View Full Version : Kamusal Alan
binbirincigece
08-05-2007, 11:12 AM
Kamusal alan sizce neresidir? Neresi olmalıdır? Ya da böyle bir alan olmalı mıdır? Olmazsa ne olur? Mesela; laiklik bu konuyla ne kadar bağlantılıdır?
Ya da Maraşlı bir ülkücünün duvarlara yazdığı gibi "NE KAMUSAL ALANI ULAN!" mı?
yavuz
08-05-2007, 11:20 AM
Kamusal alan, kamuya acik olan heryerdir... Boyle yerlerde insanlarin giyimine karisilabilir, kisitlama getirilebilir. Mesela ben olsam; mini etek giyenlere para cezasi uygulardim. :cool:
binbirincigece
08-05-2007, 11:23 AM
Kamusal alan, kamuya acik olan heryerdir... Boyle yerlerde insanlarin giyimine karisilabilir, kisitlama getirilebilir. Mesela ben olsam; mini etek giyenlere para cezasi uygulardim. :cool:
Demek ki ülkemizde başörtüsü konusunda abarttığın gibi bir kısıtlama ya da mazlumluk söz konusu değil
yavuz
08-05-2007, 11:25 AM
Demek ki ülkemizde başörtüsü konusunda abarttığın gibi bir kısıtlama ya da mazlumluk söz konusu değil
Insan istedigi kadar ortunebilir, ama istedigi kadar acilmamali!
Karayılan
08-05-2007, 11:28 AM
Kamusal alan Kamu'nun saldigi alandir :D
Ivrencim de mi?
Demir Kağan
08-05-2007, 11:38 AM
Kamusal alan insanin kendine yakisani giymesidir.
Hanedan
08-06-2007, 03:14 AM
Kamusal alan kanunsal bir alanmıdır?
Alparslan
08-06-2007, 08:05 AM
Simdi bunu pirofosor cevat delibakar hocamiza danisalim:
-Simdi efendim Kamusal alan KAM-U-SAL ...Kam bildiginiz uzere eski Turklerde din alimi yani o zamanin zekeriya beyazi, yasar nurisi gibi biseydir...Ama o kadar bit yavrusu kivaminda olmalari zinhar dusunulemez...Bu kelimeyi olusturan Kam ayni zamanda ust bir rutbe olan DELI KAM dir. Dolayisiyla bu Deli, elinde saz alip calacagina SAL alip calmaya kalkmis etrafina toplanip dedeleri ile konusmak icin bekleyen ve KAM a para, kimiz ve benzeri hediyeler verenler KAM VE SAL alanina girmislerdir. Bu 've' eki arapca olup vu, ev ve u seklinde de telaffuz edildiginden oturu KAMUSAL a donusmus o deli kamin etrafinda hala beklesen garibanlarin bulundugu alanada KAMUSAL alan denmistir...Bu alanda dogal dahi olsa agiz ve dubur deliklerinden sesli yada sinsice gaz cikarmak, cukelek demek, aksirmak, tiksirmak, tumaninin altindan hart hurt gobegini kasimak gayet yasaktir.
Kisaca ozetlersek : Sacma sapan....NE KAMUSAL ALANI ULAN!!! Her yer benim milletimin alani...Cikarlari ugruna dinimide, Ataturk'u de, milliyetciligi de, insan haklarini da, ozgurlugu de kullananlarin....Yoktu bizim boyle SANAL dertlerimiz.
Dimi Benjamin?
Karayılan
08-06-2007, 02:52 PM
Kamusal alan; Kamusal adli nesneyi alan kisilere verilen addir.
yavuz
08-06-2007, 02:59 PM
Hala da "ivrenc"sin arkadasim sen. :lol:
Madalio'g'li
08-06-2007, 03:00 PM
Kamus namustur, demiş Cemil Meriç. Yani kamus al bak namus nedir öğren demek gibi bir durum. Bir de tamusal alan var, ne ye ne yanında yat.
Demir Kağan
08-06-2007, 04:01 PM
Dusundum de, belki halkin kendi kendini yonetmesi de olabilir kamusal alan.
Madalio'g'li
08-06-2007, 04:20 PM
Dusundum de, belki halkin kendi kendini yonetmesi de olabilir kamusal alan.
"Su akar, yatağını bulur."
demiş atalarımız. Çolpan'ın "Xalq dengizdir, xalq tolqindir, xalq kuchdir." dizesiyle tamamlamak lazım galiba bu sözü. Ama suyun yatağı kesilirse taşkın olur. Olmamışsa bu "xalq"ımızın "dengiz"den de öte "umman" olduğunu gösterir. Su olup akmak, o "umman"ı beslemek lazım. O ummandan "canavar" çıktığı görülmemiştir.(Masallar hariç.) Belki köpek balıkları çıkar ama inci, mercan da çıkar; Yunus da çıkar...
Karayılan
08-06-2007, 04:25 PM
Aslinda bu kamusal alan hersey olabilir. Bir tuvalet, bir hipodrom, bir park...
Kamu'nun gezdigi, eglendigi hatta zictigi yerlerin hepsine birden kamusal alan diyebiliriz, Kamu'nun saldigi alanlara bile...
Demir Kağan
08-06-2007, 04:31 PM
Kam'in belki de bir anlami "ul"dur. Bilemiyorum. Ulusal alan falan..
Redd-i İlhak
08-06-2007, 04:50 PM
devlete özgü alanlar :lol:
Özel ve tüzel alanın karşı sağ çaprazındaki alan. (Çankaya'ya tekabül ediyor)
Birde havaalanı vardır, airportta denir. Aslında havaçıkışalanlarıda vardır çok kötü kokar. Bilhassa kurufasulye olayı tetikler.
Bunların yanında sit alanı, orman alanı, web alanı, fikir alanı, paylaşım alanı, park alanı, kapsama alanı gibi alan çeşitlerimiz mevcuttur.
Kamusal alan birtakım etkili ve yetkili zevatın havaçıkışalanlarından uydurdukları bir alan çeşididir. Bu alanlarda bilhassa kefen ve başörtüsü gibi kumaşlardan oluşan eşyalar prim yapmaz.
Kısacası kamusal alan "o..uruktan teyyare, selam sööle o yâre" mukabilinde "kendin pişir, kendin ye" diyarlarından bir türkü çeşididir diyebiliriz.
Tabii yersen..:cool:
BOZ-OK
08-07-2007, 11:14 AM
Insan istedigi kadar ortunebilir, ama istedigi kadar acilmamali!
Yok yaa...Cani isteyenin cani istedigi kadar ortunebildigi yerde, cani isteyen cani istedigi kadar da acabilir... :cool:
Dolayisiyla kamusal alan, cani isteyenin cani istedigi kadar acamadigi gibi, cani isteyenin cani istedigi kadar ortunemedigi yerdir... Mini etek de yok, turban da yok... Acmak isteyen de, ortunmek isteyen de kamusal alanin disinda istedigi kadar acsin veya ortunsun... Mesele bu kadar basittir, hadi daalin, tukkanin onu kapaniyor... :cool:
...Dolayisiyla kamusal alan, cani isteyenin cani istedigi kadar acamadigi gibi, cani isteyenin cani istedigi kadar ortunemedigi yerdir...
Sorgu sual melekleri başına geldiklerinde aynı tarifi onlara da yaparım diyorsan bana uyar valla..:cool:
Karayılan
08-07-2007, 11:32 AM
Kah giderim camiye kapanirim Hak icin
Kah giderim striptiz bara manita seyrederim kime ne :D
Alparslan
08-07-2007, 12:04 PM
Can istemesi kamusal alanda veya zart veya zurt alanda etkisizdir tabi. Ancak... Sen hindistanda bir inegi ortalik yerde kesemez isen, elin amerikasi yada avrupasinda rahibeler ve rahibler istedikleri kiyafetle istedikleri yere girerse, papa efendi her turlu her yere girme ozgurlugune sahipse Musluman olana bu kin niye? Bu kisitlama sadece Muslumanlara mi sokuyo? Bas acmak da ortmekde, hatta Musluman olmak da olmamak da kisisel hak, kimse karisamaz...Yahu sen adamin dinini secmesine karisma ama onu yasamasini engelle...Beyler burasi Turkiye...1000 yildir Musluman-Turk topragi. Bu topragin insanini boyle dislayan kesim kim? Vatanin sahipligine soyunanlar yuzunden denize dusen vatandas yilana sarildi ama sarilirken de bu isi bu noktaya getirenleri resmen tokatladi. Yeter bu sacma sapan islerin devam ettigi, bir de tum akliyla bunu savunanlar cikiyor. Basini orten kadin, ibadet eden erkek kimin yuregine dokunuyorsa o cektirsin gitsin... Zencimiyiz ulan???Yeter be...Allah boyle emrediyor, kim sed cekecekse onun seddini de yedi ceddini de yere sererim. Insanlari Allah'in emirleri yerine kendi emirlerine almaya calismasin kimse. Allah kurallarina uymayi yada uymamayi serbest birakmis, hesabiniz benimle demis. Uyani suclamak da kimin neresinden cikmis? Devlet laik diye bende mi laik olacam? Bu ulkenin %51 i hristiyan olsa meclisde incile el basardi bizim vekiller...Demokrasi demokrasi laflari onceden sol tayfasinin agzinda idi,shp si chp oldu simdi dtp ye ve bas ortusune karsi...E bu zana karisi ne zaman cikti ulan meclise? Kim tasidi onu oraya? ama pardon onun basi acikti dimi...yani MODEREN...
-acan acsin canim!
-21y.y. a yakismiyor bunlar, bu ne bu sikma bas!
-Rezillik resmen Ataturk karsitligi,halbuki o sadece kadinlarin dotunu basini acmasini vasiyet etmisti, heee birde acaip icermis gazi.
Insallah boyle diyenlerin kizi olur ve kizlari babaciklarina! 78. erkek arkadaslarini havuz partilerinde tanitir. O zaman gorurum macanizi...
Kaldirdim kamusal alani..yok artik kamusal mamusal alan...cok canimi sikarsaniz darbe yaparim ulen. G.Kurmay baskaninin adini da ORDU GENEL IMAMI yada SEYH-UL CEYSH yaparim.
yavuz
08-07-2007, 12:17 PM
Sorgu sual melekleri başına geldiklerinde aynı tarifi onlara da yaparım diyorsan bana uyar valla..:cool:
Ben cevap vermeyecegim bu yuzden...
Pencerelerimiz ters yone bakiyo sevgili BOZ-OK'la...
BOZ-OK
08-07-2007, 03:04 PM
Sorun sudur ki, maalesef sorgu sual meleklerini herkes ayni derecede onemsemeyebiliyor "kamu"da... Onun icin "kamusal alan" denilen yerde isler sorgu sual meleklerine karsi ne cevap verilecegine gore ayarlanmiyor... Hosuna gitmiyor biliyorum ama bu devlet, "ilhamlarini gokten ve gaipten degil, dogrudan dogruya hayattan almis bulunan" ilkelere ve yasalara gore yonetilme iradesiyle kurulmus kurucusu tarafindan, adamin bir bildigi vardir herhalde... :cool:
Tabii durum tamamen umitsiz de degil senin icin, sorgu sual meleklerinin ne diyeceginin dikkate alindigi bir devlet yonetim bicimi de vardir dunyada... Adina "teokratik devlet yonetimi" deniliyor... Iran'da, Suudi Arabistan'da vesaire uygulandigi gibi... Ama geri kalan vatandaslar buna ne der bilmem... Bana pek hoslarina gitmez gibi geliyor ya, neyse...:cool:
chepny
08-07-2007, 04:13 PM
İmam cehennemde yanıyormuş. Bir yandan da kahkahalar atarak gülüyormuş. Melekler sormuş;
-Niye gülüyorsun bre gafil?
imamın cevabı;
-Müftü ayağımı gıdıklıyor da ondan...
Sonuç:
Keşke ötede sadece kamusal alan tarifi sorulsa...
Kimin cennete, kimin cehenneme gideceğine bırakalım sadece Allah karar versin... Bakarsınız sizin cehenneme gönderdikleriniz cennetin en üst yerlerine gider, sizin cennete gönderdikleriniz de cehennemin dibini boylar...
İmam cehennemde yanıyormuş. Bir yandan da kahkahalar atarak gülüyormuş. Melekler sormuş;
-Niye gülüyorsun bre gafil?
imamın cevabı;
-Müftü ayağımı gıdıklıyor da ondan...
Sonuç:
Keşke ötede sadece kamusal alan tarifi sorulsa...
Kimin cennete, kimin cehenneme gideceğine bırakalım sadece Allah karar versin... Bakarsınız sizin cehenneme gönderdikleriniz cennetin en üst yerlerine gider, sizin cennete gönderdikleriniz de cehennemin dibini boylar...
1- Kardeşim bu gibi fıkraları buraya taşıma. Her ne surette olursa olsun cennet ve cehennemi alaya alma! Hele melekleri bu işin içine hiç sokma!
2- Benim kimseyi bir yere gönderme yetkim yok! Onun için beni diğerleri ile karıştırıp, satır aralarına taşıma!
Kur_Sad
08-08-2007, 07:30 AM
Ya da Maraşlı bir ülkücünün duvarlara yazdığı gibi "NE KAMUSAL ALANI ULAN!" mı?
Bu slogan "kamusal alanda başörtüsü" tartışmaları üzerine Ülkü Ocakları'nın çıkardığı bir afişte yer aldı ilk olarak.İnsanların inançlaını "kamusal alan"da yaşayamayacağını söyleyen birilerine karşı...tam metin şudur:
"NE KAMUSAL ALANI ULAN!
ALLAH HER YERDE!"
-"ulan" da "Ne mozaiği ulan" dan esinlenme...Bu günlerde bu sözü de tekrar düşünmek gerek...
BOZ-OK
08-08-2007, 08:17 AM
Kesinlikle, bence de butun bu sozlerin hepsinin uzerinde bu gunlerde bir kere daha dusunmek gerek... Dusunulmeden soylenen bazi sozlerin ucunun nereye gittigini pek farkettigimizi sanmiyorum cunku...:cool:
Eger ben bu ulkeyi biraz taniyorsam, isin sonunda "kamusal alan"da Hatice adli mini etekli ve gogus dekolteli bayanin yaninda, Yesim adli turbanli bayani, Koray adinda cember sakalli ve takkeli bayin yaninda, Suleyman adinda papaz giyimli bir bay ile Huseyin adinda Dalai Lama giyimli bir bayi... Ve ustune tuz-biber olarak da bunlarin hepsinin yaninda Mahmut adli metal-rock giyimli bir bay ile Hacer adli saci fistiki yesil-turuncu alacali boyanmis punk giyimli bayani gorev yaparken bulabiliriz... Ustelik hepsi de gayet hakli olarak "inanc ozgurluklerini ve insan haklarini kullandiklarini" soyluyor olacaklar... Benden soylemesi... Kilic dedigin iki yanli keser... :cool:
yavuz
08-08-2007, 08:24 AM
Kilic dedigin iki yanli keser... :cool:
Bicak gibi yasa koyariz biz de...
Bas ortusu serbest olabilir, ortunmek icindir... Acilmak ile ortunmek arasinda fark var. Hicbir inanc, acil-sacil demez!
Hele ki Turkiye gibi Musluman bir milletin yurdunda, kimse cikip da onun bunun inancinin lafini edemez...
BOZ-OK
08-08-2007, 08:32 AM
Bicak gibi yasa koyariz biz de...
Bas ortusu serbest olabilir, ortunmek icindir... Acilmak ile ortunmek arasinda fark var. Hicbir inanc, acil-sacil demez!
Hic bir dine veya Tanriya inanmamak da inanc ozgurlugu kapsamina girer Yavuzcugum... Senin ve bazilarinizin, su "inanc ozgurlugu" denilen seyi gercekten anladiginizdan emin degilim dogrusu... Anlamadiginiz icin de meselenin sadece "Turbana ozgurluk"den ibaret oldugunu saniyorsunuz... :cool:
Not: Acil-sacil diyen bir inanc varmidir bilmiyorum ama acilip sacilmaya hic de karsi olmayan ve tepki vermeyen inanclar oldugunu biliyoruz... :rolleyes:
Hele ki Turkiye gibi Musluman bir milletin yurdunda, kimse cikip da onun bunun inancinin lafini edemez...
Ben bunun lafini edebilecek en az 15-20 milyon insan olduguna bahse girebilirim bu "Musluman yurdu" ulkede... :cool:
chepny
08-08-2007, 08:38 AM
1- Kardeşim bu gibi fıkraları buraya taşıma. Her ne surette olursa olsun cennet ve cehennemi alaya alma! Hele melekleri bu işin içine hiç sokma!
1-Nereye taşıyalım bu gibi fıkraları. Fıkra çok güzel ve verdiği mesaj çok anlamlı. Anlayabilene ;)
2-Cennet ve cehennemi alaya aldığımı da nerden çıkardın?
3- Melekleri işin içine ilk olarak sokan sendin. Ve üslubun hoş değildi. İçimden "Sanane meleklerin neyi soracağından. Sen kendi işine baksana. Sen sadece meleklerin sana ne soracağını düşünsene. Bırak herkes kendi vereceği hesabı kendisi düşünsün" dedim. Üstelik iletinde melekler sanki senin emir erinmiş gibi bir tavır sezdim. Belki de buna kızdım...
2- Benim kimseyi bir yere gönderme yetkim yok! Onun için beni diğerleri ile karıştırıp, satır aralarına taşıma!
Yetkin yok ama hemen melekleri devreye sokup korku salma operasyonuna start verdin.
Evet benim iletinin son kısmındaki cennet cehennem meselesi biraz anlamsız olmuş en azından sana hitap etmiyor ama sen meleklerle korkuttun bir başkası da gelip her an cehennem'e atabilirdi.
yavuz
08-08-2007, 08:43 AM
Ben bunun lafini edebilecek en az 15-20 milyon insan olduguna bahse girebilirim bu "Musluman yurdu" ulkede... :cool:
Seriatin kestigi parmak acimaz, pisman olmasinlar sonra... :cool:
BOZ-OK
08-08-2007, 08:49 AM
Seriatin kestigi parmak acimaz, pisman olmasinlar sonra... :cool:
Yok valla, hic de olmazlar Yavuzcugum... Olmazlar da... Siz Turbana ozgurluk saglayalim derken hic ummadiginiz yerlere varip pisman olmayasiniz sonra... Bu meselenin sonu iki yere gider cunku... Ya "inanc ozgurlugu" adina senin Turbanli bacin, yaninda yesil-turuncu boyali punk sacli kizla beraber kamusal alanda calisir veya "Turkiye Cumhuriyeti" nasil oldugunu bile anlamadan birden bire "Turkiye Islam Cumhuriyeti" haline geliverir ve ondan sonra da mollalardan nasil kurtulacaginizin hesabini yaparsiniz aynen Iran'daki gibi... Hani o sacinin ucu azicik acildi diye kadinlari hapse gonderen mollalari... :cool:
yavuz
08-08-2007, 08:54 AM
Agzimdan birsey mi kacirdim ben az once... :rolleyes:
BOZ-OK
08-08-2007, 08:57 AM
Agzimdan birsey mi kacirdim ben az once... :rolleyes:
Komik oglan... :-)
yavuz
08-08-2007, 08:59 AM
Komik oglan... :-)
Eyvallah... :cool:
AKP'liler de sesimi duysun artik, seriat isteruk biz, kulak versinler halka. :lol:
doğan
08-08-2007, 09:01 AM
Simdi benim anlamadıgım sey su,
hastanede doktorlar, senin basin ortulu, veya sen mini etekle gelmissin veya sen metalcisin punkcusun, hiphapcisin, bunlari da gectim sen vatanhainisin ben seni tedavi etmem diyebiliyormu. diyemiyor.
herkes bu kamusal alanda verilen hizmetten yararlanıyor.
gelelim okullara universtelere,
bu kamusal alanda verilen hizmetten yararlanamayan kim,
punkcumu, metalcimi, hiphapcimi, hapcimi, vatanhainimi,
basini ortenler,
Tamam sunu anlanirim, bu kamusal alanda hizmet veren kisilere belli standartlar getirilebilir. ozel sirketlerin bile satandartlari vardir. kamununda olabilir.
Ama hizmet veren degil o hizmetten mahrum birakilanlara bakmak laazim.
Bugun teroristler ve vatan hainleri butun bu hizmetlerden faydalanabiliyor.
niye basını ortenler faydalanamasın hele de universteyi hakederek gelenler....
Alparslan
08-08-2007, 09:03 AM
Inanclara ozgurluk...Cunku ulkemizde 10 milyon yahudi, 10 milyon hristiyan, 5 milyon budist, 3 milyon atesit, 2 milyon moon tarikatcisi, 4 milyon kadar yehuda sahidi, 6 milyon hindu, 78 cesitte degisik dinlerden fraksiyon var...
Bu ulkenin resmi dini: YOK,
Bu milletin milli dini: ISLAM
O zaman devlet herzaman olmasi gerektigi gibi milletine HIZMET edecek ve onun tercihlerine saygi duyacak. Gerisi zart ve zurtun birlesiminden ibaret... Bu vatani kurtaranlar YEHUDA YEHUDA yada MESIH MESIH veyahut BUDA BUDA diye kosmadilar olumun kucagina...ALLAH ALLAH diyorlardi, kimse bize ALLAH'IN HELAL KILDIGINI HARAM EDEMEZ...Itirazi olan sakin bana sekuler mekuler demesin, al sana sekuler bati...Gaylar, sifirin da altinda bir ahlak ve rezillik...Iste gittigimiz yolun ucu...Dunya bile dayanmadi bunlarin o YUKSEK MEDENIYETLERINE de isiniverdi kziginligindan...Osurur gibi suratina yasli dunyanin saldilar gazlari gelisme ve MODERENLIK! adina...Aha sana modernlik...Hani nerede dunyadaki cennet??? Hani yapacakti KOCA BATI MEDENIYETI? Bok ettiler baskacada bir faydalari olmadi...Siz hala kendi kulturunuze ve inanclariniza ket vurmaya calisin...
Allah'in emrinin karsina inatla dikilenden daha zalim kim olabilir?
Alparslan
08-08-2007, 09:15 AM
Yok kardesim...Ben kendimden bilirim, annem 22 yil hizmet etti bu devlete basi acikti 15-17 yil kadar sonra kapandi kendi istegi ile, 5-7 sene arasi da oylece hizmet etti...Ne degisti yani? Kendince daha takvali oldu, basi acikken de namusu ile hakkini vererek yapti isini basi kapali iken de...
Ablam basini lise sonda orttu...Ilahiyat dedi...Kazandi, rahat okurum dedi...Son sene bitirme sinavlari dahil 3 ay okula alinmadi...Ulan icerde Allah kelamini ogret, ama oraya Allah'in kelamina uyani alma...Bu ne yaman celiski be?
Sinif arkadaslarimin hepsi zorunluluktan basi acik insanlardi, diyorlar ki kizlar basini zorla ortuyor...HAYIR EFENDIM ZORLA ACTIRILIYOR...Hani amac kizlari erkek hegomonyasindan kurtarmakti...Birakin egitim alsinlar birakin calissinlar... Sacmalamanin dik alasi bu zalimligi savunmak!
Birgun esim olursa bir hanim ister acar basini ister orter, kocasi dahi olsam Allah'la arasina GIREMEM. Kizim olsa ayni sekilde...Peki benim basi ortulu yakinlarim bu devlette horlanacaksa, imkanlarindan faydalandirilmayacaksa neden vatan beklemeye davulla zurnayla gideyim? Neden vergi vereyim o zaman? Ne icin? Yasagi surdurmelerini desteklemek icin mi? Devletine soz soyleyeni oldurmeye niyetlenen bir insan olarak su kadar diyim: YETER YETISIR ARTIK...Biz bu milletin oz evladiyiz kimsenin buna hakki yok. Hakkim var diyeni kim ne derse desin KABAK GIBI OYMAK BOYNUMA BORC OLSUN...Iste o kadar.
... KABAK GIBI OYMAK BOYNUMA BORC OLSUN...
aL ABİ! AhA MALZEME BURDA:D
lukskabakoyacagi.com
kabaklaridasenbul.net
BOZ-OK
08-08-2007, 11:21 AM
Simdi benim anlamadıgım sey su,
hastanede doktorlar, senin basin ortulu, veya sen mini etekle gelmissin veya sen metalcisin punkcusun, hiphapcisin, bunlari da gectim sen vatanhainisin ben seni tedavi etmem diyebiliyormu. diyemiyor.
herkes bu kamusal alanda verilen hizmetten yararlanıyor.
gelelim okullara universtelere,
bu kamusal alanda verilen hizmetten yararlanamayan kim,
punkcumu, metalcimi, hiphapcimi, hapcimi, vatanhainimi,
basini ortenler,
Tamam sunu anlanirim, bu kamusal alanda hizmet veren kisilere belli standartlar getirilebilir. ozel sirketlerin bile satandartlari vardir. kamununda olabilir.
Ama hizmet veren degil o hizmetten mahrum birakilanlara bakmak laazim.
Bugun teroristler ve vatan hainleri butun bu hizmetlerden faydalanabiliyor.
niye basını ortenler faydalanamasın hele de universteyi hakederek gelenler....
Bu gorusune tamamen katiliyorum... Kaldi ki, universitelerde diger ogrenciler icin bildigim kadariyla kiyafet serbestligi varken, turbanli bayanlarin kiyafetlerinden dolayi universitelere alinmamasi ve bu sekilde dolayli olarak egitim haklarinin ellerinden alinmasi yanlistir, bu durum bence insanin en dogal hakki olan egitim alma hakkina karsi islenmis bir suctur... Dolayisiyla yukarida belirttigin sebeplerle, devlet mensubu olmayan, dolayisiyla "kamusal alan"da yer almayan turbanli bayan ogrencilerin ugradiklari muamele bir haksizliktir.. Bu sebeple bu gune kadar ogretim kurumlarinda ogrencilere uygulanan turban yasaginin daima karsisinda oldum... Ancak, bir konuyu da hatirlatmadan gecemeyecegim, universitelerde 1990 li yillara kadar bir turban sorunu ve dolayisiyla boyle bir yasak soz konusu degildi, bu yasagin ortaya cikisindaki nedenlere de bakmak gerekir... Bildiginiz gibi, tango tek basina yapilmaz, bunun icin iki kisi gerekir... :-)
Ote yandan, "kamusal alan"da yer alan devlet gorevlilerine bir kiyafet yonetmeligi uygulanmasini destekliyorum... Bu yonetmelik devlet ciddiyetini ve devletin yapisal ozelliklerini gerektigi gibi yansitacak sekilde duzgun bir kiyafet standardi getirmelidir... Bu gunku mevcut kiyafet yonetmeligi de bence bu amaca uygun ve duzgun bir yonetmeliktir... Dediginiz gibi, ozel sirketlerin bile standardlari vardir, laik Turkiye cumhuriyetinin de standardlari vardir, bu standardin gereklerini yerine getirmeyi arzu etmeyenler ve uymayi reddedenler mutlaka devlet memuru olmak zorunda degillerdir, baska alanlarda da calisabilirler... Ayrica, devlet memurlugu bir hak degil, diger kuruluslar gibi bir meslek alanidir ve bu meslegin gerektirdigi standardlara da (kiyafet standardi da dahil) elbette uyulacaktir...
Alparslan
08-08-2007, 11:54 AM
Ancak, bir konuyu da hatirlatmadan gecemeyecegim, universitelerde 1990 li yillara kadar bir turban sorunu ve dolayisiyla boyle bir yasak soz konusu degildi, bu yasagin ortaya cikisindaki nedenlere de bakmak gerekir... Bildiginiz gibi, tango tek basina yapilmaz, bunun icin iki kisi gerekir... :-)
Erbakan efendi ve taifesi sagolsun...Biri sozde dindar oldu biri sozde laik iste sana bugunku Turkiye yi cikardilar.
Ote yandan, "kamusal alan"da yer alan devlet gorevlilerine bir kiyafet yonetmeligi uygulanmasini destekliyorum... Bu yonetmelik devlet ciddiyetini ve devletin yapisal ozelliklerini gerektigi gibi yansitacak sekilde duzgun bir kiyafet standardi getirmelidir... Bu gunku mevcut kiyafet yonetmeligi de bence bu amaca uygun ve duzgun bir yonetmeliktir... Dediginiz gibi, ozel sirketlerin bile standardlari vardir, laik Turkiye cumhuriyetinin de standardlari vardir, bu standardin gereklerini yerine getirmeyi arzu etmeyenler ve uymayi reddedenler mutlaka devlet memuru olmak zorunda degillerdir, baska alanlarda da calisabilirler... Ayrica, devlet memurlugu bir hak degil, diger kuruluslar gibi bir meslek alanidir ve bu meslegin gerektirdigi standardlara da (kiyafet standardi da dahil) elbette uyulacaktir...
Simdi bu durumda bas ortmek bir ozur mu sayiliyor yani devlet icin? 'Ise uygun degil' raporumu aliyor basini ortenler? Eksikleri mi var yoksa 2. sinif mi sayilmalilar? Hani universitede ozgurlugu lutfetmissiniz ama buraya kadar boylari uzamasin mi? Laikligimiz mi cizilir bu bayanlar calissa yoksa AVRUPALI durusumuz mu? Giremezsun hemserumm yassahhh...Anlayisi varsa , birileri de bunun zittini illa ki olusturur, ne de guzel olur...Zaten basimizda az bela var birde bunu alalim...Alkis alkis....Hem kapi disinda tuttuklarimiz kim ki? Iptidai varliklar dimi? Brravuuu brravuuu...
Devlette basini orterek calismak devlete ne zarar veriyor?
Devlet dairesinde basi ortulu bir memur olsa senin islerini yapmayacak mi?
Mesela 'vergi dairesinde' is yapabilmek icin illa!!! basi acik mi olmak gerekir? Yoksa vergi hesabi yapilamaz mi?
Ben sana kendi ailemi ornek veriyorum, devlet memuru idiler ve cok sukur bize haram lokma yedirmediler, cunku islerini hakkiyla yaptilar. Simdi basi acik yada kapali, isini tam yapiyorsa ne istenir baska bir calisandan? Ayrica bu kurallari kim belirleyecek???Devlet benim mi yoksa ben mi devletinim? Yoksa her ikisi birden mi? Oyleyse devlet kendisi ile nasil ters duser?
Bir inanc sistemi olmadigina gore laiklik neden sadece Islam'dan gicik alir? yada bize oyle lanse edilir???
Alparslan
08-08-2007, 12:03 PM
aL ABİ! AhA MALZEME BURDA:D
lukskabakoyacagi.com
kabaklaridasenbul.net
Kullanmak gerekirse cekinmem :cool: Kalbim curuyecegine hic atmasin ,cekincem yok...Susa susa bak dede yadigari Kerkuk gitti, Kibris sallaniyor, Dogu Turkistan inliyor...Saymakla bitmez susmamiz yuzunden cektiklerimiz, ne susarim ne vazgecerim ne de dururum bu saatten sonra. Bir emanet can tasiyorum onun sahibine borcum baska kimseye degil...
doğan
08-08-2007, 04:55 PM
Alparslan kardesim kıbrıs, kerkuk, dogu turkistan konularinda benimde icin aciyor. Keşke ulkemiz bu konulari gerektigi gibi ya da bizim istedigimiz gibi savunabilse,
Ama Turkiye ole bir konumdaki iki ucu .oklu degnek...
Assagı tukurse sakal, yukurı tukurse bıyık,
inşaallah 21. asir. TURK ASRI olur.
BOZ-OK
08-09-2007, 04:19 AM
Bakin bu devletin kurucusu, devleti kurarken ne demis, hangi esaslar uzerinde ve hangi irade ile kurmus... :-)
Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamağa çalışıyor; kaste ve fiile dayanan taassupkâr hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.
1922
İnkılâbın temellerini her gün derinleştirmek, desteklemek lâzımdır. Birbirimizi aldatmayalım. Medenî dünya çok ilerdedir. Buna yetişmek, o medeniyet dairesine dahil olmak mecburiyetindeyiz. Bütün boş ve temelsiz sözleri ortadan kaldırmak lâzımdır. Şapka giyelim mi, giymeyelim mi gibi sözler mânasızdır. Şapka da giyeceğiz, Batının her türlü medenî eserlerini de alacağız. Medenî olmayan insanlar, medenî olanların ayakları altında kalmağa maruzdurlar.
1925
Bizi yanlış yola sevkeden soysuzlar bilirsiniz ki, çok kere din perdesine bürünmüşler, sâf ve temiz halkımızı hep din kuralları sözleriyle aldata gelmişlerdir. Tarihimizi okuyunuz, dinleyiniz... Görürsünüz ki milleti mahveden, esir eden, harabeden fenalıklar hep din örtüsü altındaki küfür ve kötülükten gelmiştir.
1923
Memleketimizi asrileştirmek istiyoruz. Bütün mesaimiz Türkiye'de asrî, binaenaleyh batılı bir hükûmet vücude getirmektir. Medeniyete girmek arzu edip de, batıya yönelmemiş, millet hangisidir? Bir istikamette yürümek azminde olan ve hareketinin ayağında bağlı zincirlerle güçleştirildiğini gören insan ne yapar? Zincirleri kırar, yürür.
1923
Sonuc olarak, bu devleti kuran irade, emperyalizme karsi dunyada kazanilan ilk zaferin sahibidir... Ancak, ayni zamanda bu irade, bu gunku cagdas Turk milliyetciliginin temellerini atmis ve ulusal bagimsizliga her seyin otesinde onem vermis olmasina ragmen, neyin ne oldugunu bilecek, dunyayi ve Turk tarihini dogru analiz edecek ve gelecegin Turk devletini de nasil sekillendirmesi gerektigini bilecek kadar akilliydi... Devleti de bu esaslar uzerine kurdu... Ben de bu esaslarin savunucusuyum ve sonuna kadar da savunacagim, bazilarinin hosuna gitmese de bu boyle... Ucuz nutuklar, efelenmeler, duygusal ve abartili konusmalar, hepsi ama hepsi kulaga pek hos gelebilir ve hatta bazilarindan alkis da alabilir, ote yandan bu tur davranislar maalesef ve ancak geri kalmis ucuncu dunya ulkelerinde cok tutulan ve taraftar bulan bir davranis seklidir... Ancak bu durum o fikirlerin dogru ve gecerli oldugu anlamina gelmiyor, eger dogru ve gecerli olsaydi bu fikirlerin dunyadaki savunuculari, bati medeniyetinin sozde en sert karsitlari ve hatta dusmanlari gercekte o saldirdiklari bati medeniyetinin ayaklarinin dibinde surunuyor ve o medeniyetin temsilcilerinin usagi durumunda olmazlardi... Her neyse, konu derin, gercekler aci... :-)
Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamağa çalışıyor; kaste ve fiile dayanan taassupkâr hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.
Dogru.
ancak
Bugun bunu somurenlerin oldugunu unutmamak gerek. Devleti din islerinden ayırarak yonetmek son derece akıllıcadır ancak bunu alıp "basortulu ogretmen okula giremez" sekline getirilmesi bu kavramın somurulmesidir.
Su alevi/solcu diye kendini tanıtan arkadaslarımız bir kesimi Ataya saygısızlık ile sucluyor, ama bana gore Ata'ya asıl saygızlıgı kendileri yaptılar.
Ata'nın bıraktıgı her kesimi kucaklarayan, birlestirici politikayı alevilige/sola endekslenmis bir hale getirdiler.
"Aleviler bizim arka bahcemizdir" Deniz Baykal
Ataturk'un miras bıraktıgı CHP nin su anki haline bakıp durumu daha iyi analiz edebiliriz.
CHP neden iktidara gelemiyor? Neden yapamıyor, neden edemiyor?...
Hakikaten bunun cevabını bilmeyen var mı?
CHP nin hitap ettigi, Ata'nın mirasını endeksledigi kesim o kadar. CHP'ye baska bir goruse sahip adam oy vermez ki. Niye versin? CHP kendini Turkiye'ye degil bir kesime endekslemis hemde bunu yaparken bir mirasa saygısızlık yapmıs bir parti yonetiminden olusuyor su an.
Neyse ben fazla dagıldım :) Devam edin siz :D
Alparslan
08-09-2007, 05:20 AM
Bakin bu devletin kurucusu, devleti kurarken ne demis, hangi esaslar uzerinde ve hangi irade ile kurmus... :-)
1922
İnkılâbın temellerini her gün derinleştirmek, desteklemek lâzımdır. Birbirimizi aldatmayalım. Medenî dünya çok ilerdedir. Buna yetişmek, o medeniyet dairesine dahil olmak mecburiyetindeyiz. Bütün boş ve temelsiz sözleri ortadan kaldırmak lâzımdır. Şapka giyelim mi, giymeyelim mi gibi sözler mânasızdır. Şapka da giyeceğiz, Batının her türlü medenî eserlerini de alacağız. Medenî olmayan insanlar, medenî olanların ayakları altında kalmağa maruzdurlar.
1925
Bizi yanlış yola sevkeden soysuzlar bilirsiniz ki, çok kere din perdesine bürünmüşler, sâf ve temiz halkımızı hep din kuralları sözleriyle aldata gelmişlerdir. Tarihimizi okuyunuz, dinleyiniz... Görürsünüz ki milleti mahveden, esir eden, harabeden fenalıklar hep din örtüsü altındaki küfür ve kötülükten gelmiştir.
1923
Memleketimizi asrileştirmek istiyoruz. Bütün mesaimiz Türkiye'de asrî, binaenaleyh batılı bir hükûmet vücude getirmektir. Medeniyete girmek arzu edip de, batıya yönelmemiş, millet hangisidir? Bir istikamette yürümek azminde olan ve hareketinin ayağında bağlı zincirlerle güçleştirildiğini gören insan ne yapar? Zincirleri kırar, yürür.
1923
Sonuc olarak, bu devleti kuran irade, emperyalizme karsi dunyada kazanilan ilk zaferin sahibidir... Ancak, ayni zamanda bu irade, bu gunku cagdas Turk milliyetciliginin temellerini atmis ve ulusal bagimsizliga her seyin otesinde onem vermis olmasina ragmen, neyin ne oldugunu bilecek, dunyayi ve Turk tarihini dogru analiz edecek ve gelecegin Turk devletini de nasil sekillendirmesi gerektigini bilecek kadar akilliydi... Devleti de bu esaslar uzerine kurdu... Ben de bu esaslarin savunucusuyum ve sonuna kadar da savunacagim, bazilarinin hosuna gitmese de bu boyle... Ucuz nutuklar, efelenmeler, duygusal ve abartili konusmalar, hepsi ama hepsi kulaga pek hos gelebilir ve hatta bazilarindan alkis da alabilir, ote yandan bu tur davranislar maalesef ve ancak geri kalmis ucuncu dunya ulkelerinde cok tutulan ve taraftar bulan bir davranis seklidir... Ancak bu durum o fikirlerin dogru ve gecerli oldugu anlamina gelmiyor, eger dogru ve gecerli olsaydi bu fikirlerin dunyadaki savunuculari, bati medeniyetinin sozde en sert karsitlari ve hatta dusmanlari gercekte o saldirdiklari bati medeniyetinin ayaklarinin dibinde surunuyor ve o medeniyetin temsilcilerinin usagi durumunda olmazlardi... Her neyse, konu derin, gercekler aci... :-)
Turkiye bu esaslarla cok yurudu de o yuzden bugun harika bir konumdayiz.Ne MEDENI AVRUPANIN BIRLIGI ONUNDE surunuyoruz nede kulturumuz yozlasmayi bile yozlastirmis durumda. Din vicdani bir meseledir ama devlet vicdani dine gore islemez amenna, bizde deriz ki devlet vicdani dine gore calisan insanlari tahakkum altinda tutamaz.
Bugun bizi rezil eden soysuzluklar ne acidir ki hep ATATURKCU kisvesi altina saklananlardan gelmektedir. Turlu sekillerle Ataturk ile dini ters dusurmeye yonelik ugrasilar, boluculuktur.
Dinini encok tutan zamanlarinda hemde belki sasirirsiniz ama MOLLALARI, KADILARI,IMAMLARI, SAKALLI SAKALLI adamlariyla dunyaya hukmetti ecdadimiz...O zaman sorun dini en oncelikli saymakta degil TEMBELLIKTE. Isguzarlik eklenmis belki kulturumuze ...kimden gelmis olabilir? Cok muhterem batili rumlardan,sirplardan vesairden olmasin?
Ataturk Rahmetli, Batiyi tutun derken batici olun derken, sonuca yonelik olun demistir, cunku bati sonuc odaklidir. Ama biz hep bu bati denen illetin ortasinda kalmisizdir. Adamlar bina yaparken bunun ne icin kullanilacagina bakmaz, acilmadan abartili reklamini yapar ki haksiz yere degerini arttirsin, sampanya patlatarak acar...Bizimkilerde sampanya patlatir, binanin degerini arttirmayi etik bulmadigi icin malzemeden calar! ve sonunda bina genelev olacak dersen bir dinamitle yikar binayi...Turkiye seninle gurur duyuyor...
Sonuca odakli ve profesyonel olmak icin deger yargilarinin illa da DINSIZ olmasi gerekmez. Baska dinler degil ama benim dinim gunluk hayatta vardir, Avrupa toplumlari gunluk yasamlarindan Isa'yi cikartsalar bile bu beni ilgilendirmez. Baticilik sonuc odakli calismak ve daha seri uretmek yani profesyonel olmaktir, analitik dusunce zaten biraz sulandirilsa bile bizde mevcuttur. Gunumuzde Ataturk vecizeleri adeta AYET gibi sunulmakta...Ne yani yanlislik yapamaz mi Gazi? Mesela sapka yanlistir bence, hele zorunluluk olmasi...Fes dogru mu derseniz o da yanlis. Adamin kafasina koydugu seye zorla mudahale mi edilirmis? Iyi o zaman kirmizi ayakkabi da yasak olsun...
Baticilik bu ulkeye doguculugu kovmak icin getirildi bence, yani eskiye donulmesin diye...O sartlari bilmeden yorum yapmak yanlis, ama bunun sucunu Rahmetli Gazi'ye de atmak yanlis...Bu is 1830 lardan kokenli degil mi?
Kendinin birsey olusturamayacagina inanmak, bizden adam olmaz demek, baskalarinin yaptigini taklid zihniyeti degilmi bugunku baticilik? Aynen oyle.
Gazi kendisi diyor DIN KISVESINE BURUNMUS SOYSUZLUKLAR diye. O zaman birakiniz dinini iyi ogrensin ve baskalarindan medet himmet ummasin insanlar, cunku din bir baska tahakkum altina giremez, girerse bugunku durum olusur. Pek hazetmedigim bir adamin sozudur ama dogrudur: Sut islenip son kivamina gelirde tereyagi olur, o bozulursa zehirleyici etki gosterir, ancak daha o kivama gelmemis CIG SUT bozulursa kesilir LOR olur. Biz son ve kamil olan kivamda iken bozulma luksumuz yoktur ancak CIG olanlar boza yapa belki birgun DOGRU olani bulurlar. Merdivenin tepesindedik ve dustuk o yuzdne sert ve incitici bir dusus oldu, ancak geri tirmanmak icin baskalarinin merdivenine cikarsak ancak onlarin altinda yer aliriz. Amac kendi yolumuzda yeniden yukselmektir.
BOZ-OK
08-09-2007, 07:37 AM
Gunumuzde Ataturk vecizeleri adeta AYET gibi sunulmakta...Ne yani yanlislik yapamaz mi Gazi? Mesela sapka yanlistir bence, hele zorunluluk olmasi...Fes dogru mu derseniz o da yanlis. Adamin kafasina koydugu seye zorla mudahale mi edilirmis? Iyi o zaman kirmizi ayakkabi da yasak olsun...
Isteyen istedigi gibi degerlendirsin, ben Ata'nin asagidaki sozlerinin tumunun altina imzami atarim... Aramizdaki anlayis farki da buradadir... Icimizden bazilarinin, dunun fes sorunuyla bu gunun turban sorunu arasinda hic bir fark olmadigini algilayabilmesini de bu anlayis farkliligindan dolayi beklemiyorum... Gunumuzde bazilarinin Bursa milletvekili Nurettin Pasa'dan pek farki olmadigini da elbette bilmekteyim, onlar dun de vardilar, gelecekte de var olacaklar, canimiz sagolsun... Elbette onlar da konusacaklar... :-)
“(...) Şapka giydirdim anlasınlar ki insan, kisve ile din değiştirmez ve dini, herhangi bir kisveye alet etmez! Kısa bir zamanda bunu anlayacaklardır. Din ile kisvenin farkının ne olduğunu idrak edeceklerdir. Ben bu hesapları bir “gardrop” mevzuu üzerinde duracak kadar basit görmüş veyahut üzerinde durarak, onu inkılap kabul etmiş bir insan değilim. Şapka giydikten sonra bu iş ayrı, o iş ayrı diyecekler. Anlayacaklar ki, şapka giymekle kimse dinini değiştirmez”.
:-)
“Baylar, Takrir-i Sükun Yasasının yürürlükte ve İstiklal mahkemelerinin çalışmakta bulunduğu süre içinde yapılan işleri göz önünde getirecek olursanız, meclisin ve ulusun güven ve inancının tam yerinde kullanıldığı kendiliğinden anlaşılır. Yurtta girişilen büyük ayaklanma, cana kıyma eylemleri ortadan kaldırılarak, sağlanan dirlik ve düzenlik, elbette kamuyu sevindirmiştir. Baylar; ulusumuzun giymekte bulunduğu ve bilgisizliğin, aymazlığın, bağnazlığın, yenilik ve uygarlık düşmanlığının simgesi gibi görülen “fes”i atarak; onun yerine, bütün uygar ülkeler halklarının kullandığı şapkayı giymesi ve böylece Türk ulusunun uygar toplumlardan, anlayış yönünden de hiçbir ayrılığı olmadığını göstermesi gerekiyordu. Bunu, Takrir-i Sükun Yasasının yürürlükte bulunduğu sırada yaptık. Bu yasa yürürlükte olmasaydı yine yapacaktık. Ama buna, yasanın yürürlükte oluşu da kolaylık sağladı denirse, bu çok doğrudur. Gerçekten, Takrir-i Sükun Yasasının yürürlükte bulunuşu, kimi gericilerin kamuoyunu geniş ölçüde ağulamasına (zehirlemesine) olanak bırakmamıştır. Gerçi bir Bursa milletvekili, bütün yasama görevi boyunca hiçbir zaman kürsüye çıkmamış ve hiçbir zaman mecliste ulus ve Cumhuriyet yararlarını savunmak için bir tek söz bile söylememiş olan Bursa milletvekili Nurettin Paşa, yalnızca şapka giyilmesinin, “temel haklara, ulusal egemenliğe ve kişisel dokunulmazlığa aykırı işlem” olduğunu ileri sürmüş ve bunun, “halka uygulanmamasını sağlamaya” çalışmıştır. Ama Nurettin Paşa’nın ulus kürsüsünden alevlendirebildiği bağnazlık ve gericilik duyguları, en sonu birkaç yerde ve birkaç gericinin, İstiklal Mahkemelerinde hesap vermeleriyle söndü.”
Bir ara Süreyya bey, Paşaya şöyle bir soru yöneltti: “ Paşam, başarıya ulaştıktan sonra da iş bitmiyor. Memleketin sonsuza dek çalışmaya ve devrimler yapmaya ihtiyacı var. Neler yapmayı düşünüyorsunuz ?” Mustafa Kemal bu soru üzerine Mazhar Müfit’e, gidip odasından not defterini getirmesini söyledi. Sonra da, “Şimdi not et bakalım”, dedi. “Ama defterin bu yaprağını kimseye göstermeyeceksin. Sonuna kadar gizli kalacak. Bir ben, bir Süreyya, bir sen bileceksin. Şartım bu. Önce tarih koy: 7-8 Temmuz 1919. Sabaha karşı. Şimdi yaz:
Bir: Zaferden sonra hükümet biçimi Cumhuriyet olacaktır.
İki: Padişah ve hanedan hakkında zamanı gelince gereken muamele yapılacaktır.
Üç: Tesettür (örtünme) kalkacaktır.
Dört: Fes kalkacak, uygar milletler gibi şapka giyilecektir.”
Bunu duyunca Mazhar Müfit’in kalemi elinden düştü. Paşa, “neden durakladın?” diye sordu. “Darılmayın ama Paşam, sizin de hayalperest yanlarınız var.”
“Bunu zaman tayin eder, sen yaz.
Beş: Latin harfleri kabul edilecek.”
“Paşam yeter, yeter. Cumhuriyet ilanını başaralım, üst tarafı kolay.”
Mazhar Müfit, bundan sonra defterini kapayarak koltuğunun altına aldı ve ayağa kalkarak, “Paşam sabah oldu”, dedi. “Siz oturacaksanız hoşça kalın.”
Bu açıklamalarımı, bir sualle yöneltmek istiyorum, soruyorum:
“Bizim kıyafetimiz milli midir? (Hayır sesleri)“Bizim kıyafetimiz medeni ve milletlerarası mıdır? (Hayır, hayır sesleri)
“Size katılıyorum. Tabirimi mazur görünüz, altı kaval üstü şişhane diye ifade olunabilecek bir kıyafet ne millidir ve ne milletlerarasıdır.”
“ O halde kıyafetsiz bir millet hiç olur mu? Arkadaşlar, böyle nitelendirilmeye razı mısınız? (Hayır, hayır, asla sesleri)
Çok kıymetli bir cevheri çamurla sıvayarak aleme göstermekte mana var mıdır? ve “bu çamurun içinde cevher gizlidir fakat anlayamıyorsunuz”? demek isabetli midir? Cevheri gösterebilmek için çamuru atmak gerekli ve doğaldır. Cevherin korunması için bir kutu lazımsa, onu altından veya platinden yapmak gerekmez mi? Bu kadar açık gerçek karşısında tereddüt caiz midir? Bizi tereddüde sevk edenler varsa, onların ahmaklığına alıklığına hükmetmekte hala tereddüt mü edeceğiz? Arkadaşlar, Turan kıyafetini araştırıp canlandırmaya gerek yoktur. Medeni milletlerarası kıyafet, milletimiz için layık bir kıyafettir. Onu giyeceğiz. Ayakta iskarpin veya potin, üstünde pantolon, yelek, gömlek, kravat, ceket ve doğal olarak bunların tamamlayıcısı olmak üzere başta “siperi şemsli serpuş”, bunu açık söylemek isterim, bu başlığın ismine “şapka” denir. Şapkaya itiraz edenler vardır. Yunan başlığı olan fesi giymek caiz olur da şapkayı giymek neden olmaz? Ve yine onlara ve bütün millete hatırlatmak isterim ki, Bizans papazlarının ve hahamlarının özel kılığı olan cüppeyi ne vakit, ne için ve nasıl giydiler?”
“İnebolu’da ve diğer bazı yerlerde söyledim. Bugünün meselesi gibi görüleceğinden burada da bahsetmek isterim. Her milletin olduğu gibi, bizim de milli bir kıyafetimiz varmış, fakat inkar edilemez ki taşıdığımız kıyafet o değildir. Mesela karşımda kalabalığın içinde bir zat görüyorum. (Eliyle işaret ederek) Başında fes, fesin üstünde bir sarık, sırtında bir mintan, onun üstünde benim sırtımdaki gibi bir ceket, daha alt tarafını göremiyorum. Şimdi bu kıyafet nedir? Medeni bir insan bu acayip kıyafete girip dünyayı kendisine güldürür mü? Devlet memurları ve bütün millet kıyafetlerini düzelteceklerdir. Sağlık açısından ve her açıdan denenmiş medeni kıyafeti giyeceğiz. Bunda tereddüde gerek yoktur. Asırlarca devam eden gafletin acı derslerini tekrarlamaya takat yoktur.”
yavuz
08-09-2007, 08:25 AM
Üç: Tesettür (örtünme) kalkacaktır.
Gercekten kadirsinas bir milletiz... Ulu Onder Gazi Mustafa Kemal "ortunme kalkacak" diyor, millet "olmaz oyle sey tamamen acariz" diye karsilik veriyor... :rolleyes:
Alparslan
08-09-2007, 08:40 AM
Ayet gibi demistim ya
Simdi Ataturk'un benim katilmadigim bir icraatini kendisinin de INKILAP olarak gormedigini gorduk, buralara takilmadigini. 'Medeni insan' tanimini o zamanin FRENKLERI ile yaptigini...Ben ise medeni insan tanimini GERCEK MUSLUMAN ile yapiyorum.
Ataturk'un sozlerini yazarak kalkan mi cekilmis oldu bu zulme?
Modern kiyafet demis Rahmetli, kime neye gore modern? O frengin kiyafetidir, kendince sekillendirip BU OLACAK demistir. Biz de bu diktayi kabul edecegiz oyle mi? Moda...Cagdaslik...Medeniyet...Hani su tekdisi kalmis canavar...Beyler bayanlar, Antep nasil GAZI oldu? Sutcu IMAM neden sikti kursunu medeni gevura? Madem torunlari ile gevurlar bir olacaksa???
Evet bence koyunde basini saran adam avrupa baskanindan daha medenidir, bir dugmeye basan jiket kaydi tirasli, medeniyet semerli, kaslari alik erkek musveddeleri acimadan milyonlari katleder, ama o koydeki adam bir kusu bile gerekmedikce incitmez. Benim kiyafetime gulene sorarim? Acikta birsey mi var diye? Ataturk'un estetik anlayisina ters dusmesi benim istedigim gibi giyinemiyecegim anlamina mi geliyor? O zaman tarihlerimizi ileri alanlari da yargilayalim, kot giymek de yasak...E hani halk BIREY oldu idi? Kulluk son bulmadi mi padisaha? E benim kisiselime kim hangi curetle karisir? Mudahale yetkisini kendinde gorur? Herkes Ataturk gibi vatan mi kurtardi? Geciniz efendim. Ulu cinarin golgesinde biten mantar gibi gunumuzun SOZDE ATATURKCULERI. Hani o unlu BUHRAN ABI GIBI : PABUCUMUN MODERNLERI...
Büyük bir inkılap yapan Hazreti Muhammed (sav)'e karşı beslenilen sevgi, ancak onun ortaya koyduğu fikirleri, esasları korumakla tecelli edebilir.
ATATURK
Şemsettin Günaltay, Ülkü Dergisi, sayı 100, s. 4
BOZ-OK
08-09-2007, 09:44 AM
Gercekten kadirsinas bir milletiz... Ulu Onder Gazi Mustafa Kemal "ortunme kalkacak" diyor, millet "olmaz oyle sey tamamen acariz" diye karsilir veriyor... :rolleyes:
Yok caniim, ucundan azicik acsalar da olur... Bizim millet booledir iste, vur deyince oldurur... :mrgreen:
binbirincigece
08-11-2007, 02:12 PM
Aslinda bu kamusal alan hersey olabilir. Bir tuvalet, bir hipodrom, bir park...
Kamu'nun gezdigi, eglendigi hatta zictigi yerlerin hepsine birden kamusal alan diyebiliriz, Kamu'nun saldigi alanlara bile...
O halde umumi helalara girerken türban takmak yasaklansın :D
Alparslan
08-12-2007, 02:17 AM
O halde umumi helalara girerken türban takmak yasaklansın :D
Belki de yasak onun icin konmustur, lagim cukuruna cevrilmek istenen universitelerimize bu masum kizlari alip da yok etmeyelim diye...
Okudugum universitede, hadep genclik kollari eylem yapar, komunistler bayrak acar,Kemal Alemdarb.kunun rektor oldugu zaman Istanbulu da gorduk apo resimleri ile, Turk'um dersen suc, hocanin odasinda Ataturk resmi dilinde Ataturk ama icraati MAO, STALIN, LENIN...Itiraz edersen hooot gerici...Vursan adam vurdu derler : KATILLLL....Dayanamazsin basarsin kalayi: Istedigi o zaten IHRAC... Gencecik gelir Anadolu kizim, derdi yoktur onun bilmemkimin iktidar savasi ile... Alirlar ondan da bir metropol umursamazi, genis midelisini cikarir, anasina babasina yabanci geri yollarlar... Gul gibi gelir KAZIK gibi giderler, okullarimiza... Carka karsi cikan da ezilmelidir, yada ezilmeyecek kadar guclu-enseli-arkali ise gonlu hos tutulmalidir...Sonra OZGUR EGITIM der bazi dangalaklar... Ne ulen sen kimin memleketinde yasiyon? KARA TURK....
Karayılan
08-12-2007, 04:40 AM
Birinin giyimi kusami baskasini neden rahatsiz eder bunu hic anlamadim ve anlamayacagim...
doğan
08-12-2007, 06:02 AM
Giyim kuşam dedigimiz bir kulturdur. ve bunun neticesinde genel goruse aykiri olanlar(giyinenler) her zaman milleti rahatsiz etmisdir.
Ornegin bundan 10-15 sene oncesinde bir erkegin kupe takmasi, hatta sac uzatmasi bile, garip karşılanırken şimdi hiç onemsenmeye biliyor.
sokaklarda herzaman ciktigimizda gormedigimiz sekilde giyinenlerde hem dikkatimizi cekebilir hemde insanlari rahatsiz edebilir.
Bu duruma birde inanclarimiz karisinca, durum dahada ciddilesiyor.
kimimize gore dinimizin kuralidir turban,
kimimize gore turban sart degildir.
insanlarin inanclari kutsaldir ve inandik seyler icin herseyi goze alabilrler ve ayni seyleri farkli yorumlamak cok daha tehlikelidir.
sorunumuz da aslında budur, farkli yorumlamak aynı inanclarimizi farklilastirmistir.
binbirincigece
08-18-2007, 02:31 PM
Birinin giyimi kusami baskasini neden rahatsiz eder bunu hic anlamadim ve anlamayacagim...
Dai vallaha ben şu ABD'lilerin kıçına başına bayraktan iç çamaşırı geçirmelerine uyuz oluyorum mesela. Çok rahatsız oluyorum. Daha da kötüsü aynı bayrağı taşıyan kıyafetleri bizim gençlerimiz de kullanmıyor mu? Bunlar insanı nasıl rahatsız etmesin? Eleman "T-Shirt" giymiş; üzerinde "****" yazılı; bu da mı rahatsız etmez insanı? Bir tane kıyafetin üzerinde Türkçe yazı yok. Kamusal Alan denilen yere bu kıyafetlerin de girmemeleri gerek bence; özellikle de üniversitelere.
Kamusal alan, kamuya acik olan heryerdir... Boyle yerlerde insanlarin giyimine karisilabilir, kisitlama getirilebilir. Mesela ben olsam; mini etek giyenlere para cezasi uygulardim.
Türban takanın dışlanması bence daha ıyıdır. Bır ksısının namusu kafasındakı bezle olculmez Ayrıca turban takanıda soyle bır tarıhı arastırma yapması gerekıyor turban nerden gelmektedır takke nerden gelır kımler taka gıyer dınımızı putlastıranların dusuncelerı arastırdıkdan sonra merak edıyorum
raltay
08-19-2007, 06:15 AM
Kanunlarda yer almayan hich bir tarif anlamlı degildir.
Kamusal alan, shimdiki cumhurbashkanının ortaya attıgı lastik gibi nereye chekersen uraya uzayan bir terimdir. bazılarına gore kamuya hizmet verilen resmi yerler olabildigi gibi, bazılarına gore halka achık caddeler parklardan tutunuz her yerdir, bazılarına gore ise (komik ama)yatak odası harıch ozel evinizin diger kısımlarıda kamusal alana girmektedir.
Laikligi herkesin donem donem kafasına gore farklı yorumlaması gibi, 10. cumhurbashkanımız sayesinde gerektiginde yasaklamak istedigimiz her sheyi ichine sokabilecegimiz lastik gibi KAMUSAL ALAN diye bir terimimiz daha oldu.
hayırlı olsun :)
binbirincigece
08-19-2007, 11:58 AM
Kanunlarda yer almayan hich bir tarif anlamlı degildir.
Kamusal alan, shimdiki cumhurbashkanının ortaya attıgı lastik gibi nereye chekersen uraya uzayan bir terimdir. bazılarına gore kamuya hizmet verilen resmi yerler olabildigi gibi, bazılarına gore halka achık caddeler parklardan tutunuz her yerdir, bazılarına gore ise (komik ama)yatak odası harıch ozel evinizin diger kısımlarıda kamusal alana girmektedir.
Laikligi herkesin donem donem kafasına gore farklı yorumlaması gibi, 10. cumhurbashkanımız sayesinde gerektiginde yasaklamak istedigimiz her sheyi ichine sokabilecegimiz lastik gibi KAMUSAL ALAN diye bir terimimiz daha oldu.
hayırlı olsun :)
Ya senin tarifin?
raltay
08-19-2007, 01:05 PM
Ya senin tarifin?
Bende tarif etmeye kalkarsam lastigi bir tarafada ben uzatmısh, yani eleshtirdigim sheyi yapmısh olurum.
Senin benim tarifim degil, sevsekte sevmesekte toplumu etkiliyorsa kanunlar tarif etmelidir.
İshte ozaman bir anlam kazanır.
BOZ-OK
08-19-2007, 01:11 PM
Bende tarif etmeye kalkarsam lastigi bir tarafada ben uzatmısh, yani eleshtirdigim sheyi yapmısh olurum.
Senin benim tarifim degil, sevsekte sevmesekte toplumu etkiliyorsa kanunlar tarif etmelidir.
İshte ozaman bir anlam kazanır.
Yok kanun, yap kanun...:cool:
binbirincigece
08-19-2007, 01:14 PM
http://www.weblebi.com/vs8SnKhN6U9FzeQf2ceWCw.wth Bu konuya kafa yoran çok;işte birkaçı
binbirincigece
08-19-2007, 01:15 PM
http://www.siviltoplum.com.tr/imgport/makale/sivil%20_toplum_2.jpg
binbirincigece
08-19-2007, 01:16 PM
http://kapak2.netkitap.com/075bk/K/kamusal_alan_diyalojik_demokrasi_sivil_itiraz_9627 .jpg
binbirincigece
08-19-2007, 01:17 PM
http://www.siviltoplum.com.tr/imgport/makale/zB4Y1GkLZbMQ98OgDuakamusal%20alan.jpg
binbirincigece
http://www.hermeskitap.com/catalog/images/975763824-2cdevkg.jpg
BOZ-OK
Turk Dil Kurumu o derginin kapagini gormesin cok kizar... "&" karakteri Turkce yazim kurallarinda yoktur...:cool:
binbirincigece
08-19-2007, 01:19 PM
http://static.ideefixe.com/images/232/232985_1.jpg
raltay
08-19-2007, 01:28 PM
Bu konuya kafa yoran çok;işte birkaçı
Konushan chok ama hich birisinin onemi meclisin yazıp kabul edecegi iki satırlık bir kanun kadar etkili ve onemli degildir. O Kitapların hich birisi birbiri ile bu konuda birebir aynı dushunceye sahip degildir. Bu kitapların yazım ve yayım tarihlerine iyi bakınız genellikle 2003 ve sonrası olması muhtemeldir. chunku 10. cumhurbashkanının ortaya boyle bir kelime atması ile gundeme gelmish uygulamadır.
Bashtan beri Anlatmaya chalıshtıgım herkesin kendine gore kamusal alan bakıshı vardır ama bunlar toplumu baglamaz
O halde baglayıcı ozelligi olan bir tarıf ortaya konmalıdır.
Bu ise yasadır
Modern toplumların duzeni yasalarla saglanır.
yasa yoksa, iktidara gelenler kendi yasalarını uygulamaya kalkarlarki, bu toplumlara belki kabile, belkide krallık denebilir ama modern toplum denemez.
Turkiye Bunların hich birisi degil modern bir toplum ise her sheyi yasalarla belli olmalıdır.
Ozel Televizyonlar yasası olmadan yayına bashladıklarında her kanal kendi yasasını uygulamaya chalıshıyordu. en kotu yasa yasasızlıktan iyidir mantıgı ile acele olarak bir yasa chıkartılması kuralların konması achısından dogru bir hareketti. Daha sonra yapılan degishikliklerle bu gunku haline getirildi.
Kamusal alan tartıshmalarında yasasızlıgın sıkıntılarını yakında gorebiliriz.
10. cumhurbashkanı tarafından ortaya atılarak kamusal alana bashortulu girilemez dushuncesi koshkte 4 yıldır uygulanmaktadır. 11. cumhurbashkanı geldiginde onun takdirine uygun olarak uygulanmaya devam edebilecegi gibi, bu kanunsuz bir uygulamadır kaldırıyorum diyebilir.
O zaman hangi uygulama dogrudur diye sormak gerekir.
Kishisel tercih ve uygulamalarla hayat bulan degil yasalarla sınırları belli olan bir tarif olsaydı, konu tercihlerle degil, baglayıcı olarak algılanır ve her cumhurbashkanı aynı uygulamayı tartıshmasız yapmak zorunda kalırdı.
Bence oyle olmayacak, yasasızlıktan dolayı kishisel tercihler on plana chıkacaktır
binbirincigece
08-19-2007, 01:52 PM
Konushan chok ama hich birisinin onemi meclisin yazıp kabul edecegi iki satırlık bir kanun kadar etkili ve onemli degildir. O Kitapların hich birisi birbiri ile bu konuda birebir aynı dushunceye sahip degildir.
Yukarıdaki kitapların hepsini gerçekten okudun mu?
binbirincigece
08-19-2007, 01:55 PM
Yasaların oluşturulabilmesi için öncelikle o ülkede yasa yapılacak konuyla ilgili entelektüel bir birikimin oluşması gereklidir. Bu kitapları yazanlar da bunun için kafa yormuşlar. Peşin peşin yargıya varıp da adamların günahına girmemek lazım. Neticede, herkesin heybesindekiler ortaya dökülür ve bir uzlaşıya varılır ve bu da kanun olarak metne dökülür...
raltay
08-19-2007, 02:22 PM
Yasaların oluşturulabilmesi için öncelikle o ülkede yasa yapılacak konuyla ilgili entelektüel bir birikimin oluşması gereklidir. Bu kitapları yazanlar da bunun için kafa yormuşlar. Peşin peşin yargıya varıp da adamların günahına girmemek lazım. Neticede, herkesin heybesindekiler ortaya dökülür ve bir uzlaşıya varılır ve bu da kanun olarak metne dökülür...
Yukarıdaki kitapların hepsini gerçekten okudun mu?
Yazılarımı dikkatle okursanız o kitaplarda yazılanlarıda eleshtirmedim.
Soyledigim shey farklı fikirlerde insanların yazdıklarınında dogal olarak farklı olacagıdır. dushunce olarak anlam ifade etselerde shu anda uygulamada hich birisinin bir anlamı yoktur.
Sizinde bahsettiginiz gibi yazılarak konushularak ortak noktaya varılacaktır.
Bu noktanın adı yasadır ama ortada bulushulmush bir nokta olmadıgı halde ulkede bu konuda uygulamalar vardır. Eger yasa yoksa Herkes iktidarında kendine gore uygulama hakkını kendinde bulabiliyorsa ozamana uygulamalar keyfi demektir.
anlatmak istedigim budur
yavuz
08-20-2007, 04:34 AM
Kamusal alan "laf"tir sadece. Laftan fazlasiysa; seriat kurallarina gore kanunlastirilmalidir. :twisted:
setr-i avret gama :love:
binbirincigece
08-20-2007, 06:41 AM
Kamusal alan "laf"tir sadece. Laftan fazlasiyla; seriat kurallarina gore kanunlastirilmalidir. :twisted:
setr-i avret gama :love:
Ne menem bir lafmış böyle. Sadece diyerek küçümsediğin laf nelere kadir görüyorsun değil mi...
İstikbal-i kıble
Vakit
Niyet...
diye devam ediyor olması lazımdı :D
yavuz
08-20-2007, 08:58 AM
Ne menem bir lafmış böyle. Sadece diyerek küçümsediğin laf nelere kadir görüyorsun değil mi...
Laf iste...
İstikbal-i kıble
Vakit
Niyet...
diye devam ediyor olması lazımdı :D
Yuce Rabb'in huzurunda ve cemaat(topluluk) icerisinde avret yerlerinin ortulmesiyle ilgili olani "setr-i avret" sarti oldugu icin yazmistim...
Ortunme ile ilgili olan o iste ya... ;)
binbirincigece
08-20-2007, 10:07 AM
Laf iste...
Yuce Rabb'in huzurunda ve cemaat(topluluk) icerisinde avret yerlerinin ortulmesiyle ilgili olani "setr-i avret" sarti oldugu icin yazmistim...
Ortunme ile ilgili olan o iste ya... ;)
İyi ki söyledin; biz uzaydan geldik zaten :D
yavuz
08-20-2007, 02:26 PM
İyi ki söyledin; biz uzaydan geldik zaten :D
Estagfurullah Gom'tanim...
Sizin icinizde koca bir uzay bariniyo zati... :cool:
dervish
08-21-2007, 03:22 AM
Gercekten kadirsinas bir milletiz... Ulu Onder Gazi Mustafa Kemal "ortunme kalkacak" diyor, millet "olmaz oyle sey tamamen acariz" diye karsilik veriyor... :rolleyes:
O kadar da değil. Nitekim bunun böyle olduğunu görmek için şu çok populer olguya bakınız: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=gosterip+vermemek
dervish
08-21-2007, 03:26 AM
Kamusal alan sizce neresidir?
Publiçniy dom (rusça) = Kamu evi = Genelev
Public house (ingilizce) = Pub (ingilizce kısaltma) = Kamu evi = Bar, birahane
Bilemiyorum artık. Pek hayırlı bir yer değil sanırım burası.
Qarshi
08-21-2007, 03:55 AM
Publiçniy dom (rusça) = Kamu evi = Genelev
Public house (ingilizce) = Pub (ingilizce kısaltma) = Kamu evi = Bar, birahane
Bilemiyorum artık. Pek hayırlı bir yer değil sanırım burası.
Uzaklarda ne arıyorsunuz ???
kamu
isim
1 . Halk hizmeti gören devlet organlarının tümü.
Kamu bu ise kamusal'ıda çözmüşssünüzüdür artık :rolleyes:
dervish
08-21-2007, 05:19 AM
Uzaklarda ne arıyorsunuz ???
Şöyle ki Türkiye'deki "kamusal alan" kavramı, "milli olamamışlar" tarafından uzaklardan ithal edilmiştir.
Nitekim bu uzaklarda son zamanlarda kamusal alan ve çıplaklık tartışmaları gittikçe alevleniyor. Hemi de "milli olamamışları" pek memnun etmiyecek derecede.
binbirincigece
08-26-2007, 09:25 AM
Estagfurullah Gom'tanim...
Sizin icinizde koca bir uzay bariniyo zati... :cool:
Uzay dediğin yerde kimlerin ne yaptığı aşikardır. Bize uzaylı muamelesi yapanlar sorgulasın kendini;)
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.