View Full Version : Kerkük'te bombalar patladı: 80 ölü
Kerkük'te bombalar patladı: 80 ölü
Kerkük Kent merkezinde biri kalabalık bir pazar yeri, diğeri ise işlek bir caddede iki ayrı bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 80 kişi hayatını kaybederken, onlarca yaralı var...
Irak'ın kuzeyindeki Kerkük'te bomba yüklü araçlarla saldırılar düzenlendi.
Polis, saldırılarda en az 80 kişinin öldüğünü, onlarca yaralanan olduğunu bildirdi.
Araçlardan birinin kalabalık bir pazar yerinde, diğerinin de çok sayıda mağazanın bulunduğu bir ticari bölgede infilak ettiğini belirtti.
HABER7COM
Son dakika olarak haberi geçti...
]Türkmen şehrine katliam gibi saldırı: 115 ölü
Şiddetin önüne bir türlü geçilemeyen Irak, dün son aylardaki en kanlı günlerinden birini yaşadı. Ülkenin kuzeyinde, Türkmenlerin çoğunlukta bulunduğu Tuz Hurmatu kentindeki bir pazaryerine bomba yüklü kamyonla dalan intihar komandosu, 115 Iraklı sivilin hayatını kaybetmesine yol açtı.
Pazarın en kalabalık olduğu sabah saatlerinde gerçekleştirilen saldırıdaki kurbanların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Bölgeyi kan gölüne çeviren saldırıda en az 250 kişi yaralanırken, patlamanın şiddetiyle çok sayıda ev ve işyeri de yerle bir oldu. Saldırıyı şiddetle kınayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hastanelerin almadığı yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi için girişimde bulunduklarını açıkladı. K. Irak'ta artan saldırılar, tartışmalı petrol yasa tasarısı ve Kerkük'ün nihai statüsünü belirleyecek referandum dolayısıyla yükselen siyasî tansiyonla ilişkilendiriliyor.
Çoğunlukla Şii Türkmenlerin yaşadığı 26 bin nüfuslu Tuz Hurmutu kentine bağlı Emirli kasabasındaki saldırı, bölgede büyük yıkıma yol açtı. Yaklaşık 1 kilometrelik alan içindeki birçok evin yıkılmasına veya hasar görmesine sebep olan saldırının ardından, gün boyunca süren enkaz kaldırma çalışmaları sırasında onlarca yaralı çıkartıldı. Kerkük'e 130 km uzaklıktaki kasabanın hastanesi yaralılara yetmeyince, kurbanlar kamyonetlerle Tuz Hurmutu ve Kerkük'e taşındı. Hastaneler, gözyaşları içinde yakınlarını arayan Iraklılarla doldu. Selahaddin eyaleti vali yardımcısı Abdullah Cabara, ölü sayısını 115 olarak açıklarken saldırıdan el Kaide'yi sorumlu tuttu.
Ankara, yaralılar için devrede
Saldırıyı şiddetle kınadıklarını ve lanetlediklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Gül, yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi amacıyla askeri uçak göndermek için hazırlıkları tamamladıklarını ve Irak makamlarıyla temas halinde olduklarını söyledi. Tuz Hurmutu'ndaki bu olaydan saatler önce de İran sınırı yakınlarındaki bir köyde düzenlenen saldırıda ise 26 kişi hayatını kaybetti. Ülkede son 2 günde de 9 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Bu arada Amerikan ordusunun, son aylarda Afganistan'da Taliban ve Irak'ta direnişçiler tarafından kullanılmakta olan Çin yapımı zırh delici silahlar konusunda alarma geçtiği kaydedildi. Financial Times gazetesinin haberine göre Amerikan yönetimi, kısa süre önce ele geçen Çin yapımı silahlarla ilgili endişesini Pekin'e iletti.
Bu saldırı 08 / 07 ' de yapıldı.
Bu saldırıdan iki gun once
Irak’ta Kürt köyüne bomba: 17 ölü
[QUOTE]Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeydoğusundaki bir Kürt köyünde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 17 kişinin öldüğü bildirildi.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 22:35 TSİ 06 Temmuz 2007 Cuma
SÜLEYMANİYE - Irak polisinden yapılan açıklamada, köyde düzenlenen saldırıda 4 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Turkmenlere yapılan saldırı sonrası yapılan acıklama
Türkmenlere saldırı sonrası silahlanma çağrısı
Kuzey Irak’ta Türkmen kasabasına kanlı saldırı, siyasetçilerin tepkisini çekti. Maliki hükümetiyle güvenlik güçlerinin güvenliği sağlayamadığını göz önüne alan Sünni ve Şii politikacılar, Iraklılara, silahlanarak kendilerini korumaları çağrısı yaptı.
NTV
Güncelleme: 12:19 TSİ 09 Temmuz 2007 Pazartesi
BAĞDAT - Haftasonu Irak’ın kuzeyinde Tuzhurmatu’ya bağlı Türkmen kasabası Emerli’yi hedef alan ve 150 kişinin ölümüne yol açan kanlı saldırı, Iraklı siyasetçilerin sabrını taşırdı.
İşgalden bu yana yaşanan en kanlı ikinci saldırının ardından Sünni ve Şii politikacılar, Iraklılara seslenerek, bundan sonra kendilerini korumaları için silahlanmalarını istedi.
Çağrıyı, Irak Devlet Başkanı’nın Sünni yardımcısı Tarık El Haşimi yaptı. Talabani’nin yardımcısı, “Halkın, hükümetle güvenlik güçlerinden, hayatını, toprağını, onurunu ve malını korumasını beklemesi hakkıdır. Eğer bu sağlanmıyorsa, o zaman halkın kendini korumaktan başka seçeneği yok” dedi.
Haşimi, hükümetin Iraklılara para ve silah sağlaması, ayrıca silahları kullanabilmesi için egitmesi gerektiğini de söyledi.
Haşimi’nin bu önerisine Şii politikacılar da destek verdi. Şiiler, hükümetin, kendilerini korumak için halkın silahlanmasına yardımcı olması gerektiğini dile getirdi.
Iraklıların silahlanarak kendilerini koruması görüşü, son aylarda giderek yaygınlaşıyor. Bu konu özellikle El Anbar’da Sünni aşiretlerin silahı eline alıp El Kaide’yi bölgeden tasfiye etmesinden sonra daha da fazla destek görüyor.
Bu arada malum refarandumun durumu ise
Kerkük'te referandum süreci durdu
16 Temmuz, 2007 12:15:00 (TSİ)
CNN TÜRK
Irak'ın paylaşılamayan kenti Kerkük'te referandum süreci durdu. Referandum Komisyonu Başkanı Haşim Şibli'nin istifasının ardından aylardır yeni komisyon başkanı belirlenemiyor. Bu nedenle nüfus sayımı yapılması işlemi teknik olarak yürütülemiyor.
Kerkük Referandum Yüksek Kurulu Başkanı Haşim Şibli'nin istifasının üzerinden aylar geçti ancak Kurul'a yeni bir başkan seçilemedi.
Şibli, "Irak tarihinin bu zorlu sürecinin sorumluluğunu üstlenemeyeceğimi gördüm" demişti.
Kurul, Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi uyarınca yapılacak referandum sürecinin uygulamasıyla yükümlüydü.
CNN TÜRK'e konuşan Kürt kökenli Kerkük İl Meclis Başkanı Rizgar Ali Hamacan, Kerkük Referandum Kurulu Başkanı'nın belirlenmemesi dolayısıyla çalışmaların teknik olarak yürütülemediğini söyledi.
Hamacan, "140'ıncı maddeyle ilgili son gelişmeler şöyle, Yüksek Kurul'un çalışmaları durmuştur. Zira şu anda kurulun başkanı yoktur. Ancak Kerkük'te bizim 140'ıncı maddeyle ilgili özel bir büromuz vardır. Yüksek Kurul'da ise Kerkük ilinden beş üye vardır. Sonuçta şu anda durum normal ve sakindir" dedi.
Kerkük İl Meclis Üyesi ve Türkmeneli Partisi Başkan Yardımcısı Ali Mehdi Sadık, bu koşullarda referandum yapılmasının mümkün olmadığını savundu.
Sadık konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"140'ıncı madde üç aşamadan oluşmaktadır. Bir normalleştirme, iki sayım, üç referandum. Normalleştirmede Saddam döneminde Türkmen ve Kürtlerden, ellerinden alınan arazilerden, ev her ne varsa bunların iade edilmesi, geri
verilmesi. Bu arazi hilafıyla, problemleriyle ilgili 35 bin adet dava açılmıştır. Bu davaların bugüne kadar yüzde 15-20'si çözülmüştür. Bu bitmeden sayım yapılmaz. 140'ıncı maddenin komisyonu başkanı üç ay önce istifa etmiştir. Üç aydır 140'ıncı maddenin yüksek komisyonu halen oturmamıştır, toplantı yapmamıştır. Yani sayım yapılamayacak dolayısıyla sayım yapılmasa referandum da yapılamayacaktır."
Iraklı Kürtler, Anayasa'da öngörüldüğü gibi Kerkük'ün statüsünün belirleneceği referandumun yıl sonuna kadar yapılmasında ısrarcı.
Bugun de bu saldırı.
Kısmen savaşın dışında kalan Kuzey Irak'ta karıştı...Bundan sonrada bu patlamalar ve kan durmaz ...
Savasın komuta merkezi ne de olsa...
Kürtlermi yaptı ? El kaide taraftarlarımı yaptı ? Şiilermi yaptı ?
Bence bu "yaptırıldı,yaptırıldı..." seklinde olmalıydı. Referandum referandum...diyenlere sorun kimin yaptıgını.
Kimin yaptığı meçhul olsada alevi tüm Irak'a yayma hesapları içinde olanların işi...
Mechul...:)
nesterin
07-16-2007, 03:59 AM
Kerkük'te bombalar patladı: 80 ölü
Kerkük Kent merkezinde biri kalabalık bir pazar yeri, diğeri ise işlek bir caddede iki ayrı bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 80 kişi hayatını kaybederken, onlarca yaralı var...
Irak'ın kuzeyindeki Kerkük'te bomba yüklü araçlarla saldırılar düzenlendi.
Polis, saldırılarda en az 80 kişinin öldüğünü, onlarca yaralanan olduğunu bildirdi.
Araçlardan birinin kalabalık bir pazar yerinde, diğerinin de çok sayıda mağazanın bulunduğu bir ticari bölgede infilak ettiğini belirtti.
HABER7COM
Son dakika olarak haberi geçti...
Evet bu habere ilaveten yaralıların Türkiye'ye getirildiğini duydum.
Allah rahmet eylesin..
cehennem bu olsa gerek.!!
Turkmenlere "milis kuvvetler kurun" mesajı verildigine gore bazıları "savasa cekme" stratejisinde iyice azıttı.
yavuz
07-16-2007, 04:23 AM
Turk Devleti, yillarca Turkmenler'e destek vermek yerine Kurtlere destek verdi. Simdi Turkmeneli soz konusu bile degilken, ayni topraklarda Kurdistan kuruluyor. Dis politikamiz cok kotu;
...degil mi Mgas? Bunu ben duzeltebilir miyim? Ne dersin?
...degil mi Mgas? Bunu ben duzeltebilir miyim? Ne dersin?
:) Dedik ya vatanı kurtarmak sizin goreviniz.
Hem mesele yapabilmek degil ki denemek.
Turk Devleti, yillarca Turkmenler'e destek vermek yerine Kurtlere destek verdi. Simdi Turkmeneli soz konusu bile degilken, ayni topraklarda Kurdistan kuruluyor. Dis politikamiz cok kotu;
Artık buna "onune gecmeme" mi dersiniz
Yoksa "icimize sızanların yol acması" mı dersiniz
"Dıs dinamiklerin cıkarları" mı dersiniz
"Onune gecmeme" politikasında "at gozlugu" yontemi ile oyuna getirilmemizi mi dersiniz
Yoksa "hepsi" mi desiniz. O size kalmıs :lol:
Kerkük’te taşınma ve tazminat hareketliliği
Baas rejimi döneminde yerlerinden edilen Kürt ve Türkmenlerin Kerkük’e, kente yerleştirilen Arapların da geldikleri bölgelere dönmesini sağlayacak tazminatlar bu haftadan itibaren ödenmeye başlanacak.
NTV
Güncelleme: 16:02 TSİ 16 Temmuz 2007 Pazartesi
KERKÜK - Tazminatların ödenmesiyle, Kuzey Irak’a yerleştirilen Araplar, orta ve güney kesimlere dönmeye başlayacak. Saddam Hüseyin döneminde kentten uzaklaştırılan Kürt ve Türkmenler de Kerkük’e geri dönecek. Kerkük’e dönen ailelere 7 bin 500, Kerkük’ten ayrılmak isteyenlere ise 15 bin dolar tazminat ödenecek. Irak anayasasının 140’ncı maddesi, Kerkük’ün statüsünün 2007 yılı sona ermeden düzenlenecek bir referandumla belirlenmesini öngörüyor. Türkmenler ve Araplar, Kerkük’ün nüfus yapısının Kürtler lehine değiştirildiğini savunuyor ve referandumun ertelenmesini istiyor. İddiaları kabul etmeyen Kürtler ise, referandumun yapılmasında ısrarlı.
Zaten bolgeye surulerce Kurt kaydırdılar.
Simdi Turkmenler eminim can atıyordur o kadar patlama sonrası Kerkuk'e donmeye.
kurshad
07-16-2007, 07:32 AM
Zaten bolgeye surulerce Kurt kaydırdılar.
Simdi Turkmenler eminim can atıyordur o kadar patlama sonrası Kerkuk'e donmeye.
Gecen aksam Kerkuk'lu bir arkadasimla yemekteydik. Bana , Kerkuk'teki Turkmenlerin ilk defa olarak organize bir sekilde silahlanmaya basladigini ve Kerkuk'deki durumun daha da kotuye gidebilecegini anlatti.
Insallah secim sonucunda milli bir hukumet gelir ve Turkmenlere sahip cikar...
Referandum zaten ozunde K.Irak yonetiminin Kerkuk'u ele gecirme planı.
Kerkuk'un statusu...
bu nedir ya? Kerkuk Irakındır iste. Yoook olur mu hic* Kerkuk Kurt'un kalbidir" ya orada az para cıkmıyor ne olsa.
Kerkuk'u Kurt Sehri ilan etmek istiyorlar.
Bolgedeki Turkmenler de milis kuvvet degil. Ancak bolgeye bircok milis K.Irak Kurtleri kaydırıldı.
Devamı gelecektir.
Tabriz_Han
07-16-2007, 08:31 AM
Turkmenlere, Kibrisdaki gibi TMT gibi bir silahli orgutu olmasi sartdir artik, herkesin askerleri var hatta Medi'nin ordusu bile var, Turkmenler eger silahsiz kalirsa bir kac gun onceki Turkmen katliamlar cogalacakdir...
Alparslan
07-16-2007, 11:54 AM
Kısmen savaşın dışında kalan Kuzey Irak'ta karıştı...Bundan sonrada bu patlamalar ve kan durmaz ...
Kürtlermi yaptı ? El kaide taraftarlarımı yaptı ? Şiilermi yaptı ?
Kimin yaptığı meçhul olsada alevi tüm Irak'a yayma hesapları içinde olanların işi...
Ölenlera Allahtan rahmet,yaralılara acil şifa diliyorum...
Abi kim yaptiysa ....Pazar yerini bombalayan zihniyete lanet olsun...Hic bir insan bana bunu aciklayamaz...Ne kadar aci cektiyse ceksin. Kuzey Irak asla savasin disinda degildi sadece gizleniyordu. Mesela bolgenin ilk kurtarildigi!!! gunlerde Kerkuk'de olan babamin demesine gore hergun rahatlikla 10-15 arasi US askeri gebertiliyordu.Allah olenlere rahmet eylesin.
Emil_Diniyev
07-16-2007, 02:13 PM
80 mi? :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Karayılan
07-17-2007, 11:25 AM
Turkmenlere, Kibrisdaki gibi TMT gibi bir silahli orgutu olmasi sartdir artik, herkesin askerleri var hatta Medi'nin ordusu bile var, Turkmenler eger silahsiz kalirsa bir kac gun onceki Turkmen katliamlar cogalacakdir...T.C napacak? saklambac mi oynayacak? Yok yok bence ip atlasin. Gul ve Arinc ipi sallar tayyip de HOPLAR :lol:
Peşmerge Kerkük'te konuşlanacak
17 Temmuz, 2007 22:56:00 (TSİ)
Kerkük ve çevresinde artan saldırılar Irak'ın kuzeyindeki Kürtleri harekete geçirdi. Yaklaşık 6 bin peşmergenin Kerkük ve çevresinde konuşlandırılması planlanıyor.
Konu, Bağdat hükümeti ve Kuzey Irak'taki özerk Kürt yönetimi tarafından görüşülüyor.
Associated Press haber ajansına konuşan Kürt parlamentosu üyelerinden Halid El Şavani, 6 bin peşmergenin Kerkük ve çevresinin güvenliği için bu bölgeye gönderilebileceğini belirtti.
Kürt yetkililer, Bağdat'ın kuzeyinde devam eden Amerikan operasyonundan kaçan direnişçilerin Kerkük ve çevresinde saldırılar düzenlediği görüşünde.
Kerkük ve çevresinde bu ay gerçekleşen saldırılarda yaklaşık 250 kişi hayatını kaybetti.
Son olarak pazartesi günü gerçekleşen saldırıda 80'i aşkın kişi ölmüştü.
Kendim ettim kendim buldum....:) (Bu sarkının bu kısmı yeterli devamı uymuyor :D )
Emil_Diniyev
07-18-2007, 02:16 PM
Hintlilarmi patlatib bu bombayi?
Kerkük'te Türkmen kuruluşlarına saldırı
DHA
Irak'ın Kerkük kentindeki yerel kaynaklar, bazı Kürt göstericilerin Irak Türkmen Cephesi (ITC) binası, Türkmeneli TV ve Türkmeneli Partisi ile Türkmen Siyasi Tutuklular ve Şehit Aileleri Derneği'ne saldırdığını bildirdi.
ITC binasına yapılan saldırıda çok sayıda korumanın yaralandığı ve bina önündeki araçların ateşe verildiğini belirtiliyor.
KÜRT GÖSTERİCİLERE BOMBALI SALDIRI
Irak’ın Kerkük kentindeki patlamanın
nedeninin intihar saldırısı olduğu bildirildi.
Polis ve hastane kaynakları, Kürtlerin protesto yürüyüşü için
toplandıkları sırada düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 11’e
yükseldiğini, 54 kişinin yaralı olduğunu söyledi.
Yetkililer, kentteki Kürtlerin parlamentoda geçen hafta kabul edilen
yeni seçim yasasını protesto etmek için toplandıklarında intihar
saldırısının düzenlendiğini ifade etti.
Irak parlamentosu, ülkede mahalli seçimlerin yapılmasına imkan
sağlayacak yasa tasarısını 22 temmuzda Kürtlerin boykotuna rağmen kabul
etmişti.
Yasadaki anlaşmazlık noktası, Kerkük’te iktidarın dağılımı konusundaki
yasa maddesi üzerinde gizli oylama yapılması talebine Kürtlerin karşı
çıkmasıydı.
Kürtlerle iki meclis başkan yardımcısı, bu öneriyi protesto için oturumu
terk etmiş, ancak meclis oylamaya devam etmiş, tasarı salt çoğunlukla
kabul edilmişti.
Ortalık kızışıyor.Bundan sonra o bölge dahada karışır...
hsr_1979
07-28-2008, 07:11 AM
‘Kerkük Türk toprağı, paylaşmayız!’
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/resimler/1217190403.jpg
Kerkük Türk toprağı asla paylaşmayız
Prof. Dr. Nefi Demirci Kerkük’te Arap, Kürt ve Türkmenlere eşit oranda temsil hakkı tanıyan yeni yerel seçim yasa tasarısını değerlendirdi
Sert tartışmaların ardından Irak Meclisi tarafından kabul edilen ancak peşmergenin karşı çıkmasıyla veto edilen yerel seçim yasa tasarısı konusunda Kerkük’teki Türkmen nüfusu endişeli. Yeni yasa tasarısı Kerkük’te yaşayan Arap, Türkmen ve Kürtlere, yönetimde yüzde 32 oranında temsil hakkı tanıyor. Konuyu değerlendiren Türkmen yetkililerden Prof. Dr. Nefi Demirci, peşmerge yönetiminin ’görünürde’yasa tasarısına karşı çıktığını belirtti. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda Kerkük’teki kaosu artıracağına dikkat çeken Demirci, “Kürtler bölgenin tamamına sahip olmayı hedefliyor. Ancak Kerkük, Türk kanıyla sulanmış, kendi bayrağı olan bir Türkmen bölgesidir” dedi.
Erdoğan destek çıkmadı
Türkmen siyasilerin, Türkiye’nin bölgeyle ilgili yanlış politikalarının etkisinde kaldığını ifade eden Demirci, şunları söyledi: “Türkmenler, Türkiye’den milletinin menfaatlerini korumak için politika üretmesini beklerdi. Bugün tüm emperyalist güçler bir araya gelmiş, Irak Türklerine kendi toprağını böldürüyor. Peşmerge reisi Mesud Barzani Kerkük’ü ele geçirmek niyetinde. Bir süre önce Bağdat’a giden Başbakan Erdoğan’ın Kerkük’e gidip Türkmenlere destek çıkmasını beklerdik. Ama olmadı.” Demirci, “Kerkük Türkmeneli toprağıdır. Bu toprakları paylaşmak gibi bir düşünce asla söz konusu olamaz” diye konuştu.
27/07/2008 23:26
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=8511
hsr_1979
07-28-2008, 07:21 AM
Barzani'den Bağdat'a baskı
Peşmerge lideri Mesud Barzani, yerel seçim yasa tasarısını tamamen kendi lehine çevirmek için Merkezî Hükümete büyük baskı yapıyor. Heyeti ile dört gündür başkent Bağdat'ta bulunan Barzani kulis faaliyetlerini sıklaştırdı. Yerel seçim yasa tasarısını veto eden Talabani'ye teşekkür ziyaretinde bulunan peşmerge Barzani'nin Başbakan Maliki ile de görüşmesi bekleniyor. Bağdat ziyareti öncesi bir açıklma yapan peşmerge yönetimi, yasa tasarısının Kerkük ile ilgili maddelerinin Irak Anayasası'na aykırı olduğunu savundu.
28/07/2008 tarihli Yeniçağ gazetesi, Sayfa 4 (Haberi Sanalağa eklememişler bana elle yazdırdı tembeller.)
hsr_1979
07-28-2008, 02:07 PM
Kerkük'te 22 kişi hayatını kaybetti 28 Temmuz 2008 21:02 http://www.etikhaber.com/images/stories/Dunya/irak-diren2.jpgKerkük intihar saldırısı ile fena karıştı. Bir gösteri sırasında düzenlenen saldırıda 22 kişi yaşamını yitirdi.
O andan sonra gelişen olaylar ise kara bir provakasyonu işaret etti. Toplanan kalabalık, Türkmenler'e saldırdı. Hedef de Türkmen lideri bulup linç etmekti.
Kanlı saldırı Kürtler'in protesto yürüyüşü için toplandıkları sırada meydana geldi. İntihar saldırısı ile ortalık kan gölüne döndü. 22 kişi yaşamını yitirirken 70'den fazla kişi de yaralandı.
Saldırıyla panik olan polis havaya ateş açtı. İlk belirlemeler patlamaya bir kadın intihar eylemcisinin yolaçtığı şeklindeydi. Ancak henüz bilgi kesin değil. Bomba olasılığı da çok kuvvetli. Patlama yerine 1 kilometre uzakta bomba yüklü bir aracın bulunması da bu ihtimali kuvvetlendirdi.
KARA PROVAKASYON
Bu kanlı saldırının ardından toplanan Kürtler, Irak Türkmen Cephesi bürosunu bastılar. Saldırıda aralarında koruma müdürünün de bulunduğu bazı görevlileri yaralandı.
ITC'ye ait bir çok araçta provakasyona alet olan grup tarafından ateşe verildi. Grup daha sonra Türkmeneli Televizyonuna saldırdı. Olay yerinde bulunan 100 kişilik polis timinin göstericilere müdahale etmemesi Türmenler'in büyük tepkisini aldı.
HEDEF LİDERİ LİNÇ ETMEKTİ
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Saddettin Ergeç, göstericilerin, kendisini öldürmek için geldiğini söyledi. Baskın sırasında Bağdat'da bulunan Ergeç, "Türkmen bürosuna saldıranlar beni öldürmek için oraya gelmiş. Yaralılar var... BM'nin Kerkük'te güvenliği sağlamasını istiyoruz. Tüm devletlere çağrıda bulunuyorum" dedi.
5 KİŞİ KAÇIRILDI
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı ise yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi. Göstericilerin "ITC bürosunu ateşe verip, 5 kişi de kaçırdıklarını" açıkladı.
Muratlı, Kerkük'te güvenliğin vali ve peşmergeler tarafından sağlandığını hatırlatarak "Güvenlik güçleri bu yürüyüşün güvenliğini sağlayamadı ve kışkırtılmaya açık bir olaydı. Sanki birileri bunların olmasını arzu etti" diye konuştu.
Türkmenlerin bugüne kadar intihar saldırısı düzenlemediğine de dikkat çeken Muratlı, "Bu, Kerkük'ü bugün kana bulamak isteyenlerin bir oyunu ya da dış güçlerin kışkırtarak, etnik kavga çıkarmak istemesi olabilir" dedi.
http://www.etikhaber.com/content/view/59958/33/
PKK'yı beslediniz yetmedi, şimdi benim karındaşımı orada öldürüyorsunuz! bu ne demektir? Düpedüz Meydan okumadır.
Ama Türkiye tarafında size dur diyecek bir lider olmadığını biliyorsunuz... ÇÜnkü sizin gibilere göz yumması için ABD onları deliğe süpürmemiş, Amerikancı medya ile Türk hallkına kurtarıcı diye pompalanmıştır.... Ama unuttuğunuz bir şey var! Bu millet hainleri (en yakını olsa dahi özelliklelede en yakınlarını) asla affetmemiştir, affetmeyecektir.
Gün olur, keser döner, sap döner, hesap döner.
Tansu ÇİLLER, Doğan GÜREŞ olsa bu kadar üreyemezdiniz, hadi ürüdünüz şimdi bugün Türk Askerinin Kurduğu çadırlarda yemek kuyruğundaydınız.
Aybike
07-28-2008, 03:49 PM
olenler kurtmu anlamadim?
hsr_1979
07-28-2008, 10:14 PM
(...)Türkmenler'e saldırdı. Hedef de Türkmen lideri bulup linç etmekti.
(...) Kürtler, Irak Türkmen Cephesi bürosunu bastılar. Saldırıda aralarında koruma müdürünün de bulunduğu bazı görevlileri yaralandı.
ITC(Irak Türkmen Cephesi )'ye ait bir çok araçta provakasyona alet olan grup tarafından ateşe verildi. Grup daha sonra Türkmeneli Televizyonuna saldırdı. Olay yerinde bulunan 100 kişilik polis timinin göstericilere müdahale etmemesi Türmenler'in büyük tepkisini aldı.
(..)Göstericilerin "ITC bürosunu ateşe verip, 5 kişi de kaçırdıklarını" açıkladı.
Türkmenleri hedef almış kendileirni kürt sayanmlar ve Irak poiside seyretmiş abla.
Niyet Tepki ölçmek bugün tepki vermezsen yarın 200
öbürgn 300 böyle gider bu.
Karayılan
07-29-2008, 04:05 AM
Genelkurmay Kerkuk'e iki askeri ucak gondermis. Yaralı Turkmenleri Gata'da tedavi edeceklermis.
hsr_1979
07-29-2008, 04:07 AM
İstanbul ve Bingöldeki saldırılar ve Kerkük olayları ardından ben üs kurulmasını beklerdim. "gavim gardaş nerdesin" adlı şiiri dinlerken hala duygulanırım.
Karayılan
07-29-2008, 04:13 AM
Genelkurmayın elinde tezkere kararı var. İsterse bir saat icinde Kerkuk'e girer. Ama bunu kullanmak icin yine hukumet talimatı gerek...
KOYUNCU
07-29-2008, 05:02 AM
yAZIK BAŞLIK 2007DEAÇILMIŞ HALA BİR ADIM İLERLEME YOK.
hsr_1979
07-29-2008, 05:04 AM
yAZIK BAŞLIK 2007DEAÇILMIŞ HALA BİR ADIM İLERLEME YOK.
Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri kendini BOP'un verdiği görevleri o kadar adamış ki, milletinin verdiği görevleri ihamla ediyor,(BOP Eş başkanlığı makamınca) ettiriliyor!
Malkoc
07-29-2008, 05:14 AM
Kerkükte aynı bosna gibi kıbrıs gibi yenilecek bitecek ondan sonra gider bizimkiler kardeşlerim.
bu kürtoların girdiği hiçbiryerden hayır çıkmaz.
KOYUNCU
07-29-2008, 05:15 AM
Kerkükte aynı bosna gibi kıbrıs gibi yenilecek bitecek ondan sonra gider bizimkiler kardeşlerim.
bu kürtoların girdiği hiçbiryerden hayır çıkmaz.
La bu kürtleri defetsek kürdistan mı kuracaklar ne halt edeceklerse yerine türkmenleri alsak temiz bir türkiye kursak
Şerefsizlerden uzak
hsr_1979
07-29-2008, 05:30 AM
Kerkük’te Türkmenlere saldırı
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/resimler/12172827212.jpg
TÜrkmen kenti Kerkük’te felaketin ayak sesleri duyuluyor! Yeni kabul edilen yerel seçim yasasını protesto için miting düzenleyen peşmergeler, mitinge yapılan intihar saldırısını bahane ederek Türkmenleri kıskaca aldı. Türkmeneli TV, Türkmeneli Partisi, Türkmen Cephesi Başkanlığı ve Şehitler Derneği’ne saldıran peşmerge, katliama hazırlanıyor.
Kerkük’te soykırımı girişimi
Peşmergenin mitinginde meydana gelen intihar saldırısının ardından göstericiler, Türkmen
kuruluşlarını hedef aldı. Türk katliamı kapıda
Haber: Ceyhun Bozkurt
Türkmen kenti Kerkük’te gerilim had safhada. Kerkük’te dün sabah, Irak parlamentosunda kabul edilen yerel seçim yasasını protesto etmek için toplanan peşmerge taraftarları, valilik binası yakınlarında miting düzenledi. Arap ve Türkmenlerin destek vermediği mitinge intihar saldırısı yapıldı. 25 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından göstericiler, Türkmen kurumlarının binalarını hedef aldı. Amerikan ordusu tarafından desteklenen Peşmerge, önce Türkmeneli TV binası, ardından Irak Türkmen Cephesi başkanlığı, Türkmeneli Partisi ile Türkmen Siyasi Tutuklular ve Şehit Aileleri Derneği binasına saldırdı. Türkmen kaynaklar, göstericilerin öncelikle binaları taşladığını, ardından da silahlarla ateş açıldığını söyledi.
Binalar tamamen yakıldı
Türkmeneli Televizyonu, ITC binası önündeki araçların tamamen yandığını açıklarken, bazı Türkmen korumaların yaralandığını bildirdi. Korumalar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınırken, televizyon, parti ve dernek yöneticileri herhangi bir zarar görmedi. Ancak binalar ateşe verilerek tamamen tahrip edildi. Yerel kaynaklar ayrıca Türkmen Siyasi Tutuklular ve Şehit Aileleri Derneği binasının bir süre işgal edildiğini ifade etti. Türkmen kaynaklar, güvenlik güçlerinin olaya müdahalede zayıf kaldığını belirtti.
Etnik çatışma uyarısı
Kentteki durumun kontrol altına alındığını iddia eden Kerkük Emniyet Müdürü General Cemal Tahir, patlamaya bir kadın intihar eylemcisinin mi yoksa bombanın mı neden olduğunun hâlâ soruşturulduğunu söyledi. Tahir, ayrıca ilk patlamanın olduğu yere yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bomba yüklü bir aracın bulunarak, etkisiz hale getirildiğini kaydetti. Kerkük’te Türk nüfusunun her an bir katliamla karşı karşıya kalabileceğini belirten uzmanlar, artan gerginliğin etnik çatışmaya da yol açabileceğine işaret ediyor.
Barzani’nin hedefi: Kargaşa
Irak parlamentosu, yerel seçimlerin yapılmasına imkan sağlayacak yasa tasarısını 22 Temmuz’da Mesud Barzani yönetiminin boykotuna rağmen kabul etmişti. Yasadaki anlaşmazlık noktası, Kerkük’te iktidarın dağılımı konusunda. Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin veto ettiği yasa tasarısının parlamentoda tekrar elle alınması durumunda aynı şekli ile geçeceği belirtiliyor. Kürkük’ü tamamen kontrolüne almayı hedefleyen aşiret reisi Barzani, yasaya şiddetle karşı çıkıyor. Yandaşlarını sokaklara döken Barzani’nin hedefi; Türkmen kentinde kargaşa çıkartarak, ABD’nin desteği ile kent yönetimini ele geçirmek.
Ankara acilen harekete geçmeli
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şube Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Kerkük’te yaşanan saldırıları değerlendirdi. Peşmergenin vahşi saldırıların üzüntü ve tedirginlik yarattığını belirten Kasapoğlu, “Kerkük’te planlı bir şekilde Türkmen kurumları hedef alındı” dedi. Saldırıların devam ettiğini öğrendiklerine işaret eden Kasapoğlu, “Saldırı sonucu çok sayıda şehit ve yaralımızın olduğu yönünde bilgi geliyor. ITC Genel Merkezi tamamen yakılmış ve yağmalanmıştır” ifadesini kullandı.
Katliam olabilir
Ankara’yı acilen göreve çağıran Kasapoğlu, “Türkiye’ye yönelik terör eylemlerine destek veren peşmergeler, planlı bir şekilde Türkmen coğrafyasında da terör uygulamaktadırlar. Erbil, Zaho ve Dohuk’tan peşmergelerin şiddet eylemlerine girişmek üzere Kerkük’e gelecekleri yönünde bilgiler alıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni muhtemel Türkmen sivil katliamını engellemek üzere göreve çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanlığı Bağdat’ı uyardı
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kerkük’teki saldırılardan duyulan endişeyi dile getirerek, Irak güvenlik makamlarını olaylar büyümeden gerekli tedbirleri almaya çağırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kerkük’te yaşanan ve sadece Kerkük’te değil, Irak’ın ve bölgenin bütününde huzur ve istikrarı zedelemeyi amaçlayan bu tahrik eylemlerine karşı Kerkük halkının suhulet, itidal ve sağduyu içinde hareket etmesini temenni etmekteyiz” denildi.
Muratlı: 5 kişi kaçırıldı
Irak Türkmen Cephesi Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük’teki miting sırasında düzenlenen intihar saldırısının ardından peşmergenin, ITC bürosuna ve Türkmeneli televizyonuna saldırdığını belirterek, “5 Türkmen kaçırılmış” dedi. Muratlı, saldırının Türkmenlerin saldırılmaya açık vaziyette olduklarını gösterdiğini kaydederek, Türkmenlerin barıştan yana olduğunu, ancak her olayda Türk halkının zarar gördüğünü söyledi.
Beni öldürmek için gelmişler
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Kerkük’teki intihar saldırısının ardından ITC merkezine saldıran göstericilerin, kendisini öldürmek için geldiğini söyledi. Bağdat’ta bulunan Başkan Ergeç, yaptığı açıklamada, Kerkük’teki yürüyüş sırasında düzenlenen saldırının ardından yürüyüşe katılanların ITC bürosuna saldırdığını belirterek, şöyle konuştu:
Polis sessiz kaldı
“ITC’de, aralarında koruma müdürünün de bulunduğu bazı görevlileri yaralamışlar ve araçları yakmışlar. Daha sonra Türkmeneli Televizyonuna saldırmışlar. 100 polis olmasına rağmen polis saldırganlara müdahalede bulunmamış. BM’nin Kerkük’te güvenliği sağlamasını istiyoruz. Tüm devletlere çağrıda bulunuyorum.”
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=8516
http://www.turkatak.gen.tr/images/stories/102448.jpg
Felaketin ayak sesleri duyuluyor! Yeni kabul edilen yerel seçim yasasını protesto için miting düzenleyen peşmergeler, mitinge yapılan intihar saldırısını bahane ederek Türkmenleri kıskaca aldı.
http://www.turkatak.gen.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=3576&Itemid=2
hsr_1979
07-30-2008, 08:39 AM
Türkmen dernekleri'nin Kerkük tepkisihttp://www.efrasyap.com/images/haber/l_29.7.2008_15.14.50_543922.jpg
Dünkü Olayları da Mesut Barzani'nin kışkırttığını savunan Türkmenler, kaçırılan 10 kişinin serbest bırakılmasını, maddi zararın da telafi edilmesini talep etti.Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Irak Türkmenleri Kültür ve Kardeşlik Derneği ile Irak Türkleri Adalet ve Yardımlaşma Derneği başkanları ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kemal Beyatlı yaptı.Kerkük'te Kürt peşmergeleri tarafından protesto yürüyüşü kisvesi altında Türkmen siyasi ve sivil kuruluşların binalarına saldırılar düzenlendiğini söyleyen Kemal Beyatlı, başta Irak Türkmen Cephesi Genel Merkez Binası, Türkmeneli Televizyonu binası, Türkmen Şehit ve Tutuklular Derneği binası, Türkmeneli Partisi binası, Türkmen Meclisi Binası ve diğer binalara silahlı saldırı yapılıp arkasından ateşe verildiğini dile getirdi. Görevlilere kurşun sıkıldığını ve binaların önündeki sivil araçların yakıldığını anlatan Beyatlı, büyük ölçüde maddi hasarın meydana geldiğini söyledi.Beyatlı, peşmergelerin Türkmenlerin evlerini de bastıklarını dile getirdi.Kemal Beyatlı yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu terör olayının öncesinde yani 22 Temmuz 2008 günü Irak Parlamentosu tarafından Irak Yerel Seçim Yasasının kabulünde Kürt grupları karşı çıkmış, yasa onaylandıktan sonra ve dünkü olayları fitillendiren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani olmuştu. Yasa sonuçlanmadan önce yasayı Talabani veto edeceklerini dile getirilmişti. Celal Talabani Irak'ın Cumhurbaşkanı olduğunu unutarak ve tarafsız davranması gerekirken Kürt grubunun tarafını tutmasıyla o koltuğa layık olmadığını da göstermiştir. Sık sık Kerkük meselesini gündeme kanlı yöntemlerle ve savaş yoluyla Irak'ın kuzeyine katacaklarını dile getiren Mesut Barzani dünkü olayın ayrıca baş kışkırtıcılarındandır. Bugüne kadar hep barış ve demokratik yollarla haklarını arayan Türkmenler ne yazık ki Kürt partileri KDP ve KYP yetkilileri her ortamda terör eylemlere âdete davetiye çıkarmışlardır. ABD ve polis teşkilatının pasif davranışları Kerkük'teki olayları bu duruma getirmiştir. Bu nedenle ve geçmişteki olayları göz önüne alarak Kerkük'e acilen Birleşmiş Milletlerin güçleri gelmesini ve asayişin sağlamasını istiyoruz."Türkmenler olarak her türlü terör eylemini lanetlediklerini vurgulayan Kemal Beyatlı, "Terör eylemini planlayanları, uygulayanları ve destek verenleri lanetliyoruz. İki gün önce İstanbul'da Güngören'deki terör eylemini de lanetliyoruz. Vefat edenlere Allah'tan rahmet ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz."dedi.Dün Kerkük'te yaşanan olayları şiddetle kınadıklarını belirten Beyatlı, bu olayın faillerinin bir an önce yakalanmasını, tarafsız mahkemelerce gereken cezayı verilmesini istediklerini söyledi. Olay sırasında kaçırılan ve şu ana kadar haber alınamayan Türkmenlerin de bulunmasını isteyen Beyatlı, Türkmenlerin uğramış oldukları maddi - manevi kayıplarını da karşılanmasını talep ettiklerini dile getirdi.Beyatlı son olarak şunları söyledi: "Türkmeneli bölgesinde peşmerge grupları tarafından sık sık kargaşa yaratılmak istendiği aşikârdır, Irak hükümetinden bir an önce bu milislerin silahsızlandırılmasını da istiyoruz. Irak'ta ve özellikle Türkmeneli'de Türkmenlerin huzur içinde yaşam haklarını sağlamak için Birleşmiş Milletleri acil olarak güçlerini Kerkük'te göreve davet ediyoruz.
http://www.efrasyap.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberID=3515
Haberi Bugünkü (30/07/2008) Ortadoğudan okudum, tamamını yazmak zor geldi googlean buldum oun yanında başka bir şey daha buldum. buyrun birlikte okuyalım;
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk heyetinin K. Irak yönetimiyle görüşmesine tepki göstererek, "Barzani'nin resmi muhatap olarak alınması, ilk planda Kerkük'ün Kürt gruplarca zorla gaspedilmesi ve Türkmenler üzerindeki baskı ve zulmün ağırlaştırılması için Barzani'ye açık çek verilmesi anlamına gelecektir" dedi. http://www.lpghaber.com/MHP-Lideri-Bahceli-den-Hukumete-Barzani-Ve-Ermenistan-Uyarisi--haberi-64939.htmlSonra
baktım bugün kimseden bu olay hakkında ses yok, bir tarihe baktım 6 mayıs bugün 30 temmuz, neredeyse üç ay bir adam, bir lider bu kadar mı öngörülü olur anlamadım gitti.
hsr_1979
08-01-2008, 11:31 AM
TEHLİKELİ TAHRİK!
Tamamı ABD ve işbirlikçilerinden oluşan Kerkük İl Meclisi, acil bir toplantı yaparak kentin Kürt Bölgesine bağlanmasına karar verdi.
Bin yıllık Türkmen kenti Kerkük üzerinde bir oyun daha sahneleniyor. İşgalci güç ABD ve işbirlikçisi Mesud BARZANİ tarafından oluşturulan Kerkük İl Meclisi, dün bölgeyi kana bulayabilecek tehlikeli bir karara imza attı. Meclis, dün seçimlerin ve kentin normalleşmesini öngeren anayasanın 140. maddesini gündemine alarak toplandı. Üç saatlik toplantının ardından Meclis Başkanı Rızgar Ali Kerkük'ün Kürt bölgesine dâhil edilmesinin karara bağlandığını duyurdu. Alınan kararın Irak Anayasasına uygun bir karar olduğu savunuldu. 20 Şubat 2008 tarihinde, anayasada yapılan yeni bir düzenleme ile bir vilayetin il meclis üyelerinin bir başkla federasyona veya bölgeye bağlanması yönünde karar alması kolaylaştırıldı. Kerkük İl Meclisi aldığı kararı, bugün bölgesel Kürt Parlematosu'na (=meclisine) yollayacak. Yerel meclis, daha önce de ırak Ulusal Parlematosu'nda geçen hafta kabul edilen yerel seçim yasasının Kerkük'te referandum öngeren 140. maddeyle çeliştiği gerekçesiyle, anayasaya aykırı olduğu savunulmuştu.
Talabani, Erdoğan'ı aradı
Başbakan Erdoğan, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüştü. Erdoğanı telefonla arayan Talabani, Güngören'deki terör saldırısı dolayısı ile Erdoğan'a başsağlığı dilerken, Erdoğan da Kerkük'teki saldırı dolayısı ile Talabani'ye başsağlığı dileğinde bulundu. Görüşmede, Kerkük'ün statüsü ile ilgili son gelişme ve tartışmalarında ele alındığı belirtildi.
01/08/2008 tarihli Yeniçağ Gazetesi, Sayfa 4
Umarım tarih bir Türk(men) soykırımı daha kaydetmez, RTE milli mi? gayri millimi anlaşılacak.
hsr_1979
08-01-2008, 11:38 AM
Yarın (02/08/2008) Tarihinde Ankara'da bulunacak arkadaşların dikkatine
Türkmen Katliâmına Protesto
Kerkük'te Türkmenlere yönelik yapılan zûlümler yarın Ankara'da ptotesto edilecek. Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi'nin organize ettiği (=düzenlediği) protesto gösterisine binlerce başkentşlinin katılması bekleniyor. Peşmerge reisi Mesud Barzaninin partisi KDP'nin Türkiye Temsilciliği önündeki protesto gösterisi yarın saat 12:00'de yapılacak, protesto eylemine siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.
01/08/2008 tarihli Yeniçağ Gazetesi, Sayfa 4
hsr_1979
08-01-2008, 11:53 AM
01/08/2008
Kamuran Özbir
http://www.ortadogugazetesi.net/images/yazar/YazarRes_19.gif Kuzey Irak'taki Gerçek
KUZEY Irak Kürtleri'nin Türkiye'den toprak talep ederek Türkiye'deki Kürtlerle birlikte, denize çıkışı olan "Büyük Kürdistan'ı kurmak istediklerini tüm dünya biliyor. Bu ve benzeri taleplerin ABD'nin ve AB'nin destekleri olmadan ortaya konması mümkün değildir. AB sürecindeki gevşek politikalar, Türkiye'deki Kürt kökenli vatandaşlarımızın önemli bir bölümüne de bu isteğe inandırmışlardır.
Türkiye'nin, Lozan Antlaşması ile çizilmiş sınırlarının değiştirilmesi topyekun bir savaş olmadan asla değiştirilemez. Sevr Antlaşması'nda Kürtler için gündeme getirilmiş olan kendi geleceğine karar verme (Self Determinasyon) hakkını bugün dile getirmek, uluslararası hukuk açısından Türkiye BM sözleşmesinin 51'inci maddesi gereğince kendisini savunmak için her türlü askeri tedbiri alabilir. böylesine bir hareket, Türkiye Cuhmuriyeti için uluslararası hukuk açısından bir savaş nedeni sayılabilir.
BATI'NIN İSLAM DÜŞMANLIĞI
Hali hazırdaki coğrafi, mevcut durum içinde, Kuzey Irak'taki Kürdistan'ın Türkiye olmadan yaşaması ve hayatiyetini sürdürmesi imkansızdır.
Batı'nın, İslam düşmanlığı ve Türk zulmü gübresi ile Ortadoğu'ya 100 yıl önce ektiği Türk düşmanlığı tohumları tutmuş ve hatta yeşermeğe başlamıştır. Yetişen üçüncü kuşağın zihnindeki Türk kavramı, ürkütücü boyutunu almış ve Arap- Kürt kültürüne yerleşmiştir. Vaktiyle Saddam Hüseyin'den kaçan Kürtlere yapılan yardımlar bile bu ortam içinde eriyip gitmiştir. Bundan sonra yapılacak yardımların da fazla bir şey değiştirmeyeceği asla unutulmamamlıdır.
TÜRKİYE'NİN ÇIKIŞI
Hiç bir yerel veya politik kurumun etnik ve kültürel ayrıma dayanan sözlü veya fiili uygulamasına izin verilmemelidir. Yaşanan bazı olayların isyan niteliği taşıdığı yabancı ve hatta bazı yerli medya tarafından bile dile getirilmesine rağmen, pek çok olaya karşı sessiz ve yaptırımsız kalınmıştır.
Türkiye'nin neresinde yaşarlarsa yaşasınlar, bütün Kürt vatandaşlarımızın şunu çok iyi bilmeleri gerekir: Türkiye bölünürse veya elden giderse herkes içinde bulunduğumuz bu günleri mumla arayacaktır.
AB başkentinin bulunduğu Belçika'da halen nüfusun yüzde 15'ini teşkil eden 2 milyona yakın kişinin yoksulluk sınırında yaşadığını Avusturya'da nüfusun yüzde 30'unu Kiliseden sürekli yoksulluk yardımı aldığını üzerine basa basa belirtmek isterim. Küresel ekonomik düzen, İnsana öncelik vermekle öğünen Avrupa'nın bile sosyal yapısını tahrip etmeye başlamıştır. Düşen ücretler, artan sigorta primleri yükseltilen emeklilik yaşları bunu göstermektedir.
ABD ve AB'ye açıkça şu mesaj verilmelidir: Türkiye'nin üniter yapısını bozmaya yönelik her hareket, Batının da çıkarlarına aykırıdır. Böyle bir hareket bölgede karmaşa yaratır. Bilmem anlatabildim mi?...
http://www.ortadogugazetesi.net/images/gazete001.gif
http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=1426
01/08/2008
hsr_1979
08-01-2008, 12:59 PM
http://img388.imageshack.us/img388/9301/01082008ortodogus7kerkkgc0.jpg
hsr_1979
08-02-2008, 12:02 PM
Katliamı kaygıyla İzliyor!
Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te 3 milyon Türkmen'e yapılan katliamlarla ilgili
yaptığı açıklamada "Gerilim ortamını kaygıyla izliyoruz" demekle yetindi
http://img509.imageshack.us/img509/7194/resim00111gm1.jpg (http://imageshack.us)
* Fatih ERBOZ
Ali Babacan yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı, bir skandala daha imza attı. Peşmergelerin, Irak Meclisi'nden geçen yerel seçim yasasını bahane ederek Kerkük'te Türkmenlere yönelik yaptığı saldırılarla ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te baş gösteren gerilim ortamının kaygıyla izlendiğini belirtti. Türkmenler yönelik soykırımı provalarını görmezden gelen Bakanlık, bu ortamın kimsenin yararına olmadığını ifade ederek, "Türkiye, Kerkük'te ve Irak'ın genelinde tüm kesimleri birkere daha uzlaşı ve diyaloga davet etmektedir. Irak'ta huzur ve istikrarın tesisi doğrultusundaki çabalarımız tüm Iraklı kardeşlerimizle eşgüdüm ve istişare içinde kararlılıkla sürdürülecektir dedi. Türkiye'nşn kerkük politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını savunan Dışişleri Bakanlığı, Kerkük îl Meclisi'nin, kenti Kürt bölgesine bağlanma kararını da şöyle değerlendirdi: "Türkiye her zaman Irak halkını oluşturan tüm toplum kesimlerinin ahenk içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak siyasi uzlaşı çözümlerini desteklemiştir. Kerkük'ün de tüm kesimlerinin Irak'ın bütünlüğü içinde adil ve dengeli bir şekilde temsil edildiği özel bir statüyle yönetilmesi gerektiğim savunmuştur. Bu politikamızda herhangi bir değişiklik yoktur ve olması da söz konusu değildir."
Bakanlığa tepki
Dışişleri Bakanlığı'nın Kerkük ile ilgili açıklaması Türkmenleri hayal kırıklığına uğrattı. Türkmen yetkiler, bakanlığa sert tepki gösterdi. Türkmeneli insan haklaları Vakfı Genel Başkanı Nefi Demirci, 1959 yılındaki katliama benzer bir katliamın Kürtler tarafından gerçekleştirilmek istendiğini söyledi. "Irak'ta yaşayan üç milyon Türkmen üzerinde planlı bir şekilde oyun oynanıyor ve yine planlı bir şekilde baskı yapılıyor " diyen Prof. Dr. Demirci, şunları kaydetti: "Irak'ta yaşayan Türkmenler ; büyük bir ateş çemberinin içerisindeyken Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Irak'ta herkesin kardeş olduğundan, birlik ve bütünlük içerisinde yaşaması gerektiğinden bahsediliyor ancak tek kelime Türkmen'den bahsedilmiyor. Büyük bir üzüntüyle karşıladığımızı söylemek istiyorum."
isteklerini soykırımıyla almak istiyorlar
Türkmen Danışma Meclisi Başkanı Prof. Dr. Ümit Akkoyunlu, Türkmenler üzerinde ciddi baskılar yapıldığını belirterek, "Bölgeden sürülmek isteniyoruz" dedi. Akkoyunlu, Kerkük il Meclisi'nin kenti Kürt bölgesine bağlama kararının hiçbir geçerliğinin olmadığını belirtti. Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyad Sarıkahya ise, Saddam'ın yerini şimdi Kürtlerin aldığını belirterek, "Irak'ta Türkmenler üzerindeki baskıların hiçbir dönem bitmediğini söyleyebiliriz"dedi. Sarıkahya, "istediklerini katliamlarla almak istiyorlar" ifadesini kullandı.
Niyetleri Bizi Yok Etmek
Irak Parlamentosu'nun Türkmen milletvekillerinden Fevzi Ekrem Terzioğlu, "Bundan bir yıl önce tüm dünya kamuoyuna ve Birleşmiş Milletler'e, seslendik. Kapalı kapılar arkasında Kerkük'te büyük oyunlar oynanmaktadır ve milletimizi yok etmeye çalışmakta" dedi. Türk dünyasının harekete geçmesini isteyen Fevzi Terzioğlu, geçtiğimiz hafta Türkmen kuruluşlara yapılan saldırılarla ilgili şunları soyledi: "Herşeyi yaktılar. Türkmenleri korumak için getirilen bir asker taburun sorumlusu yine peşmerge grubundan."
02/08//2008 Yeniçağ gazetesi.
hsr_1979
08-03-2008, 01:58 AM
Babacan'a Türkmen sorusu
[SIZE=3]MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a, Kerkük'te Türkmenlere yapılan saldırılar hakkında tespit yapmak için ne gibi girişimlerde bulunulduğunu sordu
[SIZE=2]TÜRKMEN nüfusa baskı uyguladığını, şimdi de fiili saldırılarla Türkmenlerin zorla bu bölgeden atılmak istendiğini belirten Vural. TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde hükümetin. saldırılara tepkide zayıf kaldığını vurgulayarak , Kerkük'te meydana gelen olaylar sonrasında, Türkmeneli TV, Irak Türkmen Cephesi Başkanlığı. Türkmeneli Partisi, Türkmen Siyasi Tuıtuklular ve Şehit Aileleri Demeğinin binalarına saldırılar yapıldığını hatırlattı.
7'de
MHP Grup Başlkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru Önergesinde, Kerkük'te meydana gelen olaylar sonrasında, Türkmeneli TV, Irak Türkmen Cephesi Başkanlığı. Türkmeneli Partisi, Türkmen Siyasi Tuıtuklular ve Şehit Aileleri Demeğinin binalarına saldırılar yapıldığını hatırlattı.
Kerkük'ün, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetime bağlanması için önce demografik yapının değiştirildiğini, daha sonra peşmerge kıtalarının Türkmen nüfusa baskı uyguladığını, şimdi de fiili saldırılarla Türkmenlerin zorla bu bölgeden atılmak islendiğini belirten Vural Türkmenlere yapılan saldırılarla ilgili gösterilen tepkinin çok zayıf kaldığını savundu.
CEVAP İSTİYORUZ
Türkmenlere yapılım saldırılar karşıanda nasıl bir tepki ortaya koyulduğunu ve resmi olarak bu olayların kınanıp kınanmadığını öğrenmek isleyen Vural, önergesinde şu sorulara yer verdi: "Sayın başbakan, Türkmenlere yönelik saldırı ve provokasyonlann arkasında Peşmergeler olduğunu Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı El Haşimi'ye iletmiş midir? Sayın Başbakan, saldınya maruz kalan Türkmenlere ne gibi bir yardım önerisinde bulunmuştur? Saldırıya uğrayan kuruluşlarla irtibata geçilmiş midir? Bu saldırılar olurken sizin 'Kerkük tek taraflı bir yaklaşımın çözüm olmayacağını ifade eımeniz saldırıları hafıf'e aldığınızdan mı kaynaklanmaktadır? Bu saldırıları bir yaklaşım olarak mı değerlendiriyorsunuz? Türkmen kuruluşlarına yapılan saldırılar hakkında tespit yapmak için ne gibi girişimlerde bulundunuz?" (AA)
w w w . o r t a d o g u g a z e t e s i . n e t
hsr_1979
08-03-2008, 02:00 AM
Kerkük Pesmerge işgalinde
IRAK Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Demeği Başkanı Kemal Beyaılı, Kerkük'te Türkmen kuruluşlarına yapılan saldırılarla ilgili olarak. "Şu anda Türkmen bölgeleri Kürt peşmergelerin işgali altındadır, Bu kaosa son vermek ve ikinci bir Bosna'yı yaşamamak için, BM ve NATO güçlerinin Kerkük'e gelmesini isliyoruz" dedi.
Dernek genel merkezinde, İstanbul'da bulunun Türkmen sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan basın bildirisini okuyan Beyatlı, 28 Temmuzda Kerkük'te peşmergelerin yarattıkları kargaşada 17 Türkmen'in kaçırıldığını ve ağır İşkencelere tabi tutulduklarını söyledi.Beyatlı, bu olayla dünyanın hir kez daha Türkmenler'in baskı altında yaşamlarını sürdürdüklerine tanık olduğunu savunarak, "Her türlü terör eylemini lanetliyoruz İnsanları öldürmekle bir yere varılmaz. Acilen bu insanlarımızın serbest bırakılmaları için gereğinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Kemal Beyatlı. şunları kaydetti: "Şu anda Türkmen bölgeleri Kürt peşmergelerin işgali altındadır. Bu kaosa son vermek ve ikinci bir Bosna'yı yaşamamak için, BM ve NATO güçlerinin Kerkük'e gelmesini istiyoruz. Ayrıca Afganistan'a, Lübnan'a ve dünyanın birçok ülkesine barış gücünü gönderen Türkiye'nin de barış gücünü Kerkük'e göndermesini istiyoruz." lrak'ta barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini
ifade eden Beyatlı. barış ve huzurun silahların gölgesinde sağlanamayacağını vurguladı.(AA)
hsr_1979
08-03-2008, 06:03 AM
Barzani, Kerkük için Kurban Vermeye Hazır http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_message.gif (javascript:SendToFriend(1055, 200709242)) http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_printer.gif (javascript:popup('/haberler/options/popup.yazicidostu.aspx?dil=1055&metin=200709242')) 24 Eylül 2007, Pazartesi | Bu haber 438 defa okunmuştur. http://www.kerkuk.net/lib/photographs/28434.jpg Kürdistan Demokrat Partisi (Kdp) Lideri ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkmen Şehri Kerkük'ü Ele Geçirmek İçin Kurban Vermeye Hazır Olduklarını Söyledi.
http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_top.gif Kürdistan Demokrat Partisi (Kdp) Lideri ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkmen Şehri Kerkük'ü Ele Geçirmek İçin Kurban Vermeye Hazır Olduklarını Söyledi. http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_bottom.gif
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi başkanı Mesud Barzani, Türkmen şehri Kerkük'ü ele geçirmek için kurban vermeye hazır olduklarını söyledi.
Bugün Erbil kentinde Kürdistan Öğrenciler Birliği'nin (KSU) gerçekleştirdiği kongreye katılan peşmerge lideri Barzani, merkezi hükümetin kontrolündeki Türkmen şehri Kerkük için yaptığı bir değerlendirmede, Kerkük konusundaki tutumlarının değişmeyeceğini iddia ederek, tarihi Türkmen şehri için ellerinden gelen mücadeleyi sergileyeceklerini dile getirdi. Kürt lider, ulusal basının kabul edilmediği kongredeki konuşmasında, geçmişten dayanaksız örnekler vererek, "Şeyh Mahmut ve ölümsüz Barzani'den beri Kürt
mücadelesi Kerkük adına kurban verdi ve ölümsüz Barzani, en büyük devrimi Kerkük'e kurban etti. Bunlar Kerkük için kurban verildi, biz nasıl kurban vermeyelim?" dedi.
Kerkük referandumuna da değine KDP lideri Barzani, Irak Anayasası'ndaki 140. maddenin ihlalini kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.
Barzani, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir değerlendirmede, Kerkük referandumunun ertelenmesi durumunda kentte sivil katliamın gerçekleşebileceği tehdidinde bulunmuştu.
http://www.kerkuk.net/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=200709242
===================================
Haberin tarihine tekrar dikkat çekmek istiyorum 24/09/2007
hsr_1979
08-03-2008, 06:07 AM
Barzani şaşırma sabrımızı taşırma http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_message.gif (javascript:SendToFriend(1055, 200808035)) http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_printer.gif (javascript:popup('/haberler/options/popup.yazicidostu.aspx?dil=1055&metin=200808035')) 03 Ağustos 2008, Pazar | Bu haber 47 defa okunmuştur. http://www.kerkuk.net/lib/photographs/40179.jpg
Ankara'da yaşayan Türkmenler, peşmergelerin Kerkük'teki katliam provasını protesto etti. ITKYD Ankara Şube Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a gönderdiği mektupta; AKP'nin politikasına ve çapulcuların şımartılmasına tepki gösterirken, eyleme katılanlar da slogan attı.
http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_top.gif
Ankara'da yaşayan Türkmenler, peşmergelerin Kerkük'teki katliam provasını protesto etti. ITKYD Ankara Şube Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a gönderdiği mektupta; AKP'nin politikasına ve çapulcuların şımartılmasına tepki gösterirken, eyleme katılanlar da slogan attı.
http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_bottom.gif
Türkmenler ayakta
IKDP önünde gerçekleştirilen eyleme katılan Türkmenler, Kerkük'te yaşananlara seyirci kalınmamasını isteyerek, AKP iktidarının Irak politikasına tepki gösterdi.
Ankara'da yaşayan Türkmenler, peşmergelerin Kerkük'teki katliam provasını protesto etti
Haber: F. ERBOZ - S.YILMAZ
Kerkük'te meydana gelen bir intihar saldırısını bahane ederek Türkmen kurum ve kuruluşlarına saldıran peşmergelerin soykırım provası, Türkmenleri çileden çıkardı. Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (ITKYD), IKDP Ankara Temsilciliği önünde Kerkük'te yaşanan olayları protesto etti. Ülkücü gençlerin de destek verdiği eylemde sık sık "Kerkük Türk'tür Türk Kalacak, Barzani şaşırma sabrımızı taşırma," sloganları atıldı.
Türkiye devreye girsin
ITKYD Ankara Şube Başkanı Mahmut Kasapoğlu, yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a bir mektup yazarak, Türkmenlere yardım edilmesini istediğini anlatt. Kasapoğlu, "Peşmergeler, Türkmen kuruluşlara saldırarak malarını yağmalamıştır. Başta Kerkük olmak üzere kaçırılan Türkmenlerin can güvenliğinin sağlanması için Türkiye devreye girmeli" dedi. Kasapoğlu, AKP hükümetinin tutumunun Irak yönetimine karşı tutumunun saldırganlara cesaret verdiğini belirterek,, "Bu pısırık politikadan vazgeçilerek Türkmenlere sahip çıkılmalıdır" diye konuştu.
Kerkük işgal altında
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kemal Beyatlı, düzenlediği basın toplantısında, peşmergelerin, Türkmen kentini işgal ettiğini belirterek, dünyanın gözü önünde Kerkük'te ikinci bir Bosna dramı yaşanabileceği uyarısı yaptı Beyatlı, şunları kaydetti: "Şu anda Türkmen bölgeleri Kürt peşmergelerin işgali altındadır. Bu kaosa son vermek ve ikinci bir Bosna'yı yaşamamak için, BM ve NATO güçlerinin Kerkük'e gelmesini istiyoruz. Ayrıca Afganistan'a, Lübnan'a ve dünyanın birçok ülkesine barış gücünü gönderen Türkiye'nin de barış gücünü Kerkük'e göndermesini
istiyoruz."
Kentte tansiyon yükseliyor
Federal Irak Parlamentosu'nda salt çoğunluğun oyu ile 22 Temmuz'da kabul edilen yerel seçimler yasa tasarısını protesto eden peşmergelerin ardından Kerkük'teki Araplar da sokaklara çıkarak, yasaya tepki gösteren ve Kürt yönetimine bağlanmak isteyen Kerkük meclisindeki Kürt grubunu protesto etti. Havice'de toplanan Araplar, Kerkük'ün siyasi geleceğine bütün grupların uzlaşmasıyla karar verileceğini söyleyerek, Kürt grupların Kerkük konusundaki tutumuna tepki gösterdi. Çeşitli pankartların açıldığı gösteride, provokatif gruplar için geniş güvenlik önlemleri alındı.Kürt gruplar, önceki gün Kerkük İl Meclisi Başkanlığı'na kentin Kürt yönetimine katılmasını öngören bir başvuru sunmuştu. Hatırlanacağı gibi, peşmergeler Türkmenlere yönelik katliam provası yapmıştı.
Türkmen kimliği asla silinemez
Türkmeneli Öğrenci Birliği, Kerkük'te Türkmenlere karşı yapılan saldırılara sert tepki gösterdi. Birlik tarafından yayınlanan bildiride, kentte kontolü elinde bulunduran peşmergelerin Türkmenlere işkence yaptıkları belirtilerek, Irak yönetimi eleştirildi. Bildiride şöyle denildi, "Protesto için Türkmen mahallesinin seçilmesi, övde gösterisi yapma, Kerkük'ün Kürt olmayan çoğunluğunu sindirme, korkutma ve yıldırma amacıyla açıklanabilir. Olaylarda Türkmen kuruluşlarına saldıranlar yakalanmazken, ITC Başkanlık bürosunu korumakla görevli Türkmen koruma görevlileri peşmergeler tarafından tutuklanmıştır. Irak hükümeti, Kerkük'te kurulan bu tezgaha seyirci kalmaktadır. Bu olanların müsebbibi olan KDP ve KYP'yi Kerkük'ün tarihi Türkmen kimliğinin asla silinemeyeceğini anlamaya davet ediyoruz" denildi.
Yeni Çağ
http://www.kerkuk.net/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=200808035
Sonrada başımıza "ezilen halk" kesilir bunlar. Barııış, kardeşilik, birlikte yaşam...Ulan piçler fırsatınız olsa kanımızı emersiniz.
hsr_1979
08-03-2008, 06:16 AM
Türkmenler açık hedef http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_message.gif (javascript:SendToFriend(1055, 2008080312)) http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_printer.gif (javascript:popup('/haberler/options/popup.yazicidostu.aspx?dil=1055&metin=2008080312')) 03 Ağustos 2008, Pazar | Bu haber 11 defa okunmuştur. http://www.kerkuk.net/lib/photographs/40186.jpg Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, arkadaşımız Mahmut Bulut'a Türkmenlerin maruz kaldığı saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi.
http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_top.gif Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, arkadaşımız Mahmut Bulut'a Türkmenlerin maruz kaldığı saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendirdi. http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_bottom.gif
Mahmut Bulut ANKARA
Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Irak Başbakanı Maliki'nin şehre bir Irak Ulusal Ordusu Alayı yerleştirme kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Muratlı, geçen hafta sonu Irak Ulusal Meclisi'nin problemler çözülünceye kadar Kerkük'teki yerel seçimleri erteleyen kararını protesto etmek isteyen Kürt göstericilerin arasına karışan canlı bomba olayından sonra gelişmeleri Türkiye'ye değerlendirdi. Muratlı, "Kürt gurupların yapacağı gösteri öncesinde şehirde artan gerginlik üzerine Türkmen kurumları, Kerkük'ün Kürt kökenli Valisi'ni uyararak ek koruma istiyorlar. Ama Vali Türkmenlerin bu isteğini dikkate almıyor. Canlı bomba olayından sonra, Kerküklülere gözdağı vermek üzere Erbil ve Mahmur'dan getirilen silahlı Kürtler, Türkmen kurumlarına karşı saldırıya geçiyor. Dikkat çekici olan olayların yaşandığı bölgelerde Iraklı diğer partilerin de büroları var, ama onlara dokunmuyorlar. Türkmeneli Televizyonu'na, Irak Türkmen Cephesi Genel Merkezi'ne ve Türkmeneli Parti binasına saldırıp, Türkmen Şehit Aileleri Derneği'ni tahrip ediyorlar. Eğer orada olsaydı, Irak Türkmen Cephesi(ITC) Lideri Sadettin Ergeç'i de şehit edeceklerdi. Kürt temsilciler, yaşanan olayların üstünü kapatmak için, olaylar sırasında saldırı olmadığını, insanların kendi canlarını korumak için buralara sığındıklarını iddia ediyorlar. Peki o zaman neden sığındıkları yerleri tahrip ettiler?"
ITCİ'nin hem canlı bomba hem de Türkmen kurumlarına yapılan saldırıları şiddetle kınamasına rağmen, Kürt partilerinin sessiz kalmasını eleştiren Ahmet Muratlı, "Bu olaylar şunu gösterdi ki, Türkmenler açık ve korumasız hedef haline geldiğimizin işaretlerini gördük. Türkmenler Kürtlerle kardeşçe bir arada yaşamak isterken, kimin elinin silahlı olduğu ortaya çıktı" dedi.
Dışişleri: Irak'a gerekli uyarıları yaptık
Kerkük'te terör eylemlerinin gerçekleşme ihtimali daha önce kendisine iletilen Türkiye, Irak yönetiminden faillerin bir an önce bulunarak cezalandırılmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin yaptığı haftalık olağan basın toplantısında, "Oradaki olayların nasıl gerçekleştiğini az çok biliyoruz. Yerel seçimler yasasıyla ilgili olarak bazı provokasyon eylemlerinin gerçekleşme ihtimali tarafımıza iletilmişti ve biz gerekli uyarılarda bulunmuştuk" şeklinde konuştu. Türkiye Gazetesi
http://www.kerkuk.net/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=2008080312
hsr_1979
08-03-2008, 06:20 AM
Kürtler ’AKP Kerkük sözü verdi’ diye propaganda yapıyor http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_message.gif (javascript:SendToFriend(1055, 200808036)) http://www.kerkuk.net/lib/images/options/img_printer.gif (javascript:popup('/haberler/options/popup.yazicidostu.aspx?dil=1055&metin=200808036')) 03 Ağustos 2008, Pazar | Bu haber 59 defa okunmuştur. http://www.kerkuk.net/lib/photographs/40180.jpg Kerkük İl Meclisi'nin, kentin Kürt bölgesine bağlanması kararı almasından sonra yerel Kürt televizyonlarında, "AKP Hükümeti'nin bu karara tam destek verdiğine" dair iddialar Türkmenleri kızdırdı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük'teki gelişmelerin tehlikeli boyuta ulaşmaya başladığını dikkat çekerek, Hürriyet'e şunları anlattı:
http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_top.gif Kerkük İl Meclisi'nin, kentin Kürt bölgesine bağlanması kararı almasından sonra yerel Kürt televizyonlarında, "AKP Hükümeti'nin bu karara tam destek verdiğine" dair iddialar Türkmenleri kızdırdı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük'teki gelişmelerin tehlikeli boyuta ulaşmaya başladığını dikkat çekerek, Hürriyet'e şunları anlattı: http://www.kerkuk.net/lib/images/img_quote_bottom.gif
Uğur ERGAN / ANKARA
Yerel Kürt televizyonları son derece asılsız ve çirkin bir propaganda başlattı. Bu yayınlarda, 'AKP, Anayasa Mahkemesi (http://www.hurriyet.com.tr/index/Anayasa_Mahkemesi/) tarafından kapatılmazsa bize Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanacağı sözünü vermişti. AKP (http://www.hurriyet.com.tr/index/AKP/) kapatılmadığına göre, Türk Hükümeti'nin şimdi bu sözü ne zaman yerine getireceği merak ediliyor' yorumları yapılıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bu iddiaların gerçekle ilgisi olmadığını açıklamasına rağmen bu yayınlar aralıksız devam ediyor."
Oldu bittiyle çözülmez
Muratlı, Kerkük konusunun sadece Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/)'ı değil, bölgeyi ve Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/)'ın komşularını da yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Kerkük sorunu, böyle oldu bittiyle çözülemez. Aksine bölgede gerginliği daha da artırır. Bunun için çok dikkat etmek gerekir. Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/) Ulusal Meclisi'nin bu tehlikeyi görüp, Kerkük İl Meclisi'nin kararını ciddiye almayacağını umuyoruz. Türkmenler olarak Kerkük'te, Arap ve Kürt kardeşlerimizle birlikte yaşamak istiyoruz. Tek bir Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/)'ın vatandaşları olarak, ülkemizin her yerinde rahatça dolaşmak, çalışmak, ülkemizin doğal zenginliklerini eşitçe paylaşıp, huzur ve refah içinde yaşamayı arzuluyoruz. Hoşgörü, Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/)'ı oluşturan tüm unsurlar için çok büyük önem taşıyor."
Dışişleri yalanlamıştı
Dışişleri Bakanlığı, Kerkük İl Meclisi'nin aldığı karardan sonra şu açıklamayı yapmıştı: "Irak'ta bazı yerel ve bölgesel TV kanallarından yapılan yayınlarda bu girişime Türkiye'nin itirazı olmadığına dair iddialar da yayımlanmaktadır. Türkiye her zaman Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/) halkını oluşturan tüm toplum kesimlerinin ahenk içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak siyasi uzlaşı çözümlerini desteklemiştir. Kerkük'ün de tüm kesimlerinin Irak (http://www.hurriyet.com.tr/index/%C4%B1rak/)'ın bütünlüğü içinde adil ve dengeli bir şekilde temsil edildiği özel bir statüyle yönetilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu politikamızda herhangi bir değişiklik yoktur ve olması da söz konusu değildir." Hürriyet
hsr_1979
08-04-2008, 02:01 PM
İftira ve Yalan Bu Kadar Olur http://www.nettavir.com/haberresim/MEHMET_METINER.jpg
Bugün Gazetesi Yazarı Mehmet Metiner Kerkük'teki Türkmenlerin aslında Kürt yönetimine bağlanmak istediklerini sadece Türkmen Cephesinin buna karşı çıktığını ileri sürdü.
http://www.nettavir.com/banners/nettav%C4%B1r.gif (http://www.nettavir.com/yonlendir.asp?id=51)
İftira ve Yalan Bu Kadar Olur
04.08.2008 7:46
Bugün Gazetesi Yazarı sözde İslami Kürtçü yazar Mehmet Metiner Kerkük'ün kuzey Iraktaki Kürt yönetimine bağlanması gerektiğini yazdı.Bununla da kalmayan Metiner Kerkük'teki Türkmenlerin aslında Kürt yönetimine bağlanmak istediklerini sadece Türkmen Cephesinin buna karşı çıktığını ileri sürerek Ergenekon Operasyonu ile Türkmen Cephesi arasında bağlantı kurarak akıl ve izan sınırlarını sonuna kadar zorladı.
Bir dönem Dehap Gnl. Bşk. Yrdcılığı ve Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yapan bu zattın uydurmalarını hayretle mi ,öfkeyle mi yoksa kahkalarla mı okursunuz artık orasını bilemiyoruz.
Net Tavır
Mehmet Metiner'in Yazısı
Kerkük ve Kürdistan!
Molla Mustafa Barzani Baas döneminde Kürdistan özerk bölgesinin sınırları belirlenirken Kerkük’ten asla vazgeçmeyeceklerini söylemişti.
Baba Barzani’nin Kerkük-Kürdistan ilişkisine dair sarf ettiği şu söz, Irak’lı Kürtlerin amentüsü niteliğindedir: “Kerkük dile Kürdistane!” Türkçesi: “Kerkük, Kürdistan’ın kalbidir.” Iraklı Kürtler için Kerküksüz bir Kürdistan, kalbi olmayan bir beden gibidir.
“KüRT” VE “KüRDİSTAN” AYRIMI!
Kerkük ile Kürdistan arasında kurulan bu denklem doğru okunmalıdır. Kerkük’ün Kürdistan’ın kalbi olduğuna inanan Kürtler, Kerkük’ün bir Kürt şehri olduğunu söylemiş olmuyorlar aslında. “Kerkük, Kürdistan’ın kalbidir” yaklaşımı, “Kerkük, bir Kürt şehridir” anlamı taşımıyor. Kuzey Irak’ta üst düzey Kürt yöneticilerle yaptığım görüşmelerde bu ayrımın altının çok net bir biçimde çizildiğini gördüm.
Sadece Kerkük için değil Kürdistan diye adlandırılan bölgenin de yalnızca Kürtlere ait olmadığını, Kürdistan’da yaşayan herkesin en az Kürtler kadar hak sahibi olduğuna vurgu yaptıklarını gördüm.
Yani “Kürdistan Kürtlerindir!” anlayışı içinde değiller. Kürtler tabii ki çoğunluk oldukları için yönetimde etkili ve belirleyici bir konumdalar, ama diğer unsurların da yerel parlamentoda ve hükümet katında güçleri oranında temsil edildiği bilinen bir gerçekliktir. Etnik veya dinsel adiyetler/kimlikler üzerinden ayrımcı ve dışlayıcı bir siyasanın izlenmediğini söylemek, bir tarafgirliğin değil yalnızca bir gerçeğin ifadesi olur.
KERKüK, KüRDİSTAN’A BAĞLANIRSA...
Kerkük’ün statüsünün referandumla belirlenmesi, Irak Anayasasının amir bir hükmüdür. Kerkük’ün özel ve hassas dengeleri dolayısıyla çoktan yapılmış olması gereken referandum hep ertelendi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin haklı olarak veto ettiği”Yerel Seçim Yasası”, Kerkük referandumu yapılmadan uygulanması istenen bir yasadır.
Mecliste çoğunluğu bulunan Şii partilerin desteğiyle çıkan bu yasayı Irak’lı Kürtler hem siyasal temsil güçlerini, hem de ekonomik anlamda kendilerini zayıflatmaya dönük buldukları için reddediyorlar. Kürtlerin talebi şu: “önce Kerkük referandumu yapılsın, akabinde yerel seçimler!”
Kerkük, referandum sonucunda Kürdistan’a bağlanırsa, haliyle Kürtlerin Bağdat rejimi içindeki siyasal gücü artacak ve genel bütçeden da bölgelerine daha fazla pay alacaklardır. İktidardaki Şii partilerin ve geçmişte Baas bağlantılı kimi Sünni unsurların bundan duydukları rahatsızlık “siyasi ayak oyunu” diye adlandırılabilecek böylesine tehlikeli bir sürece kapı aralamış oldu.
BOMBANIN AMACI
Kerkük’te miting yapan Kürtler işte bu olaya duydukları tepkiyi dile getirmek istediler. Mitingin içine sokulan “canlı bomba”, Kürtleri huzursuzluğun kaynağı ve Kerkük üzerinde istilacı emelleri bulunan etnik grup olarak sunmak isteyen güç odaklarının bir piyonuydu. Irak’lı Kürtlerin son zamanlarda Türkiye ile geliştirdikleri resmi dostane ilişkilerden rahatsızlık duyanlar, akla hemen Türkmen unsurunun gelebileceğini hesaba katarak, bir Kürt-Türk çatışmasına kapı aralamak istediler.
Amaç, Kürtlere saldıranların Türkmenler olduğu imajını yaratarak bir çatışmaya kapı aralamak ve dolayısıyla da Türkiye ile başlayan ilişkilerin köküne kibrit suyu dökmekti. Miting alanına yakın Türkmen Cephesi binasına can havliyle sığınmak isteyen Kürt göstericilerin üzerine bina güvenliğinden sorumlu Türkmenlerin ateş açtığı ve bu yüzden binaya yönelik saldırıların olduğuna dair iddialar da titizlikle araştırılmalıdır. Kürt liderliği bu oyunu görüp bozdu. Türkmen Cephesi ise nedense Kürtleri suçlamaya devam ediyor.
KERKüK VE TüRKMENLER
Türkmen Cephesi, elbette Türkmenlerin tümünü temsil etmiyor. Kerkük’teki Türkmenlerin önemli bir kısmı, Kürt kardeşleriyle beraber hareket ediyorlar. Bu Türkmenler, Kerkük’ün Kürdistan’a bağlanması gerektiğine inanıyorlar. Erbil’deki Türkmenler de öyle. çünkü Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanması halinde Türkmen unsurun Kürtlerden sonra ikinci büyük unsur olarak ağırlıklı bir role sahip olacaklarına inanıyorlar. Bir tek Türkmen Cephesi buna inatla ve hiddetle direniyor.
“ERGENEKON”UN İZİNİ SüRMEK...
Türkmen Cephesi’nin söylemi Ergenekoncuların söylemini çağrıştırıyor. Ergenekon-Türkmen Cephesi bağlantısı tam da bu süreçte araştırılmaya değer. MİT eski daire başkanı Mehmet Eymür’ün şu sözleri çarpıcıdır: “Veli Paşa’nın Azerbaycan ve Irak’ta bazı yapılanmalara gittiğini, Dışişleri Bakanlığı ve MİT’in bundan rahatsız olarak dış ilişkilerimizi bozduğu gerekçesiyle kendisini ikaz ettiğini Veli Paşa’dan duydum.”
Sadece soruyorum: Tıpkı Ergenekon cephesi gibi Türkmen Cephesi’nin de Ak Parti Hükümeti’ne karşı derin bir muhalefete kalkışmış olması sizce tesadüf olabilir mi? Türkmen Cephesi’nin siyaseti, pek çok Türkmen tarafından da Türkmenlere zarar verici bulunarak eleştirilmektedir. Kanımca Türkmen Cephesi’nin Ergenekoncu siyaseti yalnız Türkmenlere değil Türk Hükümetine de zarar vermektedir.
TüRKİYE öNCüLüK YAPSIN!
Bence Kerkük, bölgesel olarak Kürdistan’a bağlı, ama özel statülü bir kent olmalı! Yani kendi içinde özerk bir Kürdistan şehri olmalı! Kerkük, Kerkük’te yaşayan tüm unsurların güçleri oranında bir araya gelerek oluşturacakları bir şehir konseyi tarafından yönetilmeli!
Kerkük’ün özel statülü bir şehir olması gerektiğini savunan Türk Dışişleri tezi, Kürdistan bölgesine bağlanma şartını sorun kabul etmeyen bir yeni yaklaşıma dönüştürülürse, bundan Kürtler de Türkmenler de, Türkiye de kazançlı çıkar. Kanaatim o ki, Kürt liderler bu formüle itiraz etmezler. Türkiye böyle bir çözümün öncülüğünü niçin yapmasın?
http://www.nettavir.com/haberdetay.asp?id=7384
sehbir
08-04-2008, 02:23 PM
İftira ve Yalan Bu Kadar Olur http://www.nettavir.com/haberresim/MEHMET_METINER.jpg
Bugün Gazetesi Yazarı Mehmet Metiner Kerkük'teki Türkmenlerin aslında Kürt yönetimine bağlanmak istediklerini sadece Türkmen Cephesinin buna karşı çıktığını ileri sürdü.
KIZIYORUM FALAN AMA BAZEN AYBİKE ÇOK HAKLI DİYORUM..
hsr_1979
08-04-2008, 02:25 PM
KIZIYORUM FALAN AMA BAZEN AYBİKE ÇOK HAKLI DİYORUM..
Hocam kendileri resmen kaşınıyorlar, Kastamonuda bir grup var adı aklıma şimdi gelmiyor. Küfür yemeden duramıyorlar bunlarda aynı.
hsr_1979
08-06-2008, 01:05 AM
Iraklı Liderler Kerkük Konusunda Uzlaşamadı
Iraklı liderler, ABD 'nin yoğun baskısına rağmen parlamentonun geçen ay kabul ettiği yeni seçim yasasının en sorunlu maddesi Kerkük 'ün statüsüyle ilgili farklılıkları çözmede başarısız oldu.
Iraklı liderler, Parlamento Başkanı Mahmud El Meşhedani'nin, yeni seçim yasası yüzünden Kerkük 'te yapılan gösteriler ve şiddet olaylarını görüşmek üzere parlamentoda özel oturum yapılması çağrısında bulunmasının ardından bir araya geldiler, ancak Kerkük 'teki tarafları memnun edecek bir formül üzerinde anlaşmaya varamadılar.
Parlamentodaki siyasi grupların liderlerinin gerginliğin had safhada olduğu Kerkük konusunda Kürtler , Araplar ve Türkmenleri memnun edecek bir formül üzerinde anlaşamamaları nedeniyle de özel oturum yapılamadı.
Kerkük 'ün geleneksel başkentleri olduğunu iddia eden Kürtler , kentin kendi özerk bölgelerine katılması için ısrar ederken, Arap ve Türkmenler ise kentin merkezi hükümetin kontrolü altına olmasını istiyor.
Kerkük yerel meclisinin sandalye sayısını Türkmenler , Kürtler ve Araplar arasında eşit paylaştıran ve yerel seçimlerin 31 Aralıka kadar yapılmasını öngören yasa tasarısı, geçen ay Kürt milletvekillerinin protestosuna rağmen kabul edilmişti.
Kürtlerin büyük tepkisine neden olan yasa Irak 'ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından reddedilmişti. Amerikan yönetimi yükselen gerilim üzerine Kürtler ve diğer gruplara aralarındaki farklılıkları gidermeleri için yaptığı baskıyı artırmıştı.
ABD 'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve BM Genel Sekreteri 'nin Irak özel temsilcisi Staffan da Mistura'nun Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer Iraklı liderlerle parlamentoya sunulacak bir anlaşmaya varılması için baskı yaptıkları bildiriliyor.
ABD Başkanı George Bush'un da Sünni parlamento başkanı Meşhedani ve Şii Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdulmehdi 'yi telefonla arayarak bir karar üzerinde anlaşmaya varılmasını istediği açıklandı.
BM 'nin Kerkük kenti ve Tamim vilayeti çevresindeki seçimlerin ertelenmesini, diğer 17 vilayette ise yapılmasını önerdiği belirtilirken, BM 'nin, seçimlerin ertelenmesini istediği Kerkük 'ün yıl sonuna kadar nasıl yönetileceği konusunda da tavsiyelerde bulunduğu kaydedildi.
Irak parlamentosundan üst düzey bir yetkili, milletvekillerinin BM 'nin önerisini kabul etmeye meyilli olduğunu ancak, Sünni Araplarla Türkmenlerin uluslararası garanti istediklerini söyledi.
Kerkük vilayet meclisinde çoğunluğu Kürtler oluşturuyor. Araplarla , Türkmenler ise yeni seçimlerde meclise her toplum kesiminin temsil edilmesine imkan sağlayacak bir kota sisteminin uygulanmasını istiyor. Kürtler ise bu isteği reddediyor.
4 AğusAğustos 2008 , Pazartesi
Cnntürk
Kaynak: USAK
hsr_1979
08-06-2008, 01:31 AM
http://img238.imageshack.us/img238/7710/kerkkresim2jz7.jpg (http://imageshack.us)
KERKÜK'e de mi el veda... Kerkük İl Meclisi'nin, kentin Kürt bölgesi*ne bağlanması kararı almasından sonra yerel Kürt televizyonların*da, "AKP Hükümetinin bu karara tam destek verdiğine" dair iddi*alar Türkmenleri kızdırdı. Irak Türkmen Cephesi (İTC) Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Ker*kük'teki gelişmelerin tehlikeli bo*yuta ulaşmaya başladığını dikkat çekerek, şunları anlattı:
''Yerel Kürt televizyonları son de*rece asılsız ve çirkin bir propa*ganda başlattı. Bu yayınlarda, ”AKP, Anayasa Mahkemesi tara*fından kapatılmazsa bize Ker*kük'ün Kürt bölgesine bağlanaca*ğı sözünü vermişti. AKP kapatıl*madığına göre, Türk Hüküme*ti’nin şimdi bu sözü ne zaman ye*rine getireceği merak ediliyor” yorumları yapılıyor. Türkiye Dışişle*ri Bakanlığı'nın bu iddiaların ger*çekle ilgisi olmadığını açıklaması*na rağmen bu yayınlar aralıksız devam ediyor.
TÜRKMENLER UYARIYOR
Muratlı, Kerkük konusunun sade*ce Irak'ı değil bölgeyi ve Irak'ın komşularını da yalandan ilgilen*dirdiğini ifade ederek, şöyle de*vam etti: "Kerkük sorunu, böyle oldubittiyle çözülemez. Aksine bölgede gerginliği daha da artırır, Bunun için çok dikkat etmek gerekir. Irak Ulusal Meclisi'nin bu tehlikeyi görüp, Kerkük İl Meclisi'nin kararını ciddiye almayacağını umuyoruz.
Türkmenler olarak Kerkük'te, Arap ve Kürt kardeşlerimizle bir*likte yaşamak istiyoruz. Tek bir Irak'ın vatandaşları olarak, ülke*mizin her yerinde rahatça dolaş*mak, çalışmak, ülkemizin doğal zenginliklerini eşitçe paylaşıp. huzur ve refah içinde yaşamayı arzuluyoruz. Hoşgörü, Irak'ı oluş*turan tüm unsurlar için çok bü*yük önem taşıyor."
DIŞİŞLERİ YALANLAMIŞTI
Dışişleri Bakanlığı, Kerkük İl Meclisi'nin aldığı karardan sonra şu açıklamayı yapmıştı: "Irak'ta bazı yerel ve bölgesel TV kanal*larından yapılan yayınlarda bu gi*rişime Türkiye'nin itirazı olmadı*ğına dair iddialar da yayımlan*maktadır Türkiye her zaman Irak halkını oluşturan tüm toplum ke*simlerinin ahenk içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak siyasi uzlaşı çözümlerini desteklemiştir. Kerkük'ün de tüm kesimlerinin Irak'ın bütünlüğü içinde adil ve dengeli bir şekilde temsil edildiği özel bir statüyle yönetilmesi ge*rektiğini savunmuştur. Bu politi*kamızda herhangi bir değişiklik yoktur ve olması da söz konusu değildir."
05/08/2008 tarihli Ortodoğu gazetesi Sayfa:7 (herhalde :) )
hsr_1979
08-06-2008, 02:05 AM
Bağdat'ta Kerkük pazarlığı yapıldı
http://img151.imageshack.us/img151/6649/oku1kopyakopyakopyakopygk2.jpg (http://imageshack.us)
IRAK'ı siyasi krizin eşiğine getiren yerel secimler yasasına iliş*kin son toplantı, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani'nin başkent Bağdat'taki bürosunda yapıldı. "Kritik olarak nitelendirilen toplantıda ABD Büyükelçisi Ryan Crocker. İngiltere Büyükelçiliği temsilcisi ve BM'nin fe*deral Irak temsilcisi de hazır bulundu. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak İslam Yüksek Konseyi Ban*kan Yardımcısı Ammar El Hekim, Irak Devlet Başkan Yardım*cısı Adil Abdulmehdi, Irak İslam Partisi politbüro üyesi Dr. Eyyad Samerayyi ve birçok siyasi parti ve grubun üst düzey yet*kilisinin de hazır bulun*duğu toplantıda Kürt grupların anayasaya aykırı biçimde Irak Parlamentosundan geçen ve özel*likle Kerkük ile ilgili 24'üncü maddenin yarattığı siyasi krizden çıkmak üzere taraflar siyasi görüşlerini ortaya koydu. Ülke*deki bütün siyasi kesimleri kapsayabileceği ortak bir mekanizmanın arandığı hassas toplantıda ortak öneriler sunularak tarafların ön öneriler üzerinde görüş alışveri*şinde bulunduğu açıklandı. Toplantının ardından Barzani’ye bağlı Zagros TV’ye konuşan Ammar El Hekim, toplantıda bir*çok noktada ortak görüşe varıldığını, bunları diğer siyasi gruplara da sunacaklarını ve taraflar arasında bir uzlaşmanın olacağını beklediklerini söyledi. Mesud Barzani, Bağdat'ta Irak Parlamentosundaki Yasa Komisyonu başkanı Beha El-Egreci ve Sadr grubundan bir heyetle görüşürken; Yerel Seçimler Yasa Tasarısına ilişkin krizin aşılmasına yönelik sürdürülen görüşmeler ele alındı. Öte yandan Mesud Barzani’yi dün gece telefonla arayan ABD Başkanı George Bush, ”Irak Yerel Seçimler Yasa Tasarısı” hakkında görüştü. Bush, tüm Irak halkının tasarı üzerinde anlaş*maya varmasını umut ettiğini ilettiğini bildirdi. Mesud Barzani, Bağdat’ta yerel seçimler yasa tasarısı*nın da içinde yer aldığı tüm siyasi sorunları çözüme kavuşturmak için geldiğini ve sorunların çözü*mü için çaba harcadığını söyledi. Barzani Kürt grupların Irak Anayasasına uygun olarak yerel se*çimleri destekleyeceğini açıkladı.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.