View Full Version : İslamda Milliyetçilik
Kur_Sad
05-19-2007, 08:19 PM
Tehlikeli bir konuya giriyoruz galiba ama konuşmak gerek...
Aslında uzun bir yazıyla girmek isterdim ama saat baya geçti kim yazacak şimdi :D
Yavaştan girelim konuya:
Bir kaç hadis verelim
''İnsanlar bir tarağın dişleri gibi eşittir.''
''Kişi kavmini sevmekle ayıplanamaz''
ayıca Allah Kur'an-ı Kerim'de insanları kavim kavim yarattığını söylemektedir...Mesela:
“Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.” (Rum,22)
“Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, herşeyden haberdar olandır.” (Hucurat,13)
Bu bilgiler ışığında:
Kafatası olarak bir üstünlük olduğunu düşünmek sağlıksızdır.Sonuçta her ırktan iyi-kötü insanlar çıkabilmektedir.Üstünlük takvadadır,doğruluktadır...
Şunu da unutmamak gerekir ki insanın birşeyi sevmesi için onun üstün olması gerekmez.Mesela annemiz dünyanın en harika insanı değildir.Ama severiz.Herkes sever...Millet de ailenin büyük çaplısı değil midir zaten?
Bunun dışında da ben Türklein kafatası olarak olmasa da üstün olduğuna inanıyorum.Üstün olan Türk-İslam kültürüdür.Hem yaşayış olarak hem de geçmişte İslam'a ve dolayısıyla insanlığa ettiği hizmetten dolayı üstündür.Ve bu kültürle yaşayan herkes üstün insandır bana göre...
Dediğim gibi üstün olsa da olmasa da ırkımı seviyorum!Bu da demek değildir ki diğer ırkları aşağılıyorum!
Bir alıntıyla bitirelim:
Türk Milliyetçiliği davası, ayet ve hadislere göre, bazılarının iddialarının aksine İslamiyet’e aykırı değildir. Bilakis İslam Türk milliyetçiliğinde olduğu gibi birleştirici, kaynaştırıcı ve antropolojik ırkçılık anlayışına sahip olmayan milli bir anlayışı desteklemektedir. Kendi çıkarlarına göre ayet ve hadislerin bir kısmını insanlara anlatarak, diğerlerini kasten söylemeyen sözde dindarlar iyi bilmelidirler ki, Türk Milliyetçiliği davası İslamiyet’e uygundur. (Bayram Akcan)
PUTKIRAN
05-20-2007, 03:02 AM
Islamda milliyetcilik yoktur ummet vardir butun muslumanlar esittir sacmalamayin ve daha fazla gunaha girmeyin bence .
Demir Kağan
05-20-2007, 04:10 AM
Biz üstünüz demiyoruz ki, milletimizi seviyoruz diyoruz. Bir sorun mu var?
Islamda milliyetcilik yoktur ummet vardir butun muslumanlar esittir sacmalamayin ve daha fazla gunaha girmeyin bence .
Sakin !
Burası bir tartışma platformu. Karşı fikirleriniz,tezleriniz varsa ortaya sürerseniz.Ne yargı makamısınız nede fetva makamı...
İyi yazışmalar...
BOZ-OK
05-20-2007, 04:47 AM
Ben genelde "milliyetcilik", ozelde "Turancilik" dusuncelerine Islami bir zemin bulma cabalarini anlamsiz buluyorum cunku bu dusunceler ve onlarin sonucu olarak ortaya cikan ulkuler tamamen dunyevi ulkuler olup, her hangi bir din ile hic bir ilgisi olmayan ve dolayisiyla da dini bir zemine ihtiyaci olmayan ulkulerdir...
Kaldi ki, "milliyetcilik" dusuncesinin, tamamen "Islami" olan "ummetcilik" dusuncesiyle iliskisi su ile yag iliskisine benzer bir iliskidir, dolayisisiyla milliyetcilik dusuncesine Islami zemin bulma cabalari her seferinde ummetcilik dusuncesinin engeliyle karsilasacaktir... Dogrusunu soylemek gerekirse, Putkiran'in dusuncesine burada katilmak zorundayim, Islam'da milliyetcilik degil ummetcilik vardir ve ummetcilik her turlu milliyetci akimi reddeder... Ummetcilik temellerini dinden alan bir utopyayken, milliyetcilik temellerini hayatin gerceklerinden alan realist bir yaklasimdir... Dolayisiyla birbirlerinin antitezi olan ve surekli catisan bu dusunceleri birbirleriyle karistirmak imkansizdir, onemli olan sizin kendi fikirlerinize ve yasam felsefenize gore aldiginiz durustur...
Ote yandan, ummetcilik dusuncesini de, milliyetcilik dusuncesini de ayri ayri savunmak mumkundur, bazilarinin kendilerini "ummetci" veya "milliyetci" olarak tanimlamalari da saygi duyulacak bir durumdur, cunku kendi icerisinde tutarlilik arzeden durumlardir... Ancak, kusura bakmayin ama, Turk-Islam ulkusu gibi, ne oldugunun bile tutarli bir sekilde aciklanmasi mumkun olmayan, milliyetciligi bazi kaygilar sebebiyle Islami bir temel uzerine oturtmaya calisan bir takim sentezler, en hafif deyimiyle "naif" cabalardir... Zaten, bir tek Islam milleti bile, "bana ne kardesim senin Turk-Islam ulkunden, ben Muslumanim ama senin Turk milliyetciligini Islam'a eklestirme cabalarina da katilmiyorum" dedigi zaman bu dusunce bicimi iki seksen yatmis demektir, ki pratik gercek de budur... Ornegin, Araplarin kabul etmedigi bir Turk-Islam ulkusunden geriye kalan, onun sadece "Turk" kismidir, gerisi de lafazanliktan oteye gitmis olamaz...
borcugin
05-20-2007, 05:31 AM
S.A.
Doğru bir söz. Onun içindir ki;
Milletinizi sevmeyin Ümmetinizi sevin ama bu Millettenden geçinin,
Milliyetçileri sevmeyin Ümmetçileri sevin ama bu Milliyetçiler sayesinde yaşayın,
Milletini sevenler cehenneme Ümmetini sevenler cennete ama Millet olmadan Ümmet olanları gösterin. :lol:
Allah sizi bir Milletin parçası olarak yaratır ama Ümmet olmak seçimliktir, tercihtir, yeğdir.
Selametle.
Tabriz_Han
05-23-2007, 05:45 PM
Kur_Sad bey gayet gozel konu acti, kaynaklarini getirdi, ayetleri okuyor, ama su PutKiran cikip hic kaynak gostermeden, yooooooo boyle konusursan ceheneme gidersin, soyle bakalim kim sana Allah'in sozcusunu yapti ha!
Milletini, vatanini, torpagini sevmek ve memleketine hayirli isler yapman Islama karsimi acaba? yok boyle birsey.
Bak Inglizin masa olan Wahabi nasil kafalarini karistiriyor, Ummet diyorsun ama milletinden korkuyorsun, birlilk olalim diyorsun ama bu Ingliz yada Rusun cizdigi sinirlari dokunmaya calisani irkci olarak sucluyorsun, bu sinirlardan vaz gecirip, Arap olarak Turk olarak v.s birlesmeni hor goruyorsun ve hic utanmadan muslumanlarin birlesmesinden konusurlar.
binbirincigece
07-23-2007, 04:11 PM
Bunun dışında da ben Türklein kafatası olarak olmasa da üstün olduğuna inanıyorum.Üstün olan Türk-İslam kültürüdür.Hem yaşayış olarak hem de geçmişte İslam'a ve dolayısıyla insanlığa ettiği hizmetten dolayı üstündür.Ve bu kültürle yaşayan herkes üstün insandır bana göre...
Dediğim gibi üstün olsa da olmasa da ırkımı seviyorum!Bu da demek değildir ki diğer ırkları aşağılıyorum!
katılıyorum ve ekliyorum; bu sözleriniz konuyu net bir şekilde özetlemiş.
Biz üstünüz demiyoruz ki, milletimizi seviyoruz diyoruz. Bir sorun mu var?
Üstünlük vardır; ama bu kesinlikle bir kazanımdır. Bu üstünlük de yukarıda alıntıladığım cümlelerde gizlidir. Diğer ırkları aşağılamak, diğer bazı ırkların yaptığı gibi insanlık suçları işlemek mesela bizim kitabımızda yoktur. Kesinlikle üstünüz.;)
Alparslan
07-24-2007, 01:04 AM
Ben genelde "milliyetcilik", ozelde "Turancilik" dusuncelerine Islami bir zemin bulma cabalarini anlamsiz buluyorum cunku bu dusunceler ve onlarin sonucu olarak ortaya cikan ulkuler tamamen dunyevi ulkuler olup, her hangi bir din ile hic bir ilgisi olmayan ve dolayisiyla da dini bir zemine ihtiyaci olmayan ulkulerdir...
Kaldi ki, "milliyetcilik" dusuncesinin, tamamen "Islami" olan "ummetcilik" dusuncesiyle iliskisi su ile yag iliskisine benzer bir iliskidir, dolayisisiyla milliyetcilik dusuncesine Islami zemin bulma cabalari her seferinde ummetcilik dusuncesinin engeliyle karsilasacaktir... Dogrusunu soylemek gerekirse, Putkiran'in dusuncesine burada katilmak zorundayim, Islam'da milliyetcilik degil ummetcilik vardir ve ummetcilik her turlu milliyetci akimi reddeder... Ummetcilik temellerini dinden alan bir utopyayken, milliyetcilik temellerini hayatin gerceklerinden alan realist bir yaklasimdir... Dolayisiyla birbirlerinin antitezi olan ve surekli catisan bu dusunceleri birbirleriyle karistirmak imkansizdir, onemli olan sizin kendi fikirlerinize ve yasam felsefenize gore aldiginiz durustur...
Ote yandan, ummetcilik dusuncesini de, milliyetcilik dusuncesini de ayri ayri savunmak mumkundur, bazilarinin kendilerini "ummetci" veya "milliyetci" olarak tanimlamalari da saygi duyulacak bir durumdur, cunku kendi icerisinde tutarlilik arzeden durumlardir... Ancak, kusura bakmayin ama, Turk-Islam ulkusu gibi, ne oldugunun bile tutarli bir sekilde aciklanmasi mumkun olmayan, milliyetciligi bazi kaygilar sebebiyle Islami bir temel uzerine oturtmaya calisan bir takim sentezler, en hafif deyimiyle "naif" cabalardir... Zaten, bir tek Islam milleti bile, "bana ne kardesim senin Turk-Islam ulkunden, ben Muslumanim ama senin Turk milliyetciligini Islam'a eklestirme cabalarina da katilmiyorum" dedigi zaman bu dusunce bicimi iki seksen yatmis demektir, ki pratik gercek de budur... Ornegin, Araplarin kabul etmedigi bir Turk-Islam ulkusunden geriye kalan, onun sadece "Turk" kismidir, gerisi de lafazanliktan oteye gitmis olamaz...
Anladiginiz MILLIYETCILIK nedir? onu bir ortaya koymak gerek, sakat fransiz yaklasimi ile olusan LE MILLIYETCHILIK mi? Yoksa bizim anladigimiz gibi TURKCULUGUN ESASLARI kitabinda vucut bulan milliyetcilik mi?
Doktrinsel olarak milliyetcilik icin kesin bir tanimlama yapilmalidir. Bu tanim benim icin TURK-ISLAM cisgisinde yapilmistir.
'Millet, dilce, dince, ahlakça ve güzellik duygusu bakımından ortak olan, yani aynı terbiyeyi almış fertlerden oluşan, bir topluluktur. Türk köylüsü onu (dili dilime uyan, dini dinime uyan) diyerek tarif eder.'
Turkculugun Esaslari-Z.Gokalp.
http://www.ulkuocaklari.org.tr/arastr/turkculugunesaslari/2.HTM
Islami kavramlarda KAVMIYETCILIK yada bugunku deyimiyle IRKCILIK yoktur. Ancak vatan sevgisinden gelen milliyetcilik desteklenmistir. (HUBBU VATAN MINEL IMAN-VATAN SEVGISI IMANDANDIR dusturu) Simdi dinimiz bize vatanimizi sevmeyi ogutluyor, peki vatan sevgisi tasini topragini operek mi olur? Yoksa icinde bulunanlari ihya ederek mi? Benim vatan olarak gordugum cografya neresi? Oncelikle Turkiye ama ne yalan soyliyim ben birinci dereceden akrabaligim hala oldugu icin olsa gerek KERKUK ve TURKISTANI da VATAN bilirim. Simdi ben vatan cografyami seviyorum ve belki de bunun nedeni IMANIM. Yada IMANIMDAN degil ama seviyorum...Her iki halde de ben bu vatan topragi icin calismadigim muddetce kuru sevmek neye yarar? Sevgi emek ister, caba ister. Musluman insan bulundugu yerde bulundugu topluma faydali isler yapmakla yukumludur. Milliyetci milletine sacma sapan adetler getiren dinleri mi benimseyebilir, yoksa TEK HAK din olan Islamiyeti mi? Elbette toplumunun inkisafi adina ISLAM'I istemelidir, aksi iddia bile edilemez. Bir MUSLUMAN toplum bize ben sizin Turkluk kisminizi benimsemedim derse...E Turk degilse diyecektir ve demelidir de, bu bizim dusuncemizin dogrulugunu kanitlar. Benim topragimda yasamayan Yemenli bir Musluman birey neden ULKUCU olsun? Olacaksa dahil oldugu milletin milliyetcisi olmalidir. Turk-Islam dusuncesi ummete zarar degil faydadir, birincisi Turklerde ummettendir. Madem ummete hizmet edeceksiniz kendi milletinizden baslayiniz. Ikincisi, tarih gostermistir ki bir Musluman millet ne zaman guclu olduysa dunya daha huzurlu olmustur, birakiniz buna en yakin millet olan biz tekrar one cikalim ve insanlik adina yarim kalmis islerimizi tamamlayalim. Kendini Milliyetci goren fakat Islam dinine allerjisi olan kitleleri anlamak ise imkansizdir. Hem milletine ask ile bagli olacak hemde onun kotulugunu isteyeceksin. Islam olmamasi bir toplumu eritir, perisan eder. Misalen bugunku Bulgar ve Macar halklarina bakiniz. Turklugun yuksek payelerinden hangisi kendilerindedir? Fakat etrafi ahlaksizlik ve zulumle cevrili D.Turkistan halki neden hala benliklerini ve Turkluklerini kaybetmemislerdir? Milletinin iyiligini istedigini iddia eden her birey once kendinin sonra da milletinin iyiligi icin dinini iyi anlayip dunyasini ona gore tanzim etmelidir. Islam IRK AYRIMI YAPMAYIN diye emrediyor, toplumunuz, milletiniz ve daha genis acida TUM INSANLIK icin ise calismayi EMREDIYOR. El-Insaf...
PUTKIRAN mahlasini kimin kullandigi gecenlerde tartisilmisti sanirim, yanlis bilmiyorsam METE idi. Simdi tam da tevafuk olmus iste, asli farkli olanlarin kendilerini dindar ve din savunucusu gosterip bu ulkuye saldirmalari gayet dogal, garip olan bu fikirlere destekciler de bulmalaridir...METE alinmazsan bir benzerlik var senin yaptiginda, su Lawrence efendi ile. Adam hristiyan bir ingiliz ajani iken arap bir Musluman gibi konusmus ve nifak tohumlarini atmis.
Tutush_Kagan
07-25-2007, 05:39 AM
Ben bir milliyetçiyim.Türk Millet'i diğe milletlerden üstündür demiyorum.Fakat milletimi seviyor, tarihimle atalrımla gurur duyuyorum.Ayrıca bu konuyla ilgili bir hadis var. ''kişi kavmiyetini sevmekle suçlanamaz.''
Bence milliyetcilik İslam'a ters dusen bir dusunce degil ama milliyetciligi ille de İslam ile mesru kılmaya cabalamak da anlamsız.
Alparslan
07-25-2007, 08:05 AM
Bence milliyetcilik İslam'a ters dusen bir dusunce degil ama milliyetciligi ille de İslam ile mesru kılmaya cabalamak da anlamsız.
Musluman bir fert icin hareket ederken esas dustur dinine uygunluktur. Keza yanlisliga dussem de bende islerimde once dinimin esaslarini gozonune alirim. Birileri cikipta Islam'da bu yok dedikleri icin aciklamalar yapildi. Yoksa isin asli kimsenin tekrar tekrar ayni seyleri duymaya ihtiyaci yoktu. Ama is inanc noktasina-Iman noktasina gelince burada SENIN DININ SANA BENIM DINIM BANA demek gereklidir. Milliyetcilik Islam inancimiza yon veremez elbette, cunku dunyevi bir ideolojidir, ancak inancimiz milliyetci tavrimiza yon verebilir. Misalen bu milletin iyiligi icin bir vakit namazimi kazaya birakirim ve bunun icin cezalandirilacagimi dusunmem-Dogrusunu Allah bilir-, ama kisisel tembelligimden dolayi bir namazi kazaya birakirsam buyuk bir hata ettigimi bilirim. Milleti icin calismayi dinen de faydali gorurum. Cunku dinimiz insanlik icin calismamizi emreder, e benim insanlik icinde en yakin oldugum zumre TURK milletidir. Dahasi bu milletin Allah'in dini icin canini,malini ve sevdiklerini cekinmeden feda etmistir, dolayisiyla bu da benim icin tarif edilemez bir seref kaynagidir. Yani Turkluk Islam'a payanda ya da Islam Turkluge payanda demiyoruz, ikiside sahip oldugumuz ve dolayisiyla iyi anlayip birbirine ne kadar uyumlu onu bilmeliyiz ve buna uygun yasamaliyiz diyoruz. Misalen Islam Seriati-yani kurallari- bircok gunluk yargiyi ORFE devretmistir. Genel Islam Ahlakina celismemek suretiyle ORF yasa olarak kullanilir. Simdi bakalim bir TURK'U ne TURK eder? Kani mi? ORFU mu? Bence ORFU...Peki bizim orfumuz de toremizde Islam'a ters seyler mi var yoksa uygunlar mi? Tersler cogunlukta olsa emin olun ki simdi toptan baska bir dinde olurduk.
asimpusat
07-25-2007, 05:02 PM
imza.. yerinde saptama
asimpusat
07-25-2007, 05:04 PM
Biri bana da Milliyetiliğin neden yanlış olduğunu anlatsın. Üstün görmemek ne demek üstün tabi .
Demir Kağan
07-26-2007, 10:06 AM
Mesela neye gore ustunuz?
binbirincigece
07-26-2007, 10:55 AM
Mesela neye gore ustunuz?
Yapmadıklarımıza göre...
Üstünlük vardır; ama bu kesinlikle bir kazanımdır. Bu üstünlük de yukarıda alıntıladığım cümlelerde gizlidir. Diğer ırkları aşağılamak, diğer bazı ırkların yaptığı gibi insanlık suçları işlemek mesela bizim kitabımızda yoktur. Kesinlikle üstünüz.;)
yavuz
07-26-2007, 11:25 AM
Olcu takvadadir... :cool:
Karayılan
07-26-2007, 11:28 AM
Ustunluk yapilan isle olculur. Dunya hayatinda yapilan en ustun is ise Tanri'ya kulluk etmektir.
Atalarimiz yaptiklari isler ile ulusumuzu otekilere ustun kilmislardir. Bize de bunu surdurmemizi vasiyet etmislerdir...
Demir Kağan
07-26-2007, 12:17 PM
Hade len, nerde o vasiyet? :lool:
Karayılan
07-27-2007, 02:45 AM
Hade len, nerde o vasiyet? :lool:Sen bosuna okul okumussun olm :lol:
Afrasiyab
07-27-2007, 03:15 AM
"Siz iyiliği emr eyler, kötülükten nehy eder , Allah'a inanır oldugunuzdan, insanların hayrı için meydana çıkarılmış en hayırlı bir milletsiniz"
Mehmet Akif bu ayet ile ilgili şiirine
"Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz:
Gelmişiz dünyaya milliyyet nedir öğretmişiz!
Kapkaranlıkken bütün âfâkı insaniyetin,
Nur olup fışkırmışız ta sinesinden zulmetin." bu şekilde başlamış.
Esas üzerinde durmamız gereken, sizce biz hala eski milletmiyiz. Atalarımızdan ne kadar uzaklaştık.
Eğer eskiden oldugu gibi bir millet değilsek ki değiliz, Akif çözüm yolunu şiirin sonunda belirtiyor.
"Göster Allah'ım, bu millet kurtulur, tek mucize:
Bir <utanmak hissi> ver gâib hazinenden bize!''
esimxan
08-05-2007, 03:05 AM
Milletini sevmeyen bir kimseye insan demek olmaz,insaniyyet her neden ustundur.Eyerse bir kimse muslumandir ve Islam umetine fikirlesiyorsada[hatta],Peygemberin su buyurduguna unutmamalidir:
"Hubb olVatan min elIman"
Vatani sevmek imandandir.
kheshseriti1
08-10-2007, 04:39 AM
Islamda milliyetcilik yoktur ummet vardir .
evet oyle humeyni demisti millet demeyin islamda millet yok ummet deyin islamda ummet var
butun muslumanlar esittir sacmalamayin ve daha fazla gunaha girmeyin bence .
tarih deyor olmaz ki olmaz
Yıldız
08-14-2007, 12:10 PM
ustunluk kavramları kişilere göre değişir tanrıya inanmayan bir insan icin ustunluk savasıcılık olabilir ancak yasadıgımız dunyada ustunluğu salt takva ılede esdeger tutamayız tanrı katında kı ustunlugun veya alcaklıgın kımseye ne faydası olur ne zararı.
bana gore zeka ve savascılıkda Turk olmak dıger ırk ve mılletlere gore bıze haylı ustunluk saglıyor
kısı Tanrı katında mılletı ıle degerlendırılmeyecekdır
yavuz
08-15-2007, 01:05 AM
bana gore zeka ve savascılıkda Turk olmak dıger ırk ve mılletlere gore bıze haylı ustunluk saglıyor
Neyzen Tevfik konussun mu az? :-)
Türk Milleti gariptir, her lafi kaldirmaz;
İb*e dersin kizar da, *ikersin aldirmaz...
bozok gama :love:
Kantura
12-10-2007, 05:37 AM
her millet kendi milletinin fazilet ve hasletlerinden bahsedip onları sevebilir. İslamiyet hukuk ölçülerinin gözetildiği böyle bir milliyetçiliği müspet milliyetçilik olarak görür. Nitekim Efendimiz'e s. Sahabilerinden bir tanesi soruyor; " Bir kişinin kendi kavminden birini sevmesi ırkçılık mıdır?" Efendimiz s. " Hayır, ancak kişi kavminin zulmüne yardımcı olursa ırkçılık olur." buyuruyor. ( İbni Mace, Fiten: 8) Kur'an Allah katında üstünlüğün ancak takva ile olduğunu belirtirken aynı zamanda insanların kavim ve kabilelere ayrılışının hikmetini de şöyle ifade ediyor.
istanbul47
12-12-2007, 10:57 AM
“Vatan sevgisi imandandır”
Hadis-i Şerif
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.