PDA

View Full Version : Ezansız Semtler; Ezan ve Kur'an

yavuz
06-22-2007, 09:04 AM
Yahya Kemal anlatiyor:

Bir cok gunlerimi Ziya Gokalp'le konusarak gecirdim. Maziye arkasini cevirmis, sabit bir bakisla yalniz istikbale bakardi. Maziye karsi daussilami (yurt hasretimi) hararetle soyledigim bir gun dedi ki:

Harabisin harabati degisin,
Gozun mazidedir, ati degilsin.

Ben de mazinin kulagima fisildadigi bir sesle cevap verdim:

Ne harabi ne harabatiyim
Koku mazide olan atiyim.

Bir cevaptan baska ciddi manasi olmayan bu sozde, sonralari hissettim ki, kucuk bir hakikat varmis. Mutarekeden sonra maziye karsi daussilam artti. Kendimi avutmak icin tek basima Istanbul'da geziyordum. Bir gun Ayasofya minaresinden ezan okundugunu isittim. 857 (Hicri) senesinin o sabahindan beri asirlarca gunde bes defa okunmus olan bu ezani dinlerken, Fatih'i asil manasiyla ilk defa idrak ettim.

Yine bir gun padisahlarimizin Topkapi Sarayi'nda Revan Koskunu ziyaret ediyordum. Uzaktan Kur'an okunuyordu. Yavas yavas sese dogru yaklasirken, nereden geldigini ziyaretimde rehber olan zata sordum. Dedi ki: “Hirka-i Saadet Dairesi'nden geliyor.”

Peygamberimiz'in hirkasini sakladigimiz cennet gibi yesil bir odanin turkkarî penceresi onunde durduk. Icerde iki hafiz vardi. Biri ellerini kavusturmus, gozlerini yummus oturuyordu. Digeri diz cokmus, musterih ve yuksek bir sesle okuyordu. Rehberime sordum: “Hirka-i Saadet onunde Kur'an ne zaman okunur?” dedi ki: “Dort asirdan beri her saat, geceli gunduzlu!”

Yavuz Sultan Selim'in Hirka-i Saadet'i Misir'dan getirip bu odadaki mevkiine koydugundan beri kirk hafiz nobetle Kur'an okur. Turk tarihinde bir dakika bile burada Kur'an sesi kesilmemistir.

Gezintilerimde bir hakikat kesfettim. Bu devletin iki manevi temeli vardir: Fatih'in Ayasofya minaresinden okuttugu ezan ki, hala okunuyor. Selim'in Hirka-i Saadet onunde okuttugu Kur'an ki, hala okunuyor!

Eskisehir'in, Afyonkarahisar'in, Kars'in genc askerleri; siz bu kadar guzel iki sey icin dovustunuz!

Yahya Kemal Beyatli: Aziz Istanbul (Ist. 1992), s. 123-125

Yahya Kemal diyor ki:

Dort sene evvel Buyukada'da oturuyordum (1918 yili). Bayramda bayram namazina gitmeye niyetlendim. Fakat Frenk hayatinin gecesinde sabah namazina kalkilir mi? Sabah erken uyanamamak korkusu ile o gece hic uyumadim. Vakit gelince abdest aldim. Buyukada'nin mahalle icindeki sakit (suskun) yollarindan kendi basima camie dogru gittim. Vaiz kusude vaaz ediyordu. Ben kapidan girince butun cemaatin gozleri bana cevrildi. Beni, daha dogrusu bizim nesilden benim gibi birini, camide gorduklerine sasiyorlardi. Orada o saatte toplanan Ummet-i Muhammed, icine bir yabancinin geldigini zannediyordu. Ben, icim huzunle dolu, yavas yavas gittim; vaazi diz cokup dinleyen iki hamalin arasina oturdum. Kardeslerim muslumanlar, butun cemaatin arasinda yalniz benim vucudumu hissediyorlardi.

Vaazdan sonra namazda ve hutbede, onlarin icine karisip “Muhammed” sesi kulagima geldigi zaman gozlerim yasla doldu. Onlarla kendimi yek-dil, yek- vucud olarak gordum. O sabah, o muslumanliga az asina Buyukada'nin o kucucuk camii icinde, safakta ayni milletin ruhlu bir cemaati idik.

Namazdan cikarken, kapida ayandan Resid Akif Pasa durdu. Bayramlasmayi unutarak elimi tuttu: “Bu bayram namazinda iki defa mes'udum . Hamdolsun, sizlerden birini kendi basina camiye gelmis gordum! Berhudar ol oglum, gozlerimi kapamadan evvel bunu gormek beni muteselli etti!” dedi.

Hem geldigimi hem de bayramimi tebrik etti. Yanindaki eski adamlar da onun gibi tebrik ettiler. Bu basit hadiseden pek samimi olarak mahzuz (hosnut) idiler. O sabah gonlum her zamandan fazla acikti.

Biz ki minareler ve agaclar arasinda ezan seslerini isiterek buyuduk. O mubarek muhitten cok sonra ayrildik. Biz boyle bir sabah namazinda anne millete tekrar donebiliriz. Fakat minaresiz ve ezansiz semtlerde dogan, Frenk terbiyesiyle yetisen Turk cocuklari, donecekleri yeri hatirlayamayacaklar!

Aziz Istanbul, s. 123-130

nesterin
06-22-2007, 11:07 AM
Yahya Kemal anlatiyor:

Yahya Kemal diyor ki:
Namazdan cikarken, kapida ayandan Resid Akif Pasa durdu. Bayramlasmayi unutarak elimi tuttu: “Bu bayram namazinda iki defa mes'udum . Hamdolsun, sizlerden birini kendi basina camiye gelmis gordum! Berhudar ol oglum, gozlerimi kapamadan evvel bunu gormek beni muteselli etti!” dedi.

Büyükada da yaşıyanların %90'ı müslüman değil ki çok normal.

malik şahbaz
06-23-2007, 12:49 AM
Yahya Kemal diyor ki:
Biz ki minareler ve agaclar arasinda ezan seslerini isiterek buyuduk. O mubarek muhitten cok sonra ayrildik. Biz boyle bir sabah namazinda anne millete tekrar donebiliriz. Fakat minaresiz ve ezansiz semtlerde dogan, Frenk terbiyesiyle yetisen Turk cocuklari, donecekleri yeri hatirlayamayacaklar!

Evet artık bu yüce ana milletin evlatları minareli ve ezanlı semtlerde,
minaresiz ve ezansız yetishiyorlar.
İmdi onlar eminem ,duman, ceza dinliyor ve dahii ne idigu belirsiz vızıltıları dinliyor.
Adidas nike armani levis giyiyor
Hamburger yiyorlar ve shimdi onları sabataistler kemalistler laikciler yonetiyor

kurshad
06-23-2007, 02:01 AM
İmdi onlar eminem ,duman, ceza dinliyor ve dahii ne idigu belirsiz vızıltıları dinliyor.
Hamburger yiyorlar ve shimdi onları sabataistler kemalistler laikciler yonetiyor

Bu kemalizmin degil 21.yuzyilin bir sonucu.. Araba dumani, sehir gurultusu, kalabaliklasma ve kozmopolit sehirlesmenin faturasini da laiklige kestin ya helal olsun..

nesterin
06-23-2007, 04:07 AM

Sen şalvar giymeye devam et.. hahh hahha ha haha

işiniz gücünüz şekilcilik özüne bak özüneeeeeeeee
Ruhun ŞAD olsun YÜCE ATAM bizi bu pespayelikten kurtardığın için.

yavuz
06-23-2007, 04:45 AM
Uyuşturmayın milleti böyle ninnilerle... Narkozlanmış kafalar sizi...

Ot cekiyoruz biz. Yoksa hala hayatta olamazdın. :cool:

Sen git "EL" check :mrgreen:

Uzbey
06-23-2007, 08:44 AM
Turkiye'nin kafirlerin layık oldugu davranısları gosterememe cesaretsizliginden kurtuldugu gunu gormek icin can atıyoruz.

BOZ-OK
06-23-2007, 08:45 AM

O dediklerinin aynisini, hatta bin beterini senin Arap, Acem, Hintli, vesaire kardeslerin de yapiyor, eksik kalan Musluman millet yok merak etme...;) Aradaki tek fark, onlarin bunlari caktirmadan yapmalari, caktirarak yapabildikleri birkac ulke de dunya fuhus merkezleri arasinda sayilidir zaten, bilmem anlatabildim mi? ... Kara carsafli Arap kizlarinin eteklerini kaldirip altina bakmak yeterli delilleri toplamak icin yapilacak seydir... :cool: Haa, bir fark daha var, onlarin cogunu Kemalistler degil, ABD ve Ingiltere yonetiyor tabii...:rolleyes:

Demir Kağan
06-23-2007, 09:07 AM
O da onu istiyor ya zaten. Arap bizi yonetsin diyor, dolayisiyla AB&D'nin gudumune girecek. :)

kurshad
06-23-2007, 09:12 AM
Kara carsafli Arap kizlarinin eteklerini kaldirip altina bakmak yeterli delilleri toplamak icin yapilacak seydir...

Ne varmis ustad altlarinda?? :shock:

BOZ-OK
06-23-2007, 09:35 AM
Ne varmis ustad altlarinda?? :shock:

Bil bakalim en cok erotik ic camasirinin satildigi ulkeler arasinda hangi Musluman ulkeler de var? :cool:

Not: Ozellikle korfez ulkelerinde "kara carsaf" uniforma gibidir, kadinlarin (ozellikle genc kizlarin) hemen hepsinin carsafinin altinda blue-jean de dahil her cesit batili kiyafeti gorursunuz... Hepsi de "marka"dir haa... ;)

yavuz
06-23-2007, 09:37 AM
Bil bakalim en cok erotik ic camasirinin satildigi ulkeler arasinda hangi Musluman ulkeler de var? :cool:

Acip da bakmis, adama bak yaa... :shock:

Aman abi uzak dur bizden. :lol:

Demir Kağan
06-23-2007, 09:40 AM

Not: Ozellikle korfez ulkelerinde "kara carsaf" uniforma gibidir, kadinlarin hemen hepsinin, ozellikle genc kizlarin hepsinin carsafinin altinda blue-jean da dahil her cesit batili kiyafeti gorursunuz... Hepsi de "marka"dir haa... ;)

Bir bilen konustu. :lol:

BOZ-OK
06-23-2007, 09:43 AM
Acip da bakmis, adama bak yaa... :shock:

Aman abi uzak dur bizden. :lol:

Acip bakmana gerek yok Yavuzum, onlar "gostermeye" pek isteklidirler nedense... :cool:

kurshad
06-23-2007, 09:50 AM
Ustad, sen yine de zirt pirt acip bakma.. Oralar Arap diyarlari, adamin kafasini ucururlar alimallah :mrgreen:

Demir Kağan
06-23-2007, 10:03 AM
Kendileri bakarlar, sana niye baktin derler. Hele Turk oldugunu ogrenirlerse hepten bittin. :lool:

oguzhansharp
06-23-2007, 10:05 AM
başkalarınınkini achıp bakmaya meraklı olanların anaları bacılar kızları yok mu?
beyler dikkatli olun!!!

"men daqqa duqqa"

Demir Kağan
06-23-2007, 10:08 AM
Bakmaya merakli olanlardan degil gostermeye merakli olanlardan bahsediyoruz. :)

1001thnight
06-23-2007, 10:24 AM

Tekstil ürünleri ihracatçısı mısınız?:)

BOZ-OK
06-23-2007, 12:23 PM
Bir bilen konustu. :lol:

Saka bir yana, kendi disimizda kalan Islam dunyasinin, ozellikle de zengin Musluman ulkelerin hakkinda bir halt bilmeyen, oralarda neler dondugu ile ilgili hic bir fikri olmayan veyahut da bildigi halde sirf Turkiye'ye karsi propaganda yapmak amaciyla ortaya cikan bu tiplerin soyledikleri sayiklamalara sinir oluyorum... Milleti kor, alemi sersem yerine koymaya calisiyorlar.. Bizim kendini bilmez bir kisim gencligin yaptiklari gozlerine batiyor, oysa gercek sudur ki, o ulkelerde durum bin beter ve eger Turkiye'deki toplumsal ozgurluk o ulkelerde olsa sokakta ciftlesir bunlar, erkeklerinin yarisi da alkolik veya esrarkes olur... Gerci su anda esrarkes sayisi bu durumda bile yariya yaklasmistir ya neyse... Mevcut toplumsal baski ise bunlarin ulkelerinde escinsel sayisinin artmasindan baska bir seye hizmet etmiyor tabii... Biliyorum, bu soylediklerime karsilik bazilari yerlerinden firlayip cigliklar atacaklar ama maalesef gercek bu... Yerseler... :cool:

kurshad
06-23-2007, 01:16 PM
Saka bir yana, kendi disimizda kalan Islam dunyasinin, ozellikle de zengin Musluman ulkelerin hakkinda bir halt bilmeyen, oralarda neler dondugu ile ilgili hic bir fikri olmayan veyahut da bildigi halde sirf Turkiye'ye karsi propaganda yapmak amaciyla ortaya cikan bu tiplerin soyledikleri sayiklamalara sinir oluyorum...

Aynen katiliyorum.
Arap ulkelerinde fazlaca zaman geciren her musluman Turkiye'nin Islam dininin en guzel ve samimi yasandigi ulke oldugu konusunda hemfikir olur.

Ilk bakista , birkac gunlugune bu ulkelere giden bir insan, Arap ulkelerinde zahiri ibadetler Turkiye'den fazla yapiliyor seklinde fikir yurutebilir.
Fakat birkac seneden sonra, insanlarla hemhal olup onlarin dugununde, mateminde,ticaretinde hulasa her turlu meclisinde bulunup tanimaya basladiktan sonra kisioglu hayretle sunu farkedecektir; ibadetlerin kalbi yonu yok ya da eksik.. 5 vakit namaz kilip, alkol almayan birini capkinlik yaparken gorseniz Turkiye'de yuhalarsiniz fakat Arap ulkesinde gulup gecersiniz. Ya da alkol gunah diye sakinan birine esrar icip sonra namaza dururken rastlarsaniz olabilir dersiniz. Ticaret yapip acikca paranizi dolandiran birine 4 ay sonra havalimaninda ehram icinde rastlarsiniz , nereden dersiniz Hacdan diyebilir ;)

Sekil tamam icerik yok..

BOZ-OK
06-23-2007, 01:41 PM
Turkiye'nin her yerinde rastlayabilecegimiz, kasketini ters cevirmis, husu icinde namaz kilan ve Allah sevgisi her halinden belli olan, yuzunden nur akan o ak sakalli dedelerimizin ayaginin turabi olurum ben... Yeryuzunde bundan daha sevimli cok az sey vardir... :-)

keykubad
06-24-2007, 09:25 AM
bol keseden sallayın beyler
Bu gün Turkiyede ve butun turkii cumhuriyrtlerde almısh bashını gidiyor namussuzluk alchol kumar fuhush ve buna benzer butun edepsizlikler
kim ne olursa olsun veya hangi milletten olursa olsun
kendini bilmeyen rabbini bilmez
rabbini bilen her kesi sever ve sayar.
Yuce yaratıcımız olan Allah "sizin en ustununuz takvaca (yani Allahın emir ve yasaklarını en iyi yashayanlar) en iyi olanınızdır.
Allaha inanmayan sapıklar ichin diyecegim bir shey yok.Zaten onların adı da Sapık ne diyim ki gaaari

Kur_Sad
06-24-2007, 09:46 AM
Turkiye'nin her yerinde rastlayabilecegimiz, kasketini ters cevirmis, husu icinde namaz kilan ve Allah sevgisi her halinden belli olan, yuzunden nur akan o ak sakalli dedelerimizin ayaginin turabi olurum ben... Yeryuzunde bundan daha sevimli cok az sey vardir... :-)

Valla elimde olsa bi kaç kere daha thanks verirdim bu yoruma...

Yurtta İranlı arkadaşlarım var.Tek kelimeyle özetlemek gerekirse:SAPIKLAR!
Alkol falan zaten var da.Dişi görünce ağızlarının suyu akıyor.Namaz,oruç falan hiçbirşey yok.Orda mecburi diye bazı şeyleri yapıyorlar.Buraya gelince zincirini koparmış köpek gibi oluyorlar.Bi de ODTÜ ortamı ekleniyor tabi tüm bu kötülüklere durdur durdurabilirsen bebeleri.

Devletin bişeyleri yasaklamasıyla olmaz bunlar.Aileden verilir terbiye.Toplumsal bilinç olursa zaten kendiliğinden düzelir herşey.Eğitim sisteminde bitiyor bence olay.Başka hiçbirşey değil...

doranos
06-24-2007, 11:20 AM
bol keseden sallayın beyler
Bu gün Turkiyede ve butun turkii cumhuriyrtlerde almısh bashını gidiyor namussuzluk alchol kumar fuhush ve buna benzer butun edepsizlikler

Bütün Türki Cumhuriyetleri gezip gördünüz heralde bu kadar emin olduğunuza göre.Bir de Arap ülkelerini de gezip aralarında karşılaştırma yapmışsınız.Helal olsun ne deyim.

Demir Kağan
06-24-2007, 02:33 PM
Alkol falan zaten var da
Niyekine? Kotu bi' sey mi? :rolleyes:

teginalp
06-25-2007, 01:17 AM
Niyekine? Kotu bi' sey mi? :rolleyes:

Saf ayaklarına yatma Çekerim kulağına haaa..:D

Zararının faydasından daha fazla olduğunu bilmiyor musun?

Kulakkolleksiyoncusu gamma.:twisted:

teginalp
06-25-2007, 01:23 AM
Valla elimde olsa bi kaç kere daha thanks verirdim bu yoruma...

Yurtta İranlı arkadaşlarım var.Tek kelimeyle özetlemek gerekirse:SAPIKLAR!
Alkol falan zaten var da.Dişi görünce ağızlarının suyu akıyor.Namaz,oruç falan hiçbirşey yok.Orda mecburi diye bazı şeyleri yapıyorlar.Buraya gelince zincirini koparmış köpek gibi oluyorlar.Bi de ODTÜ ortamı ekleniyor tabi tüm bu kötülüklere durdur durdurabilirsen bebeleri.

Devletin bişeyleri yasaklamasıyla olmaz bunlar.Aileden verilir terbiye.Toplumsal bilinç olursa zaten kendiliğinden düzelir herşey.Eğitim sisteminde bitiyor bence olay.Başka hiçbirşey değil...

Dur senin yerine ben vereyim deyip sayılı thanks lerimden birini daha verdim BOZ-OK'a.
BOZ-OK kardeşim, değerini bil haa.

Hani şu 8 yıllık kesintisiz, layik, seçmeli saçmalı eğitimden bahsetmiyorsun herhalde değil mi?:cool:
Bu eğitimle kamusal alanda böyle nurani insan yaratmak biraz zor da.

teginalp
06-25-2007, 01:27 AM
Unutmuşum eklemeyi.
İran'lıları veya başka bir ülkenin ki buna S.Arabistan da dahil İslam anlayışı ve uygulamalarını göstererek İslamı yorumlamak/eleştirmek bunun için anlaşılır/kabul edilir değildir.
Her yiğidin yoğurt yiyişi
Damlaya damlaya kendi paçalarından akar. (böyle bişeydi galiba)

keykubad
06-25-2007, 05:09 AM
Bütün Türki Cumhuriyetleri gezip gördünüz heralde bu kadar emin olduğunuza göre.Bir de Arap ülkelerini de gezip aralarında karşılaştırma yapmışsınız.Helal olsun ne deyim.
Akif zannediyorum bu şiiri bizim Turkiye ve turki cumhuriyetleri kastederek yazmısh.

Beyinler ürperir ya Rab! ne korkunç inkılab olmuş;
Ne din kalmış, ne iman, din harab iman serab olmuş
Evet bu turki cumhuriyetlerin chogunu gordum.
arap ulkelerinin en modernini de gordüm
Ama sefahat ve fuhushun en yaygın oldugu yerler uzulerek soyluyorum ki ne yazıkki benim anavatanım dedigim bu turki cumhuriyetlerde.
Komunizmin de etkisi ile namus anlayıshı maalesef sıfır.
Ama arap ulkelerinde ancak arayarak ve paranızla yapabilirsiniz.
Hele birde deshifre olursanız hayatınız gitti.
Turki cumhuriyetlerde kimin eli kimin cebinde belli deghil.Bunları utanarak soyluyorum.

BOZ-OK
06-25-2007, 06:29 AM
Ama arap ulkelerinde ancak arayarak ve paranızla yapabilirsiniz.

Yok valla, hic de oyle degil... Hatta diyebilirim ki genellikle onlar seni arayip buluyorlar her ne hikmetse...:cool:

Gorunen o ki, 1 erkege 4 kadin sistemi biyolojik sebeplerden dolayi pek yurumuyor... :rolleyes:

Hele birde deshifre olursanız hayatınız gitti.

Bak burasi dogru... Ama inan bana, desifre olmadiktan sonra her halti yersiniz... Hatta oyle haltlar yersiniz ki, bu haltlari ortalama bir Turk kizi aklindan bile geciremez... :cool:

gurkan
06-25-2007, 06:32 AM
Ayıb Oluyor Amma Din Bölümünde Utanmıyor musunuz Her Haltı Tartışmaya:evil:

BOZ-OK
06-25-2007, 06:49 AM
Ayıb Oluyor Amma Din Bölümünde Utanmıyor musunuz Her Haltı Tartışmaya:evil:

Sen de haklisin Gurkan... :uups:

Ama Turk milleti gibi bir millet hakkinda konusulurken de sayiyla kendine gelinmesi gerektigi de bir gercektir... Yoksa konunun buralara gelmesi kacinilmaz olur ve biz de oturup bu tur saygisizliklari yutmayiz... :cool:

khanoghuz
07-07-2007, 03:04 PM
karıştırmayalım bunları.