PDA

View Full Version : Bayrağımızın Derin Manası

Kenanhan
02-22-2007, 11:59 AM
http://img71.imageshack.us/img71/5460/bayrakam0.jpg

Bayrağımızın Derin Manası

Türk Bayrağı rengini şehitlerin kanından, ilhamını da kan gölüne yansıyan ay ve yıldızdan aldığını biliyoruz. Fakat bayrak hakkındaki bu bilgi, bayrağın taşıdığı kutsal anlamı, o anlamdaki sembolizmi, ondaki derinliği ve yüceliği anlatmaya yetmez.

Bilindiğ gibi, genellikle Hristiyan milletler bayraklarına Haç şeklinde semboller yer almaktadır. Müslüman milletlerde ise Hilal görünmektedir. Haç’ın anlamı Hazreti İsa (a.s.)’nın çarmıha gerilerek haç şeklinde şehit edildiğine inandıkları için Hristiyanlar onu sembol olarak alırlar. Peki ya Hilal? Müslümanlarca sembol olarak kabul edildiğini biliyoruz. Ancak bunun sembolik değeri nereden gelmektedir? Dolunay (Bedir) ayın ondördüncü gecesindeki haliyle daha parlak olmasına rağmen niçin ayın en az ışık verdiği yay şeklindeki zayıf şekil sembol almıştır? İşte burda Hilal’in gücü burda çıkmaktadır. Çünkü Hilal, Haç gibi doğrudan şekil olarak alınsaydı Dolunay kullanmak daha uygun olurdu. Halbuki “Hilal” şekli dolayısıyla değil, ismi dolayısıyla sembol olmuştur. Bu anlamı da “ALLAH (c.c.)” isminden almıştır. Bilindiği gibi arapça aslında Hilal kelimesinde; 1 “He”, 1 “Lam”, 1 “Elif”, ve yine 1 “Lam” harfleri bulumaktadır. Yani 1 “He”, 1 “Elif” ve 2 tane “Lam” bulunmaktadır. Bu harflerin ebced hesabıyla rakam değeride:

• “He

• “Lam”

• “Elif”

• “Lam”

• Toplam Olarak =99

ALLAH (c.c.) kelimeside yine bir “Elif”, iki “Lam” ve bir
“He” ile yazılmaktadır. Bu harflerin de değeri yine ebced hesabıyla toplandığında yine 99 rakamını verir. Her iki kelimede harfler değişmediği içinrakam değerleri de değişmiyor. Yani Hilal yazarken ALLAH (c.c.) isminin harflerni kullanıyoruz. 99’da Esmaul Hüsna’yı temsil eder.Öyleyse bu iki kelimeyi bilhassa sembolik olarak birbirinin yerine kullanmak mümkündür. O halde Bayrak üzerine ALLAH (c.c.) yazacak yerde, aynı ismin eş değerlisi olan Hilal’i koymak hem anlamlı, hem inançlarımıza daha uygundur.Çünkü inancımıza göre, “ALLAH (c.c.)”ı sembol olarak bile ifade etmek mümkün değildir. Aksi halde putperestlerin düştüğü hatayı tekrarlamış oluruz. Bu sakıncadan dolayı “ALLAH (c.c.)” ın zatı ve ismi tenzih edilerek, o ismin harf ve ebcedi bakımından eş değerlisi olan “Hilal” sembol yapılmıştır. Madem ki sembolik anlam taşıyacaktır o halde Hilal yazmaktansa Hilalin şeklini yapmak arasında hiç fark yoktur. Aksine sembol olarak Hilal şekli daha uygun, daha anlamlıdır. Böylece Hilal’in sembol olarak seçilmesinde şu mantık silsilesi görülmektedir:

ALLAH (c.c.) ê Hilal (isim) ê Hilal (şekil)

ALLAH(c.c.)’ın birliği (Tevhid) inancı ve bu inancın La ilahe İllallah (ALLAH
(c.c.) tan başka Tanrı yoktur) formulüyle ifade edilen manası böylece Hilal şeklinin içinde sembol olarak ifadesini bulmuştur.
Bilindiği gibi bazı İslam ülkeleri bayrağında, özellikle Suudi Arabistan doğrudan doğruya Kelime-i Tevhid’i yazarak sembole gidilmeden bayrağına koymuştur.Ancak birtakım manaların sembol ile ifadesi, sözle ifadesinden daha derin ve anlamlıdır. Hilal’in kucağındaki Yıldız, Hilalde olduğunun aksine doğrudan doğruya şeklinden alınmıştır. Ancak bu şekil yine Arapça “Muhammed” yazısının şeklidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin ismi yazıldığı zaman birinci “mim” in başı, “ha” harfinin dirseği, ikinci “mim” in kıvrımı ve “dal” harfinin alt ve üst kanadı beş tane çıkıntı meydana getirir ve tam bir yıldız şeklini alır. Zaten İslam’ın şartları da beş tanedir. Hilal ALLAH (c.c.) inancını, yıldız Peygamber’e bağlılığı dile getirir.
ALLAH (c.c.) inancı, amentü ile bildirilen iman şartlarının temeli olduğu için iman esaslarının hepsi bu sembolle ifadesini bulmuş olur. O zaman Hilal iman şartlarını, yıldız da İslam’ın şartlarını remz (sembol) olarak dile getirir ki, bayraktaki bu iki sembolle, ay ile yıldızla İslam dini bütün yönleriyle ifade edilmiş olur.

Claude Farrere dilimize “Türklerin Manevi Gücü” adıyla çevrilen eserinde (s.36) Hilal şekli üzerinde durarak bu şeklin Türklerin hayatında nasıl bir önem taşıdığını anlatmaya çalışır: “En mükemmel gemiler, yarım ay şeklinde amiral gemisinin etrafına sıralanmıştı. Evet yarım ay şeklinde... Ve hilal şekli gerçekten müslüman, gerçekten Türk olan herkesi heyecandan titretmeye yeter!...” diyerek Türk toplumunun hayatında örf ve geleneklerin ne kadar köklü bir yeri olduğunu anlatır. İstiklâl marşımızda, “Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal.” “Kahraman ırkıma bir gül ne bu şiddet bu celâl?” mısralarında bayrağın ve hilalin şahsına dile gelen hitap, aslında doğrudan doğruya ALLAH (c.c.)’a niyazdır. ALLAH (c.c.)’dan, artık bu millete rahmet ve merhametiyle nazar etmesi istenmektedir. Zaten “Ruhumun senden ilâhî şudur ancak emeli;” mısrasında bu dilek daha açık bir dille ortaya konmaktadır.

Hilal sadece bayrağımızda değil, kandil geceleri yapılıp dağıtılan ay çöreğindede görülür. Camide ve kışladaki ders nizamı da, Mehter Takımının nöbet vurma sırasında aldığı şekil de hep Hilal şeklidir.

Seckjin Khan
03-02-2007, 06:36 PM
Güzel bir yazı teşekkürler...

umo1974
03-03-2007, 01:50 PM
çok sağol birader

erkut
04-06-2007, 12:12 PM
Gerçekten sağol bende hep merak ederdim niçin hilal diye.

afsharkizi
04-06-2007, 01:06 PM
Cok sagol paylasim icin

doranos
04-07-2007, 11:22 AM
Bunu ilk defa duyuyorum.Benim bildiğim Hilal İslamın simgesi değil Türklerin simgesidir(gök tanrı ve şamanizm inancı dolayısıyla).Bazı Arap devletleri de Türklerin hilafeti ele geçirmesiyle hilali benimsemiştir.Mesela Peygamberimizin döneminde bayraklarda hilal kullanılmamıştır ama bu konudan emin olduğum söylenemez bütün kaynaklarda farklı bilgiler yer alıyor bi kaynakta da hilalin bizanstan alıntı olduğu yazıyordu.

BOZ-OK
04-07-2007, 12:57 PM
Kendi capinda iyi bir deneme de.... Gercekle pek bir ilgisi yok... Ay-yildizin Islamiyetin sembolu haline gelmesi, Turklerin Islamiyetin liderligini eline almasindan sonra ortaya cikmis bir durumdur... Bilindigi gibi ay-yildiz, Turklerin Islamiyet oncesi donemlerden beri kullandigi bir sembol olup, bilinen ilk orneklerine Gokturk paralarinin uzerinde rastlanmistir... Ote yandan, Ay-yildiz sembolu, Turklerin Musluman olmaya basladigi donemlerden once Islam dunyasinda kullanilmamistir...

Bir hatirlatma daha, ay-yildizin Islamiyetin sembolu olarak kullanilmasi bir cok Arabi ciddi olarak rahatsiz etmekte, hatta bir kismi gercekte bir putperest sembolu olan bu sembolun Islamiyetin sembolu olarak sayilmasini kufur olarak gormektedir, benden soylemesi... :cool:

Scofield
04-09-2007, 02:51 PM
Bildiğim kadarı ile savaşlarda Türkler düşmanı daha kolay zaptedebilmek için hilâl şeklinde dizilerek saldırırlardı. Düşman kendini hilâl şeklinde dizilmiş askerlerin ortasında bulduğunda her yönden kuşatılmış olurdu. Ay-yıldız bence Türklerin bu savaş taktiğini simgelemektedir.dedigin gibi. bircok insan hilali karistiriyor. arap hilalleri ile alakasi yok. bayragi da araplastiriyorlar goz gore gore...

Mgas
04-09-2007, 02:59 PM
Bildiğim kadarı ile savaşlarda Türkler düşmanı daha kolay zaptedebilmek için hilâl şeklinde dizilerek saldırırlardı. Düşman kendini hilâl şeklinde dizilmiş askerlerin ortasında bulduğunda her yönden kuşatılmış olurdu. Ay-yıldız bence Türklerin bu savaş taktiğini simgelemektedir.

Konuda az bilgi vereyim. Hilal taktigi ile dusman her taraftan kusatılmıyor bir tarafı bos bırakılıyor boylece dusmanın kacacak bir alanı oluyor. Hatta dusmanı cembere almanın serefsizlik olugundan bahsedilirmis. Her zaman dusmana kacacak hak verilirmis. Bu bir yandan boyle diger bir acıdan bakarsak yani psikolojik etkisinide dusunurseniz cembere dusen dusman olecegini bildiginden can bas ile savasır. Dusmanın kacması icin acık bir alan bırakmak dusmanın bir nevi gemileri yakmasını onlemektir.

Soyle dusunun dusman geliyor onlerinde kucuk bir ordu goruyor bu kucuk ordu saldırıya geciyor cok kısa bir mucadeleden sonra tum hızlarıyla geri cekiliyorlar dusman kactıklarını sanıp arkalarından kosuyor kacannlar dusmanı iki tepenin arasına sokuyor o esnada asıl kuvvetler sagdan ve soldan bastırıyor ve ortada da birlesiyorlar boylece hilala benzer bir sekil olusuyor. Bu arada tepedeki okcularda egimi ellerinde oldukları icin dusmanı perisan ediyorlar.

Zaten Turklerin anadoluya giriside dogudan olmustur bilirsiniz dogu Turkiyenin catısıdır yani baya yuksek bir yer. Egimi alan buyuk avantaj yakalar.

Ahde Vefa
04-10-2007, 06:24 AM
Yani ............ Turk=Musluman.

BOZ-OK
04-10-2007, 11:03 AM
Yani ............ Turk=Musluman.

Digerleri carsafa dolaninca mecburen oyle oluyor...Yani........ Guleriz aglanacak halimize...:cool:

Ahde Vefa
04-10-2007, 02:43 PM
Senin gibileri kabul etmese de olur agabeycigim, gayr-i muslim dunya bunu boyle kabul etti bile. istemesende oyledir.

Demir Kağan
04-10-2007, 02:52 PM
Senin gibileri kabul etmese de olur agabeycigim, gayr-i muslim dunya bunu boyle kabul etti bile. istemesende oyledir.

Doğru söyledin şimdi. :)

BOZ-OK
04-10-2007, 07:24 PM

Okuma ozurlusun kardesim, dedigimi hic anlamadigina gore ayrica anlama konusunda da sorunlarin oldugunu dusunuyorum...:cool:

Not: Kivirtmadan, "benim gibiler" sozuyle neyi kasdettigini de acikca soylermisin? Vurmadan once dinleyeyim dedim de...:lol:

teginalp
04-13-2007, 03:08 PM
Kenanhan kardeş,
keşke bazı sırlar bize kalsaydı. Korkarım bu yazılanlardan sonra bazı arkadaşlarda bayrağa karşı bir soğukluk başlayacak.

Not: Kivirtmadan, "benim gibiler" sozuyle neyi kasdettigini de acikca soylermisin? Vurmadan once dinleyeyim dedim de...:lol:

Vur dostum VUR AMA DİNLE!.

BOZ-OK, darılmaca-gücenmece yok. Sana samimi bir soru soracağım. Sen ikizler (çift kişilikli) değilsin dii mi?
Biraz evvel bazı yazılarını okudum, ben bu insanı yanlış değerlendirmişim, eğer büyüğümse ellerinden, küçüğümse gözlerinden öpeceğim diye düşündüm. Şimdi okuduklarımla da titreyip kendime geldim ve işte benim tanıyıp şimdiye kadar hiç bir iletisini dikkate alıp cevaplamadığım kişi dedim.

Tekrar hatırlatıyorum, darılmaca gücenmece yok. Hiçbir şekilde kırmak, küçümsemek vs. gibi bir üslup algılanmasın. Sadece kafamdan geçenleri aklıma gelen kelimelerle yazıya döktüm.

BOZ-OK
04-13-2007, 06:51 PM
Vur dostum VUR AMA DİNLE!.

BOZ-OK, darılmaca-gücenmece yok. Sana samimi bir soru soracağım. Sen ikizler (çift kişilikli) değilsin dii mi?
Biraz evvel bazı yazılarını okudum, ben bu insanı yanlış değerlendirmişim, eğer büyüğümse ellerinden, küçüğümse gözlerinden öpeceğim diye düşündüm. Şimdi okuduklarımla da titreyip kendime geldim ve işte benim tanıyıp şimdiye kadar hiç bir iletisini dikkate alıp cevaplamadığım kişi dedim.

Tekrar hatırlatıyorum, darılmaca gücenmece yok. Hiçbir şekilde kırmak, küçümsemek vs. gibi bir üslup algılanmasın. Sadece kafamdan geçenleri aklıma gelen kelimelerle yazıya döktüm.

:-)

Çiktim erik dalina anda yedim üzümü
Bostan issi kakiyip, der ne yersin kozumu
Agrilik yapti bana, buhtan eyledim ona
Çerçi de geldi dedi, niye aldin kuzumu

:-)

Balik kavaga çikmis, zift tursusu yemege
Leylek koduk dogurmus baka sunun sözünü
Gözsüze fisildadim sagir sözüm isitmis
Dilsiz çagirip söyler dilimdeki sözümü

teginalp
04-14-2007, 04:13 AM
Bir de ;
Çıktım incir ağacına
Yedim hamını mamını
:D
:uups:

diye giden bir dörtlük vardı Namık Kemal'e ithaf edilen.
Zaten benim gençliğimde nerede bir dörtlük duyulsa o'na ithaf edilip anlatılırdı ve sanırım konumuzla pek ilgisi de yok. Öyle aklıma geldi birden.
Bu arada 3131'e dört mesaj yolladım ama gelen giden yok. Nooluyoruz?
:D

yavuz
04-14-2007, 05:04 AM
dedigin gibi. bircok insan hilali karistiriyor. arap hilalleri ile alakasi yok. bayragi da araplastiriyorlar goz gore gore...

İslamiyet'i Araplara mâl ediyorsun önce, sonra da "ben Müslüman oldum" diyorsun. O halde sen Arapsın. :lol: Bildiğim kadarıyla Yahudi hayranlığı saklıyorsun içinde, ama "Arap ve sen" yanyana duramazsınız...

Scofield
04-14-2007, 05:31 AM
İslamiyet'i Araplara mâl ediyorsun önce, sonra da "ben Müslüman oldum" diyorsun. caydim...

O halde sen Arapsın. aman ha.... benden uzak dursun Bildiğim kadarıyla Yahudi hayranlığı saklıyorsun içinde,
haksiz ummetci fikirlerinize karsiyim. yoksa katliamcilarin cani cehenneme. arap yahudi hristiyan dahil
ama "Arap ve sen" yanyana duramazsınız...evet. onun icin benden uzak dur... alerjim var araba (cezayirliler, morokkolular, tunuslular haric)

yavuz
04-14-2007, 07:18 AM
evet. onun icin benden uzak dur... alerjim var araba (cezayirliler, morokkolular, tunuslular haric)

Türkler dahil ama... :rolleyes:

Scofield
04-14-2007, 07:32 AM
cocukca gonderiler yazmaktan vazgecsen artik? kelime oyunlari yapip ebe sobe oynar gibi... buyu artik... ya da 18'e girince gel yaz.

borcugin
04-15-2007, 01:25 AM
S.A.

Türkiye'de emperyalizme karşı çıkışın sonucu oluşan T.C. devletini kuran Türkçülük felsefesi diğer ülkelere örnek olmuştur. Jön Türkler... Bizden özenerek mi diyelim ya da İslâm'ın mitlerinden olduğu için mi diyelim, bizden sonra Kuzey Afrika Müslüman ülkelerin dışında Hilal'i bayrak olarak kullanan İslâm ülkesi var mı? Özellikle Arap soyundan gelen ülkeler diyorum.

Bayrak kırmızısı kan rengini çok andırır. Yani bu ülkenin sınırları kanla çizilmiştir üç beş tane tecavüzcü İngiliz Fransız Rus subayının cetveliyle değil! Hilal ise bu milletin İslâm dini ile yüceldiğini ve İslâm'ı da yücelttiğini gösterir. Yıldızı ise bağımsızlığı dünya aidiyetini gösterir ve sonsuza dek parlayacaktır. Kurban olurum o bayrağa. Ne güzeldir.

Selametle.

Karayılan
04-15-2007, 04:29 AM
Kuzey Afrika Müslüman ülkelerin dışında Hilal'i bayrak olarak kullanan İslâm ülkesi var mı?
Turkiye, Azerbaycan, Ozbekistan, Turkmenistan ve KKTC disinda

Tunus, Cezayir, Pakistan, Singapur, Malezya bayraginda hilal'i kullanir. Tunus, Cezayir ve Pakistan bayraklari Turk bayragindan esinlenerek yapilmistir.

Hilal'i kullanmayan 2 Turk devleti Kazakistan ve Kirgizistan bayraklarinda gunes simgesini kullanirlar. Gunes, bozkir kulturunun vaz gecilmez bir parcasidir.

Goruldugu uzere hilali bayraga koyan bir tek Arap devleti yok!!! Islam'in simgesini yasatmak yine Turk'e kalmis...

Karayılan
04-15-2007, 10:41 AM
Turansoyu, bundaki sebep, senin peygamberinin ay-yıldızı hiçbir zaman islam'ın simgesi olarak kullanmaması olabilir mi? Bence onun da haberi yoktu binlerce yıldır Türklerin kullandığı sembolün İslama maledileceğinden.Peygamberimizin haberi vardi. Gerci sen bunu pek anlayamazsin ancak o hilalin altinda savasan atlilarin hepsinin uzerinde Tanri elcisinin gozu vardi. Onlar icin dua ediyordu...

Hilal Turklerin Islam'a bir armagani evet ilk kez biz kullandik. Ancak su gun hilal Islam'in simgesidir ve tum dunya bunu boyle kabul etmistir. Bir Avrupali da bir Latin Amerikali da bunu boyle bilir. O hilalin bizim bayragimizda olmasi ise bize ayri bir gurur verir.

gurkan
04-16-2007, 10:22 AM
Bu konuda yaşanan tartışmalara hayret ediyorum.

Bu kadar mı olur.

İstiklalimiz Bayrağımız dedik. İnan anlamıyorum.

Ne güzel hepimiz Altında Toplanıyoruz. ;)

borcugin
04-16-2007, 10:39 AM
Goruldugu uzere hilali bayraga koyan bir tek Arap devleti yok!!! Islam'in simgesini yasatmak yine Turk'e kalmis...
S.A.

Valla bende öyle biliyorum da, hani bir sorayım dedim. Türk Soyu o simgeyi bayrak yapmasaydı, ondan güçlenmeyi bilmeseydi, ona güç vermeye layık olmasaydı neler olurdu?

1- Asya Hristiyan olurdu.
2- Ortadoğu Hristiyan olurdu.
3- Arap ülkeleri Hristiyan olurdu.
4- Rusya Akdeniz'e inerdi.

İşin garip tarafı, birbuçuk milyar Müslüman'ın elinde İncil olurdu olmaya da, adları John, Antonio olurdu, namusları giderdi, toprakları giderdi, madenleri giderdi, kültürleri giderdi, dilleri giderdi... Gider oğlu giderdi.

Onun içindirki Türkiye Cumhuriyetinin o hilalinden emperyalistler it gibi titrer, dostlar güven duyar, mert düşmanlar bile saygı duyar.

Selametle.

yavuz
04-17-2007, 04:19 AM
Bayrağın kökü kime-neye dayandığı umrumda değil.. Bence önemli olan YÜCE TÜRK MİLLETİ'nin ona ne anlam verdiğidir. Bu şanlı bayrağın Göktürklere dayanır olması kadar, Türk Milleti'nin onu dini ile aynı yere koyması ve birbirinden ayırmaması da benim için gurur verici. Yani, Türklük ne kadar uğraşılsa da bu dinden ayırılamayacak! "Bilimsel, bilmemnesel, herhangi bir diğerşeysel" ne kadar gerçek öne konulursa konulsun, bu bayrağın hilâline ben İSLAM'dan gelir diyeceğim, Türk halkı böyle diyecek. Hilâlin içinde YILDIZ gibi parlayabilenlerin marifeti olsa gerek bu...

doranos
04-19-2007, 02:34 PM
ay-yıldızı bayrağında kullanan ülkeler:
http://islam.about.com/library/weekly/aa060401b.htm