PDA

View Full Version : BORCUGIN hoca, Neden "TURKIC WIKI" yapmiyoruz?

Scofield
01-12-2007, 07:16 AM
Burada Turki meselelere kisilere tarihlere ve gunvel olaylara onem veren bayagi bir insan var hatta buraya girmeyip de merak duyan surekli arastiran.

Neden "wiki" projesi yapmiyoruz Turki devletler, tarihi ve dilleri iceren?

Sizce bunun bir katkisi olmaz mi?

Ne dersiniz???

Lutfen ama lutfen dusuncelerinizi belirtiniz.

Not: Wiki bir tur Ansiklopedi. WIKI sozunu ben de kullanmak istemiyorum ama her platformda WIKI adi ile biliniyor.

ferghaner
01-12-2007, 07:47 AM
Burada Turki meselelere kisilere tarihlere ve gunvel olaylara onem veren bayagi bir insan var hatta buraya girmeyip de merak duyan surekli arastiran.

Ne dersiniz???

Not: Wiki bir tur Ansiklopedi. WIKI sozunu ben de kullanmak istemiyorum ama her platformda WIKI adi ile biliniyor.

bu biraz zor ishdir. chunku biz bu proje ile chok genish bir dunyayi almis oluruz, ve herkes tarihe sadece objektif yonden bakamaz. arada ne olsada millet ve kultur farkliligi var. bu 1 veya 10 degil, 100 larca yil devam eden bir degisikliktir. benbu prejeyi chok iyi bir proje olarak dushunuyorum, ama onun getirecegi sadece fayda degil. yani bu bashka turlu ilishki problerine neden olabilir. bunu ozbekchede oldugu gibi "7 o'lchab bir kes", yani "7 defa olch ve bir defa kes" halinde dushunmeliyiz.

Demir Kağan
01-12-2007, 08:13 AM

Ne dersiniz???

Diller konusunda calismada bulunan iki site zaten mevcut:
1) ilk acilan www.gaspirali.net
2) ikinci acilan www.turantillari.com

TT sitesinde ulkelerle ilgili bolumler de acilacak. Oncelikle Ozbekce-Turkce icin bir sayfa kodlanacakti burada. Daha sonra adminler pek ilgilenmeyince, ben de tek basima yapma karari aldim. Borcugin abiye de bu konuda kirginligim mevcuttur. Daha sonra O'zbek, Kazak, Turkmen, Azerbaycanli kardeslerle baglantiya gectim ve siteyi yavas yavas hareketlendiriyoruz. Kirgiz ve Uygur kardeslerle iletisime gectim ancak daha net bir durum ortada olmadigi icin bolumler suan gizli. Herkes vakti oldugu kadar bilgilendirmeye, yardim etmeye calisiyor.

Scofield
01-12-2007, 08:16 AM
kardes forum ayri bir olay. forum ile online ansiklopediyi yanyana koyamam sahsen.

Demir Kağan
01-12-2007, 08:18 AM
Bilgiler ayni olacak iki turde de. Ne geregi var ki bosuna kasmanin? :)

Tabriz_Han
01-12-2007, 08:56 AM
Cok yahshi fikir ama Ferhana dedigi gibi "7 o'lchab bir kes", yani "7 defa olch ve bir defa kes" halinde dushunmeliyiz.

Turk ansiklopedi/bilgilik, kurulmali, icinde en buyuk Turk dunyasi calismasi yapilmali, tum tarih, kultur, gelenekler, lehceler kayitlanmasi laziz, herkes ozaman kolay sekilde bilgi toplar. Imdi Turk dunyasin hakkinda bilge toplamak pek kolay is degil, degisik sitelere arastirmak lazim, her istedigin yok, bazen bilgiler zayif oluyor v.s

borcugin
01-12-2007, 01:02 PM
S.A.

Wiki calışması ile gaspirali.net ve turantillari.com başka şeyler. Yani bu siteler bizlerin adına kayıtlı ve alan adı ya da barındırma hizmeti surdurulmezse kapanabilir. Ancak Wiki Felsefesi cok başka. Gonulluluk esasına gore gittikce buyuyen, kimsenin sahip olmadığı, genel kamuya acık, asla kapanamaz olan, acık kaynak kodlu yani mutlu penguen felsefeli, lisans ucret gerektirmeyen... Olumsuz yanları da var. Orneğin burada da bir cok arkadaş kendisini akıllı sayarak Wiki'ye fikrine uygun olarak yalan yanlış bilgi girerek peşinden bunu kanıtmış gibi gosterebiliyor. Bilmeyenlerde yutabiliyor. Herkes her şeyi yazma ozgurluğune sahip olduğundan buradaki bilgilerin son gunlerde amacından saptığı ve tam bir propaganda amacına yoneldiği de bilinen bir gercek. Ancak; yine de, bilenler ya da şoyle soyleyeyim objektif-doğruluğu herkesce kabul edilen bilgilere yinede itibar edilip kabul gorebiliyor. Bu bağlamda Wiki calışması fikri oldukca iyi niyetli ve olumlu bir fikir. Ama ama ama... Biz gaspirali.net oluşumunu kurarken oldukca buyuk katılım vardı. PR 4'e kadar cıkmıştı. Bu projede Azerbaycan, Uygur ve Gagauz temsilcileri odevlerini yaptılar ve acıkcası verdikleri sozu tuttular, diğer ulke temsilcilerinin sozleri ve soylemleri kimse alınmasın lutfen sozde kaldı. Ve şu an icin bu proje donduruldu, yani kapanmadı ama eskisi kadar etkin değil, foruma kimse takılmıyor artık... Halay cekmeye niyeti olmayan kişi iyi halaya kotu dermiş. Ve halay 2-3 kişiyle değil 10 kişiyle cekilirmiş. Şimdi benim sunucudaki veritabanı yazılımı surumu eski olduğundan ve onumuzdeki aylarda değiştirileceğinden e-eğitim dediğim, yazılımını bitirdiğim, ancak sunucumda surum eksikliğinden dolayı calıştıramadığım bir uygulama yapmak daha iyi olacak. Nedir bu e-eğitim? Ucretsiz, herkes uye olabiliyor, girişte lehcenizi seciyorsunuz (Kazak, Kırgız, Uygur, Ozbek, Turkmen, Azerbaycan, Gagauzya, Hakak, Altay... gibi 13 lehce olarak yapıldı), daha sonra hangi lehceyi oğrenmek istiyorsanız o kursa yazılıyorsunuz, her bir lehcede 40 Temel Ders var, sesli, telafuzlu, sınavlı, daha onceden kaydedilmiş oğretmen dersli, interaktif uygulamalı bir eğitim. Zaten Turkce temel olarak tum lehcelerde aynı olduğundan oğrenme suresi cok kısa. 40 Temel dersin bedeli var mı? Var! Nasıl? Kendi lehcenizdende beğendiğiniz herhangi bir dersi (1 saat) siz yapacaksınız. Yoksa 40 dersin 10 tanesini alabilirsiniz. Boylece lafta, sozde kalmayacak, herkes ayda bir ders hazırlasa bu proje bir iki yılda cok iyi yerlere gelecek. Peki. Sunucu, yazılım, lisans sorunları ne olacak? Hepsini hallettim ben. Destekci var mı? Hayal edemeyeceğiniz kadar. İleride bunun duyurusunu yapacağım buradan zaten, Demir biliyor, biraz ip ucu vermiş oldum. Sevgili Demir, siz forum kurdunuz, forumu bizde kurduk ve başaramadık. Forumu anasayfayı bırakın biz glosword denilen lehceler arası sozluk yazılımı bile kurduk ve halen şu an faal. 40 bine yakın sozcuk girildi. Sozluk tek başına başarılı olmadı. Bize ne lazım. Kardeşlerim, Ozbek Turkcesi bilen ama diğer Turk Lehcelerinden hic birini bilmeyen bir Ozbek Turku kardeşimiz e-eğitime katıldığında, kendi lehcesiyle yapılandırılmış bir yazılım ortamında, meslen Kazakistan Turkcesi dersleri alıyor. 40 ders sonunda TURKİSTAN FORUMUNDA din, siyaset, şu bu dışında bir şeyi başaramadığımız bir eğitim portalı kurmuş oluyoruz. 40 ders sonunda bu kişi derdini anlatacak, kendisi konuşulanların coğunu anlayacak, en azından basit ve temel cumleler kuracak hale geliyor. Bu bile cok iyi bir olay. Bu forumda yıllardan beri hep tartıştık hep tartıştık. Kiminle? Turkiye Turkcesi bilen Ozbekistan Turkleriyle. Diğerleri. Heyyyyy onlar sizi duymuyor, anlamıyor, bilmiyor ve sizlerin farkında değiller. Demir kardeşim dolayısıyla forum işi de şevkini kırmak istemem ama maalesef başarılı olmaz diye duşunuyorum. Forumsu forum burdada var! Değil mi? Yıllardır burada yazıp ta tek kelime Ozbekistan Turkcesi ya da yıllarca diğer bolumlerde yazıp tek kelime Turkiye Turkcesi oğrenemeyenler var. Suclu kim. Suclu forumla bu işin olamayacağı gerceği ve bizim yaşadığımız gaspirali projesi deneyimi.

2-3 milyonluk Ceklerin yazılım, dil paketi, sozlukleri var biz 300 milyon Turk'un boyle bir şeyi yok. Balkanlar... Slav kokenli diller birbirleriyle oyle bir anlaşıyorlar ki aklınız hayaliniz durur. Ustelik dilleri (dikkat edin lehce değil) arasındaki keskin fark bizim Kazak ile Turkiye Turkcesi kadar yakın değil. Nasıl beceriyorlar. İnanarak. Ortak tarih, kultur var mı onlarda? Bizimkinin 10 % kadar yok.

Neyimiz eksik bizim. İnancımız. İnanır ve yaparsak bakın sizde anlayacaksınız ki, ne Ozbekler burada Turkiye Turkcesi bilenler gibi değil, onlar da anlayacak ki, biz onlara anlatıldığı gibi değiliz. YANİ KARDEŞİZ!

Ben her turlu maddi, yazılım, alt yapı, suncu desteğe acık ve hazırım. Bunu zaten coğu kişi ve eskiler bilir. Onun icin Wiki Projesi de lehceler bilinmediğinden başarılı olamaz. Tıpkı forumlar gibi. Ama Turk Lehceleri e-eğitim projesi ile Wiki aynı anda yuruyebilir. Forumlar ise buradan yararlanabiliriz. Hatta Demir'in forumunu kullanırız. Demir siteni benim sunucuya taşıyalım. Bosuna para falan verme kardesim. Ne kadar alan, mail, veritabani ne istiyorsan vereyim. Sınırsız.

e-eğitim ile Wiki ayni anda yurumeli. Forum burasi ile Demir'in forumu olmali derim. En mantıklısı bu diye dusunuyorum, deneyimlerime dayanarak, acizane ve sizlerden ozurdileyerek. Hadi durmayin, tartışalım burada. Dinleri, inanclari, siyaseti de tartisalim ama ne olur birazda bu ciddi isleri tartisalim, tarih tekerrur etmesin, kardes kardese kiymasin.

e-eğitim'i yapalım, deneyelim, sahip cıkalım. Onumuzdeki Mart ayının başında hazır olacak.

İmzama bakın. Ne kadar dertli olduğumu goreceksiniz!

Selametle.