View Full Version : Camilerin gorevi nedir?
Tabriz_Han
06-01-2007, 03:41 PM
Hepimiz biliyoruzki Cami'de namaz kilinir.
Ama Namazimizi dagda, yaylada, yesilik alanda v.s'de kilabiliriz.
Eskiden, Camiler fakirlere yemek dagitirdi, evsizlere yatak verirdi, toplum hizmetleri v.s yapilirdi. Yani sadece ibadet icin degil, halking yeriydi, herkes orada toplanirdi, hatta birisi bana anlatiki Hz. Muhammed (s.a.v) bile Cami'de halk oyunu oynamis?
Cem evleride hem ibadet hem halk icin acikdir. Turkler musluman olunca Camiler buna daha yakinmiydi?
Güzin Amca
06-01-2007, 03:48 PM
...ibadet icin degil, halking yeriydi,
''Talking'' demek istediniz sanırım. Ya da bilmediğim yani bir terim: halking. 'Holking' diye mi okunur? Anlamını rica etsem?
(Bkz. halkie-talkie)
Tabriz_Han
06-01-2007, 04:37 PM
Yazim hatasi :uups: Halkin olmasi lazimdi, halk camide toplanirdi orada bolgenin meseleri gibi konular tartisilirdi, din daha herkesin anlayabilecek agizla anlatilirdi. Asinda hocaya bagli, bugunde cana yakin gunluk hayatinda yardim edecek felsefeler anlatan hocalarda var.
BOZ-OK
06-02-2007, 12:24 AM
Haklisiniz, belirttiginiz islevleri yerine getiren kurumlarin ve orgutlerin olmadigi eski donemlerde camiler bu islevleri de ustlenmislerdi... Ancak gunumuzdeki modern devletlerde bu islevleri yerine getiren baska kurum ve orgutler oldugu icin artik bunlara gerek kalmamistir...
Not: Size tavsiyem, peygamber yapmis diye camide halk oyunu oynamaya kalkmamanizdir, basiniz derde girebilir, benden soylemesi... :cool:
deyrambel
06-02-2007, 01:52 AM
ne halk oyunu- kafayi mi yediniz camiye halk gelmiyorda uzaylilar mi geliyor?? ula tamam anladik alevisiniz shiisiniz ne sacma sapan seylerle burda halk dansi yapmaya calisiyonuz-- bizim koyde cami var- ve herkes cami de konusur sohbet eder- birisine yardim olmasi gerektigi zaman cami de bu soylenir- namaz kilindiktan sonra da caminin onun da sohbet edilir-caminin icinde halay cekmeyiz biz-dugun falan oldugu zaman halk dansi yapariz
cok ilginc
iran alevi shii
Uzbey
06-02-2007, 03:39 AM
Aslında "Cami sadece ibadet yeri degildir" diye baslayıp sonra da ibadet harici yapılan seyleri sıralıyoruz ya,iste bunlar tekkelerin,dergahların goreviydi,tekke ve zaviyeler kanunuyla kapatılınca buralar,tum yuk camilere kaldı,camiler de bu yuku kaldıramadı bence!
Demir Kağan
06-02-2007, 03:47 AM
Imamlar kaldiramadi diyelim.
Uzbey
06-02-2007, 04:10 AM
Hem imamlar,hem cemaatler,hem de camiler,devlet veya millet eger camiyi toplum merkezi haline getirecekse camilerin fiziki altyapısının olusturması lazım,kulliye yapılması lazım,yoksa yalnızca camide o sohbetler,okumalar vs... yapılamaz.
Tabriz_Han
06-02-2007, 05:14 AM
Camiler halka adalet, ahlak ve kardesligini onemini vurguluamali, bolgeki muminleri aydinlatmali, toplanma yeri olmali.
Deyrambel
ne halk oyunu- kafayi mi yediniz
Peygamber Muhammed (s.a.v) zamaninda, Habesiler ibadethanelerde musik calarmis, tum halk toplanirdi ve orada dertlerini anlatirdi, yardim isterdi, tum bolgeye hizmet ederdi.
Bende orada oynamam :D birisi bana oyle anlatmis, bugun ve eskiyi karsilastiriyordum okadar :)
BOZ-OK
06-02-2007, 05:32 AM
Peygamber Muhammed (s.a.v) zamaninda, Habesiler ibadethanelerde musik calarmis, tum halk toplanirdi ve orada dertlerini anlatirdi, yardim isterdi, tum bolgeye hizmet ederdi.
Bende orada oynamam :D birisi bana oyle anlatmis, bugun ve eskiyi karsilastiriyordum okadar :)
Seni camide kafkas oynarken gozumun onune getirdim de bir an icin... Hahhahhaaa...:lol:
Hanedan
06-02-2007, 06:33 AM
Camiilerde ibadet edilir, sohbet edilir hatta çay kahve dahi içilebilir. Ama horon tepilmez sana kim anlatmışsa bira abartmış olayı. Ayrıca kurtuluş savaşı sıralarında halk camiilerde toplanarak çok önemli direniş kararlarıda almiştır. Ama malesef günümüzde camilerde konferas verilmeye kalkışılsa zannederim ki ortalık irticai faaliyetten karışır.
Güzin Amca
06-10-2007, 04:43 PM
Bir arkadaşın babası ölünce gittim camiye. Normalde gitmem.
Öğle namazı sırasıydı.
Bir tarafta ayak parmaklarının arasını karıştıran amcalar,bir tarafta misvak kemiren amcalar, derken, içeride osuruk+ayak kokusu harmanı müthiş bir atmosfere(!) sahip. Yani içeride ulvi duyguların uyanması zor. Oncelikle gaz maskesi olayını bir sunnete baglamak lazim.
(Bkz. Doğru ama,ne yapayım)
Tabriz_Han
06-11-2007, 06:12 AM
Sen ozaman cicek bahcesinde namazini kil, ari sokmasin ama :lol:
Tum Camiler oyle kokmuyor, eger herkes onceden yikansa ve abdes alsa hic kokmaz, ama bazilari belki isden cikti ve yikanmaya zamani olmayabilir...
Demir Kağan
06-11-2007, 07:38 AM
Öğle namazı sırasıydı.
Bir tarafta ayak parmaklarının arasını karıştıran amcalar,bir tarafta misvak kemiren amcalar, derken, içeride osuruk+ayak kokusu harmanı müthiş bir atmosfere(!) sahip. Yani içeride ulvi duyguların uyanması zor. Oncelikle gaz maskesi olayını bir sunnete baglamak lazim.
Hangi camiye girdiysem mis kokuyordu.
Güzin Amca
06-11-2007, 07:50 AM
Hangi camiye girdiysem mis kokuyordu.
Bunye alisiyor demek ki.
chepny
06-11-2007, 08:24 AM
Öğle namazı sırasıydı.
Alçaktan at Güzin Amca :D
Camide osuruk kokusunun ne işi var. Yoksa camiye girince sen mi osurdun? :lool:
nogayhan
06-11-2007, 08:25 AM
Öğle namazı sırasıydı.
S.A
Senin gibi birisine istenilen koku verilmis,cunki camiye gitmek her kula nasip olmaz.
Güzin Amca
06-13-2007, 05:38 AM
S.A
Senin gibi birisine istenilen koku verilmis,cunki camiye gitmek her kula nasip olmaz.
''Kokulari veren ve alan Allahtir'' diyorsun yani...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.