View Full Version : Orhan Gazi
Altai_Han
01-17-2007, 05:11 AM
Orhan Gazi
Orhan Gazi, (d. 1281 – ö. 1360). Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahıdır.
Osmanlı beyliğinin kurucusu Osman Bey ve Mal Hatun'un oğludur. Sarışın, uzun boylu ve mavi gözlüydü. Halk tarafından çok sevilen, ulemaya saygılı, merhametli bir hükümdardı. Sık sık halkın arasına karışır, dertlerini dinlerdi. Babası Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1326'da Osmanlı hükümdarı oldu.
Bizans İmparatoru VI. Yoannis Kantakuzinos'un kızı Teodora ile ve daha sonra da Yarhisar tekfurunun kızı Holofira ile evlendi. Holofira daha sonra Nilüfer Hatun adını aldı. Üçüncü Osmanlı padişahı olan Murad Hüdavendigar, Nilüfer Hatun'un oğludur. Orhan Gazi'nin diğer çocukları Süleyman Paşa, İbrahim, Halil, Kasım ve Fatma Hatun'dur.
Rumeli'ye Geçiş
Orhan Gazi döneminde Osmanlı Beyliği, Karesi Beyliği topraklarını ilhak ederek ilk donanmasına sahip olmuş ve Rumeli'ye geçişte kendine kolaylık sağlamıştır. Bu olaydan sonra Bizans içerisindeki taht kavgalarını kullanarak Rumeli'ye geçmiş ve fetihlere devam etmiştir. Oğlu Süleyman Paşa, Edirne'yi kuşatan Bulgar ve Sırp kuvvetlerini dağıtarak Bizans'a yardım etmiş, karşılığında Çimpe Kalesi Osmanlılara hediye edilmiştir. Bu olay sayesinde ilk kez bir Rumeli kalesi Osmanlıların eline geçmiştir. Ayrıca; Gelibolu, Keşan ve Tekirdağ fethedilmiştir. Bundan sonra da toprakları korumak amacıyla Rumeli'de geniş bir iskan politikası uygulanmıştır.
Devlet Düzenlemeleri
Orhan Gazi Osmanlı Beyliği'ni yeni yasalar ve düzenlemeler sayesinde devlet yapmıştır. Bursa fethedilerek başkent yapılmıştır. Ankara ilk kez fethedilmiştir. Yaya ve müsellem olarak ilk düzenli Osmanlı ordusu kurulmuştur. İznik'te ilk medrese açılmıştır. İlk kez vezirlik teşkilatı kurulmuştur. İlk kadı ve subaşı atamaları bu dönemde yapılmıştır. Gümüş para bastırılmıştır. Sancaklara kadılar gönderilmiştir. Divan Örgütü kurulmuştur. Vakıf sistemi, adli teşkilat kurulmuştur. Orhan Gazi, babası Osman Gazi'den 16 bin km² olarak devraldığı toprakları oğlu Murad Hüdavendigar'a 95 bin km² olarak devretmiştir.
Önce gelen: Osman Gazi - Osmanlı Padişahı 1326-1359 - Sonra gelen: I. Murat
kurshad
01-17-2007, 05:55 AM
Ben de konuya farkli bir noktadan katkida bulunayim ;)
Orhan Gazi, Kizil kilisenin fethinde savasci dervisleriyle katkida bulunan Geyikli Baba'ya iki yuk raki, iki yuk sarap yollar. Kendi deyisiyle;
"Baba mey-hordur deyu iki yuk araki ve iki yuk sarap yollayin"
Asikpazade tarihinde Baba Ilyas'in muridi olarak belirtilen Geyikli Baba icin Bursa'daki Babasultan koyundeki turbegahinda ise gercekle ilgisi olmayan bambaska bir tanimlama yapilmaktadir;
"Geyikli Baba hazretleri ehli sünnet toplumu içinde yetişip kemal bulmuş meşhur evliyaullahtandır. Ehli sünnetin dışındaki sapık fırkalardan herhangi biri ile en ufak bir bağlantısı yoktur."
teginalp
01-17-2007, 12:33 PM
17021Ben de konuya farkli bir noktadan katkida bulunayim ;)
Orhan Gazi, Kizil kilisenin fethinde savasci dervisleriyle katkida bulunan Geyikli Baba'ya iki yuk raki, iki yuk sarap yollar. Kendi deyisiyle;
Asikpazade tarihinde Baba Ilyas'in muridi olarak belirtilen Geyikli Baba icin Bursa'daki Babasultan koyundeki turbegahinda ise gercekle ilgisi olmayan bambaska bir tanimlama yapilmaktadir;
"Geyikli Baba hazretleri ehli sünnet toplumu içinde yetişip kemal bulmuş meşhur evliyaullahtandır. Ehli sünnetin dışındaki sapık fırkalardan herhangi biri ile en ufak bir bağlantısı yoktur."
Dervişin fikri neyse zikri de o olurmuş. İki yük araki ile iki yük sarap olsa problemler çözülecek galiba.
Adamlar asimile olmuşlar da farkında bile değiller. Bir de kendilerine Aşıkpaşazade diye bir tarih yazmışlar.
Bursa, çevresi veya Babasulta hakkında detaylı bilgi isteyenler için
http://bursadayasam.blogcu.com/567410/
Geyikli Baba ve babasultan ile ilgili çeşitli bilgi ve resimler http://www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=20302
Aybike
01-17-2007, 01:41 PM
Nasıl yani anlamadım..
sarapcı babayı , dervişmi yapmışlar...
Kaptan-i Derya
01-17-2007, 02:20 PM
Orhan gazi herhalde Türkce isimli tek sultan?
Afrasiyab
01-18-2007, 04:15 AM
Ben de konuya farkli bir noktadan katkida bulunayim ;)
Kurshad'ın rakıyı görünce aklıma Murat Bardakçı'nın rakı ile ilgili yazısı geldi. Kurshad bu yazdıgın Murat Bardakçının iddiasını çürütür haberin olsun, bir mail at :lol:
Yazıdan bir kısım:
Rakı ile ilk tanışmamız 18. yüzyılda başlar, yaygınlaşması 19. yüzyılın ortalarındadır, ilk rakı fabrikamız 1920'de kurulmuştur ve Türkiye, 1900'lerin ilk yıllarına kadar Avrupa'ya da ihracat yapan bir şarap ülkesidir. Bir içkiye mutlaka 'milli' unvanı vermemiz gerekiyorsa, bizde bu unvana şaraptan başka láyık içki yoktur ve dolayısıyla başta Ertuğrul Özkök olmak üzere bütün şarap meraklıları son derece 'milliyetçi' bir alışkanlık içerisindedirler.
tamamını internetten bulabilirsiniz
Demir Kağan
01-18-2007, 04:36 AM
Bir içkiye mutlaka 'milli' unvanı vermemiz gerekiyorsa, bizde bu unvana şaraptan başka láyık içki yoktur
Kimiz nereye duruyor bre densiz?!
Dulkadiroglu
01-18-2007, 08:38 AM
Kımızdaki alkol oranı ayrandaki kadar;) Turk icecegi bence daha dogru bir tabir olur...
BuyukTuran
01-18-2007, 08:43 AM
olsa da içsek demiiiir nevizade geldi aklıma olum efkarlıyım zaten:P şubatta geliceğm bak:D
teginalp
01-19-2007, 01:52 PM
Nasıl yani anlamadım..
sarapcı babayı , dervişmi yapmışlar...
Tam tersi bacım.
teginalp
01-19-2007, 02:12 PM
Sultan değil, Xan'dır. Han değil, dikkatini çekerim.
Kendisi töreyi hiçe saymış, kurul düzenini bozmuştur.
Ne yazık ki artık devlet Xanlıq değil, Osmanlı olarak anılacaktır. Çünkü töre onun ardından sonlanmıştır.
Şunu da söylemek gerekir ki: Osmanlı'yı Orhan Xan'dan önce ve sonra incelemek lazımdır. Çünkü devlet Osman'ın değil, Er Torul Bek'indi...
Bu açıklamayı pek anlayamadım. Malum bizde ikis yok ya. Sadece bizdeki "he" harfine benzer bir telafuzu olduğunu biliyorum. Böyle söyleyince de yine ortaya Han çıkıyor.
Acaba bizdeki karşılığı Bey olan kelime mi bu diye düşünüyorum.
Beylik döneminden Sultanlık dönemine geçtikten sonra da Devlet Osmanlı veya Osmanoğulları onalar anılmaya başladı.
Hangi töreyi sonlandırdığını da bilemedim. Ama TRT1 de yayınlanan Kuruluş dizisinde konuyla ilgili Cihan Önal'ın (Osmancık) töre ile ilgili bir lafını çok iyi hatırlıyorum.
"Töre dediğin nedir ki ağam. İnsanların hayatını kolaylaştırmak-güzelleştirmek için değil midir hepsi. Mademki böylesi daha güzel oldu, o halde töre bundan sonra böyle olsun"
Ayrıca bu aralar töre lafı pek sempatik gelmiyor pek çok kişiye.
Bir de Osmancık'dan öncesi ancak beylik olarak anılabilir. Pekçok göçer-konar Anadolu Türk beylikleri gibi onlar da beylikti.
(http://www.osmanlimedeniyeti.com/Bilgi/Osman%20Gazi)
Osman Gazi, bir sancağın valiliğini elde ettikten on-on iki yıl sonra, İran Moğolları denen İlhanlılar, Selçuklu Sultanlığı'nı tamamen ortadan kaldırınca, Selçuklu beylerinden Germiyan Oğlu Kütahya'da, Karesi (Balıkesir), Saruhan (Manisa), Aydın ve Menteşe (Muğla) ve Hamit (Isparta) Oğulları adları ile anılan yerlerde, İsfendiyar, Ramazan ve Zülkadriye Oğulları, Kastamonu, Adana ve Maraş bölgelerinde zamanla bağımsızlıklarını ilan ettikleri gibi Osman Gazi de M. 1299 yılında adına hutbe okutarak kendi bölgesinde bağımsız oldu.
teginalp
01-19-2007, 02:20 PM
Bir büyüğün olarak zaten bildiğini bildiğim bir gerçeği sana ve birkaç kişiye daha hatırlatmak gereğini kendime vazife edindim bu akşam.
Bu konuyla ilgili de görmüş-geçirmiş hayatımda bazı tecrübeler mevcut fakat kafa şişirmeye hiç niyetim yok.
Sadece şu yazıyı bir defa daha okumanı rica ediyorum.
Ben zaten biliyorum deme, bildiğini biliyorum dedim. Olsun. Şubat tatili ödevi say.
-Sarhoş olmuyor muydunuz bu kadar promille?
200 promil beni sarhoş yapmıyor. Bir küçük içmeden bir alkolik üretemez, bakkala zor gider. (http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=26246&yorum_id=15156#yorumlar)?!
borcugin
01-19-2007, 02:26 PM
S.A.
Sanıyorum Xox Cono Motun Han'dan gelen Cengiz Han ile iyice yasalaşan HAN lık toresinden, bozkır Turk Moğol devlet geleneğinden dem vuruyor. HAN'lık geleneği ve yasaların Selcuklularda Hakanlık olarak ve Osmanlı'da da Sultanlık olarak evrimleştiğinden falan soz edilse de, bu evrimlesmelerden en tehlikeli olanları sunlardır:
Selcuklu Devleti resmi dil olarak ne zaman Turk Dilini bırakmıs iste o zaman gidici olmustur. Osmanlı da aynı maalesef. İkinci tespit ise ne zaman kendi erkini gucunu olusturan ulusa ve kulturune sırt cevrilmis ise yine gidici olmuslardır bu devletler. Sanıyorum bundan soz etmeye calısıyor ama dillendiremiyor. Haksız sayılmaz. Tarihciler bu iki ilkeyi bırakmalarını bu devletler icin talihsizlik, hata olarak ortaya koyarlar ve yıkılısın tetikleyicisi oldugunu sıklıkla vurgularlar.
Sanıyorum Turkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulus felsefesinde bu sozu edilen Selcuklu ve Osmanlı hatalarına dusulmemis ve boylece uzun yıllardan sonra ilk kez bir milli devlet daha Turkculuk felsefesi uzerine ayrıca da ummetcilik değil Ulus, uniter devlet uzerine kurulmuştur. Arayıs, kimliksizlik, oze sırt cevirme, kendine guvensizlik, kendini taniyamama, selameti baska baska yerlerde arama tarih sahnesinde bir cok devleti yıkmıstır.
Selametle.
kurshad
01-20-2007, 02:37 AM
Kurshad'ın rakıyı görünce aklıma Murat Bardakçı'nın rakı ile ilgili yazısı geldi. Kurshad bu yazdıgın Murat Bardakçının iddiasını çürütür haberin olsun, bir mail at :lol:
Vallahi dostum, bu alinti Prof.Ahmet Yasar Ocak'in "Osmanli'da marjinal sufilik ve kalenderiler" adli kitabindandir. Ayrica kitabin arkasindaki Ekler I kisminda Orhan Gazi'nin verdigi bu emrin orijinal metni bulunmaktadir.
"Arak" diyerek raki veya ona benzer bir ickiyi kastettigi asikardir.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.