PDA

View Full Version : "Özbek" kelimesinin anlamı nedir?

yavuz
11-29-2006, 04:20 AM
Geçenlerde boş boş düşünüyordum, birden aklıma geldi... Çok meraklandım; "ne demek Özbek?" diye. Aklıma gelen çağrışımları da paylaşayım, belki doğrudur:

Öz : Öz
Bek : Bey

veya

Öz : Oğuz

Sonuç; Öz Bey veya Oğuz Beyi

AFANDI
11-29-2006, 02:42 PM
Geçenlerde boş boş düşünüyordum, birden aklıma geldi... Çok meraklandım; "ne demek Özbek?" diye. Aklıma gelen çağrışımları da paylaşayım, belki doğrudur:

Öz : Öz

veya

Öz : Oğuz

Sonuç; Öz Bey veya Oğuz Beyi

özbek=oz bey

yani kendi kendisinin beyi sahibi

kimseye bagimli olmayan ... vs

yavuz
11-30-2006, 10:48 AM
özbek=oz bey

yani kendi kendisinin beyi sahibi

kimseye bagimli olmayan ... vs

"Oğuz Beyleri" şeklinde bir rivayet var ama...

Administrator
11-30-2006, 12:31 PM
hayir ya oz bektir yani oz turk demek gibi ama burda kendine bey anlamindadir ve tarihide oguz beyleri gibi cok uzun degil isste 11 12 13 yuzyil olushan bir kendine bey shekline olan iyasiy hareketdir sonra bazi turm kavlarinin millet adi ve 20 asirin 30 yillarindan itibaren orta asyada yashayan gocemen olmayan turk milletlerine verilen isimdir.(belli bir kismi uygur olarak kalmish.)

yavuz
01-13-2007, 05:03 AM
Başka bir kaynaktan...
Özbek adı, Ebu'l Gazi Bahadır Han'ın da belirttiği üzere, Altun Orda beyi Özbek'in adından gelmektedir. Altun Orda tahtına Özbek Han (1313-1340)'ın geçmesinden sonra, onun emrindeki kitlelere daha sonradan Özbekler denmeye başlanmıştır. Yani başlangıçta şahıs adı olan Özbek, bir zaman sonra belli bir Türk topluluğunun adı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

timurlenk
01-13-2007, 06:00 AM
özbek adı kesinlikle özbek handan gelmektedir ondan önce böyle bir kavram kesinlikle yokdur....

Sagittarius
01-13-2007, 11:29 AM
HAYIR!!!!!
ozbeklere Ozbek khanin hich alekasi yok! ozbekleri bilmiyorsun ne hakkin var yalan soylemeye?
sizlere ruslar sahip olmadi, eger sizlerde Sovetda olsaydiniz, shimdi siz Turk degil Arab veya Tatar olabilirdiniz.

please do not make stories unless you know who uzbeks are.
Ozbek khan lived in Kazakhsan and was Kazakh. we live in Uzbekistan which was called Turkistan untill 1924. We know our history and dont teach us who we are.

Kaptan-i Derya
01-13-2007, 12:20 PM
HAYIR!!!!!
ozbeklere Ozbek khanin hich alekasi yok! ozbekleri bilmiyorsun ne hakkin var yalan soylemeye?
sizlere ruslar sahip olmadi, eger sizlerde Sovetda olsaydiniz, shimdi siz Turk degil Arab veya Tatar olabilirdiniz.

Ozbek khan lived in Kazakhsan and was Kazakh. we live in Uzbekistan which was called Turkistan untill 1924. We know our history and dont teach us who we are.
Hoop dur bakalim, sinirlenmene gerek yok, sakin ol.

Nobody wants to teach you Uzbek history, the thread isnt about Uzbek history ether. The Uzbek name is used before that Mongol or Turkic Uzbek khan who did ruled (as you say) Kazakhstan. The starter of this thread wants to learn when Uzbeks began to call themselfs as Uzbeks in history and what Uzbek did meand.

yavuz
01-13-2007, 12:22 PM
Moda mı oldu, Türkçe başlayıp İngilizce devam etmek? :lool:

Kaptan-i Derya
01-13-2007, 12:31 PM
Moda mı oldu, Türkçe başlayıp İngilizce devam etmek? :lool: :rolleyes:

Ingilizce durumu daha iyi anlar diye, sende gördün Türkcesi zayif. Bana laf yetistircegine adam'a cevab ver'de gereksiz islerle meskul etme adami.

yavuz
01-13-2007, 12:39 PM
:rolleyes:

Ingilizce durumu daha iyi anlar diye, sende gördün Türkcesi zayif. Bana laf yetistircegine adam'a cevab ver'de gereksiz islerle meskul etme adami.

:lol: ;) :cool:

Darvesh
01-13-2007, 01:49 PM
Beyler, burada çekışmeye konu yok kı..

Başlangıçta şahıs adı olan Ozbek (Altin Ordu beyı olan Ozbek khana uzanıyor), soyledıgınız gıbı, zamanlar sonra Türk toplulugun adı olarak kullanılıyor. Ama, anlamı 'Kendısına Bek' dır. Mesela, Turkmenler de kendi milleti ismini "Ben turkum" olarak tercume ediyorlar.

Sag olun

P.s. Hic şu turk klavıyesına alısamıyorum. :)

Kaptan-i Derya
01-13-2007, 02:01 PM

Başlangıçta şahıs adı olan Ozbek (Altin Ordu beyı olan Ozbek khana uzanıyor), soyledıgınız gıbı, zamanlar sonra Türk toplulugun adı olarak kullanılıyor. Ama, anlamı 'Kendısına Bek' dır. Mesela, Turkmenler de kendi milleti ismini "Ben turkum" olarak tercume ediyorlar.

Sag olun

Peki özbekler nezamandan beri Özbek kimligini benimsemeye basladi?

Türk klavyesi parmaklarimi agritti TR'de :D

Dulkadiroglu
01-13-2007, 02:11 PM
HAYIR!!!!!

Tatarlar da Turk neden onları farklı millet gibi gosteriyosun???:shock:

borcugin
01-13-2007, 02:24 PM
Tatarlar da Turk neden onları farklı millet gibi gosteriyosun???:shock:
S.A.

Bunu anlamak mumkun değil. Kazak, Kırgız, Tatarlar Turkcenin Kıpcak Lehcesini konustuklari halde, Turk oğlu Turk oldukları halde, bir turlu anlayamıyorum, Ozbekistan Turkleri onlari pek Turk olarak kabul etmeyip, hic te Turk olmayan Tacikleri Turkmus gibi kabul etmelerini bir turlu anlayamıyor(uz). Bir kardesimiz acıklarsa memnun oluruz.

Selametle.

Darvesh
01-13-2007, 02:25 PM
Peki özbekler nezamandan beri Özbek kimligini benimsemeye basladi?

Rusce anlayan arkadaslar icin jevap burada: http://www.ferghana.ru/club/detail.php?id=77

Ozbek ulusal bilinçi daha once belirdigina ragmen, Ozbeklerin simdiki millet olarak oluşmasi, 1924yilinda Uzbekistan Sosyalist Cumhurieti ile ilişkilendiriliyor.

Ve bız artik Ozbek degıl, daha cok Uzbekistanli olmayi tercih ediyoruz:).

borcugin
01-13-2007, 02:29 PM
Ve bız artik Ozbek degıl, daha cok Uzbekistanli olmayi tercih ediyoruz:).
S.A.

Ben kendime Turkiyelim, Turkiye Turkuyum demekten ziyade, Turk'um demeyi daha onurlu ve aslımı inkar etmemis olarak kabul ediyorum. Boylece seni ve diğer tum Turkleri kan soy kardesim olarak goruyor, kendimi 300 milyon Turk olarak hissediyor ve kaderimi senin ve senin gibi diğer Turkler ile paylasmak istiyorum.

Bunun adı asırı milliyetcilik, kafatası ırkcılığı diyenler, onceden Ruslardi simdi ise cemaatlerdir ve onlarin hepsi de buyuk bir yalancıdır.

Selametle.

yavuz
01-13-2007, 02:41 PM
S.A.

Bunu anlamak mumkun değil. Kazak, Kırgız, Tatarlar Turkcenin Kıpcak Lehcesini konustuklari halde, Turk oğlu Turk oldukları halde, bir turlu anlayamıyorum, Ozbekistan Turkleri onlari pek Turk olarak kabul etmeyip, hic te Turk olmayan Tacikleri Turkmus gibi kabul etmelerini bir turlu anlayamıyor(uz). Bir kardesimiz acıklarsa memnun oluruz.

Selametle.

Ben Tacikleri de Kırgızlar kadar, Kazaklar kadar Türk görüyorum. Kürtleri de, aynı şekilde... Sonuçta; HerqezTürqtür... :lol:

Darvesh
01-13-2007, 02:51 PM
S.A.

Selametle.

Borcugin,

Ozbekler kendisini de, diger Turklerin de (Kazak, Kirigiz,etc) Turk olarak kabul ediyor. Ama bizin cogumuz icin artik Turk olmamiz o kadar onemli degildir, yani Dunya Turkleri ile duyugusal bagintimiz yokdur. Bizim icin daha onemli Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği icinde ortak olan tarihimiz ve Orta Asiyedeki cumhuryatlar ile komsuculugumuzdir. Bundan de Tatar, Baskir veya bizim direkt komsumuz olmayan diger Turklerin kaderi ile ilgincimiz yoklugudur.
Turkceyi konusmadikca, cok unutmusum, onun icin cok basit bir Turkcem icin afedersiniz. Dusuncelerimi daha cok anlamli aciklamak icin, inglizcede konusurum

We, uzbeks feel ourselves as Turks, but this emotional attachment to ''Turkishness'' has lost its importance to us, we consider ourselves first of all (a)as Moslems, (b)then as Uzbeks, (c) as Central Asians who has common history in CA(including Tajiks), and the last (d) as Turks. Furthermore, for most of older Uzbeks Turkey's turks are just like arabs, pakistanis and so forth, they prefer our former USSR friends to Turkey Turks. Cest ce la vie :)

S.A.

Bunun adı asırı milliyetcilik, kafatası ırkcılığı diyenler, onceden Ruslardi simdi ise cemaatlerdir ve onlarin hepsi de buyuk bir yalancıdır.

Selametle.

Olabilir, ama milliyetcilik cocuk hastaligi gibi. Her Millet bu hastalikni gecirmeli :)

borcugin
01-13-2007, 03:10 PM
S.A.

Ozbek Tarihi USSR kurulunca mı başladı? Onceden atalarınız yok muydu? Stalin, Lenin, Engels zamanında birden Tanrı tarafından mı yaratıldınız? Ve tum Orta Asyalik Turkler Komunizmi ciceklerle mi karsıladi? Yoksa atalarınızdan yuzbinlercesi komunizm yalanıyla soykırımamı ugratıldı?

Tarihinizi siz bir yerden baslatabilirsiniz ama Tarih bunu kabul etmez. USSR kurulunca tarihi baslatmak bir cocuk hastalagi gibi. Her millet bu hastalikni gecirmeli.:D

Selametle.

Dulkadiroglu
01-13-2007, 03:20 PM
Kendini once musliman olarak goren Ozbek kardesim "Aslını inkar eden bizden degildir" sana bu Hadisi hatırlatırım...

"Furthermore, for most of older Uzbeks Turkey's turks are just like arabs" bunu salak bir amerikalı ya da kanadalıdan duysam anlardım da nasıl Ozbekler boyle dusunuyor coookk ilginc...

İnsallah diger Ozbekler senin gibi atalarını unutup asimile olmamıstır..senin damarlarındaki kan coktan bozulmus...

Dulkadiroglu
01-13-2007, 03:22 PM
"Tarihinizi siz bir yerden baslatabilirsiniz ama Tarih bunu kabul etmez. USSR kurulunca tarihi baslatmak bir cocuk hastalagi gibi. Her millet bu hastalikni gecirmeli."

Bundan daha guzel bir cevap olamazdı herhalde((:Tebrikler Borcugin...

AFANDI
01-13-2007, 03:53 PM
S.A.

Ozbek Tarihi USSR kurulunca mı başladı? Onceden atalarınız yok muydu? Stalin, Lenin, Engels zamanında birden Tanrı tarafından mı yaratıldınız? Ve tum Orta Asyalik Turkler Komunizmi ciceklerle mi karsıladi? Yoksa atalarınızdan yuzbinlercesi komunizm yalanıyla soykırımamı ugratıldı?

Tarihinizi siz bir yerden baslatabilirsiniz ama Tarih bunu kabul etmez. USSR kurulunca tarihi baslatmak bir cocuk hastalagi gibi. Her millet bu hastalikni gecirmeli.:D

Selametle.

ozbek tarihi tabiki ussr ile baslamadi. bunu soyleyenlerin ozbekliginden suphe edilir.

tam aksine sscb bizim tarihimizin basladigi degil bitme noktasina geldigi donemdir.

bizim edebiyat kitaplarimizda orhun yazitlari yer alir kendi tarihimiz diye.

ali kushcu kendi ulugbey olduruldukten sonra orta asyayi terkedip kimin yanina gitti? fatihin? neden? kendisine en yakin olarak gordugu icin ayni soydan oldugu icin.

ama her ne kadar tarihsel bir yakinligimiz olsada ozbeklerin bir atasozu vardir ''uzaktaki akrabadan yakindaki komsun...'' bulundugumuz donemde ulkelerin en onemsedikleri sey ekonomik cikarlar oldugu gore en yakin akraban komsun olmak zorunda.

avrupa birligindeki ulkeler birbirlerine hem en uzak hemde en yakin akraba(komsu)dir ve isi goturuyorlar
bizde buna mecburuz galiba.

Tabriz_Han
01-13-2007, 03:58 PM
Biraz daha duyarli olalim ve durumu anlamaya calisalim.

Turkiye Turkleri niye gururlu? cunku istiklal savasinda bagimsizligini kavustu, emperiyalist gucleri ulkesinden atti, kendi egitimi kendisi yarati, kendi fikirlerini v.s Turklerin daha guclu olmasi icin yapildi. Tabii, bunu diyince, Buharali Mehmeticigi, Turkistanli yardimlasmalari, Dogu Turkistan Askerleri v.s'nin yardimlarini unutamayiz. Onlar Turkiye'de artik kaldilar, Turkiye icinde, her cesti Turk boyu bulunur.

Azerbaycan Turklerinde bazi yaslilar'da halen Rus hayranligi gorebilirsin, Iran Turklerin cogu kendini Turk olarak goruyor, bunun icin Farslara tesekkur edebiliriz cunku bir zamanlar baski kurmaya calistilar ama olmadi, sonra bize hep Torke ve dilimizi Turki olarak bilirler.

Ruslar Azerbaycan TUrkleri Tatar diye adlandirdilar, Tatarlari Cecen, Bulgar Turkleri baska adlar, yani tum amaclari kafa karistirmakdi. Milli egitimde, herkesin kafalarini karistirmaya calistilar, bir suru isim yaratilar, ulke cizdiler ve oradaki herkese bu isimleri verdiler.

Ruslarin kafa yikama kampanyasi cok yogundu, hemde Stalin'in katliamlarinda Turk aydinlari ortadan kaldirmaya calisti.

Onun icin, Turkistan Turkleri cok acilar cekti, ama zamanla Turklugu tabi daha one cikacak cunku onlar Turk'un taa kendisi, onlar Turk degilse biz Turk degiliz cunku biz onlarin sayesinde Turkuz, Atalarimiz oradandir.

Sagittarius
01-13-2007, 10:54 PM
if you relate uzbek people to Uzbekkhan or Shaybani we will lose our heros like Ahmed Yessevi, Yusuf Hos Hojib, Lutfiy, Horazmiy,MAhmud Pavlavon, Alisher Navoi and so many great scholars, empires from Uzbekistan.
They all lived before Uzbek khans and were Karluk turks. Modern uzbeks speak karluk and some in oguz.

Uzbek khan was kipchak and nothing to do with modern uzbeks.

p.s. Be realistic, Turkluk is myth. Oguz, Karluk, Bulgar, Kipchak are different languages, different cultures and different ethnic groups.

Destankutluhan
01-14-2007, 12:53 AM
if you relate uzbek people to Uzbekkhan or Shaybani we will lose our heros like Ahmed Yessevi, Yusuf Hos Hojib, Lutfiy, Horazmiy,MAhmud Pavlavon, Alisher Navoi and so many great scholars, empires from Uzbekistan.
They all lived before Uzbek khans and were Karluk turks. Modern uzbeks speak karluk and some in oguz.

p.s. Be realistic, Turkluk is myth. Oguz, Karluk, Bulgar, Kipchak are different languages, different cultures and different ethnic groups.

What you are saying actually shows Turkluk is the reality not a myth. At least we are not diverted from our roots, am I right ?

Turk is not a name of any ethnic group, it consist all the Tribes you have mentioned and the ones you did not. Those people called themselves as Turks in the past and there is no reason they do not say now and in the future.

Every nation around the world even Japans has different groups, and there is nothing strange we have different groups like Oguz, Karluk, Kipcak etc., But you are making a mistake here;mixing Tribe with Ethnicity.

It was an argument made by Soviets to avoid any union between the Turks. They have somehow got what they want. And now, the same argument also in place by Western Countries through the NGO's. The aim is the same, do not let the Turk People come together, stay together. The resons are economic, politic & strategic. For this,they will work on religious and etnicity issues and will let you believe that you are not what you are, you are something different ! Because we say Ben you say Men..... !

Whole Turkistan can not come together just because those selfish and stupid feelings. Why they are not coming together? Why they are putting every possible barriers between themselves ? It is in the name of diffrent ethnicity or religion or are they feel bigger or ulug then the others ?
I feel really sorry for them. If they, the states of Turkistan, continue like this and people of those states do not take care who they are, and forget their roots there would be no future.
Differences are exist but can be overcomed, at least firstly between the States of Turkistan.

Never forget your roots; We all are belong to Ulug Turk Nation. Being Uzbek, Oguz, Turkmen , Kipcak... make no difference. So you won't loose your/our great heros.

Saglicakla,

Darvesh
01-14-2007, 12:58 AM
S.A.

Beni anlamiyorsun, veya anlamak istemiyorsun. Tekrar ediyorum:

Ozbek ulusal bilinçi daha once belirdigina ragmen, Ozbeklerin simdiki millet olarak oluşmasi (simdiki UZbekistan devleti sinirlarinda yasayan millet olarak-ve bunin icina turk olmayan diger milletler de icerilir ), 1924yilinda Uzbekistan Sosyalist Cumhurieti ile ilişkilendiriliyor. Ama bu cumle bizin tarihimiz 1924 kadar olmayan diye anlanmaz ki. Nasil bu kadar absurd dusunce aklina geldi ki?

Yinede burada "Ozbek" terminin etimoloji hakinda konusuyoruz, ozbekler tarihi hakinda degil.

Saygilarim ile,

Destankutluhan
01-14-2007, 01:06 AM
Beni anlamiyorsun, veya anlamak istemiyorsun. Tekrar ediyorum:

Ozbek ulusal bilinçi daha once belirdigina ragmen, Ozbeklerin simdiki millet olarak oluşmasi (simdiki UZbekistan devleti sinirlarinda yasayan millet olarak-ve bunin icina turk olmayan diger milletler de icerilir ), 1924yilinda Uzbekistan Sosyalist Cumhurieti ile ilişkilendiriliyor. Ama bu cumle bizin tarihimiz 1924 kadar olmayan diye anlanmaz ki. Nasil bu kadar absurd dusunce aklina geldi ki?

Yinede burada "Ozbek" terminin etimoloji hakinda konusuyoruz, ozbekler tarihi hakinda degil.

Saygilarim ile,

Bu konuda size katiliyorum.
Ozbekistan Sovyetlerde yer alan Sosyalist Cumhuriyesi ile bilirkte bu adla anilmistir.
Ozbek tarihi farkli bir olay.

Demir Kağan
01-14-2007, 03:17 AM
Iran Turklerin cogu kendini Turk olarak goruyor, bunun icin Farslara tesekkur edebiliriz cunku bir zamanlar baski kurmaya calistilar ama olmadi, sonra bize hep Torke ve dilimizi Turki olarak bilirler.

HARAY HARAY MEN TURKEM!!

Tabriz_Han
01-14-2007, 06:37 AM

My friend the above are all "pollitical" names, they were the name's we gave to our tribal confederacies. For example the Oghuz Turk confederacy consisted of 24 Turkic tribes which united and went West-wards.

But this is just a name to describe our "Turkic" union. I mean were not, "Tekkeli" or "Bayatli" etc that is not our ethnitiy that is our tribe name but we belong to the Turk nation and ethnicity (remember ethnicity is not race, the whole idea of "race" is a complete myth as there is only one race the human race").

Oghuz, Karluk, Kipchak is all Turk they are the pollitical names for Turks in different regions. So who was Kashgarili Mahmud? he was a Turk and he wrote all about Turks, or Yusuf Has Hojib, or even Oghuz Khan etc etc

What I'm pointing out is that as a nation/ethnicity we are all Turks but we have our branches aswell, however, all major linguists will state that what you listed above are "dialects" not different languages. In Altaic languages, Korean is Altaic but it's nothing like Turkic, that is what is a different language.

Yukardaki isimler "siyasi" isimler, atalarimizin kabile ve boylari bir bolgede birlesince bu isimler ortaya cikti. Mesela Oghuz, 24 Turk boyu birlesti ve Bati'ya dogru onunde herseyin hukumdari oldu. Ama Oghuz "etnik/millet" isimi degilki, Millet/Etnik olarak tabiiki Turk'uz ve atalarimiz tabiiki bunun farkindaydi (soy/irk demiyorum cunku dunyada tek soy/irk var ve o insan irkidir).

Imdi, Turkler cok buyuk cografrayda yayildigi icin o bolgede devlet ve birlik kurunca kendine siyasi isim verdiler, mesela Kipchak, Karluk, Bulgar v.s bunlarin hepsi "etnik/millet" olarak Turk ve Turk dili konusuyorlar.

timurlenk
01-14-2007, 02:49 PM
pure MANKURT... shameless boy... you should be under influence of western NGO's or hodja fettullah or old fashioned russian lover... turkluk is a myth ??????? ready amir timur or babur and see what is turkluk... read the books of alishir nevoi and yusuf hos hajib then try to express yourself..

Kaptan-i Derya
01-14-2007, 02:55 PM
timurlenk dont be so harsh to someone who doesnt has the same opinion.
Herkez Türkcü olcak diye bisey yok ya dayatmayalim lutfen, gecmiste cok gôrdük dayatmak isteyenleri burda...

Also try to stay on topic people.

timurlenk
01-14-2007, 03:19 PM
ne dayatması bre,adamın kendi orenek gosterdigi kisilere bakmasını soyledim...
neyi cok gordun burada...dayatmayı kimin yapdıgı ortada turkluk bir efsane imis.. ha ha ho ho derler adama...
timurlenk dont be so harsh to someone who doesnt has the same opinion.
Herkez Türkcü olcak diye bisey yok ya dayatmayalim lutfen, gecmiste cok gôrdük dayatmak isteyenleri burda...

Also try to stay on topic people.

Tabriz_Han
01-14-2007, 03:22 PM
And what has this outburst proved? please try to be more understanding and also accept everybody is entitled to their views, if I say there is Turkluk and he says there isn't these are just opinions my friend.

If we look at the facts, yes ofcourse there is Turkluk, Oghuz-Karluk-Kipckak are three main dialects of Turkic there is a ethnic/nation that is Turk.

Also why accuse people and attack Fetullah Gulen? I respect the guy alot and his efforts it doesn't make me an enemy of Turks, actually FG has done alot more for "Turkluk" then any of the wack puppet Western missionary pushing channels who attack him.

Saggitarious don't worry, I respect your views and think you articulate them well.

Kaptan-i Derya
01-14-2007, 04:12 PM
ne dayatması bre,adamın kendi orenek gosterdigi kisilere bakmasını soyledim...
neyi cok gordun burada...dayatmayı kimin yapdıgı ortada turkluk bir efsane imis.. ha ha ho ho derler adama...

Allah askina yazdigini bidaha oku, "pure mankurt, shameless boy, ngo, fettos hodja..." diye gittin, bi taslamadigin kaldiydi herhalde...

MUHLIS
01-15-2007, 05:15 AM
if you relate uzbek people to Uzbekkhan or Shaybani we will lose our heros like Ahmed Yessevi, Yusuf Hos Hojib, Lutfiy, Horazmiy,MAhmud Pavlavon, Alisher Navoi...

Dear compatriot I appreciate your passionate interest in our history and famous ancestors. I hope this passion will eventually lead you for more meaningful discoveries about our historical origins than the one quoted above.
First of all, you are contradicting yourself in this sentence. I understand that you take great pride of our famous ancestors and you do not want to lose that great feeling of pride, especially today, when we hardly have anyone or anything to be proud of! But, you cannot utterly reject your turkic ethnicity and claim to be the descendants of those people who were, as a matter of fact, Turks. Please, remind me if any of those people you listed called themselves as "Uzbek". While you are doing your research on that, let me quote from Alisher Navoiy:
"Turk nazminda cho'h men tortib alam,
Ayladim ushbu mamlakatni yakqalam."
Like you can see (assuming you can understand it), Navoiy was very enthusiastic proponent of Turkic unity. His work called "Muhokamatul Lug'atayn" (Discussions of Two Languages) was entirely dedicated to comparisions and contrasts of his native Turkic (!) with Persian, the lingua franca of those times.
Those great people, were Turks, my friend. Thus, you cannot be their descendants, if you reject your turkicness. As for Shaybaniykhan, he was a great Turkic ruler. He reunified disintegrated Turkistan, which apparently was extremely heavy task for Temurids to accomplish. Babur, the last Temurid to have such quest, bitterly failed to gain full control over semi-independent Beks (nobleman, warlords) of Turkistan and unfortunatly, turned to Shia rulers of Iran for support. Babur, then lost his percious public support (the main reason that made beks to accept his rule) because of receiving military support from Iran. Enraged religious leaders and people of Samarkand then, opened the gates of the city to welcome Shaybaniykhan, the strict follower of Sunni, Hanafi mazhab. Babur had to flee the city by leaving his sister for Shaybaq khan as the guarantor of his safety and eventually was forced out of Turkistan.

Yes, they all lived when the name of our ethnicity was Turk. However, it looks like you posess limited understanding about the people of Uzbekistan and their languages. Karluk dialect, along with fewer features of qipchaq and oguz, is mostly observed in Ferghana valley, Tashkent, Sirdarya, Jizzah regions. But Oguz and Qipchaq dialects are spoken in many other parts of Uzbekistan. Even our literary language, which is heavily based on Karluk dialect, has the elements of all three major Turkic language groups.

I can only add that Turkic of Mavaraunnahr (aka Chigatai Turkic) features more oguz and qipchaq elements than modern Uzbek. It had to be that way, because Turkic was the only formal/literary language for all Turks; Uzbeks, Qaraqalpaqs, Turkmens, Uygurs, Qirgiz, Qazaq, Tatar, etc before they were divided up by Russians. All writers and poets who used Chigatay Turkic were executed and writing in local dialects was encouraged.

If Uzbek khan had to have anything to do with modern nations, it must have been, first of all, with modern Uzbeks, Kazahs, Bashkirs, and Tatars. It was him and his empire that accepted Islam voluntarily and I am very proud of being the descendant of such leader.

Reality? I guess everyone has his or her own reality. I can only say that Qarluq, Qipchaq, Oguz and other subgroups make up one singly ethnic-linguistic group of people. If we, Uzbeks, were to base our national identity on anything, it must be nothing other than supranational Turkic-Islamic identity, anything else is nothing more than illusion that came as a result of heavy brainwashing.

O'zbek, means King of himself, i.e free person. This was originally the name of a Golden Horde ruler. After he and his people accepted Islam they were called Uzbek people to differentiate them from those who did not accept Islam. O'zbek was someone like Usman who was the founder of Ottoman empire.

timurlenk
01-15-2007, 09:40 AM
muhlis,thanks to you...

timurlenk
01-15-2007, 09:45 AM
kendi kendine çelişen koskoca bir millete iftira eden adamı taşlamak az gelir...türklük yok diyen adam türkün vede türkcenin en büyük yazarlarından ali şir nevai yi kendisine örnek vede destek gösterme cahilliği vede aptallığında bulunuyorsa bu zat her şeye müstehakdır..muhtemelen amerikalı hocanın mankurtlaştırdıklarından birisidir bu zavallı

Allah askina yazdigini bidaha oku, "pure mankurt, shameless boy, ngo, fettos hodja..." diye gittin, bi taslamadigin kaldiydi herhalde...

Sagittarius
01-15-2007, 09:55 AM
to be honest i dont see any turkic other than uyghur close to uzbeks.
you are so attached to language group but forgetting culture and mentality.
the language is not enough to unite people.
that is my view on union.
Kazakh - Kirghiz
Uzbek- uyghur
turk - azerbaycan
bashkir- tatar

those pairs are realistic unions and it is my opinion!

erkinturk
01-15-2007, 11:10 AM
Kendini once musliman olarak goren Ozbek kardesim "Aslını inkar eden bizden degildir" sana bu Hadisi hatırlatırım...

"Furthermore, for most of older Uzbeks Turkey's turks are just like arabs" bunu salak bir amerikalı ya da kanadalıdan duysam anlardım da nasıl Ozbekler boyle dusunuyor coookk ilginc...

İnsallah diger Ozbekler senin gibi atalarını unutup asimile olmamıstır..senin damarlarındaki kan coktan bozulmus...

Acaba her Ozbek gercekten kendini bir Ozbek olarak goruyormu?-Tajik kirmalarindan bahsediyorum,
Benzer bir agir hastalik (ki bence kanser) bizdede gorulmuyormu!
kendisini Turk olarak hissedemeyen kurt mestizolari Turklugu icten ice kemirmek icin mafyalasip Amerikayi arkasina almadimi?
ve bunun icin guzel dinimizi kirletmeye curet etmedilermi?

timurlenk
01-15-2007, 01:21 PM
dont make so much efforts,everyone who is who and we know very well who is turkic and who is not turkic... yes there is a turkic world and becoming more and more closer....from tataristan to turkmenistan from there to turkey ... persians,chinese,russian and westerns trying to prevent it but river will find its way to reach ocean...

Kazakh - Kirghiz
Uzbek- uyghur
turk - azerbaycan
bashkir- tatar

MUHLIS
01-16-2007, 01:25 AM
Kazakh - Kirghiz
Uzbek- uyghur
turk - azerbaycan
bashkir- tatar

Thanks for your response.
Your observations are great! In fact, those pairs of nations are much more close to each other than Canalonians and the rest of the Spain, Chinese of North and East, Germans of various districts, Arabs of Magreb and Gulf Arabs.....Yet, much to our disappointment, despite more visible differences, those are called as Germans, Arabs, Spanish, Chinese, etc while we are named as different nations.....I think Turks are so unfortunate in this sense, probably the most unfortunate of all nations living in the world today!
Apart from current Turkey, a tiny remnant of once mighty Ottoman empire, all turkic lands and people were colonized and many are still under the rule of the enemies of turks. Chinese can go ahead and forcefully assimilate Uygurs, Russians can continue brainwashing our brothers in North Caucasus and Siberia, Persians discriminate its huge turkic population, Tajiks and Pashtuns of Afghanistan humilate Turkmen, Uzbek, Kazah and other brothers, Greeks do fabulious job on absorbing Turks living in Greece and Cypris, Turks living in Balkans despised by Slavs....and we find ways to remain indifferent to all of those things saying something like "We are different".
In fact, you can find much more similarities than diffirences among any chosen pair of turkic nations. I am closely familar with Kazakh and Azery culture and they have much more similarities than you can imagine. I watch all the TV shows of turkic ethnic diaspora living in Uzbekistan without fail (even if they're so boring!). I watch them in order to learn about them and I get convinced about our single origins every time I watch them. Try going to Cremian Tatar movie or cinema, you will simply by shocked to realize how similar this language is to Uzbek. My friend, there is a Turkic world and it is very rich, diverse, and interesting world. Embrace it, learn more about, that is my advice to you.
By the way, we are not talking about unification yet. It is too big task for us at this moment. But we have to learn more about who we actually are.

Demir Kağan
01-16-2007, 02:55 AM
My friend, there is a Turkic world and it is very rich, diverse, and interesting world. Embrace it, learn more about, that is my advice to you.
By the way, we are not talking about unification yet. It is too big task for us at this moment. But we have to learn more about who we actually are.

I agree with your all post but this part is more important.

MUHLIS, to tell the truth, everytime I disappoint about Uzbeks, I think about you and people like you and I became stronger. Really. To know there are people like us makes us stronger.

bacha
01-16-2007, 02:59 AM
I agree with your all post but this part is more important.

MUHLIS, to tell the truth, everytime I disappoint about Uzbeks, I think about you and people like you and I became stronger. Really. To know there are people like us makes us stronger.

Truly, his strong emotional posts make one cry.

Demir Kağan
01-16-2007, 03:32 AM
Truly, his strong emotional posts make one cry.

Ignored...

Tabriz_Han
01-16-2007, 06:52 AM
Sagittarius
Kazakh - Kirghiz
Uzbek- uyghur
turk - azerbaycan
bashkir- tatar

I respect your opinion and partly agree and also disagre with the post above, I'd like to thank Muhlis for his post he explained the situation very well.

Your forefather's living in your vatan, spoke and wrote in one of the most richest and advanced forms of Turkic known, it was infact so beautiful that even non-Turks would start writting in the language, it influenced the Ottoman Turkish alot. This Turkic was so famous that in European courts they would learn it to show their status and literary talents.

Unfortunately, a big effort was put into destroying this literary language, Stalin on a mission to eliminate Turkistan and fragment it into states which would be against each other so he could control it better had the proffessionals, teachers and wise people's killed.

To make a comparison, from parts of Turkmenistan, through Iran-Azerbaycan, Middle-East, Turkey, Cyprus, Balkans the spoken Turkic is very similar. If you are educated then you can communicate easily with each other and this is mainly down to the Ottoman influence, as they made Turkic the official language and so all the Turks slowly adopted towards this. However, regionaly you can see differences, even in Turkey there are many accents you can come across.

Turkistan Turkic also has this speciality as it was spoken across Turkistan and there were local accents aswell.

Culturally you can find similarities with all Turkic groups, you can also find differences. I feel Uygur-Ozbek Turkic culture to actually have alot in common with Azeri and Turkiye Turkic culture, even our dances, dress, food's have thing in common. What I'm trying to say is we have common points but also differences, this in my opinion enriches our culture and is not a problem its a cause for Celebration!

Destankutluhan
01-16-2007, 09:27 AM
Sagittarius's comperasion relatively acceptable then totally rejecting it, and could be quite practical for sub-regional cooperation as the begining. I put Turkmens into the 2nd grouping for geographical reasons, although she is a neutral country at the moment.
If we want a greater say in our future then USA, EU, Russia and China then we have to find a way to come together. Only this will make us stronger enough to control our own business, resources, and provide better future for our children.

This land was a great and glorious land of culture, art and business in the past, and could be the same again.

erkinturk
01-17-2007, 02:55 PM
Ignored...

to the people that get upset by mankurts,
I think their is a large picture to look at which is,
there is a disturbing fact for some that if comes to reality changes everything,
the unity and solidarity of Turkic nations and eventualy controling the natural resources of central Asia by them is like worst of everything for some emperialistic forces,
it is like seing the cross or garlic by this vampires!
imagine Turkmens and Kazakhs can't sell their own natural resources without the consent of the Russians,
Azeris recently attempted to sell cheap oil to us to Turkey and scold by the russians remember!
within the context of the same plot,same scenario recently is set in Kazakhstan too,remember!
in Uzbekistan there is a smilar stage deliberately is being performed which is the xenophobia of Turk and Turkicness,
because the Uzbek regime is very unconfortable with Turkey
they think Turkeys not so perfect democracy and liberal regime is a bad example for Uzbekistan and therefore should be avoided at all cost!
Kerimov regime thinks close relationship with Turkey would open pandorra's box which would be not so timely and so they want to continue on current status-quo
the new tzarist russian regime is also supporting/overlooking this Turcophobia in Uzbekistan because it also perfectly suit their interest
so both sides gaining in this mutual plot,it is the friendship and brotherhood of people is harmed only here,

Aybike
01-17-2007, 03:06 PM
batu xan

biraz daha dikkatli yazsan kardeş...

Aybike
01-17-2007, 03:30 PM
Yavuz cingene değil bildiğim kadarı ile..
Ama olsada ben severim cingeneleri..:)
Kurtuluş savasında, elleri,parmakları el işciliğine yatkın diye onlar mermi doldurup
cepheye yolladılar..dinlenin artık diyen subaylara.
-Olmaz, dinlenmek olmaz..Kemalin askerine yakışmaz..
diye gunlerce uykusuz ve ac bitap duşene kadar mermi doldurdular..
nerdenmi biliyorum..?
Subay rahmetli kayınpederim olur...

ama tarihin carpıtıldığını dusunuyorsan doğruyu yaz anlat acıkla...

Demir Kağan
01-17-2007, 03:31 PM
Yavuz cingene değil bildiğim kadarı ile..
Ama olsada ben severim cingeneleri..:)
Kurtuluş savasında, elleri,parmakları el işciliğine yatkın diye onlar mermi doldurup
cepheye yolladılar..dinlenin artık diyen subaylara.
-Olmaz, dinlenmek olmaz..Kemalin askerine yakışmaz..
diye gunlerce uykusuz ve ac bitap duşene kadar mermi doldurdular..
nerdenmi biliyorum..?
Subay rahmetli kayınpederim olur...

ama tarihin carpıtıldığını dusunuyorsan doğruyu yaz anlat acıkla...

Simdi biz mozaik mi oluyoruz? :lol:

Aybike
01-17-2007, 04:05 PM
Simdi biz mozaik mi oluyoruz? :lol:

TURK HAK YEMEZ....
kendine yapılanı iyi veya kotu unutmaz..:)

Demir Kağan
01-17-2007, 04:06 PM
TURK HAK YEMEZ....
kendine yapılanı iyi veya kotu unutmaz..:)

Cuk.. :lol:

Demir Kağan
01-18-2007, 03:49 AM
erkinturk, you don't need to write anything for bacha because he's not an Uzbek, he's tadjik. So, ignore him like me. You know, people like him don't want a Turk/ic Unite because they don't belong to that great family.

timurlenk
01-18-2007, 01:10 PM
poor farsi bacha,so afraid of turkic unity and small and small farsi land.... half of the iran and tadjikistan(even in tadjikistan there are a lot of uzbek and turkmen) noting else,,,loosers...

Han
01-19-2007, 03:24 AM
"ozbek" kelimesini Turkiye Turkcesine aktarirsak "Turk" anlamina gelir....
Uyduruk turkcesine cevirirseniz yine ozbek olarak kalir...

abi tercumana bagli... mesela Reha Muhtar tercuman olmamali yani.... :)

yavuz
01-20-2007, 02:22 AM
Ben bana çingene diyenlerin her birinden bin kat daha fazla bu millete hizmet etmek için fikirler ürettim. Onlar evlerinde oturup forumda yazı yazmayı marifet sayarken, ben hem forumda yazı yazdım, hem de olası bir vatan müdaafası için okulda teşkilatlandırma başlattım. Her gün on kere Kuzey Irak'a ne şekilde yardım yapabiliriz diye düşündüm. Bir konser versek acaba gelir getirir mi ve eğer getirirse bunu Doğu Türkistan'a nasıl ulaştırırız diye düşündüm...

...ve bana çingene diyen o -kendilerine göre- önemli şahsiyetlere de söyleyeyim, Uşak'taki çingenelerin tamama yakını Alevi'dir... Buradan çıkarsın efendimiz ne oranda çingene olabileceğimi...

Demir Kağan
01-20-2007, 04:51 AM
Ben bana çingene diyenlerin her birinden bin kat daha fazla bu millete hizmet etmek için fikirler ürettim.

Aleviler sapiktir, 12 imam inanci sapkindir diyerek mi?

yavuz
01-20-2007, 07:50 AM
Aleviler sapiktir, 12 imam inanci sapkindir diyerek mi?

Gücüne mi gitti?

borcugin
01-20-2007, 01:56 PM
Gücüne mi gitti?
S.A.

Bir Alevi senin inancini sorgulasa ve sapkin inanc, senin inancin sapkin dese? O ya da şu ya da bu dese bile senin dememen lazim.

Ben Hanefi mezhepli birisi olarak bundan rahatsiz oluyorum. Gucume gidiyor. Onun niye gitmesin. yavuz yanlis yapiyorsun. Bu forumda kac kere kendi disindaki, irkindaki, boyundaki, asiretindeki insanlari horladin, alay ettin, hakaret ettin. Simdi de soruyorsun gucune mi gitti?

ARTIK BU FORUM BENİM GUCUME GİTMEYE BASLADİ!

Selametle.

yavuz
01-20-2007, 02:14 PM
Bilmek isterseniz, Aleviler ile yazdıklarımın yarısına bugün pişmanım... Görüşlerimde pek bir değişiklik yok ama kendimi ifade ederken kullandığım üslup, özellikle de ilk başlardaki üslubum gerçekten çok bozuktu. Bunu kabul ediyorum. Ama günümüz Aleviliği ile ortada tartışılan birçok konu var ve ben de görüşlerimin hala büyük oranda arkasındayım. Daha önce de söylemeye çalıştığım gibi;

-Bir Alevi'nin inancını sorgulamaya yetkim yok ve bunu ben de biliyorum,
-Bir kısım Alevi yüzünden, bütün Aleviliği de suçlamaya hakkım yok ve bunu da biliyorum,
-Günümüz Aleviliğinin, Bektaşilikten uzaklaştığını söylüyorum ve bazı Alevilerin(Sünnilerde de olduğu gibi) hakikaten sapık olduğu konusunda da sanırım birçok kişiyle hemfikiriz...

Benim düştüğüm hata bütün Alevileri aynı kefeye koymaktı ve bunu da kabul ediyorum... Alevilerle bire bir sadece bu forum sayesinde birkaç mesaj da olsa, iletişim kurabildim. ...ve en delikanlı halimle, en gerçekçi yanımla söylüyorum ki; bu forumda tanıdığım 3 Alevi'den 1-2'si gerçekten saygıya değer şekilde hareket etmiyorlar!

...ve bu forumda Aleviliği savunan birkaç kişinin de sanki Alevi olunca Türklük'te bir mertebe yüksek oluyormuşsun gibi saçma sapan fikirleri açıkça ortaya atması, 15-16 yaşındaki bir insanın Alevilere karşı görüşlerini ne yönde etkileyecek onu da bir söyleyin...

Şimdi söylemek istediğim birşey var ki; gerçek Mü'min gerçekten hem Sünni, hem de Alevi olabilendir. Sünnilik, Peygamber Efendimiz'in sünnetine uymaksa buna mecburuz ve aynı şekilde Alevilik de Hz.Ali'yi sevmekse, O'nu sevmemek imanı tehlikeye düşürür diye düşünüyorum. Şairin de dediği gibi;

"Ne Alevidir, ne Sünnidir benim halim.
Dinim İslam; ehl-i sünnettir benim yolum."

dron
01-20-2007, 02:42 PM

Sag olun

biz hicbir zaman türkmen= ben türk olarak anlamlandırmadık

Uyyonli
01-20-2007, 08:58 PM
özbek adı kesinlikle özbek handan gelmektedir ondan önce böyle bir kavram kesinlikle yokdur....
kirilce ''ts'' ni o'rnina " O' " islating sebebi anca dusunerli kirilche bilen ingilizce meni ve baskalarni kiynab koyadi, sebebi evveler ben kirilce o'kub o'sgenmen.

Karayılan
01-21-2007, 04:38 AM
Milliyetciyim diyen insanlarin alevileri her firsatta asagilamasini kiniyorum
Alevi turkmenler dis evlilige kapali olduklarindan orta asyadan getirdikleri kani bizden daha iyi muhafaza etmislerdir. Buna ragmen alevilik icinize sinmiyorsa siz milliyetci degil Dincisiniz kendinize cemaatlerde rahatca bir yer edinebilirsiniz.
Konunun en basinda yapilan turetme yanlistir Uz kelimesi bazi yerlerde ozellikle avrupada Oguzlari adlandirmakta kullanilir. Ancak Ozbekler Oguz boyuna mensup degil Kipcaklarla ve Tatarlarla akrabadir(Altinorda devletinin kuruculari). Ozbek adi ilk olarak 1300lerde duyulmus bir Altinorda hani olan Ozbek Han'in halkina bu ismi verdigi soylenir.

Demir Kağan
01-22-2007, 03:06 AM
Alevi turkmenler dis evlilige kapali olduklarindan orta asyadan getirdikleri kani bizden daha iyi muhafaza etmislerdir. Buna ragmen alevilik icinize sinmiyorsa siz milliyetci degil Dincisiniz kendinize cemaatlerde rahatca bir yer edinebilirsiniz.

Hayir dostum, bu kadar basit degil. Aleviler kanlarini "bizden" daha iyi muhafaza ettiler diye Aleviligin icime sigmasi gibi bir durum soz konusu degildir. Buradan Alevi dusmani oldugumu veya Alevileri sevmedigimi vs. cikartma sakin tam tersi durum soz konusudur.

AFANDI
01-25-2007, 05:57 PM
Ancak Ozbekler Oguz boyuna mensup degil Kipcaklarla ve Tatarlarla akrabadir(Altinorda devletinin kuruculari). Ozbek adi ilk olarak 1300lerde duyulmus bir Altinorda hani olan Ozbek Han'in halkina bu ismi verdigi soylenir.

ozbekler turk soyagacinin kipcaklar degil karluk boyundandir
uygurlarla ayni daldan

kicak boyundan nogaylar tatarlar kazaklar filan vardir.

AFANDI
01-26-2007, 04:41 AM
Kazaklar Kıpçak değildir, Kazaklar bir sürü boydan oluşur...
buyur
http://img93.imageshack.us/my.php?image=soy4rj.jpg

AFANDI
01-26-2007, 05:14 AM
Evet... Ülkücü Gençlik Derneği'nin yaptığı çalışmalar sonucu oluşturulan, eşi benzeri olmayan ama saçma sapan, yalan yanlış, hiçbir tarihi yanı olmayan bir soyağacı resmini paylaştığın için sağolasın. Senin resmini gösterdiğin şey benim şu anda dolabımda duruyor.

Neyse... Cehâlet diyorum, daha fazla batma diyorum...

Anlarsan tâbi...

peki ozaman cokbilmis gercegini gosterebilirmisin ba

AFANDI
01-26-2007, 05:21 AM
Zamanı gelince...

Konu Özbekler, sen Özbekleri konuş... Kazaklara karışma!

tabi kazaklardan bana ne

ama zamani nezaman gelecek merak ettim

kisacasi bilmiyorum diyebilirdin kivirtmadan.

Han
01-26-2007, 05:33 AM
Kazak diye bir boy yoktur! Sonradan siyasi olarak ortaya çıkmıştır. Bir de kendilerine uydurma bir tarih yazarlarsa işte o zaman millet olurlar!

O'zbekler de ashagi yukari ayni...

borcugin
01-26-2007, 05:59 AM
S.A.

Tam bilemiyorum ama bu Siyasi dediğiniz adlar, Rusların 1965'ten sonra pasaportlarında yazan Turk sozunu Azeri (!) okullardaki Turkce derslerin adını da Azerice (!) diye değiştirmeleri gibi bur Rus oyunu mu?

Bu arada ne guzel bilgi alıp veriyoruz, inşallah biri gelip ortalığı karıştırmaz. :)

Selametle.

Colpan
01-26-2007, 07:48 AM
Bir zamânlar, Deşt-i Qıpçaq'taki herkese Özbek denirdi. Daha sonra bunlar Urus'u destekleyenler ve Şeyban'ı destekleyenler olarak ikiye ayrıldılar. İkinci grup yenilerek Mâverâü'n-nehr'e göç ettiler. Buradaki halkla karışıp günümüzdeki Özbekler'i oluşturdular. İlk grup ise Qazaqistân'da kalıp Qazaqlar'ı oluşturdu. Ya'nî, eskiden tüm Qazaqlar ve Özbekler, Qıpçaq diliyle konuşan aynı halk idi ve hepsinin adı Özbek idi, bugün ise Özbekler'in içinde Qıpçaq dili konuşanlar azınlıkta olup, Qarluqlar ve Oğuzlar (Özellikle Harezm'de) daha çoktur.

http://steppes.proboards23.com/index.cgi?board=board07&action=display&thread=1166219216

Qazaq boyları'nın listesi:

http://steppes.proboards23.com/index.cgi?board=board07&action=display&thread=1157649235

Kerey, Qoñırat, Nayman, Qıpşaq, Jalayır ve Qañlı boyları Çiñgis Han'ın ordularının en önemli kısmıydılar.

Amir_Caric
01-26-2007, 12:30 PM
ozbek kendine bekdir baskaya koledir :)

Demir Kağan
01-26-2007, 12:45 PM
ozbek kendine bekdir baskaya koledir :)

Turkiyedekiler gibi. :lol:

Amir_Caric
01-26-2007, 01:04 PM
Turkiyedekiler gibi. :lol:

oylese sikilma canim yalniz degiliz :lol:

Demir Kağan
01-27-2007, 02:07 AM
oylese sikilma canim yalniz degiliz :lol:

Değil mi? 100 milyon var, nasıl sıkılalım.. :lol:

Kazak
08-15-2008, 05:51 AM

Some people say Ahmed Yesevi is not even Turk.
His ancestors were Arabs. His dinasty is one Hodja tribes in Kazakstan

1. Akkorgan: begins from Ishak bab, his ancestor was Muhammad Al-Hanafiya (his ancestor was prophet Muhammad (PUB)). Yesevi is from this clan

What do you think?

KOYUNCU
08-19-2008, 01:21 AM
Ne konuymuş be
Türkiyede galiba özbey ve özbek soy isimli onbilerce vatandaş vardır
Acaba özbekistanda oguz avşar türkmen soy isimli 50kişi varmıdır

Kazak
08-19-2008, 01:24 AM
Konuyla ilgili fikrim:

Ozbek kelimesi Ozbek Han isminden gelmektedir. Isminin anlami ise Oz-bek yada Oguz-bek olabilir.

Administrator
08-20-2008, 08:30 AM
Oz kendi demektir yani kendine bek.

kurshad
08-20-2008, 09:10 AM
Oz kendi demektir yani kendine bek.

Vay admin kardes, buralara duser miydin sen? ;)

KOYUNCU
08-20-2008, 09:14 AM
Eskiden çok ateşli tartışmalara ghirmiş

kurshad
08-20-2008, 09:18 AM
Eskiden çok ateşli tartışmalara ghirmiş

eskiden gelir ortaya bir bomba atar sonra cekip giderdi :mrgreen:

LIBRA
08-20-2008, 09:39 AM
Özbek
Öz - Bek
Öz - Kendi, özü
Bek - Bey, Sultan...
Yani kendi kendinin sultanı, Kendine Sultan. Bunun anlamı ise, kendileri haricinde kimsenin onlara sultanlık yapamayacağı dır. Yani Oğuzla falan anlamı yok =))))
PS: bunların 100% doğru olduğunu söyleyemem... Özbekistana neden ''Özbek''istan diye bir ad bulduklarının ve kimin nasıl, hangi sebepten dolayı bulduğunu tam bilmiyorum, kusura bakmayın...

KOYUNCU
08-20-2008, 09:41 AM
Uygur birisimi geldi, bayılıyorum şu uygurlara ne var bilmemki beni çeken

LIBRA
08-20-2008, 09:47 AM
Uygur birisimi geldi, bayılıyorum şu uygurlara ne var bilmemki beni çeken

Uygur mu? kimmiş? merak ettim şimdi, ben de çok severim onları ^^

KOYUNCU
08-20-2008, 09:47 AM
Uygur mu? kimmiş? merak ettim şimdi, ben de çok severim onları ^^
100 yılda 1 ortak yönümüz çıktı beah.
Bilmem o kendini biliyor

yavuz
08-20-2008, 09:48 AM
"Boş" ve "gereksiz" konuşmalar başladı yine...

ultraturan
08-20-2008, 09:49 AM
Uygurlar ata yurdun bekcileridir

KOYUNCU
08-20-2008, 09:50 AM
"Boş" ve "gereksiz" konuşmalar başladı yine...
Kıskanma ne olur, çalış seninde olur.
Ps:Senin en az 2000 mesajından mantıklı

VACHACH
08-20-2008, 09:55 AM
Kıskanma ne olur, çalış seninde olur.
Ps:Senin en az 2000 mesajından mantıklı

:lool: vay be koyuncu! burdamisin sen?

KOYUNCU
08-20-2008, 09:58 AM
:lool: vay be koyuncu! burdamisin sen?
O kadar çok banlanacaksın dedin ki bana, tırsdım haliyle,
Zaten bizi buraya hapsettiniz.
Burası bizim evimiz istediğimiz kuralları koyarız, ya bu deveyi güdersin yada defolup gidersin diyorsunuz
:(
Bize yapacak ne kaldı

Karayılan
08-20-2008, 11:59 AM
Ne konuymuş be
Türkiyede galiba özbey ve özbek soy isimli onbilerce vatandaş vardır
Acaba özbekistanda oguz avşar türkmen soy isimli 50kişi varmıdırDogu Anadolu'da ozellikle Ozbek soyadı yaygındır. Ama bu soyadı tasıyanları hemen bagrınıza basmayın, bir cogu kurddur...

KOYUNCU
08-20-2008, 11:58 PM
Dogu Anadolu'da ozellikle Ozbek soyadı yaygındır. Ama bu soyadı tasıyanları hemen bagrınıza basmayın, bir cogu kurddur...
Doğuda türk soyadını taşıyan pkk lılar var, bunu tüm dünya rte sayesinde biliyor

Karayılan
08-21-2008, 04:27 AM
Soyadları verilirken genellikle gayri Turk etnik gruplara Turk ya da Turkluk ile ilgili soyadları verilmeye calısılmıstır. Yahudi asıllı bir cok kisinin Erturk, Ozturk vs gibi soyadlarının olması da bu yuzdendir.

TurkKizi1985
08-21-2008, 05:36 AM
Soyadları verilirken genellikle gayri Turk etnik gruplara Turk ya da Turkluk ile ilgili soyadları verilmeye calısılmıstır. Yahudi asıllı bir cok kisinin Erturk, Ozturk vs gibi soyadlarının olması da bu yuzdendir.

Bence bunu yapmamalari gerekiyordu, isim ve soyad ozgur olmaliydi, herkes istedigini secmeliydi, sonradanda kimin ne oldugu daha acik bir sekilde belli olurdu ornek:

pkk li kopege turk soyadi cok abesk bir sey, soyadi turk yerine kurt olmaliydi, onunda bir gun colugu cocugu ama kendini turk hisseder,kurt hissetmezsede adini soyadini degistirme hakki olmali.

Karayılan
08-21-2008, 05:46 AM
Turk devletinin o yıllardaki politikası ulus devlet bilincini halk arasında yaygın hale getirmekti. Bu nedenle gayri Turk olan bir cok etnik toplulugu Turklestirme cabalarına rastlamak mumkundur. Ornegin Pomaklar'ın Turk kimliginden geldiginin ileri surulmesi, Kurdlerin Turani bir halk oldugu tezi vs. Soyadlarının bu sekilde dagıtılması da bu politikanın sonucudur. Yanlıs degildir, tek de degildir. Bizden baska bir cok ulus devlet bu tarz politikalar izlemistir.

Ayrıca bu toplum saglıgı acısından da gerekli idi. Osmanlılık kimliginin ekarte edilmesi, toplumda buyuk bir kimlik bunalımına neden olmustu. Bu boslugu Turkluk bilinci doldurdu, bu gibi bir cok uygulama sayesinde...

KOYUNCU
08-21-2008, 06:23 AM
Bence dava açılıp o soyad o itten alınmalı

pantekin
08-23-2008, 11:14 PM
The Arabic language is a Semitic language with many varieties that diverge widely from one another -— both from country to country and within a single country. This entry looks at these varieties of Arabic, distinguishing them from Classical/Standard Arabic and from each other. In sociolinguistic terms, Arabic in its native environment typically occurs in a "diglossic" situation, meaning that native speakers learn and use two substantially different language forms in different aspects of their lives. In the case of Arabic, the regionally prevalent variety is learned as a speaker's mother tongue and is used for nearly all everyday speaking situations throughout life, including most films and plays, and (rarely) in some literature. A second, quite different variety, Standard Arabic, is learned in school and is used for most printed material, TV news reporting and interviews, sermons and other formal situations. The extent to which the local vernacular tends to interplay with the Standard variety in formal situations varies from country to country. And this case is smaller in so called tyrkic languages than arabic. Another example Jews and arabs have black arabs and black jews, but people will look at strange when turks have some momgoloid features.UNfair.

MUHLIS
08-23-2008, 11:27 PM
Belki da O'zbekistanda da olmustu.....ama bizde Islami adlar daha yaygin.....

Murat
08-24-2008, 08:15 AM
<P>[quote=Darvesh;589429]Borcugin,</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Ozbekler kendisini de, diger Turklerin de (Kazak, Kirigiz,etc) Turk olarak kabul ediyor. Ama bizin cogumuz icin artik Turk olmamiz o kadar onemli degildir, yani Dunya Turkleri ile duyugusal bagintimiz yokdur. </P>
<P>&nbsp;</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Kardeşim,</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Yazdıkların çok üzücü. Milletleri benliklerinden, insanları akrabalarından soğutan, yüzyıllar alan bir sürecin acısı var kelimelerinde.</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Biz Türkiye'de yaşayan Özbekistan'dan, Türkmenistan'dan göçmüş akrabalarınız sizleri seviyoruz ve sizlere hala duygusal bağımız vardır.</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Türkiye'de adı Karluk olan kaç Türk köyü vardır bilir misiniz?</P>
<P>Anadolu'da adı Kıpçak olan kaç Türk köyü vardır bilir misiniz?</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Anadolu Türkleri Türkmenistan'ın, Özbekistan'ın, Kazakistan'ın, Kırgızistan'ın, Türkistan'ın çocuklarıdır. Özbekistan evlatlarını reddetse de, töremiz ataya saygıdır, biz atalarımızı yadsıyamayız.</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Selamlar.</P>
<P>&nbsp;</P>
<P>&nbsp;</P>