PDA

View Full Version : Cumhurbashkanlığı sechimine doğru....

mustafa06
02-12-2007, 08:36 AM
Türkiyede cumhur bashkanlığı sechimleri muhalefet tarafından uzun süredir istismar edilmesine rağmen taviz vermeyen AKP 'nin ağır toplarından
TBMM bashkanı Bülent Arınç, Kanal 7'de yayınlanan ''Başkent Kulisi'' programında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı konusunda teknik sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçiminin Anayasa'da ayrıntılı olarak düzenlendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin 16 Mayıs'ta biteceğini, bundan 1 ay önce yeni Cumhurbaşkanı seçme sürecinin başlayacağını belirten Arınç, 1 ay önce yani 16 Nisan'dan sonraki ilk 10 günde, adaylık müracaatı ve aday tespiti yapılmış olması gerektiğini ifade etti. Arınç, bu tespit sürecinin 26 Nisan'da sona ereceğini ve adayların belirleneceğini kaydetti. Bundan sonra aralarında 3'er gün olmak koşuluyla 4 tur seçim yapılacağını anlatan Arınç, 16 Mayıs'a kadar hangi turun hangi gün yapılacağını parti gruplarıyla konuşarak belirleyeceklerini bildirdi.

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ
Cumhurbaşkanı'nın yetkileriyle ilgili bir soruya karşılık Arınç, ''Türkiye'deki parlamenter demokratik sistemden bir şikayetleri bulunmadığını'' belirtti.

Dünyada bazı ülkelerde başkanlık sistemi olduğunu, bazı ülkelerde monarşik sistemin geçerli olduğunu ifade eden Arınç, Türkiye'de de başkanlık sisteminin daha uygun olacağının söylendiğini kaydetti. Ancak bunun altyapısının kurulması gerektiğini söyleyen Arınç, ''(Türkiye için başkanlık sistemi çok daha iyidir) diyenler iktidara gelir ve yasa, Anayasa değişiklikleri yaparsa, bu sisteme de geçilebilir'' dedi.

Arınç, Türkiye'deki sistemde, bir kişinin Cumhurbaşkanı olarak seçildiğini, 7 yıl işbaşında kaldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''O yedi yıl içerisinde çok büyük yetkiler kullanıyor. Olağanüstü, süpermen gibi... Yargıya ayrı, yasamaya ayrı, yürütmeye ayrı yetkileri var. Bu kadar yetki... Peki sorumluluk var mı? Sıfır sorumluluk. Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarruflar bile yargı yetkisi dışında. Bunların hepsini yapabilir ama sorumsuzluğu var.''

''SEMBOLİK YETKİLER TANIMAK SURETİYLE...''
TBMM Başkanı Arınç, seçilenlerin de denetlenmesi, yetki kullananların da sorumluluğu olması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu kadar yetki Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmalı mıdır? Hayır, bu yetkilerin tamamı Cumhurbaşkanı'na ait olmamalıdır. Bu yetkilerin bir kısmında Başbakan, bir kısmında Meclis yetkili olmalıdır. Eğer sorumlu olmayacaksa, 7 yıl gibi uzun bir süre Cumhurbaşkanlığı yapacaksa o zaman ona sembolik yetkiler tanımak suretiyle, 'siz şurada devletin birliğini temsil edin' diyebiliriz. Sorumluluk taşıyan bir hükümete o yetkileri daha rahat kullandırmalıyız.''

''(DIŞARDAN BİRİNİ SEÇELİM) DİYE DÜŞÜNMEZ''
Cumhurbaşkanı seçimi için yapılacak ilk iki turda 367, son iki turda 276 oya ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Arınç, şunları kaydetti:

''Bu çoğunluğu tek başına elinde bulunduran böyle bir iktidar partisi var. Böyle bir iktidar partisi, Ak Parti varken, 354 milletvekili varken, hiçbir Ak Parti'li milletvekili 'dışardan birini seçelim' diye düşünmez. İçerden olacak, milletvekili olacak ve AK Parti'den olacak. Ben şimdi onların içinde milletvekili olsaydım öyle düşünürdüm. Onların da böyle düşüneceğine eminim.''
''PARTİNİN KURUMLARINA SAYGISIZLIK OLUR''
Arınç, ''Sayın Başbakan (Recep Tayyip Erdoğan), Sayın (Abdullah) Gül ve siz, üçünüz bir araya gelip 'adayımız şudur' mu diyeceksiniz?'' soruna ise şu karşılığı verdi:

''Hayır bu totaliter bir sistem olur. 'Troyka' derler, şu derler, bu derler... Biz, zaman zaman ailelerimizle, zaman zaman birlikte oturup konuşuruz. Ama bu tür konularda, partiyi ilgilendiren bir konu üzerinde karar verilecekse... Üçümüz değil, 354 milletvekili olan bir grup var... O grubun milletvekilleri var, Ak Parti'nin kurucuları var, il başkanları var... Oradan kademe kademe süzülerek partinin kararının oluşması lazım. Yoksa, 'bunlar bir tarafa üç kişi karar verecek' derseniz, onu önce ben reddederim. Böyle bir şey olmaz. Bu, partiye partinin kurumlarına saygısızlık olur.''

Bu shekilde sorulara cevap veren Arınç, AKP nin istemediği birisinin C.B olamayacağınıda ortaya koyarak konuyu yeni bir ashamaya getirdi.

BuyukTuran
02-12-2007, 08:45 AM
bir süre cumhurbaşkanlığını rafa kaldıralım
nasıl fikir ama :D

cumhur başkanı olucak adamı bırakın
ülkede merkez bankasına başkan olucak adam yok:(

mustafa06
02-12-2007, 08:46 AM
C.B sechimi konusunda daha öncekiş görüshler ve gelishmeler.

http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=34682

mustafa06
02-12-2007, 08:49 AM
bir süre cumhurbaşkanlığını rafa kaldıralım
nasıl fikir ama :D

:(

Bu iyi fikir. :)

cumhur başkanı olucak adamı bırakın
ülkede merkez bankasına başkan olucak adam yok

Basın ve muhalefet serdengechtiyi takdir ediyorlardı,

mayıs chalkantısında da Serdengechti shimdiki bashkanı chok takdir ediyordu.:)

Karayılan
02-12-2007, 08:56 AM
Akepe Cumhurbaskanini kendi icinden cikaracak tay-yeap ABISI Bulent Arinc'i aday gosterecek ve sectirecek bu senaryo cok once yazildi konusmaya gerek yok.

mustafa06
02-12-2007, 12:06 PM
konusmaya gerek yok.

Hich olmaz mı,
Bu konuyu yıllardır Türkiye konushuyor, Gösteriler, protestolar yapılıyor.
Koca koca rektörler yürüyor,

Bashbakanın kimyasını bozan , İşte o yazı Bashlığı ile forumumuzda ilgi gören yazısı ile Hıncal Uluch'un bile gündemine girecek kadar önemli bir konu

Tarikatlar ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı!..
HINCAL ULUÇ - SABAH

Hemen bütün gazetelerde yığınla haber, yığınla köşe yazısı.. Hemen hepsi, Emniyet'teki tarikatlaşma üzerine.. Bu ülkenin güvenliğinden sorumlu, en güvenilir olması gereken kurumun temelleri sallanıyor..
- Rahip Santoro cinayetinde ihmali görülen Trabzon Emniyet Müdürü niye terfian Ankara'ya atandı?..
- Çünkü tarikattan..
- Hrant Dink cinayetinde ihmali görülen Trabzon Valisi ve Emniyet Müdürü, İçişleri Bakanı'nın "Müfettişler raporlarını hazırlamadan tek hareket yapmam" demesine rağmen niçin apar topar görevden alındılar?.
- Çünkü tarikat bağlantıları yoktu.. Eleştirileri önlemek için kurban edilmeleri kolay oldu.
- 22 ihbar gelmesine rağmen, Hrant Dink'i korumaya almayan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah niye hâlâ yerinde?. Neden suç bir şube müdürüne transfer edilip, Cerrah temize çıkarılmaya çalışılıyor?..
- Çünkü Cerrah'ın arkasında Çarşamba Cemaati var. Cerrah'ı daha önce, Recep Tayyip Erdoğan Ankara'ya almaya karar vermişti. Hatta Cerrah odasını toplamıştı. Çarşamba Cemaati devreye girdi. "Alma" dediler. Alamadı. Cerrah, İsmailağa Camisi'nde yüzlerce kişi önünde gerçekleşen linç olayına anında "Başını mermere vurup intihar etti" diyen Emniyet Müdürü. Çarşamba'nın tam bir kurtarılmış bölge olduğunu gidenler anlatıyor. Dink cinayetinde benzeri gafını Vali Güler temizledi.
- Başka ülkelerde olsa, Santoro ve Dink cinayetleri İçişleri Bakanı'nı istifaya zorlardı. Başbakan, Aksu'ya neden ilişemiyor?.
- Çünkü Aksu'nun arkasında da Menzil tarikatı var.. Ayrıca, meşhur tezkere olayında gördük. Başbakana karşı direnen ve Aksu'nun arkasında yer alan 81 milletvekili.. Erdoğan, Aksu'ya dokunamaz.
- Peki ya Ulaştırma Bakanı?.
- Hızlı tren faciasında 39 kişi öldü. Oysa o rayların o hızı çekmeyeceği raporla tespit edilmişti. Ama hem Devlet Demiryolları Genel Müdürü, hem Ulaştırma Bakanı halen görevde. Olan ölenlere oldu. Başbakan gereğini yapamadı, çünkü hem bakan, hem genel müdür tarikattan.. Başbakan Maliye Bakanı'na da dokunamaz.. O da tarikattan..

Şimdi bunların tümü söylenti olabilir.. Ne var ki, eskiler "Şuyuu, vukuundan beterdir" demişler.. " Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" demişler..
Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili hangi taşı kaldırsanız, altından bir "tarikat, cemaat" bağlantısı çıkıyor. Erdoğan'ın da bu söylentileri şiddetle yalanlayan sert bir eylem ve söylemi yok..

Amerika'nın Türkiye'yi bir ılımlı İslam devleti yapmak için 80'li yıllardan beri ne planlar uyguladığını bilmeyen yok. Daha dün bu gazetede Mehmet Barlas, ABD'nin neden Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'yi desteklediğini açıkladı. Çünkü AKP, demokrat ve küresel parti.. Böylesi Türkiye fevkalade işlerine geliyor. Bu ülkede üniter, ulusal cumhuriyet değil, ümmetçi ve küresel devlet istiyorlar. Öyle olunca da, tarikatların önü alabildiğine açılıyor.

Şimdi sorum şu?.
Adı tarikatlarla bu kadar iç içe anılan biri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olabilir mi?..
Efendim, başbakan olmadı mı?.. Cumhurbaşkanı da olur.
Kâğıt üzerinde öyle.. Ama bu iki makamın anlamı çok değişik.
Başbakan yürütmenin, yani hükümetin başıdır.
Anayasa gereği Başkomutan da olan Cumhurbaşkanı ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin simgesi..
Hükümetler gelir geçer. Oysa Türkiye Cumhuriyeti kalıcıdır. Ebedi..
Türkiye Cumhuriyeti, laik, ulusal ve üniter bir devlettir, öyle kalacaktır. Ümmet Cemahiriyesi olamaz.
Recep Tayyip Erdoğan, ANAP ve DYP gibi, AKP'nin de çökmesi pahasına Cumhurbaşkanlığını kafaya koymuş. AKP'nin gelecek seçimleri kazansa bile, bir daha böylesi keyifli yönetime izin verecek bir çoğunluğa sahip olamayacağını, koalisyonlara mecbur kalacağını biliyor. Bu yüzden kendisini kurtarıp, Köşk'e atmayı düşünüyor. "Benden sonra tufan.." diyerek..
Bu onun tercihi.. Vatandaş olarak hakkı da..
Ama aday olmadan önce tüm bu "Tarikat" söylentileri ile hiçbir ilişkisinin olmadığına ulusu inandırmak zorunda.. Eylemleri ve söylemleri ile..
Bu iş "Devlet kesesinden" duvar ilanları hazırlatıp "Kurban olam ayına yıldızına" demekle olmuyor.

Not.. "Devlet kesesinden.." dedim.. 3 ocaktan bu yana, Can Ataklı Vatan'da, ben Sabah'ta defalarca sorduk, "Değirmenin suyu nerden" diye.. Son yazımda ben "Kendi cebinden ödese anında açıklardı. Parti ödemiş olsa anında bildiri yayınlardı. Çıt çıkmadığına göre, Başbakanlık fonlarından, yani milletin kesesinden ödemiş olmalılar" dedim.. Gene yanıt yok..
Sükut ikrardan gelir. Demek Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçim yılında millete yaptığı reklamın parasını millet ödedi, vergileri ile..
61 ilin duvarlarına asılan binlerce afişin tasarım, baskı, dağıtım, asma ve duvar kirası bedelleri trilyonluk bir kampanya gerektirir.. Anlayın...

Böyle bir konu önemlidir ve isteyenler konushmaya, fikirlerini beyan etrmeye devam etmelidir.

Seckjin Khan
02-12-2007, 12:32 PM
offf ülkem yine gerilecek umarım kazasız belasız atlatırız.Eğer AKP halkı önemsiyorsa adam gibi birini cumhurbaşkanı yapar.Eğer adam gibi biri olmazsa o zaman ne olur bilmiyorum :?

Karayılan
02-12-2007, 12:37 PM
buraya destan yazsan ne degisecek sonucta adamların cogunlugu var mecliste istediklerini secerler
ben yinede orduya guveniyorum tanklar bir kez daha yururse ankarada sasmayın.

mustafa06
02-12-2007, 01:35 PM
Turansoyu,
buraya destan yazsan ne degisecek sonucta adamların cogunlugu var mecliste istediklerini secerler

İshte mesele burada gizli
Diğerlerinin de istediği, senin istediğin değil, benim istediğim sechilmelidir kavgası değilmi ? Türkiyedeki Siyaset mühendisleri henüz iyi hesap yapamıyorlar. onların ayak oyunları olmasa belki orta yol bulunabilirdi, Bunca hakaretten sonra galiba tren kachırıldı.
Bashbakan belki C.B'ye aday bile olmayacak, amma kendi istediği gibi birisini sechecek ve bunu kimse engelleyemeyecek gibi görünüyor.

ben yinede orduya guveniyorum tanklar bir kez daha yururse ankarada sasmayın

Mutlaka shaka yapıyor olmalısın :). Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir. Dünyada eski dünya değil.

Seckjin Khan
02-12-2007, 01:39 PM
Ordunun böyle birşey yapacağını sanmıyorum ...

Her ne kadar Yaşar Paşa içten içe istese de böyle birşey kolay kolay olmaz artık ;)

belki bigün skorski yi tbmm in önüne indirirler korkutmak için o kadar :lol:

eflatunn
02-12-2007, 01:47 PM
offf ülkem yine gerilecek umarım kazasız belasız atlatırız.Eğer AKP halkı önemsiyorsa adam gibi birini cumhurbaşkanı yapar.Eğer adam gibi biri olmazsa o zaman ne olur bilmiyorum :?

problem de tam burada zaten.halkı umursayan yok.
baksanıza adamlar bağıra çağıra '2007 tamama ereceğimiz yıl 'deyip duruyorlar.:evil:

Seckjin Khan
02-12-2007, 01:51 PM
bende biliyorum eflatunn ama benim bilmem değil halkın bilmesi gerek :?

nogayhan
02-13-2007, 04:35 PM
S.A

Bazilari ''Devlet iktidarini'' ni kaybetme korkusuyla cekmekte olduklari GAZ SANCISI nin fena halde farkinda Turk milleti.Ancak bu iktidar sahiplerinin iktidarlarini agzi corba,sogan kokanlara kaptirmamak icin var gucleriyle seferber olacaklari legal/illegal,ahlaki/gayriahlaki her yola basvuracaklarida anlasiliyor.

Son orneginide kanadoglu'nun cikisinda gordugumuz yeni versiyonlarina sasmamamiz gerekecek,bu akla ziyan cikislarda ancak deniz baykal,vural savas,tuncay ozkan,ve y.gungor ozden tarafindan baliklama atlandi ustune.

Efendilerin uykusunu kaciriyor bu SIKISMIS GAZ,darbelerin tanklisi,postmodernliside (28 subat'ta milletin enaz 50 milyar dolari goturuldu,o ayri mesele) yapildi fayda etmedi,sivil darbe konusundada halki terbiye edemediler.

Sonuc; her ne kadar sistemin sahiplerini son derece rahatsiz edici olsada malul demokrasimiz bir sekilde isleyecek,denklem millet lehine bozulacak,GAZ SIKISMASI var olmasina varda,bu sefer bu gazi alma ameliyesini millet yerine getirecek gibime geliyor.

Gazi alinacaklara da simdikten gecmis olsun demek,insanlik gorevi.:D

Hanedan
02-14-2007, 04:18 AM
Mustafa abi ikinci aynı başlığı açmışsın.Ben senin için yukarı çektim Abi.

mustafa06
02-14-2007, 08:08 AM
O bashlığı buraya achmamıshtım. mod'lar tashımıshlar.

Rica edeyimde birleshtirsinler