View Full Version : Orta Turk Dili
Rustam12
05-25-2007, 02:19 PM
Haberiniz varsa 90li yillarin bashinda turk ulkelerinden bir kach dilbilimci boyle teshebbusle ulke onderlerine chikmishlardi; Ne yazikki bu proje gun yuzunu gormeden oylece kaldi;
Ben Karluk ve Anadolu Turkchesini bildigim ichin Uygur Azeri Kirim Tatar, Tatar bi de bi kach turk lehchelerini (ya da dillerini) anlamakta zorluk chekmiyorum. Sorunsuz Uygur ve Azeri Haberlerini dinliyorum anliyorum;
Ama Ozbek ve Anadolu Turkchesini herkes de bilmez; Bu uzden yeni bir dil "yani orta turk dili" gibi dil yaratmayi gerek varmi; Eminimki bu dil peydah olsa 3 aydan 6 aya kadar da herkes ogerenebilir ve Turk dunyasi arasindaki iletishimde katkida bulunur; Sizin fikriniz ne acaba?
Güzin Amca
05-25-2007, 03:02 PM
Tьmьnьn veya ekseriyetinin anlayabileceği bir dil. Зalışılsa gьzel olur.
Tangriberdi
05-25-2007, 04:09 PM
Astga yazgan sözlærimni tüshünærsin'iz mi?
Türk Dunyasinin' barça burçaqında oqutulup ögrætilmæli til yaratıluwı keræk
eflatunn
05-25-2007, 04:57 PM
Haberiniz varsa 90li yillarin bashinda turk ulkelerinden bir kach dilbilimci boyle teshebbusle ulke onderlerine chikmishlardi; Ne yazikki bu proje gun yuzunu gormeden oylece kaldi;
Ben Karluk ve Anadolu Turkchesini bildigim ichin Uygur Azeri Kirim Tatar, Tatar bi de bi kach turk lehchelerini (ya da dillerini) anlamakta zorluk chekmiyorum. Sorunsuz Uygur ve Azeri Haberlerini dinliyorum anliyorum;
Ama Ozbek ve Anadolu Turkchesini herkes de bilmez; Bu uzden yeni bir dil "yani orta turk dili" gibi dil yaratmayi gerek varmi; Eminimki bu dil peydah olsa 3 aydan 6 aya kadar da herkes ogerenebilir ve Turk dunyasi arasindaki iletishimde katkida bulunur; Sizin fikriniz ne acaba?
Tamam güzel fikir ama ortada zaten yeterince lehçe var.Bu yeni oluşacak dil herkeste kabul görecek mi? Önemli olan o.90'lı yılların başında olsaydı çok güzel olurdu.Ama şimdi diller ve lehçeler oturmuş gibi.
Şimdi ben onu öğrenirim(ki Özbekçeyi öğrenene kadar bittim.) ama her yerde kabul görmez.Ama uygulamadan da bilemeyiz tabi.
Türk dünyası ile iletişime katkıda bulunacak her şeye katkıda bulunurum.
Rustam12
05-25-2007, 05:22 PM
Tamam güzel fikir ama ortada zaten yeterince lehçe var.Bu yeni oluşacak dil herkeste kabul görecek mi? Önemli olan o.90'lı yılların başında olsaydı çok güzel olurdu.Ama şimdi diller ve lehçeler oturmuş gibi.
Şimdi ben onu öğrenirim(ki Özbekçeyi öğrenene kadar bittim.) ama her yerde kabul görmez.Ama uygulamadan da bilemeyiz tabi.
Türk dünyası ile iletişime katkıda bulunacak her şeye katkıda bulunurum.
Tamam, Yeterince dil olabilir ama sorun bu dilleri bir araya getirecek ana dila hakkinda gitmektedir; Tabii ki kimseye zorunlukla benimsetme charesi yoq ve buna karhsiim esas olan ana dilimizi saklayip birde Turkler arasi dila yartamak tir; Ogretmek de fazla zaman talep etmez, ulkelerde orta okullarda ogretilirse 3ayda da ogrenilebilinir;
black_cat
05-26-2007, 03:12 PM
bence Turk dunyasinda bir sozun en fazla hangi sekli kullaniliorsa onu genel yapmak lazim herkes icin, ornegin (cok basit bi ornek) daha cok "ben" kullaniliorsa "men" in yerine ben denilmesi kabul edilebilir..
Karayılan
05-27-2007, 01:06 AM
Benim bu konudaki onerim,
Oguz, Kipchak ve Karluk lehcelerinden en cok konusulan ornekleri alinir.
Turkiye Turkcesi, Kazak Turkcesi ve Ozbek Turkcesi.
Sonra bu uc lehce sozcuk dagarcigi ve dilbilgisi acisindan karsilastirilir. Dil bilimcilerin uygun gordugu sekilde harmanlanir. Ayrica oteki lehcelerden kullanimi yararli olacak sozcukler secilir. Boylece "Ortak Turk Lehcesi" yaratilir.
Sonra tum Turk yurtlarindaki dil ogretmenlerine yonelik Ortak Turk Lehcesi kurslari acilir. Ornegin Turkiye'deki tum Turkce ogretmenleri Ortak Turk Lehcesi'ni ogrenmek zorunda birakilir yada islerine son verilir gibi...
Daha sonra ilk ve orta okul duzeyinde Ortak Turk Lehcesi cocuklarimiza ogretilir. Belki bundan 10 yil sonra universite duzeyinde dersler tamamen Ortak Turk Lehcesinde okutulur, neden olmasin?
Doğan Can
05-28-2007, 10:12 AM
bana kalırsa yeni bir dil oluşturulması yerine 3 dil grubundan etkilenmiş olan bir dil alınmalı ve geliştirilmelidir.Kırım Tatarcası gibi.
benay
05-28-2007, 10:28 AM
Avrupali ulkeler ortak bir dil yapmislardi karisim (fransiz, ispanyol, alman falan....) bende cok kolay anlamisdim dili ama bunu sadece bir kac kisi uyguladi yani ise yaramadi iyi hatirliyorsam europanto diye bisey. Simdi bizde boyle yapmayi dusunursek bizim gibi diline cok onem veren kisiler bile bu dili konusmicagini saniyorum veya cok cok cok kucuk bir azinlik uygular. En iyisi dedelerin yaninda eski dilimizi ogrenmeye gitmek ornegin bir arkadasin aylesi tatarca bilmiyordu ama o 5/6 yasina kadar ninesinin yaninda oldugu icin tatarca az biliyor.
Rustam12
05-28-2007, 11:51 AM
bana kalırsa yeni bir dil oluşturulması yerine 3 dil grubundan etkilenmiş olan bir dil alınmalı ve geliştirilmelidir.Kırım Tatarcası gibi.
Evet Turkii dunyada en evrenseli budur;
Shimdi bir olayi anlatayim Turkideyken 60li Dedesi yillarinda Romyadan goch eden bir arkadashin evine Eskishehir'e misafire gittim; Arkadash aslinda Kirim Tatar kokenli ama ana dilini bilmiyormush; Bende o gunler daha Turkiye'ye yeni gelmishken. Ve ilgincn bir olay arkadashin dedesi ile oylesine muahbbet ettik ki etraftakiler bile aman Rustem sen Kirim Tatarca'yi nerden bilyon diye sormaa bashladilar; Halbuki bashka dilde degil ben kendi ana dilimde konushuyordum;
Demek Istedigim Bence Kirim Tatarca Turkcheyi yegane dil haline getirblilcek nitelikteki en uygun dildir
Karayılan
05-28-2007, 11:56 AM
Su an bir fransiz ispanyolu ispanyol da almani anlamaz. Ama yavas konustugunda sen bir Kazak'i yuzde 50-60 anlayabilirsin. 1 hafta Kazak Turkcesini ogrenmeye calis bu oran 70-80lere yukselir. 1 ay calis sakir sakir Kazak Turkcesi konusursun. Ki Kazak Turkcesi bizim lehcemize en uzak olanlardan biridir. Bir de bunu Turkiye Turkcesiyle harmanladigimizi dusun. ;)
Ortak Lehce'nin olusturulmasi da yayginlastirilmasi da zor degildir. Yanlizca istemek yeter...
mr66tr
05-29-2007, 11:30 AM
sayın arkadasım
biz bu is iзin site actik
ortakdil com
ortakturkce com
ama ilgilenen olmadı
şu anda mail box olarak kullanıyorum
isim hakları bende
erkinturk
05-30-2007, 07:17 AM
sayın arkadasım
biz bu is iзin site actik
ortakdil com
ortakturkce com
ama ilgilenen olmadı
şu anda mail box olarak kullanıyorum
isim hakları bende
Bu is sahislar bazinda olmaz!
vizyon sahibi devlet adamlari gerek boyle seylere,
ama nerde boylesi?
Rustam12
05-30-2007, 08:44 AM
Bu is sahislar bazinda olmaz!
vizyon sahibi devlet adamlari gerek boyle seylere,
ama nerde boylesi?
Eflatunn, hayir artik hershey halk , millet chapinda bashlasin; senin ve bizim gibi dushuneni lider olmasini beklersek, Turiye Avrupada Bizde kim bilir nerelerde olcagiz
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.