PDA

View Full Version : Avcı-Toplayıcı, Tarım Devrimi, Sanayi Devrimi ve Bilgisayar Devrimi.

Mustafa Altınay
12-04-2006, 11:10 AM
"Alvin ve Heide Toffler, 'Savaş ve Antisavaş' adlı çalışmalarında, tarım toplumlarında Birinci Dalga savaşların amacının toprak ele geçirmek için yapıldığını kaydederler. Sanayi toplumlarında yapılan İkinci Dalga savaşlarda amaç üretim kapasitelerinin kontrolüdür. Ve sanayi sonrası dönemde yapılan Üçüncü Dalga savaşlarda amaç bilginin kontrolü için yapılmaktadır.

Tespitler son derece yerinde, ayrımın savaşsal boyutunu düşünmemiştim...

İnsanoğlu Avcı-Toplayıcı iken sürekli av peşinde koşmaktan, yerleşik düzene geçememiştir.
"Tarım devrimini" yapmasınıyla yani toprağı ekip biçim, artan hasatı toprağa gömüp, hasat olmayan yıllarda da kullanabilmesiyle Av peşinde koşmaktan kurtulup yerleşik düzene geçebilmiştir.
"Sanayi devriminde" ise insanların hayvan gücü ve kendi kol gücüyle yaptığı işleri makinalara yaptırmasıdır. Bu ikinci aşamadır.
"Bilgisayar devrimi" ya da bilişim devriminin temelini hesap makinası oluşturuyor. İnsanların kafasıyla yaptığı hesapları artık makinalar yapmaktadır. Yani aklıyla yapması gereken işleri makinalara yaptırıyor. Bilgisayarlar, bilgiyi sayıyor adı üstünde ikincisi harflerin arkasında rakkamlar var yani hesap makinasının insan diline uyarlanmış gelişmiş hali.

Bizlerde demek ki bilgisayar ortamında Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde Türklerle ve Türk dostlarıyla tanışarak, bu devrimin gerekleri olan emformasyon savaşında mücadele veriyoruz. Demek ki doğru yoldayız... Allah gazamızı mübarek etsin....
Saygılar...

asya1917
12-10-2006, 08:29 AM
Yaa teşekür etmeyi bilseydim(teşekür butonu kullanmayı) sadece teşekür edecektim ama henüz çözemedim.Neyse teşekürler güzel bir konuya değinmişsin...
Çok can alıca bir durum tabi de bunun artılarının yanında eksileride var yani belirleniyor olmakda işin diğer tehlikeli boyutu..kontrol altında tutulmak ve denek olarak görülmek ve tek tuşla milyonları görebilmek ulaşabilemek ...ben olumsuz taraflarından bakınca biraz ürktüm doğrusu.
Üretim araçları değiştikce,dönüştükce insanında her şeyi değişiyor tabi..avcılık,toplayıcılık,tarım döneminde okadar iç içeydiki insanoğlu doğayla ve okadar bağlıydıki bir parçası olduğunu biliyordu ve saygı duyuyordu doğaya.Kapalist yönetim biçiminin doğması ve gelişmesiyle; artı değer ,kar hırsı hem insanın hayvani egolarından bencilliği üst düzeyde geliştirip toplumsallığını yıkıyor,diğer yandan doğayla bağlarını kopartıp onu doğaya, kendine yabancılaştırıyor...içinde bulunduğumuz çağın adına yetişemiyoruz nerdeyse herşey okadar hızlı gelişiyor ve o hızla eskiyorki ..bilgisayar çağı,bilgi çağı..tabiki yine tüm bunların temelinde daha fazla tüketim anlayışı yatmakta nasıl en kısa sürede nasıl daha fazla insana ulaşabiliriz...ve üretileni satabiliriz var, bu üretilenin adı bilgide olabilir...zaten çağımızda en hızla satılan şey bilgi(?)

Bu hızlı tüketim anlayışı ve kapalizmin bu hırsı, hem insanı, hem doğayı yok ediyor..yarın çocuklarımıza yaşanası bir dünya bırakabilecek miyiz?

Demir Kağan
12-10-2006, 08:40 AM
Yaa teşekür etmeyi bilseydim(teşekür butonu kullanmayı) sadece teşekür edecektim ama henüz çözemedim.Neyse teşekürler güzel bir konuya değinmişsin...

http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=33039 Madde 14:

14) 100 iletiden az iletisi olan kullanıcılar Teşekkürler (Thanks) düğmesini kullanamazlar. (suistimali önler)

Mustafa Altınay
12-10-2006, 11:22 AM
Sayın asya1917 bizde çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabilmek için teknolojiyi kullanarak yani internette birbirimizle dayanışarak milyonlarca aile bir evdeymiş gibi olabiliyoruz... bize dönük avantajı da bu...
saygılar...