PDA

View Full Version : Alkol yasaklansın mı?

Pages : 1 [2]

BOZ-OK
07-26-2008, 12:58 PM
Alkol insana dolayısı ile topluma ne getiriyor, ne götürüyor.
bir de o acıdan bakalım.

Cok zararli bir milli felakettir... Ben su anda insanlik gorevimi yapiyom ve onumde pis pis siritan buyukce bir siseyi imha ediyom, darisi hepimizin basina... Onlar ermis muradina, biz cikalim kerevete... :cool:

mustafa06
07-26-2008, 01:15 PM
Yavas git ustad, havalar da sicak... :mrgreen:

Milli felaketleri önlemek milli bir görevdir. sıcak soğuk gibi basit nedenler insanları milli görevlerden alıkoymamalıdır .

Biraz daha gayret dostlar :D

Şehbir
07-26-2008, 01:40 PM
Yavas git ustad, havalar da sicak... :mrgreen:

VALLAHİ YAĞMUR YAĞIYOR, SERİNLEDİ BİRAZ..

http://img528.imageshack.us/img528/5118/okgzelhareketlerzl1po7.gif (http://imageshack.us)

Demir Kağan
07-26-2008, 02:55 PM
yok, yasaklanip nolacak?

BOZ-OK
07-26-2008, 09:29 PM
yok, yasaklanip nolacak?

Aaa, oyle deme, bu cok onemli... Biliyon, "alkolu yasaklama ozgurlugu" de ikinci etapta gundeme gelecek onemli ozgurluklerden biri... Simdi gundemde olanini bir halletsinler hele de... :cool:

Aybike
07-27-2008, 02:53 PM
yasak,yeni rant kapisi demektir..
cok can yanar..
Bir dusunun ALLAH icmeyin demis...Kim dinliyor..
Rabbin yasakladigini kul yasaklayinca ,rant oluyor..ne tuhaf demi..
bence birakin icsinler..agzi ile icene tamam da kici ile icip ailesini rezil edene ise dicek laf laf yok..ona yasak olsa ne yazar...bulur yine icer.

hsr_1979
07-27-2008, 03:11 PM
Aybike ablamın dediklerinin yanı sıra Türkiyede genellikle tüketilen içkinin(Rakı,şarap) hammadesi üzümdür. Ve belli bir yatırımı, bakımı geektirir... İçki yasaklanınca bağların sökülmesi gerecektir. bUda büyük bğir ekonomik kayıptır. Yerine neler ekilebilir bunu düşünmek gerek, Yerine ekilecek olna meyve ağaçlarının ürün verene kadar geçeçcek enaz beş sene içinde çiftçi ne yapacaktır, nasıl gelir elde edecektir?
Bırakın zıkkımlanan, zıkkımlansın, hamdolsun ben 5 sene önce bıraktım.

Şehbir
07-27-2008, 03:40 PM
Aybike ablamın dediklerinin yanı sıra Türkiyede genellikle tüketilen içkinin(Rakı,şarap) hammadesi üzümdür. Ve belli bir yatırımı, bakımı geektirir... İçki yasaklanınca bağların sökülmesi gerecektir. bUda büyük bğir ekonomik kayıptır. Yerine neler ekilebilir bunu düşünmek gerek, Yerine ekilecek olna meyve ağaçlarının ürün verene kadar geçeçcek enaz beş sene içinde çiftçi ne yapacaktır, nasıl gelir elde edecektir?
Bırakın zıkkımlanan, zıkkımlansın, hamdolsun ben 5 sene önce bıraktım.

İŞ ÇIKARMA BAŞIMA HAMİDULLAH. YA BANA DA YAZIK.

ŞİMDİ SENİN AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN 5 SENE İKİ MİSLİ İÇİCEM DEMEKTİR.

hsr_1979
07-27-2008, 04:07 PM
hocam benim için zahmete girme :)

Aybike
07-27-2008, 04:09 PM
benim canim esim...ickiyi oyle bir icerdiki,yavrularim babalari icerken etrafina toplanip eylenirdi...bir zaman sonra oglum 18 yasindaydi dogum gununde eve gec geldi ve babasindan ilk tokadi yedi...ickiliydi..kendine yediremedi...17 haziran 2000..ust kata cikti..sabaha kadar namaz kildi..tovbe namazi..ve bir daha icki icmedi..
hala onu der..
-Icki bana ogluma tokat attirdi...
halbuki oglu sucluydu...:)

mustafa06
07-28-2008, 01:42 PM
Daima alkolü kontrollü içtiklerini söyler, nerede bırakacaklarını iyi bildiklerini iddia ederlerdi !

Haklarını yememek gerekir cünkü gerektiği anda bırakmışlar.

http://img261.imageshack.us/img261/2225/resim200609151841192452ba8.jpg

http://img410.imageshack.us/img410/3329/resim200609151842042580sh8.jpg

http://img261.imageshack.us/img261/7903/resim200609151842184569fj5.jpg

http://img261.imageshack.us/img261/2159/resim200609151842346026jh6.jpg

http://img384.imageshack.us/img384/8555/resim200609151843345535bj8.jpg

mustafa06
07-28-2008, 02:01 PM
SARHOŞLUK NEDİR?

İlk yudumla birlikte, alkol ağız ve yemek borusu ile temas ettikten sonra, ciddi miktarda kana karıştığı ilk durak olan mideye gelir. Ancak alkolün kana karışması en çok ince bağırsaklarda olur.

Büyük bir kısmı ince bağırsaklarda kana geçen alkol, derhal merkezi sinir sistemimizi etkilenmeye başlar. Birkaç dakika sonra beyne geçerek sinir hücrelerini etkiler ve mesaj iletimini yavaşlatır. İçmeye devam edilirse, beyindeki görme, denge, konuşma ve muhakeme ile ilgili sinir merkezleri etkilenmeye başlarlar. Bu arada alkolün baskılayıcı etkilerini yenebilmek için, kalp kası zorlanır ve nabız artar. Biraz daha içilirse şuur kaybı meydana gelebilir. Daha da devam edilirse, alkolün kandaki oranı alkol zehirlenmesi seviyesine ulaşır, solunum yetmezliği nedeni ile ölüm kaçınılmaz olur.

Alkol oldukça yavaş yakılır. 100 gram saf alkolün vücutça yakılması yaklaşık 10 saat sürer.

Karaciğerde yakılan her bir gram alkol için 7.1 kilokalori açığa çıkar. Yapılan araştırmalara göre ABD’de insanlar genel olarak kalori ihtiyacının yüzde 10′unu alkolden karşılamaktadır. Alkoliklerde bu oran yüzde 50 olup ciddi beslenme bozuklukları görülür.

Alkol karaciğer yetmezliği yanında, kalp hastalığı ve kanser riskini de artırır. Beyinde hücre kaybına yol açar, uzun sürede beyin hücrelerindeki dejenerasyon artar, psikiyatrik bozukluklar başlar.

Ama alkolün en büyük etkisi, sağlığı bozmasının yanında, aileleri ve arkadaşlıkları parçalaması, hapishane ve hastaneleri doldurmasıdır.

Haydi, şerefinize!

ALINTIDIR.
http://img165.imageshack.us/img165/6766/43bbaa27wd7.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/673/91dbfb09ni8.jpg

Şehbir
07-28-2008, 02:41 PM
SARHOŞLUK NEDİR?

İlk yudumla birlikte, alkol ağız ve yemek borusu ile temas ettikten sonra, ciddi miktarda kana karıştığı ilk durak olan mideye gelir. Ancak alkolün kana karışması en çok ince bağırsaklarda olur.

Büyük bir kısmı ince bağırsaklarda kana geçen alkol, derhal merkezi sinir sistemimizi etkilenmeye başlar. Birkaç dakika sonra beyne geçerek sinir hücrelerini etkiler ve mesaj iletimini yavaşlatır. İçmeye devam edilirse, beyindeki görme, denge, konuşma ve muhakeme ile ilgili sinir merkezleri etkilenmeye başlarlar. Bu arada alkolün baskılayıcı etkilerini yenebilmek için, kalp kası zorlanır ve nabız artar. Biraz daha içilirse şuur kaybı meydana gelebilir. Daha da devam edilirse, alkolün kandaki oranı alkol zehirlenmesi seviyesine ulaşır, solunum yetmezliği nedeni ile ölüm kaçınılmaz olur.

Alkol oldukça yavaş yakılır. 100 gram saf alkolün vücutça yakılması yaklaşık 10 saat sürer.

Karaciğerde yakılan her bir gram alkol için 7.1 kilokalori açığa çıkar. Yapılan araştırmalara göre ABD’de insanlar genel olarak kalori ihtiyacının yüzde 10′unu alkolden karşılamaktadır. Alkoliklerde bu oran yüzde 50 olup ciddi beslenme bozuklukları görülür.

Alkol karaciğer yetmezliği yanında, kalp hastalığı ve kanser riskini de artırır. Beyinde hücre kaybına yol açar, uzun sürede beyin hücrelerindeki dejenerasyon artar, psikiyatrik bozukluklar başlar.

Ama alkolün en büyük etkisi, sağlığı bozmasının yanında, aileleri ve arkadaşlıkları parçalaması, hapishane ve hastaneleri doldurmasıdır.

Haydi, şerefinize!

ALINTIDIR.
http://img165.imageshack.us/img165/6766/43bbaa27wd7.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/673/91dbfb09ni8.jpg

KÖTÜ ÖRNEK, ÖRNEK DEĞİLDİR.

BÜTÜN İÇENLERİ AYNI KEFEYE KOYAMAZSINIZ.

AĞZINA SÜRMEYEN BİR SÜRÜ İNSANI ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR YÜZÜNDEN KAYBETTİK.

BİR YIĞIN İÇKİ İÇMEYEN ÇİFT BOŞANIYORLAR.

DİNCİ BİR YAZAR KÜÇÜK KIZA TACİZDEN YARGILANIYOR.

CAMİ İMAMI ERKEK ÇOCUKLARA SARKINTILIK EDERKEN YAKALANDI.

BUNLARA BAKARAK HER İÇMEYEN AYNI ŞEYİ YAPIYOR DİYEMEYİZ, DEĞİL Mİ ?

Qizilbash
07-28-2008, 03:28 PM
mustafa06 abi korkuttun beni :(

mustafa06
07-28-2008, 03:39 PM
KÖTÜ ÖRNEK, ÖRNEK DEĞİLDİR.

BÜTÜN İÇENLERİ AYNI KEFEYE KOYAMAZSINIZ.

AĞZINA SÜRMEYEN BİR SÜRÜ İNSANI ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR YÜZÜNDEN KAYBETTİK.

BİR YIĞIN İÇKİ İÇMEYEN ÇİFT BOŞANIYORLAR.

DİNCİ BİR YAZAR KÜÇÜK KIZA TACİZDEN YARGILANIYOR.

CAMİ İMAMI ERKEK ÇOCUKLARA SARKINTILIK EDERKEN YAKALANDI.

BUNLARA BAKARAK HER İÇMEYEN AYNI ŞEYİ YAPIYOR DİYEMEYİZ, DEĞİL Mİ ?

Cok haklısın kötü örnek örnek değildir.
İçki içmeyen milyonlardan birkaç sivri örnek gösterdin, bu örnekler içki içmeyen milyonlar için örnek olamazlar.

İyi örnek olması acısından,
Alkolün etkisine girip sarhoş olanlardan, ailesini, yaşadığı toplumu vaz gectik, o anda kendisine faydası olan bir kaç sivri örnek gösterebilirmisin?

Qizilbash,
mustafa06 abi korkuttun beni

neden korktun?

Şehbir
07-28-2008, 03:45 PM
Cok haklısın kötü örnek örnek değildir.
İçki içmeyen milyonlardan birkaç sivri örnek gösterdin, bu örnekler içki içmeyen milyonlar için örnek olamazlar.

İyi örnek olması acısından,
Alkolün etkisine girip sarhoş olanlardan, ailesini, yaşadığı toplumu vaz gectik, o anda kendisine faydası olan bir kaç sivri örnek gösterebilirmisin?

ABİ SANA NE MİLLETİN İÇTİĞİNDEN ?

SEN ÖRNEK VERDİN VE BEN DE ÖRNEK GÖSTERDİM VE BUNLAR ÖRNEK OLAMAZ DEDİM.

SEN İÇMİYORSAN İÇME, KİMSE SENİ ZORLAYAMAZ AMA İÇENLEREDE SEN MÜDAHELE ETMEYE KALKMA.

BIRAK ALLAH ONLARIN CEZASINI VERİR.

hsr_1979
07-28-2008, 03:58 PM
Alkolün etkisine girip sarhoş olanlardan, ailesini, yaşadığı toplumu vaz gectik, o anda kendisine faydası olan bir kaç sivri örnek gösterebilirmisin?(...)
Annem içtiği biralar sayesinde böbreğindeki kumları döktü.

Bilge_Kagan
07-28-2008, 03:59 PM
Icene mudahale etmeye kalkmiyor, kendince zararli oldugunu soyleyip kullanilmamasi tavsiyesinde bulunuyor. Ne var bunda?

EGETÜRK
07-28-2008, 04:05 PM
Daha önce taddım ama içmem...

Dini nedenleri bir yandan ama daha da önemlisi Sosyal sonuçları...

mustafa06
07-28-2008, 04:15 PM
Sehbir,
ABİ SANA NE MİLLETİN İÇTİĞİNDEN ?
Ben Kimseye içmeyin veya için diye bir şey söylemiyorum.

Bilim diyor ki, Alkol önce beyne giden sinirleri calışamaz hale getirerek görme, denge, konuşma ve muhakeme ile ilgili sinir merkezleri etkiler , karaciğer ve bütün diğer organlara zarar verdiği için sağlığa zararlıdır.
Din diyor ki, Alkol kötülüklerin anasıdır.
Hepsini bir kenara koyalım hayattan örnekler gösteriyorki, alkol ocak söndürür.

SEN ÖRNEK VERDİN VE BEN DE ÖRNEK GÖSTERDİM VE BUNLAR ÖRNEK OLAMAZ DEDİM.

Bende sana hak verdim, ve Tek örnek, örnek olamayacagı halde, yinede örnek olarak kabul edebilmek ve beni şaşırtmak için kendisine faydası olan bir sivri örnekte o taraftan göster dedim.
gösteremezsin.

alkolün sonuçları bu iken, Ben burada bir kaç resimi paylaşmayınca ne değişir. Alkol güzelleşir mi?

SEN İÇMİYORSAN İÇME, KİMSE SENİ ZORLAYAMAZ AMA İÇENLEREDE SEN MÜDAHELE ETMEYE KALKMA

Kime mudahale etmişim gösterirmisiniz?
İçmek isteyen dilediği kadar içer,
devlet sigaranın zararlarını söylüyor, yasa cıkartarak paketler üzerine SİGARA ÖLDÜRÜR diye yazıyor. Ben de sigara içtiğim halde bundan hiç gocunmuyorum. cünkü doğru söylüyor.
Benim alkolun zararlarını anlatmam sizi neden rahatsız ediyor?
sözlerimde yanlıs varsa, paylaştığım resimler fotomontaj ise, alkol anlatıldığı gibi zararlı değilse, aileler alkolden zarar görmüyor, aksine mutluluğun ilacı ise sizi anlarım.
Eger durum farklı ise lütfen (isteyen istediği kadar içsin) ama bana neyi yazacagımı neyi yazmayacagımı öğretmeye kalkmayın.

BIRAK ALLAH ONLARIN CEZASINI VERİR.

Allahın işine karışmak benim haddime değil, Ben kimseye ceza vermiyorum ki, neyi bırakayım.

hsr_1979
07-28-2008, 04:22 PM
devlet sigaranın zararlarını söylüyor, yasa cıkartarak paketler üzerine SİGARA ÖLDÜRÜR diye yazıyor. Ben de
birde o olay vardı değil mi? hani tekelin değeri yüksekken Kapalı alanlarda sigara yasağını genişleten ve Tekeli yabancıya değerini düşürerek (hatta Yunanlıya) satmışlardı.
bir şarkıda şöyle der Ahmet YILMAZ;
....Tekel 2000 içen arakadaşlarımı benmişim gibi sev,
Tabutumun başında Gravatlı, Gözlük takan godoşları boş ver gitisin.

Yada Grup Ötüken
...2000 içerdi... ülkücüymüş... öğrenci kantininde vurmuşlar güpegündüz...

vs.

Gitti Benim kısa Kutu 2000'nim

Qizilbash
07-28-2008, 04:23 PM
neden korktun?
İçkinin zararlarini ayrıntılarıyla anlatmışsın. Okuyunca korktum. :)

mustafa06
07-28-2008, 05:25 PM
İçkinin zararlarini ayrıntılarıyla anlatmışsın. Okuyunca korktum. :)
Korkmaya gerek yok ama alkolü tanımakta fayda var.

Kardesim, alkol konusunda konuşunca insanlar hemen dini acıdan yaklaşıldığını iddia ederek karsı cıkarlar.
evet islam dini alkolü yasaklamıştır, cünkü alkol insana dolayısı ile topluma zarar verir.
Bugun alkolün zararları bilimsel olarakta ispat edilmiştir, bilinmektedir.
İslam dininin bunu 1400 yıl önce ortaya koymuş olması, aslında millet olarak bizim için bir kazanctır.

Bugün bilim diyor ki, alkol şu, şu şu nedenlerle insan sağlığına zararlıdır.
Toplumumuzda bilimin ortaya koyduğu zararları görüyoruz. ailelerin dağılmasında önemli bir etken olduğuda bir gercek. suca karışma konusunda da alkol önemli bir etken.
yani kısacası insan sağlığından başlayarak, toplumu kemiren bir problemdir.

Ben bunları anlatırken gecmişte bir dönem alkolle arkadashlık yapmış, kendisini gayet iyi bilen ama arkadaşlığı cabuk bozan bir insanım.
Birlikte takıldığım ama benim gibi kendisini kurtaramayan cay yerine caydanlıkta şarap içerek güne başlayan, yeni rakı ile günü bitiren arkadaşım vardı. sonu hiç iyi olmadı.
Size bir örnek anlatacagım ki, bu kişiye cok üzülürüm.
farklı şehirlerde ama aynı kurumda olduğumuz için montajlarda birlikte calıştığım aynı mesleği yaptığım bir büyüğüm vardı.
Bu kişi Türkiyede herkesin yakından tanıdığı ünlü bir futbol hakeminin kardeşi idi. cok calışkan olan bu arkadaşın en büyük zaafı alkoldü.
Her gece işten gelince hemen masayı kurar ve içmeye başlardı.
bu alışkanlık sonuçta onu alkolik olmaya kadar götürdü. emekli olduktan sonra da bu alışkanlıktan kurtulamadığı için sonuçta ailesinin dağıldığını, kendisinin bir barakada yapayalnız yaşar hale geldiğini ve birgün aşırı alkolden öldüğünü duyduk.
Bizim tanıdığımız cana yakın güleryüzlü insan mehmet .... bu sonu haketmiyordu ama maalesef alkolle arkadaslığın kacınılmaz sonucu bu.

Emil_Diniyev
07-28-2008, 10:00 PM
Vodka olsun kef olsun.

mustafa06
07-29-2008, 10:02 AM
olursa smirnoff olsun.
vodkanın kelime anlamı rusca voda(SU)dan gelmeymiş.
bu nedenle olsa gerek su gibi içiyolar ve içiriyorlar.
Tabi herkes smirnoff içemeyeceğine göre, kendi vodkasını kendi yapar hale gelmiş.
özbekler adına araq deselerde kışlık alkol ihtiyaclarını yazdan hazırlar olmuşlar.
6 yaşındaki de 60 yaşındaki de aynı sofrada içmek için.

TÜRKÇE
07-29-2008, 10:02 AM
Yasaklansın. Nasılsa tekelde devletten çıktı

mustafa06
07-29-2008, 10:10 AM

Kumar oynayanların birbirlerine parası hiç gecmez, orada kazanan sadece oynatandır.
alkolde de herkes daima kaybeder, kazanan sadece alkolü üreten satandır.

TÜRKÇE
07-29-2008, 10:11 AM
Yerinde devlet tekelinde bişr firma açılsın, kımız getirilsin paramız devlete gitsin

hsr_1979
07-29-2008, 12:06 PM

Hocam satışa iptal kararı çıktı galiba..
Nurol konsorsiyumuna kıymet raporunun altında satılmış, ardında amerikan ortaklı MEY içkiye 3-4 katına satılmıştı. (değerleri şimdilik bilmiyorum, araştırım yarın eklerim artık)
Şİmdi Karar iptal edilmiş, danıştaydaymış....
Geri devletleşsin dersek adamlar üstünüe bir sürü yatırım yapmış, Aradaki farkı istesek kimden istenecek?
En azından kıymet raporu + %10 ile sat ki problem çıkmasın.

TÜRKÇE
07-29-2008, 01:17 PM
Hocam satışa iptal kararı çıktı galiba..
Nurol konsorsiyumuna kıymet raporunun altında satılmış, ardında amerikan ortaklı MEY içkiye 3-4 katına satılmıştı. (değerleri şimdilik bilmiyorum, araştırım yarın eklerim artık)
Şİmdi Karar iptal edilmiş, danıştaydaymış....
Geri devletleşsin dersek adamlar üstünüe bir sürü yatırım yapmış, Aradaki farkı istesek kimden istenecek?
En azından kıymet raporu + %10 ile sat ki problem çıkmasın.
neyse vazcaydım
Önce serbest kalsın
yabancılara kakalım
sonra yasaklanıp yerine milli kımız şirketi kurulsun

hsr_1979
07-29-2008, 01:22 PM
neyse vazcaydım
Önce serbest kalsın
yabancılara kakalım
sonra yasaklanıp yerine milli kımız şirketi kurulsun
Desene At çiftlikleri kurulacak....
Tez elden at yetiştirme ve sağma üzerine Meslek Yüksek Okulları açıla ki sıkıntı çekilmeye.

TÜRKÇE
07-29-2008, 01:35 PM
atanında çiftiliği vardı sonra onu iş bankasına mı bağışlamış tı ne

mustafa06
07-29-2008, 01:40 PM
Türkiyede at çiftliğinden bol ne var. bursa karacabeyin her tarafı hara, malatyada sultansuyu d.ü.ç harası var ki, ne kaliteli atlar yetiştiriliyor.
off bunların sütünden yapılacak kımızda ne kaliteli olur ama tabi zenginler sizlere düşürürlerse bulursunuz.

TÜRKÇE
07-29-2008, 01:59 PM
Türkiyede at çiftliğinden bol ne var. bursa karacabeyin her tarafı hara, malatyada sultansuyu d.ü.ç harası var ki, ne kaliteli atlar yetiştiriliyor.
off bunların sütünden yapılacak kımızda ne kaliteli olur ama tabi zenginler sizlere düşürürlerse bulursunuz.
Bizdede var at
Biz sağıp içemezmiyik

mustafa06
07-29-2008, 02:06 PM
Bizdede var at
Biz sağıp içemezmiyik
İçebilirsinde kımız değil at sütü içmiş olursun :)

TÜRKÇE
07-29-2008, 02:07 PM
İçebilirsinde kımız değil at sütü içmiş olursun :)
Kımızın tarifimi var

mustafa06
07-29-2008, 02:09 PM
Efe Rakı’ya ceza yağdı

ANKARA - Reklam Kurulu, "www.eferaki.com" adresli internet sitesinde rakı kullanımının "erkek olmanın şartı" şeklinde sunulmasını, yanıltıcı ve abartılı reklam olduğuna hükmederek, sitenin sahibi Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ye 60 bin YTL para ve reklamı durdurma cezası verdi.

Reklam Kurulu, 15 Temmuz’da yaptığı toplantıda alınan kararları açıkladı. Kurul, Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ye ait "www.eferaki.com" adresli internet sitesinde yayınlanan tanıtımlarda yer alan, "Ehl-i keyifle içilen rakıyla birlikte söylenen şarkılarla kimi zaman acıyı, kimi zaman mutluluğu anlatır. Kimi zamansa, amaç sadece rakı içmek ve muhabbet etmektir. Rakı içmek, önceleri erkek olmanın bir adımı olarak görülür. Bir babanın gurur kaynağıdır oğlunun rakı içebilmesi, ne de olsa erkek oldu demektir" şeklindeki ifadeler ile alkollü içki tüketiminin teşvik edildiğine ve "rakı" kullanımının "Erkek olmanın şartı" şeklinde yanıltıcı ve abartılı bir şekilde nitelendirildiğine hükmetti.

Kurul, bu nedenle söz konusu tanıtımların Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’e uygun olmadığına ve bu durumun Tüketici Kanununa aykırı olduğuna dikkat çekerek reklam veren Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesini kararlaştırdı.

FENERBAHÇE AMBLEMLİ "RAKI" REKLAMINA 59 BİN YTL

Reklam Kurulu, yine aynı firmaya ait olan ve Fenerbahçe Spor Kulübünün kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle piyasaya çıkarılan "1907 Rakı" markalı alkollü içkinin bir spor kulübüyle ilişkilendirilmesi ve etiketinde aynı kulübün renklerinin kullanılmasını, Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile tüketici yasasına aykırı bularak Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ye ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para ve reklam durdurma cezası verdi.

mustafa06
07-29-2008, 02:10 PM
Kımızın tarifimi var

Mutlaka birilerinde vardır. kazak isimli arkadaşa sor kesin bilir. kazak ya:)

TÜRKÇE
07-29-2008, 02:27 PM
Mutlaka birilerinde vardır. kazak isimli arkadaşa sor kesin bilir. kazak ya:)
Hana soralım en iyisi

Kazak
07-29-2008, 11:38 PM
Kimiz at sutunden yapilir. Sade kimiz alkolsuzdur, 3 gunden fazla mayalanmis olan kimiz alkolludur. At sagilir (inek sagildigi gibi degil, atin arka ayagi iki kolunuz arasinda olur), sonra sutu agactan yapilmis uzunca bir kovaya koyulur, ustu bezle ortulur, uc gun boyunca karistirilir. Ondan sonra hazir, icilir, soguk yerde saklanir. Dedemin koyunden gordugum bu.

Bizde sisede satilir kimiz marketlerde, o bir ay saklanir, icinde konservant var sanirim.

TÜRKÇE
07-30-2008, 12:03 AM
Kimiz at sutunden yapilir. Sade kimiz alkolsuzdur, 3 gunden fazla mayalanmis olan kimiz alkolludur. At sagilir (inek sagildigi gibi degil, atin arka ayagi iki kolunuz arasinda olur), sonra sutu agactan yapilmis uzunca bir kovaya koyulur, ustu bezle ortulur, uc gun boyunca karistirilir. Ondan sonra hazir, icilir, soguk yerde saklanir. Dedemin koyunden gordugum bu.

Bizde sisede satilir kimiz marketlerde, o bir ay saklanir, icinde konservant var sanirim.
İyi kafa buldurur mu

Kazak
07-30-2008, 12:12 AM
İyi kafa buldurur mu

Yok, az sarhos olman icin 3-4 litresini icmen lazim. Ama kucuk cocuklarin fazla mayalanmis kimizi icip sarhos olduklarini gordum:)

Sarap yerine bizde boza diye bir icecek vardi, bu gunlerde kimse yapmiyor onu artik.

Bir de dikkatli icin kimizi, alismamis mide icin cok beklenmedik sorunlar verebilir:)

Kazak
07-30-2008, 12:14 AM
sağ bol qerindash! ..

Qereq yoqdu bızde kazaq cok :)

Turkiye, lzmlr Kemalpasaha qazaq bıraderlerın boyle bır ciftliqi war! atlardan sut sağıp kımız yapıyolar saqolsunlar :) bende tez qidip öqrenip köylülerimize kımız yapmayı oqretıcem ... . ;)

tavsıye ederım hariqa bir yer!

Bir de bana Istanbul Zeytinburnunda var demislerdi arkadaslar, ben pek rastlayamadim

TÜRKÇE
07-30-2008, 12:16 AM
Yok, az sarhos olman icin 3-4 litresini icmen lazim. Ama kucuk cocuklarin fazla mayalanmis kimizi icip sarhos olduklarini gordum:)

Sarap yerine bizde boza diye bir icecek vardi, bu gunlerde kimse yapmiyor onu artik.

Bir de dikkatli icin kimizi, alismamis mide icin cok beklenmedik sorunlar verebilir:)
İkram eden olursa tavsiyelerine uyacağım

Kazak
07-30-2008, 01:21 AM
bilmem . ben zeytınburnunda hiç duymadım.dur bi Qazaq qormusken sorayım! bızım atalarmız eskiden AsYada Toplanıp kımız ıçıp oynarlarmış ıbadet ediyoruz diyerek :) ben öyle duydum yanlısmı duydum ?. bunun aslı warmı senden iyi bilen olmaz yagız göktürk oğli :) ?

Turklerin ibadetlerde kimiz icdigini ilk kez senden duyuyorum :)
Ama olabilir, sut bir tazelik, saflik simgesidir. Bizde beyaz tenli, nazik bir kizi gordugunde annesi at sutunde yikamistir derler. Hanlarin hansha hanimlari at sutunde yikanirmis. Han tahta oturtulurken de at sutunde yikanirdi eski devirde. At Turkun hem dostu, hem savasta asker, hem dosegi, hem yiyecegi.
Kazaklarin yedi hazine dediklerinden bir tanesi.

Gerci kimizdan baska da icecekler var - shubat (deve sutunden), shalap, koje, ayran vsaire, ama kimiz kadar sicak gunde serinletecek bir icecek gormedim.

Kazak
07-30-2008, 01:56 AM
Çok qüzel :) orda su gibi iciliyor heralde ? ondan normal olsa gerek,ben bıyerde okudum ama okudumu yerıde unuttum .
At demısken bızım Turkıyede ahıl teke atl hlc yoK .. .Arap atlarıyla ciftlesdirilip kaybolmuslar .. .
blz beton yıgınları ıcınde yaşıyoruz qardes! cok lsterdım qazaqıstanda dogmayı!
ıstanbul depremi olurda lnsallah bu Lanet hayattan Kurtuluruz :) bendım o konusan sımdı gene banlarlar .. .ilk defa bi Qazaqla aynı dılı konusuyorum bu muthiss duygu.. saqOl senı hlc unutmıcam ! ;)

deme ya o at kulturu bizde de artik cogu yerde kayboldu. gecenlerde bir at kosturdular Alaman Bayge (40 kmlik), heriflerin cogu arap atlari falan getirmis, yolun yarisinda oldu zavalli hayvanlar. kalan kismi da ite kalka zor geldi. Artik nerde o atlar, eski zamandaki...
Kazaklarda atlari tarif eden 40 kusur kelime var, o atlar sozluklerde kaldi ancak...

Mr.Abdullah
07-30-2008, 02:04 AM
Alkolün yasaklanması konusunda ne düshünüyorsunuz.
Yasaklansın mı? , yoksa yasaklanmasın mı?
....
NEDEN?
..

Her bir musulman tabiiki yasaklansin der.
Ama shimdiki durumda nasil yerine getirilir ana o sorundur.
Allah bilir kiyameta kadar biz bu yasag'i ozbekistanda gorurmuyuz.

mustafa06
07-30-2008, 04:45 AM
Mr.Abdullah,
Her bir musulman tabiiki yasaklansin der.

yasaklanmasını isteyenlerin konuya sadece dini acıdan yaklaştığı sanılır diye daha önce de söylemiştim. sizde bu sözleriniz ile beni teyid ettiniz.
Burada oy kullananlara din mensubiyetini sorabilme olanagı olsa idi, sanırım ezici coğunluğu müslüman olduğunu söylerdi ama yukarıda kullanılan oylara baktığımızda 2/3 yasaklanmasın diye oy kullanılmıştır.
Buradan konuya dini açıdan yaklaşılmadığı net olarak gözükmektedir.
esasen bende soruyu sorarken salt dini acıdan yaklaşarak sormadım. öyle olsaydı, yazılarımda dini gerekçeleri öne cıkartırdım. dinin emirleri ve bu yasaklamanın nedenleri bugun herkes tarafından daha iyi bilinmekte ve anlaşılmaktadır.
Bence burada alkolün salt bilimsel olarak ispatlanmış zararları( dini gerekçelerle de parelellik gösteriyor da olabilir) , toplum üzerinde yaptığı tahribatların büyüklüğü ile insan hak ve özgürlüklerinin kullanılması arasında bir tercih oylanmaktadır.
Benim yaklaşımım, hak diye kabul edilen bir eylem kişiye ve sonuçta topluma zarar veriyorsa bu eylemin hak olamayacagı yönündedir.

Kazak
07-30-2008, 05:21 AM
Alkolu yasaklamak cozum degil. Meshur bir yazarimizin dedigi gibi:

"Icen insan alkolu icirilmediginde degil onunde bir kadeh icki durup da icmedigi zaman birakir"

mustafa06
07-30-2008, 06:16 AM
Alkolu yasaklamak cozum degil. Meshur bir yazarimizin dedigi gibi:

""

akolü yasaklamanın çözüm olmadığını biliyorum ve size katılıyorum bu konuda daha önce düşüncelerimi 9 , 26, 29,31, 59 ve daha başka iletilerde acıklamıştım.
Alkolün insan sağlığına zararları bilindiği halde, farklı farklı gerekcelerle hiçbir zaman yasaklanamayacagını biliyorum. Bunun nedenlerine o iletilerde de değinmiştim.
Kısaca şunları söyleyebilirim; Türkiyede alkol yasaklanması mumkün değildir ancak sınırlanmalıdır, her köşe başında satılmamalıdır.
her köşe başında alenen içmek serbest olmamalıdır.
sigarada devletin ortaya koyduğu haklı katı tavırın benzeri alkolde de olmalıdır.

Icen insan alkolu icirilmediginde degil onunde bir kadeh icki durup da icmedigi zaman birakir

Felsefik olarak doğru bir yaklaşım ama hayatın gerçeklerine hiçte uymayan bir yaklaşım.
sözünüz içen bir insan içindir, bizde hiç içmemiş bir insan için çabalıyoruz.
Alkol bağımlılık yaratan bir maddedir ve bagımlı bir insanın önüne bir kadeh içki koyupta içmemesini beklemek istisnalar haricinde hayaldir. kendimizi aldatmaktır. Eğer alkol kullanan bir insan önüne kadeh konduğunda içmeyi reddediyorsa biliniz ki, yüksek ihtimalle o kişi alkolden darbe yemiş birisidir.
Alkolle mücadele edenlerin amacı, insanların zarar gördükten sonra alkolden uzaklaşmaları yerine, kullanıldığında yuksek ihtimalle sonucun insana zarar vereceği konusunda bilgilendirmek daha baştan önlem almaktır.

Geçmişte Türkiyede alkol kullananların nüfusa oranı dünya ortalamalarının cok altında olmasına ragmen, son dönemde cok hızlı bir artış göstermesi Türkiyede alkolle gerektiği gibi bir mücadelenin yapılamadığının sonucudur.

Alkolle mücadelede 1. hedef kitle alkol alışkanlığı kazanmış kişiler değildir. Bu guruba yeni dahil olacakları yani gencleri alkolden uzak tutmaktır.
Bu mücadelenin başarıya ulaşmasında alkol kullananların konuya yaklaşımları son derece önemlidir.
yeni neslin alkole ilgi duymasının ve yaygınlaşmasının farklı nedenleri vardır.
Alkolün kolay elde edilebiliyor ve her ortamda serbestce içilebiliyor olmasının, okulların yakınlarında dahi bu ortamların bulunabiliyor olmasının, genclerin ilgi duyduğu tv proğramlarında alkolün gösterilmesinin v.b. nedenler bu sonuca katkı sağlamaktadır.
Babasının zevk alarak içip kahkahalar attığını görerek büyüyen bir cocuğa alkolün zararlı bir madde olduğunu ( o bunu tecrübe etmediği sürece )kolay kolay anlatamazsınız.
kurtlar vadisinde vatan kurtaran insanların rakı sahneleri, v b sevilen dizilerde sık sık içki alma sahneleri gören genclere bunun sakıncalarını anlatamazsınız.
Bu gencler yaşlarının geregini yapmak, yani erkekliğin bir şartı gibi gösterilen alkole ilk adımı atmak zorunda hissedeceklerdir.

sevgi ile alkolsüz günlere

Suqrot
07-30-2008, 07:13 AM
Valla alkol yasaklanmasi bir sey degistirmiyor, insanlar kendileri dusunecekler, mesala ben ictim, ama su an ismiyorum cok ta memnunun ismiyor olmadigima kesin karar verdim bir daha icmeyecem. (basima bir sey gelmedi ama sevmiyorum ickiyi, sigarayi)
.................................................. ..................................................

hsr_1979
07-30-2008, 07:40 AM
Mustafa hocam Alkolün kullanımının ve özendirilmesinin kısıtlanmasa katılırım ancak,
Severek izlediğim bir televizyon yayının içinde Sigara, Alkol, Kadrajda Görünen herehngi bir markanın karlanarak gösterilmesine itirazım var.
Adam Sigra içerken, aynı zamanda film içinde bir yazı okuıyor, ancak sahne karlanıyor... Bir şey anlamıyorsun.
Eskişehir-İstanbul seferini yapan bir otobüsün firmasının üzerini karlıyorsun... Şahıs hangi otobüsler o hatta çalışır fikir sahibi olacak olamıyor.... (Bilgi alma hakkının engellenmesi)

mustafa06
07-30-2008, 07:54 AM
Mustafa hocam Alkolün kullanımının ve özendirilmesinin kısıtlanmasa katılırım ancak,
Severek izlediğim bir televizyon yayının içinde Sigara, Alkol, Kadrajda Görünen herehngi bir markanın karlanarak gösterilmesine itirazım var.
Adam Sigra içerken, aynı zamanda film içinde bir yazı okuıyor, ancak sahne karlanıyor... Bir şey anlamıyorsun.
Eskişehir-İstanbul seferini yapan bir otobüsün firmasının üzerini karlıyorsun... Şahıs hangi otobüsler o hatta çalışır fikir sahibi olacak olamıyor.... (Bilgi alma hakkının engellenmesi)

Haklısın, film içerisinde hiç olmaması gereken sahnelerin olması, ama diğer taraftan özendirici olacagı düşünccesi ile bazı maddelerin reklamı yapılamaz yasagı aynı yerde kesişince dediğiniz görüntülerle karşılaşıyoruz. sigara da bu guruba giriyor.
biliyorsunuz sigara reklamı yasalara göre yasaktır. Reklam anlayışı dünyada artık değişmiştir.
gizli reklam diye bir olgu vardır. Aleni yapılan reklamlardan daha fazla etkili olan bu yönteme filmlerde de sık sık başvurulmaktadır. film içerisinde bozulmalarla önlenmeye calışılmasının nedeni budur.
Filmlerde alkolle ilgili bir yasak yok, yasak sadece markanın gösterilmesinedir.
onun gerekcesi de alkol değil, markanın gizli reklam yoluyla haksız rekabet yapmasını engellemektir..

kaza sonrası görüntülerinde ismin bir kagıtla filan kapatılması menfi reklamı önlemek amacı ile firma sahiplerince yapılmaktadır.

TRT nin defalarca gösterdiği ve gayet normal görüntüler içeren eski bir türk filmine sansür uyguladığı haberinin üzerine , gectiğimiz günlerde bir yabancı filmde yakın plan öpüşme sahnesini yayınlaması trt nin kulaklarını cınlatmama neden olmuştu.

hsr_1979
07-30-2008, 08:41 AM
Hocam Gizli Reklam diye bir şey olmasın ozaman o sahnede geçen markadan, Yapımcı firma paa alsın.

Qizilbash
07-30-2008, 09:26 AM
Babasının zevk alarak içip kahkahalar attığını görerek büyüyen bir cocuğa alkolün zararlı bir madde olduğunu ( o bunu tecrübe etmediği sürece )kolay kolay anlatamazsınız.
Babasini sarhosh vaziyetde, sahte mutluluk ichinde kahkahalar attigini goren birisi alkolun zararli oldugunu anlar ve alkole sinirlenir.
:(