PDA

View Full Version : Eyalet Sistemi Hakkında Görüşleriniz...

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:25 PM
Evet arkadaşlar uzun yıllardır taa Özal Zamanından beri arasıra tartıştığımız bir konudur bu Eyalet Sistemine Geçiş...

Genel bakış itibariyle brokrasi denilen ve insanlara bıkkınlık getiren,tek bir merkeze bağlı 81 ilin problemlere ne derece sağlıklı bir biçimde çözüm bulunduğu ve her ilin problemleri çözememe sorunlarıyla dolu bir sistemimiz var...

Eyalet sistemi bu sorunlara çözüm olabilecek bir ilaç olabilir mi acaba? Aslında ben bu sistemin ülkemizde uygulanmasını destekliyorum ama bu sistem hakkında özellikle G.Doğu Anadolu Bölgesi için endişelerim var...

Bu konu bu günlerde daha ateşli bir şekilde konuşulacak gibi. 7.Cumhurbaşkanımız Kenan Evren bu konuda birkaç söz sarfetti bakalım neler demiş ;)

Türkiye'nin eyalet sistemine geçmesi gerektiğini söyleyen eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, dün ülkenin 8 eyalete bölünebileceğini açıkladı. Evren bu eyaletleri "Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon" olarak sıraladı.

7'NCİ Cumhurbaşkanı Kenan Evren, sürpriz bir açıklamayla Türkiye'nin eyalet sistemine geçmesi gerektiğini söyledi. Evren dünkü Sabah Gazetesi'nde yayınlanan sözlerini bir adım daha ileri götürerek Türkiye'nin hangi eyaletlere bölünebileceğini açıkladı. Evren'e göre Türkiye 8 eyalete bölünebilir. Eski Cumhurbaşkanı, bu 8 eyaleti şöyle sıraladı:

"Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon."

Evren, Hürriyet'in bu konudaki sorularını şöyle cevapladı:

ASLINDA 1980’LERDEN BERİ DÜŞÜNÜYORUM

Bir zamanlar söylemek suçtu. Böyle bir fikre nasıl geldiniz?

Aslında bu düşüncem yeni değil. Daha 1980'li yılların başında bunları düşündüm. Çünkü Ankara'dan 81 ile hákim olmak zor. Uykularım kaçıyordu. Ben Cumhurbaşkanı'yken İçişleri Bakanı bunu dile getirdi.

O zaman niye bir şey yapmadınız?

Aslında yaptık. 1983 yılında Danışma Meclisi tatile girdiğinde bizim kanun hükmünde kararname çıkarma yetkimizi devrettik. Bölge idare mahkemelerini kurarken bu zihniyetle hareket ettik. Türkiye'yi birtakım bölgelere böldük. Yetkileri oraya devrettik.

GÖREMEYEBİLİRİM AMABU ADIM ATILMALI

Peki eyalet sistemi fikrine nasıl geldiniz?

Cumhurbaşkanı iken Bavyera'yı ziyarete gitmiştim. Baktım üç bayrak çekmişler. Bir Türk, öteki Alman bayrağıydı. Bu üçüncüsü ne bayrağı diye sordum. 'Burası Bavyera Eyaleti, onun bayrağı' dediler. Birçok ülkede bu var. Amerika da böyle yönetiliyor. Pakistan da. Yönetim zorlaşınca ülkeler eyaletlere bölünüyor.

Türkiye de buraya gelmeli mi diyorsunuz?

Mutlaka gelecek diyorum.

Ne zaman gelecek?

Belki 10 yıl, belki 30, belki 50 yıl. Ben 90 yaşındayım. Belki ben görmeyeceğim. Ama Türkiye bir gün mutlaka bu adımları atacak. Yoksa huzur bulmamız mümkün değil.

CESUR ADIMLAR ATIP DÜNYAYA UYMALIYIZ

Yükselen milliyetçilik akımı buna izin verir mi?

Şimdi bakıyorum, ortada vatan kurtaran aslanlar geziyor. Tutturmuşlar bir karış toprak vermeyiz diye. Toprak niye gitsin? Bunlar dünyaya ayak uyduramayan insanlar. Huzur bulmak istiyorsak cesur adımlar atmalıyız.

Bir zamanlar Özal bunu söylediğinde hakkında yazılmadık yazı, söylenmedik söz kalmamıştı. Siz nasıl söyleyebiliyorsunuz?

Evet Özal bunu Güneydoğu'da bir yerde söylemişti. Onun annesi Kürt'tü. Şimdi ben söylüyorum. Birilerinin söylemesi lazım. Geldiğim yaş ve yaptığım işler bana bu cesareti veriyor. İşte ben de çıkıp söylüyorum.

KÜRTLER DE BİZİM VATANDAŞLARIMIZ

Bir de seçim barajının düşürülmesi gerektiğini söylüyorsunuz.

Evet onu da söylüyorum. Yüzde 10 barajı yüzünden birçok parti seçime giremiyor. Kürtler de giremiyor. Biz o barajı Kürtler girmesin diye koymadık. Koalisyonlar çıkmasın, istikrar olsun diye koyduk.

Kürt sorununa da daha ılımlı bakıyorsunuz.

Evet onlar bizim vatandaşımız. Marmaris'te Kürtler buraya gelmesin diyorlar. Ben de, ’Onları çalışmak için siz çağırdınız, bırakın çalışsınlar. 10-20 sene sonra onlar buranın insanları olurlar' diyorum.

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:29 PM
Bu 8 ile baktığımızda bölgelerinin en büyük illeri olduğu ve merkezi kabul edildiği anlaşılacaktır...

Sizlerin düşüncelerinizi merak ediyorum tartışalım bakalım ;)

Qarama
03-01-2007, 05:33 PM
hmmm mesala almanyada'da eyaletler var dogru. Ama benim ya$adigim eyalette bazi kanunlar daha degi$ik okul sistemi degi$ik diger eyalelterle kiyaslarsak.

Onun icin Alman parlamentosu bazen hem fikir olamiyorlar tari$ib duruyorlar.

Aybike Hanim daha cok bilir bu konulari... ben hep okulda uyurdum bu konularda :D

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:34 PM
ya mutlaka farklılıklar olacaktır...

Ülkemize özgü bir sistem geliştirilebilir herhalde ;)

wolfie
03-01-2007, 05:35 PM
erzurum ve trabzon birbirlerine çok yakın değil mi?

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:37 PM
yakınlığına yakın ama bölgeleri açısından lider kentler. tamam lider olmasa bile birini seçmek lazım değil mi :lol:

Qarama
03-01-2007, 05:37 PM
erzurum ve trabzon birbirlerine çok yakın değil mi?

herhalde eyaletlerin ba$kentleri olacak...

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:39 PM

herhalde eyaletlerin ba$kenti olacak...

başkent demeyelim ama valilik diyelim osmanlılar zamanında da buna benzer bir sistem vardı...

çok büyük alanlara bir vali atanıyordu...

Qarama
03-01-2007, 05:43 PM
başkent demeyelim ama valilik diyelim osmanlılar zamanında da buna benzer bir sistem vardı...

çok büyük alanlara bir vali atanıyordu...

ben $imdi Almanya'da öyle oldugi icin yazdim. Mesala benim oturdugumun Eyaletin ismi Kuzey Rhen Bati falen (Nordrhein Westfalen) Hauptstadt yani ba$kenti Düsseldorf yani burda eyaletlerin ba$kentleri var ama Federal Almanyanin ba$kenti Berlindir (Berlin $ehiride bir eyalet'tir kendi kendiligine).

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:45 PM
biliyorum sizin sisteminizi de az çok...

farklı kanunlar,yerel yöneticilerin özgürlüğü vs...

Qarama
03-01-2007, 05:49 PM
biliyorum sizin sisteminizi de az çok...

farklı kanunlar,yerel yöneticilerin özgürlüğü vs...

:)
evet öyle ama benim dü$ündügüm almanlar 2. cihan sava$ini yenildikden sonra ülkeleri ittifaklar ve sovyetler arasinda payla$ildi ve onun icin böyle bir 16 eyaletli devletleri var. Belki de yaniliyorumdur.

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:51 PM
:)
evet öyle ama benim dü$ündügüm almanlar 2. cihan sava$ini yenildikden sonra ülkeleri ittifaklar ve sovyetler arasinda payla$ildi ve onun icin böyle bir 16 eyaletli devletleri var. Belki de yaniliyorumdur.

evet paylaştırıldı iki devletti ve sonra zar zor birleştirildi de bu konuyla alakalı bir olay mı bende bilmiyorum açıkçası

bu sistemin en önemli unsuru zaten yerel yöneticilerin özgürlüğü ve karar mekanizmalarının o yörede olması...

Karayılan
03-01-2007, 05:52 PM
Uniter devlet yapisi bozulamaz . Eyalet demek bolunmek demektir. Kenan evren delisi ortaya bir sey atti temizle simdi. Ne kadar ucuz kanan bir millet olduk biz boyle ya...

Redd-i İlhak
03-01-2007, 05:54 PM
Uniter devlet yapisi bozulamaz . Eyalet demek bolunmek demektir. Kenan evren delisi ortaya bir sey atti temizle simdi. Ne kadar ucuz kanan bir millet olduk biz boyle ya...

benim neden istediğimi okursan kanma gibi birşey olmadığını anlarsın...

üniter bir yapıdan bahseden yok. tamam eyalet sistemi olmasın yerel yöneticilere haklar verilsin...

Karayılan
03-01-2007, 06:00 PM
Bu sistem devam etmeli en dogrusu bu bence. Yerel yoneticiler cikarlari dogrultusunda hareket edecekler. Diyarbakir valisi kendini kurditan baskani gibi gorur. Boyle iyi iyi...

Kur_Sad
03-01-2007, 06:00 PM
o kenan evren gitsin nü yapmaya devam etsin...

yetmedi mi bu ülkeye verdiği zarar!!!

binlerce gencin kanına sebep oldu!!!

bu pkk bunun döneminde peyda oldu!!!gidip orda insanlara hayvan muamelesi yaparsan devlet düşmanı olurlar!!ha hiç bişey ihanete sebep olamaz ama bunun yaptığı da az değil!!!!!

Redd-i İlhak
03-01-2007, 06:04 PM
Bu sistem devam etmeli en dogrusu bu bence. Yerel yoneticiler cikarlari dogrultusunda hareket edecekler. Diyarbakir valisi kendini kurditan baskani gibi gorur. Boyle iyi iyi...

benimde bunun gibi birçok endişem var başta da yazmıştım.

çıkarlarını ankarada kullananlar yok mu orada da var.sistemi düzgün inşaa edersen ve kanunlarını ona göre düzenlersen verimli olabilir...

ayrıca kürt kardeşlerimize en azından kötü niyetlilere bi süpriz yapıp g.doğuyu Gaziantep merkez yapabiliriz :cool:

Redd-i İlhak
03-01-2007, 06:08 PM
o kenan evren gitsin nü yapmaya devam etsin...

yetmedi mi bu ülkeye verdiği zarar!!!

binlerce gencin kanına sebep oldu!!!

bu pkk bunun döneminde peyda oldu!!!gidip orda insanlara hayvan muamelesi yaparsan devlet düşmanı olurlar!!ha hiç bişey ihanete sebep olamaz ama bunun yaptığı da az değil!!!!!

tamam s..tir et kenan evreni bunlar benim düşüncem...

anlat ne düşünüyorsun bu sistem nedne olmamalı vs...

ulaskirim
03-01-2007, 06:15 PM
Eski köye yeni adet getirmeyin!... ;)

Eğer bu sistem bize uyar olsaydı Osmanlı zamanından uygulanırdı. Bence biz tek merkez ve tek sesle yönetilmeye uygun bir milletiz...

nogayhan
03-01-2007, 06:39 PM
Eski köye yeni adet getirmeyin!... ;)

Eğer bu sistem bize uyar olsaydı Osmanlı zamanından uygulanırdı. Bence biz tek merkez ve tek sesle yönetilmeye uygun bir milletiz...

S.A

Karindasim Osmanli`da eyalet sistemi vardi,ama gunumuz Turkiye`sinde yarari,zarari tartisilir.

Karayılan
03-01-2007, 06:43 PM
Osmanli'da vardi cunku Osmanlida Turk nufustan cok azinlik vardi.
Turk budunu tek elden yonetilmeli bizim yapimiza en uygun olani bu.
Bizim Kaganimiz olmali Bozkurt Mustafa Kemal gibi.
Tek lider tek budun...

Redd-i İlhak
03-01-2007, 06:46 PM
Osmanli'da vardi cunku Osmanlida Turk nufustan cok azinlik vardi.
Turk budunu tek elden yonetilmeli bizim yapimiza en uygun olani bu.
Bizim Kaganimiz olmali Bozkurt Mustafa Kemal gibi.
Tek lider tek budun...

ya allahaşkınıza azınlıklarla bu sistem arasında ne bağ var ne alaka...

bu sistemin temel amacı yığın işleri 81 ilin işlerini yerel yöneticilere devretmek o kadar...

Karayılan
03-01-2007, 06:49 PM
O zaman dedigin duzen eyalet duzeni olmaz kandas. Cunku eyalet dedigin kendi kendini yonetir. Senin dedigin yanlizca valilere daha cok yetki vermek. Eyalet ile ne alakasi var?

Redd-i İlhak
03-01-2007, 06:54 PM
eyaletler kendi kendilerini yönetecekler tabii ki ...

ben sadece bu sistemin artılarından bahsediyorum.eksileri de var mutlaka ama bence düzenlenebilir

Destankutluhan
03-02-2007, 05:30 AM
Bu konuyu yuksek ses ile soyleyeni gunahlarim kadar sevmem. Cani cehenneme ! Velakin yanlis adamlar da bazen dogru seyler soylerler. Turkiye'de eyalet sistemine gecilmesi cok dogrudur. Ancak bunu bir etnik ayrisma baglaminda degil, ekonomik baglamda ele almak lazim. Ustelik 8 eyalet degil 12 eyalete ayrilmasi daha dogru olacaktir. Bunun icin yapacaginiz elinize haritayi alarak bir inceleme yapmaktir. Her bir eyaletin merkezi bir sehri olmalidir. Eyaletler ekonomik, kulturel vs ozelliklerine gore siniflandirilmalidir. Mesela Mardin, Urfa, Adiyaman gibi yerleri Turizmi goz onune alarak degerlendirmelisiniz, Harran'i dusunmelisiniz tarim icin.. Bakalim kim ne plan cikaracak ?
faydalari :
- Mevut hantalligi onler
- Bolgesel gelismenin ve yatirimlarin onunu acar
- Yeni is alanlari olusacagindan gocu durdurma, yavaslatma gibi avantaj
saglar.
Kisaca Turkiye'nin daha hizli kalkinmasina cok buyuk faydalari olur.

Parcalaniriz vs sozlere ben sahsen pek itibar etmiyorum.

Demir Kağan
03-02-2007, 05:33 AM
Diyarbakır'a atarsın bir Türk vali, olur biter. ;)

Karayılan
03-02-2007, 05:42 AM
Peki sen Turk vali gonderince kurdler ne diyecek buna?

Demir Kağan
03-02-2007, 06:16 AM
Selam ederim hepsine.

Dersim der, susarım. ;)

Redd-i İlhak
03-02-2007, 07:32 AM
Her bir eyaletin merkezi bir sehri olmalidir. Eyaletler ekonomik, kulturel vs ozelliklerine gore siniflandirilmalidir. Mesela Mardin, Urfa, Adiyaman gibi yerleri Turizmi goz onune alarak degerlendirmelisiniz, Harran'i dusunmelisiniz tarim icin.. Bakalim kim ne plan cikaracak ?
faydalari :
- Mevut hantalligi onler
- Bolgesel gelismenin ve yatirimlarin onunu acar
- Yeni is alanlari olusacagindan gocu durdurma, yavaslatma gibi avantaj
saglar.
Kisaca Turkiye'nin daha hizli kalkinmasina cok buyuk faydalari olur.

Parcalaniriz vs sozlere ben sahsen pek itibar etmiyorum.

işte bende bu düşünceleri paylaşıyorum...

Demir Kağan
03-02-2007, 07:55 AM
Bir de mümkünse, bir eyalette işlenen suç, öteki eyalette yok sayılsın. :lol:

EGETÜRK
03-02-2007, 12:23 PM
eyaletlere bölünmek de bizim korktuğumuz bölünmenin bir basamağı,yıllar yılı Türkiye mozaik diye diye kültürel olarak bölünmeye uygun hale getirildi,DTP'li belediye başkanları vb. insanlar siyasi olarak bölünmeye ön ayak oluyorlar,bu yapı da tesis edilir ise Türkiye ekonomik olarak bölünmeye hazır hale getirilecektir...İleride de sadece bu işin adını koymak kalacak...

Dulkadiroglu
03-02-2007, 01:06 PM
Eyalet sisteminin sonu bolunmedir...Dogu Eyaletinin nasıl bi amacla kullanılacagını soylemeye gerek yok herhalde...

wolfie
03-02-2007, 04:43 PM
eyalet sistemi ile federasyonu karishtirmamak lazim, federasyona kesinlikle hayir, ama eyalet sistemi....
Bilemiyorum....
Eyalet sistemi bolge (buyuk vilayet) valiligi gibi olacaksa belki dusunulebilir.

Redd-i İlhak
03-02-2007, 07:26 PM
kesinlikle...

Karayılan
03-02-2007, 08:05 PM
Aslinda biz bize olsak guzel olurdu ama...

Gun gelir Avrupali "parlementer" kurdistan valisini ziyarete gelir filan elimi kana bulatmayin benim...

Redd-i İlhak
03-02-2007, 08:08 PM
sakin ol bre Turansoyu ;)

merak etme birşey olmaz senin endişeni bende paylaşıyorum ama yine de halolmayacak düzenlenmeyecek iş değil bu ...

Karayılan
03-02-2007, 08:14 PM
Yok abi bu adamlarin ya beyinleri temizlenecek yada kelleleri gidecek. Yoksa bize huzur yok. Sonra istyerseniz konfederasyon kurariz be sizi mi kiracam :D

Redd-i İlhak
03-02-2007, 08:16 PM
beyinleri temizlenecek olanlar çoğunlukta onları birlik içinde uyumlu hale getiririz ama amaçları ayrılıkçı olanları naparız bilmiyorum :?

Destankutluhan
03-03-2007, 04:29 AM
Dogal olarak bazi endiseler olsa da bunlarin bizim icin daha iyi bir fikri engellememesi lazim. Eyalet sistemi ( federasyondan bahsetmiyoruz ) Turkiye icin gayet uygun olabilecek bir sistem.
Toplamda 13 civarinda ve icerisinde 4,5 sehiri barindiracak bir yapilanma ekonomik kalkinmaya cok buyuk ivme kazandirir. Bunun yanisira Ankara, Istanbul, Izmir, Adana, Diyabakir ve Trabzon buyuk sehir olarak eyalet sistemi disinda kendi mekanizmalarini olustururlar.
Kanaatimce eyalet ve buyuk sehir valilerinin secimle gelmeleri gerekir.
Bu aslinda Amerikadaki eyalet sistemine benzer bir sistemdir. Secim sistemi de eyaletler temel alinarak yeniden yapilandirilabilir.

Mesela ;

Hakkari
Batman
Siirt
Bitlis
Sirnak
Van ( Van'da bir sehir yerlesimi gelistirilebilir) = Eyalet Baskenti

Diyabakir = Buyuksehir

Mardin,
Urfa
Adiyaman
Elazig
Malatya = E.Baskenti

Kilis
Osmaniye
Hatay
K.Maras
G.Antep = E.Baskenti

Adana = Buyuksehir

Mus
Igdir
Agri
Ardhan
Artvin
Erzurum = E. Baskenti

Tunceli
Bingol
Erzincan = E. Baskenti
Bayburt
Gumushane
Rize (Erzurumdan bir miktar sinirin Rize'ye kaydirilmasi)

Trabzon = Buyuk Sehir

gibi eyaletlesme oldugunu dusunun, bunun kime ve nasil zarari olabilir. Eyaletlesmenin faydalarini ise tekrarlarsak; Her eyalet yeniden altyapi vs gibi yatirimlar yapmak, ekonomik olanaklarini harekete gecirmek, yatirim cekmek, halkin refah duzeyini hizla yukari cekmek durumunda oldugundan ciddi bir kalkinma hamlesi baslatacaklardir. Bunun egitim, kultur ve sosyal yansimalari hizli bir sekilde hissedilecektir, ekonomik ve sosyal kalkinma insanlara is olanaklari yaratacagindan gocte ciddi bir azalma olacaktir. Hatta geriye gocten de bahsetmek mumkun olacaktir. Sehirlesme hizlanacak ve feodal iliskiler cozulmek durumunda kalacaktir, ozellikle dogu bolgelerimizde. Sehirlesme ve entegrasyon [ iclesme midiyecegiz?:) ] halkin onceliklerini degistirecektir. Kendilerini bu topraklara, isine ve asina daha cok bagimli hissedecektir. Tabii bunlarin olabilmesi icin eyaletlere yatirim alanlarinda serbestlikler verilmesi lazim, kendi baslarina muzakere olanaklarinin olmasi lazim. Ornegin 30 Milyon dolarlik bir yatirim icin merkezden izin almasinin gerekmemesi lazim vs gibi.

Bence bu sistem bize uyar !

Redd-i İlhak
03-03-2007, 07:13 AM
işte onu diyorum sistemi düzgün kurarsak,açıkları kapatırsak hiçbir problem yaşamayız...

Demir Kağan
03-03-2007, 07:17 AM
Bölücüleeer!!! :lol:

Kur_Sad
03-03-2007, 06:38 PM
Türkiye'nin şu anki genel ekonomik politikasına bakarsak eyalet sistemi gerçekten de faydalı olacaktır kalkınma için...

Ama 1:Türkiye'de bir terör sorunu var!bölücülük sorunu var!Diyorsunuz ki Türk vali atarsın başına olur biter..Şimdiki vali ya da şimdiye kadarkiler Kürt müydü?Ha onun yetkisi fazla olacak!İyi de merkezden mi atanacak bu vali?Mutlakiyete ya da diktatoryaya mı geçmeyi düşünüyorsunuz?Sizce AB ve ya ABD tepkisiz mi kalacak merkezden böyle geniş yetkilerle birinin atanmasına?

Ama 2:Bu tip Türk Devlet Geleneği'ne terstir.Binlerce yıllık geleneğimiz hep merkeziyetçi olmuştur.Şimdi bu eyaletleşme durumunda atlayacak birileri ayrı bayrak falan diye...olmaz öyle....

Ama 3:Osmanlı'da vardı bu sistem evet.hatta eyalet sancakları da vardı.Ama devir o devir değil bi kere.Merkezden atandığı halde valiler o dönemde Kavalalı Mehmed Paşa diye çok büyük bir bela gelmiş başımıza.Hatırlayın Nizip'i...Şimdi ise ne kadar bağımsız olduğumuz tartışmalı...Hele de başımızda bu Arap-Kürt Partisi varken...

Ama 4:İlk başta da dediğim gibi bu sistem de kalkınma için faydalı olabilir.Ama ben bu sisteme zaten tamamen karşıyım(Liberal-Kapitalizm).Şimdiye kadar hiçbir iktidar değiştiremedi bu sistemi.Zaten tüm dünyada hakim olan bu.Bi kaç Komunist devlet hariç herkes Liberal...Ama ben Milli ve Dini temellere dayalı bir ekonomi istiyorum.Nasıl olduğunu Seyyid Ahmed Arvasi'nin Türk-İslam Ülküsü kitabının 3. cildinde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz...
Dediğimiz gibi:
Alınan can dökülen kan bizim
Yıkılsın Liberal-Kapitalizm!..

ha ayrıca Liberlizm için Ülkü Ocakları Dergisisinin Mart sayısına bakabilirsiniz.Arkadaşım Ceyhun Talat YÜCE'nin güzel bir makalesi var...

erk
03-03-2007, 07:09 PM
Ulkeyi bolmenin baska bir oyunu bu. Eyalet sistemi olan butun ulkeler onceden daginik yapidaydi zaten. Ornek Almanya, ABD v.b Yerel yonetimleri iyilestirirsin tamam, eyalet ne oluyor. Osmanli gibi 3 kitada degiliz tum topragimiz ABD'nin Texas eyaleti kadar.

Alperen61
03-04-2007, 10:35 AM
Adı geçen şahsın attığı taşları bu ülke hala temizleyemedi gitti,ATO başkanı kendisine yeterince tual ve boya göndermiş o otursun nü resimlerini yapmaya devam etsin.
Osmanlı ile bu günü kıyaslamak deli saçmalığından başka birşey değil,Osmanlı hakim ve hükümdardı,Oysa bu gün itin kopuğun elinde oyuncak olmuşuz bu halimizle bunları düşünmek zaten süratle bölünmesi için gayret edilen ülkemiz için kaçınılmaz son olur.
Onun için bu boş işleri bırakıp daha tutarlı şeylere kafa yoralım.Siz yetkiyi yerelede verseniz genelede verseniz malı götürenlerdeki problem aynı "Ahlaksızlık" "Vatan Hainliği" herkese selamlar.

Destankutluhan
03-05-2007, 06:26 AM
Bizde hala o korkular surup gidiyor. Turkiye'nin ciddi bir sistem degisikligine ihtiyaci var ve eyalet sistemi cidden incelenmesi ve uzerinde dusunulmesi gereken bir degisikliktir. Sistemin yeni bir bruokrasi yaratmasinin yollarini tikadiginiz ve bolgeselciligi en alt duzeye cekebilecek bir yapilanma getirdiginiz zaman da basarili olacak bir sistemdir. o da tamamen sistemin nasil olsuturulmasi gerektigiyle ilgili bir sorundur.
Ne emperyalizmin yeni oyunudur ne de parcalanmaya goturur. Olayi sert tepki tavirlariyla ele alirsak, " gitsin NU'sunu cizmeye devam etsin" deriz ve konu da kapanip gider. Bu basit yoldur.

kurshad
03-05-2007, 07:49 AM
Olayi sert tepki tavirlariyla ele alirsak, " gitsin NU'sunu cizmeye devam etsin" deriz ve konu da kapanip gider. Bu basit yoldur.

Konu kapanip gidecekse ben basit yolu seceyim.. Daha karisik , icinden cikilmaz hale getirmeye gerek yok..

Guneyde "defacto" olarak bagimsiz bir Kurdistan varken ve gerek guneydeki gerekse kuzeydeki kurdler birlesik Kurdistan hayali kurarken neden biz daima naif rollere talip oluyoruz?

Bu kadar safligin alemi yok ustad.. Eyalet sisteminin ikinci perdesi oynanmayacak mi? Bu tarz bir ulke yapilanmasini sihirli bir cubukmus gibi takdim etmenin neresi akla uygun?