View Full Version : Mahatma Gandhi
Sunu belirteyim. Bu adam cok degerli, cok karizma bir insandır. Muhteremin hayatını pek bilmiyor olabilirsiniz ama bundan sonra ogrenin ;)
Mohandas Karamchand Gandhi (Hintçe: मोहनदास करमचंद गांधी,) (d. 2 Ekim 1869 – ö. 30 Ocak 1948), Hindistan'ın ruhani ve siyasi önderidir.
Mahatma (büyük, yüce ruh) adını çok sonradan alan Gandhi, Hindistan'ın Britanya İmparatorluğu'ndan bağımsızlık kazanma mücadelesinin lideridir. Hayatı boyunca şiddet ve terörizmi reddetmiştir. Bir suikast sonucu öldürülmüştür. Pasifizm akımının en önemli figürüdür. Türk Kurtuluş Savaşı'nı desteklemiş ve Atatürk'ün fikirlerinin 3. dünya ülkeleri için yol gösterici olduğunu söylemiştir.
Hayatı boyunca şiddete karşı çıkmıştır. Her zaman bağımsız, Hindu ve Müslümanların birlikte yaşadığı bir Hindistan hayal etmiştir. Ancak Hindu ve Müslümanların Hindistan ve Pakistan şeklinde ayrılmasına engel olamamıştır. Bağımsızlık mücadelesi içerisinde Hindistan halkının gösterdiği şiddeti engellemek için ölüm orucu tutmuş ve ancak şiddet sona erdiğinde oruç tutmayı bırakmıştır.
Aslında ben size dogrudan "Gandhi" filmini oneriyorum. Cok guzel bir yapıt.
Gandhi 1869 yılında Hindistan'ın kuzeybatı bölgelerinden biri olan Gucerat Eyaletine bağlı küçük bir liman şehri Porbandar'da dünyaya geldi. Babası küçük bir prensliğin veziri olan, orta kastlardan tüccar kastındandır. Gençken Caynacılıktan etkilendi. Animsa hayat felsefesi oldu. 14 aşındayken yaşıtı Kasturbai ile evlendi. 1891 yılında Hukuk eğitimi görmek için Londra'ya gitti. Burada keman çalmayı ve Fransızcayı öğrendi.
1893'te genç bir avukatken Güney Afrika'ya çağırıldı. Binlerce Hintli burada sözleşmeli olarak çalışıyordu. İngiliz ve Boerlerin, zenci ve hintli insanlara uyguladıkları ırk ayrımını gördü. Bunun için yoğun mücadeleler verdi. 1894'te Natal hükümeti Hintlilere yasama meclisine üye seçme hakkı verdi. İmza kampanyaları başlatarak Natal Hint kongresini kurdu. Hintli topluluğu örgütlemek üzere Durban'da kurduğu çiftlikte çilekeşliği, perhizi ve orucu şart koştu. 1906'da cinsel ilişkiden vazgeçti, enerjisini manevi kanallara aktarmak istediğini belirtti. Bunun anlamı Brahmaçarya'dır.
Gandhi'nin savas teknigi cok gariptir.
Gandhi "savasın" diyor. Ama savas esnasında bir karsı kuvvetlere zarar vermek yok :) Ancak karsı tarafın darbeleri alınacak. Boylece karsı taraf kendi zalimliklerini gorup acı cekecek.
Not: Asagıdaki alıntılar "Gandhi" adlı (bas)yapıt hakkında ayrıntılı bilgi icermektedir.
"Bu dava da bende olmeye hazırım ama oldurmeye hazır oldugum hicbir dava yok. Bize ne yapsalar da kimse saldırmayacak, kimseyi oldurmeyecegiz"
"Bizi hapsedecek, cezalandıracak, mallarımıza el koyacaklar. Ama ozsaygımızı vermezsek alamazlar."
"Mucadele etmenizi istiyorum. Ofkelerine karsı mucadele, kıskırtmak icin degil. TEK BİR DARBE VURMAYACAGIZ. AMA DARBELERİ ALACAGIZ. ACIMIZ SAYESİNDE ADELETSİZLİKLERİNİ GORECEKLER. ACI VERECEK"
"Bedenime iskence edebilir, kemiklerimi kırabilir, hatta oldurebilirler. O zaman
cesedime sahip olurlar, itaatime degil.
1914'te Hindistan'a döndü. Ülke çapında tanımış biri olarak sisayetçilerle temaslar kurdu. Gohale, Tagore ve teozof Annie Besant ile iyi ilişkiler kurmayı başardı. Nisan 1942'de İngilizlere karşı Hindistan'ı efendi gibi terket sloganıyla ayaklanma başlattı. Birçok kongre üyesiyle birlikte tutuklandı. Karısı Kasturbai'de tutuklananlar arasındaydı ve 76 yaşında hapishanede öldü. Gandhi 1944'te serbest bırakıldı.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Gandhi_studio_1931.jpg
Kucuk, dev adam :)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gandi
ve "Gandhi" adlı (bas)yapıtdan alıntılar yapılmıstır.
nesterin
07-27-2007, 01:49 AM
Sunu belirteyim. Bu adam cok degerli, cok karizma bir insandır. Muhteremin hayatını pek bilmiyor olabilirsiniz ama bundan sonra ogrenin ;)
Mohandas Karamchand Gandhi (Hintçe: मोहनदास करमचंद गांधी,) (d. 2 Ekim 1869 – ö. 30 Ocak 1948), Hindistan'ın ruhani ve siyasi önderidir.
Aslında ben size dogrudan "Gandhi" filmini oneriyorum. Cok guzel bir yapıt.
Gandhi'nin savas teknigi cok gariptir.
Gandhi "savasın" diyor. Ama savas esnasında bir karsı kuvvetlere zarar vermek yok :) Ancak karsı tarafın darbeleri alınacak. Boylece karsı taraf kendi zalimliklerini gorup acı cekecek.
Not: Asagıdaki alıntılar "Gandhi" adlı (bas)yapıt hakkında ayrıntılı bilgi icermektedir.
"Bu dava da bende olmeye hazırım ama oldurmeye hazır oldugum hicbir dava yok. Bize ne yapsalar da kimse saldırmayacak, kimseyi oldurmeyecegiz"
"Bizi hapsedecek, cezalandıracak, mallarımıza el koyacaklar. Ama ozsaygımızı vermezsek alamazlar."
"Mucadele etmenizi istiyorum. Ofkelerine karsı mucadele, kıskırtmak icin degil. TEK BİR DARBE VURMAYACAGIZ. AMA DARBELERİ ALACAGIZ. ACIMIZ SAYESİNDE ADELETSİZLİKLERİNİ GORECEKLER. ACI VERECEK"
"Bedenime iskence edebilir, kemiklerimi kırabilir, hatta oldurebilirler. O zaman
cesedime sahip olurlar, itaatime degil.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Gandhi_studio_1931.jpg
Kucuk, dev adam :)
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gandi
ve "Gandhi" adlı (bas)yapıtdan alıntılar yapılmıstır.
Evet belgeselini izledim çok beğendim
Birde hayatının filmi muhteşem çekilmiş tavsiye ederim
Demir Kağan
07-27-2007, 10:41 AM
Silahsiz direnise direnis mi denirmis?
Hade lamn!
Silahsiz direnise direnis mi denirmis?
Hade lamn!
Ama ise yaradı.
Zamanın da "Vietnam savası" donemlerinde de ise yaradı. Hippi kardeslerimiz sayesinde..."Peace,peace,peace....." "Barıs icin yatıs" (Dun NTV de belgesel vardı. Gece yarısı verdiler ama tekrardı sanırım. Yani aksam da gostermislerdir.
Demir Kağan
07-27-2007, 11:05 AM
Peace in Bed. John Lennon felam. :lool:
Biz Turk'uz. Bize uymaz bu tarz seyler. Acıklamasını sonra yaparım. Vaktim yok simdi.
Karayılan
07-27-2007, 12:27 PM
Biz Turk'uz. Bize uymaz bu tarz seyler. Acıklamasını sonra yaparım. Vaktim yok simdi.Ne tarz seyler ? :rolleyes:
Kacma gel aciklama bekliyorum :lol:
Ne tarz seyler ?
Kacma gel aciklama bekliyorum
Ben acılyayım.
Gandhi savunma yaparken "tek bir darbe dahi vurmayacksınız" demisti.
Gandhi'nin yontemi
seni ezmelerine izin ver ve onlara aynı sekilde karsılık verme. Boylece senin acizligini gorup sana acısınlar ve zalimliklerini gorsunler.
Biz Turkler'e ezilmek uymaz ;)
Demir Kağan
07-27-2007, 01:10 PM
Bosuna mi diyorum olm allah allah?
Allahin Hintlisi cikmis, halkinin aaazina ettirmis, ooo bariscil falan. Naayaksiniz olm siz? :lool:
Tabriz_Han
07-27-2007, 01:24 PM
Gandhi Ataturk hayranidi.
Jinah (Pakistani azad yapan buyuk onder), Ataturk hayranidi, hatta kendini "Bozkurt" diyordu.
Hindistan Ingliz emperiyalist kolonistlerin egemenligin altindaydi, Ataturk ve Turk milleti Inglizlerin yonetim altinda olanlara yeni umut kazandirdi, gordulerki bu "tek disli canavarlara" karsi savasabilirler.
Gandhi Ataturk hayranidi.
Jinah (Pakistani azad yapan buyuk onder), Ataturk hayranidi, hatta kendini "Bozkurt" diyordu.
Hindistan Ingliz emperiyalist kolonistlerin egemenligin altindaydi, Ataturk ve Turk milleti Inglizlerin yonetim altinda olanlara yeni umut kazandirdi, gordulerki bu "tek disli canavarlara" karsi savasabilirler.
Türk Kurtuluş Savaşı'nı desteklemiş ve Atatürk'ün fikirlerinin 3. dünya ülkeleri için yol gösterici olduğunu söylemiştir.
Jinah'da belgeselde geciyor. Gandhi aslında Hindistan'ın bolunmesini istemiyor. Muslumanları ve Hinduları Hindistanın iki gozu olarak goruyor ama ic catısma cıkması diye ayrılıyorlar. Ne varki ic catısma cıkıyor ve Gandhi olum orucu tutuyor. Halk Gandhi uzulmesin diye savası bırakıp silah teslim ediyor.
Bosuna mi diyorum olm allah allah?
Allahin Hintlisi cikmis, halkinin aaazina ettirmis, ooo bariscil falan. Naayaksiniz olm siz?
Yalnız Gandhi hic kimseyi oldurmeden, hatta oldu diye olum orucu tutaraktan bir zafer kazandı. Bu buyuk bir sabır buyuk bir guctur. Yani adam gelip seni dovecek sen sabır diyeceksin. Bunu yediremezsin kendine ama Gandhi...
Adamın sabrını daha iyi betimleyecek olursak
1906'da cinsel ilişkiden vazgeçti, enerjisini manevi kanallara aktarmak istediğini belirtti
yaaani...:lol:
Albert Einstein
"Gelecek nesiller, etten kemikten böyle birinin bu dünya üzerinde yürüdüğüne inanamayacak.''
Ben Gandi'nin sabrına, durusuna laf etmiyorum yalnız bu isler bizde boyle olmaz. Acaba Gandi İngilizler'e degil de Nazi Almanya'sının ya da Sovyet Rusya'sının isgaline direniyor olsaydı basarılı olabilir miydi? El-cevap: NAH olurdu.
Gandi, Hint kulturunu ve Hint halkının destegini arkasına alarak, "Hintce" direnmistir. Biz bunu yapamayız. Biz "Turkce" direniriz. Biz yenilecegimizi bilsek de kazma-kurek girisiriz. Hani biz asker millettik? İtaatsizligin sivili olmaz bizde. Askerce yaparız itaatsizligimizi.
Ayrıca Gandi'nin arkaplanını da bilmek gerek: Gandi'yi harekete geciren sey Thoreau'nun "sivil İtaatsizlik" adlı makalesiydi. Bu makalesinde ve diger eserlerinde (sadece Walden'ı okudum ben.) Thoreau pasif, isbirligi yapmayan, bireyci ve tabiatcı (naturalist) bir anarsizmi savunmustur. Haricen, Gandi bir Hindu idi ve kendi dininin esasları uzerine bir bagımsızlık mucadelesi vermeyi dusunuyordu. Fakat Gandi'nin kafasındaki bagımsızlık İngiltere'den bagımsızlık degil, İngiliz yonetimi altındaki gariban halkın daha ozgur bir hayat surecegi daha yasanılır bir hayat icindi. Ataturk'e ve bizim mucadelemize olan destegine gelince, mazlumların muzaffer olmasını kim istemez? Biz ister miyiz ki İngilizler Hind'i somursun? Biz somurelim :)
Su John Lennon, peace geyigine gelince, adı uzerinde geyik. Hippilerin yapacagı direnisten n'olacak? Hippilerin yaptıgı en iyi is, sarkı soylemek, fal bakmak ve Batı gencliginin Dogu'yu tanımasına aracılık etmek. O da bir olcude. Ha bu Dogu biz degiliz, tabii o ayrı mesele. Ayrıca hippilerin Vietnam savasında pek de bir tesiri olmamıstır. Amerikan halkının savasa tepkisi hippiler sayesinde degil, Vietnam'dan donen bayraga sarılı tabutlar sayesinde gerceklesmistir.
Tabii kalkıp da bu yazdıklarımdan "Olm bu Gandi bosbeles bi adam ula." sonucu cıkmamalı. Derin adam vesselam, kendisinden ogrenecegimiz seyler vardır muhakkak.
Bu arada belirteyim: Batı'da Gandi uzerine yuzlerce sey yazılmıstır, filmi cekilmistir, dilden dile anlatılır Gandi. Bunun kısmen ucuncu dunya halklarını pasifize etmek icin yapıldıgını dusunuyorum. Napolyon'u anlatan filmler cekilir ama Ataturk anlatılmaz. Cunku Napolyon'dan etkilenmez Asyalı. Ama Ataturk'ten etkilenir. Milli mucadelemizi degil de sadece Ataturk'un hayatını anlatan bir film cekilsin de Hintli seyretsin. O zaman Ataturk'u ornek alır Asyalı gencler, Gandi'yi degil.
Ya tabi zaten diyoruz
Biz Turkler'e ezilmek uymaz
deyu.
KuMuKh
07-27-2007, 08:30 PM
Hindistan'da ki nufus Turkiye'de olsa ne yapardik ?
:D
Demir Kağan
07-28-2007, 04:29 AM
O kadar 'Turk' nufusundan mi soz ediyoruz yoksa Turkiyeli nufusundan mi? :)
KuMuKh
07-28-2007, 07:22 AM
O kadar 'Turk' nufusundan mi soz ediyoruz yoksa Turkiyeli nufusundan mi? :)
Farketmez , iki durumda da soru halen gecerlidir ; 1.3 milyar insanin oldugu bir ulkemiz olsaydi , nasil bir dusunce tarzimiz olurdu ?
Demir Kağan
07-28-2007, 07:30 AM
Bunlarin kacinin gayri Turk olduguna bagli. :lol: 1 milyariysa yandik anam. :lol: Degilse yaktik anam. :lool:
KuMuKh
07-28-2007, 07:41 AM
O kadar nufusu olsa Turk dunyasinin ; Turan kurulur .
Cagdas Turk'un savas anlayisi ile Gandhi'nin savas anlayisi birbirine zitmidir yoksa birbirleri ile uyumlumudur ?
Demir Kağan
07-28-2007, 07:44 AM
Bu konuda bir anket turu bir sey duzenlenmelidir ancak ben kendi adima konusayim. Bana hic de uygun degil cunku savasmak kanimda var. Ayrica, bu forumda ve cevremde tanidigim 'Turk' gencleri icin de ayni seyleri soyleyebilirim. Su Mgas Alperi haric.
KuMuKh
07-28-2007, 07:55 AM
Bu konuda bir anket turu bir sey duzenlenmelidir ancak ben kendi adima konusayim. Bana hic de uygun degil cunku savasmak kanimda var. Ayrica, bu forumda ve cevremde tanidigim 'Turk' gencleri icin de ayni seyleri soyleyebilirim. Su Mgas Alperi haric.
Demir Kagan
Savasmak ve Vurusmak arasinda fark vardir .
Gandhi'de vurusmadan savas kazanmanin yapilabilirligini ortaya koymustur.
Turk savasirken niye bagrina basar dusmanini bilirmisin ?
Gerektiginde umugunu sikmasi kolay olsun diye .
Demir Kağan
07-28-2007, 08:37 AM
Olme essegim olme. Ohooo. :D
Ayrica, bu forumda ve cevremde tanidigim 'Turk' gencleri icin de ayni seyleri soyleyebilirim. Su Mgas Alperi haric.
Demir benim 10 da 1'im kadar savastın mı acaba :lol:
KuMuKh
07-29-2007, 12:26 PM
Olme essegim olme. Ohooo. :D
Essege bir sey olmaz merak etme .
Nigde'ye dogru devam etsin , oraya yetisecek insallah .
Aybike
07-29-2007, 06:30 PM
o öldürmeyin derken,binlercesi öldü..
iclerindeki müslümanlar isyan etti..eger onlara izin verseydi belki daha önce kurtulacaklardi..
eger gandinin yolunu dogru bulan varsa ben ona ne türk ne müslüman derim..
peygamberimiz bosuna savasmis o zaman..
kisacasi ben gandiyi sevemedim hic...
ama gandi nufus azalsin yolunu secmisse helal olsun iyi fikir..:)
KuMuKh
07-29-2007, 07:44 PM
Aybike hanim
Atsizcimisiniz ?
Aybike
07-31-2007, 10:45 AM
Aybike hanim
Atsizcimisiniz ?
Benim atim var....
o öldürmeyin derken,binlercesi öldü..
iclerindeki müslümanlar isyan etti..eger onlara izin verseydi belki daha önce kurtulacaklardi..
Sırf direnis yuruyusleri esnasında gorevli olduruldugu icin Gandhi olum orucu tuttu. Millet Gandhi ye bir sey olmasın diye gidip ingiliz gorevlilere cicek dagıttı.
Gandhi Hinduları ve Muslimanları hep Hindistanın iki gozu olarak gordu. Pakistan'ın kurulmasını da Gandgi degil Jinah istedi. Aksi halde ic savas cıkar dedi. Pakistan kuruldu ama gene de cıktı. Gandhi catısmaların durması icin yeniden olum orucu tuttu ve boylece catısmalar durdu. Hatta olum orucu sırasında bobrekleri falan durdu.
Her seyden evvel Gandhi'nin ozunde insan sevgisi vardı. Her dini her milleti kucaklıyordu. Hatta karısına tuvalet cukurunu tırmıklaması icin emir vermisti. Karısı bas kaldırıp "bu paryaların isi" demisti. Gandhi paryalıga karsı cıkıp karısını evden atmaya kalktı :D
Gandhi insanların refahı icin defalarca kez olumu goze aldı. Zaten suikaste kurban gitti.
Allah gani gani rahmet eylesin.
Ben o kadar sabır gosterebilir miyim? Bilmiyorum ama acıkcası pek sanmıyorum Aybike hanım
Gandhi de savastı ama savas yontemi olarak pasif bir yontem tercih etti.
Aybike
07-31-2007, 11:03 AM
iyi hos dersin ama bak simdi..e baaaaaak bosami konusiiim burda..
hah söyle..
esine kizmasi insanlari sevmesi bir ülkenin kurtulusu demek degildir..zaten onun bunlari yapmasi kurtarmadi..o bunlari yaparken diger taraftan müslümanlarin sabri kalmamistir..ve gandiye laf anlatamayacaklarii anlayan müslüman hintliler ingilizlere tehtit mesajlari yollamislardir..sonucta en son öldürülen yüzlerce hintliden sonra müslümanlari artik zaptedemeyecegini anlayan ingilizler sanki gandinin pasif basarisi imis gibi gösterip cekildiler..mesele budur..gandi hic bir halt degildir..ne yasami ne felsefesi beni cekmedi ...ADAM ET VE EN ACISI BALIK BILEM YEMIYOR BEAAAAAAAAAAAAAA
o bunlari yaparken diger taraftan müslümanlarin sabri kalmamistir..ve gandiye laf anlatamayacaklarii anlayan müslüman hintliler ingilizlere tehtit mesajlari yollamislardir.
Adam Muslumanlıgı ve Hindulugu Hindistanın iki gozu olarak gordu. O butun dinlere aynı olcude yaklastı.
Gandhi sebebiyle nice calısanlar ayaklandı. Gandhi Hindistan da her seyi durdurdu. İngilizler is yapamaz oldular. İngilizler toplanıp eylem yapanlan insanları kursuna dizdi....Gandhi dısarı cıktı,gezilerde bulundu...Gandhi kisilik olarak buyuk bir insan, yaptıkları da son derece muhim seylerdir.
Zaten o kadar onemsiz bir insan olsaydı herkes gibi olurdu, bir suikaste kurban gitmezdi.
Aybike
07-31-2007, 11:21 AM
kes ben ne dersem odur..keeeeeeeeeeeeees....
kes ben ne dersem odur..keeeeeeeeeeeeees....
Hani atınız vardı ?
Aybike
07-31-2007, 11:32 AM
Niye atimi mi kescem?yoksam tepilmekmi istiyon..
haaaaaaaayt...zatten kafayi cizmisim gelme ulem ustume
Niye atimi mi kescem?
Yazıktır hayvanı kesmeyin :) (buna klavye dilinde n-m uyusmazlıgı denir ; )
yoksam tepilmekmi istiyon..
O zaman ben keserim atınızı iste :D
haaaaaaaayt...zatten kafayi cizmisim gelme ulem ustume
Gecen az FOX TV yi izledim...ben de sinirden cizer gibi oldum :D Normaldir :D
Aybike
07-31-2007, 11:51 AM
ulen amma uzamis diliniz...
ayrica atimi elletmem bu biiiiiiiiir...atim zatten demir hehehhe kesemezsin..
yuzyilin atlarindan...
foxa laf etme iyi olsun diye calisiyoruz...su an setteyim...kucuk istanbul dizisine start verdik yeni dönem basliyor..insallah
ayrica atimi elletmem bu biiiiiiiiir...atim zatten demir hehehhe kesemezsin..
Tahmin etmistim :lol:
foxa laf etme iyi olsun diye calisiyoruz...su an setteyim...kucuk istanbul dizisine start verdik yeni dönem basliyor..insallah
iyi hadi basarılar. Bende cıkıp kendi isime bakayım.
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.