View Full Version : ASELSAN intiharlarında şok iddia
Scofield
03-21-2007, 03:02 AM
ASELSAN intiharlarında şok iddia (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/6168799.asp?m=1&gid=112&srid=3602&oid=1)
21 Mart 2007
Arda AKIN - ANKARA
ASELSAN mühendisi Başbilen’in ölümünde son dakika gelişmesi. Başbilen’in “milli yazılım projesi” üzerinde çalıştığı ortaya çıkınca ailesi intihar raporuna itiraz etti. Kardeş Başbilen: Adım gibi eminim Hüseyin öldürüldü.
ASELSAN’da 6 ay içinde üç ODTÜ’lü mühendisin ölümüyle başlayan tartışmalar devam ediyor. 7 Ağustos 2006 tarihinde Pursaklar Ayancık yolu üzerinde aracının içinde bilekleri ve boğazı kesilmiş olarak bulunan elektronik mühendisi Hüseyin Başbilen’in intihar ettiği yönündeki savcılık tarafından hazırlanan rapora ailesi itiraz etti. Mühendis Başbilen’in ikiz kardeşi Hasan Başbilen, kardeşinin intihar etmediğini, “öldürüldüğünü” söyledi.
Sincan Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen kardeş Başbilen, “Hüseyin kesinlikle intihar edecek yapıda biri değildi. Ben intihar ederim ancak Hüseyin etmez. Adım gibi eminim Hüseyin öldürüldü. Tabii ki bunu kanıtlayacak bir delil yok elimizde fakat devletin bunu çözeceğine inanıyorum. Yaptığımız itirazla ilgili soruşturma yakında başlayacak. 1 ay gibi bir süre içinde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.
Hüseyin Başbilen’in ölümünün ardından ASELSAN’a gittiklerini ve kardeşinin çalışmalarıyla ilgili bilgilendirildiklerini söyleyen kardeş Başbilen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hüseyin’in çok çalışkan biri olduğunu biliyorduk. Ancak, bu kadar önemli projelerin içinde yer aldığını tahmin etmiyorduk. Zaten projelerinden bizlere bahsetmezdi. Milyar dolarlar tutan tank projesinin dışında, askeri makamların çok önem verdiği ‘milli yazılım projesi’ de Hüseyin tarafından yürütülüyormuş. Bu projenin Türkiye için çok önem taşıdığı ve askerin de üzerinde titizlikle durduğunu öğrendik. Böyle önemli projeler yürüten, hayatında maddi, manevi hiçbir sorunu olmayan biri neden intihar etsin? Biri çıkıp bu sorularımıza cevap versin. Biz devletimizden yardım istiyoruz.”
“Hüseyin’in ölümüyle ilgili aklımıza her şey geliyor” diyen ikiz kardeşi, kamuoyunda yapılan spekülasyonları da eleştirerek, “Bazı gazeteler, Hüseyin’in ölümünü Mossad ve CIA’ya bağladı. Biz bu kadar net ve açık konuşamıyoruz. Ama her şeyi de düşünüyoruz. Sonuçta devletin çok önemli projelerinde çalışan üst düzey bir isimdi. Onunla her zaman gurur duyacağız” dedi.
ODTÜ ve ASELSAN’ın adının geçtiği ikinci mühendis intiharı, Batıkent’te yaşanmıştı. Aynı zamanda yüksek lisansa devam eden Evrim Yançeken, oturduğu apartmanın arka tarafında 26 Ocak’ta ölü bulundu. Yançeken’in 7. kattan atlayarak intihar ettiği ileri sürüldü. Üçüncü intihar olayı ise Eymir Gölü’nde yaşandı. ODTÜ’de master yapan ve 2000 yılında Aselsan’dan ayrıldığı belirtilen elektrik mühendisi Halim Ünsem Ünal’ın, 17 Ocak’ta göl kenarında silahla intihar ettiği iddia edildi.
timurlenk
03-21-2007, 03:27 AM
zavallı cocuklar oldurulduler... hemde turkiye icin hayati askeri projeleri yaparken... oyle zavallı bir devletki turkiye kendisi ici hayati oneme sahip olan genc vede yaratıcı beyinleri bile koruyamıyor... oldurenler yuzde yuz eminimki cia-mossad...
Scofield
03-21-2007, 03:58 AM
oldurenler yuzde yuz eminimki cia-mossad...
100% oyle. zorla f16 aliyoruz zorla guncelleme yaptiriyoruz, zorla adamlara ihale aciyoruz, zorla modernize yaptiriyoruz. eminim ki Turkiye'de kimse istemez onlarin zoru ile bunlari yapmayi. eminim ki cumhuriyetin kurulusundan bu yana kendi yapimimiz olan birseyleri kullanmayi istemistir Turkler. ilk Turk mali ucagin yapilmasi olayi da benziyor buna. ama bizimkilerin de yilmamasi lazim 3 kisiyi kaybettik diye. adamlarin amaci o zaten yildirmak. olabildigince muhendis atamak lazim ve bunlara koruma saglamak lazim
Kaptan-i Derya
03-21-2007, 05:02 AM
bilekleri ve bogazi kesilen kisiye "intihar etti" denilemez, son derece amatörce öldürülmüs, Allah gani gani rahmet eylesin yapanlarin yaninda kalmaz insallah bu!
Karayılan
03-21-2007, 01:35 PM
Bu buyuk bir sorun demek ki derin devlet bizim yararimiza degil zararimiza isliyor. Bu gibi muhendislerin birileri tarafindan korunmasi gerekmez miydi? Kendi ulkemiz icinde istihbarat carklarini isletip olacaklar onceden anlasilamaz miydi? Derin devlet mafyacilik oynamaktan baska ne ise yariyor? MIT'in gorevi nedir Askeri istihbaratin gorevi nedir? birisi bana aciklasin.
Cok yazik oldu. Turkiye zorlukla yetistirdigi uc beyini kaybetti...
kurshad
05-16-2007, 06:54 AM
Asagida aksam gazetesinden bir alinti paylasmak istiyorum. Hatirlarsaniz gectigimiz sene Aselsan'da calisan 3 muhendisin intihariyla calkalanmisti Turkiye. Intihar diye kapatilan dosyalarin yeniden acilarak incelenmesi nihayet basladi. 3 muhendisin de Turkiye'nin en mumtaz savunma sanayiinde calismasi ve de uzerinde calistiklari projenin ABD gudumlu sistemleri devredisi birakmak uzerine olmasi akla bircok soru isareti getirmisti.
Intihar mi yoksa cinayet mi sorusu kafalarimizi mesgul etmisti. Gec de olsa nihayet kapanan dosyalar yeniden aciliyor..
"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “intihar” diyerek kapattığı dosya tekrar açılıyor. Aselsan’da çalışan 3 mühendis 3 ayda art arda intihar etmişti. 7 Ağustos 2006’da otomobilinde ölü halde bulunan Hüseyin Başbilen’in ölümüyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı intihar kararı vererek dosyayı kapatmıştı.
Oğullarının intihar etmediğini söyleyen Başbilen ailesi, Sincan 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren mahkeme, “intihar” kararını bozdu ve soruşturmanın genişletilerek incelenmesini talep etti. Aile, Aselsan’da çalışan üç mühendisin, ABD güdümlü elektronik sistemlerin kontrol dışında bırakılması projesinde çalıştıklarını açıkladı.
ASELSAN’DA ÜÇ ŞÜPHELİ ÖLÜM
Hüseyin Başbilen: Otomobilinde bileği ve boğazı kesilmiş halde ölü bulundu.
Halim Ünsem Ünal: Aselsan’da bir süre çalıştıktan sonra ayrılan mühendis, Eymür Gölü kenarında başından vurulmuş halde bulundu.
Evrim Yançeken: Batıkent’teki oturduğu binanın 6’ncı katından atladı. Üç ölüm de raporlara intihar olarak geçti."
http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=77503,3
kurshad
05-22-2007, 03:00 AM
Simdi de intihar eden muhendisin ardinda biraktigi mektubu kendisinin yazmadigi ortaya cikti...
ASELSAN intiharında şüpheli mektup
Otomobilinde ölü bulunan ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'in cebindeki intihar mektubunun, o gün işyerine gitmediği halde ofisinde bilgisayarında yazıldığı ortaya çıktı..
Sabah Gazetesi, Aselsan'da kritik noktalarda görev yapan üç mühendisin peş peşe ölümlerinin esrarını aralayacak şu habere yer verdi.
Enis Yıldırım'ın haberine göre, ASELSAN'daki üç mühendisin şüpheli ölümü sırrını korurken, 7 Ağustos 2006'da aracında ölü bulunan mühendis Hüseyin Başbilen'in cebinden çıkan "Elveda" başlıklı mektubunun, ortadan kaybolduğu gün işyerindeki bilgisayarda yazıldığı ortaya çıktı. Ailenin avukatı Birgül Güven, KANAS silahlarında uzman olan mühendisin üstünde bulunan mektubun ne zaman ve kim tarafından yazıldığının araştırılmasını istedi.
'BİLGİSAYARI DETAYLI İNCELENSİN' Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı, intihar gerekçesiyle takipsizlik kararıyla kapattığını belirten avukat Güven, "Başbilen'in anne ve babası intiharı şüpheli bulduğu için bu karara itiraz edip, sır perdesinin kalkması için bazı taleplerde bulunduk. Cep telefonu kayıtlarının geçmişe yönelik incelenmesi ve bilgisayarının detaylı bir şekilde inceleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dosya üzerinde çalışma başlatacak" dedi.
Aynı kurumda 3 şüpheli ölüm
Hüseyin Başbilen: Makine Mühendisi... 7 Ağustos 2006'da Ankara'da otomobilinin içinde bileği ve boğazı kesilmiş olarak bulundu.
* Halim Ünsem Ünal: Elektrik Mühendisi... 17 Ocak 2007'de Eymür Gölü kenarında ölü bulundu. Ünal kafasından aldığı tek kurşunla öldü.
* Evrim Yançeken: Elektrik Mühendisi... 26 Ocak 2007'de, altıncı kattan atlayarak intihar etti.
Scofield
05-22-2007, 03:05 AM
ortuk bu "iddia" olmaktan cikti. cocuk bile inanmaz buna "intahar" diye
nesterin
05-23-2007, 08:16 AM
Peşpeşe 3 ölüm olayının sır perdesi elbet bir gün kalkacaktır.Benim endişem
bundan sonra böyle çalışmalar yapacak başka mühendislerin bu olaylardan sonra aynı riskleri göz alıp alamıyacakları.
Türkiye cumhuriyeti savunma sanayisin de böylesine kıymetli buluşları yapanların akibetlerinin sonları sanırım diğer bilim adamlarını derinden düşündürür.
Casusluk olayların da bu olaylar çok görülmüştür ancak kendi vatanı için
çalışan bu mühendisler yine vatanları için öldüler.
Allahtan rahmet diliyorum
borcugin
05-23-2007, 08:45 AM
S.A.
Kırgızistan'da da Ulusal yazılım ve savunma konusunda adım atılınca Başbakan'ı bürosundaki su ile zehirlediler. Adamcağız 2 gün komadan sonra kendine gelip zehirlenme tedavisi gördüğünü basına açıkladı.
Orda bu işi Rusya yaptı eminim. Bizde de yapsa yapsa Amerika ve onun yerli uşakları yapmıştır.
MIKES-ASELSAN-HAVELSAN gibi kuruluşlar son yıllarda büyük bir atılım yaparak savaş uçaklarından tutunda bir çok sivil haberleşme, uçuş, güvenlik ile ilgili yazılımları bitirdiler. Şu anda dünyanın tüm F-16 uçaklarında Türk ve İsrail yazılımcılarının programları çalışıyor. Hey be ne günlerdi anımsarsınız, Amerika bize f-16 uçaklarını vermiş ama yazılımlarını vermemiş uçaklarımız yıllarca manuel olarak uçuş yapmıştı, ama şimdi patent yasaları gereği bazı modifikasyonları yapma hakkı bize geçince ve onlardan daha iyi yazılım yapılmaya başlanınca işin içine CIA ve onun yerli işbirlikçileri girdi. Kıskançlığınızdan dibiniz düşsün şerefsizler. Ayrıca dünyada gece savaşı yapabilen 5 ülkeden birisiyiz ve bunun arkasındaki yazılım ile teknoloji MIKES tarafından üretildi. O kuruluşlarda çalışan bir çok arkadaşım ve öğrencim var. İnşallah onlara da birşeyler yapılmaz, en azından yapılırsa da bunun arkası araştırılır. Aman çocuklar dikkat!!!
Selametle.
bozkurt_46
06-02-2007, 06:12 AM
**ASELSAN'DAKİ SIR ÇÖZÜLDÜ ( 3 intiharın sırrı )**
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar F-16 üretim merkezi TAI de uçakların dost-düşman tanımlamasını yapan elektronik sistemi, bir tane dahi Türk mühendisin bile giremediği bir bölümde üretiliyordu. * *Bu sistem Türk F-16 sının bir uçak ile karşılaştığında karşıdakinin dost mu düşman mı olduğunu pilota iletiyordu. Yalnız burada bir sorun vardı.Bir Türk F-16 sı stratejik kadim dostlarımızdan (!) ABD, İngiliz veya Yunan uçaklarından biri ile karşılaştığında onları DOST görüyordu. Bu da bir savaş halinde Bu kadim dostlarımızın (!) bizi sinek avlar gibi avlayabilmesi anlamını taşıyordu. ASELSAN mühendisleri 6 ay gibi kısa bir sürede ABD tarafından bize güdülen bu uçak tanıma
sisteminin hakimiyetini lehimize çevirmeyi başardı. ABD'nin yıllarca çalışarak kurduğu tezgah, dahi Türk mühendisleri tarafından kısa bir zamanda bertaraf edilmişti.
**Peki dahi mühendislerimiz şimdi ne ile uğraşıyorlardı?**Kadim dostumuz (!)
ABD, sadece uçak tanıma sistemini elinde tutma kozunu elinde bulundurmuyordu. Bundan daha vahim ve önemli bir kozu var:* *ABD, herhangi bir savaş veya askeri operasyon sırasında ABD tarafından satılmış veya modernize edilmiş elektronik sisteme sahip uçak,helikopter,tank, zırhlı birlikler, izleme sistemleri gibi hayati araçları **UYDUSUNDAN VERDİĞİ BİR EMİR İLE SAF DIŞI BIRAKABİLİYOR.* *Yani, kendi yaptığı bu elektronik sistemler istendiği anda uzaktan kumanda misali uydulardan kontrol edilebiliyor. Bu Türk Ordusunun savaş başlamadan yenilgisi anlamına geliyor. **İşte 3 dahi mühendisin katlinin nedeni :**ASELSAN mühendisleri, uçak tanıma sistemlerinin MİLLİLEŞTİRİLMESİ konusundaki başarısından sonra, benzer bir başarıyı bu ABD güdümlü elektronik sistemlerinin kontrol dışı bırakılması, uydu müdahalesini bertaraf edecek yeni elektronik sistemlerin geliştirilerek silahlı gücümüzün MİLLİLEŞTİRİLMESİ için çalışıyorlardı. Bunlardan 3 gencimiz kadim dostumuz (!) tarafından ŞEHİT edildi. **Dostumuz bu sistemi EŞREF BİTLİS PAŞA'NIN ŞEHİT EDİLMESİNDE DE içinde bulunduğu helikopterde kullanmıştı.
**Uyumaya devam etmek isteyenler, UYUMAYA DEVAM EDİN!**
===================================
>> Kimden : Adnan KOSA (P.Kd.Ütğm.(1998-184))
>> Tarih : 21 Mart 11:47
>> Konu : İLET : [Teknolojimize sahip çıkalım....]
*Tarih: 7 Ağustos 2006*
*Yer: Pursaklar-Ayancık Yolu(Ankara)* Aselsan'da çok önemli projolere imza atan 31 yaşındaki makine mühendisi Hüseyin Başbilen bir aracın içinde ölü bulunuyor. ODTÜ mezunu mühendisin sol el bileğinde ve boynunda kesik izleri var. Otopsi sonucu "intihar etmiştir"deniliyor.
*Tarih: 16 Ocak 2007*
*Yer: Gölbaşı(Ankara)* Aselsan'da çalışan ODTÜ mezunu elektrik mühendisi 30 yaşındaki Ali Ünsem Ünal aracının içinde tabancayla intihar ediyor.3 yıldır Aselsan'da çalışan mühendis ölüyor.
*Tarih: 26 Ocak 2007*
*Yer: Batıkent(Ankara)* 26 yaşındaki ODTÜ mezunu elektrik mühendisi Evrim Yançeken evinde intihar ediyor. 2 yıldır ASELSAN'da görev yapan 26 yaşındaki Evrim Yançeken, 7. kattaki evinin pencerisinden atlıyor. Genç mühendis ölüyor.
Yüksek lisans yapan genç mühendisin, uzun süredir tez için çalıştığı ve bu nedenle psikolojisinin bozulduğu iddia edildi. Bir de intihar notu bırakmış: "Artık *dayanamıyorum. Psikolojim çok bozuldu. Yüksek lisans tezimle ilgili büyük sıkıntılar yaşıyorum. İntiharımdan kimse sorumlu değil. Ailemin üzülmesini istemiyorum.* ***7 Ağustos'taki ilk intiharda şüpheler vardı. Mühendis Hüseyin Başbilen'in vücudundaki kesikler için "kendi yaptı" dendi.
***Gölbaşı'ndaki 2. intihar da mühendis Ali Ünsem Ünal,aracının içinde başından vurulmuş bulundu. "İntihar etti" dendi.
***Batıkent'teki 3. intiharda ise Evrim Yançeken intihar notunu yazıp 7. kattan kendini attı.
Dikkat ederseniz 3 ölüm de farklı biçimde gerçekleşiyor. 3 farklı intihar metodunu uyguluyor mühendisler. İntiharlar son 6 aya sıkışmış. İlginç. Aselsan, TSK'nın dışa bağımlılığını azaltmak için kurulmuş bir şirket. En önemli özelliği aviyonik bakımından bunu büyük ölçüde başarmış olması. Bu aviyonik meselesi çok önemli. 650 milyon dolara F-16'larımızı ABD modernize edecek ya, işte o uçaklarda bizimkilerin yapamadığı tek şey aviyonik sistemler. Dışa bağımlılık o yüzden. Türkiye'nin en parlak üniversitesinden mezun olmuş 3 parlak mühendis. Türkiye'nin en parlak kuruluşlarından birinde iş buluyorlar. Türkiye standartlarına göre hayli iyi maaş alıyorlar. Ve "yüksek lisans tezi sıkıntısı" onları intihara sürüklüyor. Yüksek lisans neden yapılır? Daha iyi maaş, daha iyi mevkii için. Adam zaten 26 yaşında bunu başarmış. Diğerleri de...
Aselsan'ın internet sayfasına giriyorum,intiharlarla ilgili tek açıklama yok. Türkiye'nin en gözde kurumunun 3 mühendisi intihar ediyor, herkes "sus-pus". Ölenler Aselsan'ın çalışanı değil yalnızca, Bu ülkenin yetiştirdiği beyinler, Olay sadece "ruhsal sıkıntı" ise, ilk intiharın ardından çalışanlarına yönelik tedbir almayan Aselsan yönetimi yine kusurlu sayılır. Türkiye'nin en gözde mühendisleri bu ölümleri görünce Aselsan'da çalışmak ister mi? Kurum, adeta içine kapanarak kendi bacağına kurşun sıkmış olmuyor mu? Yanıtı gizlidir ama yine soralım: Bu mühendisler hangi proje üzeride çalışıyorlardı? Geleceklerini garanti altına almış 3 kişinin ard arda intihar etmesini "yüksek lisans" notu açıklamaya yetmiyor.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.