View Full Version : Haluk Fikret
Evvela soyleyeyim bu muhteremin hayatı bircok tartısmaya yol acar, kafa kırar,goz cıkarır....
1895 yılında Tevfik'in oglu Haluk dunyaya gelir. Tevfik oglunu bir "kurtarıcı" gibi gormektedir.
Tevfik Fikret bir deistdir. Hatta Turkiye'de deizm'in onuculerinden oldugu da soylenebilir. Dolayısıyla oglunun islam dinini secmesini de istememistir. Zaten Tevfik'in annesi de hıristiyandır.
Tevfik Fikret oglunu ulkeye ilim getirsin diye İskocya'ya gonderir. Zaten Haluk'un Tevfik tarafından yetistirilme sartlarına bakarsanız surekli "ulkeye faydalı ol, fakirleri koru ve onlara yardım et...." disiplini icerisinde yetistirilmistir. Basta da bahsettigim gibi Tevfik oglunu ulke icin bir kurtarıcı olarak gormektedir. Ulkeyi o yastaki gencler kurtaracaktır.
Tevfik'in "Bize bol bol ziyâ kucakla getir!" diye İskocyalara gonderdigi Haluk 1913 den sonra bir daha yurda donmez. Haluk yurda donmemekle birlikte milli kimligini de yitirmistir.
Universiteyi bitirdikten sonra Haluk Amerikalı bir bayanla evlenir. Dogan cocuklarına Turkceyi dahi ogretmez.
Haluk 1928 de is hayatına girer. İs hayatında basarılı olan Haluk iyi bir servet kazanmasına karsılık maddi hayatdan vazgecerek kendini Hıristiyanlıga verir (1943). 56 da rahiplik rutbesine yukselir. O zamana kadar dogustan Hıristiyan olmayan 5 kisiye verilmistir o rutbe. Biri de Haluk'a verilendir.
Haluk 65 de bir rahip olarak olur.
Kaynak: http://www.sizinti.com.tr/konu.sizinti?SIN=b90af79e3e&k=906&735858197
Tartısma konusu:
"Eger bu cocuk islam dinini secmis(bunun icin tesvik edilmis) olsaydı boyle mi olurdu?"
BOZ-OK
08-01-2007, 04:47 AM
Olay soyle de gelisebilirdi,
1895 yılında Tevfik'in oglu Haluk dunyaya gelir. Tevfik oglunu bir "kurtarıcı" gibi gormektedir.
Tevfik Fikret dini butun bir Musluman'dir. Hatta Turkiye'de Islami konularda yazan en saglam kalemlerden biri oldugu da soylenebilir. Dolayısıyla oglunun islam dinini en iyi sekilde ogrenmesini istemistir. Zaten Tevfik'in annesi de dindar bir Muslime'dir.
Tevfik Fikret oglunu ulkeye ilim getirsin, Islami ilimleri ogrensin ve gelip ulkesindeki insanlara en iyi sekilde ogretsin diye Misir'a gonderir. Zaten Haluk'un Tevfik tarafından yetistirilme sartlarına bakarsanız surekli "Turkiye'de Islam'i guclendir, ulkeye faydalı ol, fakirleri koru ve onlara yardım et...." disiplini icerisinde yetistirilmistir. Basta da bahsettigim gibi Tevfik oglunu ulke icin bir kurtarıcı olarak gormektedir. Ulkeyi o yastaki gencler kurtaracaktır.
Tevfik'in "Bize bol bol ziya kucakla getir!" diye Misirlara gonderdigi Haluk 1913 den sonra bir daha yurda donmez. Haluk yurda donmemekle birlikte milli kimligini de yitirmistir.
Universiteyi bitirdikten sonra Haluk Misirli bir bayanla evlenir. Dogan cocuklarına Turkceyi dahi ogretmez.
Haluk 1928 de is hayatına girer. İs hayatında basarılı olan Haluk iyi bir servet kazanmasına karsılık maddi hayatdan vazgecerek kendini Islamiyete verir (1943). 56 da El-Ezher'de hocalik rutbesine yukselir. O zamana kadar dogustan Arap olmayan 5 kisiye verilmistir o rutbe. Biri de Haluk'a verilendir.
Haluk 65 de E-Ezher'de hoca olarak olur.
Tartısma konusu:
"Milli kimligin kaybedilmesi icin mutlaka Hristiyan olmak mi gerekmektedir, milli kimligini kaybeden Musluman Turkler de yok mudur? Sonucta, Musluman olsun veya Hristiyan olsun, bir insanin ulkesine faydasi yoksa ve milli kimligini kaybetmisse, bu tipik bir bana faydasi olmayan koyun imamini s...... durumu degil midir? "
Not: Sakin kimse yukardaki ornek hayali, boyle bir sey olamaz demeye kalkmasin... Birakin tarih boyunca milli kimligini kaybeden milyonlarca Musluman Turk'un oldugu gercegini, benim kisisel olarak tanidigim yukaridaki ornege cok yakin olan 2-3 kisi var...:cool:
Tabii muslumanlıgı araplıkla karıstırıp Ataya kufredenlerde var ama yine de bu cocuk musluman olsaydı gidip onların rahipligini yapar mıydı?
Artık milli kimligimiz islam dini ile kenetlenmis durumdadır. Tabii bu demek degildir Hıristiyan Turk olmaz, Ateist Turk olmaz....Mesala Tevfik Fikret deist olmasına ragmen ne kadar vatansever bir adamdı?
Yine de tarih boyu bakarsanız din bir millet icin cok onemlidir. Bizans'a bakın mesala. Batı Roma'nın etkisinde kalmamak icin yeni bir mezhep olan Ortadoxlugu buldular.
Yani milli kimlik korumada din onemlidir. Ben bunu gostermeye calıstım.
BOZ-OK
08-01-2007, 05:29 AM
Tabii muslumanlıgı araplıkla karıstırıp Ataya kufredenlerde var ama yine de bu cocuk musluman olsaydı gidip onların rahipligini yapar mıydı?
Yapmazdi tabii, Muslumanlikta rahiplik olmadigina gore... :cool:
Ama tabii bu, "onlarin hocaligini" yapmayacagi anlamina da gelmiyor...:cool:
Ama tabii bu, "onlarin hocaligini" yapmayacagi anlamina da gelmiyor...
Bence musluman olsa yurduna donerdi.
Tabii burada en onemli husus elemanın yurdunda degil yurt dısında okuması. Yurt dısı bozmus cocugu. (Her ne kadar niyet batının ilmini yurda tasımak olsa da....)
Bu arada yanlıs hatırlamıyorsam Tevfik Fikret ile Mehmet Akif Ersoy kalem mucadelesine girmislerdi. Sebebi tabii ki de din.
yavuz
08-01-2007, 01:46 PM
Mehmet Akif, yanlis anlamis Fikret'i filan diyorlar...
Tevfik Fikret'in "ornek Turk genci" dedigi oglunun ne haltlar yedigi bilinmekte, ustte de yaziyor herhalde, okuyacak vaktim olmadigi icin simdilik okuyamiyorum...
Bir de "Asim'in nesli" var. Haydi yaristiralim. :lol:
eflatunn
08-02-2007, 03:56 AM
56 da rahiplik rutbesine yukselir. O zamana kadar dogustan Hıristiyan olmayan 5 kisiye verilmistir o rutbe. Biri de Haluk'a verilendir.
İlginç.:rolleyes:
Üstelik Katolik mezhebi ağır şartlar barındırmasına rağmen.
Ama hep böyle değil midir zaten?
Amaca giden her yol mübahtır.
"Eger bu cocuk islam dinini secmis(bunun icin tesvik edilmis) olsaydı boyle mi olurdu?"
Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir :
Tevfik'in "Bize bol bol ziyâ kucakla getir!" diye İskocyalara gonderdigi Haluk 1913 den sonra bir daha yurda donmez.
Adam vazgeçmiş zaten.
Seneler geçmesine rağmen yurdunu özlememiş ,ayak basmamış bir adam zaten milli kimliğini çöpe atmıştır.İslam dinini seçseydi de bir şey değişmezdi bence.Kanında o yurt sevgisi olmayınca.
BOZ-OK
08-03-2007, 03:56 AM
Mehmet Akif, yanlis anlamis Fikret'i filan diyorlar...
Tevfik Fikret'in "ornek Turk genci" dedigi oglunun ne haltlar yedigi bilinmekte, ustte de yaziyor herhalde, okuyacak vaktim olmadigi icin simdilik okuyamiyorum...
Bir de "Asim'in nesli" var. Haydi yaristiralim. :lol:
Asım'ın neslini bilmem de, Aydemir'in nesli Türkiye Komunist Partisi'ne takılıyor bu sıralar... Bence pek yarıştırmayalım, tavsiye etmem... :cool:
yavuz
08-03-2007, 05:23 AM
Ben Aydemir'i filan bilmem. Kafam bozuk zaten, yaristiracak halim yok! :cry:
Tamamen duygusal...
BOZ-OK
08-03-2007, 05:45 AM
Ben Aydemir'i filan bilmem. Kafam bozuk zaten, yaristiracak halim yok! :cry:
Tamamen duygusal...
Üzüldüm...Ama gençlikte olur böyle şeyler... Aşk acısı zordur, tanrı yardımcın olsun...:-)
Geçecek merak etme... Hatta yeterince uzun bir süre bekar yaşar ve ilişkiler konusunda tecrübelenirsen, göreceksin ki çektiğin acıya değmez ve boştur bütün bunlar... İnsan insana benzer çünkü... Ve bizim çok özel sandığımız şeyler aslında hiç de özel degildir, fakat sadece kendi vehimlerimizdir...:-)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.