PDA

View Full Version : Alevi-Kizilbas Kandaslarimizla ilgili güzellikler..

Köroglu
12-25-2006, 07:43 PM
Asagida eklemis oldugum sayfalari süzgecten gecirdim. Ola ki uygun olmayan birsey gözümden kacmissa af edin. Umarim hosunuza gider irkdaslarim:

YouTube - Gök Tanrinin, yerler Türkün. Ezelden beri KIZILBAS TÜRKÜM!!!

YouTube - ALEVI OZAN www.kilicozan.com

YouTube - TURKLERIN SHAMAN ATALARI

http://xorasan.blogspot.com/

http://membres.lycos.fr/babaishak/

http://xetayi.blogspot.com/

http://www.oyanish.org/

http://www.turkishnews.com/DiscoverTurkey/who/hbektas/bektas.gif http://www.beyond-the-pale.co.uk/hajiBektash.jpg

http://www.irib.com/Ouriran/CULTURE/nomads/IMAGES/jpg/img00147.jpg

borcugin
12-26-2006, 03:40 AM
S.A.

Türkün öz çocuğu Köroğlu eline sağlık, ayrıca bağlantılar çok işime yarayacak, teşekkürler kardeşim.

Selametle.

METE
12-26-2006, 05:53 AM
Teşekkürler yanlız son resimdeki bayan alevi degil iranlı

BoRaN
12-26-2006, 06:00 AM
Teşekkürler yanlız son resimdeki bayan alevi degil iranlı

İranlı Olunca Alevi Olunmuyormu?

METE
12-26-2006, 06:06 AM
İranlı Olunca Alevi Olunmuyormu?

Tam olarak olmuyor cunku alevilik Türk'lukle ilgili birseydir fakat iranda Türk'ler vardır ama konu resmine bakacak olursak giyinis tarzı alevi Turkmen kadın kıyafetide degil.

kurshad
12-26-2006, 06:57 AM
Tam olarak olmuyor cunku alevilik Türk'lukle ilgili birseydir fakat iranda Türk'ler vardır ama konu resmine bakacak olursak giyinis tarzı alevi Turkmen kadın kıyafetide degil.

Kadinin kiyafetini hakkinda bilgi sahibi degilim. Lakin Iran'da kizilbaslar adiyla maruf aleviler var. Aynen Turkiye'deki aleviler gibi semah donerler ve resmi 12 imam Shiiligiyle de problemler yasarlar.

Bunun yaninda Iran'da Kalenderi denilen ve gunumuz aleviliginin koklerini olusturan tarikat halen mevcuttur..

Köroglu
12-26-2006, 05:26 PM
Hoooooooop beyler yavas olun ne yaptiniz yaa:lol:
Kandaslarim ekledigim linklerden birinde bu kizin resmi var. Bu kiz iranda yasayan Horasanli KizilbasTürk. Ayrica zaten gözlerindeki mogol kivrimi perslerde zaten olmaz. Dikkat ederseniz Haci Bektasin fizyolojisiyle cok benzer.

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim:)

BoRaN
12-26-2006, 06:02 PM
İyiki Resmin kenarında İsveç Yazmıyor METE :lol:

METE
12-26-2006, 06:43 PM
İyiki Resmin kenarında İsveç Yazmıyor METE :lol:

Ne alaka ? :D
Iran ın resmi sitesinden alınmış bu resim acaba sitede horasanlı alevi diyemi geçiyor acaba ?Arkadaş resmin linkini versinde görelim ben pek ihtimal vermiyorum ama .

Köroglu
12-27-2006, 04:59 PM
Ne alaka ? :D
Iran ın resmi sitesinden alınmış bu resim acaba sitede horasanlı alevi diyemi geçiyor acaba ?Arkadaş resmin linkini versinde görelim ben pek ihtimal vermiyorum ama .

Buyur kardes bir de senin icin: http://xorasan.blogspot.com/
tikla, assagida o resim var.
Aslina bakarsan pek cok Türkcü otaglarda esmer Türk olmazmis gibi bir önyargi yaratiliyor, dolayisiyla senin gibi tepki gösteren cok Kandaslarimiza rastliyorum.
"Turanid" diye siniflandirdigimiz insanlarda oysa degisik tipler mevcut, cünki Türkler genis bir jografi alana yaygindir.
Mesela Aksak Timur Atamizin bir kac resmini göstereyim sana:
http://www.gems-afghan.com/slidshow/slidsho6/timur.jpg http://sangha.net/oleg/photos/0699/Uzbekistan/AmirTimurMuseum/Timur6.jpg
http://sangha.net/oleg/photos/0699/Uzbekistan/AmirTimurMuseum/Timur16.jpg

yavuz
12-30-2006, 02:09 AM
Dönüp dolaşıp yine gelecek tüm başlıklar Timur'a... Olmazsa olmaz!

mustafa06
12-30-2006, 02:15 AM
Ne güzel, dolayısı ile her shey dönüp dolashıyor Türklere bağlanıyor.

yavuz
12-30-2006, 04:34 AM
Her gâzâ, güttüğü dâvâdan alır kıymetini;
Rengi, dönmez ne kadar ak demiş olsak karaya:
Yıldırım, düştüğü taş zindana devlet götürür;
Ve Timur, sıklet olur girdiği mermer saraya!

Faruk Nafiz Çamlıbel

borcugin
12-30-2006, 04:42 AM
S.A.

yavuz Timur'u sevmeyen bir Alperen tanımadım ben. Sende bir arıza bir eksiklik var ama bunu bir türlü anlayamadım. Ya Alperen Malperen falan değilsin ya da okuduğun üç tane kitabın etkisiyle Alperen'liği de rezil ediyorsun. Sen Sünni ve Oğuz Türkleri ırkçısı mısın? Yeter artık yaptıkların. Bu ne yahu! Timur'u sevmezsiniz tabi. Ümmetçi olsaydı başımıza evliya olarak atardınız. Türkçü olunca, Alevi, Sünni, Şii birliğini sağlayıncı bu size dokunuyor mu?

Selametle.

yavuz
12-30-2006, 04:47 AM
S.A.

yavuz Timur'u sevmeyen bir Alperen tanımadım ben. Sende bir arıza bir eksiklik var ama bunu bir türlü anlayamadım. Ya Alperen Malperen falan değilsin ya da okuduğun üç tane kitabın etkisiyle Alperen'liği de rezil ediyorsun. Sen Sünni ve Oğuz Türkleri ırkçısı mısın? Yeter artık yaptıkların. Bu ne yahu! Timur'u sevmezsiniz tabi. Ümmetçi olsaydı başımıza evliya olarak atardınız. Türkçü olunca, Alevi, Sünni, Şii birliğini sağlayıncı bu size dokunuyor mu?

Selametle.

Ben Timur'u sevmediğimi söylemedim... Alevilik ile ne alakası var? Onu öğrenmek istiyorum. Bütün başlıklarda konuyu Timur ile saptırıyorlar.

("Osmanlı torunu" Alperenler, Timur'u sevmiyor olsalardı, buna hiç şaşırmazdım. Ama biz bütün Türk büyüklerini severiz, bu da su götürmez bir gerçek.)

Han
12-30-2006, 04:52 AM
yanlis anlasilma var burda....

Timuru asiri milliyetci veya dogru ismi ile irkci olan turklerin sevmedigini biliyorum turkiyede...

orta asya da ise vahhabiler ile Semerkant civarinda oturan iraniler dedigimiz alevi ve shia tayfalari dushmandir emire...

oğuz
12-30-2006, 05:01 AM

Timuru asiri milliyetci veya dogru ismi ile irkci olan turklerin sevmedigini biliyorum turkiyede...

orta asya da ise vahhabiler ile Semerkant civarinda oturan iraniler dedigimiz alevi ve shia tayfalari dushmandir emire...

Bu forumlara girene kadar bu yaşa kadar hiç bir Türk'ün ağzından buna benzer bi söylem duymadım :cool:

borcugin
12-30-2006, 05:03 AM
S.A.

Irkçı Türkler vardır. Onlar Amir Timur'u çok sever. Yanılıyorsun. Çok iyi bilirim. Çokk...

Ama yeni bir tür Irkçılık daha türedi. Irkçı Türklerden yeni bir tür daha türedi. Oğuz soylu olacak, Sünni Müslüman olacak, gerisi ya kâfir ya da kanı bozuk Türk. Bu adamlar tabiki sevmez Timur'u. Çünkü Oğuz Türkü değil. Çünkü devletinin tümünde Sünni, Şii, Alevi her türlü mezhepten insanı birleştirmiştir. İşine gelir mi yeni türeme Oğuz Türkü-Sünni Müslümanı Irkçısısın.

Ben sonuca bakarım, horoz misali. :D Yiğit adammış, Beyazıd'ın 2 yılda kuşatamadığı İzmir'i 2 günde alıvermiş. Türklerin hepsini birleştirmiş, Müslüman adammış, her mezhebi hoş görmüş, düşlerini gerçekleştiremeden göçmüş. Amir Timur'un mezarı ile Kemah'taki Melikşah'ın mezarı kadar beni etkileyen bir mezar görmedim ben yaşamımda. Gitmeden buralara konuşulması doğru değil.

Bal gibide Osmanlı'nın politikalarındaki her türlü yanlışlığı görmüş ve bu yanlışlardan çok daha yürekli ve birleştirici davranmış. Yahu bunu söylemek yasak mı? Bunu söyleyince Osmanlı düşmanımı oluyoruz. Timur Türkiye'de sevildiği kadar herhalde Orta Asya'da sevilmiyor.

Yiğit, Türkçü, Müslüman gibi Müslüman.

Selametle.

Han
12-30-2006, 05:04 AM
bu forumda Timur dushmani hich yoktur shukurler olsun...

borcugin
12-30-2006, 05:07 AM
S.A.

Yanılıyorsun Han. Ya da göremiyorsun. :) Sünni ve Oğuz Türkü Irkçıları hiç sevmez hiç!!! Kuyruk acıları var. Ulan o da Türk bu da Türk. O da Müslüman bu da Müslüman. Ama onlar Irkçı ya. Ama onlar Türklüğü Oğuzluk bilecek kadar cahil Müslümanlığı Hanefi mezhebi kadardır diyecek kadar da sapıklar.

Sen Türkiye'de biraz daha kal. :D

Selametle.

yavuz
12-30-2006, 05:08 AM

Ben varım ya...

Ben demişken kendimden iyice bir bahsedeyim:

Sunnici...
Kürt Milliyetçisi...
Arab Milliyetçisi...
Türk bölücüsü...
Timur düşmanıyım zaten, onu benden iyi biliyor forum efradı...

Başka ne vardı? Düşünelim biraz...

Bölücü demiştik, Kürtçü diyor gibi olmuştuk...

Hah! Bir de, Bektaşi düşmanı olmam gerekiyordu...

NASIL İYİ TANITMIŞSINIZ BANA KENDİMİ, DEĞİL Mİ?

(Sözüm Han'a değil.)

borcugin
12-30-2006, 05:12 AM
S.A.

İnşallah bir gün gelirsin ülkeme de tanıştırırım seni. Kur'an üstüne yemin edip Timur'a kâfir diyen, Timur'u sevenin yeri cehennem diyen o kadar Arap, Nesep, Yobaz, Mürteci var ki! Kimi vekil, kimi müftü kimi de bu forumlarda atıp tutar.

Selametle.

oğuz
12-30-2006, 05:14 AM
Arkadaşlar konu başlığını açan üyemize biraz saygısızlık yapmıyormuyuz ?Başlıkta açıkça ifade etmiş;GÜZELLİKLER :rolleyes:

Lütfen :cool:

Han
12-30-2006, 05:15 AM
S.A.

Yanılıyorsun Han. Ya da göremiyorsun. :) Sünni ve Oğuz Türkü Irkçıları hiç sevmez hiç!!! Kuyruk acıları var. Ulan o da Türk bu da Türk. O da Müslüman bu da Müslüman. Ama onlar Irkçı ya. Ama onlar Türklüğü Oğuzluk bilecek kadar cahil Müslümanlığı Hanefi mezhebi kadardır diyecek kadar da sapıklar.

Sen Türkiye'de biraz daha kal. :D

Selametle.

demek irkchiligin boyle bir turu de chikti ha...

ama bu hanefiligi veya sunniligin veya oguz olmanin yanlishligindan degil, cibilliiyetin bozuklugundandir... ay6ni shey obur acem itikadonda olnalar ichin de gecherli galiba...

aslinda sirf turkluk diyenler ichin sunni-alevi-vahabi-ateist olmanin hich de farki yok....
ama turkluk ile birlikte bazi degerlere de saygi gosterenler ichin yine bazi sifatlariyla olmasi daha da istenilenidir...

neyse bayraminiz mubarek olsun

yavuz
12-30-2006, 05:17 AM
demek irkchiligin boyle bir turu de chikti ha...

Neler varmış da; haberimiz yokmuş...

borcugin
12-30-2006, 05:17 AM
S.A.

Bunu yavuz'a söyleyin efendim. Söze bak! Yukarıda! Her zaman olduğu gibi yine kendisi gibi düşünmeyenler olabileceğine ve kendisinden farklı olanları hazmedebilme olgunluğuna eriştireceğiz onu. Ya kötekle. Ya sabırla. Ya güzellikle. :rolleyes: ;)

Selametle.

yavuz
12-30-2006, 05:20 AM
O sözden ve daha bini aşan nice mesajımdan o anlamları çıkaracakların sayısı ve isimleri belli...

borcugin
12-30-2006, 05:31 AM
S.A.

yavuz kardeşim, bu forumda Müslümanlığı böldün, Türklüğü böldün, yetmedi bizide ortamızdan ikiye böldün be kardeşim. Yeter ama. Yahu ben ne Alperenler tanıdım hiç sana benzemiyorlar. Niye böyle saldırgansın. Niye böyle kırıcısın. Ne demek söz dönüp dolaşıp Timur'a gelecek. Olmazsa olmaz!

Olmaz tabi. Eğer Türk Soyunu sevmek istiyorsan başta bu sözünü geri alacak hatta bu sözü söylediğin için utanacaksın. Yoksa sen dediğim gibi kendi küçücük dünyanda kurduğun Oğuzcu-Hanefici Irkçılığınla bir üç beş yıl daha hayal dünyasında yaşar gidersin. Timur'u sevmeyen, ön yargılı yaklaşan adam ile Yavuz'u sevmeyen, ön yargılı yaklaşan adam arasındaki farkı anladığın gün koca bir adam olacaksın. Ne diyor bak Özbek yiğidi Han, yok kimsenin suçu diyor, suçlu olan ne Hanefi olmak ne Oğuz olmak, suç bu soydan inançtan olanların hakkını verememeleri yani cibiliyetsizliğinde diyor. Timur'u sevmeyen, afra tafra yapan, Alevileri Bektaşileri sevmeyen, ileriden geriden laf sokmaya çalışan bir kişi gelişmemiştir, olgunlaşmamıştır. Bu forumda bu yüzden kaç kişi ile kavga ettin biliyor musun? Kardeşim yapma lütfen. Tam da bizim düşmanlarımızın istediği gibi lime lime bölüyorsun her şeyi. Yapma artık.

Benim bir abim vardı. Dünyada Türkler üstün yaratılmıştır, Türklerin içinde Türkiye Türkleri üstün yaratılmıştır, Türkiye de Sivaslılar üstün yaratılmıştır, Sivaslıların içinde Yıldızeli ilçesindekiler üstün yaratılmıştır, Yıldızeli ilçesinde de bizim köyün adamları üstün yaratılmıştır derdi. Sorardık peki ya o köydekilerden hangisi üstün yaratılmıştır dediğimiz zaman şaşırırdı. Benim diyecek dürzü ama etrafına bakarak korkuyordu. Anladın mı?

Selametle.

yavuz
12-30-2006, 05:44 AM
S.A.

yavuz kardeşim, bu forumda Müslümanlığı böldün, Türklüğü böldün, yetmedi bizide ortamızdan ikiye böldün be kardeşim. Yeter ama. Yahu ben ne Alperenler tanıdım hiç sana benzemiyorlar. Niye böyle saldırgansın. Niye böyle kırıcısın. Ne demek söz dönüp dolaşıp Timur'a gelecek. Olmazsa olmaz!

Olmaz tabi. Eğer Türk Soyunu sevmek istiyorsan başta bu sözünü geri alacak hatta bu sözü söylediğin için utanacaksın. Yoksa sen dediğim gibi kendi küçücük dünyanda kurduğun Oğuzcu-Hanefici Irkçılığınla bir üç beş yıl daha hayal dünyasında yaşar gidersin. Timur'u sevmeyen, ön yargılı yaklaşan adam ile Yavuz'u sevmeyen, ön yargılı yaklaşan adam arasındaki farkı anladığın gün koca bir adam olacaksın. Ne diyor bak Özbek yiğidi Han, yok kimsenin suçu diyor, suçlu olan ne Hanefi olmak ne Oğuz olmak, suç bu soydan inançtan olanların hakkını verememeleri yani cibiliyetsizliğinde diyor. Timur'u sevmeyen, afra tafra yapan, Alevileri Bektaşileri sevmeyen, ileriden geriden laf sokmaya çalışan bir kişi gelişmemiştir, olgunlaşmamıştır. Bu forumda bu yüzden kaç kişi ile kavga ettin biliyor musun? Kardeşim yapma lütfen. Tam da bizim düşmanlarımızın istediği gibi lime lime bölüyorsun her şeyi. Yapma artık.

Benim bir abim vardı. Dünyada Türkler üstün yaratılmıştır, Türklerin içinde Türkiye Türkleri üstün yaratılmıştır, Türkiye de Sivaslılar üstün yaratılmıştır, Sivaslıların içinde Yıldızeli ilçesindekiler üstün yaratılmıştır, Yıldızeli ilçesinde de bizim köyün adamları üstün yaratılmıştır derdi. Sorardık peki ya o köydekilerden hangisi üstün yaratılmıştır dediğimiz zaman şaşırırdı. Benim diyecek dürzü ama etrafına bakarak korkuyordu. Anladın mı?

Selametle.

Benim hiçbirşeyi böldüğüm yok, o sizin paranoyanız...

Timur'a edilmiş bir laf gibi algıladığınız o söz üzerine yaptığınız yorumları da -sizin küçümsediğiniz- benim yaşımdaki bir kimse bile yapmaz!

Daha fazla söz söylemiyorum. Çünkü onlara karşılık olarak söyleyeceklerinizi zaten ezberledim.

borcugin
12-30-2006, 05:47 AM
S.A.

Her konuyu toz duman ettikten sonra ben öyle demek istemedim şöyle demek istemedim demene bitiyorum yavuz. :)

Selametle.

yavuz
12-30-2006, 05:50 AM
Her konuyu toz duman ettikten sonra ben öyle demek istemedim şöyle demek istemedim demene bitiyorum yavuz. :)

Senin benim ne ki? Küçük mü dar mı?
Hani kimin dostu, kimseye yâr mı?
İnsan öldürmenin manası var mı?
Karınca ezmeye değmez bu dünya

Abdürrahim Karakoç

yavuz
12-30-2006, 05:56 AM
"Her konuyu toz duman ettikten sonra ben öyle demek istemedim şöyle demek istemedim demene bitiyorum yavuz."

...derken bir de gerçekten olduğu gibi anlamaya çalışsanız, vallahi de billahi de daha iyi olurdu...

borcugin
12-30-2006, 05:58 AM
"Her konuyu toz duman ettikten sonra ben öyle demek istemedim şöyle demek istemedim demene bitiyorum yavuz."

...derken bir de gerçekten olduğu gibi anlamaya çalışsanız, vallahi de billahi de daha iyi olurdu...
S.A.

Seni sevdiğimizdendir yerden yere vurmaklığımız. :uups: :rolleyes:

Selametle.

yavuz
12-30-2006, 06:01 AM
Öldüm-bittim, bittim ben...

İsmail YK. :lol:

Köroglu
12-31-2006, 10:26 PM

Nasil??? Yok canim herhalde karistirdin sen. Kesin bir baskasiyla karistirdin.... Ya da Irkcilardan degil de ümmetcilerden bahsediyorsun ;)

Ezgili Yürek
01-01-2007, 04:35 AM
Ben Anadolu Türküyüm ve bilgilerim Anadolu coğrafyasıyla sınırlıdır.Sadece bu topraklar için yorum yapacağım.Önce genel çerçeve:Şiilik islamda bir mezhep,alevilik şiiliğin bir kolu,bektaşilik ise aleviliğin Anadolu'daki uzantısıdır.

Tarihler 670 yılını gösterdiklerinde, ismi 'Zengin Kent' anlamına gelen Semerkant yolunda en önemli bölge olan Horasan Muaviye komutasındaki şiddetli Arap saldırılarıyla yitirilmiş, Araplara geçmişti.673 yılında ise Horasan Valisinin 24-25 bin kişilik ordusu Buhara'ya saldırır.Buhara yöneticisi Kibaç Hatun diğer Türk beyliklerinden yardım ister ancak yardım gelmez.Yine de Buhara direnir.Ancak Arap askerleri Buhara'yı alamadılarsa da yıkım derecesinde talan eder ve giderler.Ardından Halife Osman'ın oğlu Said daha şiddetli bir saldırıyla Buhara'yı düşürür.Kibaç Hatun'la Türk Beyliklerini ele geçirmek için yolunda engel olmaması için anlaşırlar ve Kibaç'tan çeşitli Türk beylikleri mensubu 80 kişilik bir esir grubu ister.Artık sıra Semerkant'tadır ve bu da gecikmez.Bu arada Osamn oğlu Said esir Türklerden birinin hançeriyle öldürülür.

Bu tarih Türklerin ve Kürtlerin islamlaştırılmasında başlangıç teşkil eder.Türkler ve Kürtler Arap akınlarına ve islam dinine uzun süre direnir ancak alışılagelmiş Arap oyunları,inanılmaz Arap vahşeti ve talanlarıyla kısım kısım kendi dinlerini terkedip topraklarıyla birlikte Araplara tabi duruma geçerler.Yine de bin yıllık Zerdüşt ve Şaman inanışı içten içe islamlaşmaya karşı direnir.Yüzyıllarca değişmeden ve gizlice devam ettririlir.

İslama karşı ne kadar direnilirse direnilsin, zamanla topluluklar bu diretilen dine teslim olacaktır.Bu durumda sadece bir yol kalmıştır: Eski ve köklü inanışlar İslama uydurulacaktır.Ve öyle olur; islam Türk ve Kürt topraklarında, asla diğer islam coğrafyalarında uygulandığı şekliyle yerleşemez ve uygulanamaz.Oluşan yeni islam bu coğrafyaya özgü bir islamdır.

Zaman dilimimiz artık 2000'li yılları gösteriyor.Yani 1300 yıllık bir mazisi var islamın bu topraklarda.Geride ne kaldı?Ne Şamanistim diyen kaldı, ne de Zerdüşt.Bir kısmı şeklen de olsa nüfusumuzun ezici çoğunluğu islam görünüyor.Yine de bir farklılık var durumda,bir ilginçlik var halen...

Yıllardan beridir Almanya'da yaşıyorum.Avrupa'da her çeşit adam gibi her çeşitten de müslüman var. Tunuslusu, Faslısı, İranlısı, Çadlısı, Tibetlisi, Sincanlısı, Özbeği,...Bir farklılık var.Ya biz islamı değiştirdik ya da bunlar müslüman değil.
Ortaya islam içinde yeni bir inanış çıkmakta,filizlenmektedir.
İslamı olduğu ve sunulduğu şekliyle kabullenmekte zorlanan Anadolu insanı Şamanlığı ve Zerdüştlüğü içine katmıştır dedik.Bir yandan da baskıcı Arap islam anlayışı devam etmektedir.Ve önüne kattığı karşı görüşü ezer,yok eder,sindirir.Yine de kapalı toplumlar içinde farklılaştırılmış islam rutinleri olabildiğince sürdürülür.Türk ve Kürt inanışlarında kutsal ve kıymetli olan kadın,yeni islam anlayışlarında yerini korur.İbadetlerinde daha önceleri müzik kullanan Anadolu insanı,yeni islam anlayışlarına da müziği sokarlar.Ve en önemlisi mayasında zayıftan ve ezilmişten yana olma,hoşgörü,asalet olan coğrafya insanı,yeni tip dinine de bu öğeleri alabildiğince katar.Ortaya çıkan inanışın adı Alevi/Bektaşiliktir.Ve 1300 yıl her türlü baskıya karşın varlığını sürdürür.

''Alevilik,Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan, Hz. Ali'nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine, mezhebe, inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk, farkı gözetmeyen, eline, diline, beline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik, demokrat, eşitlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, şeriatın bağnaz kurallarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve Sünni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, hazinesi bilgi, meyvesi sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil ve erdemli insan yaratmayı ön gören, kokuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaratılan ikiliğinden Varlık Birliğine Varan, edep ve ahlaklığı yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda, hem ilahiliğin hem de irfan iliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali'den neslin imametini teberra ve tebella ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir.''

Alevilikle Şiilik arasında önemli farklar vardır;Alevilikle Sünnilik arasında çok önemli farklılıklar vardır.Ve alevilik genel bir tanımken Anadolu'da ve Rumeli'nde yaygın alevi inanış sistemi Bektaşilik adını alır.Horasan çıkışlı Türk bilgesi Hacı Bektaş-ı Veli'nin koyduğu genel inanç sistematiğinin devamıdır Bektaşilik.

Alevi/Bektaşiler başlangıçtan beri kendilerine yakın buldukları klişeleşmiş kişileri aynen kilometre taşı saydıkları Hz.Ali gibi kutsallaştırırlar.Hz.Ali neyse Hacı Bektaş-ı Veli de odur.Atatürk de o derece kutsal sayılır.Kıstas 'kamil insan' olmaktır.

Alevilik sizce nedir?Bektaşilik konusunda merak ettikleriniz nelerdir?Uydurmalar ve söylentilerin aslı nedir?Bektaşi inançlarında farklı yönler nelerdir?İçki,kadın,'mum söndü',semah,Allah,Hz.Muhammed...Asıl bunları konuşun burada,Aksak Timur'u değil.İki bin yıldır bir arada yaşayan insanlar birbirinin inanışlarına da saygılı olmalılar.Bunun yolu inançları tanımaktır.Buyurun işte bu vesiledir,bunu konuşun.

Sevgi varlığın özü,ikbalin mayasıdır.
Sevgiyle kalın.

Ezgili Yürek
01-01-2007, 04:39 AM
Alevi/Bektaşilerin dinsel anlamda ibadet,sosyolojik anlamda grupsal dayanışma rutinleri olan cemlerde, töreni yöneten dede/babalar açılışta bir dua (gülbenk) okurlar.Bu dua bir kısım alevilerde Arapça okunurken,Bektaşilerde kesinlikle olabildiğince anadilde yani Türkçe okunur.İbadet de Bektaşilerde Türkçe yapılır.

Bektaşi toplumunun yapı,beklenti ve değerlerini çok güzel gösteren bir gülbenktir aşağıdaki:

BEKTAŞİ GÜLBENGİ
Bismişah Allah Allah
Vakitler hayrola,
Hayırlar feth ola.
Şerler def ola.
Müminler saf ola.
Münâfıklar berbat ola.
Gönüller şâd ola.
Meydanlar âbâd ola.
Kalplerimiz mesrûr, sırlarımız mestûr, zahirimiz mâmûr, bâtınımız pür nûr ola.
Er hak Muhammed Ali iftiradan saklayıp, gözcümüz, bekçimiz ola.
Merd ü namerde, hiçbir ferde muhtaç eylemeye.
Dert verip derman aratmaya, hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, gönüllerimize iman,
kalplerimizi musaffa eyleye.
Zümre-i salihinden ve gürûh-ı naci’den eyleyip, dualarımızı dergâh-ı izzetinde kabul ve
makbul eyleye, nefesimiz Hakk, nutkumuz can bula.
Oniki imam ve ondört masum pâk, onyedi kemer bestegân efendilermizin yolundan,
erkânından, didârından, katarından, destinden, dâmeninden, cemâlinden, visâlinden ayırmaya.
Âl-i Âba emrine inkiyâd eden, arifân, sadıkân, muhibbânın cümlesi azîz ola. Ferdi bi
hemta rezzâk-ı mahlûkat seyyid-i kâinat, es-seyyid Muhammed Hacı Bektâş Veli kaddesallahu
sırrahu'l-azîz ve Pîr-i Sâni Balım Sultan Erenlerimizin de himmetleri üzerimizde hâzır ve nâzır
olup, desteklerimiz piş-i penâhımız ola.
Yerden hayırlı kısmet, gökten hayırlı rahmet, bol feth-i fütûhatlar kerem-i inâyet ola.
Ordu ve donanmamızı havada, karada, denizde her umurda mansur ve muzaffer eyleye.
Ordularımıza savaş yüzü göstermeye. Savaşmak zorunda kalırlarsa, kışlalarına eksiksiz bir
şekilde dönmeleri nasip ve müyesser ola.
Ricâl-i devletimizin ömrü şeriflerini Müjdat buyura.
Vatana, millete, haklı, hayırlı, adaletle hükmedecek işlerde daim ve kaim eyleye.
Çocuklarımıza hayırlı aş, hayırlı eş, hayırlı işler nasip ve müyesser ola.
Dil bizden nefes Hazret-i Pîr efendimizden ola.
Cumhuriyetimizin kuruluşuna vesile olan Yüce Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün ve silah
arkadaşlarının ve günümüze kadar gelmiş geçmiş, bütün şehitlerimizin de ruhları şâd ola.
Buraya uzaktan yakından gelmiş olan, bilcümle dostlarımızın, buraya maddi, manevi
katkısı olan herkesin de hizmetleri kabul, Hakk divanda makbul ola. Cümleyi de gûrûru naciden
ve zümre-i sâlihinden olmayı nasip ve müyesser eyleye.
Dil bizden nefes hazreti Pîr efendimizden ola.
Vakitlerin hayrı gele. Dem-i Pîr keremi evliyâ gerçeğe hü!

Dua (Gülbenk)-Dinleyebilirsiniz (http://rapidshare.com/files/7711607/13_Dua__Guelbenk_.mp3.html)

Duanın devamı (http://rapidshare.com/files/7711918/08_oeguetler.mp3.html)

piLenKen
01-01-2007, 04:52 AM
İranda yasayan 35 milyon Azerbaycan Türkü Alevi değildir arkadaşlar.Bizler Mezhep Olarak Caferiyiz.Bunun iyi anlaşılması gerektigini dusunuyorum.Caferiler Aleviler gibi semah dönmez yada Cem evleri yoktur.Konu ile ilgili bilgi almak isteyenler olursa elimden geleni yapmaya çalışırım.Caferilerin Alevilerle en benzer tarafları 12 İmam ve 14 Masum inancidir.

Saygilar...

uki
01-01-2007, 04:59 AM
Tarihler 670 yılını gösterdiklerinde, ismi 'Zengin Kent' anlamına gelen Semerkant yolunda en önemli bölge olan Horasan Muaviye komutasındaki şiddetli Arap saldırılarıyla yitirilmiş, Araplara geçmişti.673 yılında ise Horasan Valisinin 24-25 bin kişilik ordusu Buhara'ya saldırır.Buhara yöneticisi Kibaç Hatun diğer Türk beyliklerinden yardım ister ancak yardım gelmez.Yine de Buhara direnir.Ancak Arap askerleri Buhara'yı alamadılarsa da yıkım derecesinde talan eder ve giderler.Ardından Halife Osman'ın oğlu Said daha şiddetli bir saldırıyla Buhara'yı düşürür.Kibaç Hatun'la Türk Beyliklerini ele geçirmek için yolunda engel olmaması için anlaşırlar ve Kibaç'tan çeşitli Türk beylikleri mensubu 80 kişilik bir esir grubu ister.Artık sıra Semerkant'tadır ve bu da gecikmez.Bu arada Osamn oğlu Said esir Türklerden birinin hançeriyle öldürülür.

Bu tarih Türklerin ve Kürtlerin islamlaştırılmasında başlangıç teşkil eder.Türkler ve Kürtler Arap akınlarına ve islam dinine uzun süre direnir ancak alışılagelmiş Arap oyunları,inanılmaz Arap vahşeti ve talanlarıyla kısım kısım kendi dinlerini terkedip topraklarıyla birlikte Araplara tabi duruma geçerler.Yine de bin yıllık Zerdüşt ve Şaman inanışı içten içe islamlaşmaya karşı direnir.Yüzyıllarca değişmeden ve gizlice devam ettririlir.

İslama karşı ne kadar direnilirse direnilsin, zamanla topluluklar bu diretilen dine teslim olacaktır.Bu durumda sadece bir yol kalmıştır: Eski ve köklü inanışlar İslama uydurulacaktır.Ve öyle olur; islam Türk ve Kürt topraklarında, asla diğer islam coğrafyalarında uygulandığı şekliyle yerleşemez ve uygulanamaz.Oluşan yeni islam bu coğrafyaya özgü bir islamdır.
.

Hayir bu konua katilmiyorum sana...

Ben buharaliyim, ve benim tarihim diyor ki, evet topragini ve saltanatini kaybetmek istemeyen hunkarlar sahabeye karsi koyulurlar ve direnirler, ama fethetmis Buhara sehrine O Sahabeyi Kiram(Radiallahu anhum ecmain) ordu seklinde girdiklerini goren halk hic tereddutsuz Islami kabul ederler, Oyle edep, oyle hicap icinde girerlerki, gonulleri fethederler.
hem de oyle baglanirlarki, Imam buhari, Kurani kerimden sonra Islam aleminde degerli sayilan eser sahibi cikiyor.

Orta Asya tam Sahibul Kuran haline geliyor, dort bir tarafa akincilar gonderiliyor buralardan, ve bir bakima anadolunun ihyasi da O, Ahmet Yessevi Hazretleri gibi zatlarin muritlerini gondermesiyle ihya olunur...

Hem orta asyada o kadar guclu devletler vardi ki, Halkin gonlunu kazanmadan bir hamlede kucuk orduyla cin seddine kadar o kadar kisa surede gidilmesi imkansizdir

ps: bu yazida sanki Turkleri islamiyeti zorla kabul edip iki yuzluluk yapmislar gibi bir fikir cikiyor ortaya...

Turkler Islama cani gonulden baglanmasaydi, bu kadar hizmeti kim yapardi...

borcugin
01-01-2007, 06:21 AM
S.A.

Türklerin İslâm'ı kabul edişleri hep politize edilmeye çalışılmış bir konudur. Ama tüm tarihçi ve bilim adamları zorla kabul etmeyi çok benimsemezler. Benimseyenler bir elin parmakları kadardır. Benimsemeyenler ezici çoğunluktadır.

İkinci konu hangi yolla olursa olsun kabul ettirilmiş bulunan bu dini iyi ki kabul etmişiz. Bunu söyleyince zorla Müslüman olduk diyenler çok sinirlenirler. Ama böyle kardeşim.

Ezgili Yürek kardeşimin Bektaşi tanımı oldukça yerli yerinde ve dosdoğru. Zorla kabul ettirilme tezi ile örnek olarak verdiği savaş hiç te öyle olmamıştır.

Selametle.

yavuz
01-01-2007, 12:49 PM
Ben Anadolu Türküyüm ve bilgilerim Anadolu coğrafyasıyla sınırlıdır.Sadece bu topraklar için yorum yapacağım.Önce genel çerçeve:Şiilik islamda bir mezhep,alevilik şiiliğin bir kolu,bektaşilik ise aleviliğin Anadolu'daki uzantısıdır.

Bektaşilik, son zamanlarda Alevilik ile bağdaştırılmaya çalışılmış ve kökü kazınmış bir tarikattır... Aslında Bektaşilik de büyük ehl-i sünnet tarikatlarından birisidir. Kökü Ahmed Yesevi'ye dayanır... Ahmed Yesevi'nin hocası ve bu Hoca'nın bir diğer talebesi Abdülhalık Gücdevani de Abdülkadir Geylani'ye intisab etmiş bulunduklarından tarikatın kökeni diğer tüm tarikatlar gibi Kadirilik'tir...

Köroglu
01-02-2007, 05:36 PM
Bektaşilik, son zamanlarda Alevilik ile bağdaştırılmaya çalışılmış ve kökü kazınmış bir tarikattır... Aslında Bektaşilik de büyük ehl-i sünnet tarikatlarından birisidir. Kökü Ahmed Yesevi'ye dayanır... Ahmed Yesevi'nin hocası ve bu Hoca'nın bir diğer talebesi Abdülhalık Gücdevani de Abdülkadir Geylani'ye intisab etmiş bulunduklarından tarikatın kökeni diğer tüm tarikatlar gibi Kadirilik'tir...

E tamam da Aleviligi Bektasilikten ayirmak mi istiyorsun? Alevilikte Ahmed Yeseviye nami diger Piri Türkistana dayanir.

Aybike
01-02-2007, 05:53 PM
kafam karıştı yeminlen, ne bu ya alevi ,caferi, sunni, bektaşi,şii,vahhabi...
ne bu beeeeeeeeee....İSLAM nerdeeeeee..
İnsanı zorla hırıstıyan yapacanız valla..:)

Köroglu
01-02-2007, 06:15 PM
kafam karıştı yeminlen, ne bu ya alevi ,caferi, sunni, bektaşi,şii,vahhabi...
ne bu beeeeeeeeee....İSLAM nerdeeeeee..
İnsanı zorla hırıstıyan yapacanız valla..:)

Önemli olan insan olmak
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Türk-insani yani!:D

borcugin
01-03-2007, 07:27 AM
S.A.

Daha ne kadar bölüneceğiz acaba?
Daha ne kadar dilimleneceğiz acaba?
Daha ne kadar güçsüzleşeceğiz acaba?

Türk gibi insan ve adam olmak yeter ve artar. Gerisi yobazlık, mezhepçilik, ırkçılıktır. Koy onlar Türk olamasın. Nasıl olsa onlar bir birlik kursa 40 gün sonra yine bölünürler. Zihniyet akıldan birlikten güçten yana değil. Zihniyet BEN GİBİ OL LAN nefsiliğinden bencilliğinden yana. Yani binlerce yıllık zihniyet, başarılı olamamış, hiç bir dünya görüşünü, inancı, kültürü bir türlü yutamamış taassub bu. Aşamayanları yapayalnız bırakan, % 1'lerde bırakan zihniyet.

Selametle.

kurshad
01-03-2007, 07:43 AM
İranda yasayan 35 milyon Azerbaycan Türkü Alevi değildir arkadaşlar.Bizler Mezhep Olarak Caferiyiz.Bunun iyi anlaşılması gerektigini dusunuyorum.Caferiler Aleviler gibi semah dönmez yada Cem evleri yoktur.Konu ile ilgili bilgi almak isteyenler olursa elimden geleni yapmaya çalışırım.Caferilerin Alevilerle en benzer tarafları 12 İmam ve 14 Masum inancidir.

Saygilar...

Tesekkur ederiz katkin icin dostum. Ne yaziktir ki bu forumda 12 Imam Shiiligini sapik ve bozguncu bir inanc olarak takdim edecek kadar bu okulu tanimayanlar var. Asagidaki linkte 12 Imam siiligi ve caferilik hakkinda bir thread acmistim. Sayet bize Caferiligi anlatan degerli katkilarin olursa memnun oluruz.

http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=34448

KaskırJürek
01-03-2007, 10:50 AM
Anadolu Aleviliği ve Alevi Türkleri nedense herkes İslama ve Şiiliğe çekmeye çalışıyor...
Aleviler herşeyden önce Tengristtir, Türktür. Bundan utanacak birşey yok, tam tersine.

borcugin
01-03-2007, 11:00 AM
Tesekkur ederiz katkin icin dostum. Ne yaziktir ki bu forumda 12 Imam Shiiligini sapik ve bozguncu bir inanc olarak takdim edecek kadar bu okulu tanimayanlar var. Asagidaki linkte 12 Imam siiligi ve caferilik hakkinda bir thread acmistim. Sayet bize Caferiligi anlatan degerli katkilarin olursa memnun oluruz.

http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=34448
S.A.

kurshad kardeşim merak etme sen. Türkiye Cemaati Müslümininden 12 İmam Şiîliğini sapık, bozguncu görenler azınlıkta ve bu azınlık ta her nasıl oluyorsa hep aynı nifakçı/münafık cemaatlerin yetiştirmeleri.

Alevî, Bektaşî olmaktan utanan yok KaskırJürek kardeşim. O nasıl söz? Onlara ne hakaret ettiririz ne de nifak. Evel Allah onları emanetimiz ve bizim kardeşimiz olarak görme fikriyatımız henüz batîl olmadı. Bu zamana kadar kavgalar bazı yobazlar tarafından ve cemaat şeyhlerinden aldıkları yetkilerden dolayı onları İslâm dışı yapmak üzerineydi, şimdi bir sen eksiktin, :lol: sende geldin onları Tengristtir yaptın. :rolleyes: O ne demekse. :rolleyes: Hoşgeldin, tartışma daha da renklendi. :lol:

Selametle.

KaskırJürek
01-03-2007, 11:14 AM
sende geldin onları Tengristtir yaptın. :rolleyes: O ne demekse. :rolleyes: Hoşgeldin, tartışma daha da renklendi. :lol:

Selametle.

:) Hoşbulduk
Tengrist, istersen Şamanist... demek istediğim şu ki, eski Türk inançlarını hala yaşatmaktalar. Yobaz kesimi rahatsız eden de bu aslında, Alevilerin İslam dışı inançları ve gelenekleri.

mustafa06
01-03-2007, 11:14 AM
Anadolu Aleviliği ve Alevi Türkleri nedense herkes İslama ve Şiiliğe çekmeye çalışıyor...
Aleviler herşeyden önce Tengristtir, Türktür. Bundan utanacak birşey yok, tam tersine.

Kimse kimseyi zorla bir yere çekemez, Benim tanıdığım tüm alevi dostlarım kendilerini müslüman olarak tarif ederler, pek çoğu namazını kılar, ibadetlerini yaparlar. hiç kimse Bu insanlara siz müslüman değilsiniz diyebilir mi.

Herkesi, alevileri islama chekmeye calıshıyorlar diye shikayet ediyorsunuz ama Top yekün aleviler hakkında Tengristtir diye hüküm vererek shikayet ettiğiniz konuma siz düşmüş olmuyormusunuz.

KaskırJürek
01-03-2007, 11:33 AM
Kimse kimseyi zorla bir yere çekemez, Benim tanıdığım tüm alevi dostlarım kendilerini müslüman olarak tarif ederler, pek çoğu namazını kılar, ibadetlerini yaparlar. hiç kimse Bu insanlara siz müslüman değilsiniz diyebilir mi.

Herkesi, alevileri islama chekmeye calıshıyorlar diye shikayet ediyorsunuz ama Top yekün aleviler hakkında Tengristtir diye hüküm vererek shikayet ettiğiniz konuma siz düşmüş olmuyormusunuz.

İran'ın Kızılbaşları nasıl Şiileştirildiyse, Türkiye Alevilerinide eski inançlarından arındırıp tamamen İslamlaştırlımak istenildiği de bir gerçek.
Namaz kılan Alevi ben şahsen görmüş değilim, olabilir bilmiyorum, ama ezici çoğunluğu namaz kılmaz, oruç tutmaz.
Eski inançlarını sürdürüp, kamlara şamanlara '' dede, baba'' derler... Göze karşı tuz çevirirler, kurşun dökerler, nevruzu kutlarlar... Bunları Alevilerin hepsi iyi bilir.

mustafa06
01-03-2007, 11:50 AM
İran'ın Kızılbaşları nasıl Şiileştirildiyse, Türkiye Alevilerinide eski inançlarından arındırıp tamamen İslamlaştırlımak istenildiği de bir gerçek.

Aleviliğin daha doğrusu alevi adının nereden geldiğini, bu insanlara kızılbash denmesinin sebebini, daha doğrusu bu insanlar kendilerini kızılbash olarak adlandırmalarının daha sonrada kendilerini alevi olarak adlandırmalarının nedenini arashtırdığında varacağın nokta İslam dönemidir, Hz Ali dönemidir.

Bu gün insanların kendilerini alevi olarak adlandırmaya zorlayan bir shey yoktur. tamamen kendi tercihleridir.
sizin teziniz doğru ise Alevi ismi yerine BELEVİ CELEVİ DELEVİ veya ŞAMANİ VS isimde kullanabilirlerdi.
sizce neden kullanmıyor olabilirler.

Namaz kılan Alevi ben şahsen görmüş değilim, olabilir bilmiyorum, ama ezici çoğunluğu namaz kılmaz, oruç tutmaz.

Ben ibadet eden alevileri gördüğüm gibi, namaz kılmayan oruç tutmayan alevi çok gördüm. ama namaz kılmayan oruç tutmayan sünnide chok gördüm.

Eski inançlarını sürdürüp, kamlara şamanlara '' dede, baba'' derler... Göze karşı tuz çevirirler, kurşun dökerler, nevruzu kutlarlar... Bunları Alevilerin hepsi iyi bilir.
Şaman geleneği olarak anlattığınız bazı gelenekleri sadece aleviler mi yapıyor sanıyorsunuz.

Ben sünniyim benim köyümde de kurshun dökerler, yüzellik tütütürler, agaçlara çabut bağlarlar vs.
Bu gün orta asyada özbeklerde yüzellik tütütmeyi biliyorlar.

Nevruzu sadece şiiler ve aleviler mi kutluyor diye düşünüyorsunuz.?
Bunlar bir toplumu adlandırmak için yeterli kıstaslar olamaz.
En güzel kıstas insanların kendilerini nasıl gördükleridir.

Türkiyede aleviliği geleceğe yatırım gören bu yolla siyasi ikbali için aleviliği kullanan hasbel kader alevi kökenli olan insanlar da vardır. Bu insanlar kendi dinsizliklerini alevilik üzerinden anlatmaya ve bir çevre olushturmaya çalışmaktadırlar.

pirsultan abdal derneği ve alevi dernekleri federasyonu adlı dernekler aracılığı ile bu amaçlarına ulashmaya chalışmaktadırlar.yani buralarda konuya yaklashım kültürel veya dini değil, siyasi olarak yaklashılmaktadır. Yıllar önce Türkiyede Birlik Partisi adı altında bir parti kurulmush ve alevilerin oylarına talip olmushlardı, bu parti her sechimde alevilerden aldığı oy ile küsürat partisi olarak kalmıştı. Bu dernekler alevilik üzerinden siyaset yapmaya devam ettikleri sürece tarih tekerrür eder ve aleviler kendilerinin kullanılmasına yine müsaade etmezler.

zaten mevcut durumda etkili alevi dedeleri ve pek çok dernek bu örgütleri reddetmekte kabul etmemekte bu derneklerin kendilerini temsil edemeyeceğini kendilerinin alevi olduklarını , islamın içinde olduklarını savunmaktadırlar.

Kendimce buradan shu sonuca varıyorum; Aleviliğin özünde islamiyet vardır. Her kesimde olduğu gibi alevilerde de asıldan bir uzaklashma ve alevi kökenli olupta islamı reddedenlerde vardır. Ancak bu durum aleviliğin kökeninin islam dıshı olduğu anlamına gelmez.

sevgi ile

Aybike
01-03-2007, 02:36 PM
aha işte kafam tümden gitti..şamanist alevilik...
yok ben incile başliiiim....:)

yavuz
01-05-2007, 02:17 PM
Aleviliği ben mi çıkarmışım İslam'dan bakın da görün... Ben yine bazı inanış ve icraatleri yüzünden İslamiyet'in dışında dedim, adam geldi tengriist diyor, ne demekse artık! Anlayamadığım da tengriist veya şamanist olunca öz Türk olunuveriyor. Bu zihniyeti bırakın artık. İnanca göre Türklük değer kazanıp, kaybetmez!

KaskırJürek
01-05-2007, 04:38 PM
Aleviliği ben mi çıkarmışım İslam'dan bakın da görün... Ben yine bazı inanış ve icraatleri yüzünden İslamiyet'in dışında dedim, adam geldi tengriist diyor, ne demekse artık! Anlayamadığım da tengriist veya şamanist olunca öz Türk olunuveriyor. Bu zihniyeti bırakın artık. İnanca göre Türklük değer kazanıp, kaybetmez!

Anadolu Aleviliğin temeli Tengrizmdir, Alevilerin imamı hocası yok '' dede'' dedikleri şamanları var, bu ''Dedelik'' veya Şamanlık baba'dan oğula geçer, ataları şaman olmayan şaman olamaz mesela.
Bu sistem, islam'ın hangi meshebinde var?
Onların bu inançlarına şii islamda karışarak bugün ''alevilik'' denen inanç oluşmuştur.
Ben buna islamın Türkçe yorumu diyorum, ama temelde gene de Tengricilik.
Türklük kanın saflılığı ile değer kazanır, inançla değil. Alevilerde kürt asimile etmiştir veya kürtleşmiş alevide vardır. Ama çoğunluğu Türkmendir.

yavuz
01-06-2007, 04:28 AM
İyi öyle olsun...

Bana bölücü diyenlerin sana karşı susmalarını da haysiyetsizlik olarak görüyorum!

mustafa06
01-06-2007, 04:48 AM
aha işte kafam tümden gitti..şamanist alevilik...
....:)

Bizde de kurshun döktüklerine, yüzellik tütüttüklerine göre göre yakında bizede Tengrist sünniler diyebilirler. :)

KaskırJürek
01-06-2007, 05:00 AM
İyi öyle olsun...

Bana bölücü diyenlerin sana karşı susmalarını da haysiyetsizlik olarak görüyorum!

Ben Türk'ü, alevi sünni diye asla ayırmam, yanlış anlaşılmasın. Oğuz Kıpçak Karluk diye de ayırmam...
Ama alevileri Türk kürt diye ayırırım... alevi kürtler, Alevilikteki Tengriciliği yani Türklüğü aşalamaktan geri kalmadıkları gibi Atatürkümüze de kin beslemekteler.
kürtleşmiş alevileri de kastetmiyorum, gerçekten kürt olan alevileri kastediyorum.
Bu kürtlerin bir kısmı Türklere karıştığı için Türk'e benzeyebilirler, ama Atatürkten - Hacı Bektaştan ve Türk olan herşeyden nefret etmelerinden kürtle kürtleşmişi ayırtedebilirsin.
Bir ara bu kürtler Pır Sultan Abdal'ın kürt olduğunu idda ettiler ama tutmadı :D

mustafa06
01-06-2007, 05:02 AM
Aynı sozleri tekrarlamakla her hangi bir sonuca ulashamayacağız..
Bu konudaki dushuncelerimi yukarıda achıklamaya chalıshmıshtım.
Dushncelerimin yanlıshlıgı konusunda daha inandırıcı bilgiler goremediğim surece, Aynı dushuncelerim devam edecektir.

sevgi ile

yavuz
01-06-2007, 05:02 AM
Pir Sultan Abdal...

Benden uzak olsun da ne olursa olsun!

mustafa06
01-06-2007, 05:29 AM

Tengrist, istersen Şamanist... demek istediğim şu ki, eski Türk inançlarını hala yaşatmaktalar. Yobaz kesimi rahatsız eden de bu aslında, Alevilerin İslam dışı inançları ve gelenekleri.

Anadolu Aleviliğin temeli Tengrizmdir, Alevilerin imamı hocası yok '' dede'' dedikleri şamanları var, bu ''Dedelik'' veya Şamanlık baba'dan oğula geçer, ataları şaman olmayan şaman olamaz mesela.

Buraya kadar sınırları chizilmiş bir fikri savunuyorsunuz.
Özetle aleviler islam dıshıdır, shamanisttir zorla islama chekilmek isteniyorlar diyorsunuz.

Burada siz achıkcha söylemesenizde alınacak mesajlardan birisi,
Musluman Türkler, shamanist Türkler,, güncel adı ile alevi( islam dıshı) Türkler, sünni (İslamı sechen) Türkler diye bir ayırımdır.

Ben Türk'ü, alevi sünni diye asla ayırmam, yanlış anlaşılmasın. Oğuz Kıpçak Karluk diye de ayırmam...

Ama Yukarıdaki iletilerinizde achıkcha ayırıyorsunuz

alevi kürtler, Alevilikteki Tengriciliği yani Türklüğü aşalamaktan geri kalmadıkları gibi Atatürkümüze de kin beslemekteler.
kürtleşmiş alevileri de kastetmiyorum, gerçekten kürt olan alevileri kastediyorum.
Bu kürtlerin bir kısmı Türklere karıştığı için Türk'e benzeyebilirler, ama Atatürkten - Hacı Bektaştan ve Türk olan herşeyden nefret etmelerinden kürtle kürtleşmişi ayırtedebilirsin.
Bir ara bu kürtler Pır Sultan Abdal'ın kürt olduğunu idda ettiler ama tutmadı

gıcığınız sadece Kürt alevilere karshı ise bunu alevilik ismine genelleme yapmadanda dile getirebilirdiniz. Eğer böyle yapsaydınız konunun anlamı ve shekli değişirdi.
Kürtlerin alevi olanları veya olmayanlarının Türklere bakıshları achısından chokta farklı olduğunu düshünmüyorum.
sevgi ile

KaskırJürek
01-06-2007, 05:55 AM
Burada siz achıkcha söylemesenizde alınacak mesajlardan birisi,
Musluman Türkler, shamanist Türkler,, güncel adı ile alevi( islam dıshı) Türkler, sünni (İslamı sechen) Türkler diye bir ayırımdır.
Vermek istediğim mesaj şu:
Eski inaçlarımızı koruyalım, sizinde belirtiğiniz gibi Sünnilerde hala bazı inaçları sürdürmekte.
Müslüman olsun Hıristiyan olsun bütün Türklerin ortak inancıdır.
gıcığınız sadece Kürt alevilere karshı ise bunu alevilik ismine genelleme yapmadanda dile getirebilirdiniz. Eğer böyle yapsaydınız konunun anlamı ve shekli değişirdi.
Kürtlerin alevi olanları veya olmayanlarının Türklere bakıshları achısından chokta farklı olduğunu düshünmüyorum.
sevgi ile
kürdün aleviside sünnisi de bir bana. Konu Aleviler olduğu için, alevi kürtlerin Alevi Türklere verdiği zararı dile getirmek istedim.

mustafa06
01-06-2007, 06:18 AM
KaskırJurek,
Vermek istediğim mesaj Shu:
Eski inanchlarımızı koruyalım, sizinde belirtiğiniz gibi Sunnilerde hala bazı inanchları surdurmekte.
Musluman olsun Hıristiyan olsun butun Turklerin ortak inancıdır.

Hayır korumayalım aksıne unutturalım,
İslamı sechmish Turkler ichin shamanlıktan kalan bazı uygulamalar artık inanch degil, sadece gelenek olarak kabul edilebilir.
Bu adetler alevisi ile sunnisi ile herkeste vardır. Eger inanch olarak kabul edecek olursak, islamı bu inancının neresine oturtabilirsiniz.
Bir insan iki dini bir arada yashayamaz. Ya islamı sechmishtir, shamanızm bitmishtir. Ya da shamanisttir, musluman degildir.
İslama ters dushmeyen bazı adetlerin yanısıra, ters dushen adetlerinde hala yashatılıyor olması, (ıslam da var dıye kabul edildiginden) sadece cehaletten kaynaklanmaktadır.
Bu adetleri onemseyen ınsanların olması, bu ulkede shamanızmın yashatıldıgı anlamına asla gelmez.

Not; son gunlerde Turkche karekterlı harflerın yerıne krıl chıkması nedenı ıle bazı harflerde noktasızları sechmek zorunda kalmaktayım. kelımelerde meydana gelen anlam bozulmalarından dolayı ozur dılerım.
sevgi ile

KaskırJürek
01-06-2007, 06:28 AM
Hayır korumayalım aksıne unutturalım
Ne demek unutturalım?
Gagauzlara ve gayri-müslim soydaşlara da mı dinlerini unutturalım? Ya da gavur diye dışlayalım mı?

BoRaN
01-06-2007, 06:38 AM
http://img150.imageshack.us/img150/9503/iranos0.jpg

Bu Resmin Alıntı yapıldığı Link (http://www.irib.ir/Ouriran/CULTURE/nomads/htmls/en/16.htm)

Han
01-06-2007, 06:39 AM
kazaklarin ateistini gordum de aleviyim diyenini gormedim

kaskir jurek gibi kazakca kelimeleri siralayip turkun safi oldugunu ispat etmeye boylece milletin turkluk zaafindan yararlanmak istiyor gibi gorunuyor havasi sezdim...

mustafa06
01-06-2007, 06:40 AM
Eski inanchlarımızı koruyalım, sizinde belirtiğiniz gibi Sunnilerde hala bazı inanchları surdurmekte.
Musluman olsun Hıristiyan olsun butun Turklerin ortak inancıdır.

sizin sozunuz bu, Burada eskı ınanch olarak kasttettiginiz shamanızmdır. doğrumu ?

İslamı sechmish Turkler ichin shamanlıktan kalan bazı uygulamalar artık inanch degil, sadece gelenek olarak kabul edilebilir.

ozetle benım cevabım bu
.................................

Ne demek unutturalım?
Gagauzlara ve gayri-muslim soydaşlara da mı dinlerini unutturalım? Ya da gavur diye dışlayalım mı?
Ben aklı evvele benzıyormuyum. Benım sozlerımde nerede ne gechıyor kı sız boyle dushunebılıyorsunuz.

Iletımde bızım ıchın son ınanch olarak ıslam ıle shamanızmı ele almıshım. bashkasından bahsetmemıshım.
gagauz (hrıstıyan ıse ) ıchın, yazımdakı ıslam kelımelerını kaldır yerıne hrıstıyan yaz onların pozısyonu ortaya chıkar.

Ateistin zaten inancı yoktur.
pekı sorun nerede
Not, hrıstıyanlık ıle shamanızm bagdashır mı onu bılemem. eğer bağdashıyorsa bırlıkte yashasınlar bana ne :)

KaskırJürek
01-06-2007, 06:50 AM
kazaklarin ateistini gordum de aleviyim diyenini gormedim

kaskir jurek gibi kazakca kelimeleri siralayip turkun safi oldugunu ispat etmeye boylece milletin turkluk zaafindan yararlanmak istiyor gibi gorunuyor havasi sezdim...

Kazakistan da Şii islam jok eken bauırım, sünni islam bar. Sol Alevi boluı mümkin emes.
Aleviler jartı şii müsülman jartı Tengrist.
Sen Tengrist Kazaktarga ateist pe aitasın goi?

KaskırJürek
01-06-2007, 06:54 AM
sizin sozunuz bu, Burada eskı ınanch olarak kasttettiginiz shamanızmdır. doğrumu ?
Tengrism
Nasıl unutturacaksınız onu merak ediyorum...

Han
01-06-2007, 06:55 AM
Kazakistan da Şii islam jok eken bauırım, sünni islam bar. Sol Alevi boluı mümkin emes.
Aleviler jartı şii müsülman jartı Tengrist.
Sen Tengrist Kazaktarga ateist pe aitasın goi?

:D :D :D

sonuna Goi denince kazakca mi oluyor sanirsin neyse...
Tengrist olan kazaklar yeni turemishtir chogu da Cengiz sulalesindendir... Cengiz sulalesinden tureyen Kazaklarin aydinlari da ikiye ayrilmish durumda... Islama ulashmadan kazaklashanlar Tengristligi yeni bir ideoloji olarak kullanmak istiyorlar sirf Islama dushmanlikllarindan ve Rus efendilerine olan bagliliklarindan
muhtar Shahnov ile Magauiyanin tartishma makalelerini okursan daha iyi anlarsin herhalde Kazakistanda Kentavda veya Almatida az dolashmamishsindir... :)

kurshad
01-06-2007, 07:08 AM
http://img150.imageshack.us/img150/9503/iranos0.jpg

Bu Resmin Alıntı yapıldığı Link (http://www.irib.ir/Ouriran/CULTURE/nomads/htmls/en/16.htm)

Dostum ,
kizin tipini begenmediler o yuzden Kurd Murd diye camur atiyorlar:lol:

mustafa06
01-06-2007, 07:12 AM
Tengrism

Ishte shımdıkı sorunuz daha mantıklı.

Bunu basharmak chok zordur. Bın yılı ashkın suredır unutulmayan sheyler bundan sonrada unutulmayacaktır, yerel adet olarak yashayacaktır.
Bundan beshyuz yıl once agaca chabut baglamak, Kurshun dokmek batıldır dense toplumun % 98 gulerdı. Bu gun ayn sozu soyledınızde belkı % 2 guler.

gechmıshın sorunu , Atadan gordugunu uygulamaktan gelıyordu. hıch bır tehlıkesı yoktu,
Bu gun ıse bazı okumushların! bolme planlarında bu durumu bır madde olarak kullanmak ıstemelerınden gelmektedır. chok tehlıkelıdır.

KaskırJürek
01-06-2007, 07:13 AM
:D :D :D

sonuna Goi denince kazakca mi oluyor sanirsin neyse...
Tengrist olan kazaklar yeni turemishtir chogu da Cengiz sulalesindendir... Cengiz sulalesinden tureyen Kazaklarin aydinlari da ikiye ayrilmish durumda... Islama ulashmadan kazaklashanlar Tengristligi yeni bir ideoloji olarak kullanmak istiyorlar sirf Islama dushmanlikllarindan ve Rus efendilerine olan bagliliklarindan
muhtar Shahnov ile Magauiyanin tartishma makalelerini okursan daha iyi anlarsin herhalde Kazakistanda Kentavda veya Almatida az dolashmamishsindir... :)

:D Baurım goi aitkanda jaksı style boladı :D
Tek Almatyga bardım bir ret. Bırak kop kalgan jokpın, 2 apta.
Tengrist Kazak körgen jokpın, bilmeimin bırak orıstarga karsı Kazaktarın müsülman boluı jaksı eken menşe. Jane Türkiye de Türikterin kürtterge jane araptarga karsı '' biz müsülman jane tengristpiz'' aituı kerek dep oilamın...
Mümkin jaman oilamın bilmeimin... Orıstarga karsı müsülman, kürtterge karsı tengrist boluı kerek :D

Han
01-06-2007, 07:18 AM
kazak baurim devekushu olmak turklere yakishmaz

turk neyse onu demeli Ruslara muslumanim Kurt ve araplara tengristim diyenin turk adina laf getirecegini dushunuyorum... :)

mustafa06
01-06-2007, 07:25 AM
KaskırJurek,

cevabınız ;Tengrism

Bızde bır soz vardır ; HASANKEL veya KELHASAN farketmez derler.

Aynı kıshıyı tarıf attıkten sonra :)

Tengrizm ve Tengricilik;

Tengricilik ya da Tengrizm tüm Türk ve Moğol halklarının, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki inancıydı. Tengri'ye ibadet etmenin yanında Animizm, Şamanizm, Totemizm ve atalara ibadet etmek bu inancın diğer ana hatlarıydı. Tengri, bugünkü Türkçe'deki Tanrı kelimesinin eski şeklidir.

Bu inanca göre Gök'ün yüce ruhu (Gök Tengri) Tengri'ydi. İnsanlar kendilerini Gök Tengri, Toprak Ana Ötüken ve insanları koruyan atalarının ruhları arasında, güven içinde hissedip, onlara ve diğer doğa ruhlarına dua ederlerdi. Büyük dağların, ağaçların ve bazı göllerin güçlü ruhları barındırdıklarına inanarak dualarını bu cisimlere doğru yöneltirlerdi. Göğün ve yeraltının 7 katı olduğuna, her katta çeşitli tanrıların, tanrıçaların ve ruhların varolduğuna inanılırdı. İnsanlar doğaya, tanrılara, ruhlara ve diğer insanlara saygılı davranıp, belli kurallara uyarak dünyalarını dengede tuttuklarına inanırlardı. Eğer bu denge kötü ruhların saldırısıyla ya da bir felaketten dolayı bozulursa bir şamanın yardımıyla tekrar düzene sokulması gerektiğine inanılırdı.

Bu inancın kalıntılarını bugün Moğollarda (Lamaizme entegre edilmiş şekilde), ve bazı hâlâ doğa'ya bağlı göçebe yaşam tarzı sürdüren Türk halklarında bulmak mümkündür. Bunların bazıları Altay-Türkleri ve Yakutlar. Ama Tengriciliği çoktan bırakmış halklarda da bu inancın birçok parçaları, mesela İslamın, Hiristiyanlığın, Budizmin, Museviliğin veya Taoizmin yanında hala batıl inanç olarak ya da geleneksel kültür olarak sürdürülmektedir

Tengricilik'in Ana Hatları
Çok tanrılı gibi gözükmesine rağmen aslında tek tanrılı bir dindir. Tengri tektir ve en üstündür. Her şeyin ver herkesin yaratıcısıdır.
Tengriciler, kendi dinlerinin, kitaplı dinlerden önce de var olduğuna inanırlar.
Umay, Ülgen, Erklig Han gibi tanrı ve tanrıçalar, Gök-Tengri'nin özel melekleri olarak da kabul edilebilir.
Tengriciler, doğaya çok önem verirler. Doğada bir dengenin olduğuna ve bu dengenin değiştirilmesi durumunda insanların ve diğer canlıların zarar göreceklerine inanılır.
Tengriciler, hayvanların ve bitkilerin de ruhları olduğuna inanırlar.
Tengriciler, doğadaki diğer olguların da ruhları olduğuna inanırlar. (bkz. Yer-Su İnancı)
Bazı dağlara, ormanlara ve ırmaklara kutsal değerler yüklerler.

Tengriciler, bazı gezegenleri, uyduları, yıldızları, yıldız kümelerini ve diğer gökbilimsel olguları kutsal sayarlar.
Tengricilerin diğer kitaplı dinlerdeki haham, keşiş, papaz, rahip, imam gibi kutsal görevleri yerine getiren insanları vardır. Bunlara şaman ya da kam denir.
Tengriciler, bay ve bayanın toplum içinde eşit haklara sahip olduklarına inanırlar.
Tengriciler, tanrılarının kendilerine korku yerine sevgi verdiğine inanırlar.
Tengricilik, bir topluma, ulusa, zümreye, ırka ya da herhangi bir sosyolojik birime ait değildir. Evrenseldir

Eski Türk inancının adı Şamanizm değil, Tengrizm
Bugün Tengricilik adıyla tanıdığımız, eski Türklerin ve Moğolların geleneksel inancı, kısa zaman öncesine kadar Şamanizm adı altında tarif ediliyordu. Ama Şamanizm terimi artık sırf Sibirya inanç sistemini değil, bütün dünyadaki ilkel inançlar için kullanılıyor. Bu yüzden son 10-15 yıldan beri Türklerin ve Moğolların inancı için batılı bilimciler arasında gitgide Tengrizm ismi yayılmakta.

Julie Stewart "Moğol Şamanizm'i" adlı makalesine şunları ekliyor:

Batılı bilim adamları bu inanç için gitgide daha sık Tengrizm adını kullanıyorlar. Bu isim bu inanç için çok daha isabetli, çünkü bu inanç tamamen Tengri'nin etrafına inşa edilmiştir ve insanların zaten günlük ibadetleri için bir Şaman (Kam)'a ihtiyaçları yoktur

Tengricilik'in diğer ülkelerdeki ve toplumlardaki adları
Tengrizm sözcüğü henüz yayılmak üzere olduğundan, farklı kavramlara da rastlamak mümkündür.

Tengrizm, Tänriizm
Tengerizm (Moğollarda)
Tangriizm ya da Tangrizm (eski Bulgarların Tengrizm'i için [Tangra])
Tengrianizm (Rafael Bezertinov'un kitabında)
Tengricilik, Gök Tanrı Dini, Gök Tengri Dini (Türkiye'de)
Tengirçilik (Kırgızlarda, Tatarlarda, Kazaklarda ve Altaylarda)

KaskırJürek
01-06-2007, 07:26 AM
kazak baurim devekushu olmak turklere yakishmaz

turk neyse onu demeli Ruslara muslumanim Kurt ve araplara tengristim diyenin turk adina laf getirecegini dushunuyorum... :)

Jok jok :)
Oitkeni olar baska biz baska!
Türkiye de jaksı bir söz bar, mümkin özin de bilip jatırsın: iş şarapı s..k arapı
Bauır men Kazak emespın, oğızbın.
Özin kai ru'sın jane kaida turasın?

yavuz
01-06-2007, 07:59 AM
Tengrism

Öyle birşeyi hatırladıklarını, hatta bildiklerini düşünmüyorum bile.

borcugin
01-06-2007, 09:27 AM
S.A.

KaskırJürek ne demiştim? Bir sen eksiktin diye. Karışacak ortalık diye. :)

2000 Türkten 1999'unun Müslüman inançlı olduğunu akıldan uzak tutmamak ve siyasetinizi bunun üzerine yapmanız gerekir. Amacınız Türklük ya da Türkçülük ise bir defa bu davada kişilerin inançlarına, dinlerine bakmamalı hatta kendi inançlarınız Tengricilik te olsa ortaya atmamanız gerekir. Ama niyetiniz bu yolla İslâm'a saldırmak ise kusura bakmayın sizden ne Tengrici ne Türkçü olur.

Biz Türkçü geçinip İslâm'a ve inananların inancına saldıranları, gavur kafir dedikleri AB'den ABD'den Vatikan'dan medet uman onların kulu kölesi olmuş Diyalogculardan farklı görmüyoruz. Biriniz Türçülükten geçiniyor biriniz ise Ümmetçilikten. Biriniz İslâm'a saldırıyor biriniz Türklüğe. Fark yok. :)

Selametle.

KaskırJürek
01-06-2007, 09:43 AM
KaskırJürek ne demiştim? Bir sen eksiktin diye. Karışacak ortalık diye.
:D :D
Ama niyetiniz bu yolla İslâm'a saldırmak ise kusura bakmayın sizden ne Tengrici ne Türkçü olur
Asla!!!!
Hiçbir dine.

Benim için Türk olsun çamurdan olsun. Dini inançları beni ilgilendirmez, isterse satanist olsun.
Irkdaşımı dindaşıma değişmem!

kurshad
01-06-2007, 10:08 AM
Benim için Türk olsun çamurdan olsun. Dini inançları beni ilgilendirmez, isterse satanist olsun.

Yak canim kardesim, o kadar da degil.. Satanist matanist olmasin. Bir de kedi bogazlayanlarla ugrasmayalim...

KaskırJürek
01-06-2007, 10:15 AM
Yak canim kardesim, o kadar da degil.. Satanist matanist olmasin. Bir de kedi bogazlayanlarla ugrasmayalim...

:D
yok Türk Türk'ü incitmez. Şurda kuzu kuzu kedi kanını içer kimseyi rahatsız etmez :D

yavuz
01-06-2007, 12:17 PM
Irkdaşımı dindaşıma değişmem!

İnsan normal bir insansa senin yazdıklarını sataşma olarak filan algılamaz zaten, sana karşı olan eleştirileri de aynı şekilde... İçin rahat olsun. Kimse sana (bu başlık için söylüyorum) saldırı amaçlısın diyemez, seni eleştiren veya eleştirebilecek olan diğer kişiler için de. Bunu ancak anlama kıtlığında kıvrananlar ve anlamamak konusunda ihtisas sahibi kişiler yapabilir. Çok şükür forumumuzda da böyle kişiler yok!

borcugin
01-06-2007, 02:21 PM
Benim için Türk olsun çamurdan olsun. Dini inançları beni ilgilendirmez, isterse satanist olsun. Irkdaşımı dindaşıma değişmem!
S.A.

KaskırJürek şimdi de satanistlik özentisi mi başladı. Aman aman kardeşim ne satanisti, istemez aman. Ben şamanizm konusunda çok araştırmalar yapıp çok kitaplar okudum. Kanada şamanlarını iyi tanırım. ;) Zaten hiç bir şaman inançlı kişi başka birinin dini inancıyla bırak alay etmeyi hatta kendi inancından hem üstün tutar hem de çok saygılı davranır. Hatta diyebilirim ki bir şaman kadar diğer dinlere saygılı bir anlayış ve kurallar yoktur. Aha inşallah yine topa tutulmayız. Şamanizm her dine ve kültüre kolayca uyum sağlayıp beslemesinin nedeni de bu felsefeleridir. Bizim Alevi Bektaşi kardeşlerimizdeki olayda aynen böyledir. Bunu anlamak oldukça zor. Ama anlamayaya çalışmak önyargılı davranmak başka ve belli oluyor. Daha sonra sana bir şaman duası yazayım bak orda ne diyor insanların inançları, sevinçleri ve gözyaşyarı için.

Yani sen Tengrist, Şaman falan değilsin. Atma. :lol: :lol: :lol:

Selametle.

KaskırJürek
01-06-2007, 06:40 PM
Yani sen Tengrist, Şaman falan değilsin. Atma. :lol: :lol: :lol:

Selametle.

Atalarımın dinine saygım var en azında ;) Tengrizm'in kalıntılarıyla idare ediyoruz :D
Duayı bekliyorum... merak ettim.