PDA

View Full Version : Hirant Dink’in “Turkiye’deki Gizli Ermeniler” arastirmasi..

kurshad
01-26-2007, 03:00 PM
Konuya bir hatiramla baslamak istiyorum;

Yillar once, bahce duvarini tas kaplatmak icin bir usta bulmustum. Tas ustasi Diyarbakir'in Lice ilcesinin bir koyundendi. Zaza oldugunu soylemisti.
Is esnasinda ahbaplik ilerledikce mesleginin dededen kalma oldugunu ve dedesinin zamaninda bolgesinde tanindigini soyledi. Ben de tas isciliginin aslinda ermeni sanati oldugunu , dedesinin bu isi kimden ogrendigini sorunce bana cok sasirtici bir cevap vermisti;
Koy halkinin aslinda ermeni oldugunu, tehcir esnasinda goc etmemek icin(tarih ve olaylari tam bilmiyordu, anlattigindan ben o donem oldugunu cikardim) dinlerini degistirerek musluman oldugunu anlatmisti. Bolgede buna benzer koyler oldugunu da eklemisti. Dogruluk derecesini bilmedigim bu bilgiyi sizlerle paylasirken bir iki nokta daha ilave etmek istiyorum.

Talebelik yillarinda sevdigim bir arkadasim, Sivas'in Susehri ilcesindendi, ninesinin ermeni oldugunu tehcir esnasinda gitmemek icin dinini degistirerek kaldigini ve dedesiyle evlendigini anlatmisti.

Yine baska bir arkadasimin anneannesi ermeniydi. Ayni sebepten yani tehcirden kurtulmak icin musluman olmus ve buyuk buyuk babasinin evine besleme olarak alinmisti nihayetinde dedesiyle evlendirilmisti.

Bunlari neden anlatiyorum?

Arslan Bulut'un yenicag gazetesindeki ilginc koseyazisini okurken bu orneklerin birkac tane degil yuzlerce belki de binlerce oldugunu anladim. Hatta Hirant Dink'in bu konuyla ilgili bir arastirmasinin bulundugunu ogrendim.

Esasen bu evliliklerin ve din degistirmelerin Turk ve Ermeni milletleri arasinda dostluklarin insaasina yarayacagini umud etmek gerekirdi fakat ne yazik ki hic de boyle olmadi.

Ileride boyle bir misyon yuklenir mi yoksa birtakim gayrimilli unsurlarin elinde masa mi olur? Gecmiste nasil oldu, yakin cevrenizde benzer ornekler var mi?
Sizlerin bu konuda goruslerinizi merak ediyorum ve asagida Arslan Bulut'un koseyazisini paylasiyorum;

Hirant Dink’in “Turkiye’deki Gizli Ermeniler” arastirmasi..

“Hrant’la geçen günler” başlıklı yazısında Oral Çalışlar, ilginç anılarını yazdı.
“Gece Arguvan’ın Kürt köylerinden birinde, muhtarın damında sofra kurulmuştu. Zeynep Oral da yanımızda. Arguvanlı devrimcilerle sohbet koyulaştıkça, itiraflar da başlamıştı. Hrant’ın varlığı sanki insanlar insanları itirafa zorluyordu. Anneannesinin, babaannesinin Ermeni gelin olduğunu söyleyenler sıraya dizildiler. (....) Yıllar önceydi. Trabzon yakınlarındaki bir köye gitmiştik. Yarı yıkık kiliseye ve çevresindeki eski binalara baktı. Ermenice yazıları bize tercüme etti. O binaların içinde yaşayan insanlarla konuştu. Bizi geçmiş yolculuklara çıkardı.”
Çalışlar, bu anısını Cumhuriyet’te yazdıktan sonra CNN Türk kanalında da anlattı.

Aksiyon dergisinde bir süre önce “Anneannem bir Ermeni’ymiş!” başlığı altında bir inceleme yazısı yayınlandı.
Yazıdan bazı pasajlar alıp yorumsuz olarak bilginize sunuyorum:

* 1915 Ermeni Tehciri’nin yıllardır karanlıkta kalan bir yüzü daha ortaya çıkıyor. Zorunlu göç sırasında hayatını kaybedenlerin yetim çocukları Müslüman aileler tarafından evlatlık ya da ‘besleme’olarak alınarak korunmuş. Bu çocukların bir kısmı, aileleri tarafından, yolculuğa dayanamazlar düşüncesiyle Müslüman komşulara emanet olarak verilmiş.

* Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, yakınlarını veya asıllarını arayan insanların kendilerine de çok sık başvurduklarını anlatıyor. “Günde, beş-altı e-mail aldığım oluyor. Geçmişlerini arıyor insanlar. İlân verenler de oluyor. Çoğunlukla yeni kuşaktan gençler, bunlar” diyor.

* Hrant Dink, kendisiyle yapılan röportajda söz konusu çocukların askerler tarafından kurtarılmadığını, ganimet gibi alıkonulduğunu söylüyor ama Alevi ve Kürtlerin kurtarma çabası içinde olduğunu belirtiyor.
Hırant Dink, “300 bin rakamının abartılı olduğunu düşünmüyorum. Bence daha da fazladır. Diasporaya bunu sıkça söylüyorum. Türkiye’de tek kişinin varlığını bilmek, ruh hâline yardım etmek, yurtdışında alınmış yüzlerce parlamento kararından ehemmiyetlidir” diyor.
1988’de Garbis Papazyan ödülünü alan Dr. Tessa Hofmann 2002 yılında yayımladığı “Armenians in Turkey Today” başlıklı çalışmasında, Türkiye’de hâlen Türk veya Kürt gibi yaşayan 30-40 bin Gizli Ermeni’nin bulunduğu iddia ediyor.

* Prof. Dr. Salim Cöhce, bu gruplar arasında “Kripto Hıristiyanlar” yani “Gizli Ermeniler” olduğunu iddia ediyor. Cöhce, bu insanların Müslüman gözüküp gerçekte Gregoryan Hıristiyan geleneklerini sürdürdüğünü kaydediyor.
Cöhce, “Türkiye’de gizli Ermeniler ile PKK’nın bağı var” tespitinde bulunuyor:
“Türkiye’de yaklaşık 100 bin mühtedi Ermeni var. Özellikle son yıllarda gizli Ermenilere yönelik Ermeni gruplar tarafından çalışmalar var. Kimlikleri hatırlatılmaya çalışılıyor. Para yardımında bulunuluyor. Ben, ASALA sonrası PKK’nın çıkması gibi, PKK sonrası bu insanların Türkiye içinde şehir terörü amaçlı kullanılacağını düşünüyorum. Böyle bir oluşum, 2010’a kadar teşekkül ettirilebilir. Yine, Ermeni kimlikleri bilinçli şekilde hatırlatılarak, bu insanların yarın Türkiye’nin önüne toprak, tazminat talebiyle çıkacaklarına inanıyorum.”

* “ASALA’nın finansörü Gulbenkyan Vakfı’nda 1980’de bir toplantı yapıldı. PKK’nın, bölgede Türkiye’nin otoritesini zayıflatması ve nüfusu azaltması için maşa örgüt olarak kullanılması kararlaştırıldı. PKK’nın, Avrupa ve ABD’de başlangıçta iyi bir lobi oluşturabilmesi ve destek alması da bu çevrelerin yardımıyla oldu. PKK içerisinde, Ermeni kökenli elemanların varlığı ve hatta birçoğunun öldürülmesi de bunu doğruluyor. Yine, PKK kurucuları ve halen yöneticileri arasında da ‘Türkler’ olması düşündürücü.”

“Hepimiz Ermeniyiz diyenlerin çoğu gerçeği ifade ediyor” tespitinde haksız mıyız?

Tarih:26.01.2007

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazidetay.asp?AuthorID=77&ArticleID=4124

Colpan
01-26-2007, 04:21 PM
Kripto Ermeniler'i yanlış yerde arıyorlar. Doğru yer, Millî (!) Görüş kökenli siyâsî akımlardır. Kimseye çamur atmıyorum. Özellikle militan kısımda epeyce Ermeni dönmesi vardır.

eflatunn
01-26-2007, 04:52 PM
[QUOTE=kurshad;606974]
Hirant Dink’in “Turkiye’deki Gizli Ermeniler” arastirmasi..

1)1988’de Garbis Papazyan ödülünü alan Dr. Tessa Hofmann 2002 yılında yayımladığı “Armenians in Turkey Today” başlıklı çalışmasında, Türkiye’de hâlen Türk veya Kürt gibi yaşayan 30-40 bin Gizli Ermeni’nin bulunduğu iddia ediyor. ***

2) Prof. Dr. Salim Cöhce, bu gruplar arasında “Kripto Hıristiyanlar” yani “Gizli Ermeniler” olduğunu iddia ediyor. Cöhce, bu insanların Müslüman gözüküp gerçekte Gregoryan Hıristiyan geleneklerini sürdürdüğünü kaydediyor.

3)“Hepimiz Ermeniyiz diyenlerin çoğu gerçeği ifade ediyor” tespitinde haksız mıyız?

1)onlar Türklüğü kendilerine kılıf olarak görüyorlar bizim saf insanlarımızda ermeni de olsa Türk vatandaşıdır diyor.Buyrun..........

2)ne yazık bir durum.ben onların hristiyanlığından da şüphe ederim.başka bir dini böyle amaçlara alet eden yarın hristiyanlığı neden etmesin.

3)HAKSIZIZ. ya da haksızsınız.çünkü ben buradayım.ben Türk doğdum,Türk olarak yaşıyorum ve Türk olarak öleceğim.

Demir Kağan
01-27-2007, 01:44 AM
3)HAKSIZIZ. ya da haksızsınız.çünkü ben buradayım.ben Türk doğdum,Türk olarak yaşıyorum ve Türk olarak öleceğim.

Kızacak bir şey yok çünkü tespitlere göre "Hepimiz Ermeniyiz" diyenlerin aslen de Ermeni olduklarını söylemek istemiş Arslan Bulut.

eflatunn
01-27-2007, 06:27 AM
Kızacak bir şey yok çünkü tespitlere göre "Hepimiz Ermeniyiz" diyenlerin aslen de Ermeni olduklarını söylemek istemiş Arslan Bulut.

orası doğru da 'hepimiz ermeniyiz' diyenlerin arkasında tempo tutup alkışlayanlar ne oluyor.Aralarında Türk yok mu? var.
işte onlar oradaysa ben de buradayım.

kurshad
01-27-2007, 02:48 PM
orası doğru da 'hepimiz ermeniyiz' diyenlerin arkasında tempo tutup alkışlayanlar ne oluyor.Aralarında Türk yok mu? var.
işte onlar oradaysa ben de buradayım.

Sevgili dostum,

Iletimi lutfen bir kez daha okuyunuz. Neyi anlatmak istedigimi anlamaya calisiniz..

Demir Kağan
01-27-2007, 02:50 PM
Sevgili dostum,

Iletimi lutfen bir kez daha okuyunuz. Neyi anlatmak istedigimi anlamaya calisiniz..

:lol: :lol: :lol: :lol:

dadash_serkan
01-27-2007, 03:03 PM
ben Sivas'ta okuyorum.burda aslen ermeni olupda görünüş olarak Türk olan çok kişi var.özelliklede kuyumcular, toptancılar vs... ermeni.durumu kimseye belli etmeden gizlice örgütlü bir şekilde faaliyet içindeler.Vatana karşı ters bir durum olduğunda ilk atılan onlardır der şimdiki tarih hocamız.bir yandan böyle yaparak ortalığı alevlendirirken bir yandanda asıl kimliklerini gizlerler der

genco
01-27-2007, 03:08 PM
Perşembe günü Beykoz'da bir cenazeye katıldım. Arslan Bulut ve bazı Yeniçağ yazarları da oradaydı. Bu konu üzerine bayağı sohbet ettik...Yazamayacağım çok şeyler var... İnşallah cinayet aydınlatılır da bazı gerçekler su yüzüne çıkar...

kurshad
01-27-2007, 03:16 PM
. Arslan Bulut ve bazı Yeniçağ yazarları da oradaydı. Bu konu üzerine bayağı sohbet ettik...Yazamayacağım çok şeyler var... ...

Yazmanizi tercih ederdik...

borcugin
01-27-2007, 03:24 PM
S.A.

genco hocam cok ozel değilse bende beklerdim yazmanı.:)

Selametle.

genco
01-27-2007, 03:28 PM
Kürşad kardeş,
Sohbet ortamında söylenmiş öyle sözler vardır ki başka yerlere taşımak basitlik sayılır...Anlayacağını umuyorum...

Fakat; cinayet aydınlanırsa -inşallah aydınlanır- karanlıklar da aydınlanır...
Bekleyip göreceğiz..

kurshad
01-28-2007, 02:24 PM
Olduruldugunde cenazesi sari, kirmizi, yesil renklere sarilarak topraga verilen, donemin PKK'nin en onemli finansoru, "Altin tabancali adam" Behcet Canturk'un biyografisinden kucuk bir alinti yapmak istiyorum;

Behçet Cantürk ara vermeden konuştu. Anlattı, anlattı, anlattı.

Bütün akrabalarını; teyzelerinin kocalarını Garo Palanciyan, Samuel Nalbantçı, Teyzesinin Ohennes Palanciyan, kuzenlerinin kocaları Misag Sarnisliyan ve soyadını bilmediği Agop, annesinin amca oğlu Bedros Demirciyan’ın ASALA ile ilişkilerini anlattı.

1992 yılında İtalyan polis teşkilatı tarafından hazırlanan bir raporda, PKK örgütünün Türkiye üzerinden Avrupa’ya uyuşturucu madde kaçırdığı ve BEHÇET Cantürk’ün de PKK adına uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı belirtilmektedir. (Soner Yalçın, Behçet Cantürk’ün Anıları s.127,128,254)

Demir Kağan
01-28-2007, 02:29 PM
Perşembe günü Beykoz'da bir cenazeye katıldım. Arslan Bulut ve bazı Yeniçağ yazarları da oradaydı. Bu konu üzerine bayağı sohbet ettik...Yazamayacağım çok şeyler var... İnşallah cinayet aydınlatılır da bazı gerçekler su yüzüne çıkar...

Hocam İstanbul'da iseniz 10 Şubat Aspava-2 buluşmasına buyrun..

http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=35435

gfbty
07-21-2008, 05:11 PM
ñèçå ãèçëè åðìåíèëåðäåí áèðêàç öðíåê âåðåûèì.áó öðíåğå çîê şàşıðàöàêñıíıç àìà.ìèëëèûåòçè ãöçüêåí áèð äèçèäå áàşðîë îûíàÿí áèð êèşèäèð.íåöàòİ ŞàŞìàç âå êàðäåşëåðè ðàöİ âå çÜáåûð şàşìàç ÿíè òüì şàşìàç àèëåñè "åðìåíİ" ñîþíäàí ãåëìåêòåäèð.ÿíè şàşìàç êàðäåşëåðèí ñàõèï îëäóğó ïàíà ôİëì äå áèð åðìåíè şèðêåòòèð.óíóòìàÿëıì êè òüðêèûå äå ðåñìè îëàðàê 30 áèí öèâàðıíäà åðìåíè ãöçüêìåêòåäèð.àìà àñëıíäà 300 áèí åðìåíè êåíäèíè òüðê îëàðàê ãöñòåðèï äåğìå ìüñëüìàíëàðà òàş çıêàðòìışëàðäıð.5 âàêèò íàìàçëàðıíı êıëìışëàðäıð.ñèçå òàðèõòåí áèð áèëãè âåðåûèì.àòàòÜðê çàìàíıíäà õèëàôåòè èñòåûåí àíàäîëóäàêè èìàìëàðıí ãöğñüíäåí çîğóíëóêëà õàç çıêìışòıð.áó àöı âå ãåðçåê.äîğóäà èñå àäàìëàð åðìåíè îëóï äüêêàíëàðıíı èñìèíè õàöı ãèáè üíâàíëàð êóëëàíàðàê êîûìóşëàðäıð.õðàíò äèíê è äå öëäüðåíëåð áèç òüðêëåð äåğèë.òàì òåðñèíå åðìåíè ëîáèñèäèð.çüíêü õðàíò äèíê òüðêèûåäåêè ãèçëè åðìåíèëåðè îðòàÿ çıêàðìışòıð âå áóíóí ûüçüíå öëäüðüëìüşòüð.ãèçëè åðìåíèëåð åñêèëåðäå ûåşèëçàìı äà åë ãåçèðìèşòèð.åí èûè öðíåê ÿêışıêëı àêòöð àûõàí ışıêòıð.î äà òüðêèûåäå ÿşàÿí ãèçëè áèð åðìåíèäèð.çàòåí áåí åðìåíèûèì äèûåíëåðäåí êîðêìàûöàêñıíıç.îíóí èçèí êóðòëàð âàäèñèíè èçëåðêåí àðòıê äàõà äèêêàòëè èçëåûèí.çüíêü àðòıê î äèçèäå çîê èëãèíç şåûëåð ãåðçåêòåí öíöå àçıêëàíàöàê.çüíêü åðãåíåêîí ãèáè öğðåíåöåêëåð áó îëàûëàðı.ñàûãıëàðıìëà.áüòüí òÜðê õàëêıíıí äèêàòòèíå!!!

gfbty
07-21-2008, 05:12 PM
size gizli ermenilerden birkaç örnek vereyim.bu örneğe çok şaşıracaksınız ama.milliyetçi gözüken bir dizide başrol oynayan bir kişidir.NECATİ ŞAŞMAZ ve kardeşleri RACİ VE ZÜBEYR şaşmaz yani tüm şaşmaz ailesi "ERMENİ" soyundan gelmektedir.yani şaşmaz kardeşlerin sahip olduğu PANA FİLM de bir ermeni şirkettir.unutmayalım ki türkiye de resmi olarak 30 bin civarında ermeni gözükmektedir.ama aslında 300 bin ermeni kendini türk olarak gösterip değme müslümanlara taş çıkartmışlardır.5 vakit namazlarını kılmışlardır.size tarihten bir bilgi vereyim.ATATÜRK zamanında hilafeti isteyen anadoludaki imamların göğsünden çoğunlukla haç çıkmıştır.bu acı ve gerçek.doğuda ise adamlar ermeni olup dükkanlarını ismini hacı gibi ünvanlar kullanarak koymuşlardır.hrant dink i de öldürenler biz türkler değil.tam tersine ermeni lobisidir.çünkü hrant dink türkiyedeki gizli ermenileri ortaya çıkarmıştır ve bunun yüzüne öldürülmüştür.gizli ermeniler eskilerde yeşilçamı da el geçirmiştir.en iyi örnek yakışıklı aktör ayhan ışıktır.o da türkiyede yaşayan gizli bir ermenidir.zaten ben ermeniyim diyenlerden korkmaycaksınız.onun için kurtlar vadisini izlerken artık daha dikkatli izleyin.çünkü artık o dizide çok ilginç şeyler gerçekten önce açıklanacak.çünkü ergenekon gibi öğrenecekler bu olayları.saygılarımla.bütün TÜRK halkının dikattine!!!

Malkoc
07-22-2008, 12:17 AM
"hepimiz ermeniyiz" diye anıranların hepsi ermeni değil di elbet.

içlerinde kimliksiz-soysuz olmayı isteyen Türk asıllı komunistler ve de

entel olacağım , avrupalı çağdaş ileri kültürlü bir insan olacağım, bir medeni birey olacağım diyerek "dönen dünyaya ayak uydurmuş Türk" iki ayaklılar vardı.

pars123
07-23-2008, 10:31 AM
Açık ve gizli ermenilerin sayısı tahminlerin çok üzerinde anlaşılan.

erkinturk
07-29-2008, 01:50 PM
ben Sivas'ta okuyorum.burda aslen ermeni olupda görünüş olarak Türk olan çok kişi var.özelliklede kuyumcular, toptancılar vs... ermeni.durumu kimseye belli etmeden gizlice örgütlü bir şekilde faaliyet içindeler.Vatana karşı ters bir durum olduğunda ilk atılan onlardır der şimdiki tarih hocamız.bir yandan böyle yaparak ortalığı alevlendirirken bir yandanda asıl kimliklerini gizlerler der

mesele aydinliga kavusur dilegiyle,
bu Halil Berktay,Baskin Oran,Alper Gormus,Yildiray Ogur vs. olu balik gibi bakan butun satilmislarin gecmisinde mutlak boyle karanlik bir realite olduguna eminim,
bu heriflerin gozlerine bakin,hepsinin ortak noktasi o gozlerin icindeki derin kara golge,
bir zamanlar boyle birine bende rast gelmistim,dedelerinin Cerkes oldugunu iddia ediyordu,ama sonra ogrendik ne oldugunu!

http://www.taraf.com.tr/yazarlar.asp

Aybike
07-29-2008, 04:01 PM
sivas susehrimi :)
oy oy oyyyyyyy..demek cogu ermeni kokenli hemiiiiiiiiii?...:)
Anladim ben onu anladiiiiiiiim......

LIBRA
07-29-2008, 04:07 PM
faaayy, şey size bişey soracam, bu forumda kaç detektif var merak ettim, anlıyorum sizi hani dışarda detektif tutan az ondan tecrübeleriniz boşa gitmesin diye foruma mı yazıyorsunuz? ''Hırant dinkin Türkiyedeki gizli ermeniler araştırması :ninja:'' falan gibi :lol: tamam konuya dair bir şakaydı, allah rahmet eylesin kendisini..

BOZ-OK
07-29-2008, 04:57 PM
Topragi bol olsun denilir, adet ooledir... :cool:

Karayılan
07-30-2008, 01:13 AM
sivas susehrimi :)
oy oy oyyyyyyy..demek cogu ermeni kokenli hemiiiiiiiiii?...:)
Anladim ben onu anladiiiiiiiim......Hrant oldukten sonra da resmini koymustuuuuuuu :shock: :lol:

oğuz
07-30-2008, 01:15 AM
Hrant oldukten sonra da resmini koymustuuuuuuu :shock: :lol:

Keşke ölmeden önce resmini koyabilseydim.Keşke ölmeden önce onu tanıyıp anlayabilseydim.Siz ne derseniz deyin bir yıldız kaydı...

Karayılan
07-30-2008, 01:18 AM
Belki olmeseydi tanımayacaktık... Her serde bir hayır her hayırda bir ser vardır ;)

oğuz
07-30-2008, 01:22 AM
Belki olmeseydi tanımayacaktık... Her serde bir hayır her hayırda bir ser vardır ;)

Bu ülke için iyi bir şeyler yapmaya çalışanlar ölüyor/öldürülüyor iken öte tarafta bu ülkeyi bölüp-parçalama konusunda çocuk katilliğine kadar soyunmuşları hala yaşatmaya çalışıyoruz...ilginç ;)

Karayılan
07-30-2008, 01:26 AM
Ben merhumu hep Ermeni cemaatinin sirin yuzu olarak gordum. 1800lerin basından bu yana nerede agzı laf yapan bir Ermeni turese ardında bir pislik olması beni bu goruse sevketti. Tabi diger dediginde haklısın, bir sey demeyecegim...

oğuz
07-30-2008, 01:31 AM
Ben merhumu hep Ermeni cemaatinin sirin yuzu olarak gordum. 1800lerin basından bu yana nerede agzı laf yapan bir Ermeni turese ardında bir pislik olması beni bu goruse sevketti. Tabi diger dediginde haklısın, bir sey demeyecegim...

Sen merhumu öyle gördüm ama Ermeni cemaate onu hiçbir zaman öyle göremedi.Öldürüldükten sonrada onun üzerinden siyaset yapmaya kalktılar...

Alttaki resim en basitinden bir örnek...

Karayılan
07-30-2008, 01:39 AM
Alttaki resim en basitinden bir örnek...

Turkler insan ırkının demogoji yapamayan turu olsa gerek :rolleyes:

oğuz
07-30-2008, 01:57 AM
Turkler insan ırkının demogoji yapamayan turu olsa gerek :rolleyes:

Bunda biraz politika üretememenin beceriksizliğinide kabul etmek gerekir.Dünyaya yön verenlerin politikalırını yüz seneler üzerine kurarken biz günü kurtarma adına hamle yapmaya kalkınca kendimizi yönlendirilenlerin içinde buluyoruz...

Adı mazlum ise sen öyle söyle bu politikanın adına...

kurshad
07-30-2008, 06:51 AM
Karadenizli bir arkadasim Hemsin'de "Hemsince" denilen bir etnik dilin konusuldugunu soylemisti. Isin ilginc yani ise bu hemsince'nin antik ermenice oldugunu iddia etmesiydi. Zira (bu arkadasin yengesi hemsinliydi) hemsinliler ermeni radyolarini buyuk oranda anliyorlarmis..

Buraya kadar hersey normal. Karadenizde bir etnik cesitliligin olmasi malumdur, muhtemeldir, olabilir. Fakat normal olmayan sey; karadenizin bu yapisini bati ulkelerinin cok iyi etud etmesi ve bunu istismara kalkismasidir. Alttaki haberi okuyunuz;

Hemşin'i karıştıran iddia!

Rize'de düzenlenecek olan 3.Yeşil Yayla Festivali'ne Ermeni dernekleri ile bağlantılı olduğu ileri sürülen The Christensen Fund adlı ABD'li bir derneğin sponsor olması festivalin yapılacağı Hemşin ilçesini ayağa kaldırdı. Festivalde, "Hemşinliler Ermenidir" propagandasının yapılacağını öne süren yöre halkının Kaymakamlığa dilekçe vermesi sonrasında festivalin Hemşin bölümü iptal edildi.

Merkezi İstanbul'da bulunan Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği'nin, 1-3 Ağustos tarihleri arasında 3. sünü düzenleyeceği, Yeşil Yayla Festivali'ne, merkezi ABD'nin San Fransisco kentinde bulunan The Christensen Fund adlı derneğin sponsor olması tepkilere yol açtı. Derneğin Ermeni diasporasıyla bağlantılı olduğunu öne süren Hemşinliler, topladıkları imzalarla Kaymakamlığa başvurdu. Festivalde Ermeni türküleri söyleneceği, Hemşinlilerin Ermeni olduğunun iddia edileceği gerekçesiyle Kaymakamlığa dilekçe veren vatandaşlar, festivalin Hemşin'de yapılmasına karşı çıktı. Festivalin yapılacağı Hemşin'in Kantarlı köyü Çüpendüzü mevkiindeki vatandaşların da arazilerinin kullanılmasına izin vermemesi üzerine festivalin Hemşin ayağı iptal edilerek, Fındıklı ilçesine kaydırıldı. Ancak Fındıklı ilçesinde de benzer tepkiler verilmeye başlandığı öğrenildi.

"Siz Ermenisiniz diyecekler!"

Hemşinliler adına Kaymakamlığa dilekçe veren İsmail Cihan, festivalde Ermeni propagandası yapılacağını belirterek, "Ben bu festivale sponsor olan ABD'li derneği araştırdım. Bu derneğin enteresan bir tüzüğü var. Amaç olarak, Etnografya müzesi açmak için çalışma yapmak ve bu amaçla veriler toplayıp derlemek olarak gösteriliyor. Sözlü tarih hazırlayacaklar. Buradaki yöre isimleri, yemek isimleri, burada yaşayan Hemşinlilerin kullandığı bazı kelimeleri derliyorlar. Bunları kayıt altına alıyorlar. Hemşinlilerin aslında Türk olmadıklarını, asimile olduklarını söyleyecekler. 'Aslında bir diliniz var ama onu da unutmuşsunuz' diyebilmek için festival organize ettiler. Festivalde yöre tanıtılır, sanatçılar gelir, folklor oynanır, eğlence yapılır. Benim bildiğim festival böyle yapılır. Bu faliyetin ülkenin birliği ve bütünlüğüne zarar vereceği düşüncesiyle Kaymakamlığa dilekçe verdim" dedi.

Festivale tepki

Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay ise, yaptığı açıklamada festivalin ilçede infiale yol açtığını belirterek, "Festivaller toplumda bütünleşmeyi sağlamak amacıyla yapılır. Böyle zorlama ile dayatma ile festival yapılamaz. Bu festival ile ilgili kamuoyunda bir çok iddia yer alıyor. Bu iddialar varken kimse gelip burada festival yapamaz. Kimsede niye istemiyorsunuz diye bu halktan hesap soramaz. Biz bu festivali istemiyoruz. Dernek olarak Kaymakamlığa başvurduk" dedi.

Bölgenin doğa ve kültürünü tanıtmak istiyoruz
İddialar üzerine açıklama yapan Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği Festival Koordinatörü Nilüfer Taşkın da, "Bu festivali 3 yıldır düzenliyoruz. Amacımız Doğu Karadeniz'in doğasını, ekolojik zenginliğini ve kültürel yapısını Türkiye'ye ve bütün dünyaya tanıtmak. Her yeni şeye bir eleştiri geldiğini biliyoruz. Biz bu tepkileri doğal karşılıyoruz ancak kötü niyetli, yaptığımız işe zarar vermek isteyenler tarafından özellikle yapıldığını düşünüyoruz. Yaptığımız işe güvenimiz tam ve bir zarar vereceğini düşünmüyoruz" dedi.

Birol Topaloğlu: "Dar kafalı bir kesimin uydurması"

Karadenizli sanatçı ve festival organizatörlerinden Birol Topaloğlu ise, Hemşin'de bazı kişilerin festivale karşı çıktığını belirterek, "Burası Hemşin'dir, kritik bölgedir. Ermeniler hak iddia edebilirler. Burada Hemşince, Ermenice türküler söylenirse kötü olur. Biz bunu istemiyoruz. Hatta Gürcüce bile türkü söylenmesin. Bu bile Ermenice diye anlaşılır. Çok kültürlülüğü hazmedemeyen dar kafalı bir kesim böyle bir tepki gösterdi. Ben laz olarak nasıl Ermeni propagandası yapabilirim? Bilgisiz, cahil o kesim benim Hemşinli Ermeni olduğumu iddia ediyor. Bu nedenle Ermeni propagandası yapacağımı yada bu festivalin amacının o olduğunu iddia ediyor. Bu iftiradır ve doğru değildir" diyerek tepki gösterdi.

Topaloğlu, ABD'li The Christensen Fund adlı dernekle daha öncede çalışma yaptığını belirterek, "Bu kurum çok prestijli olup çevre, ekoloji üzerine etkinlikler yapan bir kurumdur. Bu bizim festivalimizi destekliyor. Bu bölgede kültür ve sanat adına ciddi şeyler yapılmadığı için böyle kültürel ve sanatsal aktivitelerde maalesef insanlar altında bir şeyler arıyor. Gelsinler festivalimizi izlesinler, biz neyin propagandasını yapıyoruz görsünler. Biz tamamıyla insana ve kültüre saygılı bir festival yapıyoruz" diye konuştu.

Festival programı

Bu yıl 3. sü düzenlenecek Yeşil Yayla Festivali'nin, 1-3 Ağustos tarihleri arasında Hemşin ve Fındıklı ilçelerinde yapılması planlandı. Ancak Hemşin'den gelen tepkiler üzerine festivalin tamamı Fındıklı'da yapılacak. Festivalde destan ve atma türkü dinletisi yapılacak, Grup Helesa ve Neşat Ertaş konserleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca bölgede yapılmak istenen Hidroelektrik Santral (HES) inşaatlarına tepki gösterilecek.

Aybike
07-30-2008, 07:43 AM
Keşke ölmeden önce resmini koyabilseydim.Keşke ölmeden önce onu tanıyıp anlayabilseydim.Siz ne derseniz deyin bir yıldız kaydı...

Hadi ordan...
Tum yazilarini okudum..didik didik ,acaba yaniliyormuyum diye..
Neyini anliyacan...
adam acik acik yazmis..kinini dusmanligini...
kusura bakma ben senin kadar POLLYANNA olamam...

oğuz
07-30-2008, 08:01 AM
Hadi ordan...
Tum yazilarini okudum..didik didik ,acaba yaniliyormuyum diye..
Neyini anliyacan...
adam acik acik yazmis..kinini dusmanligini...
kusura bakma ben senin kadar POLLYANNA olamam...

Yakın gözlüğü takacaksın aybike hanım.ÖNYARGI gözlüğü ile karıştırma :mrgreen:

Aybike
07-30-2008, 08:04 AM
oguz..
kicinin icine kadar giren bir yilana sen onyargi ile bakma..
arkayargi olsun..

oğuz
07-30-2008, 08:05 AM
oguz..
arkayargi olsun..

Yılanlar bizim ilgi alanımıza girmez Aybike hanım.Konu İNSAN üzerine oturtulmuş ;)

Aybike
07-30-2008, 08:06 AM
bende zaten sahmerandan bahsetmistim

kurshad
07-30-2008, 08:07 AM
oguz..
arkayargi olsun..

huaaaaaaaaaaah !! :mrgreen:

Cok guldum yaw, ilk defa duydum bu lafi.. Ben "kica giren semsiye acilmaz" deyimini bilirdim, bu daha iyi olmus :lol:

oğuz
07-30-2008, 08:10 AM
bende zaten sahmerandan bahsetmistim

şahmerdan diyorsan ;

eskiden kale kuşatmaları sırasında orduların kullandığı ve kale kapılarını kırmaya yarayan,makaralı bir düzeneğe sahip,yere paralel duran bir pres görünümüne sahip savaş aracı.bu savaş aracı kalenin kapısının önüne getirilir ve düzeneği sayesinde kapıya sert ve seri darbeler vururdu.üst tarafı kalenin surlarından atılabilecek ok,taş,kızgın yağ veya kaynar suya karşılık korunaklıydı.bu sayede bu düzeneği kullanan askerler tehlikeye fazla girmeden görevlerini yapabilirdi.bunun bir alt modeli elle tutulup kapıya vurmak prensibi ile kullanılan "koçbaşı"dır.askeri müzelerde maketleri ve zamanın sanatçıları tarafından çizilmiş gravürleri görülebilir

Şahmeran diyorsan ;

Daha çok güney, orta ve doğu Anadolu resminde, masallarında, hikayelerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan, Meran adı verilen doğaüstü yaratıkların başındaki hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık. Farsça yılanların şahı anlamına gelen "şah-ı meran" dan gelir. Ancak, Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlar ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.

Şah-ı merdan diyorsan ;

"kün!" deyince var eyledi on sekiz bin alemi

şah-ı merdan cûşa geldi, sırrın aşikar eyledi:
"yağmuru yağdıran benim" deyi ömer'e söyledi
ol demde şimşek balkıyıp yedi sema gürledi

hem sakidir, hem bakidir nur-ı rahman'ın ali
yetiş carımıza kurtar meded mürüvvet ya ali

ömer vardı hak muhammed katına dedi: "eyle beyan,
hazret ali midir ol arşa gürleyan,
çarh-ı gerdunun elinden sırr-ı hikmet eyleyen?"

hak muhammed buyurdu ki: "yektir ali, bir" dedi
"hem evveli, hem ahiri, her şeye kadir" dedi
"ali'ye şirk koşanlar mutlaka kafir" dedi

oğuz
07-30-2008, 08:11 AM
huaaaaaaaaaaah !! :mrgreen:

Cok guldum yaw, ilk defa duydum bu lafi.. Ben "kica giren semsiye acilmaz" deyimini bilirdim, bu daha iyi olmus :lol:

Sen Aybike hanımı biraz daha kızdır bak edebi literatüre daha neler kazandırıyor :mrgreen:

kurshad
07-30-2008, 08:15 AM
Şah-ı merdan diyorsan ;"kün!" deyince var eyledi on sekiz bin alemi

şah-ı merdan cûşa geldi, sırrın aşikar eyledi:
"yağmuru yağdıran benim" deyi ömer'e söyledi
ol demde şimşek balkıyıp yedi sema gürledi

hem sakidir, hem bakidir nur-ı rahman'ın ali
yetiş carımıza kurtar meded mürüvvet ya ali

ömer vardı hak muhammed katına dedi: "eyle beyan,
hazret ali midir ol arşa gürleyan,
çarh-ı gerdunun elinden sırr-ı hikmet eyleyen?"

hak muhammed buyurdu ki: "yektir ali, bir" dedi
"hem evveli, hem ahiri, her şeye kadir" dedi
"ali'ye şirk koşanlar mutlaka kafir" dedi

Bir de bunu Feyzullah Cinar'dan dinleyin ;)

YouTube - Feyzullah Çınar - Şah-ı Merdan

Aybike
07-30-2008, 08:15 AM
Sahmeran :)
disisi olanin erkegide vardir..:)
Allah tek yaratmaz..
Teklik ona mahsustur..

oğuz
07-30-2008, 08:20 AM
Sahmeran :)
disisi olanin erkegide vardir..:)
Allah tek yaratmaz..
Teklik ona mahsustur..

Deniz kızının geçtiği kelamlarda deniz erkeği gibi bişi duydunmu Aybike hanım ? Hikayelerle,efsanelerle,Mitolojik eserlerle reeli aynı kefeye koymayalım ;)

Aybike
07-30-2008, 08:26 AM
kadinlar on plana cikiyorsa suc bizdemi..
deniz kizi nin babasi kim acaba :)

sen ARIEL izlemedin galiba.

hsr_1979
07-30-2008, 09:05 AM
kadinlar on plana cikiyorsa suc bizdemi..
deniz kizi nin babasi kim acaba :)

sen ARIEL izlemedin galiba.

laf gelid bir pencere koyalım abla...
Bu çizgifilmin Türkçe şarkısını Şebnem Ferah söylemiş, ama şarkıyı bulamadım, güzel de diyorlar dinlemek isterim.

Aybike
07-30-2008, 09:07 AM
ben hic duymadim...