PDA

View Full Version : Kur'an dışı haramlar

daturkishulan
05-19-2007, 07:11 PM
hepimizin blidiği gibi kuranda bütün haram ve farzlar açıklanmıştır.ama kimilerine göre kuranda adı geçmese bile bazı şeyleri yemek,içmek ya da yaşamak yasaklanmıştır.örneğin midye yemek ya da erkeklerin ipek-altın kullanması.
peki bu yasaklar kuranda geçmiyorsa nasıl haram kılınmış oluyor??allah resulallahtan sonra ek eşantiyon bi kitap mı yollamış bu kuralları içeren?

işte size meshebin dine açtığı yaralardan bi örnek daha...

kimine göre at yemek haram,kimine göre müzik dinlemek(ama tef helalmiş,telli çalgılar harammış ,araplar kullanmadığı için,bilmem anlatabildim mi),hatta bazılarına göre sünnet sakalı kesmek bile haram!!!farz olmayan bişeyi terketmek nezmandan beri haram olduysa artık...

yazımı allah sözüyle bitirmek istiyorum

Şu bir gerçek ki, ilimsizlik yüzünden öz evlatlarını beyinsizce katledenlerle Allah`ın kendilerine verdiği rızıkları, Allah`a iftira ederek haramlaştıranlar gerçekten hüsrana uğramışlardır. İnan olsun, sapıtmışlardır onlar; hiçbir zaman doğruyu ve güzeli bulamazlar.
en'am 140

oğuz
05-20-2007, 04:28 AM
erkeklerin ipek-altın kullanması.

Bunla ilgili belgelerinizi alabilirmiyiz ?

Mesela Altın bir bileklik var kullandığım.Mesela kullandığım dolmakalemin ucu Altın.Arabanın anahtarlığı altın kaplama....

Au gama :mrgreen:

Mgas
05-20-2007, 04:45 AM
Ya bunun sana goresi bana goresi yok, capıtılıyor ama bakıon soyle bir sey var.

Mesala Kur'an da sarabın haram oldugundan bahsedilir. Ama biz tum alkollu icecekleri haram olarak kabul ediyoruz. Yani boyle seyler var ama bunun birde carpıtılmıs kısmı var. Her soylenen inanmamak gerek.

daturkishulan
05-20-2007, 08:06 AM
Bunla ilgili belgelerinizi alabilirmiyiz ?

Mesela Altın bir bileklik var kullandığım.Mesela kullandığım dolmakalemin ucu Altın.Arabanın anahtarlığı altın kaplama....

Au gama :mrgreen:

isterse tuvalet kağdın altın kaplama olsun gene haram değildir(örnek ossun diye dedim yoksa israf haramdır tabii).

altını ipeği haram kılanlar kendini allah yerine koyma cürretini gösteren çok merhum hadis yazar ve meshep kurucuları

Demir Kağan
05-20-2007, 08:09 AM
Hoca sen neye dayanarak boyle diyebiliyorsun onu diyoruz biz. :D

daturkishulan
05-20-2007, 08:12 AM
Ya bunun sana goresi bana goresi yok, capıtılıyor ama bakıon soyle bir sey var.

Mesala Kur'an da sarabın haram oldugundan bahsedilir. Ama biz tum alkollu icecekleri haram olarak kabul ediyoruz. Yani boyle seyler var ama bunun birde carpıtılmıs kısmı var. Her soylenen inanmamak gerek.

beyni uyuşturan kafa yapan her uyarıcı maddeyi kullanmak haramdır.ister esrar olsun ister votka,farketmez...

ama bazıları var ki islam yasakladı diye yıparlarını(parfüm) bile alkolsüz alıyorlar...alakası yok,nasıl domuz derisinden ayakkabı giyebileceksen,alkolü temizlik,yakıt ya da başka amaçla kullanabilirsin,yeter ki içme.

bi de bu tür insanlar sözde alkolü kullanmanın hertürlüsü yasak olduğu için yıparlarını bile alkolsüz alıyorlar ya,acaba bilmiyolar mı ki arabalarına koydukları benzinin %15i metanolden oluşuyor:lol: ,güler misin ağlar mısın...

daturkishulan
05-20-2007, 08:13 AM
Hoca sen neye dayanarak boyle diyebiliyorsun onu diyoruz biz. :D

kurana dayanarak,yeterli mi sence kaynak olarak???

kheshseriti1
05-20-2007, 01:12 PM
islamda her sey INSANA zararli haramdir...tamam.

deyrambel
05-20-2007, 02:35 PM
beyni uyuşturan kafa yapan her uyarıcı maddeyi kullanmak haramdır.ister esrar olsun ister votka,farketmez...

ama bazıları var ki islam yasakladı diye yıparlarını(parfüm) bile alkolsüz alıyorlar...alakası yok,nasıl domuz derisinden ayakkabı giyebileceksen,alkolü temizlik,yakıt ya da başka amaçla kullanabilirsin,yeter ki içme.

bi de bu tür insanlar sözde alkolü kullanmanın hertürlüsü yasak olduğu için yıparlarını bile alkolsüz alıyorlar ya,acaba bilmiyolar mı ki arabalarına koydukları benzinin %15i metanolden oluşuyor:lol: ,güler misin ağlar mısın...
baba onlarin beyinle ilgili problemi var
ameliyat oldugunda uyusturucu verirler aci cekmeden ameliyat olasin diye
ben onlari muhattab bile almam beyni dar adamlardir

uyusturuyu kendine eziyet icin kullanirsan tabi haram da olur zararli da olur
akil var mantik var

din doga kosullarina uyumludur akla ve mantiga

YUCE MUSTAFA KEMAL ATATURK UN EN begendigim sozu sudur
''bizim dinimiz en mukemmel dindir akla ve mantiga uygun hersey dine de uygundur''
nasil guzel bir soz

akla ve mantiga uygun dine de uygun demektir
sacma sapan cahil adamlarin yok parfumda alkol var yok domuz bilmem ne
yeter ya bu kadar
insan da biraz mantik olur

daturkishulan
05-20-2007, 03:04 PM
Allah pisliği akıllarını kullanmayanların üzerine yağdırır.

yunus100

vallahi de öyle yapıyor:?

daturkishulan
05-20-2007, 03:20 PM
baba onlarin beyinle ilgili problemi var
ameliyat oldugunda uyusturucu verirler aci cekmeden ameliyat olasin diye
ben onlari muhattab bile almam beyni dar adamlardir

uyusturuyu kendine eziyet icin kullanirsan tabi haram da olur zararli da olur
akil var mantik var

din doga kosullarina uyumludur akla ve mantiga

''bizim dinimiz en mukemmel dindir akla ve mantiga uygun hersey dine de uygundur''
nasil guzel bir soz

akla ve mantiga uygun dine de uygun demektir
yeter ya bu kadar

Gönderenin İsmi: Ayse Orhanova
Gönderenin Emaili: ayse_orhanova@abv.bg
Mesaj: Etil alkolle normal alkol arasinda ki fark nedir?Limon kolonyasi ve diger kolonyalari kullanmamiz caiz midir?Tesekkurler

Muhterem Kardeşimiz.
Kolonya hakkındaki sorunuzun fıkhi cevabı aşağıdadır. Alkolsüz parfüm demek etil alkolün eritici ortam olarak kullanılmadığı parfüm demektir. Ucucu yağlar ve yüksek oktanlı alkoller kullanılarak imal edilirler. Mesela hakiki gül yağı böyle bir parfümdür.
Sağlık ve selamet dileklerimizle
GIDA RAPORU

Soru: Abdestli iken kolonya, deodorant kullanılması abdesti bozar mı, namaza mani olur mu?
Hanefi alimlerine göre, Kolonya,parfüm ve deodorant gibi kokulu karışımlar abdesti bozmaz. Namaza da mani olmaz. Hanefi alimlerinin çoğunluğu bu görüştedirler. Ancak Şafii alimlerinin çoğunluğu ise, mecbur kalmadıkça kolonya gibi karışımında alkol bulunan şeylerden uzak kalmayı tavsiye etmişlerdir. Şayet bunlar bir yeri ıslatmışsa yıkamakla da temizlik sağlanır, bu sebeple Şafii’de de bir zorluk söz konusu olmaz. Takva ciheti ile meseleye bakılırsa, bu tür parfümleri kullanmamalı veya kullanılmışsa temas etmiş uzuvları su ile yıkamadan namaza durulmamalıdır. Allah(cc) daha iyi bilir

gezerken buldum...

gurkan
05-20-2007, 11:29 PM
hepimizin blidiği gibi kuranda bütün haram ve farzlar açıklanmıştır.ama kimilerine göre kuranda adı geçmese bile bazı şeyleri yemek,içmek ya da yaşamak yasaklanmıştır.örneğin midye yemek ya da erkeklerin ipek-altın kullanması.
peki bu yasaklar kuranda geçmiyorsa nasıl haram kılınmış oluyor??allah resulallahtan sonra ek eşantiyon bi kitap mı yollamış bu kuralları içeren?

Allah-u Teala Buyurdu Ki ;

.......Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının. Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı çetindir.

HAŞR 7

daturkishulan
05-21-2007, 04:51 PM
Allah-u Teala Buyurdu Ki ;

.......Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının. Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı çetindir.

HAŞR 7

De ki “Size Allah’ın hazineleri yanımdadır demiyorum, gaybı da (algılanamayanı da) bilmiyorum ve ben size bir meleğim de demiyorum. Ben bana vahyedilenden başkasına uymam.”

6Enam suresi 50

kuran kendi kendine dile gelip konuşacak değil ya...netekim kuran dediğmiz kutsal kitap betilmeden önce yalnızca sözden ibaretti.bu sözleri dünyaya duyurmak için ise resulallah seçilmişti.yani allahla konuşan kişi oydu,allah ın sözlerini bize bildiren de oydu,heralde buraya kadar hemfikiriz.

peki şimdi bi düşünelim resullaha domuzu kanı leşi haram kılan ayet vahyoldu ve o da halka duyurdu burda domuzu haram kılan peygamber mi allah mı?
tabiki allah ın haram kıldıklarının hepsi resulallahın ağzından çıkacak çünkü aracı olan o.
resulallah bize ne yasakladıysa biline ki ayettir,o kendinden,kendi başına buyruk konuşmaz.onun sözüne uyulacak ve bu sözün tümü de kurandır.

daturkishulan
05-21-2007, 04:57 PM
allah tek kural koyucudur! başkası onun yerine kural koyamaz.

resulallah kendisi haram kıldı farz kıldı kural koydu demek insanı dinden saptırır,kuralı koyan bir tek allahtır sorusunda adamı çelişkiye düşürür.

BOZ-OK
05-22-2007, 04:45 AM
Bre zindiklar, siz ulemadan daha iyi mi biliyorsunuz, yasak dedilerse yasak hemserim... Iste o kadar...:cool:

Gerci midye konusunda biraz ileri gitmisler ya, neyse... Midye dolmasinin bir kere bile tadina bakmadan fetva verilince boyle sonuclar cikabiliyor tabii.. Ohomm...:cool:

Saygi deger ulemaya not: Bir de yeni bilimsel gelismeler uzerine alkol kullanimi (hic olmazsa raki kullanimi) konusu tekrar gozden gecirilse... Sarhosken namaza yaklasma ayeti geregince ve o zamanlar promil olcer olmadigi icin alkolu tumden yasaklamis olabilirler, ama simdi zaman degisti, promil olcer bulundu, acaba diyorum buna hic olmazsa raki icin belli bir esneklik taninsa, ne bileyim mesela 50 promilden asagi olmasi durumunda haram olmasa falan fistik... Mumkun mu acaba? :cool:

kurshad
05-22-2007, 05:51 AM
Gerci midye konusunda biraz ileri gitmisler ya, neyse... Midye dolmasinin bir kere bile tadina bakmadan fetva verilince boyle sonuclar cikabiliyor tabii..

Midye, karides vs gibi deniz urunlerine mekruh diye Hanefi imamlar.
Maliki imamlar aslanlar gibi fetvayi vermis, denizden ne cikarsa yenir diye :D

Karidesi cok severim, ozellikle yasadigim yerde cikan karideslerin en ufagi Turkiye'deki "Jumbo" boyunda :cool:

gurkan
05-22-2007, 06:02 AM
allah tek kural koyucudur! başkası onun yerine kural koyamaz.

resulallah kendisi haram kıldı farz kıldı kural koydu demek insanı dinden saptırır,kuralı koyan bir tek allahtır sorusunda adamı çelişkiye düşürür.

Ey iman edenler! Allah'a itaat edin. Peygamber'e ve sizden olan ülülemre (idarecilere) de itaat edin. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz Allah'a ve ahirete gerçekten inanıyorsanız onu Allah'a ve Resûl'e götürün (onların talimatına göre halledin); bu hem hayırlı, hem de netice bakımından daha güzeldir.

NİSA 59

Allah cümlemize Hidayet nasib etsin.

Hanedan
05-22-2007, 06:22 AM

işte size meshebin dine açtığı yaralardan bi örnek daha...

kimine göre at yemek haram,kimine göre müzik dinlemek(ama tef helalmiş,telli çalgılar harammış ,araplar kullanmadığı için,bilmem anlatabildim mi),hatta bazılarına göre sünnet sakalı kesmek bile haram!!!farz olmayan bişeyi terketmek nezmandan beri haram olduysa artık...

yazımı allah sözüyle bitirmek istiyorum

Şu bir gerçek ki, ilimsizlik yüzünden öz evlatlarını beyinsizce katledenlerle Allah`ın kendilerine verdiği rızıkları, Allah`a iftira ederek haramlaştıranlar gerçekten hüsrana uğramışlardır. İnan olsun, sapıtmışlardır onlar; hiçbir zaman doğruyu ve güzeli bulamazlar.
en'am 140

Aziz ve muhterem kardeşim, özellikle Allah, Resul, Kur-an vb... özel isim olması bakımından baş harflerini büyük yazarsak sevinirim.

BOZ-OK
05-23-2007, 02:54 AM
Midye, karides vs gibi deniz urunlerine mekruh diye Hanefi imamlar.
Maliki imamlar aslanlar gibi fetvayi vermis, denizden ne cikarsa yenir diye :D

Bu imamlar bizi zorla firildak yapiyorlar arkadas... Bu durumda deniz urunleri konusunda imam Maliki'ye, diger isimize gelen konularda da imam Hanefi'ye uyup isin icinden cikicaz... Yiktik perdeyi, eyledik yine bir huner-i seriat...:cool:

Karidesi cok severim, ozellikle yasadigim yerde cikan karideslerin en ufagi Turkiye'deki "Jumbo" boyunda :cool:

Benim yasadigim yerdekiler daha buyuk bi kerem, okyanus karidesi, nah boole... Valla...:cool:

Demir Kağan
05-23-2007, 03:23 AM
Bu imamlar bizi zorla firildak yapiyorlar arkadas... Bu durumda deniz urunleri konusunda imam Maliki'ye, diger isimize gelen konularda da imam Hanefi'ye uyup isin icinden cikicaz... Yiktik perdeyi, eyledik yine bir huner-i seriat...:cool:

Benim yasadigim yerdekiler daha buyuk bi kerem, okyanus karidesi, nah boole... Valla...:cool:

Baya buyukmus yau. :lol:

kurshad
05-23-2007, 07:01 AM

Walla ben isi abarttim, gecen sene bir vietnam lokantasinda deniz anasi yedim, buna fetva verecek bir mezhep imami bulur muyum bilmiyorum :mrgreen:

Hos bu deniz anasi yemem tamamen ingilizcemin azizligine ugramam sonucu oldu. "Jellyfish salad" siparisi verirken herhalde balik jolesi gibi birseydir demem hafizamin bana bir oyunu idi :lol:

Uzun,ince ve seffaf dilimleri uzerine limon sikip yerken pek bir hosuma gitti dogrusu. Lakin tabagin yarisindan fazlasini bitirdikten sonra kafamda simsek cakip "jellyfish" in ne oldugunu idrak etmemle midemdekilerin disariya hurucunu zor engelledim. :lol:

oğuz
05-23-2007, 07:09 AM
Walla ben isi abarttim, gecen sene bir vietnam lokantasinda deniz anasi yedim, buna fetva verecek bir mezhep imami bulur muyum bilmiyorum :mrgreen:

Hos bu deniz anasi yemem tamamen ingilizcemin azizligine ugramam sonucu oldu. "Jellyfish salad" siparisi verirken herhalde balik jolesi gibi birseydir demem hafizamin bana bir oyunu idi :lol:

Uzun,ince ve seffaf dilimleri uzerine limon sikip yerken pek bir hosuma gitti dogrusu. Lakin tabagin yarisindan fazlasini bitirdikten sonra kafamda simsek cakip "jellyfish" in ne oldugunu idrak etmemle midemdekilerin disariya hurucunu zor engelledim. :lol:

Fetvaların bundan sonra teknolojiye uyarak İngilizce adlarınıda verecek şekilde değiştirilmesini talep ediyorum...
Yoksa çok vatan evladı telef olacak :lol:

deniz babası gama :mrgreen:

Karayılan
05-23-2007, 07:54 AM
Kur'an buyuk harfle yazilmalidir. Hem Turkce yazim kurali hem de saygidan dolayi... Yonetim basligi degistirebilir mi?

Hanedan
05-23-2007, 08:00 AM
Kur'an buyuk harfle yazilmalidir. Hem Turkce yazim kurali hem de saygidan dolayi...? QUOTE]

Çok dikkatlisin.

oğuz
05-23-2007, 08:03 AM
Kur'an buyuk harfle yazilmalidir. Hem Turkce yazim kurali hem de saygidan dolayi... Yonetim basligi degistirebilir mi?

Başka isteğiniz ?

Hizmetkar gama :mrgreen:

Karayılan
05-23-2007, 08:05 AM
Başka isteğiniz ?

Hizmetkar gama :mrgreen:Sag olasin, eline saglik ;)

BOZ-OK
05-23-2007, 10:23 AM

Valla bu durumda seni imam Maliki bilem kurtaramaz hocam, gecmis olsun... Yukarida anlattiklarina bakarak, Allaam bi yannislik olmus, vallaa bilmiyodum, bu sayikmaz deyip isin icinden siyrilmaya calismaktan baska yapacak bir sey yok... Yerseniz...:cool:

uki
05-23-2007, 09:37 PM
592 - Omer Ibnu'l-Hattab (radiyallahu anh) anlatiyor: Omer: "Allah'im, sarap hakkinda bize tatminkar bir aciklamada bulun" diye dua etmisti ki Bakara suresinde bulunan su ayet indi: "Sana icki ve kumari sorarlar de ki: "Ikisinde hem buyuk gunah ve hem insanlara bazi faydalar vardir. Gunahlari faydasindan daha buyuktur." (Bakara 219).
Bunun uzerine Omer (radiyallahu anh) cagirildi ve ayet kendisine okundu. Omer yine: "Allah'im sarap hakkinda bize tatminkar bir aciklamada bulun" dedi. Bir muddet sonra Nisa suresindeki: "Ey iman edenler! Sarhosken ne dediginizi bilene kadar, cunubken, -yolcu olan mustesna- gusledene kadar namaza yaklasmayin..." (Nisa, 43) ayeti nazil oldu. Omer (radiyallahu anh) cagirildi ve ayet kendine okundu. Omer yine: "Allah'im sarap hakkinda bize tatminkar bir aciklamada bulun" dedi.
Bir muddet sonra, Maide suresindeki ayet indi: "Ey iman edenler! Icki, kumar, putlar ve fal oklari suphesiz seytan isi pisliklerdir. Bunlardan kacinin ki saadete eresiniz. Seytan suphesiz icki ve kumar yuzunden araniza dusmanlik ve kin sokmak ve sizi Allah'i anmaktan alikoymak ister. Artik bunlardan vazgecersiniz degil mi?" (Maide 90-91). Omer yine cagirilip ayet kendisine okundu. Bu sefer "Evet Rabbimiz vazgectik, vazgectik" dedi.
Tirmizi, Tefsir, Maide (3053); Ebu Davud, Esribe 1, (3670); Nesai, Esribe 1, (8, 286, 287). Tirmizi hadisin sahih oldugunu soyledi.

Demir Kağan
05-24-2007, 06:31 AM
Bak zarar demiyor, gunah diyor. Demek ki faydasi daha cok zararindan. :cool:

Han
05-24-2007, 07:17 AM
bu basligin arkasina
"YERSENIZ" diye bi soz ekleyip okuyun... da ne yerseniz yiyin... :)

chepny
05-24-2007, 10:45 AM
Bak zarar demiyor, gunah diyor. Demek ki faydasi daha cok zararindan. :cool:

Rakı sahte değilse problem yok :mrgreen:

kurshad
05-25-2007, 02:11 AM
Valla bu durumda seni imam Maliki bilem kurtaramaz hocam, gecmis olsun... Yukarida anlattiklarina bakarak, Allaam bi yannislik olmus, vallaa bilmiyodum, bu sayikmaz deyip isin icinden siyrilmaya calismaktan baska yapacak bir sey yok... Yerseniz...:cool:

Dostum baktik cikar yol yok aliriz Adnan hocadan fetvamizi. Bilirsin, kendisi ziyadesiyle sefa zepevengidir, yemistir turlu salyangoz, kurbaga bacagi vesair haserat. Dolayisiyla, olsa gerek elinin altinda turlusunden fetvalar ;)

Aybike
05-25-2007, 08:29 AM
midye her tur fetvadan uzak tutulaaaaaaaa...:)

oğuz
05-25-2007, 08:31 AM
midye her tur fetvadan uzak tutulaaaaaaaa...:)

Birasızda gitmezki bu mendebur...

efes gama :mrgreen:

Demir Kağan
05-25-2007, 08:54 AM
Birasızda gitmezki bu mendebur...

efes gama :mrgreen:

Abi yemin ederim canim feci cekti.

Gel aksam gidelim.. :rolleyes:

yavuz
05-25-2007, 08:58 AM
Midye yemedim hiç ama nefret ederim nedense... Rakı olayı da zaten baştan günah bi kere... :rolleyes: :lol:

kheshseriti1
06-12-2007, 10:11 AM
kuranda 3 ayet ickiden buldum

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَآ أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبيِّنُ اللّهُ لَكُمُ الآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ

sure:Al-baghareh ayet:29
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Al-mayedeh 90
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ
Al-mayedeh 91

bu ayetlerde ickiden uzak gezin soylenir

note: bu ayetler adi turkceye nasil yazilir bilmiyorum arabcasini latin alfabedsina yazdim

Demir Kağan
06-12-2007, 10:30 AM
kuranda 3 ayet ickiden buldum

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَآ أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبيِّنُ اللّهُ لَكُمُ الآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ

sure:beghereh ayet:29
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

mayedeh 90
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ
mayedeh 91

bu ayetlerde ickiden uzak gezin soylenir

note: bu ayetler adi turkceye nasil yazilir bilmiyorum arabcasini latin alfabedsina yazdim

Kimse icki haram degil demedi ki.. :rolleyes:

BOZ-OK
06-12-2007, 10:59 AM

Durum, tipik bir;

Tan eylemen hocalar,
Hatiriniz hos olsun,
Varuben ol tamuda,
Biraz yanasim gelir.

Durumudur... :cool:

oğuz
06-12-2007, 10:59 AM

Hatta ve hatta

Birbirini takip eden ayetlere bakıldığında ;

Önce zararının,yararından daha fazla olduğu söylenirken...

Son Ayette;

"Artık yasakladıklarımdan uzak duruyorsunuz değilmi ?" diye sorgulamaya kadar uzar...

sofi gama :mrgreen:

BOZ-OK
06-12-2007, 11:09 AM
Hatta ve hatta

Birbirini takip eden ayetlere bakıldığında ;

Önce zararının,yararından daha fazla olduğu söylenirken...

Son Ayette;

"Artık yasakladıklarımdan uzak duruyorsunuz değilmi ?" diye sorgulamaya kadar uzar...

Iyice abaralim oyleyse....:cool:

Sofi nefret mi verir meclis-i rindane sana
Yoksa siklet mi verir sohbet-i mestane sana

Mese-i hamr-i Hudadan haberin yok zira
Saki-i bezm-i ezel sunmadi peymane sana

Cura-i cam-i ilahiden eger içse idin
Bir olurdu o zaman mescid ü meyhane sana

Sana göstermeyecek sahid-i maksud-u cemal
Çünkü ta kalû belide dedi bigane sana

Eyleme gebr ü müsülmani Harabi tefrik
Çünkü birdir bilürüz kabe vü puthane sana

Hey gidi Edip Harabi, heyy...:cool:

Samimiy
06-12-2007, 11:11 AM
nasil guzel bir soz akla ve mantiga uygun dine de uygun demektir
yeter ya bu kadar

Ataturk oyle demisse o da Ataturkun kendi dini olmus olur. Ama "akla ve mantiga uygun hersey Islam dinine de uygundur" demek yanlis olur. Bir kere bana mantikli gelen baskasina sacma gelebilir. Islamda olcu Kuran, hadis/sunnet, din alimlerinin ictihadi vs.dir.

Genel olarak Islam da akil ve mantik dinidir (en azindan diger dinlere gore) ama hersey herkesin aklina yatmayabilir. Mesela Islamda domuz eti haramsa haramdir. Musluman "bu Allah'in koydugu sinirdir, asilmaz" der, uzak durur. Yok, bu benim aklima yatmadi, mantigima aykiri, bana sacma geliyor, demekki haram degildir diyen dinden cikmis olur. Dinin bir kismi gozle gorulmeyen, akilla anlasilmayan bazi seylere inanmaktir. Yok, ben sadece aklima ve mantigima uyarim diyorsa kendine yeni bir din uretmis olur.

Karayılan
06-12-2007, 01:41 PM
Ataturk oyle demisse o da Ataturkun kendi dini olmus olur. Ama "akla ve mantiga uygun hersey Islam dinine de uygundur" demek yanlis olur. Bir kere bana mantikli gelen baskasina sacma gelebilir. Islamda olcu Kuran, hadis/sunnet, din alimlerinin ictihadi vs.dir.

Genel olarak Islam da akil ve mantik dinidir (en azindan diger dinlere gore) ama hersey herkesin aklina yatmayabilir. Mesela Islamda domuz eti haramsa haramdir. Musluman "bu Allah'in koydugu sinirdir, asilmaz" der, uzak durur. Yok, bu benim aklima yatmadi, mantigima aykiri, bana sacma geliyor, demekki haram degildir diyen dinden cikmis olur. Dinin bir kismi gozle gorulmeyen, akilla anlasilmayan bazi seylere inanmaktir. Yok, ben sadece aklima ve mantigima uyarim diyorsa kendine yeni bir din uretmis olur.Bir kere sozu anlamamissin kardesim

"Akla ve mantiga uygun olan hersey Islam dinine de uygundur" sozunde

Islam'in koydugu tum kurallar akla ve mantiga uygundur demek istenmistir. Sen tam tersini anlamissin ;)

yavuz
06-13-2007, 04:41 AM

Gama'yı hacca da götürelim bi ara... :lol:

Aybike
06-13-2007, 02:33 PM
Midye yemedim hiç ama nefret ederim nedense... Rakı olayı da zaten baştan günah bi kere... :rolleyes: :lol:

sen haybeye yaşıyon oluuuuuuuuuuuuuuuuuum heheheheh:)
midye yememiş de get...ol daha iyi..:)

yavuz
06-13-2007, 02:34 PM
midye yememiş de get...ol daha iyi..:)

... ol? :uups: