View Full Version : Kamusal Alan Nedir?
nogayhan
12-07-2006, 03:34 PM
S.A
Gercekten nedir bu Kamusal alan,oraya kimler girebilir?
Ben Dinsel simgelerin giremeyecegini biliyordum ama,bu papazin orda ne isi var?
Bu papaz ilhan selcuk`un deyimiyle 3`cu adamin kamusal alanini ne kadar delmistir bu kiyafetiyle?
Ayrica bu kamusal alana,sadece dini simge tasiyanlarmi giremez?
Diyelimki bu papaz devlet baskani,yanindaki kardinallere ne demeli?
asena
12-07-2006, 03:57 PM
Papa denilen adam,o makama devlet baskani olarak geldi.Dini lider sifati olmasi farklidir.Din ile yonetilen pek cok ulkenin lideri o koske girmistir.
Aklima Necmettin Erbakan,Tansu Ciller doneminde Fetullah Gulen'in basbakanlik konutundan cikmayisi geldi.Ustelik hicbir vasfi yoktu.Diyanet isleri baskanina bile o kadar zaman ayrilmazdi o donem.
Seckjin Khan
12-07-2006, 04:04 PM
Papa Vatikan Devlet başkanı sıfatıyla Ankara'da Devlet yetkilileriyle görüştü.
Yanında ki kardinallere gelince biri Başbakan diğerleri de bakanlar.
Kamusal alan bir çeşit "sopa"dır!
Önce dövmek istediğin kişileri seçeceksin, (bunlardan etrafında çokça var zaten, onlara halk diyorlar bazıları, başka bir deyişle kamu..) sonra başlarına çuval geçirip onları başörtüsüyle, kamusal alanla, irticayla, laiklikle, onuncu yıl marşıyla, türkçe ibadetle, kötü arap milliyetçiliğiyle, vs. vs. artık neye güç yetiriyorlarsa onlarla bir güzel sesleri kısılana kadar sopalamaktır. Burada asıl amaç onları sindirip, pısırıklaştırıp, balans ayarı çekmektir.
Kamusal alan toprağın altına girince biter! Mesela Ecevit'in kamusal alanı yoktur artık? O artık, kendi halkına sopa atmaktan zevk alanlar gibi kamusal alana sahip değildir. O başka alanlardadır artık..
Toprağın altına birgün girecek bütün kamusal alan sevdalılarına önemle duyurulur!
ecevit aslinda simdi girdi "kamusal alan"a
nediiim Allahin kamusal alanina hazirlanin Itonunun degil... :)
nogayhan
12-08-2006, 03:44 PM
S.A
yagmacilarin, ikiyuzlulerin, devletten yanayiz deyip arkasina gecenin...
Ataturk'cuyuz deyip Komunizm'i dinsiz'ligi savunanin...
Ulke degerlerini hice sayanin...bir nevi toplanma kampi...
Allah'tan bu alan pek fazla genis degil...veba hastaligi bulasmiyor bizlere
asena
12-08-2006, 04:29 PM
Farkindaysaniz bu konuda sadece duygu somurusu ve edebiyat yapilmis.
AFANDI
12-08-2006, 07:14 PM
Papa denilen adam,o makama devlet baskani olarak geldi.Dini lider sifati olmasi farklidir.Din ile yonetilen pek cok ulkenin lideri o koske girmistir.
Aklima Necmettin Erbakan,Tansu Ciller doneminde Fetullah Gulen'in basbakanlik konutundan cikmayisi geldi.Ustelik hicbir vasfi yoktu.Diyanet isleri baskanina bile o kadar zaman ayrilmazdi o donem.
bildiğim kadarıyla kamusal alana dindarlar degil üzerinde dini simgeler bulunduran kişiler giremez kim olursa olsun.
ben görmedim ama fethullah gülen başbakanlığa başında sarık cüppe elinde asaylamı girmişti?
asena
12-09-2006, 06:06 AM
bildiğim kadarıyla kamusal alana dindarlar degil üzerinde dini simgeler bulunduran kişiler giremez kim olursa olsun.
ben görmedim ama fethullah gülen başbakanlığa başında sarık cüppe elinde asaylamı girmişti?
Cubbe ile gitmisti.
Turkiye'de dini simge ile koske ve konuta girebilen tek kisi Diyanet Isleri Baskanidir.Nedeni de devletin ona o ayricaligi yapmis olmasidir.Din islerini kontrol altinda tutan insan olmasiri.Dedigim gibi bir devlet baskani sifati olmamasi disinda dini simgelerin olmamasindan bahsediyorum.Aslinda kosk ve konut icin gecerli."Diger" kamusal alandaki dini simge olayi cok farkli.
Ornegin nufus dairesine gittiniz.Bir islem yapacaksiniz.Uzerinizde cubbe olmasi,basortunuz olmasi,bir ayetin yazili oldugu veya hac olan bir kolyeyi tasiyor olmaniz onemli degildir.Onemli olan oradaki calisanlarin bu tip aksesuar,giysileri tasimiyor olmasirdir.Yoksa haham gitmis nufus kagidi cikarmis orada,basinda fesimsi cins sey var,kimse birsey diyemez.
nogayhan
12-09-2006, 07:38 AM
Cubbe ile gitmisti.
Turkiye'de dini simge ile koske ve konuta girebilen tek kisi Diyanet Isleri Baskanidir.Nedeni de devletin ona o ayricaligi yapmis olmasidir.Din islerini kontrol altinda tutan insan olmasiri.Dedigim gibi bir devlet baskani sifati olmamasi disinda dini simgelerin olmamasindan bahsediyorum.Aslinda kosk ve konut icin gecerli."Diger" kamusal alandaki dini simge olayi cok farkli.
Ornegin nufus dairesine gittiniz.Bir islem yapacaksiniz.Uzerinizde cubbe olmasi,basortunuz olmasi,bir ayetin yazili oldugu veya hac olan bir kolyeyi tasiyor olmaniz onemli degildir.Onemli olan oradaki calisanlarin bu tip aksesuar,giysileri tasimiyor olmasirdir.Yoksa haham gitmis nufus kagidi cikarmis orada,basinda fesimsi cins sey var,kimse birsey diyemez.
S.A
Siz herhalde baska yerde yasiyorsunuz,yada baska ulkeden bahsediyorsunuz.
Bu memlekette Ogretmenler gunu kutlamasi yapilirken Basortulu insanlar kovalandi.
Bu memlekette Sehit yakinlari toplantidan kovalandi.
Bu memlekette hastaya kan vermek icin giden basortululer kovalandi.
Bu memlekette sehit dul ve yetimler derneginden basortulu ve sakalli insanlara gelmeyin diye davetiye yollandi.
Neymiste karisamazlarmis........
asena
12-09-2006, 07:51 AM
Hangi hastanede oldu bu?
gurkan
12-09-2006, 07:56 AM
Allah-u Teala (c.c) Buyurdu ki ;
Allah, hüküm verenlerin en üstünü değil midir?
TİN 8
Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. O daima diridir (hayydır), bütün varlığın idaresini yürüten (kayyum)dir. O'nu ne gaflet basar, ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmadan huzurunda şefaat edecek olan kimdir? O, kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise, O'nun dilediği kadarından başka ilminden hiç bir şey kavrayamazlar. O'nun kürsisi, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Onların her ikisini de görüp gözetmek O'na bir ağırlık vermez. O çok yücedir, çok büyüktür.
BAKARA 255
Allah'ı bırakıp da taptıklarınız, sizin ve atalarınızın taktığı birtakım isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında herhangi bir delil indirmemiştir. Hüküm sadece Allah'a aittir. O size kendisinden başkasına ibadet etmemenizi emretmiştir. İşte dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.
YUSUF 40
Allah, buyurmuştur ki: İki ilâh edinmeyin. O, ancak bir ilâhdır. Onun için yalnız benden korkun.
Göklerde ve yerde olan her şey yalnız O'nundur. Din de daima O'nundur. Böyle iken, siz Allah'tan başkasından mı korkarsınız?
NAHL 51-52
Yoksa onların, Allah'ın dinde izin vermediği şeyi kendilerine meşru kılacak ortakları mı vardır? Eğer azabın ertelenmesine dair kesin yargı sözü olmasaydı, aralarında hemen hüküm verilir, işleri bitirilirdi. Gerçekten zalimler için acı bir azab vardır.
ŞURA 21
İçinde hidayet ve nûr bulunan Tevrat'ı, elbette biz indirdik. Müslüman olan peygamberler, yahudiler hakkında hükmederler, kendilerini Tanrıya adamış zâhitler, âlimler de, Allah'ın kitabını korumakla görevlendirildiklerinden (onunla hüküm verirler) ve onun Allah'ın kitabı olduğuna şahitlik ederlerdi. İnsanlardan korkmayın, benden korkun, âyetlerimi az bir paraya satmayın. Kim Allah'ın indirdiğiyle hükmetmezse, işte onlar kâfirlerin ta kendileridir.
MAİDE 44
Şunları görmüyor musun? Kendilerinin sana indirilene ve senden önce indirilene inandıklarını ileri sürüyorlar da tağuta inanmamaları kendilerine emrolunduğu halde, tağut önünde muhakemeleşmek istiyorlar. Şeytan da onları bir daha dönemeyecekleri kadar iyice sapıklığa düşürmek istiyor.
Onlara: "Allah'ın indirdiğine ve Peygambere gelin!" denince, münafıkların senden büsbütün uzaklaştıklarını görürsün.
Ya nasıl, elleriyle yaptıkları yüzünden başlarına bir felaket gelince, hemen sana geldiler de: "Biz sadece iyilik etmek ve arayı bulmak istedik." diye Allah'a yemin ediyorlar.
Onlar, Allah'ın kalblerindekini bildiği kimselerdir; Onlara aldırma, onlara öğüt ver ve onların içlerine tesir edecek güzel söz söyle!
Biz hangi peygamberi gönderdikse, sırf Allah'ın izni ile itaat edilmek üzere gönderdik. Eğer onlar kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler de Allah'tan günahlarının bağışlanmasını dileselerdi ve Resul de onların bağışlanmasını dileseydi, elbette Allah'ı affedici, merhametli bulurlardı.
Hayır! Rabbine andolsun ki iş bildikleri gibi değil, onlar aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp sonra da senin verdiğin hükme karşı içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olamazlar.
NİSA 60-65
Onlar hiçbir şey değil, sırf sizin ve babalarınızın taktığınız (boş) isimlerdir. Allah onlar hakkında hiçbir delil indirmedi. Onlar yalnız zanna ve nefislerin sevdasına uyuyorlar. Halbuki onlara Rableri tarafından yol gösterici gelmiştir.
Yoksa her arzu ettiği şey, insanın kendisinin mi (olacak) dir?
Son da ilk de (ahiret de dünya da) Allah'ındır.
NECM 23-25
Kardeşlerim
Bu kamusal denilen Alan'ın sahibi yaratıcısı kimdir ?
Orada İnsanı ölüm gelip bulmaz mı ?
O alanda Allah'ın emir ve yasaklarının geçmeyeceğine dair elimizde Allah'tan bir delilimiz mi var ?
Daha geniş mana ile Allah'ın Hakimiyetine; Allah'ın Hükümdarlığına; Allah'ın dinine ; Allah'ın Yüceliğine ; Allah'ın Tekliğine ap açık ortak koşma; Ap açık eşler koşma değil midir ? Allah'a ortak koşma nedir ? Dinine sınır çizme; Yok burada senin hükmün geçmez demek değil midir ? Bu eş koşmak değil midir ?
Allah hüküm verdiğini yasaklamak ne demektir ?
Allah'ın hüküm verdiğine sınırlar çizmek ne demektir ?
Allah'tan bir delilimiz mi var ?
Allah Tam bilgi sahibidir. Onun ilmi heryeri ve herşeyi kuşatmıştır. Onda Zamanda ve mekanda noksanlık yoktur. Hükmü kendi kısıtlaması yoksa her yerde her mekanda her devirde geçerlidir. O Tüm Alemlerin Tek Yaratıcısı Tek Malikidir. Kardeşlerim Bu İmanı bir konudur. Emrini Kabul edip yapmadığın amel gibi değildir. Ya da yanlış amel etmen gibi değildir. Bunu kimseyi zan altında bırakmak için değil açıklama getirmek için aktardım.
Allah'ın sevgisi lütfü ve merhameti üzerimize olsun.
AFANDI
12-09-2006, 10:06 AM
Hangi hastanede oldu bu?
2-3 gun once bende izlemistim kanal 7 de hacettepede olmuş yanlis hatirlamiyosam
Seckjin Khan
12-09-2006, 10:55 AM
Neymiste karisamazlarmis........
ya buna inanabiliyormusunuz ya bu nasıl bir mantıktır bu nasıl bir olaydır ya arkadaşlar komik gelmiyor mu size bu olay gerçek olabilir mi yahu?
ben dokuz eylül ve ege unv. hastanelerinde bunlara hiç rastlamadım gayet güzel bir biçimde her türden insan girebiliyor ve işlemi yapabiliyor ama bu olay çok komik ya Kurtuluş savaşı zamanında Kuva-i Milliye hareketini kötülemeye çalışan ama asıl dış güçlerle bağlantılı olan sözde dincilerin uydurmaları gibi ...
belki de olmuştur ama bunu tüm memlekete mal etmek sizce doğrudmudur kimbilir ne olmuştıur da bu olaylar gerçekleşmiştir bırakın çıkarın artık şu at gözlüklerinizi ya
asena
12-09-2006, 12:15 PM
2-3 gun once bende izlemistim kanal 7 de hacettepede olmuş yanlis hatirlamiyosam
Baslari kapali oldugu icin mi ?Ben bunu iyi dinlemek isterim.
Bakin ben de kan vermek istedigimde reddedilenler olmustu.Bunun nedenleri vardi,bas kapaliligi degil,tibbi nedenler.
Evet,ben nicin reddedildiklerini belirten bir kaynak rica edecegim.O hastaneye basi kapali hasta kabul edilirse,kan veren de kabul edilir.Yahu orada iste su 28 subat olayindan once benim tanidigim bir basi kapali bir ablam mezun oldu.
nogayhan
12-09-2006, 01:34 PM
S.A
Buyurun kaynak;
http://www.haberalemi.net/haber_detay.php?haber_id=10014
dervish
12-09-2006, 01:37 PM
IDEAL KAMUSAL ALAN - Kamudan olan herkesin (çıplakların dahi) kullanabileceği alan.
NORMAL KAMUSAL ALAN - Kamunun genel ahlak normalarına uyan kamu ferdinin kullanabileceği alan.
TOTALITER ÜLKEDE KAMUSAL ALAN - Vergini verirsin. Kamunun bir ferdisindir. Ama dayatmalara uymadıkça bu alana adımını atamazsın. Mesela: Çıplaklar Ülkesinde yaşıyorsunuz ve Çıplaklar Ülkesi'nin bir ferdi olarak çıplak olmak istemiyorsunuz. O zaman ülkede yaşamaya devam edersiniz ama kamusal alana çıplak olmadan giremezsiniz.
yavuz
12-09-2006, 01:38 PM
"Laiklik" konusunu gündemden düşürmeyen mekanlardır kamusal alanlar... Başörtüsüne, dine ve kültüre bas bas bağırmasalar kardeş kardeş olur-biter herşey ama... Dinleyen kim?
Bu konuda seçimden önce istekleri dinleyip-söz verip de başa geçtikten sonra susup-pusan hükümetimizi, başörtüsüne yasak getirenlerden daha fazla, kınıyorum!
asena
12-09-2006, 01:40 PM
Bu lafi salak bir hemsire soylemis.Sorusturma acilip acilmadigini ogrenmek lazim.Hastenelerde kan bagoislayan cok fazla basortulu insan var.
ben haberde,hastanenin oyle bir kural koydugunu,yuzlerce basortulu insanin sokulmadigini falan beklemistim.
baksana,hastanin kendisi basortulu.
4twelve
12-10-2006, 01:36 AM
Gene sallamismisin desteksiz.....Ornek ve ispat lutfen.....Saldir da nasil olsa izi kalir degilim???
kamusal alan = kamuyu sallayin lan....
yavuz
12-10-2006, 03:59 AM
Şu Fethullah Gülen konusunda da kimse bilip bilmeden konuşmazsa çok sevinirim. İçerisinde bulunduğumuz yüzyılın daha ilk yıllarında en büyük alimlerinden birisi olduğunu kanıtlamış yüce bir zat'tır kendileri... Onun ve hayır sever bazı kişilerin desteğiyle yürütülen çalışmalarıyla dünyanın dört bir yanında açılan özel okullarda yabancı dil olarak Türkçe veriliyor. "Türk" kelimesi bir kez daha kendisinin sayesinde yüceltiliyor. Türkiye içerisindeki "nurcu" şahıslar hakkında pek iyi düşünmüyorum* ama Fethullah Gülen'in çok önemli bir kişilik olduğu konusunda hiç şüphem yok!
*Said Nursi'nin "Devir tarikat devri değildir, devir imanı kurtarma devridir" şeklindeki ifadesini anlamak için birçoğunun gayret göstermemesinden dolayı...
Hanedan
12-10-2006, 09:39 AM
Bazıları duymasın sakın Yavuz kardeş ne diyosun sennn
Laf gevelemesinden baska birsey degil sanki iran cumhurbaskani gelince dini kiyafetini atiyormu hayir oldugu gibi geliyor ustelik hicbiri Anitkabre de gitmiyor yine devletimiz birsey demiyor .
Disaridan gelen istedigi gibi gelir ve gider
Hep demogji baska birsey yok .
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.