PDA

View Full Version : Osmanlı ve "Savaştaki Hukuk"

yavuz
01-13-2007, 06:20 AM
İslam dini, Müslümanların düşmanlarına bile zulmetmesine müsaade etmez. İmandan nasibi olmayanlar idareler ise zulümden asla geri durmazlar. Hatta kendi vatandaşlarına bile zulüm uygularlar.

İslam dinine göre her işte bir adalet ve hukuk olduğu gibi savaşta da bir hukuk ve adalet vardır. Yukarıda da bahsedildiği gibi düşmanın esir olarak elimize düşen kadın, çocuk, yaşlı ve benzeri kişileri birer emanettir. Yediklerimizden onlara da yediririz, onları susuz bırakamaz ve onlara zulmedemeyiz.

Hadis-i Şerif'te Peygamberimiz(S.A.V.): “Çocuğa annesinden ayrı olarak sahip olunmaz.” buyurmuştur.

Ecdadımız Osmanlı da İslam’a uygun hareketleri ile gittiği her yere zulüm değil, adalet, insanlık ve medeniyet götürmüştür. Ama bizler ecdadımızın yolunda gidemedik. Düşmanlarımıza karşı duruşumuz, Müslümanlara karşı himaye ve merhametimiz yetersiz. Osman Gazi’nin; “Gayemiz kuru bir cihangirlik davası değil, İlay-ı Kelimetullah'tır” şeklindeki sözü bizim de rehberimiz olmalıdır.

Osmanlılar daima mazlumların yanında yer almışlardır. Onlar fethettikleri yerlere insanlığı ve hizmetin en güzelini taşımışlardır. Fethedilen Hıristiyan köylerinde dahi aç ve açıkta kimse bırakılmamış, dul kadınlar korunmuş, giyecek, yiyecek ve barınak temin edilmiştir. Osmanlı sultanlarının idealleri Nizam-ı Alem fikri üzerinde toplanmış ve devletin hikmet-i vücudu İslamî ve insanî esaslara bağlı bir cihan hakimiyeti düşüncesine dayandırılmıştır.

Arnavut asıllı Kosovalı Ali Yakup Efendi Osmanlıları çok sever, hep rahmetle anar ve şöyle derdi: “Ben Osmanlıları nasıl sevmeyeyim ki onlar gelmeseydi, bizler küfrün karanlığı içinde kalacaktık. Bizim memlekette Osmanlı ile din muhabbeti öyle mezc olmuştu ki ben her gün bir hatm-i şerif okusam, her nefeste Ya Rabbi! Bu kavme rahmet eyle diye dua etsem yine de Osmanlıların hakkını ödeyemem.” (Tarihten Günümüze İbret Işıkları, Osman Nuri Topbaş)

Bugün Irak’ta, Filistin’de, Çeçenistan’daki Müslümanlara yapılan zulümlere bakınca Osmanlı’yı dünya insanı yeniden düşünmeye mecburdur. Bütün dünya Müslümanları silkinip tarihine dönmek zorundadır. Ecdadın yanlışlarını bırakıp iyiliklerini örnek alarak Osmanlı ruhunu diriltmek zamanı geldi.

Kaynak: Cemil Usta - İslam'a Göre Savaş(İlk Adım Dergisi)

Dulkadiroglu
01-13-2007, 07:11 AM
Osmanlı'nın cekildigi eyrlerde kan ve goz yası hic durmamıstır filistinde balkanlarda kafkaslarda oldugu gibi...Bosnak tarihci Mostar koprusunun hırvatlar tarafından yıkılısını aglayarak anlatıyo da Turk olup insan Osmanlıya nasıl laf atabiliyor gercekten ilginc...

oğuz
01-13-2007, 07:20 AM
Osmanlıyı veya onun varisi olan bizleri kim sever ?

Hangi ülkenin vatandaşı bize geçmişimizden dolayı tapar ???

Hakemmi doğru söylüyor,taraftarmı ? :cool:

Dulkadiroglu
01-13-2007, 07:31 AM
Osmanlıyı veya onun varisi olan bizleri kim sever ?

Hangi ülkenin vatandaşı bize geçmişimizden dolayı tapar ???

Hakemmi doğru söylüyor,taraftarmı ? :cool:

Benim yunanlı arkadasım "Osmanlı bize zenginlik ve barıs getirdi benim gibi dusunen cok yunanlı var ama fanatikler de var..." demisti...Bosnak tarihci ornegini vermistim...kafası calısan araplar da Osmanlıyı sever...bunlara Makedonları da ekleyebiliriz ve arnavutları da...ornekler daha da artıralabilir...

Aldıgı vergiden daha fazlasını yatırım olarak kullanan bir imparatorluktan bahsediyoruz;)

oğuz
01-13-2007, 07:38 AM
Benim yunanlı arkadasım "Osmanlı bize zenginlik ve barıs getirdi benim gibi dusunen cok yunanlı var ama fanatikler de var..." demisti...Bosnak tarihci ornegini vermistim...kafası calısan araplar da Osmanlıyı sever...bunlara Makedonları da ekleyebiliriz ve arnavutları da...ornekler daha da artıralabilir...

Aldıgı vergiden daha fazlasını yatırım olarak kullanan bir imparatorluktan bahsediyoruz;)

Osmanlı o bölgelere Zenginlik ve barış götürdü bunlarda nankörlük yapıp her palazlandığında Osmanlıya baş kaldırdılar...:lol:
vereceğiniz Osmalnıyı veya Türkleri sevenler uç örnekler olacaktır.3 kıtada hüküm sürmüşüz,çekildiğimiz yerlerde otuz küsür devlet oluşmuş ama bir elin parmaklarının dışındakiler SEVMEZ...:rolleyes:

Dulkadiroglu
01-13-2007, 07:46 AM
Geri kalan araplar akılsız ve kansız olduklarınan-musliman gecinip bizi ingilizlere sattıklarından-avrupa ulkeleri malum bir musliman ulkenin onlara refahı huzuru zenginligi getirmis olmasını hazmedemediklerinden,afrikalıların bole islerle ilgileri olmadıgından-ornek cezayirde fransız soykırımına ragmen insanlar fransızca ogrenip fransız kulturu altında yasıyor hos bizi sevmiyolar diyemeyiz,hangi ulkenin lideri hatırlamıyorum Tunus olabilir belki "Osmanlıyı yeniden diriltelim"demisti-bizi sevmez...olaya kendi acından bak bide bir millet gelip seni yonetse memnun olur musun?ne kadar seni iyi yonetsede...

oğuz
01-13-2007, 07:52 AM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Ottoman_small_animation.gif

Araplara nasıl birşey vaat edildiki Osmanlı oraya refahı ve barışı götürmüşken bizi arkamızdan vurdular ? :cool:

yavuz
01-13-2007, 07:55 AM
"Türk'ün karnında altın var" ya hani...

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:01 AM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Ottoman_small_animation.gif

Araplara nasıl birşey vaat edildiki Osmanlı oraya refahı ve barışı götürmüşken bizi arkamızdan vurdular ? :cool:

yunanlılara ermenilere ve simdi de kürdlere ne vaat edildiyse...para ve bagımsızlık...yunanlılara ve diger avrupalılara nankorden baska bir sey diyemezsin cunku ortada din farkı da var...ama bu kansız araplar-Hz Peygamberimiz ve ailesi haric-Osmanlıda ustun ırk olarak kabul edilirdi Peygamberimizin soyundan oldukları icin vergiden askerlikten ve kotu islerden muaf tutulurdu ve sozde en buyuk ummetciler buna ragmen bizi ingiliz parasına sattılar...bazıları kandırıldılar diyo ama unutuyolar kandıran kadar kandırılan da sucludur ve bu serefsizler Osmanlı Kalesini otel yapmak icin yıkarken ingiliz ajanı Lawrence'in onları bize karsı kıskırtanın evini muze yapıyolar...bosuna demiyorum Turk tarihindeki en buyuk ihanet budur diye...

oğuz
01-13-2007, 08:02 AM
"Türk'ün karnında altın var" ya hani...

Osmanlı oraya zenginliği götürmemişmiydi :rolleyes:

oğuz
01-13-2007, 08:05 AM
yunanlılara ermenilere ve simdi de kürdlere ne vaat edildiyse...para ve bagımsızlık...yunanlılara ve diger avrupalılara nankorden baska bir sey diyemezsin cunku ortada din farkı da var...ama bu kansız araplar-Hz Peygamberimiz ve ailesi haric-Osmanlıda ustun ırk olarak kabul edilirdi Peygamberimizin soyundan oldukları icin vergiden askerlikten ve kotu islerden muaf tutulurdu ve sozde en buyuk ummetciler buna ragmen bizi ingiliz parasına sattılar...bazıları kandırıldılar diyo ama unutuyolar kandıran kadar kandırılan da sucludur ve bu serefsizler Osmanlı Kalesini otel yapmak icin yıkarken ingiliz ajanı Lawrence'in onları bize karsı kıskırtanın evini muze yapıyolar...bosuna demiyorum Turk tarihindeki en buyuk ihanet budur diye...

Araplara bok atılacak bir durum göremiyorum.Güçlü iken boyunduruğunun altına almışssın.gücünü kaybettiğindede başkasının kayığına binmiş...

Bu bir devridaimdir :rolleyes:

Qarama
01-13-2007, 08:13 AM
Aslinda arnavutlarda bizi pek sevmez tabi sevenlerde var ama onlarin milli kahramani Iskender beg var. Bilmiyorum onu bilirmisiniz arnavutlar onu cok severler...

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:14 AM
Araplara bok atılacak bir durum göremiyorum.Güçlü iken boyunduruğunun altına almışssın.gücünü kaybettiğindede başkasının kayığına binmiş...

Bu bir devridaimdir :rolleyes:

Hadi herkesin bagımsız yasamaya hakkı var diyelim peki bu kansızlar bize karsı savasıp neden ingilizlerin boyundurugunda yasadı ve simdi de amerikalıların egemenliginde yasıyo?hem bu kansızlar deil mi kendilerini musliman ve ummetci gosteren???bole gorunmeye calısıp Halifenin ordusunu hristiyan ingilzilere satıyorlarsa buna KAHPELİK de denir KANSIZLIK da denir KOPEKLİK de denir...Osmanlı bunları ezse 2. sınıf millet olarak baksa icim yanmıcak sırf islam birligi olsun diye demir yolu,telgraf goturduk oralara ama sonuc bu...ki Turkler bunları zamanında Mogollardan Haclılardan da korudu...bunlara kullanacak sıfat bulamıyorum ne desem az...

oğuz
01-13-2007, 08:15 AM
Aslinda arnavutlarda bizi pek sevmez tabi sevenlerde var ama onlarin milli kahramani Iskender beg var. Bilmiyorum onu bilirmisiniz arnavutlar onu cok severler...

Sevene bir rastlasam...

Tarihimizin kesişmediği Baltık kökenliler,İskandinav kökenliler bile sevmedikten sonra :cool:

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:16 AM

Bilgi verirsen sevinirim...Bursa'da cok Arnavut var bizi sevmeseler Turkiye'de bu kadar cok Arnavut olmaz bence...

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:19 AM
Sevene bir rastlasam...

Tarihimizin kesişmediği Baltık kökenliler,İskandinav kökenliler bile sevmedikten sonra :cool:

Bir belgeselde izlemistim bir afrika ulkesi Portekizlilerden cok cekiyormus bir Osmanlı Kaptanı gitmis onları egitmis gerekli hazırlıkları yaptırmıs ve adamlar Portekizlilerden bir muddet de olsa kurtulmus bizi ondan seviyolardı...

Bence bu kadar da karamsar olma bak ne diyorum Cezayirliler bile hala fransızca ogrenip fransız kulturuyle yasıyor...insanlar cok garip...

oğuz
01-13-2007, 08:22 AM
Bir belgeselde izlemistim bir afrika ulkesi Portekizlilerden cok cekiyormus bir Osmanlı Kaptanı gitmis onları egitmis gerekli hazırlıkları yaptırmıs ve adamlar Portekizlilerden bir muddet de olsa kurtulmus bizi ondan seviyolardı...

Bence bu kadar da karamsar olma bak ne diyorum Cezayirliler bile hala fransızca ogrenip fransız kulturuyle yasıyor...insanlar cok garip...

Fransız kralınıda Osmanlı kurtardı.Bu yüzden bizlere taparlar :cool:

oğuz
01-13-2007, 08:24 AM
Osmanlı döneminde timar ve zeamet gibi bir görev ele geçiren, yönetici konumuna giren kimilerinin bütün amacı sırçadan sarayda boluk içinde yaşamını sürdürmektir. Onun için halk vergisini verebilmek uğruna kanına ekmek doğramış, inim inim inlemiş önemli değildir.

Osmanlı Sultanı'nın mülkü ve yönetimin tek sahibi olması aslında bir formülden ibarettir.

Gerçekte büyük devlet memurları ve vezirler Sultan namına devleti idare etmişlerdir. Gelirleri toplayıp bir bölümünü saraya göndermek için bazı mallar kendilerine vakfedilmiştirdir. Osmanlı döneminde bir mal vakfedildikten sonra bir daha geri alınamazdı. Saraya ve saray uzantısı yönetime çöreklenenler devlet arazilerinin istedikleri kadarını üzerine vakfediyorlardı.

Vakıf arazileri üzerinde çalışan reaya yani çalışan köylüler, emekçiler de elde ettikleri ürünlerin bir bölümünü beye vermek zorunda kalıyorlardı. Bey istediği zaman reayayı yani topraklarında çalışan köylü ve emekçileri asker olarak savaşa da götürebilme yetkisine de sahipti.

Bu dönemde reaya yani emekçi halk gerektiğinde yaşamları boyu askerdi. Her zaman istenilen yere gitmek zorundaydı. Bu durumdan bunalan halkın duyguları kimi zaman bir ananın ağzından ağıt biçiminde dile gelirken kimi zaman da :

Bura Yemendir

Gülü çemendir

Giden gelmiyor

Acep nedendir

biçiminde âşığın sazına ses verip, türkü olup dinlenmiştir.

Mustafa Akdağ’ın belirttiği gibi:

“16.yy’da her tarafta halk ve hükümet memurları arasında anlaşmazlık gittikçe büyümekteydi. Reaya özellikle ‘ekabir haslarının’ vergilerini toplayan memurlara karşı ayaklanıyordu. Bazı köyler de hass-ı hümayuna ait vergileri vermedikleri gibi içlerine hiçbir hükümet memurunu almıyorlardı.”5

16. yüzyılda başlayan bu tür olaylar daha sonraki dönemlerde de artarak sürmüştür. İşte bu dururm halk şiirinde yoksul halkın dili olan âşıklara:

Bütün malım aldın ey kanlı zalim

Şikayet ederim Hüda’ya seni

Garip mecnun gibi perişan halim

Şu fani dünyada ağlattın beni 6

ve

Demirden kuşluk öşürcüler geldiler

Zahirem samanım bütün aldılar

Bir tek yaba ile beni saldılar

biçimindeki söyleyişleri yanı sıra:

Ki beyler başladı zulme

Ve rağbet kalmadı ilme

Gözün ağla hiç gülme

Zaman ahir zaman oldu

Alırlar kadılar rüşvet
Edip müminlere himmet

Fakire yoktur şefkat

Zaman ahir zaman oldu 7

gibi zulüm, rüşvet ve yolsuzluğu konu alan destanlar söyletmiştir. 18. yüzyılın önemli âşıklarından Kabasakal Mehmet’in:

Yiyiciler akça ister cereme

Verilen malımız gelmez kaleme

Perişanlık sayi oldu aleme

Kullarına imdat kılın efendim

Akşam olur yiyiciler derilir

Fulkara kulların kusurun bulur

Haftada hem üç yüz kuruşun alır

Keyfiyet halimiz bilin efendim

söylediği bu tür şiirlerin yorumuyla ortaya çıkan tablo, sonuçta yoksulların, mazlumların insanca yaşama istemidir.

Osmanlılar döneminde uzun süren savaşlarda yıllarca asker olarak görev yapan halk, şehzadelerin, vezirlerin taht ve çıkar kavgalarında da düşman dışında birbirleriyle savaşmak zorunda bırakılmalarından bıkmış, pek çok insan karın doyurma ve insanca yaşama uğruna canlarından olmuşlardır.

Düzenin bozulması, yol ve erkânın hiçe sayılması üzerine:

Hünkarım dünyaya gel eyle nazar

Duacı kulların ağlayıp gezer

Urumdan Acem’e ismini yazar

Hani erkân hani yol padişahım

Gelirse verme tuğ ile sancak

Rüşvet almağı bilirler ancak

Dünya elden gitti dahi n’olacak

Dünyanın nizamın bul padişahım

Ricalı kibarı devlete hayın

Gizlice küffardan alırlar payın

Fukara kullara vermezler tayın

Sefil sergerdan oldu kul padişahım 8

diyen Âşık Bahri gibi âşıklar durumu açıklıkla dile ve tele dökmüşlerdir.

Osmanlı’nın halkına zulmü ve baskısı karşısında yer yer direnmeler ve isyanlar baş göstermiş, 15. yüzyılda Şeyh Bedrettin 16. yüzyıl ve sonrasında Şahkulu, Köroğlu, Bozoklu, Kalender Çelebi, Pir Sultan Abdal, Kozanoğlu, Elbeylioğlu vb. ya ezilen halkla ya da bireysel olarak baş kaldırmış, bu eylemlerin büyük bölümü âşıkların sazına ve sözüne yansımıştır.

Âşıklar, yüzyıllar boyunca Osmanlı feodalizminin yarattığı gerilim sonucu dirlik ve düzen kavgası verip direnen halkın dili olmuşlardır.

Herşey göründüğü veya gösterildiği gibi değil :cool:

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:28 AM
Fransız kralınıda Osmanlı kurtardı.Bu yüzden bizlere taparlar :cool:

yapma oguz muhalefet etmek icin bunu nasıl solersin?sen simdi avrupalı fransız ile dogulu arapın bakıs acısı aynı mı diyosun?(:

oğuz
01-13-2007, 08:30 AM
yapma oguz muhalefet etmek icin bunu nasıl solersin?sen simdi avrupalı fransız ile dogulu arapın bakıs acısı aynı mı diyosun?(:

Avrupalı Fransız ! Doğulu Arap...
Hangisi Osmanlıyı veya onun nezdinde bizlere karşı Şükran,Sevgi,Kardeşlik adına ne koyarsan koy ondan besler ? :rolleyes:

oğuz
01-13-2007, 08:32 AM
Kul Mustafa’m der ki müşkül halleri

Seyreyleyin sefil olan kulları

Has bahçeden öte ıssız çölleri
Al Osmanlı geçtim m’ola ne dersin

biçiminde söylemiştir. Bu dönemde, halktan öşür, aşar ve cizye adları altında alınan ağır vergiler halkı inim inim inletmiş, perişan etmiştir.

Haydar Avcı’nın yerinde bir saptamayla dile getirdiği,

“Vergi arttırımı ve memurların vergi toplamayı bir soygunculuk olarak kullanmalarının kabarttığı ayaklanmalar ilk önce Alevi-Türkmen halkı arasında başlamış olsa bile, bunlar Sünni çiftçi halka hatta şehirlere ve kasabalara da sıçramakta gecikmemiştir. Örneğin Halep'te Mal müfettişliği yapmakta olan Kara Kadı adındaki kadının rüşvet yolu ile yaptığı yolsuzluklar ve görevi sayesinde yaptığı soygunlar dayanılmaz bir zulüm haline ulaştığından"9

camiden çıkanlar Kara Kadı ve dokuz arkadaşını öldürmüşlerdir. Olay sonuçta A.Haydar Avcı’nın da belirttiği gibi “Yoksulların, mazlumların, ezilenlerin hak ve özgürlük savaşımıdır.”

18. yüzyıla değin Osmanlı'ya karşı direniş şiirleri:

Sayılmayız parmak ile

Tükenmeyiz kırmak ile
Başkasından sormak ile

Kimse bilmez ahvalimiz

dizelerinde olduğu gibi genel bir karşı koyma tavrını, halkı da katarak isyancı bir eda ile dile getirirken, halk hareketlerinin şiddetle bastırılması sonucu bireysel direnişleri dile getiren, bir başka değişle eşkiyalık şiirleri ortaya çıkmıştır. Bu yy’dan itibaren âşıklarda:

Herkes endamına verir ziyneti

Baştan çıkardılar bütün milleti

Batırdılar gitti din ü devleti

Bozuldu Resul’ün yolu erkanı

biçiminde ifadesini bulan düzen eleştirici şiirlerin ön plana çıktığı görünmektedir.

Bu konuda Rıza Zelyut:

"Geleneksel halk şiirindeki ayaklanma şiirine sokulabilecek düzeni eleştiri şiirleri, genellikle sınırları belirlenememiş bir hoşnutsuzluğu dile getirir.

Düzene karşı altarnatif bir düşüncenin getirilmediği bir şiir türü, halk şiiri içinde önemli bir yer tutar. Bu şiirlerde düzene karşı dile getirilen hoşnutsuzluk, ikinci nedenlere dayandırılır.”

demektedir.10

Pir Sultan, Köroğlu, Dadaloğlu gibi âşıkların yüzyıllar sonra bile şiirleriyle günümüzde de önemini korumalarının nedenini Pertev Naili Boratav:

“Bu ölmezliklerin sırrı, çağlarının olaylarına ve insanlarına ilişkin kanıtları, hiçbir yazılı belgenin saptayamayacağı ölçüde, bütün girinti ve çıkıntılarıyla bize kadar ulaştırmış olmalarında, anlatımlarını, Türkçe sözün büyülü nakışlarıyla dokumakta gösterdikleri ustalıklarındandır.”11

diye vurgulamıştır.

Pir Sultan Abdal, vezir ve memurlarının kişiliğinde Osmanlı yönetimini eleştirmiş, Osmanlı valisi Hızır Paşa’ya meydan okurken mücadeleci, yılmaz, inançlı ve inatçı tavrından hiç ödün vermemiş:

Yürü bre Hızır Paşa

Senin de çarkın kırılır

Güvendiğin padişahın

O da bir gün devrilir

Kadılar müftüler fetva yazarsa

İşte kemend işte boynum asarsa

İşte hançer işte kellem keserse

Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

biçimindeki söyleyişleriyle belli bir dönemde bozuk düzene karşı direnişin sembolü olmuştur. O, kimi şiirlerinde yalnız tarikat konularına eğilirken, kimi şiirlerinde de Anadolu’daki mezhep ayrılığından doğan iç kavgaların, halk ayaklanmalarının yankılarını kendine özgü edası ile dile getirmekte, inançları ve düşünceleri uğruna kendini feda etmekten çekinmeyen bir destan kahramanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pir Sultan Abdal’ın şiirlerinde devlet düzeninin bozukluğu, yöneticilerin zulmü, kadıların bağnazlığı, haram yemesi ve yalan fetvalar verneleri, konumlarıyla eylemlerinin birbirine uymaması:

Fetva verir yalan yulan

Domuz gibi dağı dolan
Sırtına vururum palan

Senin gibi hayvan var mı

deyişinde görüldüğü gibi çarpıcı biçimde dile getirilmiştir.

Mehmet Bayrak, doğru bir görüşle;

“Pir Sultan’la başlayan ve halk tarafından beslenerek bu günlere getirilen bir ‘Pir Sultan Şiir Geleneği’ oluşturulduğunu belirtmekteyiz. Bu gelenek, Osmanlı resmi ideolojisine ve yönetimine karşı bir nitelik taşır.”12

diyerek Osmanlı döneminde çeşitli baskılar karşısında halkın direnişinin gelenek biçiminde âşıklara yansıdığını ileri sürmektedir.

Bilindiği gibi Pir Sultan Abdal’ın çağında halifelik Osmanlı hanedanına geçmiş ve şeriatın ödünsüz kurallarıyla hareket eden yöneticileriyle tarikat çevreleri arasında bazı çelişkiler ortaya çıkmıştı. Bu çelişkiler nedeniyle Anadolu’da bazı halk hareketleri meydana gelmişti. Bu hareketlerin biri de Pir Sultan gerçeğidir.

Pir Sultan’ın deyişlerinin, temelini bozuk toplum yapısının eleştirisini oluşturur. Pir Sultan’ın deyişleri her türlü haksızlığa karşı toplumun ortak vicanının sesidir. Eleştirilerden “Fetva vermiş koca başlı kör müftü” deyişiyle kadılar, “Pir Sultan Abdal’ım hey Hızır Paşa” deyişiyle paşalar payını alırken; “Masumlar boğdurur padişahım var” gibi deyişleriyle de padişahlar payını alır.

Sabahattin Eyüboğlu da:

"Pir Sultan, Anadolu halkından kopmuş, köyün, köylünün dilinden anlamaz olmuş Arabın zemzem suyunu halkın alın terinden daha kutsal sayacak kadar yozlaşmış, çıkmaz yollara sapmış, çıkarcıların çamuruna saplanmış olan Osmanlı sarayına karşı bir başkaldırmaydı.”13

biçimindeki görüşleriyle Pir Sultan’ın başkaldırısını gerçekçi bir biçimde yansıtmaktadır.

Osmanlı döneminde haksızlıklara dayanamayıp başkaldıran, sazı-sözü ve eylemleriyle dikkatlerei üzerine çeken bir âşık da Köroğlu’dur.

Köroğlu’yum kayakarı yararım

Halkın kılıcıyım hakkı ararım

Sultan padişahtan hesap sorarım

Uykudan uyanan katılır bana
diye ünleyen âşık, geniş kitlelerin uzak-yakın umutlarını gerçekleştirmek için ortaya çıkan bir yiğit görünümündedir. Boratav’ın; halk söylencesinde:

“El kol çınar dalı gibi, göğüs ekmek tahtası, bel bir tutam, sıfat berber aynası, bıyığının ön telleri geyik boynuzu gibi, arka telleri onbeş yaşındaki bir kız beliği gibi yere inmiş.Köroğlu bu. Analar doğrusu böyle evlat doğursun.”14

biçiminde betimlediği kahraman âşık dizelerinde:

Benden selam olsun Bolu Beyine

Benim ile uğraşmaya dev gerek

gibi yiğitçe edası ile Türk halkının kahramanlık, mertlik duygularının sembolü olmuştur.

Haşim Nezihi Okay:

“Bize kalırsa Köroğlu, o günkü 16.yy Osmanlı devletinin Anadolu’da sürdürdüğü bozuk düzene, baskı ve haksızlık rejimine, ağa ve derebeyi üstünlüğüne karşı Anadolu halkının direnme gücünün sembolüdür. Her türlü haksızlığın sürdürüldüğü, fakir fukara halkın nasibinin sadece ezilmek olduğu bir devirde Köroğlu’nun ve Dadaloğlu’nun koşmaları; beylerin, ağaların ve sarayın suratına indirilmiş birer şamardır. -Buna kavga derler, bey ne, paşa ne?- diyen Köroğlu sarayın ve onun düzenine karşı halkın kinini ne güzel anlatır. -İncitmeyin fukarayı, fakiri- demekle de fakir halkın bu bozuk düzene karşı koruyuculuğunu üstüne almış görünür.”15

diyerek hem genel duruma değinip hem Köroğlu’nun kişiliği ve konumunu dile getirir.

Başkaldırı, yönetici sınıfa karşı daha çok kırsal kesim halkının direnişi biçiminde olduğundan doğa temi olarak şiirin içinde yer alır. Bu tema doğaya sığınma ve ondan güçalma biçiminde belirir. Bunu Dadaloğlu’nun:

Ferman padişahın dağlar bizimdir

gibi dizelerinde en çarpıcı biçimde görürüz.

Yüzyıllar boyu halkla ve köylü ile ilgilenmeyen saray adamlarından birinin Şarkışla’dan geçerken toplanan köylülerin hatırını sorması üzerine topluluğun arasında bulunan Serdari’nin:

Nesini söyleyeyim canım efendim

Gayrı düzen tutmaz telimiz bizim

Arzuhal eylesem deftere sığmaz

Omuzdan kırılmış kolumuz bizim

Sefil rençberin yüzü soğuktur

Yıl perhizi tutmuş içi koğuktur

İneği davarı iki tavuktur

Burdan gayrı yoktur malımız bizim

Benim bu gidişe aklı ermiyor

Fukara halini kimse sormuyor

Padişah sikkesi selam vermiyor

Kefensiz kalacak ölümüz bizim
Tahsildar da çıkmış köyleri gezer

Elinde kamçısı fakiri ezer

Yorganı döşeği mezatta gezer

Hasırdan serili çulumuz bizim

Serdari halimiz böyle n’olacak

Kısa çöp uzundan hakkın alacak

Memurlar yıkılıp viran olacak

Akibet dağılır ilimiz bizim

Ufak bir alıntı daha yapayım.Örneklemeler elin yabancıları için değil bizimkiler için verilmiş :cool:

yavuz
01-13-2007, 08:34 AM
Meşhur "Ondörtler"den Ahmet Er sürgün olarak Libya'ya gittiğinde, ona "Bir dağın yüksekçe bir yerinde yaşayan bir şeyh vardır, bir ziyaretine gidelim" demişler. O da kabul etmiş tabi ki... Gitmişler ve Ahmet Er, şeyhin bulunduğu yere girdiğinde şeyhin elini öpmek için davranmış, şeyh hızlıca ayağa kalkmış ve aynı anda birbirlerinin ellerini öpmüşler. Şeyh, Ahmet Er'e sormuş:

"Hangimiz karlı çıktık bu işten?"

Ahmet Er -tereddütsüz- "Tabi ki ben, büyük bir İslam aliminin elini öptüm." demiş. Şeyh kabul etmemiş, "Hayır!" demiş; "Ben... Osmanlı'nın elini öptüm..."

oğuz
01-13-2007, 08:36 AM
Meşhur "Ondörtler"den Ahmet Er sürgün olarak Libya'ya gittiğinde, ona "Bir dağın yüksekçe bir yerinde yaşayan bir şeyh vardır, bir ziyaretine gidelim" demişler. O da kabul etmiş tabi ki... Gitmişler ve Ahmet Er, şeyhin bulunduğu yere girdiğinde şeyhin elini öpmek için davranmış, şeyh hızlıca ayağa kalkmış ve aynı anda birbirlerinin ellerini öpmüşler. Şeyh, Ahmet Er'e sormuş:

"Hangimiz karlı çıktık bu işten?"

Ahmet Er -tereddütsüz- "Tabi ki ben, büyük bir İslam aliminin elini öptüm." demiş. Şeyh kabul etmemiş, "Hayır!" demiş; "Ben... Osmanlı'nın elini öptüm..."

Osmanlı küffara karşı CİHAD ilan ettiğinde bu şeyhler,şıhlar,hocalılar,cüppelliler,takkelile r nerdeymiş ?

O arada el öpme faslı devammı ediyormuş ?

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:37 AM
Avrupalı Fransız ! Doğulu Arap...
Hangisi Osmanlıyı veya onun nezdinde bizlere karşı Şükran,Sevgi,Kardeşlik adına ne koyarsan koy ondan besler ? :rolleyes:

İcinde nankorluk,kin,onyargı beslemeyen hepsi sever...Cunku Osmanlıyı diger imparatorluklardan ayıran sey emperyaist ve baskıcı bi politika izlememesidir...Avrupalılar birbirlerini mezhepleri yuzunden oldururken,pislik icinde yasayıp Bruno'yu yakarken Osmanlı gittigi yere din ozgurlugu,temizligi,adaleti,hosgoruyu goturdu bunu inkar etmek mumkun mu??

oğuz
01-13-2007, 08:41 AM
Osmanlı gittigi yere din ozgurlugu,temizligi,adaleti,hosgoruyu goturdu bunu inkar etmek mumkun mu??

Bu dediklerini yapan bir Devlete 7 düvelin düşman olması mantıklımı ? :cool:

yavuz
01-13-2007, 08:42 AM
Osmanlı küffara karşı CİHAD ilan ettiğinde bu şeyhler,şıhlar,hocalılar,cüppelliler,takkelile r nerdeymiş ?

O arada el öpme faslı devammı ediyormuş ?

Said Nursi örneği; Halep'teydi sanırım, tarihi hutbeler okuyorlardı...

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:52 AM
Bu dediklerini yapan bir Devlete 7 düvelin düşman olması mantıklımı ? :cool:

Oguz olaylara yuzeysel bakıyormussun ya da muhalefet etmeye yeminliymissin gibi gozukuyo belki de filozof olmaya karar verdin:P(:

Sen bir devletin lideri oldugunu dusun karsında da bir devlet var senin dininden ırkından deil evet gittigi yere zenginlik huzur goturuyo ama bole giderse senin ulkene de gelicek...bu durumda naparsın?aaa ne guzel bana da huzur getirsin mi dersin yoksa dusman mı olursun?Eger Osmanlı Viyanayı da alsaydı Avrupa yolları Osmanlıya tamamen acılacaktı hatırlatırım Kanuni Almanya seferine cıktıgında karsısına cıkacak ordu bulamadı...bu siyasetin kuralıdır bosuna cin rusya iran birbirine yakınlasmıyo dimi?birbirini sevdikleriden degil amerika guclu oldugu icin birlesiyolar;)

Qarama
01-13-2007, 08:54 AM
Bilgi verirsen sevinirim...Bursa'da cok Arnavut var bizi sevmeseler Turkiye'de bu kadar cok Arnavut olmaz bence...

http://en.wikipedia.org/wiki/Skanderbeg

Dulkadiroglu
01-13-2007, 08:57 AM
Said Nursi örneği; Halep'teydi sanırım, tarihi hutbeler okuyorlardı...

"1000 Kızıl Elmayı 1 bas sogana degismem" diyerek bu ulku ugruna sehit dusen sehitlerimi kucumseyen saygısızlık eden birini lutfen bana savunma...

"Toplulukları birarada tutan ırkcılık,MİLLİYETCİLİK deil dindir"diyecek kadar da sacmalayan biriydi...hadi ırkcılıgı anladık da Milliyetcilik nedir diye adama bir sorarlar...vatanını milletini sevmek benligine sahip cıkmak nasıl insanları birbirinden ayırıyo ilginc...sozlerini zaten 2 dunya savası ve arapların kansızlıgı zaten curutuyo...

Bazıları bu adamı evliya gibi goruyo neye dayanarak bilmiyorum...

yavuz
01-13-2007, 09:07 AM
"1000 Kızıl Elmayı 1 bas sogana degismem" diyerek bu ulku ugruna sehit dusen sehitlerimi kucumseyen saygısızlık eden birini lutfen bana savunma...

"Toplulukları birarada tutan ırkcılık,MİLLİYETCİLİK deil dindir"diyecek kadar da sacmalayan biriydi...hadi ırkcılıgı anladık da Milliyetcilik nedir diye adama bir sorarlar...vatanını milletini sevmek benligine sahip cıkmak nasıl insanları birbirinden ayırıyo ilginc...sozlerini zaten 2 dunya savası ve arapların kansızlıgı zaten curutuyo...

Bazıları bu adamı evliya gibi goruyo neye dayanarak bilmiyorum...

"Lütfen bana savunma..." dediğin için susuyorum. Çünkü Türklük ve Osmanlı ile ilgili görüşlerini beğeniyorum. Ama benden tavsiye; sadece bu büyük zat'a edeceğin bir söz seni küfre düşürebilir. Dikkatli olursan senin için çok iyi olur.

oğuz
01-13-2007, 09:09 AM
Bu zatı muhteremi başka sayfalarda tartışın.Araya reklam ALINMASIN :rolleyes:

ARKADAŞLAR.KONUYU BAŞKA MECRALARA SÜRÜKLYECEK İLETİLER ATMAYINNNN.MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALMİMMMM

kurshad
01-13-2007, 09:13 AM
Herşey göründüğü veya gösterildiği gibi değil :cool:
Boyle iletiler yazarsan seni de yakinda afaroz ederler ustad ;) Sen de kulube katilirsin yakinda...:D

oğuz
01-13-2007, 09:15 AM
Boyle iletiler yazarsan seni de yakinda afaroz ederler ustad ;) Sen de kulube katilirsin yakinda...:D

İşte yoğunluk başladı Söz sırası sizde üstad...Engin birikimlerinizden yararlanalım...

kurshad
01-13-2007, 09:26 AM
İşte yoğunluk başladı Söz sırası sizde üstad...Engin birikimlerinizden yararlanalım...

Estagfirullah ustad..
Lakin Osmanli konusunda artik birsey soylemek istemiyorum. Hep yazildi cizildi, herkes alabilecegini aldi. Hala ayni Mehter marsini calmak biraz ic bayici olmaya basliyor ;)

Hanedan
01-13-2007, 10:00 AM
Nedense Osmanlı tarihi tarih olmaktan çıkmış, İnsanların şahsi düşünceleri yeni bir Osmanlı tarihi yazmış, ilginç doğrusu.

nurhak
01-13-2007, 10:23 AM
Bu ülke insanı Osmanlı'nın gecmisteki dünya üzerindeki yaptırımını ve gücünü hayal ettigi icin halen tartısıyor,cünkü günümüzde dünya koncukturunde kücük ve ayrıcalıgı olmayan bir ülke olduk,iste bunun icin o ayrıcalıklı ve hayranlıkla veya korkarak yaklasılan imparotorlugun hayali tartısılıyor.O imparatorlugun gecmisi tartısarak buyumedigini o hale gelmedigini,nasıl imparatorluk oldugunu da bize tarih ve olaylar ögretti.

Yoksa senelerce okuduk,sınavlar olduk;nigbolu savasının sonucları,yaz soru 3,duraklamanın sebebleri,kalk anlat evladım,kapitilasyonlar zararlımıydı faydalımıydı,arkadas ben Fatih'in üstüne tanımam,yok arkadas,osmanlı dedinmi Kanuni'de durucan,vs,vs

Alparslan'dan Abdulhamit'e iyisiyle kötüsüyle benim.....bu topraklara gelmemi saglıyan her merhumun ruhu sad olsun.

Benim cocugumun gelecegini ipotek altına aldıranlar yerine bundan 500 yıl önce yasamıs birinin günahlarını tartısmayla gecirmek kusura bakmayın bana abesle istıgal gibi geliyor.Saygılarımla

oğuz
01-13-2007, 10:45 AM
Benim cocugumun gelecegini ipotek altına aldıranlar yerine bundan 500 yıl önce yasamıs birinin günahlarını tartısmayla gecirmek kusura bakmayın bana abesle istıgal gibi geliyor.Saygılarımla

Geçmişinden ders almayan geleceğini sağlam temellirin üzerine oturtamaz.

Osm.İmp.luğunun giriş,gelişme seyrine 600 sayfalık bir kitabın 550 sayfasını.gerileme ve çöküş sayfasınada 50 sayfa ayırıp birde Almanlar yenilince bizde yenilmiş sayıldıkla bitirirseniz,kaldığımız yere geri döneriz...

yavuz
01-13-2007, 10:48 AM
Almanlar yenilince biz yenilmiş sayılmadık,
Onlar savaştan çekilince biz yalnız kaldık ve ateşkes istemek zorunda kaldık... ;)

oğuz
01-13-2007, 10:57 AM
Almanlar yenilince biz yenilmiş sayılmadık,
Onlar savaştan çekilince biz yalnız kaldık ve ateşkes istemek zorunda kaldık... ;)

Ruslar'da savaştan çekilince İngiliz-Fransız birleşkesi ateşkes istemek zorunda kaldı bu mantıkla...

yavuz
01-13-2007, 11:01 AM
Ruslar'da savaştan çekilince İngiliz-Fransız birleşkesi ateşkes istemek zorunda kaldı bu mantıkla...

Muhalefet yapmaya çalışma! Osmanlı'nın silah ihtiyacını Almanya karşılıyordu. İngiltere ile Fransa'nın bu tip ihtiyaçlarını Rusya mı karşılıyordu peki? Tam tersi...

gurkan
01-13-2007, 11:04 AM
gerileme ve çöküş sayfasınada 50 sayfa ayırıp birde Almanlar yenilince bizde yenilmiş sayıldıkla bitirirseniz,kaldığımız yere geri döneriz...

Bu 50 sayfalık dediğin dönemle ilgili en az 5 000 sayfa farklı farklı eserleri okudum Ustadım gel gör ki ; Bize yaptıkları muameleye cahil cesur olurmuş derler. Eğer Onlarda O 50 safya denilen tarihle ilgili farklı kaynaklardan 5 000 sayfa okusalardı. İnan çok farklı olurduk bugun.

Hanedan
01-13-2007, 11:05 AM

Osm.İmp.luğunun giriş,gelişme seyrine 600 sayfalık bir kitabın 550 sayfasını.gerileme ve çöküş sayfasınada 50 sayfa ayırıp birde Almanlar yenilince bizde yenilmiş sayıldıkla bitirirseniz,kaldığımız yere geri döneriz...

Peki üstad, 600 sayfanın 550 sayfasını nasıl yenildiğimizi mi doldursaydık:( Bir çok Ülke tarihindeki küçücük zaferleri destanlaştırarak çocuklarına aşılamaya çalışıyo. Bizde O kadar çok destan var ki sende haklısın çöküşümüzü anlatmalıyız??

Qarama
01-13-2007, 12:10 PM
Peki üstad, 600 sayfanın 550 sayfasını nasıl yenildiğimizi mi doldursaydık:( Bir çok Ülke tarihindeki küçücük zaferleri destanlaştırarak çocuklarına aşılamaya çalışıyo. Bizde O kadar çok destan var ki sende haklısın çöküşümüzü anlatmalıyız??

Zamaninda Firaun ve misir ordusu da yenilgilerini hic yaztirtmazdi sadece zaferlerini.

BOZ-OK
01-13-2007, 01:11 PM
Muhalefet yapmaya çalışma! Osmanlı'nın silah ihtiyacını Almanya karşılıyordu. İngiltere ile Fransa'nın bu tip ihtiyaçlarını Rusya mı karşılıyordu peki? Tam tersi...

1- Osmanli'nin silah ihtiyacini Almanya'nin karsiliyor olmasi bile Osmanli imparatorlugunun ne hallere dusmus oldugunun belirtisidir... Eger bir imparatorluk topyekun bir savasi surdurebilmek icin gerekli olan silahlari kendi yapamiyorsa zaten fiilen cokmus demektir... Nitekim Osmanli da savastaki bazi muharebeleri kazanmis ama savasi kaybetmistir...

2- Sana birisinin 1. dunya savasinda askeri anlamda tam olarak ne oldugunu soylemesi gerekiyor... Osmanli ordulari taa Yemen'den baslayarak bozgun halinde geri cekildi...Gercekler bazen acidir ama maalesef yine de gercektirler...

yavuz
01-13-2007, 01:15 PM
2- Sana birisinin 1. dunya savasinda askeri anlamda tam olarak ne oldugunu soylemesi gerekiyor... Osmanli ordulari taa Yemen'den baslayarak bozgun halinde geri cekildi...Gercekler bazen acidir ama maalesef yine de gercektirler...

Savaşı Osmanlı öyle ya da böyle kaybedecekti zaten. Yemen'den başlayan o gerileme Irak'a kadar geldi, belki İstanbul'a kadar da gidebilirdi. Ama savaşın 4 yıl sonunda Osmanlı açısından bitmesinin sebebi Almanya'nın savaştan çekilmesidir. Belki yine Osmanlı yenilecekti, ama bu 4 değil; 5 yıl sonunda olacaktı... 4 yıl sonunda, o tarihte, 1918'de yenilgiyi kabullenmesinin sebebi Almanların pes etmesidir.

Dulkadiroglu
01-13-2007, 01:19 PM
1- Osmanli'nin silah ihtiyacini Almanya'nin karsiliyor olmasi bile Osmanli imparatorlugunun ne hallere dusmus oldugunun belirtisidir... Eger bir imparatorluk topyekun bir savasi surdurebilmek icin gerekli olan silahlari kendi yapamiyorsa zaten fiilen cokmus demektir... Nitekim Osmanli da savastaki bazi muharebeleri kazanmis ama savasi kaybetmistir...

Eger bir ulke 1700'den hatta daha oncesinden baslayıp tum dunya ulkeleriyle savasmıssa bu cok normal...Napelyon yaklasık 17 sene Almanlar 4 ve 5 sene dunya ulkeleriyle savastı hos muttefikleri de vardı...Kendi silahını uretemiyo diye savasmayıp beyaz bayrak mı cekseydi atalarımız?dogru olanı yapıp savastılar...Rusya'da rejim degismesine neden oldular,Azerbaycandaki kardeslerimizi soykırımdan kurtardılar,Milletimizin alnına surulen kara lekeyi Canakkale'de temizlediler...gercekten de Almanlar savastan cekilmek zorunda kalmasaydı-ki Hitler bunun nedenini Yahudilerin silah fabrikalarında cıkardıgı greve baglıyor-sonuc degisebilirdi...

BOZ-OK
01-13-2007, 01:22 PM
Savaşı Osmanlı öyle ya da böyle kaybedecekti zaten. Yemen'den başlayan o gerileme Irak'a kadar geldi, belki İstanbul'a kadar da gidebilirdi. Ama savaşın 4 yıl sonunda Osmanlı açısından bitmesinin sebebi Almanya'nın savaştan çekilmesidir. Belki yine Osmanlı yenilecekti, ama bu 4 değil; 5 yıl sonunda olacaktı... 4 yıl sonunda, o tarihte, 1918'de yenilgiyi kabullenmesinin sebebi Almanların pes etmesidir.

Hazin olan da budur iste... Birileri de bunu basari sayacakti belki de... Oysa boyle bir durumda Osmanli 1 yil daha uzun sureyle ve daha fazla Anadolu gencini cole, iskorpite, Ingiliz kursununa, Arap cenbiyesine yediriyor olacakti... Aahh hamaset, ne kadar tatlidir senin dayanilmaz hafifligin...

BOZ-OK
01-13-2007, 01:34 PM
Eger bir ulke 1700'den hatta daha oncesinden baslayıp tum dunya ulkeleriyle savasmıssa bu cok normal...

Hayir tam tersine cok anormal...Yani sen demek istiyorsun ki bu devlet tam 200 yildir savasiyor olmasina ragmen hala silah yapamiyordu...Diyecek bir sey yok...:rolleyes:

Napelyon yaklasık 17 sene Almanlar 4 ve 5 sene dunya ulkeleriyle savastı hos muttefikleri de vardı...

Ve cok iyi bir savas endustrisi vardi...

Kendi silahını uretemiyo diye savasmayıp beyaz bayrak mı cekseydi atalarımız?dogru olanı yapıp savastılar...

Teknik olarak savasi biz baslattik dostum... Alman gemilerine Osmanli bayragi cekip Rus limanlarini topa tutmak savas ilanidir... Ne olur tarihi biraz dogru duzgun ve nesnel ogrenin...

Rusya'da rejim degismesine neden oldular,Azerbaycandaki kardeslerimizi soykırımdan kurtardılar,Milletimizin alnına surulen kara lekeyi Canakkale'de temizlediler...gercekten de Almanlar savastan cekilmek zorunda kalmasaydı-ki Hitler bunun nedenini Yahudilerin silah fabrikalarında cıkardıgı greve baglıyor-sonuc degisebilirdi...

Bunlarin hepsi varsayimlardir ki, hic bir kiymeti harbiyesi yoktur...Tarih halamin bilmemneleri olsa amcam olurdu seklinde yazilmiyor maalesef...

Dulkadiroglu
01-13-2007, 01:49 PM
"Hayir tam tersine cok anormal...Yani sen demek istiyorsun ki bu devlet tam 200 yildir savasiyor olmasina ragmen hala silah yapamiyordu...Diyecek bir sey yok...:rolleyes: "

200 sene dunya ulkeleriyle savasan bir ulkenin sence ne kadar gucu kalır?daha bu kadar dayanan bir ulke cıkmadı Osmanlı dısında...ve Osmanlı yenildiginde bile arkasında Turkiye Cumhuriyetinin temellerini attı;) Teknoloji istiyorsan zamanın en buyuk toplarını Osmanlı yapmıstır İstanbul'un fethinde;)

"Ve cok iyi bir savas endustrisi vardi..."

evet savas endustrisi onu 17 yıl kadar sadece karada-denizde ingiliz ustunlugu vardı-ustun kıldı masallah...

"Teknik olarak savasi biz baslattik dostum... Alman gemilerine Osmanli bayragi cekip Rus limanlarini topa tutmak savas ilanidir... Ne olur tarihi biraz dogru duzgun ve nesnel ogrenin..."

O gunku sartları bir dusunelim...Osmanlı'nın onunde 2 yol vardı ya savasa girmicek neredeyse cokmus ekonomisiyle biraz daha can cekisicek olumunu beklicek ya da savasa girip kaybettigi toprakları ve saygınlıgını geri kazanıcak...Osmanlı'nın baska caresi yoktu ingilizler,fransızlar ulkeyi tamamen cevrelemisti bunlardan kurtulmanın tek yolu bu 2 ulkeye dusman olan almanları desteklemekti...ki ingilizler rusların ipini salmıstı ruslar da ayrı bir tehditti...Osmanlı bence dogru ve serefli olanı yaptı...

"Bunlarin hepsi varsayimlardir ki, hic bir kiymeti harbiyesi yoktur...Tarih halamin bilmemneleri olsa amcam olurdu seklinde yazilmiyor maalesef..."

Varsayım??git bir Azerbaycan Turk'uyle konus bakalım sana Enver Pasa hakkında ne anlatacak?Canakkale'deki zaferimizi de varsayım olarak mı goruyosun??

BOZ-OK
01-13-2007, 02:22 PM
200 sene dunya ulkeleriyle savasan bir ulkenin sence ne kadar gucu kalır?daha bu kadar dayanan bir ulke cıkmadı Osmanlı dısında...ve Osmanlı yenildiginde bile arkasında Turkiye Cumhuriyetinin temellerini attı;)

Soylemek istedigim de budur... Savasamiyacaksa savasmayacakti... Rasyonel olmayan savaslar sonu yikimla gelen aptalliklardir... Osmanli'nin son donemi de bu tur aptalliklarin doruga ciktigi bir donemdir maalesef...

Imdii... Biraz tarihi gercekler... Osmanli Turkiye cumhuriyetinin temellerini atti demek, kusura bakma ama hic tarih bilmemektir... Kuvvay-i inzibatiye bile basli basina senin dediginin aksinin ispatidir... Bak sana bir sey soyleyeyim, kuvvay-i milliye hemen hemen dusmanla ugrastigi kadar Osmanli ile ugrasmistir... Kurtulus savasi surecini dogru duzgun kaynaklardan okumani ogutlerim...

Teknoloji istiyorsan zamanın en buyuk toplarını Osmanlı yapmıstır İstanbul'un fethinde;)

Ve o teknoloji dahi Osmanli'ya ait degildi... Sag olasin Macar Urban usta...;)

Neyse ki en azindan teknolojinin onemini idrak edebilecek ve onu kullanacak kadar akilli ve buyuk bir komutandi Fatih Sultan Mehmet de, Istanbul onundeki ordunun hali Viyana'nin onundeki ordudan farkli oldu...

evet savas endustrisi onu 17 yıl kadar sadece karada-denizde ingiliz ustunlugu vardı-ustun kıldı masallah...

Ben biz Napolyon'dan degil, Fransa'dan bahsediyoruz sanmistim ki, o donemin 2 buyuk super gucunden biridir Fransa... Digeri ise Ingiltere idi... Osmanli ise nasil paylasilacagi uzerine kavga edilen bir hasta adam... Onlarin kapismasini Osmanli ile kiyaslarsan komik olursun... Ozellikle uzerlerinde kavga ettikleri cografyanin Osmanli cografyasi oldugunu dusunursen...:rolleyes:

O gunku sartları bir dusunelim...Osmanlı'nın onunde 2 yol vardı ya savasa girmicek neredeyse cokmus ekonomisiyle biraz daha can cekisicek olumunu beklicek ya da savasa girip kaybettigi toprakları ve saygınlıgını geri kazanıcak...Osmanlı'nın baska caresi yoktu ingilizler,fransızlar ulkeyi tamamen cevrelemisti bunlardan kurtulmanın tek yolu bu 2 ulkeye dusman olan almanları desteklemekti...ki ingilizler rusların ipini salmıstı ruslar da ayrı bir tehditti...Osmanlı bence dogru ve serefli olanı yaptı...

Yani Osmanli zaten olecekti ama intihar etti diyorsun... Bu intiharin neye maloldugunu hic dusundun mu? Ve bu intihar tam anlamiyla aptalca idi... Istersen detayina da gireriz ama yapilan sey serefli de degildir ayrica... Dusun bakalim niye...:rolleyes:

Varsayım??git bir Azerbaycan Turk'uyle konus bakalım sana Enver Pasa hakkında ne anlatacak?Canakkale'deki zaferimizi de varsayım olarak mı goruyosun??

Sen hala anlamiyorsun galiba... Canakkale o aptalca savasin sonucunda ortaya cikmis bir muharebedir... Kaldi ki, bir insan kaybolan esegini buldu diye sevinecegine o esegi hic kaybetmese daha iyi degil mi? Neyse... Bak dostum... Hamaset hosluktur, gogsu kabartir ama bir kele merhem olmaz... Neyse...:rolleyes:

nurhak
01-13-2007, 02:37 PM

Osm.İmp.luğunun giriş,gelişme seyrine 600 sayfalık bir kitabın 550 sayfasını.gerileme ve çöküş sayfasınada 50 sayfa ayırıp birde Almanlar yenilince bizde yenilmiş sayıldıkla bitirirseniz,kaldığımız yere geri döneriz...Osmanlı bu manada tartısılırsa buna itirazım olmaz ama;is ders almanın ötesine gecip ideolojiler ugruna küfür edilen bir tarih tartısmasına ve elin oglunun yeni model bilgisayar cipini nasıl bulurum merakı yerine bizim bazı genclerimizin bilmem hangi padisahının esinin soy agacı veya bir baskasının diger bir padişahın yaptıgı bir seferin sonuclarından çok sebebi üzerine kafa yorup onca kitap veya belgeyle ugrasmasını normal bulmuyorum.

Bu memelekette bu kadar tartısılan konusulan Osmanlı'yla ilgili suna dikkat ettinizmi,sizinde belirttiğiniz o gerileme ve cöküs sürecindeki Vezirler bugüne kadar bu paşalarla ilgili hiçbir tartısmaya veya yayına rastladınızmı,biyografilerinden baska hicbir tartısmanın içinde onları bulamazsınız(akademik seminerler haric) varsa yoksa bu son dönemdeki 3-5 padisah günah kecisi halinde sadece t a r t ı ş ı l ı r......saygılarımla

Dulkadiroglu
01-13-2007, 03:07 PM
"Soylemek istedigim de budur... Savasamiyacaksa savasmayacakti... Rasyonel olmayan savaslar sonu yikimla gelen aptalliklardir... Osmanli'nin son donemi de bu tur aptalliklarin doruga ciktigi bir donemdir maalesef... "

Kurtulus savasının baslangıcını,avrupayı kasıp kavuran almanların karsına cıkan rusları,vietnamlıları dusun o savasların rasyonel bi tarafı varmıydı?simdi amerika Turkiye'ye savas acsa rasyonel deil diye savasmıcak mıyız??

"Imdii... Biraz tarihi gercekler... Osmanli Turkiye cumhuriyetinin temellerini atti demek, kusura bakma ama hic tarih bilmemektir... Kuvvay-i inzibatiye bile basli basina senin dediginin aksinin ispatidir... Bak sana bir sey soyleyeyim, kuvvay-i milliye hemen hemen dusmanla ugrastigi kadar Osmanli ile ugrasmistir... Kurtulus savasi surecini dogru duzgun kaynaklardan okumani ogutlerim..."

temellerini attı derken Turkiye Cumhuriyetinin kurulucagı bir zemin bıraktyı geride...Kuvay-i İnzibatiye tamamen hatadır...ama bi de onları anlamaya calıs...koskoca devlet dusmanı yenememis yapılan antlasmada "muttefik devletler tehlikeli gordukleri yeri isgal edebilir diye" diye bir madde var sence adamlar "2 maceraperest yuzunden elde kalan topraklar da elden gidecek diye dusunmemis midir?ne de olas rasyonel deil;)

"Ve o teknoloji dahi Osmanli'ya ait degildi... Sag olasin Macar Urban usta...;)"

Macar Urban'ın yaptıgı toplar ya patlamamıs ya da bir kac atımdan sonra yarılmıstır fetihteki basarının cok buyuk bolumu Turklere aittir...

"Neyse ki en azindan teknolojinin onemini idrak edebilecek ve onu kullanacak kadar akilli ve buyuk bir komutandi Fatih Sultan Mehmet de, Istanbul onundeki ordunun hali Viyana'nin onundeki ordudan farkli oldu..."

İstanbulla Viyana kusatmaları birbirinden cok farklı...İstanbulun fethinde gerek Turklerin aldıgı onlemler gerek ortodoks-katolik ayrımı yuzunden papanın gereken yardımı bizansa gondermemesi zaferi etki etmistir...ama viyana da 1.de dogal sartlar 2.de guclu haclı ordusu zaferi engellemistir...

"Ben biz Napolyon'dan degil, Fransa'dan bahsediyoruz sanmistim ki, o donemin 2 buyuk super gucunden biridir Fransa... Digeri ise Ingiltere idi... Osmanli ise nasil paylasilacagi uzerine kavga edilen bir hasta adam... Onlarin kapismasini Osmanli ile kiyaslarsan komik olursun... Ozellikle uzerlerinde kavga ettikleri cografyanin Osmanli cografyasi oldugunu dusunursen...:rolleyes:"

zamanın super gucu almanyanın-ki biliyosun fransız kralicesi bizden yardım istemisti oglunu krtarması icin- uzerine sefer yapıp karsısında ordu bulamayan,Akdeniz ve Karadenizin tartısılmaz hakimi-İspanyadan yahudileri ve muslimanları kurtarmamız gibi-hatta Hint seferleriyle okyanusta bile gecici de olsa ustunluk saglayan bizim atalarımızdı...lutfen orneklerime dikakt et Almanyada ile Hindistanda aynı anda soz gecirebiliyoduk...

"Yani Osmanli zaten olecekti ama intihar etti diyorsun... Bu intiharin neye maloldugunu hic dusundun mu? Ve bu intihar tam anlamiyla aptalca idi... Istersen detayina da gireriz ama yapilan sey serefli de degildir ayrica... Dusun bakalim niye...:rolleyes:"

İntihar degil son sansını kullandı...Bilirsin biz Turkler bagımsızlıgımıza cok duskunuzdur bunun icindir ki gerektiginde bu yolda canımızı veririz...serefli degildiyi neye dayanarak soyledin??

Sen hala anlamiyorsun galiba... Canakkale o aptalca savasin sonucunda ortaya cikmis bir muharebedir... Kaldi ki, bir insan kaybolan esegini buldu diye sevinecegine o esegi hic kaybetmese daha iyi degil mi? Neyse... Bak dostum... Hamaset hosluktur, gogsu kabartir ama bir kele merhem olmaz... Neyse...:rolleyes:[/QUOTE]

ben de ole soyledim Canakkale bizim 1. Dunya Savasında elde ettiklerimizden biridir...eger esegin bir kere kaybolmussa bulduguna sevinirsin bence;)

yavuz
01-20-2007, 03:31 AM

Bu yazdıklarım sadece senin bu soruna cevap olmak amacıyla yazılmış olup, cevap vermezsen ya da tek bir cevap yazarsan(bu yalnızca senin için değil, diğer tüm üyeler için de geçerli) başlığın selameti için iyi olur düşüncesindeyim. Sormuşken söylemekte fayda var... ;)

"Mevlanzade Rıfat Bey gibi bazı zevat şöyle düşünüyordu:

-Ermenistan hükümeti kuruluyor. Onların Ermenistan kurmalarına karşılık, İmparatorluk dağıldığına göre, biz de Kürdistan kuralım.

Bu fikre gerekçe olarak da, henüz kıpırdanmaya başlayan Kuvay-ı Milliye'nin ümitsiz bir çırpınış olduğu ve o günkü şartlar altınad bir netice alamayacağı gösteriliyordu.

Fakat daha o günlerden bugünleri görenler de vardı. İşte Mevlanzade Rıfat Bey'in böyle masumane bir düşünceyle ortaya attığı fikre Bediüzzaman Said Nursi şöyle cevap veriyordu:

-Rıfat Bey, Kürdistan teşkil etmek değil, Osmanlı İmparatorluğu'nu ihya edelim. Bunu kabul edersen canımı bile feda ederek çalışırım.

Yine o günlerde Kürt Teali Cemiyeti Reisi Abdülkadir'in Kürdistan kurma teklifine kapkaranlık günlerin dünü, günü ve geleceği gören adamı Bediüzzaman şu cevabı verir:

-Alahü Zülcelal Hazretleri, Kur'an-ı Kerim'de 'Öyle bir kavim getireceğim ki; onlar Allah'ı severler. Allah da onları sever.' diye buyurmuştur. Ben de bu beyan-ı İlahi karşısında düşündüm, bu kavmin bin yıldan beri alem-i İslamın bayraktarlığını yapan Türk Milleti olduğunu anladım. Bu kahraman millete hizmet yerin, dörtyüz elli milyon hakiki Müslüman kardeş bedellerine, birkaç akılsız kavmiyetçi kimsenin peşinden gitmeyiz..."

Kaynak: Vehbi Vakkasoğlu - Bozgun (Bir Devrin Çöküşü)

Bu, Türk olmadığı söylenen bir zat'ın yalnızca söyledikleridir. Gerek bu zat'ın(Yeşilay'ın kurucularındandır), gerekse pek çok din adamının yaptıkları da göz önüne alınacak olursa, Türk veya Türk olmayan pek çok din adamının Türk İstiklal Mücadelesi'nde en ön saflarda savaştıkları su götürmez bir gerçektir...

Güneydoğu Anadolu'da Sütçü İmam gibi, Havza'da Sıdkı Hoca gibi, Amasya'da Müftü Hacı Tevfik Efendi ve İmam Kamil Efendi gibi... Bu vatanın bugün hala Türk vatanı olarak kalmış olmasının en önemli askerleri Anadolu insanı gibi, onların içinden çıkan lider vasfının yakışıklı sahipleri din adamlarıdır da... Hasan Tahsin'e kurşunu sıktıran, Sütçü İmam'a aynı fiili yaptırandan farklı mıdır? Elbette hayır!

oğuz
01-20-2007, 04:01 AM
Kelimelerdeki ifade yerine oturmadı sanırım...
Türk milletinin vermiş olduğu kurtuluş mücadelesinde 7 sinden 77'ye herkes mücadelesini vermiştir...Sözüm;Halife tüm İslam alemini cihada çağırdığı zaman küffarın yanında yer alıp Osmanlının hesabını görünmü demişti yoksa bunlar tarafından yanlışmı anlaşılmışdı ? :rolleyes:

gurkan
01-20-2007, 07:12 AM
Sözüm;Halife tüm İslam alemini cihada çağırdığı zaman küffarın yanında yer alıp Osmanlının hesabını görünmü demişti yoksa bunlar tarafından yanlışmı anlaşılmışdı ? :rolleyes:

Usta Kısaca Bir kaç Bilgi vereyim.

Osmanlı 1839 Tanzimat Fermanı ; 1856 Islahat Fermanı sonrası Müslüman olmayanlara Müslümanlarla aynı hakları dış güçlerinde tesiriyle vermekle kalmadı. Azınlık yada Gayrimüslim Unsurların bu değişikliklerle elde ettiği okul eğitim ve ticaret hakları ile güçsüz bir devlet olarak müslüman halk rekabet edemedi. Osmanlı İçerisinde bulunduğu zor şartlar altında Türk Ve Türk Olmayan Müslüman nufusa alt yapı eğitim ticaret gibi sosyal faydaları sağlamakta yetişemedi. Lakin Gayrimüslim unsurlar hem dışarıdan aldığı mali destek ile hemde okumuş oranlarındaki artışlar neticesinde hemde Dış güçlerin baskısıyla elde ettikleri ticari kapitülasyonlar ile zenginleşip müslümanların pazarlarına ticari rakip olup ekmeklerine ortak oldular. Bu her halükarda müslüman ve Türk nufusu fakir ve sosyal açıdan mağdur ve mahrum bıraktı. Osmanlı Elde olan Hileyi Türk ve müslüman Nufusu lehine kullanmaya çalışsa da ; Kendisini yenileyememenin sancıları ağır bir bedel olarak çekmek durumundaydı. Yine Devleti Ali asıl tebasına dönüyor fedakarlığı bu nufustan istiyor cepheden cehheye bu nufus koşuyordu.

Peki ; Bu durumda Detaylara geniş olmasına rağmen ıı Mahmud ile zirve yapan Osmanlı'nın moderneşle çabaları içerisinde Tanzimatla hızlanan yenilik ve değişiklikler değişiklikler İslam toplulukları içerisinde tepki bulmuştur. Halk ıı Mahmud'a "Gavur Padişah" diyecektir. İşte böyle bir durumda Arabistana Bakıyoruz. Kızıldenizde ticareti elinde tutan müslüman nufus yapılan antlaşmalarla ingiliz rakipleri karşısında buluyordu. Ticareti onlara kaptırıyordu. Gayrimüslimlere verilen eşitlik hakları Arab dünyasında reddedilip tepki olarak Vahhabilik hareketini doğuruyordu. Bu nufus Yapılanların İslam ile bağdaşmadığını Ve Osmanlı'nın Hak yoldan saptığını dillendiriyordu. Arabistanda başlayan isyan hareketini Mısır diktatoru Kavalalı çok sert bir yönetimle Osmanlı adına Arabistanda ki Hareketi bastırıyordu. Yine O dönemlerde ilk önce Gayrimüslim Unsurlarda başlayan ulus hareketi geçte Olsa Osmanlı'da baş göstermiş ; Dönemin hastalığı bu unsur bir şekilde Türklerde ve Arablarda Uyarılma sonuçunu doğurmuştur. Osmanlılık yerine Arab Milliyetçiliğine ; Yine Türk Milliyetçiliğine bırakmıştır. Kısaca Bu şekilde ucunda bilgi verdim. Gerçekten şartlar derinlemesine analiz edilmesi gereken şekilde bizim gördüğümüz ve anladığımızdan farklıdır Usta.

yavuz
01-20-2007, 08:24 AM
Kelimelerdeki ifade yerine oturmadı sanırım...

Oturmamış evet... O dönemin Türkleri de takkeliydiler.

oğuz
01-20-2007, 08:28 AM
Usta Kısaca Bir kaç Bilgi vereyim.

Osmanlı 1839 Tanzimat Fermanı ; 1856 Islahat Fermanı sonrası Müslüman olmayanlara Müslümanlarla aynı hakları dış güçlerinde tesiriyle vermekle kalmadı. Azınlık yada Gayrimüslim Unsurların bu değişikliklerle elde ettiği okul eğitim ve ticaret hakları ile güçsüz bir devlet olarak müslüman halk rekabet edemedi. Osmanlı İçerisinde bulunduğu zor şartlar altında Türk Ve Türk Olmayan Müslüman nufusa alt yapı eğitim ticaret gibi sosyal faydaları sağlamakta yetişemedi. Lakin Gayrimüslim unsurlar hem dışarıdan aldığı mali destek ile hemde okumuş oranlarındaki artışlar neticesinde hemde Dış güçlerin baskısıyla elde ettikleri ticari kapitülasyonlar ile zenginleşip müslümanların pazarlarına ticari rakip olup ekmeklerine ortak oldular. Bu her halükarda müslüman ve Türk nufusu fakir ve sosyal açıdan mağdur ve mahrum bıraktı. Osmanlı Elde olan Hileyi Türk ve müslüman Nufusu lehine kullanmaya çalışsa da ; Kendisini yenileyememenin sancıları ağır bir bedel olarak çekmek durumundaydı. Yine Devleti Ali asıl tebasına dönüyor fedakarlığı bu nufustan istiyor cepheden cehheye bu nufus koşuyordu.

Peki ; Bu durumda Detaylara geniş olmasına rağmen ıı Mahmud ile zirve yapan Osmanlı'nın moderneşle çabaları içerisinde Tanzimatla hızlanan yenilik ve değişiklikler değişiklikler İslam toplulukları içerisinde tepki bulmuştur. Halk ıı Mahmud'a "Gavur Padişah" diyecektir. İşte böyle bir durumda Arabistana Bakıyoruz. Kızıldenizde ticareti elinde tutan müslüman nufus yapılan antlaşmalarla ingiliz rakipleri karşısında buluyordu. Ticareti onlara kaptırıyordu. Gayrimüslimlere verilen eşitlik hakları Arab dünyasında reddedilip tepki olarak Vahhabilik hareketini doğuruyordu. Bu nufus Yapılanların İslam ile bağdaşmadığını Ve Osmanlı'nın Hak yoldan saptığını dillendiriyordu. Arabistanda başlayan isyan hareketini Mısır diktatoru Kavalalı çok sert bir yönetimle Osmanlı adına Arabistanda ki Hareketi bastırıyordu. Yine O dönemlerde ilk önce Gayrimüslim Unsurlarda başlayan ulus hareketi geçte Olsa Osmanlı'da baş göstermiş ; Dönemin hastalığı bu unsur bir şekilde Türklerde ve Arablarda Uyarılma sonuçunu doğurmuştur. Osmanlılık yerine Arab Milliyetçiliğine ; Yine Türk Milliyetçiliğine bırakmıştır. Kısaca Bu şekilde ucunda bilgi verdim. Gerçekten şartlar derinlemesine analiz edilmesi gereken şekilde bizim gördüğümüz ve anladığımızdan farklıdır Usta.

Demekki ne diyoruz ; Maddiyat bir kez daha Maneviyatın kalesini yıktı;) Keşke herkes sizler gibi karşı tarafı bu kadar güzel yakalayabilse...

gurkan
01-20-2007, 10:22 AM
Demekki ne diyoruz ; Maddiyat bir kez daha Maneviyatın kalesini yıktı;)

Evet Usta ;

Denilebilir ki ;

Osmanlı yenilmiştir ; Mağlubiyetini Sömürgeleşememesine bağlarlar ; Emperyalizme bağlarlar ; Yine denilebilir ki Osmanlı Emperyalist değildi. Ve Çöküşünde ki bir nedendir. İngiltere sömürgelerinden ülkesine aktardığı hammaddeyi işlemek için Köleleştirmeden tutun ; Çok ağır çalışma koşulları ; asgari geçim ücreti ile adeta yemek karşılığında çalışan bir işçi kesimini görülür. O zamanın Vahşi kapitalizm örneği insan için seçkinler yaşar diğerleri hizmet eder dayanamayan ölür(sitem dışında tasviye olur) . Bu dünya düzenin kurulma ve Hakim olma anlayışı iyi tahlil edilmelidir. Gelişmiş ülkeler Bu şekilde sıçrama yapıp sanayileşirken Dünya insan nufusuna ; Kendi Nufusuna insan muamelesi yapmamış büyük bedel ödetmiştir. Bu bedele Fransız ihtilali örneğinde olduğu gibi halk tarafından çok sert tepkiler verilmiştir. Tepki olarak Maksizm ; Sosyalizm ; Komunizm gibi hareketler yeşillenmiştir. Osmanlı Onlara nazaran daha manevi daha insancıl olan bir adadır. Çünkü Osmanlı En adil sisteme yani "İslam" a sahiptir. Osmanlı gelenekten geleceğe yönetim anlayışı ile sömürgeci emperyalist olmaması bir yana(İyi ki de değildir Olması gerekmiyordu) ;Değişimi anlayamamasının ; modernleşememesinin ; gücünü kaybetmesinin bedelini ağır ödemiştir. Osmanlının yenilebilirliği Çok dengeyi değiştirmiştir. Bunda devri Alemi Osmanlının Anlamamasından geçer. Osmanlı Tanzimat'ta ki hamlesini En güçlü devri Aleminde Yani Kanuni döneminde sürdürseydi belini bükmek değil elini öpmek kalırdı. Osmanlı Köklü Kurumsal olmasına rağmen hata üzerine hata yapmıştır. Kurumsal Köklü olduğu için de çöküşü uzun olmuştur. Bence 1876 ve 1909 iki önemli dönemeçlerdir. 1876 da Osmanlı'yı bu kadar çabuk çökertbileceğine dünya devletlerini ihtimal vermeyecek kadar güç timsali idi. O yıllarda Yapılan darbe ve Osmanlı'nın Henüz Güçlü bilindiği tecrubesiz ellerde sürüklenen Osmanlı-Rus Savaşı ; Ve Netice Rusların İstanbul'da Top atmaları ; Bölge gelirlerinden mahrum bir Osmanlı; Savaş tazminatı; Osmanlı'nın Güç merkezi olarak düşmesi gibi bir sonucları doğurmaktadır. Osmanlının belini derinden bükmüş bir daha toparlayamamıştır. Halbuki Tanzimattan O tarihe kadar Osmanlı Moderleşme Kurumsallaşma Yönünde Hızlı değişimler ve ataklar yapmış Yarışta kendini Güç olarak kabul ettirmişti.

Gelelim Halife maddiyat ilişkisine ; Osmanlı'nın Yenilmesi ; Ve Karşılığında Kendi Hukukunu değil de Güçlünün Hukukuna boyun eğmesini beraberinde getirmiştir. Bu Hukuk Osmanlı'nın Ve Maneviyatın aleyhine çalışmış ; Osmanlı'nın siyasi kadroları Yaşayabilmek için boyun eğmek zorunda kalmışlardır. Tavizler dış baskı zaruretinden doğmuştur. Tabi ki Bu tavizler aynı zamanda "islam hukukundan da taviz olarak anlaşılmalıdır. Sen Bunları Ülkende ilan ediyorsun. Ve Halk kabul etmek istemiyor ne diyor "Gavur Padişah" neden halifenin cihad ilanına tüm islam aleminin topyekun katılmayışına örnektir. Arabistan'dan da ki Bu değişime tepki veren hareketini gücün yetmediği için bölgenin diktatörüne sert bir şekilde bastırmışsın. Yavuz Bastırdığı Kızılbaş Hareketini düşün lütfen ; Bugün hala kinlidirler. Güçsüzlük beraberinde çaresizliği ; ve Adaletsizliği de getirebilir. Aynı zamanda bu çağrılara cevab verebilecek insan ve nufusa ne kadar ulaşılabildiği tartışmalıdır. Bunu bilmek gerekir İmparatorluğu kontrol etmeyi bırakın bu alan içerisinde hareket edebilmekte bile sıkıntılırdır. Artık zamanın araçlarının hız ve manevralarının dikkate alınması ile öreneklendirebilirim. Osmanlı Kurumsal Olduğu için güçlü dönemlerinde ince bir siyaset izleyip Adaleti sağlayabilmiştir. Güçünü Kaybettiği oranda etkin siyasetini ve adaletini de kaybetmiştir. Bunun cevabını fakirlikten çok Ülkede gerçek iktidar olamamakta aramalıyız. Basra Körfezi Suriye limanları Lübnan limanları Osmanlı'dan çok İngiltere Fransa İle ilişiktedir. Ticaret onlarla aktiftirdir. Onlar senden daha rahat hereket edip bu bölgelere Osmanlı'dan daha erken manevra yapabilmektedirler. Osmanlı moderleşmeyi çok geç farketmiştir. Farkettiği dönemde ise Dış mihrakların operasyonel alanlarından birisidir. Bugünde olduğu gibi o gün de İstikrarını hedef alan eylemleri desteklemişler İstikrarını vurarak ; Tecrubesizler elinde hatadan hataya sürüklenmiştir. Osmanlı Bize yaşanmış bir ibret vesikasıdır. Lütfen ince şartlara inelim. İbretler orada.

Makaram Sarı bağlar. Kız güler Gelin ağlar ....

PS:(Osmanlı'yı Her fırsatta kaka gösteren Bizim zihniyete İbret vesikası olarak Osmanlıyı ezberden anlamayı değil gerçekten anlayabilmeyi öneririm. )

Dulkadiroglu
01-20-2007, 12:02 PM
"Gayrimüslimlere verilen eşitlik hakları Arab dünyasında reddedilip tepki olarak Vahhabilik hareketini doğuruyordu. Bu nufus Yapılanların İslam ile bağdaşmadığını Ve Osmanlı'nın Hak yoldan saptığını dillendiriyordu."

Evet Osmanlı Hak Yoldan ayrıldı diye adamlar gidip Hristiyan İngilizlerle Hak Yolundan ayrılan Musliman Turkleri arkadan vurdu...cok da haklıydılar...??!!

yahu adamlar Turk tarihindeki en buyuk ihaneti gerceklestirdi hala onları savunuyorsunuz haklılarmıs gibi pes dogrusu...

yavuz
01-20-2007, 12:06 PM
Herşeyin bir sebebi vardır... O karşı çıktığınsa savunma değil, apaçık bir tespittir.

Dulkadiroglu
01-20-2007, 12:11 PM
Herşeyin bir sebebi vardır... O karşı çıktığınsa savunma değil, apaçık bir tespittir.

Evet Hicaz demiryolu ve telgraf sistemleriyle tum musliman alemini bir arada tutmak isteyen Osmanlı'yı arkadan vurmalarının sebebi acık sekilde İNGİLİZ PARASIdır baska bir sey degil...

madem karsı cıktıgım tespit o zaman soruma cevap verin hangi mantık hak yolundan ayrıldı diye bir muslimanı hristiyanla birlik olup arkadan vurmayı gecerli kılabilir???

sizde olan sey hosgoru,atalarımızdan bize miras...ama peygamberimizin hadisi var "aynı delikte elini iki kere sokturan musliman ahmaktır" diye...bazı olaylardan ders cıkarmayı ogrenmek lazım...Turk'un Turk'ten baska dostu yoktur gibi;)

yavuz
01-20-2007, 12:20 PM
Çıkaracağımız bir ders varsa da o değil bana göre... Ama o zaman bizi herkes gibi Araplar da sırtımızdan vurmuşlar. Tabi buna gücenmemizin sebebi de, hiç şüphesiz din kardeş olmamız ve onlara ayrı bir değer vermemizin sonucu olarak bu ihaneti gerçekleştirmeleri olabilir. Ama Osmanlı Hükümeti'nin fermanlarında batılılar artık o kadar etkili olmaya başlamışlardı ki; bir Müslüman'ın kabul etmek istemeyeceği şeyler, resmi olarak yürürlüğe giriyordu. O dönemin şartlarında gayri-Müslimlerin elde ettikleri şeyler gerçekten, ellerinde daha önce olanlardan çok daha fazladır. Elbette, Arapların yaptıkları kabullenilemez ama onlara da en ufak da olsa hak vererek düşünmekte fayda var. Şahkulu isyanına bir türlü, Arap isyanına bir türlü, Kürt isyanına da bambaşka türlü bakmak Atalarımızın aynen hoşgörü ve tolerans gibi bize bıraktığı diğer değerlere de aykırıdır. Dediğim gibi herşeyin bir sebebi vardır, onlara biz hak vermesek de o dönem elde olanlarla vaad edilenler arasındaki farkın cazibesine kapılmış olmaları da belki Arap ihanetinin sebebidir. Ama bu ihanetler için bütün Arap dünyasını da suçlamamak gerekir. Bu başlık altında sunduğum bir hatıra, Ahmet Er'in hatırası, bir kez daha okunulursa, Arapların bir kısmının da Osmanlı'ya ve Osmanlı'nın evladı olan Türkiye'nin insanına karşı sempatiyle yaklaştıkları gerçeği anlaşılabilir.

Saygılarla...

Dulkadiroglu
01-20-2007, 12:26 PM
"Ama Osmanlı Hükümeti'nin fermanlarında batılılar artık o kadar etkili olmaya başlamışlardı ki; bir Müslüman'ın kabul etmek istemeyeceği şeyler, resmi olarak yürürlüğe giriyordu."

Sorun burda degil sorun bunu mazaret gostererek musliman Turk'u hristiyan ingiliz parası icin arkadan vurmaları...tek baslarına ayaklansalar bagımsızlıklarına kavussalar ve baska milletlerin egemenligi altında yasamayı reddetseler bunda hakları var...ama Osmanlı dinden uzaklastı diye saldır sonra git ingiliz egemenliginde utanmadan yasa!!!benim sinir oldugum nokta bu...

yavuz
01-20-2007, 12:29 PM
Hepimizin sinir olduğu nokta bu... ;)

Dulkadiroglu
01-20-2007, 12:33 PM
Hepimizin sinir olduğu nokta bu... ;)

O zaman savunmanın bir anlamı yok degil mi;) "adamlar bunu yapmıssa mutlaka bir nedenleri,haklılıkları vardır" diye kasmamak lazım;) sozum arapları hala savunmaya calısanlara...

yavuz
01-20-2007, 12:39 PM
Ama ben hala onun bir tespit olduğu konusunda ısrarcıyım! :lol:

Şahkulu isyanı ne kadar haklıysa, Araplarınki de o kadar...

Dulkadiroglu
01-20-2007, 12:46 PM
Ama ben hala onun bir tespit olduğu konusunda ısrarcıyım! :lol:

Şahkulu isyanı ne kadar haklıysa, Araplarınki de o kadar...

Neyse illa aynı seyi dusunucez diye bir sey yok(:gorusune saygı duyuyorum;)

gurkan
01-20-2007, 01:29 PM
Evet Osmanlı Hak Yoldan ayrıldı diye adamlar gidip Hristiyan İngilizlerle Hak Yolundan ayrılan Musliman Turkleri arkadan vurdu...cok da haklıydılar...??!!

yahu adamlar Turk tarihindeki en buyuk ihaneti gerceklestirdi hala onları savunuyorsunuz haklılarmıs gibi pes dogrusu...

Merhaba Sevgili Kardeşim... Yanlış hatırlamıyorsam seninle ilk konuşmamız olacak.

Sözüm;Halife tüm İslam alemini cihada çağırdığı zaman küffarın yanında yer alıp Osmanlının hesabını görünmü demişti yoksa bunlar tarafından yanlışmı anlaşılmışdı ?

Buraya nereden geldik. Halife İslam Alemini Cihad'a çağırdı ve neden Osmanlı'nın çağrısına cevab vermediler de Küffarın yanında yer aldılar. Bu soru cümlesinin altını incelemeye çalıştık. Bizim durduğumuz yer Arabları savunmak değil bize göre ihanet olan eylemlerinin nedenleri açıklamaya çalışmaktır. Bu çerçeve üzerinde inceleme yazısı yazmaktayım. Bunun cevabını benim durduğum yere göre veremem. Arabın eylemini düşüncesini tepkisini anlatmalıyım ki yahut bu çağrıya cevab vermeyenlerin bu soruya cevab olabilsin Aynı zamanda ben geniş çerçeveden aldım sen sırf Arab ihanetine takıldın halbuki analizlerimde bu örneklendirme detay alıntıdır. Biz vakayı değerlendirirken durduğumuz yerden verdiğimiz cevablar Bunun nedenlerini açıklamaz. Onların düşünceleriyle açıklanmalıdır. Kaldı ki Bu hareket Arablarla da sınırlı değildir. Yine hata şudur ki Bugünün şartlarıyla geçmişi değerlendirmek. Lakin O zaman uygulamaya çalışan bu uygulamalar çok köklü değişimleri içerdiği için Halk buna ağır tepki vermiştir. Bu tepkiyi Salt Arablara bağlamakta yanlıştır. Arnavut İsyanları da vardır Hülasa. Yine bunu bu gözle bakmanın yanlışlığını içimize dönüp aramakta gerekir. Biz Osmanlıya ihanet derken ; Kendi içimizde Osmanlılığı öldürmüşüz. Ulusçuluk akımına Osmanlı Devletini de vurmuş. Ulus Milliyetçiliği akımı ile Osmanlıda Osmanlılık yerini Türk Milliyetçiliğine bırakmıştır. Bu akım başlı başına Osmanlı'nın ölümüdür. Burada detay girmeyeceğim yanlız Osmanlılık temelde "İslam dinini" temel taşı alır. Müslüman nufus bir milliyet kabul edilir. Gayri nufus ise İslam hoşgörü ve kuralları içerisinde yaşama kuralları düzenlenirdi. Burada Bu temel ahenk taşının kökünden dinamitlenmesi konusu var. Bu hepsin üst bir parçalanma değeridir. Burayı görmeden yanlış sonuça varılır. Karşındaki yapı Ulus bir devlet yapısı değildir dikkati bu yöne çekmekte fayda var. Bu ilişki çerçevesinde inceliyoruz.