View Full Version : Sunniler???
selenge
07-11-2007, 04:10 PM
Men ozum bir hanef inancli mezhebli oldugum halde shu meshur olanda Aleviler??? thearadindaki fikirleshmekten muteesir olmusam ve bakalim empati deyip aynisini ayni irad ila ayni iyi niyet (!!!) ila ayni husnuniyetle (!!!) sorayim. Bakalim bu posti silecek mi yox fikirleshecek mi sizlar? bu phorum monolog yox dialog mu ola?
Alevi olan varmi aranizda? Varsa bi kac soru sormak isterdim:D
1. Siz Muhammed (s.a.v) degil de Aliye inaniyorsunuz bildigim kadariyla, neden?
2. Kuranda Muhammedin peygamberimiz oldugunu yaziyor Kurana inaniyormusunuz?
3. Kurana inanmiyorsaniz nasil Allaha inaniyorsunuz?
4. Allaha inanmiyorsaniz muslumanmisinizki?
Bunlari sadece ogrenmek isterdim, bazi arkadaslarim cok anti-alevi, bunun nedeni ne acaba, aramizda okadar cok farkimi var?
Sunni olan varmi aranizda? Varsa bi kac soru sormak isterdim:D
1. Siz Muhammed (s.A.v) degil de ehliyatsiz elmsiz ve yobaz seyh, haci, hoca takimina inaniyorsunuz bildigim kadariyla, neden?
4. Allaha inanmiyorsaniz muslumanmisiniz KKKKİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ?
Bunlari sadece ogrenmek isterdim, bazi arkadaslarim cok anti-sunni, bunun nedeni ne acaba, aramizda okadar cok farkimi var?
Bilge_Kagan
07-11-2007, 04:19 PM
1- Oyle birsey yok. Kimi dini somurerek rant saglamaya calisan adamlar pesine cahil/ici bos insanlari takabiliyor ancak bunu ekseriyete yayacak kadar buyuk bir topluluk yok ortada.
2- Evet.
3- Ucuncu soru dogrudan es gecilir 2. sorunun cevabina bakarak. Aleviler basliginda bunun sorulmasinin nedeni Alevilerin "Hz. Muhammed degil de Hz. Ali'yi peygamber olarak gordugu" yanlis inancidir. Bu toplulugun isminden gelir, Alevi "Ali taraftari" demektir. Sunniler de tanim olarak Alevidir. Hicbir Sunninin kalkip da Muaviye'yi tutacagini sanmiyorum.
4- Bu soru da anlamsiz kaliyor.
Ve aramizda hicbir fark yok, ibadet ve inanis sekilleri biraz degisik olsa da sonuc ayni kapiya cikiyor.
Hala daha art niyetli dusunup bu paralelde iletiler giriyorsunuz, bu can sikici olmaya basladi.
BOZ-OK
07-11-2007, 04:22 PM
Bu Yunus da tam bizim mahallenin delikanlisidir haa... Yine kesmis raconu...:-)
Onsekizbin alemin cümlesi BiR içinde
Kimse yok BiR den ayruk, söylenir BiR içinde
Cümle BiR onu BiRler, cümle ona giderler
Cümle dil onu söyler, her BiR tebdil içinde
Kim gördü onu ayan, ne naksu ne hod nisan
Söz "len terani" dir, Musa'ya Tur içinde
Yunus sen ne dilersin, dostu görem der isen
Ayandir görenlere, ol gönüller içinde
:-)
Ya sunni oldugunu ya da alevi oldugunu soyleyen arkadaslar bana neden oyle oloduklarını soyleyebilirler mi?
Bırakın bu isleri sunnilik, alevilik....
Bizans dahi batının etkisinde kalmamak icin Ortodox mezhebini icat etmistir.
Siiligin tarhimizde nasıl kullanılıdıgına bakın
Bırakın bu aleviligi, sunniligi
Muslumanız.
Bu kadar yahu.
Türkiyedeki cogu sunni arabistandaki yada afganistandaki gibi degil cogu ben mezhebsizim sadece muslumanim diyebiliyor sanirim bunu arabistanda demek imkansız oralarda kimse oyle bir şey demez kesinlikle .Turkiyedeki sunniler bile gercek sunnilerden farklı emevileri sevmezler yezit ismini sevmezler hakaret olarak gorurler bekir ismini genelde kullanmazlar .
selenge
07-11-2007, 04:31 PM
Bilge Kaggan qardashim,
2. suale Evet diyen bir muselman nasil oluyor sada Sii, Sia veyya Alevi inanislara
... sapkin, kafir, eskiden ele deyildi, sapittilar, kuffar uşaqlari, farzi bilmazlar, duz yola erdirelim onnari, Ali'ye tapinc kilarlar, Ali'yi resul kilarlar gibi cirkin lafiz edipler? Hem deyip sapik bunlar, hem deyip eyitelim, hem deyip dikte edelim, hem deyip bizlar gibi kabaklarinda fikir istiksal edsinler, yahu bu amellere acik acik Sunni fashizmi, sunni diktotaryasi, sunni oligarsisi denmez mi?
Ele bak inde men ozum Sii, Sia ve Alevi millatlar icinde togilkan olup ermisem usaqligimdan, erginlegime. Nima boyle yalanlari ne onlarin ahundlarindan ne de o komsulardan esitgen memisem. Ne kadar yalan soyleyip ne kadar iftira atip bizlari boyle qardash deyil dusman kilarlar bu yobazlar, elmsiz ehliyatsiz ademler?
Indi phoruma bir dostim ila baktim, dostum bu black_cat in postingini okidiyinde surati alemi kizarip bozardi, gunah deyil mi? Ayip deyilmi?
Men indi burada kalip bu konuda soylenin hamisi yalanlari tek tek yobazlar ila fikirlesheceyim. Men ozum hanef mezhabindanam deyirem. Ama bu adalatsizlik ila fitne fesat ve munafiklik deyilmi? Men ozum sikilip utaniyorum siz rahatsiz olmuyor?
Men ozum SIKILIP utaniyorum siz rahatsiz olmuyor?
Kendi inancina birsey dendigine SIKILIP rahatsiz olabiliyorlar sadece .
BOZ-OK
07-11-2007, 04:53 PM
Men indi burada kalip bu konuda soylenin hamisi yalanlari tek tek yobazlar ila fikirlesheceyim. Men ozum hanef mezhabindanam deyirem. Ama bu adalatsizlik ila fitne fesat ve munafiklik deyilmi? Men ozum sikilip utaniyorum siz rahatsiz olmuyor?
Yar yüregim yar, gör ki neler var
Bu halk içinde bize güler var
Ko gülen gülsün, HAK bizim olsun
Gafil ne bilir, HAKKI seven var
Bu yol uzaktir menzili çoktur
Geçidi yoktur, derin sular var
Girdik bu yola Ask ile bile
Gurbetlik ile bizi salar var
Her kim merdane, gelsin meydane
Kalmasin cana kimde hüner var
Yunus sen bunda meydan isteme
Meydan içinde merdaneler var
Demir Kağan
07-11-2007, 05:51 PM
Men ozum bir hanef inancli mezhebli oldugum halde shu meshur olanda Aleviler??? thearadindaki fikirleshmekten muteesir olmusam ve bakalim empati deyip aynisini ayni irad ila ayni iyi niyet (!!!) ila ayni husnuniyetle (!!!) sorayim. Bakalim bu posti silecek mi yox fikirleshecek mi sizlar? bu phorum monolog yox dialog mu ola?
Sunni olan varmi aranizda? Varsa bi kac soru sormak isterdim:D
1. Siz Muhammed (s.A.v) degil de ehliyatsiz elmsiz ve yobaz seyh, haci, hoca takimina inaniyorsunuz bildigim kadariyla, neden?
4. Allaha inanmiyorsaniz muslumanmisiniz KKKKİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ?
Bunlari sadece ogrenmek isterdim, bazi arkadaslarim cok anti-sunni, bunun nedeni ne acaba, aramizda okadar cok farkimi var?
Ne kadar saçma sorular bunlar böyle?
Bilge_Kagan
07-11-2007, 08:23 PM
2. suale Evet diyen bir muselman nasil oluyor sada Sii, Sia veyya Alevi inanislara
... sapkin, kafir, eskiden ele deyildi, sapittilar, kuffar uşaqlari, farzi bilmazlar, duz yola erdirelim onnari, Ali'ye tapinc kilarlar, Ali'yi resul kilarlar gibi cirkin lafiz edipler? Hem deyip sapik bunlar, hem deyip eyitelim, hem deyip dikte edelim, hem deyip bizlar gibi kabaklarinda fikir istiksal edsinler, yahu bu amellere acik acik Sunni fashizmi, sunni diktotaryasi, sunni oligarsisi denmez mi?
Ele bak inde men ozum Sii, Sia ve Alevi millatlar icinde togilkan olup ermisem usaqligimdan, erginlegime. Nima boyle yalanlari ne onlarin ahundlarindan ne de o komsulardan esitgen memisem. Ne kadar yalan soyleyip ne kadar iftira atip bizlari boyle qardash deyil dusman kilarlar bu yobazlar, elmsiz ehliyatsiz ademler?
Indi phoruma bir dostim ila baktim, dostum bu black_cat in postingini okidiyinde surati alemi kizarip bozardi, gunah deyil mi? Ayip deyilmi?
"Bu insanlar boyledir, buna inanir" demekle "Bu insanlar boyle midir ? Buna mi inanir ?" diye sormak arasinda gayet buyuk farklar vardir. Bana gozuken size gozukmuyor mu ?
Konunuzda size katiliyorum, Alevi, Sii insanlarin bu tip yanlis inanislarla anilmasi ya da kotulenmesi yanlis elbette. Ancak tekrar etmekte fayda goruyorum, black_cat cok uzun suredir bu forumda ve niyetinin ne oldugunu az cok kestirebilirim ve kendisine kefil olabilirim ki kendisi bunlari, bu inanisa sahip insanlari kotulemek icin degil, aklindaki karisikligi aktarmak icin yazmistir.
Soyle soyleyeyim. Bir suredir yurtdisindasiniz, yurtdisina cikmadan once bu tip konularla ilgilenmemissiniz ya da yasiniz bunlarla ilgilenecek kadar buyuk degildi. Ulkenize sevginizi ve ilginizi kaybetmediniz ( ki black_cat Ozbekistan dogumlu bir Ozbektir, bu da var ), onunla alakali seylerle ilgilendiniz. Bir gun birileri geldi, "Aleviler x'tir y'dir" dedi. Sizin konu hakkinda hicbir bilginiz yok ve size boyle birsey soylendi ? Ne dusunurdunuz ?
Kisisel fikrim, baskalarinin gazina gelip birsey bilmeden Aleviler hakkinda atip tutmaya baslamasindansa, kalkip gelip burada samimi olarak dogrusunu sormasi, bence takdire sayandir. Hakkinda art niyetli dusunmektense, empati yapmayi deneyebilirsiniz.
yavuz
07-12-2007, 02:21 AM
Sunni, sunnete bagli olan demek... Sunnete bagli olmadan Musluman olunmaz. Imanin Sartlari'ni saydirmayin simdi bana!
Allah'in peygamberlerine iman... :rolleyes:
Alevi de, Hz.Ali'yi seven gibi bir manaya geliniyor. Yine soyluyorum; Alevi olunmadan da Musluman olunmaz.
"Sunni" diye tabir ettiginiz insanlar, yani biz, boyle oldugumuzu iddia etmiyoruz. Biz, "Hanefi'yiz", "Safii'yiz" diyoruz. Sunni yakistirmasi, Sunni olarak gorulen insanlara, baskalari tarafindan takilmistir. Ama Alevi, bizzat Aleviler tarafindan kullanilir. Biz hem Sunni'yiz, hem Alevi'yiz o halde. Hz.Ali'yi, Hz.Ebubekir'i sevmeyen Peygamber'i nasil sevsin?
Aleviler de Sunni mi bu anlamda? Sunnete baglilar mi? Yerine getirmek anlaminda degil, itikad anlaminda soruyorum; "Aleviler, Hz.Muhammed(SAV) gibi mi ibadet ediyorlar? Namaz kiliyorlar mi?"
Ahmed Yesevi'nin adini biz Abdulkadir Geylani'lerle, Imam-i Rabbani'lerle bir kullaniriz. Her lafi, Ahmed Yesevi'ye, Haci Bektas'a baglamak da neyin nesi oluyor acaba? Ahmed Yesevi, namaz kilmamis mi?
Islam'in sartlari;
-Kelime-i Sehadet
-Namaz
-Oruc
-Zekat
-Hac
Alevi, namaz kilmaz, oruc tutmaz... Tutmayabilir de kendi ozgurlugudur. Hanefi, Safi, Hanbeli olan pek cok insan da hic bir sebep gostermeksizin terk edebiliyorlar bu ibadetleri. Ama bunu yaparken, Ahmed Yesevi'yi kullanmiyorlar. Zaten kullanan oldu mu, yer yerinden oynuyor. Bizzat devletin guvenlik birimleri tarafindan o tip insanlar yakalaniyorlar.
Aleviler'den ricam, namaz kilmayip kafalarina gore ettikleri ibadetlerini Enbiya'ya, Evliya'ya baglamasinlar...
"Namaz dinin diregidir..." (Hadis-i Serif)
Turkiyedeki sunniler bile gercek sunnilerden farklı emevileri sevmezler yezit ismini sevmezler hakaret olarak gorurler bekir ismini genelde kullanmazlar .
Ben dinsizim ama ailem Sunni. Emevi ve Yezit kelimeleri hos cagrısımlar yapmıyor ama Bekir ismi sevilir ve kullanılır bizde. Tıpkı Ali gibi. Ben cocuklarıma kesinlikle Arapca bir isim vermeyecegim o ayrı mesele.
BOZ-OK
07-12-2007, 02:53 AM
Sunni, sunnete bagli olan demek... Sunnete bagli olmadan Musluman olunmaz. Imanin Sartlari'ni saydirmayin simdi bana!
Allah'in peygamberlerine iman... :rolleyes:
Alevi de, Hz.Ali'yi seven gibi bir manaya geliniyor. Yine soyluyorum; Alevi olunmadan da Musluman olunmaz.
"Sunni" diye tabir ettiginiz insanlar, yani biz, boyle oldugumuzu iddia etmiyoruz. Biz, "Hanefi'yiz", "Safii'yiz" diyoruz. Sunni yakistirmasi, Sunni olarak gorulen insanlara, baskalari tarafindan takilmistir. Ama Alevi, bizzat Aleviler tarafindan kullanilir. Biz hem Sunni'yiz, hem Alevi'yiz o halde. Hz.Ali'yi, Hz.Ebubekir'i sevmeyen Peygamber'i nasil sevsin?
Aleviler de Sunni mi bu anlamda? Sunnete baglilar mi? Yerine getirmek anlaminda degil, itikad anlaminda soruyorum; "Aleviler, Hz.Muhammed(SAV) gibi mi ibadet ediyorlar? Namaz kiliyorlar mi?"
Ahmed Yesevi'nin adini biz Abdulkadir Geylani'lerle, Imam-i Rabbani'lerle bir kullaniriz. Her lafi, Ahmed Yesevi'ye, Haci Bektas'a baglamak da neyin nesi oluyor acaba? Ahmed Yesevi, namaz kilmamis mi?
Islam'in sartlari;
-Kelime-i Sehadet
-Namaz
-Oruc
-Zekat
-Hac
Alevi, namaz kilmaz, oruc tutmaz... Tutmayabilir de kendi ozgurlugudur. Hanefi, Safi, Hanbeli olan pek cok insan da hic bir sebep gostermeksizin terk edebiliyorlar bu ibadetleri. Ama bunu yaparken, Ahmed Yesevi'yi kullanmiyorlar. Zaten kullanan oldu mu, yer yerinden oynuyor. Bizzat devletin guvenlik birimleri tarafindan o tip insanlar yakalaniyorlar.
Aleviler'den ricam, namaz kilmayip kafalarina gore ettikleri ibadetlerini Enbiya'ya, Evliya'ya baglamasinlar...
"Namaz dinin diregidir..." (Hadis-i Serif)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Sofu Bektaşi ye İslam'ın şartını sorar;
Bektaşi: -Biridir.
Sofu: -Daha İslam'ın şartının 5 olduğunu bilmiyorsun, birde bilimden dem vuruyorsun.
Bektaşi: - Îmanım, haç ve zekatı siz kaldırdınız, oruçla namazı da biz kaldırdık, geriye kelimeyi şahadetten başka ne kaldı ?
yavuz
07-12-2007, 02:59 AM
Kalin yazdigim yerler(namaz, oruc) tam uymus o zaman... Ama her yil onbinlerce insan Hac'ca gidiyor ulkemizden, zekat konusunda bilinclendirilmesi gerek insanlarimizin. :cool:
bilimsel konusuyoruz surada gama :mrgreen:
BOZ-OK
07-12-2007, 03:13 AM
Kalin yazdigim yerler(namaz, oruc) tam uymus o zaman... Ama her yil onbinlerce insan Hac'ca gidiyor ulkemizden, zekat konusunda bilinclendirilmesi gerek insanlarimizin. :cool:
bilimsel konusuyoruz surada gama :mrgreen:
Bektaşi'ye sormuşlar. - Niye namaz kılmıyorsun?
Kuranı açıp göstermiş. -Burada ‘namaz kılmayın’ diyor.
-İyi ama, üstünde abdestiniz bozulmuşsa namaz kılmayın diye yazıyor.
Bektaşi basını sallamış. - Valla, benim gözüm orasını seçmiyor.
Mahşer günü herkes günahlarını sırtlamış, hesap vermeye gidiyormuş. Bektaşi'nin günahı o kadar çokmuş hiç öyle sırtlamakla cırtlamakla götürülecek gibi değil. Hepsini bir arabaya yüklemişler, üstünde Bektaşi'yi atmışlar.
- Git Allah'in belası, git de günahlarının cezasını çek demişler.
Bektaşi türkü söyleyerek giderken yolda yaslı bir nine görmüş. Nineni günahı bir keseden az ama, zavallıcık kendini götüremiyor ki günahlarını taşısın.
Bektaşi seslenmiş: - Nine, nine. At o torbayı benimkilerin üstüne. Ben nasıl olsa arabayla gidiyorum.
yavuz
07-12-2007, 03:15 AM
Ahmed Yesevi, Abdulkadir Geylani, Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Sah-i Naksibend, Haci Bayram, Abdulhakim Arvasi, Muhammed Rasit Erol...
"Allah dostu" diyoruz hocam biz onlara, "yobaz, seyh, haci, hoca takimi" demiyoruz. Bir cogu haci ve hocadir da ama yobaz degiller. ;)
Peygamber'e zaten inaniyoruz. Tasavvuf'ta basamaklar vardir; Fenafisseyh, fenafirresul, fenafillah, bekabillah gibi... Mazallah, uc-dort basamak atlamaya kalkarsak yuz ustu duser, agzimizi-burnumuzu kirariz.
Sunnilere bu soru sorulmaz...
Onceki sorudan yola cikarak bunu da soramazsin Sunnilere...
Bu sondaki "KKKKİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ?" kismi olmasa, inanacaktim iyi niyetine...
selenge
07-12-2007, 03:24 AM
"Bu insanlar boyledir, buna inanir" demekle "Bu insanlar boyle midir ? Buna mi inanir ?" diye sormak arasinda gayet buyuk farklar vardir. Bana gozuken size gozukmuyor mu ?
yox bana gorukmuyor Bilge. Hatta ola diyer qardashlarima da gösterdim. Men Turkiya Lehcasini ela bilmirem deyende diyer Turkiyaliklara gösterttim. Onlar bila menim gibi manalandiralar.
Konunuzda size katiliyorum, Alevi, Sii insanlarin bu tip yanlis inanislarla anilmasi ya da kotulenmesi yanlis elbette. Ancak tekrar etmekte fayda goruyorum, black_cat cok uzun suredir bu forumda ve niyetinin ne oldugunu az cok kestirebilirim ve kendisine kefil olabilirim ki kendisi bunlari, bu inanisa sahip insanlari kotulemek icin degil, aklindaki karisikligi aktarmak icin yazmistir.
O vekit SIZ MUSELMANMISINIZ KI dememeli kerekti. foruma yazi yazmayi bilan bir qadin boyle bir pis laf etmemeliydi. Lazim kerekti bu yoxsa cok pistir. Amma nasilki sen sozleship kefaletim deyipsin indi men bunda senden raziyam, sen kabaki bashinda bir usaqsan. Ona gore sagolasin.
Soyle soyleyeyim. Bir suredir yurtdisindasiniz, yurtdisina cikmadan once bu tip konularla ilgilenmemissiniz ya da yasiniz bunlarla ilgilenecek kadar buyuk degildi. Ulkenize sevginizi ve ilginizi kaybetmediniz ( ki black_cat Ozbekistan dogumlu bir Ozbektir, bu da var ), onunla alakali seylerle ilgilendiniz. Bir gun birileri geldi, "Aleviler x'tir y'dir" dedi. Sizin konu hakkinda hicbir bilginiz yok ve size boyle birsey soylendi ? Ne dusunurdunuz ?
indi bak men Turkiyalik Lehcasini yeni öyrenirem menede deyipler turkiyalik passaportum barken bu ademler ela yobaz ola ela taassub cattirirlar ama koy men ozum bunu kabul kilmadan onlari sevmek isterem.
Kisisel fikrim, baskalarinin gazina gelip birsey bilmeden Aleviler hakkinda atip tutmaya baslamasindansa, kalkip gelip burada samimi olarak dogrusunu sormasi, bence takdire sayandir. Hakkinda art niyetli dusunmektense, empati yapmayi deneyebilirsiniz.
bes yani tamam ona gore men senden raziyam dedim ya sen kabaki bashinda bir uşaqsan ona gore sagolasin.
indi geldik yavuz birodere, ayni tas ayni hamam derler ya, bozuk dvd gibi otturup duruyor, yahu biroder her adem senin fikrinden olmak senin gibi gormek senin gibi yapmak mecburiyetinda mi? men illar oldu ki o millatlarla yasamistim, o millatlardan sizin hakaretlerinize karsi gelen ve haq eden bir matlup görmedim, bence haksizlik yapip gunaha giriyorsaniz men sizi ahbar etmem gerekti. amma sen daha balasin, beli, techizatin cok az ve arik, daha elm kabakli olmaya var.
yavuz
07-12-2007, 03:28 AM
Tamam biroder, sen de dun Alevi'ydin, bugun Sunni oldun ha. Ettigim laflar cekici geldi herhalde. :lol:
selenge
07-12-2007, 03:33 AM
ilove edeyim, menim anam uzbek qadindi ve 30 oruclari qilanda gabul eldaktinde deyil sii veyya sialardan bir soz dimeye bu phorumdaki hakaretlerin cumlesinin yuz faiz birine esitmemisem. indi kim deyip aleviler siiler sialar namaz qilmayip, gidip gordunuz veyya esittiniz. o sia sii alevviler oyle musamahakar ademler siz bilmazsiz? bu ne heyezan ve kin kusmak? ayriliq kilmak kin karaz nefirat!
selenge
07-12-2007, 03:35 AM
Tamam biroder, sen de dun Alevi'ydin, bugun Sunni oldun ha. Ettigim laflar cekici geldi herhalde. :lol:
bes biroder sen 12 yas var?
biroder sen muselman olacak ademi bile yolundan edecek kadar kotu bir niyatli cocukluqunu iyi gecirmemish saltırgant bir ademsin.
men nima aleviyim dedim, bak bir gunaha girdin.
bes biroder sen cok pis itikcisen.:lol:
yavuz
07-12-2007, 03:56 AM
biroder sen muselman olacak ademi bile yolundan edecek kadar kotu bir niyatli cocukluqunu iyi gecirmemish saltırgant bir ademsin.
12 yasindayken de boyle degildim, simdi de degilim. :lol:
Ama "vay be neymisim ben" de dedim acikcasi...
itikci gama :mrgreen:
Biz, Safii'yiz" diyoruz.
Sen safii misin ?
Boyle adamlar cok var turkiyede ve bunlar adami islam dusmani yapiyorlar :twisted: kendi islerine ibadetlerine bakmazlar milletin ibadetine inancina veya inancsizligina karisirlar biz bunlara MANKURT diyoruz .
kurshad
07-12-2007, 06:53 AM
:=I]Bektaşi türkü söyleyerek giderken yolda yaslı bir nine görmüş. Nineni günahı bir keseden az ama, zavallıcık kendini götüremiyor ki günahlarını taşısın.
Bektaşi seslenmiş: - Nine, nine. At o torbayı benimkilerin üstüne. Ben nasıl olsa arabayla gidiyorum.
amma guldum be :lol: :lol:
selenge
07-12-2007, 06:57 AM
yobaz bir sunni yaninda cok ela zekii bir bektasi yaglarim aga. cun onlar kimseye hakarat etmayip ve kimsenin imanini sorgucu ise olmayip. tengri olmayip. mende lap yaxsi gulmusem ii mi?
khanoghuz
07-12-2007, 07:30 AM
her inanç kendinedir. Allah ile kul arasına girilmez
gurkan
07-12-2007, 07:51 AM
her inanç kendinedir. Allah ile kul arasına girilmez
Selamün Aleyküm
Doğrusu böyle mi ?
Herkesin inançı kendinedir. Allah Hesap gününde doğru inanç ile yanlış inançı ayırt edecek hak ile hesap görecektir.
Hesap Gününde Kişiye Allah'tan başka bir yardımcı olmayacak.
Allah İle Kul arasına insan nasıl girer ? Yahut Tefsir de Ben ibadetimi yahut ibadetsizliği inançımı yahut inançsızlığımı istediğim gibi yaşarım bana kim karışır ? Ya da bana Kimse karışamaz ? Karışmamalı sonuçu mudur istenen ?
İslam Kişinin Hayat tarzını yaşam tarzını reforme eder. Bu yaşam tarzı ile yaşanılmasını ister. Yani İslam Allah'ın kuldan razı olduğu ibadet ve yaşam biçimini gerçekleştirmesini ister. İrade sahibi insan Bu yaşam tarzına uymayabilir. Lakin Hesab gönünde hesabı görülecektir. Bu anlamda İslam'da Allah'ın emir ve yasakları söz konusu olarak mevcut sınırlar vardır. Ve Müslümanlar Bu emir yasaklara uymakla tanıtmakla anlatmakla yani tebliğle emrolunmuşlardır.
Hülasa küçük bir detay... Sonuçta herkes hayatını yaşar. Ve herkes Allah'a hesap verir.
Allah Bizleri Rızasını kazanmış Hesabını alnı ak bir şekilde verebilen kazançlı kullarından eylesin.
Selametle...
Kaptan-i Derya
07-12-2007, 08:02 AM
bu kismi camide hoca'dan dinlemisdim, biraz farkli anlatmisdi tabi.
gurkan
07-12-2007, 08:15 AM
Gel de sevme Bektaşiyi.
Bak şu göze işine geleni görür ; gelmeyeni seçmez.
Ben o fıkrayı bir Bektasi fıkrası olarak degil, Bekri Mustafa'nın bir hikayesi diye biliyordum.
gurkan
07-12-2007, 08:30 AM
neren dogruki baskasina sunu yap bunu yap deme hakkini kendinde goruyorsun ?
Aslında tartışmanıza karışmam. Bir kısmını çıkardıktan diğer doğru bulduğum kısmına katılmak süretiyle iki söz edem "Kişi İlk önce kendi yanlışını düzelterek işe başlamalı" demi yani "özü sözü ameli uyacak" "Dil söyler el yapmazsa bu doğru olmaz"
İslam Tebliğinde yapılan genel bir yanlışlık ola geldi. Bizler Halis Müslümanlar olamadık ki karşımızdakine Hak tebliği iletebilelim. Yani Senin amelin sözünü desteklemiyor ki. Asıl tebliğ örnek yaşantı ile yapılır. Örneğin Tutup Sadaka ver diyene kadar. Git gizliden ver Allah Rızası için sadaka ver. Yani İslamın güzelliklerini yaşantında görsünler. Böyle zamanlardan geçti islam alemi ve toplu İslama geçişlerde oldu. İşte bizler Bir yerlerde yanlış yapıyorruz. Allah bizleri dosdoğru ve hayırlı kılsın.
ALEVİLER İLE İLGİLİ BAŞLIKTA DİN KONUSU HASSAS BİR KONU DEDİK...
AMAN DEDİK,BAŞKALARININ İBADETİNE SAYGI DEDİK,DAYATMA YAPMAYIN DEDİK,BİRBİRİNİZE SAYGI DUYUN DEDİK...
UYARI VERDİĞİMİZ ZAMAN TRİP YAPARSINIZ AMA KARŞINIZDAKİ İNSANADA KENDİNİZE SARF EDİLMEMESİ GEREKEN SÖZLERİ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE SÖYLERSİNİZ....
BAŞKA UYARI OLMAYACAK....
Karayılan
07-12-2007, 10:27 AM
Azerbaycanli kardesimiz selenge,
Actigin basligi begenmedim. Bu tarz basliklarin adamlari var. Hali hazirda tartisma yaratmak icin bekliyorlar. Arkadas olarak hepsini sevmekle birlikte sacma sapan tartismalarindan hepimiz SIKILDIK. Bu yuzden bu tarz basliklara hic gerek yok. Ayrica sordugun sorularin yanitini sen bizden iyi biliyorsun.
Alevi olman ya da sunni olman bizi ilgilendirmez. Kendi adima ben senin once insanligina sonra Turkluge duydugun bagliliga bakarim dinine, inancina, mezhebine, cinsiyetine, tuttugun takima... bakmam... Bizim pek cok dine inanan kardesimiz ama tek bir milletimiz var. ;)
yavuz
07-12-2007, 10:30 AM
Arkadas olarak hepsini sevmekle birlikte sacma sapan tartismalarindan hepimiz SIKILDIK.
Ben bu laftan alindim... :rolleyes:
Karayılan
07-12-2007, 10:33 AM
Ben bu laftan alindim... :rolleyes:Ne mutlu bana... Sence de gereksiz degil mi bu tartismalar? Aynisini METE icin de soyluyorum.
yavuz
07-12-2007, 10:36 AM
Ne mutlu bana... Sence de gereksiz degil mi bu tartismalar? Aynisini METE icin de soyluyorum.
Aleviler'le ilgili basliklari tepeye tasiyan yeni gelen "sozum ona" Alevi arkadaslarimiz dikkatini cekersen. ;)
Ben dogru bildigimi soyluyorum sadece... Ama bu basligin popularitesini arttiran "talebe"lerin mikser olduklarini cok gec anliyoruz. Is isten gecmis oluyo, evet GEREKSİZ!..
Karayılan
07-12-2007, 10:42 AM
Aleviler'le ilgili basliklari tepeye tasiyan yeni gelen "sozum ona" Alevi arkadaslarimiz dikkatini cekersen. ;)
Ben dogru bildigimi soyluyorum sadece... Ama bu basligin popularitesini arttiran "talebe"lerin mikser olduklarini cok gec anliyoruz. Is isten gecmis oluyo, evet GEREKSİZ!..Selenge boyle bir baslik acarak bir adet mikserlik puani kazandi benden. Bu puan muessesemize uye forumlarda iletiye cevrilebilir ya da mevcut uyarilarinizi silebilir. :D
Bizi tercih ettiginiz icin tesekkur ederiz. Card Turansoyu :lol:
selenge
07-12-2007, 10:56 AM
turransoyu qardashim,
indi aleviler basligi acilanda mikserlik yok sunniler basligi acilanda mikserlik var ele mi? cemi bu fikirleshmeler zati sunni deyilsen eyer,
1- insan deyilsen
2- muselman deyilsen
3- adam deyilsen
4- turk mu? :D:D:D abi o hec deyilsen, zati bu yobbazlarin turklukten bir gram manalandiklarindan kushkuluyam. bunlar arapci veyya nassapci yobazlar.
lafizlari propagandalari yapildigi icun acilmistir. mene diyer bir baslikta dana koyun kayarim gibi tam bir yobaza yakisan kufurler edilmistir, bunlar indi muselman ha! bunlar indi turk ha! bunlar indi insan ha! once bunlar insan muselman olsun turk olsun men mekser olayim yeter ki
Karayılan
07-12-2007, 11:07 AM
turransoyu qardashim,
indi aleviler basligi acilanda mikserlik yok sunniler basligi acilanda mikserlik var ele mi? cemi bu fikirleshmeler zati sunni deyilsen eyer,
1- insan deyilsen
2- muselman deyilsen
3- adam deyilsen
4- turk mu? :D:D:D abi o hec deyilsen, zati bu yobbazlarin turklukten bir gram manalandiklarindan kushkuluyam. bunlar arapci veyya nassapci yobazlar.
lafizlari propagandalari yapildigi icun acilmistir. mene diyer bir baslikta dana koyun kayarim gibi tam bir yobaza yakisan kufurler edilmistir, bunlar indi muselman ha! bunlar indi turk ha! bunlar indi insan ha! once bunlar insan muselman olsun turk olsun men mekser olayim yeter kiKardesim,
Alevilik ile ilgili baslik acan kardesimizi az cok taniyoruz. O daha once Alevilikle ilgili bilgi sahibi olmayan ve kulaktan dolma bilgilerle o basligi acan bir kardesimiz. Oyle bir baslik acarak hata ettigini eminim kendi de anlamistir.
Arabcilara ben de karsiyim da Turkistan Forumunda onlardan pek bulamazsin. Arapcilarla tartismak istiyorsan eger "Din va Madanniyat" bolumune ugra Vahabi, Salafi ne istersen orada var...
Sen bence burda Azerbaycan'imizdan ve kardeslerimizden bahset ;)
selenge
07-12-2007, 11:46 AM
men uzbekistanda togilgan, usaqligim orda gecip sonra azarbaycan yillarim ve artik turkiyadayim hem okuyor hem de ishleyirem anam uzbek qadindi ve raxmetli olup atam ise kapandadir
anladim black_cat adli qadina cemi fhorum emniyet kefalet etti
amma dana mana bu kufurler bize yakismiyor ve emenem anam kabiristianda atam kapanda bu lafizlari hak etmir
neysa ne burasi pek ela yer deyildir sizi tenzih edirem amma ...
Karayılan
07-12-2007, 11:56 AM
Basin sag olsun kardesim.
Yanliz "kapanda" ne demek anlamadim?
selenge
07-12-2007, 12:35 PM
mapishane demek, siyasi mapishane yane.
khanoghuz
07-13-2007, 06:01 AM
allah yardımcın olsun!
yavuz
07-13-2007, 07:46 AM
turransoyu qardashim,
1- insan deyilsen
2- muselman deyilsen
3- adam deyilsen
lafizlari propagandalari yapildigi icun acilmistir. mene diyer bir baslikta dana koyun kayarim gibi tam bir yobaza yakisan kufurler edilmistir, bunlar indi muselman ha! bunlar indi turk ha! bunlar indi insan ha! once bunlar insan muselman olsun turk olsun men mekser olayim yeter ki
Hangi forumda gecti bunlar? Biz tanik olmadik boyle seylere! :rolleyes:
Hangi forumda gecti bunlar? Biz tanik olmadik boyle seylere! :rolleyes:
Doğru İşine Gelenlere Tanik Olduğun İçin Gerçekleride Görmemen Normal Bir Durum..
Uzbey
07-13-2007, 12:51 PM
Ben demistim selenge samimi degil,burayı karıstırmak icin konusuyor diye.Samimi olan adam,Aleviler baslıgında black_cat'in o baslıgı niye actıgını anlar.Onunla ve bizimle kafa yapar gibi O'nun sordugu soruları misilleme tarzında bize sormaz.
khanoguz arkadasımız samimi bir Alevi bence,cogu sunni'den daha hayırlı.Tebriz Han'ın Alevi olup olmadıgını tam bilmiyorum ama o da cok samimi bir arkadasımız.
Bir bu dostlarımızın yazdıklarına bakın,bir de utku ve selenge'nin!
selenge
07-13-2007, 01:11 PM
mene dana diyen, koyun diyen, kayarim diyen iletileri oguz aggabey sildiydi, onun icin gormediniz yavuz ve uzbey biroderler. bunnari bu kufur sozleri kim soyledi acaba? o samimi o iyi alevi bu kaka alevi diye yazilar duzeceginize
kim kufurbaz
kim gunahkar
kim mikser
once aynada kendisine bakmasi lazim erkek kisinin. kivirmadan ve duz olaraq! erkek var mi? :D
selenge
07-13-2007, 01:14 PM
Doğru İşine Gelenlere Tanik Olduğun İçin Gerçekleride Görmemen Normal Bir Durum..
bu postinkleri okumadi ele eledi he! guldurmeyin
utku qardashim burasi burgac burgac ve lap kivirttirak agzalarla dolup.
bu postinkleri okumadi ele eledi he! guldurmeyin
utku qardashim burasi burgac burgac ve lap kivirttirak agzalarla dolup.
Herkez Öz kimliğini Yansitiyor Ya Ona Göre.. Düz Deyirsen qardashim
Demir Kağan
07-13-2007, 01:54 PM
selenge sen nerede yasiyorsun? :)
selenge
07-13-2007, 03:58 PM
eskisehir
neye?
Demir Kağan
07-14-2007, 02:50 AM
Yok bir sey. :)
BOZ-OK
07-14-2007, 03:11 AM
Iyi... Eee, nerde kalmistik? :cool:
binbirincigece
07-18-2007, 01:34 PM
Black Cat'in merak ettiği grup aslında alevi değil,Rafızilerdir. Yanlış Alevi algılamasının nedeni, bu grup içerisinden bazılarının dini kimlik tanımlamasında Aleviliği ön plana çıkarmalarıdır.
Bizim anladığımız manada Alevilik ise bir inanış farkı değil; siyaset meselesidir. Bunun özü de peygamberin vefatına denk gelir. Aleviler; hz.Ali'nin ilk halife olması gerektiğini savundukları için ihtilaf çıkmıştır. Yoksa eğer mesele ehl- beyt sevgisiyse ben müslümanım diyen herkes; aynı zamanda Alevidir de.
dila73
07-18-2007, 01:47 PM
black cat arkadaşın sorduğu sorular bi çok insanın cevabını böyle bildiği/ sandığı sorulardır, kişilerin doğruyu sahibinden öğrenmesine vesile olacak sorulardır, yanlış anlaşılmaya mahal verecek bir tarzı var gibi görülse de art niyet olduğunu düşünmüyorum...
selenge
07-18-2007, 03:57 PM
dila xanim, postinglarinizgi yiraklik eledim, sizin fikirleriniz duz olabiler tahminimca. sizin sozler akli kabaginda fikirler. size inanirim amma bu qara kadi bayanin postingini okuyup edenler bunu bilemezler ki! her fikir soyleyende bu fikirin kisinin ozunden haric kefil veyya kefalletleyini lazum arsamaz. sizin fikirleriniz menim xoshuma gelir, ona gore sagolasin.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.