PDA

View Full Version : Bakü ezanı kıstı

METE
05-27-2007, 06:09 AM
Bakü ezanı kıstı

http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3435951.gif Son dönemde halktan gelen "yüksek sesli ezan yüzünden hasta ve çocuklar uyuyamıyor" şikayetlerinin artması üzerine Azerbaycan’da hoparlörlerle ezan okunması yasaklandı. Müezzinler artık minareye çıkarak çıplak sesle ezan okuyor.

AZERBAYCAN’da vatandaşlardan gelen ve giderek artan şikayetler üzerine yetkililer, ezanın hoparlörlerden yayınlanmasını yasakladı. Özellikle başkent Bakü’de birçok Azeri, son dönemde yetkililere başvurarak, yüksek sesle yayınlanan ezan nedeniyle hastaların ve çocukların rahatsız olduğunu, uyuyamadıklarını söylemişlerdi.

Azerbaycan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı konumundaki Kafkas Müslüman İdaresi yetkilileri, geçtiğimiz çarşambadan beri yasağın yürürlükte olduğunu belirttiler. Kurumun sözcüsü Akif Agayev, "Kamuoyundan birçok şikayet almıştık. Bu, ezanın yasaklanması anlamına gelmiyor. Sadece hoparlörü kaldırdık" dedi. Yasağın ardından müezzinler, amfi ve hoparlörlerin kullanılmadığı geçmiş dönemde olduğu gibi minarelere çıkarak çıplak sesle ezan okumaya başladılar.

CEMAAT KIZGIN

Dün Bakü’deki Sultanali Camii’nde öğle namazı kılan cemaat, yasağı protesto etti. Dini özgürlüklerinin ihmal edildiğini savunan cemaatten kendisini Aziz diye tanıtan bir kişi, AFP’ye yaptığı açıklamada, "Ezanı duymak, ruhani görevimizi hatırlamak açısından önemli. Şehirde bu kadar gürültü varken, hoparlör olmadan ezanı nasıl duyacağız? Hıristiyan ülkelerde çan sesini yasaklıyorlar mı" dedi. Ülkedeki önde gelen dini cemaatler de, yasağın "ateist-Bolşevik" uygulamaları hatırlattığını belirttiler.

DEMOKRATİK GEREKLİLİK

Sultanali Camii’nin imamı İbrahim Yarıyev ise, yasağın "demokratik bir gerek" olduğunu vurgulayıp sağduyu çağrısı yaparken, "Biz Suudi Arabistan veya İran gibi bir din devleti değiliz. Din ve devleti ayırmış, demokratik bir ülkeyiz. Rahatsız edilmemek isteyenlerin haklarına saygı göstermemiz gerekir" diye konuştu.

MÜEZZİN YARIŞI

Yetkililer, geçmişte Bakü’deki cami sayısının çok az olduğunu, bu yüzden hoparlöre ihtiyaç duyulduğunu belirterek yasağı savunuyorlar. Aynı yetkililere göre bugün, müezzinler, amfilerin sesini sonuna kadar açarak birbirlerine rakipmiş gibi ezan yayını yaptığı için rahatsızlıklar oluştu. Bakü’nün küçük bir mahallesinde, 7-8 cami bulunduğu bildiriliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 1991 yılında bağımsızlığını kazanan 8.1 milyon nüfuslu Azerbaycan’da halkın büyük çoğunluğu Şii. Son 15 yıldır özellikle İran’ın da etkisiyle ülkede İslam’a yöneliş hız kazandı. Laik hükümetin, bu süreci yönetmekte zorlandığı yıllardır vurgulanıyordu.

Scofield
05-27-2007, 06:11 AM
eyvah eyvah eyvah eyvah. bircok ulkeden beklerdim ama azerbaycandan hic beklemezdim :lol:

Mgas
05-27-2007, 06:14 AM
Basit bir yaptırım n'olmus yani?

black_cat
05-27-2007, 06:15 AM
ne kadar sacma bence bole yasak, sahsen ben seviom dinlemeyi..
ben Turkiyeden beklerdim bunu, ama Azerbaycan? Orda cami oldugunu bilmiordumki..

METE
05-27-2007, 06:17 AM
Norvecte dinliyosun galiba

Mgas
05-27-2007, 06:20 AM
ben Turkiyeden beklerdim bunu, ama Azerbaycan? Orda cami oldugunu bilmiordumki..

Turkiye de ezan sesleri yuksek degil.

Baku de isin ucu kacırılmıstır o kadar. Ezan sesi kısıldı diye millet ezanı duyamayacak diye bir sey yok.

black_cat
05-27-2007, 06:20 AM
yok dinleyemiorum, zaten burda dinlemenin anlami yokki, sonucta ezan ve cami benim icin benim ülkem diybilcegim yerde olmak gibi duygu, burasi benim ulkem olmadigna gore....:D

Han
05-27-2007, 06:21 AM
Efendiler, aslinda gerekceleri bir yana, ezanlar normalde dinimiz kurallarina gore minarede ve ciplak sesle okunmalidir...

muslumanlar teknolojiden yararlanmak adina neredeyse imam yerine banttan imam goruntusu oynatacak hale geldiler...
hatta suudlar camiye gitmeyip TVdeki imama uydum niyetiyle gokdelenlerden kus bakisi Kabeye donup kiliyorlar...
Kusura bakmasinlar bu da Islam degildir.
simdi bunu olmasi gereken yere getirince dine karsi cikilmis mi olur...

bir de hoparlorden cikan insan sesi olmadigindan ona uyarak yapilan ibadet sahih olmaz, kitaplardaki tilavet secdesi konusuna bakilsin, Elmalidaki gramofondan cikan sesin ibadette muteber olup olmadigi bahsine bakilsin...

Michael Jakson gibi kucaginda mikrofonla gezen imamlar sanatci kaygisindan arinip ibadet kaygisina burunsunler cemaat de akillanir o zaman....,

black_cat
05-27-2007, 06:21 AM
Turkiye de ezan sesleri yuksek degil.

Baku de isin ucu kacırılmıstır o kadar. Ezan sesi kısıldı diye millet ezanı duyamayacak diye bir sey yok.

tekrar diom cami olduugunu bile bilmiodum orda:?

black_cat
05-27-2007, 06:23 AM
Efendiler, aslinda gerekceleri bir yana, ezanlar normalde dinimiz kurallarina gore minarede ve ciplak sesle okunmalidir...

muslumanlar teknolojiden yararlanmak adina neredeyse imam yerine banttan imam goruntusu oynatacak hale geldiler...
hatta suudlar camiye gitmeyip TVdeki imama uydum niyetiyle gokdelenlerden kus bakisi Kabeye donup kiliyorlar...

bir de hoparlorden cikan insan sesi olmadigindan ona uyarak yapilan ibadet sahih olmaz, kitaplardaki tilavet secdesi konusuna bakilsin, Elmalidaki gramofondan cikan sesin ibadette muteber olup olmadigi bahsine bakilsin...

Michael Jakson gibi kucaginda mikrofonla gezen imamlar sanatci kaygisindan arinip ibadet kaygisina burunsunler cemaat de akillanir o zaman....,

him bunlari bilmiodum

METE
05-27-2007, 06:29 AM
tekrar diom cami olduugunu bile bilmiodum orda:?
Butun turk devletlerinde camii vardir bizimle konustugun turkceyide orada konusabilirsin .

Karayılan
05-27-2007, 06:31 AM
Onemli bir konu degil. Yanlis tartismalar yasanmaz bu konu altinda umarim...

yavuz
05-27-2007, 06:31 AM

Ezan, yalnızca namaza çağrı niteliğindedir, kanımca. O yüzden ezan okunmasa da namaz vakti geldiğinde namaz kılabiliyoruz zaten. Bence zorunlu değildir, ezanı çıplak sesle okumak.

black_cat
05-27-2007, 06:34 AM
Butun turk devletlerinde camii vardir bizimle konustugun turkceyide orada konusabilirsin .

ANLAMADIM? KONUSTUGUM TURKCEYI? NE ALAKA? AKSINI DEDIGIMI HATIRLAMIOM, TABIKI KONUSABILIRIM TURKCEYI ANLAYANLAR ICIN

nesterin
05-27-2007, 06:52 AM
ARtık hocalar cami minaresine cıkmıyorlarki.
Elinin altında basıyor duğmeye kayıttan ezan OKUNUYOR
yani BİLA -İ HABEŞ devri gecti
yani mertlik bozuldu sozu varya?

yavuz
05-27-2007, 06:54 AM
Bilal-i Habeşi oluyor O'nun adı...

Güzin Amca
05-27-2007, 11:02 AM
Türkiye'de bir çok camide timer'li otomatik ezan sistemi var. Hoca bilmese bile vakti geldiğinde ezanı okuyan sistemler var.
Hoparlör-mikrofon gibi küffar icadını camide kullanmak bence abes. Allah eğer camide hoparlör kullanılmasını isteseydi,onu müslümanlara icat ettirirdi.

yavuz
05-27-2007, 11:33 AM
Allah eğer camide hoparlör kullanılmasını isteseydi,onu müslümanlara icat ettirirdi.

O zaman foruma girmek de caiz değildir. Allah, Müslümanların bunu yapmasını isteseydi, ilk forumu Müslümanlara kurdururdu. :cool:

deyrambel
05-27-2007, 02:45 PM
komik olan su inanmazsiniz ama:D ben baku de 5 yil yasadim ezan sesi duymadim dogru durust TURKIYE de ki ALLAH KITAP CARPSIN
zaten cami de cok azdir
ilginc adamlar olmayan ezan sesine bile katlanamamislar
zaten abdullah ocalan mahkeme de aynen boyle dedi: pkk nin en guclu orgutu azerbaycan ve kazakistan da dir-dusunun ben bunu bizzat gordum 1999 yilin da

zaten karabagi sattilar ve 30 bine yakin ermeni var baku de- ilginc olan ermenistan da bir tane azeri yok- ilginc olan ermeniler karabagi isgal ediyor bunlar ermenileri hala baku de birakiyorlar
AZERBAYCAN DEVLET BAKANI RAMIZ MEHDIEV in anasi ermenidir

Tabriz_Han
05-27-2007, 03:35 PM
Asinda her hoca ezani canli okumali, Baku'de yeni uygulama budur, okuduguma gore Ezan keslimiyor...

Emil_Diniyev
05-28-2007, 04:24 AM
Baxiramda milliyatcilar bir anda necede islamci olur. Dinin na onami var.

Emil_Diniyev
05-28-2007, 04:25 AM
Ozda Azarbaycanda biri xristiyandisa demek deyilki anasi va ya atasi ermenidi oda na sozdu hele.

Azarbaycanin tarixini oxu Azarbaycan tarixde alban xristiyaniydi va ilk xristiyan olkaydi.

Bilge_Kagan
05-28-2007, 04:27 AM
Hoparlör-mikrofon gibi küffar icadını camide kullanmak bence abes. Allah eğer camide hoparlör kullanılmasını isteseydi,onu müslümanlara icat ettirirdi.

Bu bir saka mi ? :rolleyes:

METE
05-28-2007, 04:30 AM

Sozde milliyetci cogu kisi Islam milliyetciligi yapiliyor.

Bilge_Kagan
05-28-2007, 04:31 AM

Burada mesele "milliyetcilerin bir anda islamci olmasi" degil. Bahsettigin gibi, insan iliskilerinde ya da milliyetcilikte dinin ne onemi var diyebiliriz ( forumdaki bircok milliyetci hristiyan Gagauz Turklerine sempati duyar ornegin ) fakat burada durum baska. Baku'dekiler modern hayatin gerekliliklerinin farkinda degiller saniyorum. Ezani duyup namaza yetismek her muslumanin hakki, duymak istemeyenlerin nasil rahatsiz edilmemeyi istemek hakkiysa. Sehir hayatinda o kadar gurultunun icinden ciplak sesli ezani nasil sececek bu insanlar ?

Ezan sesinin bir miktar kisilmasiyla ortak bir cozum bulunabilirdi. Yarali kolu kesmenin bir anlami yok bana gore.

Iste biz de burada dini Islam olan milliyetciler olarak, musluman kardeslerimizin ezani duyma hakkini savunuyoruz. Anlatabildim sanirim ?

Demir Kağan
05-28-2007, 04:43 AM

Biz de oyle diyoruz da anlatamiyoruz. :lol:

kurshad
05-28-2007, 05:12 AM
Isin dogrusu ben ezani duymadigim ulkede kendimi yabanci hissediyorum. Avrupa ulkeleri o yuzden bir muddet sonra bana kendimi kotu hissetirrir. O ulkede bir yabanci oldugumu daha da iyi idrak ettirir. Ozellikle Almanya, Avusturya gibi gri-soguk ulkelerde zaten yalnizlik duygusu coker insanin icine, uzerine can sesleriyle de ruhun kararir gider..

Ezanla ilgili bir hatirami anlatmak istiyorum;

Evvelki sene Bati Trakyaya gitmistim, Gumulcine'nin carsisindaki camiide , muezzin minarede de degil, caminin bahce kapisinda ezan okuyordu. Oyle ezik bir goruntu idi ki.. O topraklarin artik Yunan'a ait oldugu sanki kafama cakildi.

Insan Gumulcine carsisinda gezerken, o feraceli kadinlarin; bereli ihtiyarlarin arasinda, kendini anavatanda zannediyor. Fakat muezzinin , sanki suklum puklum, cami bahce kapisinin araliginda urkek sesle ezan okudugunu gorunce anliyorsun ki gavur memlekettesin ve bu topraklar artik sana ait falan degil..

Ben , kim ne derse desin, ezan sesini duymak istiyorum;namaz kilsam da , kilmasam da.Oyle urkek seslerle falan da degil, makamiyla gur bir sekilde..

yavuz
05-28-2007, 05:16 AM
Isin dogrusu ben ezani duymadigim ulkede kendimi yabanci hissediyorum. Avrupa ulkeleri o yuzden bir muddet sonra bana kendimi kotu hissetirrir. O ulkede bir yabanci oldugumu daha da iyi idrak ettirir. Ozellikle Almanya, Avusturya gibi gri-soguk ulkelerde zaten yalnizlik duygusu coker insanin icine, uzerine can sesleriyle de ruhun kararir gider..

Ezanla ilgili bir hatirami anlatmak istiyorum;

Evvelki sene Bati Trakyaya gitmistim, Gumulcine'nin carsisindaki camiide , muezzin minarede de degil, caminin bahce kapisinda ezan okuyordu. Oyle ezik bir goruntu idi ki.. O topraklarin artik Yunan'a ait oldugu sanki kafama cakildi.

Insan Gumulcine carsisinda gezerken, o feraceli kadinlarin; bereli ihtiyarlarin arasinda, kendini anavatanda zannediyor. Fakat muezzinin , sanki suklum puklum, cami bahce kapisinin araliginda urkek sesle ezan okudugunu gorunce anliyorsun ki gavur memlekettesin ve bu topraklar artik sana ait falan degil..

Ben , kim ne derse desin, ezan sesini duymak istiyorum;namaz kilsam da , kilmasam da.Oyle urkek seslerle falan da degil, makamiyla gur bir sekilde..

Duygulandırdın beni be abi... :(

Arabesk gama :cry:

Tabriz_Han
05-28-2007, 07:34 AM
Rehber Qur'an Hedef Turk dovletler birligi :cool:

Imansiz bir toplum sosyal felaketle karsi karsiya gelir, dinsiz halk'da ahlak, aile duzeni ve saygi gittikce kotuye gider, genclik alkolisim, uyusturucuya, hirsizliga ve materiyalisime kapilir, kisacasi milleti mahv eder. Londrada bunu acik acik gorebiliyorum, bir kac nesil sonra halkin belli bir kesimi tamamem cokecek hale gelecek.

yavuz
05-28-2007, 08:23 AM
Azarbaycanin tarixini oxu Azarbaycan tarixde alban xristiyaniydi va ilk xristiyan olkaydi.

Azerbeycan derken, bölge olarak kast etmiş olmalısın... Yoksa gülünç bir hal alır söylediğin. ;)

DrAydan
05-29-2007, 09:54 AM
ne kadar sacma bence bole yasak, sahsen ben seviom dinlemeyi..

Anlamadım.

Ne demek istiyosunuz?

Konuştugunuzun farkındamısınız yoksa siz cahilmisiniz anlamadım ama cahile benziyosunuz:evil:.

O da ne demek Azerbaycanda cami varmı diye?

Azeriler kimler hangi dine egilim gösteriyoriyo hmm söğleyin bakalım ?

Türkiyede cami varsa demek burada da var deyilmi ?

O zaman size sorayım sizin orada cami varmı?

Ne konuştugunuzun farkına varın ve de fazla tartışmaya yaratmayın burada.

Çok yazık vala

DrAydan
05-29-2007, 10:05 AM
Bu güne kadar sustum hep izledim kim ne yazıcak diye.

Suçluyu bilmeden yargılama yapmayın lütfen tamammı.

Haa bi de bu konuda bilmediyiniz çok şey var tamammı

.Bunu tartışmasanız daha iyi olur.Azan sesinin kısımasının arkasında azeri halkı durmuyo!!!

Mgas
05-29-2007, 10:18 AM
Bugun acmıslar tekrar sesini.

Tamam mııı :)

Sinirlenmeyin Aydan hanım.

Azerbaycan ve ozellikle Baku islam dininin en yogun oldugu yerlerden biridir. Gelen tepkiler uzerine sesi de acılmıs zaten.

Emil_Diniyev
05-29-2007, 10:28 AM
Azerbeycan derken, bölge olarak kast etmiş olmalısın... Yoksa gülünç bir hal alır söylediğin. ;)

Turkun qizil tarixi adli kitabini oxu kirilik alfabeti bilirsansa orada gorarsan san hardan bilacaksan bizim tariximizi ? Quzey Azarbaycan alban xristiyani guneydaysa zorostani aryan dinina inanirmislar.

Gal Azarbaycana naqadar alban klisasi taparsan klisa qadar burda macid yoxdu 1 macid vardisa 5 dana klisa var.

Emil_Diniyev
05-29-2007, 10:32 AM
Bununda milliyatla daxli yoxdu mazhabimiz sizlarinkindan farqliydi kulturumuzda gorabilarsan bunu.

Mgas
05-29-2007, 10:34 AM
Emil_Diniyev;

Biz bu mezhep denen halt yuzunden birbirimiz ile savasmadık mı?

Ben bir Turk'um ve mezhebim yok.

Emil_Diniyev
05-29-2007, 11:03 AM
Qardas man na deyiramki sadece orda bir xristiyan Azarbaycanliya diyandaki onun atasi va ya anasi ermenidi onda dayanabilmiram.

Emil_Diniyev
05-29-2007, 11:05 AM
Son sozumuda deyim din haqqinda Azarbaycan xristiyan olup arablar tarafindan islamiyata qilicla zorla qabul ettirilib.

Mgas
05-29-2007, 11:12 AM
Son sozumuda deyim din haqqinda Azarbaycan xristiyan olup arablar tarafindan islamiyata qilicla zorla qabul ettirilib.

İslamiyet kılıc zoru ile kabul ettirilen bir din degildir. İslamiyetde zorlama kesinlikle ama kesinlikle yasaktır.

Emil_Diniyev
05-29-2007, 11:14 AM
Vallah bu din sohbatindan zararli cixariq manca bitir. Man ozum musalman deyilam.

Mgas
05-29-2007, 11:15 AM
Vallah bu din sohbatindan zararli cixariq manca bitir. Man ozum musalman deyilam.

Olma gardas Turksun degil mi? Bu kadar.
Ama bilip bilmeden "yok bu boyle" deme de.

Emil_Diniyev
05-29-2007, 11:19 AM
Qardas albattaki, ama burda diyenler varki Azarbaycandaki xristiyanin anasi va ya atasi ermenidi bele sey olar bu soze dayanmax olmur.

Sayqilarimla.

Mgas
05-29-2007, 11:31 AM
Qardas albattaki, ama burda diyenler varki Azarbaycandaki xristiyanin anasi va ya atasi ermenidi bele sey olar bu soze dayanmax olmur.

Yok yahu. Yahudiler dısında dini kendine endeksleyen millet mi var sanki ?

Emil_Diniyev
05-29-2007, 11:37 AM
Nayasa na. Inshallah ele sozleri birde demezler.

raltay
05-29-2007, 12:44 PM
29 Mayıs 2007
Azerbaycan'da hoparlörden ezan yasağına son

(a.a.)

Azerbaycan'da ezan okurken hoparlör kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin tartışmalar Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in müdahalesiyle sona erdi.

Ülkedeki camilerin tamamına yakınından sorumlu kuruluş olan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştüğünü, görüşmede, ezanın hoparlörden okunması yasağının kaldırılması kararının verildiğini kaydetti.

Bakü İcra Başçısı Hacıbala Abutalibov'un hoparlörlerin kullanımıyla ilgili çok şikayet aldıklarını ilettiğini ifade eden Paşazade, yasaklama kararının da geçici olarak alındığını, geçen sürede araya resmi bayram ve tatil günlerinin girmesi nedeniyle düşüncesini açıklamaya imkan bulamadığını söyledi.

Paşazade, ANS televizyonuna yaptığı açıklamada da Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinde”bu meseleyle bizzat ilgilenmesi ve sorunun çözülmesi” konusunda fikir birliğine vardıklarını belirtti.

Allahşükür Paşazade, bazı camilerde hoparlörün sesinin gereğinden fazla açıldığına kendisin de tanık olduğunu ifade ederek, hastane, okul gibi kuruluşların yakınında sorun olması durumunda hoparlörün sesinin kısılması gibi önlemler alınacağını söyledi

Mgas
05-29-2007, 12:57 PM
eh bırakın ezanın sesini kısmayı, ezanın kökten yasaklanması lâzım.

günde 5 kez İslam denen dinin çığırtkanlığı yapılıyor. İnsan haklarına aykırı bir propaganda.

Ne zamandır fasistler insan haklarını savunuyor ?

Güzin Amca
05-29-2007, 01:27 PM
Benim oturduğum yer oldukça yoğun yerleşime sahip bir yer. Camii avaz avaz bağırıyor fakat giden 4-5 kişiden başka kimse yok. Simgedir,susması da olmaz. Fakat en azından detone okuyan şu metalik sesi kısabilirler.

raltay
05-29-2007, 01:45 PM
eh bırakın ezanın sesini kısmayı, ezanın kökten yasaklanması lâzım.

günde 5 kez İslam denen dinin çığırtkanlığı yapılıyor. İnsan haklarına aykırı bir propaganda.

Bashta ulu önder Atatürk olmak üzere Tüm meclisin ayakta alkıslayarak kabul ettiği İSTİKLAL MARSHIMIZDAN bir bölümü birlikte hatırlayalım,

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

sinir olsanızda bu yurdun üstünde inleyecek

deyrambel
05-29-2007, 02:16 PM
inanilmaz siz turkmusunuz? yoksa ermeni mi
insanlik bitmis bu ulke de inanilmaz yaratiklar var
ermeni bile boyle yazmazdi

Mgas
05-29-2007, 02:20 PM
inanilmaz siz turkmusunuz? yoksa ermeni mi
insanlik bitmis bu ulke de inanilmaz yaratiklar var
ermeni bile boyle yazmazdi

Bence bir Turkde boyle yazmazdı.

Savas cıkıp anası babası oldu diye dua edenler ermeniler tanıyorum. Kisi dua ediyor "Allah'ım sana sukurler olsun anamız babamız oldu biz burada kaldıkta musluman olduk, gavur olmedik" diye...

deyrambel
05-29-2007, 02:37 PM
ben kabus goruyorum degil mi ? beni birisi bunlarin hepsi kabus desin

Mgas
05-29-2007, 02:46 PM
AYKIRI;

Sen Turk musun?

Güzin Amca
05-29-2007, 02:47 PM
"...Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arap dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne Arapların, ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de Mısırlıların ve sairenin Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiç bir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanlarını uyuşturdu. Bu pek tabii idi. Çünkü Muhammed'in kurduğu dinin gayesi, bütün milliyetlerin fevkinde şamil bir Arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu. Bu Arap fikri, ümmet kelimesi ile ifade olundu. Muhammed'in dinini kabul edenler, kendilerini unutmağa, hayatlarını Allah kelimesinin, her yerde yükselmesine hasr etmeğe mecburdurlar. Bununla beraber Allah'a kendi milli lisanıyla değil, Allah'ın Arap kavmine gönderdiği Arapça kitapla ibadet ve münacatta bulunacaktı. Arapça öğrenmedikçe, Allah'a ne dediğini bilmeyecekti. Bu vaziyet karşısında Türk milleti bir çok asırlar, ne yaptığını, ne yapacağını bilmeksizin, adeta bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kur'an'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler. Başlarına geçebilmiş olan haris serdarlar, Türk milletince karışık, cahil hocalar ağzıyla ateş ve azap ile müthiş bir muamma halinde kalan din, hırs ve siyasetlerine alet ittihaz ettiler..." (Medeni Bilgiler, Ankara 1988, s. 364-368)
Atatürk'ün kendi el yazmasıyla yazdığı kitaptan alıntı.

Konu ile ilgili bir yazı
http://www.milliyet.com.tr/2006/10/30/yazar/dundar.html

Güzin Amca
05-29-2007, 02:50 PM
Bu da el yazmalarının linki
http://img106.imageshack.us/img106/701/mb364ok5.jpg
http://www.gallipoli1915.org/ataturk.din.htm
http://merih.net/ata/atayaz/Page.html

nesterin
05-29-2007, 02:54 PM
Aliyev ezan tartışmasını bitirdi
29 Mayıs 2007 Salı 23:30

Azerbaycan'da ezan okurken hoparlör kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin tartışmalar Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in müdahalesiyle sona erdi.

Ülkedeki camilerin tamamına yakınından sorumlu kuruluş olan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, konuyla ilgili olarak CumhurbaşkanıAliyev ile görüştüğünü, görüşmede, ezanın hoparlörden okunması yasağının kaldırılması kararının verildiğini kaydetti.

Paşazade, ANS televizyonuna yaptığı açıklamada da Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinde ''bu meseleyle bizzat ilgilenmesi ve sorunun çözülmesi'' konusunda fikir birliğine vardıklarını belirtti

deyrambel
05-29-2007, 11:35 PM
Dini savunurken Atatürk'ün ismini kullanıp komik duruma düşmeyin artık. Konumu kilitlediler oraya yazamadım bari buraya aktarayım da okuyun:

Kazım Karabekir şöyle anlatıyor:

10 Temmuz 1923 Ankara istasyonundaki kalem-i mahsus binasında Fırka nizamnamesini müzakereden sonra, Gazi ile yalnız kalarak hasbihallere başlamıştık.

“Dini ve namusu olanlar aç kalmaya mahkumdurlar” dediler. Kendisini hilafet ve saltanat makamına lâyık gören ve bu hususlarda teşebbüslerde de bulunan, din ve namus lehinde türlü sözler söyleyen ve hatta hutbe okuyan, benim kapalı yerlerde baş açıklığımla latife eden, fes ve kalpak yerine kumaş başlık teklifimi hoş görmeyen Mustafa Kemal Paşa, benim hayretle baktığımı görünce, şu izahatı verdi:

“Dini ve namusu olanlar kazanamazlar, fakir kalmaya mahkumdurlar! Böyle kimselerle memleketi zenginleştirmek mümkün değildir. Bunun için önce din ve namus anlayışını değiştirmeliyiz. Partiyi bunu kabul edenlerle kuvvetlendirmeli ve bunları çabuk zengin etmeliyiz!”

Bkz. Kazım Karabekir, Paşaların Kavgası: Atatürk-Karabekir, Yayına hazırlayan: İsmet Bozdağ, Emre Yayınları, Aralık 1991, s.143.

Aynı hatıraları Uğur Mumcu “Kazım Karabekir Anlatıyor” ismiyle neşretmişti. Oradaki ifade şöyledir: “Bunun için önce din ve namus telakkisini kaldırmalıyız.” İsmet Bozdağ ifadeyi kendine göre yumuşatmış olabilir. Devam edelim:

Karabekir 14 Ağustos 1923 tarihinde Türk Ocağı’nda verilen bir çay ziyafetine gitmeden önce şu bilgileri işittiğini bildiriyor:

“Gazi Kur’an-ı Kerimi bazı İslamlık aleyhdarı züppelere tercüme ettirmek arzusundadır. Sonra da Kur’anın Arapça okunmasını namazda bile yasaklayarak bu tercümeyi okutacak! Ve o züppelerle işi alaya boğarak, güya Kur’anı da, İslamlığı da kaldıracaktır!” (s.158)

Akşam M. Kemal’e bu konudaki itirazlarını bildirince olanları şöyle anlatıyor:

“M. Kemal Paşa beyanatıma karşı hiddetle bütün içini ortaya döktü:

Evet Karabekir; Arapoğlunun yavelerini Türkoğullarına öğretmek için Kur’anı Türkçeye tercüme ettireceğim ve böylece de okutacağım. Ta ki budalalık edip aldanmakda devam etmesinler!…

Şüphe yok ki, yakın günlere kadar Kur’anı ve Peygamberi her yerde medh ve sena eden ve hatta hutbe okuyan bir insandan bu sözleri beklemek herkese eza veriyordu.” (s.159)

Kazım Karabekir’in hatıralarında şu satırlar da dikkat çekiyor:

“19 Ağustos Pazar akşamı, Mustafa Kemal ve İsmet Paşalar-Latife Hanım ile birlikte bana akşam yemeğine geldiler. Keçiören’e giderken sağ tarafta kubbeli köşk denen mevkide, bol suyu ve büyücek havuzu olan bir köşkte kira ile oturuyordum. İsmet Paşa Lozan’da iken Mustafa Kemal Paşa, Latife Hanım’la birlikte, bir kere daha bana akşam yemeğine gelmişlerdi. Münakaşayı İsmet Paşa ile ben yaptım. Mustafa Kemal Paşa sükunetle bizi dinledi. Mustafa Kemal Paşa, Lozan’dan da aldığı hızla, ne İktisat Kongresi’nin ve ne de heyet-i ilmiye’nin hazırladığı programlara ilgi göstermeyerek müthiş bir inkilap hamlesi teklif etti:

“Hocaları toptan kaldırmadıkça hiçbir iş yapamayız. Bugünkü kudret ve prestijimizle bugün bu inkılabı yapmazsak, başka hiçbir zaman yapamayız.”

İlk Fethi Bey Grubundan sonra da Mustafa Kemal Paşa’dan işittiğim bu yeni inkilap zihniyetini İsmet Paşa bir çırpıda tamamlıyordu. Aradaki zaman fasılaları kendiliğinden ortadan kalkarak, bu üç şahsiyetin üç maddelik programları kulaklarımda tekrarlandı.
1- İslamlık terakkiye manidir
2- Arapoğlu’nun yavelerini Türklere öğretmeli
3- Hocaları toptan kaldırmalı ! ” (s.165)
bu dini ne namusu olanlar kazanamazlar sozu kulluyen yalan bir sozdur-- bunu zaten ispatladilar- Ataturk hakkinda zaten cok boyle yazanlar oldu
kazim karabekir zaten o zaman muahlif oldugu icin bunu yazdigi ortaya cikti
ATATURK olmeden once selam aleykum dedigini doktoru acikladi
bunun gibi bir cok hikaye vardir

sen ATATURK e hakaret ediyorsun ne demek namusu olanlar kazanamaz?
senin avradin namusun degil mi? ne demek biz namusssuz mu olacagiz?
boyle ahlaksiz yazilarla bir sey elde edemezsiniz
senin anani bacini avradini o zaman herkes kullansin ne gerek namusa ya

BOYLE yazilarla ne kadar ahlaksiz insanlar oldugunu gostermektedirler
MUSTA KEMAL ATATURK KURTULUS savasini TURK MILLETI nin namusu ve serefi icin yapmistir
ASKERE GITTGIN DE namusun uzerine and icersin

senin namusun yok herhal

boyle yazilarla ATATURK u dinsizmis gibi gosterenler TURK milleti nin ATATURK e olan sevgisini azaltamayacaklar
namussuz insanlar-bu soz sizin cok guzel cunku kendiniz namussuz oldugunuz kabul edersiniz

Bilge_Kagan
05-30-2007, 12:00 AM
Turkun qizil tarixi adli kitabini oxu kirilik alfabeti bilirsansa orada gorarsan san hardan bilacaksan bizim tariximizi ? Quzey Azarbaycan alban xristiyani guneydaysa zorostani aryan dinina inanirmislar.

Gal Azarbaycana naqadar alban klisasi taparsan klisa qadar burda macid yoxdu 1 macid vardisa 5 dana klisa var.

Sovyet propagada kitabi olmasin o soyledigin ?

Bahsettigin Azerbaycan bolgesinde yasayan Alban halki, Turklerin buraya gelmesinden cok once yasamisti.

Hunlar gibi kismen ya da Hazarlar gibi tamamen Kafkaslar'a hakim olan Turk devletleri olduysa da, bugun Azerbaycan halkini olusturan Oguz Turklerinin buraya gelmesi, Ebu Muslim isyaninin sonrasidir. Dolayisiyla, "halk hristiyandi, kilic zoruyla musluman oldu" demek mantiksiz, zira Azerbaycan'a gelip yerli halki asimile eden bizzat musluman Oguz Turkleriydi. Araplar geldiginde Azerbaycan'da kaydadeger bir Turk nufusu yoktu.

Hanedan
05-30-2007, 01:39 AM
Eee aykırı efendi ne demişler, KUZGUN LEŞE, DEVLET BAŞA. Vesselam.

nesterin
05-30-2007, 06:29 AM
ATATÜRK'ün bu sözleri söylemiş olması onun ne kadar ufuklu uzağı gören bir lider olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.
Yıllardır DİN BEZİRGANLIĞI yapanlar CENNETİN anahtarını dağıtanlar
oy uğruna yaptıkları rezaletler işte ATATÜRK'ÜN endişelerini bir bir sıralıyor.

ATATÜRK' ün sözlerini bu manada iyi okuyun.
YANİ KISACA
ÜMMETTEN MİLLET OLMA ŞUURUNU ANLATMAKTIR.

Ne demişti Atatürk? Bu ülke şeyhler-şıhlar ülkesi olmayacak..!!
Peki şimdi TÜRKİYE' deki manzara ne?
Hepimiz biliyoruz ne olduğunu yazmama gerek yok.
ŞEHYlerin listesini yazmaya kalksam sayfalar yetmez.

ATATÜRK'ÜN TBMM de yaptığı konuşmalardan alınmıştır

01.11.1922, TBMM.

« … Peygamberimiz efendimiz hazretleri, cenabı hak tarafından insanlara dini hakikatleri tebliğe memur ve resul olmuştur… »

07.02.1923, Balıkesir’de Halka Konuşma.

« O, Allah’ın birinci ve en büyük kuludur. Onun izinde bugün milyonlarca insan yürüyor. Benim, senin adın silinir, fakat sonuca kadar o, ölümsüzdür. »

Yani ATATÜRK din düşmanı değildir.

DEVLET işlerine DİNİ karıştırmamak için de LAİKLİK ilkesini CUMHURİYET
rejiminin ilk şartı olarak getirmiştir.

raltay
05-30-2007, 08:00 AM
Dini savunurken Atatürk'ün ismini kullanıp komik duruma düşmeyin artık.

Mecliste İstiklal marshının kabulü sırasında yashananları okursan, marshın tüm mısralarını Atatürk dahil herkesin ayağa kalkarak dinlediğini ve alkıshlarla kabul ettiğini görebilirsin.

Yukarıdaki sözlerde İstiklal marshımızdan bir bölümdür.
Bunlar üzerinde shüphe duyulmayacak ve yorum yapılamayacak kadar net gercheklerdir.

komiklik kime yakıshıyor.

raltay
05-30-2007, 08:46 AM
Atatürkün haklı olarak din ve devlet ishlerini birbirinden ayırmısh olması, kendisininde dinsiz olduğu anlamına gelmez.
Bilakis Dinin devlet ishleri ile ichiche olması devletin yanında dine de zarar vereceği gözönüne alınırsa bence dine büyük bir hizmettir.
Atatürkün pek chok konushması ve eylemleri islam karshıtı olmadığını hatta islama hizmet ettiği görülür.
Shu sözler onundur değildir gibi bir tartıshmaya girmeden, Herkesin bildiği apachık bir hareketi olan ve onun talebi ile Elmalılı Hamdi Yazırın hazırladığı Kuran-ı Kerim meali İnsanımızın İslam dinini en doğru shekilde öğrenmesi ve yashaması isteğinin sonucudur.
Tarihte islam adına olarak gösterilen pek chok olay, aslında siyasi üstünlük amacı ile yashanmısh iktidar kavgalarıdır.
Halifeler döneminden bashlayarak günümüze kadar pek chok olaya dinsellik yüklensede, aslında siyasi mücadelelerdir. O dönemlerde yashananların yansımaları Tüm shiddeti ile günümüze kadar sürmüshtür ve hala bazı farklılıkların sebebidirler.

Düshününüzki, Bu gün din ve devlet ishleri birbirinden ayrılmamısh olsaydı, her siyasi partinin bash ulemasının!! partinin siyasi görüshüne uygun fetva verseydi ( Doğru bir tane olması gerekirken bu gün apachık yasaların yorumları konusunda siyasi chıkar uğruna beyaz , siyah deniliyorsa) Acaba Dinimiz ne hale gelirdi. Biraz abartayım; sırf siyasi chıkarlar uğruna farklı kuranlar dahi yazılabilirdi.
Atatürk Din ve devlet ishlerini birbirinden ayırarak bence dine en büyük desteği vermishtir.