğu bir yalandır bu. Şamanizm'den vazgeçemeyip, onu İslam'la bağdaştırmak öz Türk olmaksa herhalde dünyadaki Türk sayısı da sizinkiyle eşittir! İslam'ı başka bir inanışla birleştirince Müslüman mı oldunuz? Size şunu söyleyelim; Şamanizm'i Türklükle özdeşleştirmeyin. Sonra çok komik oluyorsunuz. Eski din ile ırk arasındaki farkı anlayamayacak kadar ...(siz doldurun) olduğunuzu göstermeyin!

Sacmaliyorsun... Turk tarihi Turklerin Islamiyeti kabuluyle baslamiyor, "Ummetci" kardesim.... Turkler tarih boyunca bir cok dini kabul etmislerdir ama bu gun Turkler arasinda nasil cogunluk Musluman ise, Islam oncesi de cogunluk Samanizm inancinda idi... Haa, bir konu daha, Alevilik ve diger Turk tarikatlarinin Turk kulturune katkisi butun arastirmacilarin ortak gorusudur ve ve bu tarikatlar Arap kulturel emperyalizmine karsi Turklugun en buyuk savunma araci olmustur... Arap tarikatlerinin panzehiridir Turk tarikatleri, "Ulkucu" kardesim...

borcugin
12-01-2006, 11:48 AM
S.A.

yavuz ne zaman Aleviler Hacı Bektaş Veli ile Hz. Ali (R.A.) yi Allah'a ortak koşmuşlardır? Bu sözü söylediğine inanamıyorum. Bu sözünle bizlerden ne kadar uzaklaşıyor ve çirkinleşiyorsun biliyor musun? Bu iftirayı ve inkârı yapma hakkını sana kim veriyor? Hani şu yarı Farsî, yarı Rus olupta, FG okulu mezunu olanlar kendini Allah yerine koyup bizleri kâfir ilân ediyorlar onu anladık ta, sana ne oluyor?

Türk Dünyasının yalnızca Sünnilerden, Türk Tarihinin yalnızca Osmanlı tarihinden ibaret olmadığını ne zaman kabul edip sindirebileceksin? Böyle davranmakla Türk Dünyasını bölmüyor musun? Senin gibi olmayanlar Türk değil mi?

Yazık yavuz yazık... Çok üzüldüm. Daha fazla günaha girme. Ben Alevi değilim ama her zaman iftiraya, inkâra ve zulüme karşıyım sevgili kardeşim.

Selametle.

yavuz
12-01-2006, 11:52 AM
Evet benim gidip okumam lazım... Senin de gidip kendini köprüden aşağı atman gerekiyor! Başka da birşey söylemeyeyim artık.

Ama aptallık sergilediğin bir yer var hani "ne zamandir din Turklugun belirleyici unsuru haline gelmis ulkuculer arasinda?" İşte böyle düşünmenin sebebi Türk-İslam Ülküsü diye birşey duymamış olmandır. Osmanlı düşmanısın ya, ondandır! Dert etme, doğuk kış günlerinde Osmanlı'ya dil uzatanları Yüce Allah, ateşiyle şereflendirecektir.

Başka da sataşma artık sevgili Osmanlı düşmanı, Safevi sempatizanı, İslam özürlü ağabeyciğim. Laf sokmaya çalışıyorsun, sokamayınca; kendini galip ilan ediyorsun!

borcugin
12-01-2006, 11:54 AM
S.A.

Susmak daha hayırlıdır yavuz.

Selametle.

yavuz
12-01-2006, 11:54 AM
borcugin, Osmanlı'yı anlaman lazım önce... Bunun için, Yavuz Sultan Selim ve Hasancan arasındaki diyalogları okusan iyi edersin...!

BOZ-OK
12-01-2006, 11:55 AM
S.A.

yavuz bu yargıların yalan ve yanlış. Seni kınıyorum.

Selametle.

Affina siginarak Borcugin kardesim, bu sefer konu sadece kinamakla gecistirilecek gibi degildir... Ulkuculuk, sozde Alperenlik kisvesi altinda yapilanlar asagidakilerdir ve salt cehaletle izah edilemez...

1- Turkler arasinda din temelli boluculuk.

2- Muslumanlar arasinda mezhep temelli boluculuk.

3- Bir inanc grubuna iftira atmak.

4- Kur'an ve hadise tamamen ters olarak kimin Musluman olup olmadigina karar verme yetkisini kendinde bulmak.

5- Bir inanc grubunun tumunu, iclerinden bir kisminin siyasi inancina bakarak karalamak.

6- Turk tarihini carptirmak.

Daha da sayilabilir ama yukardakiler benim icin bu arkadasin defterini durmek icin kafidir ve bundan sonra bu is tarafimdan "ozenle" yapilacaktir... Arkadas yola gelene kadar....

METE
12-01-2006, 11:57 AM
Bu yavuz denen kisi bolucudur sapiktir ve baskalarinin inancina hakaret etmektedir .

yavuz
12-01-2006, 12:00 PM
Yavuz Sultan Selim, hayatının son demlerinde yanından ayırmadığı doktoru Hasan Can'a hasta yatağında bulunduğu bir sırada:
— Hasan, beni nasıl görüyorsun, dedi.

Hasan Can:
— Sultanım Allah'a kavuşmak zamanıdır. O'na yöneliniz! dedi.

Yavuz:
— Ya Hasan bunca zamandır sen bizi kiminle sanıyorsun?

-----

Yavuz Sultan Selim haksızdı değil mi, Alevilerin katli konusunda...!

Çarpıttım tarihi, kusura bakmayın...

yavuz
12-01-2006, 12:00 PM
Bu yavuz denen kisi bolucudur sapiktir ve baskalarinin inancina hakaret etmektedir .

Bana kişisel hakaret edeceksen erkeksen gel de Uşak'ta et... Ne dersin?

yavuz
12-01-2006, 12:07 PM
Bundan sonra bu tartışmalara devam etmeyeceğim... Bir derdi olan varsa şahsımla... Bana hakaret edecek güce sahip olduğunu düşünenler de var sa aynı şekilde: LÜTFEN UŞAK'A GELSİNLER! Sonrasında forumu kirletmek istemiyorum...

METE
12-01-2006, 12:08 PM
Bana kişisel hakaret edeceksen erkeksen gel de Uşak'ta et... Ne dersin?
Kopek avlamaya usagami gitmem gerek karsimda soyleseydin ki o kadar yuregin yoktur agzini yuzunu dagitirdim allah belani versin .

BOZ-OK
12-01-2006, 12:09 PM
Evet benim gidip okumam lazım... Senin de gidip kendini köprüden aşağı atman gerekiyor! Başka da birşey söylemeyeyim artık.

Evet, okuman gerekiyor... Cunku "bilmiyorsun"... Ne tarih biliyorsun, ne sosyoloji, ne de Islami biliyorsun...

Ama aptallık sergilediğin bir yer var hani "ne zamandir din Turklugun belirleyici unsuru haline gelmis ulkuculer arasinda?" İşte böyle düşünmenin sebebi Türk-İslam Ülküsü diye birşey duymamış olmandır.

Bu durumda mesela Nihal Atsiz da Turkcu olmuyor tabii....:rolleyes:

Osmanlı düşmanısın ya, ondandır! Dert etme, doğuk kış günlerinde Osmanlı'ya dil uzatanları Yüce Allah, ateşiyle şereflendirecektir.

Ben Osmanli dusmani degilim ama sen butun turk tarihini Osmanli tarihinden ibaret sanmakla malulsun... Osmanli tarihi boyunca, onun paralelinde devam eden diger Turk gruplarinin tarihlerini yok varsaymak da cabasi tabii...:rolleyes:

Başka da sataşma artık sevgili Osmanlı düşmanı, Safevi sempatizanı, İslam özürlü ağabeyciğim. Laf sokmaya çalışıyorsun, sokamayınca; kendini galip ilan ediyorsun!

Satasan sensin ve maalesef Yavuzcugum, bu gune kadar soylediklerine tovbe edene kadar da seninle ugrasacagim....;)

Bu arada "Islam ozurlu" olan da sensin...Islam'ín en temel prensiplerini dahi anlamamis oldugun icin....Sana samimi olarak soyluyorum, bir an otur kendine disardan bak, su ana kadar soylediklerinin arasinda bir cok kufur vardir, tavrin Islamiyet disidir....

borcugin
12-01-2006, 12:11 PM
S.A.

Beyler bırakın bu efelikleri. Lütfen... Şurada adam gibi tartışacaksanız tartışalım. Ben Uşak'a gitsem, yavuz'u görsem, geldim desem, o yine bir Türk delikanlısı gibi davranacaktır. Tüm bunlar bilgisizliğimizin dışa vurumu. Bilgisiz isek lütfen tartışalım, birbirimizi bilgilendirelim, tehditler, hakaretler, bırakın bunları lütfen.

Selametle.

BOZ-OK
12-01-2006, 12:12 PM
Yavuz Sultan Selim, hayatının son demlerinde yanından ayırmadığı doktoru Hasan Can'a hasta yatağında bulunduğu bir sırada:
— Hasan, beni nasıl görüyorsun, dedi.

Hasan Can:
— Sultanım Allah'a kavuşmak zamanıdır. O'na yöneliniz! dedi.

Yavuz:
— Ya Hasan bunca zamandır sen bizi kiminle sanıyorsun?

-----

Yavuz Sultan Selim haksızdı değil mi, Alevilerin katli konusunda...!

Çarpıttım tarihi, kusura bakmayın...

Menkibeler tarih degildir yavuzcugum...:rolleyes: Herkes bir seylere inanmistir, tabii Yavuz Sultan Selim de inanmistir... Bu ne onun tumuyle hakli oldugunu gosterir, ne de onu dokunulmaz kilar...

BOZ-OK
12-01-2006, 12:15 PM
borcugin, Osmanlı'yı anlaman lazım önce... Bunun için, Yavuz Sultan Selim ve Hasancan arasındaki diyalogları okusan iyi edersin...!

Tabii Yavuz Sultan Selim ile Sah Ismail arasindaki diyaloglar da ilginctir...:rolleyes:

BOZ-OK
12-01-2006, 12:21 PM
S.A.

Beyler bırakın bu efelikleri. Lütfen... Şurada adam gibi tartışacaksanız tartışalım. Ben Uşak'a gitsem, yavuz'u görsem, geldim desem, o yine bir Türk delikanlısı gibi davranacaktır. Tüm bunlar bilgisizliğimizin dışa vurumu. Bilgisiz isek lütfen tartışalım, birbirimizi bilgilendirelim, tehditler, hakaretler, bırakın bunları lütfen.

Selametle.

Borcugin kardesim,

Mete'nin tavrini onayliyor degilim ama Yavuz'un tavrini ve sozlerini goz onune aldigimda onu cok da suclayamiyorum... Hepimiz genc olduk, bunlar ateslidir... Atesi yakan da sonuclarina katlanacaktir, fitneyi baslatanin da kim oldugu ortadadir... Inancina iftira atilip kufredilen de Mete'dir... Inan bana, benim bile kanim donmustur Yavuz'un soylediklerinden dolayi...

yavuz
12-01-2006, 12:21 PM
BOZ-OK herşeye rağmen sana ağabey demeyi tercih ederek başlıyorum...

BOZ-OK ağabeyciğim, öncelikle şunu söyleyeyim o Şah İsmail-Sultan Selim diyaloglarında da satranç diyaloğu vardır hoşuma giden, Sultan Selim baskındır. Ama olayı o boyutlara çekmek istemiyorum.

Öncelikle yanlış konuştuysam daha önce tüm Aleviler'den özür diliyor ve bu "post"umu okuyanların haklarını helal etmelerini istiyorum... Sözlerimin çoğunluğunun doğru olduğunu düşünerek, araya serpiştirdiğim -sinir halinde- yanlışlıklarımdan dolayı da özür diliyorum.

Bu özürlerimin sebebi, bir kimseden korkmam, çekinmem, utanmam filan da değildir ayrıca... İçerisinde yetiştiğim Türk kültürü ve içimde barındırdığım Allah korkusu beni buna itmiştir. Özür dilemediğim tek Alevi ise -eğer Alevi'yse- METE adlı kullanıcıdır, çünkü bazı şeyleri kişiselleştirmekte kendisini usta olarak görüyorum, sözleri çeliştiğinde lütfen bir daha hakaret yoluna başvurmasın!

borcugin
12-01-2006, 12:24 PM
S.A.

yavuz teşekkürler ve Allah razı olsun.

Selametle.

borcugin
12-01-2006, 12:27 PM
Borcugin kardesim,

Hepimiz genc olduk, bunlar ateslidir... Atesi yakan da sonuclarina katlanacaktir
S.A.

Evet doğrudur BOZ-OK, gençlik, ateş... İnsanların yanlış düşüncelerini düzeltmek adına onları dışlamamak gerekir. İnsanı sevmek gerekir. Ben yavuz'u seviyorum, o beni sevsin ya da sevmesin umurumda bile değil. En azından yanlışını anlayıp özürdileyerek erdemliliğini ortaya koymuştur.

Dedim ya, bu saatten sonra konuşmak hayırlı değildir. Bazen sükût gerekli. :)

Selametle.

yavuz
12-01-2006, 12:29 PM
S.A.

Evet doğrudur BOZ-OK, gençlik, ateş... İnsanların yanlış düşüncelerini düzeltmek adına onları dışlamamak gerekir. İnsanı sevmek gerekir. Ben yavuz'u seviyorum, o beni sevsin ya da sevmesin umurumda bile değil. En azından yanlışını anlayıp özürdileyerek erdemliliğini ortaya koymuştur.

Dedim ya, bu saatten sonra konuşmak hayırlı değildir. Bazen sükût gerekli. :)

Selametle.

Ben de seni seviyorum borcugin ağabey... Ben Uşak'a gel diye METE'ye demiştim ;) Üzerine mi alındın yoksa... Aaaa ;)

borcugin
12-01-2006, 12:34 PM
Ben de seni seviyorum borcugin ağabey... Ben Uşak'a gel diye METE'ye demiştim ;) Üzerine mi alındın yoksa... Aaaa ;)
S.A.

METE'de gelse aynı şekilde davranmanı emrederim, beklerim, isterim ve sana yakışır. Doğru mu?

Selametle.

yavuz
12-01-2006, 12:38 PM
Hah... Demir Kağan da geldi tam oldu... Bu tartışma uzar artık sabaha kadar. Ben yine celallenirim ;)

S.A.

METE'de gelse aynı şekilde davranmanı emrederim, beklerim, isterim ve sana yakışır. Doğru mu?

Selametle.

Edep olduktan sonra, başka birşey olmasına gerek kalmaz... ;)

BOZ-OK
12-01-2006, 12:47 PM
BOZ-OK herşeye rağmen sana ağabey demeyi tercih ederek başlıyorum...

BOZ-OK ağabeyciğim, öncelikle şunu söyleyeyim o Şah İsmail-Sultan Selim diyaloglarında da satranç diyaloğu vardır hoşuma giden, Sultan Selim baskındır. Ama olayı o boyutlara çekmek istemiyorum.

Yavuz, anlaman gereken bir sey var, Yavuz Sultan Selim de Turk'tur, Sah Ismail de Turk'tur... Meselelere bu gozle bakarsan ve tarihi olaylari inanc acisindan degil de nesnel acidan degerlendirirsen onunde yeni ufuklar acilacagina inaniyorum... Bir konuyu unutma, Turk tarihi ne Islamiyetten ibarettir, ne de Osmanlidan, bizim tarihimiz bu dar cerceveye hapsedilemeyecek kadar genistir... Sah Ismail de, Yavuz Sultan Selim de, Emir Timur da, Yildirim Bayezid de bizim tarihimizin figurleridir ve bu tarih bize dayatilan ummetci gozlugunden cok daha farkli bir gozlukle degerlendirilmeye muhtactir, yoksa kurda kusa yem olur Turk milleti... Rus, Cinli, Arap hep bunu yapmistir, artik bunlar bir son bulsun...

Öncelikle yanlış konuştuysam daha önce tüm Aleviler'den özür diliyor ve bu "post"umu okuyanların haklarını helal etmelerini istiyorum... Sözlerimin çoğunluğunun doğru olduğunu düşünerek, araya serpiştirdiğim -sinir halinde- yanlışlıklarımdan dolayı da özür diliyorum.

Bu özürlerimin sebebi, bir kimseden korkmam, çekinmem, utanmam filan da değildir ayrıca... İçerisinde yetiştiğim Türk kültürü ve içimde barındırdığım Allah korkusu beni buna itmiştir. Özür dilemediğim tek Alevi ise -eğer Alevi'yse- METE adlı kullanıcıdır, çünkü bazı şeyleri kişiselleştirmekte kendisini usta olarak görüyorum, sözleri çeliştiğinde lütfen bir daha hakaret yoluna başvurmasın!

Ozur dilemeyi bilmek buyukluktur... Ama bilgi ile de taclandirilmasi gerekir, iyi bir gencsin ama sana cok okumani tavsiye ederim kardesim, hem de birbirinden farkli kaynaklardan... Bu arada, bence ozrunu Mete'ye de tesmil etmelisin, cunku maalesef saldirdigin inanc onun inancidir.. Bence bu sekilde daha da buyursun...