PDA

View Full Version : Kader

Gokboru
04-20-2007, 10:08 AM
Gecmisten beri din ile ilgili kafama takilan tek bir soru var.

Kader nedir? Bir senaryo mudur?
Ozgur irade nedir? Secimleri biz mi yaoiyoruz yoksa Tanri istedigi icin mi seciyoruz?

Tanri yarin ne yapacagimizi biliyor mu? Biliyorsa bizi neden yargiliyor?
Dogmadan once cennete yada cehenneme gidecegimiz belirlenmis midir?

Kaynaklar ile birlikte yanitlarinizi bekliyorum arkadaslar!

Ahde Vefa
04-20-2007, 10:21 AM
Allah Teâlâ'nın elbette yaratılmış her şeyi kuşatan iradesi ve kudreti vardır ve her şeyi yalnızca O yaratır. Ancak O'nun adalet sıfatı da vardır, kendisine zulmü kendisi haram kılmıştır. Adalet ve zulmün Allah için anlamı, bizim anlamayacağımız, bilemeyeceğimiz bir anlam değildir; Kitabında adalet ve zulümden söz etmiş, kullarına bu kavramları açıklamış, kendisinin de bu kavramlar çerçevesinde adil olduğunu, zalim olmadığını bildirmiştir. Eğer Allah bir yandan kulların ne yapacaklarını, onların iradeleri dışında belirleyip bir tarafa yazsa, onları bu fiillere mecbur kılsa, öte yandan da "Niçin şunu yaptın, bunu yapmadın" dese, bazı yapma ve yapmamalara ceza verseydi adil olmazdı. İşte kaza, kader, kulun irade hürriyeti, fiili konuları konuşulurken, düşünülürken mutlaka yukarıda ortaya koyduğumuz esas çerçevesinde düşünülmelidir.
Özetle kulun da kendine mahsus bir küllî bir de cüz'î iradesi vardır. Küllî irade, fiile uygulanmadan var olan ve bütün seçenekleri kapsayan (yapmaya da yapmamaya da karar vermeyi sağlayan) iradedir. Cüzî irade ise bunun bir seçeneği için kullanılan (yapma veya yapmamayı seçen) iradedir. İnsanlar sorumlu tutulacakları fiilleri yapıp yapmamakta hürdür, bu sebeple de yapınca veya yapmayınca sorumlu olurlar. Allah her şeyi, zaman ve mekan engeli olmadan bildiği için, zamanı gelince kulun, serbest iradesi ile neyi seçeceğini de bilmekte ve onu yazdırmaktadır. Eskilerin deyişi ile "ilim maluma tabidir"; olan, Allah öyle bildiği ve yazdığı için değil, bilgi, öyle olacağı içindir; serbest seçim ve irade ile öyle yapılacağı için öyle bilinmiştir. Hidayet ve dalalet, doğru veya eğri yolda olmak, bunlara yöneltmek de öyledir; Allah kulunu, onun isteği dışında saptırıp da sonra "Niçin saptın" diye sormaz. Kul doğru yolu seçerse Allah da onu murad eder, eğri yolu seçerse Allah da onu -kulun ek bir irade ve fiili bulunmadan- engellemez. Kullar hidayet ve dalalet konusunda Allah'a dua ederler; mesela işte bu fiil (dua), kendi iradeleriyle yanlış yola girmek isteyenlerin Allah tarafından engellenmesi için bir ek fiil, ek irade sayılabilir.
Kaza, kader, kulun iradesi, kudreti, fiili, sorumluluğu konularında benim anlayış ve inancım özetle bundan ibarettir; hem ilgili nasları hem de İslam tarihi boyunca bu konuda ortaya çıkmış görüşleri, açıklamaları gözden geçirdikten sonra bu sonuca varmış bulunuyorum.

Hayrettin Karaman

Gokboru
04-20-2007, 11:32 AM
Allah her şeyi, zaman ve mekan engeli olmadan bildiği için, zamanı gelince kulun, serbest iradesi ile neyi seçeceğini de bilmekte ve onu yazdırmaktadır.Bizi gunaha yada sevaba, kufre yada imana meyilli olarak yaratan Tanri degil mi?

Soyle dusunun, siz bir makine programladiniz. O makinenin duzgun calismamasi makinenin sucu mu yoksa sizin sucunuz mu olur?

Bu konuda cok arastidim ancak gercekten tatmin edici bir yanit bulamadim. Kesinlikle bunun bir yaniti var ancak...

teginalp
04-20-2007, 01:02 PM
Bizi gunaha yada sevaba, kufre yada imana meyilli olarak yaratan Tanri degil mi?

Soyle dusunun, siz bir makine programladiniz. O makinenin duzgun calismamasi makinenin sucu mu yoksa sizin sucunuz mu olur?

Bu konuda cok arastidim ancak gercekten tatmin edici bir yanit bulamadim. Kesinlikle bunun bir yaniti var ancak...

İnsanın genetik yatkınlığından bahsediyorsan, belli oranda atalarımızın günah veya sevaplarından bize düşen paydır.
Bilinç veya ruhsal düzeyde insan tam anlamıyla sıfır bile dememek gerekir iyiye-güzele doğruya meyilli olarak yaratılır. Ondan sonraki şekillenme (meyillenme) ler tamamiyle insanın terbiyesi (eğitim) ile ve sonunda kazandığı bilinçle ilgili bir durumdur.

Senin deyiminle düzgün çalışan makineler Meleklerdir ve onlar yaradılıştan düzgün çalışmaya programlandıkları için hesap da söz konusu değildir.
Hesap, programları kendi ve yakın çevresinin ellerinde olanlar içindir.

Kaza ve kader konusu, biraz zorlayıcı bir konudur.
Yazıldığı için mi yapıyoruz yoksa yapacağımız için mi yazılıyor?
Sorumluluk yazanda mıdır? Yapanda mı? diye soruyorsun herhalde.

Gokboru
04-20-2007, 01:20 PM
Kaza ve kader konusu, biraz zorlayıcı bir konudur.
Yazıldığı için mi yapıyoruz yoksa yapacağımız için mi yazılıyor?
Sorumluluk yazanda mıdır? Yapanda mı? diye soruyorsun herhalde.Evet oyle.

Tanri kisiye ozgur irade ile secme yetkisi vermistir.
Bununla birlikte hayati boyunca belki kattrilyonlarca secenek sunmustur ve secimi kisiye birakmistir. Ama burada bir sorun var. Tanri benim o seceneklerden hangisini sececegimi onceden biliyor muydu? Bunu kaderime yazmis miydi? Yoksa bilmiyor mu?

Bilmiyorsa kader yoktur!!!
Kader varsa bilmek zorundadir!!!

Konuyla ilgili aciklayici bir ayet sunabilecek olan varsa memnun olurum.

teginalp
04-23-2007, 05:10 AM
Biraz gecikti araştırıp birşeyler bulmam ama na'parsın KADER işte.
Dİyanet işlerinin Kura'anı Kerim ve Türkçe Meali (http://www.diyanet.gov.tr/kuran/default.asp)sayfası güzel hazırlanmış.

Yanılmıyorsan bir de Nuzül sırasına göre istek vardı. Burada mevcut.

Fihristin KADER bölümünde yazanlardan seçtiklerim aşağıda.
İstersen daha detaylı araştırma yapabilirsin.

27/75- Gökte ve yerde gâib (gizli) hiçbir şey yoktur ki apaçık bir Kitap’ta (Levh-i Mahfuz’da) olmasın.

57/22- Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde uğradığınız hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.

6/59- Gaybın anahtarları yalnızca O’nun katındadır. Onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı da bilir. Hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin. Yerin karanlıklarında da hiçbir tane, hiçbir yaş, hiçbir kuru şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Allah’ın bilgisi dahilinde, Levh-i Mahfuz’da) olmasın.

85/22- O korunmuş bir levhada (Levh-i Mahfuz’da)dır.

9/51- De ki: “Bizim başımıza ancak, Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O bizim yardımcımızdır. Öyleyse mü’minler, yalnız Allah’a güvensinler.”

yavuz
04-23-2007, 07:16 AM
Benim de aklıma geliyor bazen bunlar... Ama düşünmek istemiyorum.

Karayılan
04-23-2007, 04:10 PM
9/51- De ki: “Bizim başımıza ancak, Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O bizim yardımcımızdır. Öyleyse mü’minler, yalnız Allah’a güvensinler.” Oyleyse iradenin gorevi nedir?

Asiri alengirli bir mevzu bu :D

benay
04-23-2007, 04:16 PM
Insan kendini yaptiklariyla kendini yaratir, her insan kendi hayatini bir eser yapar, kader belki kotu olaylarin basimiza geldiginde kendimizi teselli etmek icin kullaniliyor...

"Allah'a sukur ateist'im"

Aybike
04-23-2007, 04:57 PM
kız sen ne zaman ateist oldun...

benay
04-23-2007, 06:02 PM
kız sen ne zaman ateist oldun...
Genetik, ailem dinsiz...

borcugin
04-23-2007, 06:07 PM
S.A.

Şimdi gençler kızacaklar ama yahu kardeşim bizim zamanımızdaki Ateistler şimdikilerden daha bilgili, akıllı ve saygılı idiler. Bunlar Ateist, Deist falan değil. Tamamı Lumpen. 3-5 yıl uykusuz kalıp kitap okumadıkları için hem bilgisizler hemde cahil cesaretleri var. Bilgisizlikten utanmak ah bağışlayın utanMAMAk büyük bir paye olmuş günümüzde. Tam Yahudi taktiği. Nasıl da işliyorlar bunları Aman Allah'ım inanılması güç. Yazık.

Selametle.

yavuz
04-25-2007, 12:43 PM
Genetik, ailem dinsiz...

Genetik olan şeyler dünyada kalır, ruhun kalacak mı?

benay
04-25-2007, 02:48 PM
Genetik olan şeyler dünyada kalır, ruhun kalacak mı?
Oldugunde hic bir sey hissetmiyorsun, bedenin'de ruhun'da olmus oluyor...Beden ruh'suz YOK'tur, ruh'suz beden'de YOK'tur.

BOZ-OK
04-26-2007, 01:17 AM
Bizi gunaha yada sevaba, kufre yada imana meyilli olarak yaratan Tanri degil mi?

Turansoyu,

Kader meselesi Islam bilginlerinin uzerinde en cok tartistiklari konulardan birisidir ve bir cok Islam bilgini bu konuda farkli gorusler one surmuslerdir cunku konu gercekten anlasilmasi guc bir konu... Ben kisisel olarak Imam Maturidinin bu konudaki goruslerine daha cok deger veriyorum... Onun bu konudaki gorusunu kisaca anlatmak icin soyle bir soru sorulabilir,

"Meteoroloji yarin yagmur yagacak dedigi icin mi yagmur yagar, yoksa meteoroloji yarin yagmur yagacagi bilgisine sahip oldugu icin mi yagmurun yagacagini soyler?"

Bu arada, kader konusunu gercekten anlamak isteyen arkadaslara uzay-zaman iliskisini ve Einstein'in gorcelilik teorisini arastirmalarini siddetle tavsiye ederim, aslinda sorunun yaniti orada gizlidir... :-)

BOZ-OK
04-26-2007, 01:54 AM
Oldugunde hic bir sey hissetmiyorsun, bedenin'de ruhun'da olmus oluyor...Beden ruh'suz YOK'tur, ruh'suz beden'de YOK'tur.

"Bedenime sahip olabilirsin ama ruhuma asla" sozu bosuna mi soylenmis yani? :cool:

yavuz
04-26-2007, 08:32 AM

Dünyaya nasıl geldin sen? Gökten zembille inmiş olacaksın herhalde...

Ruhunu da promosyon gereği vermişlerdir, bedenin yanında. Gerçi, sen ruhsuz da yönetirsin bedeni, "bilim"de yeri çok böyle şeylerin.

"Topraktan gelip, toprağa gideceğine" mi inanıyorsun? Yanılıyorsun... Allah'tan geldin ve Allah'a gideceksin. Tabi haklısın da bir noktada... Sonuçta böyle düşünürsen, anca toprağa, yerin yedi kat dibine gidersin.

Ölünce, yok olup gideceğimizi var sayalım, ben yine dirileceğime inanırdım. Bir umut, bir ışık hiç mi olamaz? "Ya dirilmezsek?" diyebilirsin. Dirilmezsek, zaten emeklerimizin tümü boşa gitmiş olacak, ahirete verdiğimiz emekler de onların yanında giderler, bir kayıp olmaz... Ya dirilirsek ne olacak?

benay
04-26-2007, 04:20 PM
Yavuz istersen, bir senaryo cizelim...
Ben oldum, dirildim ve biletimi alip Allah'a dogru ucuyorum...

Allah :

Ben sana benim icin kul ol diye yasatmadim mi ??!!!!

Benay'in ruhu :

Sizin koleniz olmamiz icin mi yasatiyorsunuz, Islam insanlarin daha fazla ezilmesini emrediyor. Ben bu din'e bana insanlik ve dusunce verdiginiz icin meger girmemisim.

Allah :

Sana akil verdim, kullanip Musluman olsaydin !

Benay'in ruhu :

Beni o halde Arap etseydiniz, cahil, okumamis, aylesinin kolesi, genc yasda zorla kocaya verilmis bir Arap kizi etseydiniz.

Allah :

Senin kader'in boyle cizildi, kusura bakma canim

Benay'in ruhu :

O halde beni cehenneme yollamaya hakkiniz yok

Allah :

Allah herseyi yaratan ve yapan'dir, o ne isterse o'dur.

Ve benay Cehennem'de sonsuz olarak cayir cayir yaniyor...
Sucu bazi kosullarda dogmakmis, annesinin babasinin'da sucu var, onlar'da yataga girmeselerdi.

BOZ-OK
04-26-2007, 04:28 PM
onlar'da yataga girmeselerdi.

Canim her yataga giriste cocuk yapmak zorunda degiller ki, yataga girsinler yine (veya girmeden de olur aslinda) ama cocuk yapmasinlar...:cool:

Aybike
04-26-2007, 04:39 PM
ben seni yapan annene iki laf ederdim ya..Neyse...
bak canım benaycım..
Senin yaratılman kader..
Ama senin yetiştirilmen ise kaderin cilvesi...:)
sen kafana gore yazmışsın senaryonu...Ama gercek başka..sen oraya gidince,Allahın karşısında cingene palamutu gibi olan dilinin konuşabileceğinimi sanıyon bakim..Kem kum lere alış bence..:)

benay
04-26-2007, 04:39 PM
Canim her yataga giriste cocuk yapmak zorunda degiller ki, yataga girsinler yine (veya girmeden de olur aslinda) ama cocuk yapmasinlar...:cool:
Belki biraz daha bekleselerdi, erkek "maddeler" girip bir erkek cocuk dogabilirdik, biraz daha bekleselerdi Muslumanliga bagli olacak bir cocuk olabilirdik...

Buna'da Kader diyelim bari...

benay
04-26-2007, 04:45 PM
Aybike Allah'a gitmeden once sizden tavsiyeleri almayi unutmam, Arap'ca mi ogrencem, Turkcemi gelistirmelimiyim diye size baya soru soralim, gittiniz gibi geldi'de bana...

Aybike
04-26-2007, 04:48 PM
evet gittim geldim bi kere..
arabca muhim değil...turkce yeterli..sen turkceyi dene..:)
tecrube ile sabittir emin ol...:)

benay
04-26-2007, 05:01 PM
evet gittim geldim bi kere..
arabca muhim değil...turkce yeterli..sen turkceyi dene..:)
tecrube ile sabittir emin ol...:)
Yok, yok ben sizi yanima alaaaaaaacaaaaaaaaaam, Aybike haaanim, sizin Turkcenizee ben hayraanim, siz beniiii kurtalirsiniiiizzzzz.

yavuz
04-27-2007, 08:05 AM
Sucu bazi kosullarda dogmakmis, annesinin babasinin'da sucu var, onlar'da yataga girmeselerdi.

Suç değil o, sınav...

Benim suçum ÖSS'ye girmek mi? ;)

Annen ile babanın ne suçu var; sen de girersin yatağa vakti gelince, suçlu mu olcan? Aaa, ne ayıp. İstiyorsan forumdan bulalım gönüllü, "yatak nasıl katlanır" uzmanımız çoooook... :lool: (Tövbe tövbe)

Tövbekar gama :lol:

benay
04-27-2007, 08:45 AM
Suç değil o, sınav...

Benim suçum ÖSS'ye girmek mi? ;)

Annen ile babanın ne suçu var; sen de girersin yatağa vakti gelince, suçlu mu olcan? Aaa, ne ayıp. İstiyorsan forumdan bulalım gönüllü, "yatak nasıl katlanır" uzmanımız çoooook... :lool: (Tövbe tövbe)

Tövbekar gama :lol:
Bence en iyisi kaderleri daha once bellirten, astrologlara, falcilara...sormak veya bir hoca'ya
Cuma gunu yatsak daha hayirli cocugumuz mu olacak ?
Astrologlara'da hangi burcla yatmamiz gerektigini, akilli bir cocuk icin...

Daha iyisi vaktini, yerini, prezervatif markasindan pozisyona kadar sormak gerekir, bize cennetlik bir cocuk getirir mi ?

Kader'in gordugun gibi anlasilan bir anlami yok, insan yaptiklariyla kendi hayatini bir eser yapar, bu buyuk bir gucun eseri degil, ancak kendinin'dir.

benay
04-27-2007, 03:41 PM
Bir deneyelim istersen, yarın nasıl?

Ben gönüllüyüm... 9 ay sonra deneyimiz başlamış olur, 30 yıl sonra çocuğumuz adam olmazsa öldürürüz, denek nasıl olsa... :lol:

Tövbekar gama verse 2 :lool:
Soyle bakim,

Sevgilin mi terk etti ? Cok mu oldu ? Zaman gecmiyor dimi ? Yarin biraz cok aceleci geldi'de

Ama yinede saol, ben risk almim, cocuk kaybetme acisi cok zordur ama senin altin kalpli ve yardimsever oldugunu bilmiyordum, hayirli islerle ugrasdiginida hic bilmiyordum ve bu iyi niyetin icin tesekkur ederim Yavuz...

yavuz
04-27-2007, 05:12 PM
[QUOTE=benay;696163]Ama yinede saol, ben risk almim, cocuk kaybetme acisi cok zordur ama senin altin kalpli ve yardimsever oldugunu bilmiyordum, hayirli islerle ugrasdiginida hic bilmiyordum ve bu iyi niyetin icin tesekkur ederim Yavuz...

Belli etmem ben; "iyilik yap, denize at"... ;)

Karayılan
04-27-2007, 05:14 PM
o ne la cocuk mu peydahlayacaksiniz simdi de :D

yavuz
04-27-2007, 05:15 PM
o ne la cocuk mu peydahlayacaksiniz simdi de :D

Bu arada "Turan" kelimesi, İbranice'de "Allah" manasına geliyormuş. (Esma-ül Hüsna'dan yani.) ;)

Karayılan
04-27-2007, 05:21 PM
bilemem, bizim icin Turk'un ulkesi demek.

benay
04-28-2007, 12:15 AM
Yavuz sen avatarimdaki resme bakarak tahrik olmus olmayasin ?

ilk kez 18 yas alti "cocuk yapma" teklifi aldimda,

arada gozlerini kapat, gecer boyle seyler...

Mgas
04-28-2007, 04:52 AM
Yavuz istersen, bir senaryo cizelim...
Ben oldum, dirildim ve biletimi alip Allah'a dogru ucuyorum...

Allah :

Ben sana benim icin kul ol diye yasatmadim mi ??!!!!

Benay'in ruhu :

Sizin koleniz olmamiz icin mi yasatiyorsunuz, Islam insanlarin daha fazla ezilmesini emrediyor. Ben bu din'e bana insanlik ve dusunce verdiginiz icin meger girmemisim.

Allah :

Sana akil verdim, kullanip Musluman olsaydin !

Benay'in ruhu :

Beni o halde Arap etseydiniz, cahil, okumamis, aylesinin kolesi, genc yasda zorla kocaya verilmis bir Arap kizi etseydiniz.

Allah :

Senin kader'in boyle cizildi, kusura bakma canim

Benay'in ruhu :

O halde beni cehenneme yollamaya hakkiniz yok

Allah :

Allah herseyi yaratan ve yapan'dir, o ne isterse o'dur.

Benay anlamadıgın bir sey var biz muslumanlar da yaratan bizim babamız degildir. O'nu hıristiyanlarda bulursun bu dinde degil.

Bir seyleri onun bunun agzından bulup kendinize islam profili cizmeyin. Ben bir aralar Kur'an'ı okumadıgım icin musluman olamayacagımı dusundum. Bu sure icerisinde cesitli din arastırmaları yaptım hatta oturup kendi felsefi gorusumu yazmaya basladım. Yaratanın insana bir beyin verdigini bu yolda islamın zorunlu olmadıgını dusunuyordum. İlk arastırmalarımda islam banada senin gibi geldi ilk basta tum dınleri insanları disipline edici bir varyasyon olarak goruyordum ancak sonraları bir seyi kavradım. "Bir seyleri kucuk gordugunuzde belki anlayamadıgınızdandır belki siz kucuksunuzdur" Bu arada basımdan bazı olaylar gecti ve bakısım degisti ana gore buyudu. Bu arada kavradım. Ben koru korune inananlardan degilim.

benay
04-28-2007, 06:18 AM
Mgas bende kuran'da bazi ogrendiklerim var, oldurme, dovme gibi siddetli yazilar oldugunuda inkar etmemek lazim. Ben sadece Islam dininin insana pek uygun olmadigini dusunuyorum ve masallara kucuklugumuzde cok inandik, hayal etmeyide biraktik...ama sunu diyeyim Muslumanlar'in dinini pek sevmesemde senin gibi cok iyi Musluman oldugunuda biliyorum.

Mgas
04-28-2007, 09:37 AM
Mgas bende kuran'da bazi ogrendiklerim var, oldurme, dovme gibi siddetli yazilar oldugunuda inkar etmemek lazim. Ben sadece Islam dininin insana pek uygun olmadigini dusunuyorum ve masallara kucuklugumuzde cok inandik, hayal etmeyide biraktik...ama sunu diyeyim Muslumanlar'in dinini pek sevmesemde senin gibi cok iyi Musluman oldugunuda biliyorum.

Yine tekrarlıyorum Yaratan bizim babamız degil. İpler onun elinde karsısına cıkıp "bu haksızlık" diyemezsin cunku o senin baban degil. Hak o'dur hakkı o belirler. Daha oncede dedim siddet,kan...bunlar bizim dogamızda var. Hadi insanlar din gibi seyler tarafından programlandı bu yuzden siddet uyguluyorlar ama bak hayvanlara. Onlarda din gibi bir sey yok ama siddet onlarda da var. Ben bu yuzden islama baglıyım cunku dogada olan gercekte olan islamda var.

benay
04-28-2007, 11:22 AM
Tamam Mgas ama birseyi unutmaman gerekir, bilim bence Allah'in oldugunu veya olmadigini coktan ispatlamis'tir. Sosyal hayat bile Islam'a uygun olmuyor, diyelim Allah var ve bize 3 kitap gondermis, insanlar birbirini oldursun diye herhalde, o kitaplara uyman gerekir, Islam orneginde Seriat var, simdi Seriatla bir hayat mumkun mu ? Cok az kisi Seraitla yasayabilir...

benay
04-28-2007, 11:58 AM
Ablacığım, başımı göğsüne bastırıp uyutur musun beni, bu iyiliğinden sonra? :lol:

Tövbekar gama verse 31 :lool:
Istersen ustune sutunude icirteyim, bak nasil buyuyup adam olacan.

Mgas
04-28-2007, 12:09 PM
Tamam Mgas ama birseyi unutmaman gerekir, bilim bence Allah'in oldugunu veya olmadigini coktan ispatlamis'tir. Sosyal hayat bile Islam'a uygun olmuyor, diyelim Allah var ve bize 3 kitap gondermis, insanlar birbirini oldursun diye herhalde, o kitaplara uyman gerekir, Islam orneginde Seriat var, simdi Seriatla bir hayat mumkun mu ? Cok az kisi Seraitla yasayabilir...

Bilimin sencesi bencesi mi var? Bence su 120 de sence 80 de kaynıyor diye bir sey tok su 100 derecede kaynar o kadar. Bilim bize ilk organizmanın nasıl meydana geldigini soyleyebilir mi? Bilim bize organizmanın olmayan bir seyden var oldugunuda soyleyemez. Bilim bir seyin yoktan var olamayacagını kabul etmistir. Eskiden pislikten,bugdaydan kurbaga,fare,bocek...gibi canlıların kendi kendine olustuguna inanılırdı sonra Pasteur amca cıktı ve hicbir seyin yoktan var olamayacagını kanıtladı ve artık bu bir bilim. Yani simdi bilm acıklayabilir mi ilk yasayan organizma nasıl meydana geldi? Hayır. O halde ben bilimin acıga kavusturamadıgı bu noktada olaganustu tarafından yaratıldıgımıza inanıyoum.

Henuz anlayamadın galiba. Allah senin baban degil "O"na sitem kar etmez. O senin yaratıcın sen bas kaldırsan n'olur? O nasıl isterse oyle iste. Zoruna mı gidiyor? Sanırım bir ceylan bizim gibi dusunseydi aslanların kendilerini yemesi baya bir zorlarına giderdi. O oyle istiyorsa oyle.

Mgas
04-28-2007, 12:11 PM
Bu arada Yavuz ve Benay tartısmanızın seviyesi cok dustu. Dikkatli olun lutfen.

benay
04-28-2007, 12:14 PM
Bilimin sencesi bencesi mi var? Bence su 120 de sence 80 de kaynıyor diye bir sey tok su 100 derecede kaynar o kadar. Bilim bize ilk organizmanın nasıl meydana geldigini soyleyebilir mi? Bilim bize organizmanın olmayan bir seyden var oldugunuda soyleyemez. Bilim bir seyin yoktan var olamayacagını kabul etmistir. Eskiden pislikten,bugdaydan kurbaga,fare,bocek...gibi canlıların kendi kendine olustuguna inanılırdı sonra Pasteur amca cıktı ve hicbir seyin yoktan var olamayacagını kanıtladı ve artık bu bir bilim. Yani simdi bilm acıklayabilir mi ilk yasayan organizma nasıl meydana geldi? Hayır. O halde ben bilimin acıga kavusturamadıgı bu noktada olaganustu tarafından yaratıldıgımıza inanıyoum.

Henuz anlayamadın galiba. Allah senin baban degil "O"na sitem kar etmez. O senin yaratıcın sen bas kaldırsan n'olur? O nasıl isterse oyle iste. Zoruna mı gidiyor? Sanırım bir ceylan bizim gibi dusunseydi aslanların kendilerini yemesi baya bir zorlarına giderdi. O oyle istiyorsa oyle.
Dunya'da herhalde binlerce inanc var, Islam en iyi din oldugu soyleniyor, herkezin dini, inanci kendisi icin en iyidir.

yavuz
04-28-2007, 12:17 PM
Az daha bana tecavuz etcek, korkmaya basladim...

Şakacı gama... :lool: Korkacak birşey yok, beynim kontrolüm altında. Tanımıyor musunuz beni sanki? Tövbe tövbeeee...

Mgas
04-28-2007, 12:20 PM
Hm feministsiniz ya Erkek cirkeflesirse sizde ondan asagı kalmayacaksınız. Feminizminiz bu yuzden erkek taklitciliginden oteye gidemiyor. Tavır koyunun efendim.

Bu arada Yavuz sende bir Turk gencisin ve islam edebin var. Cinsel icerikli tartısmada olsa cocukluk yapıyorsun. Her defasında Tovbe edip yazmaya devam ediyorsun. YA bırak tamamen yırtılsın edebin ya da ona sahip cık. Edebini yamalıklı pantolana cevirdin.

yavuz
04-28-2007, 12:42 PM
yavuz sen adresine bir gözat sonra da banyoya koş

Şakaydı onlar, sildim şimdi de... Uzatmayın.

(Zaten tartışmayı bu boyuta getirirken, karşımdakinin "namus" kavramiyla ilgili bir takım bilgileri olduğunu düşünmüştüm.)

dila73
04-28-2007, 12:52 PM
çok çirkin kelimeler, hiç birinize yakışmadı :=(

Demir Kağan
04-29-2007, 02:57 PM
Seviyesiz iletilerin hepsini sildim, AYKIRI'ya da uyarı verdim. Geçici bir süre forumdan uzaklaştırılmıştır. Bu vakitten sonra forumun huzurunu bozan, karşısındaki kişinin fikirleriyle kendi fikirlerini savaştırmak yerine terbiyesizlik yapıp hakaret eden herkes forumdan süresiz uzaklaştırılacaktır.

yavuz
04-29-2007, 03:19 PM
Sırf Demirciiiiim yorulmasın diye, ben silmiştim zaten terbiyeden mahrum içeriğe sahip olan mesajlarımı... ;)