PDA

View Full Version : "CEMAAT ve CEMAATÇİLİK" ANLAYIŞININ AMACI

genco
08-12-2007, 11:04 AM
Günümüz Türkiye'sinde hangi taşın altını kaldırsan ya bir cemaat ya da bir tarikat çıkıyor.
Özellikle son yıllarda, cemmaatlerin sayıları giderek artmaya başladı.
Peki ama, bu cemaatlerin niçin kurulmuşlar?
Kuruluş amaçlarına uygun çalışıyorlar mı?
Gerçek amaçları nedir, ne yapmak istiyorlar?
Neyin peşindeler?
Dış güçlerin ülkemizdeki uzantıları mıdırlar?
Ülkemiz açısından tehlikeli bir yapılanma içindeler mi?

Yoksa, Allah yolunda çalışan, parayla pulla ilişkisi olmayan, hatta dünyevi işlerden elini eteğini çekmiş bir avuç gönüllü Allah dostundan oluşan ruhani kuruluşlar mıdır?

Özellikle de son seçimlerde -her hangi bir siyasi parti lehine veya aleyhine- siyasi faktörleri olmuş mudur?
Görüşlerimizi kulaktan dolma karalama bilgiler yerine; konuya hakim, belgeye dayandıran fikirler şeklinde yazarsak eğer, eminim yazılarımız daha düzeyli olacaktır...
Belki de bu sayede bir çoğumuz bilgi sahibi olacaktır.

Demir Kağan
08-12-2007, 11:07 AM
Bu cemaatlerin tabanlarindaki insanlar samimi olanlar. Ama ustlere ciktikca.. Maalesef..

FREEMAN
08-12-2007, 03:24 PM
trde cemaat derken ilk akla gelen fethullah gulene yakın cemaat ve nakşiler.
siz cemaat derken aşağılayıcı konuşamazsınız. gulen cemaati dediğiniz insan topluluğu, trde sadece ideolojik laflar ve siyaset avaz avaz konuşulurken ve kimse bişey yapmıyorken, dunyaya açılıp tryi tanıtıyorlar ve tryi sevdiriyorlar. bunun yanında ada islam dinine hizmet ediyorlar. tabanı samimi dediniz. peki ustu neden samimi degil? boyle bisey olmaz. ki boyle insanları zatene Allah yonlendiriyor. Allah işlerini her zaman kolaylaştırır. cunki o insanlar her şeyi Allah için yapıyorlar. bir menfaatlari olsaydı Allahın adını kullandıkları için zaten çoktan Allah onlara ceza ve afetler verirdi. onları yerle bir ederdi. her turlu hatalarını butun insanlığa gosterirdi.
aynı şekilde nakşiler de. zaten turkiyede kimin ne oldugunu halk biliyor. bazı parti ve kurumlar adına çalışan ve hep birilerini kotuleyen insanların da aslında vicdanı biliyor. ama ekmek sevdası aç kalmayayım diye bazı şeyleri dogru bilerek bu benim işim diye para veya başka şeyler karşılığı yapıyorlar. zaten umraniye cetesi - atabeyler-vs ler ortada.

cemaat her demokratik toplumda olacaktır. isteyen cemaat kurar. onlar zaten develt tarafından kontrol ediliyor. sınırlArdan çıktımı devlet geregini yapıyor zaten. hatta ve hatta satanist cemaatlere bile yanlış işler yapmadıkça dokunamazsın. demokrasi bu.

hangi taşı kaldırırsan cemaat çıkmıyor. hangi komloyu kaldırırsan altyında çete çıkıyor. cemaatlere kafayı yormadan çetelerin gercekte ne oldugu aydınlatılmalı.

cemaatler nicin kurulur? bir kac insan bir araya gelir ve bir araya gelip bazı işler mesele ibadet gibi yapalım der. ki ibadette cogunluk olunca daha coşkulu ve heyecanlı olur. ve daha sevaplı olur. ve boylece cemaat oluşur.

gercek amaclari Allaha hizmet. tabii bazı cemaat gibi çeeteler kurulup ulkeyi duzensizliğe surukleyecek toplulukalr da yok değil. mesela haydar baş. araştırılması ve aydınlatılması gereken bir konu.

f.gulenin amerikan ajanı oldugunu soyleyenler bgn çete soruşturması geciiriyor. mitinglerde pkk sempatizanı turkuculerle işbirliği yapıyor. silahla oldurmeye yemin ediyor. inşallah hepsi aydınlanacak. inşallah. cok oyun oynanıyor guzel turkiyede.

secimlere gelince diniy cemaatler tabi ki akpye oy verir. ama cemaatte kimse buna oyver buna verme demez. cunki siyasetle pekilgili değiller. hristiyan cemaatler ermeni cemaatler akpye oy vermez mesela. musulmana muhafazakar cemaatler neden chpye veya fosu çıkmış DP yada anapa oy versin ki. mhp py verenler de çıkıyor. ama mhp galiba kendilerine oy verilmesini istemiyor ki cemaatlare bazen ağır laflar atıyor.

kurshad
08-12-2007, 03:51 PM
trde cemaat derken ilk akla gelen fethullah gulene yakın cemaat ve nakşiler.

Hemen bir hatirlatmada bulunalim ve cemaat ve tarikat nedir ogrenelim;

Tarikat , bir silsileyi takip eden seyhin onderliginde ve degismez ritiuellere sahip tasavvuf dusuncesi icinde yeralan bir sivil organizasyondur. Tarikatlarda amac Allah'a giden yolu bulmak,ilerlemek ve nihayet fenafillah dusuncesidir. Yani Yaradan'da eriyip gitmek. Bu sebepten dolayi her tarikatin birbirinden farkli ve yuzyillardan gelen belli dini rituelleri vardir. Ornegin naksibendilerde sessiz zikir yapilir , kadirilerde ise sesli olarak ve cezbe aninda vucuda sişler sokarak zikir yapilir, mevlevilerde ise enstrumantal muzik esliginde donerek zikir yapilir.
Genel olarak , ozellıkle naksilerde, tarikatlarda seyhle rabita kurmak vardir, seyhin goruntusu gozonune getirilerek zikir yapilir, rabita kurulur ve boylece Hak'ka ulasilacagi dusuncesi vardir. Gerek sunni kokenli gerekse Sii kokenli (Gulsenilik, Bayramilik, Bektasilik gibi) tarikatlarin hepsinde "vahdet-i vucud" ınanisi hakimdir. Bu inanis derece derece artarak kimi tarikatlarda panteist ozellikler dahi kazanabillir.

Cemaatler ise Cumhuriyetin kurulus yillarindan sonra ortaya cikmis genel olarak dini bir ekol halini almis sivil organizasyonlardir. Bu organizasyonlarda bir silsile gozetilmez, belli ritueller yoktur, vahdet-i vucud gibi tasavvufi dusuncelere pek sicak bakilmaz.
Genel olarak sunni yapilanmalardir, ozellikle tek parti doneminin baskici havasinda ilk defa yapilanmislardir. Siyaset icinde pek sik yeralir ve kendilerine rejim icinde bir yer bulmaya calisirlar. Kadrolasma amacli ogrenci burslari verme, yurt acma gibi faaliyetlerde bulunurlar. Sohbet toplantilari tertipleyerek dini yasamin nasil olmasi ve yasanmasi gerektigini ogutleyen okullardir. Suleymanci, Nurcu, Isikci gibi cemaatlerin hicbirinde tarikatlarda oldugu gibi tarihsel koklere ve bir silsileye rastlanilmaz. Sosyal ve siyasi hayatla pek icicedir, dunyadan el etek cekme, cile, zikir, rabita gibi tarikat terimlerine yabancidirlar.

Yani sonuc olarak ;
Arkadasimiz bir tarikat olan Naksibendiligi ve tarikatla ilgisi olmayan Fethullah Gulen cemaatini birbirine karistirmis ; ben de duzelteyim dedim ;)

FREEMAN
08-12-2007, 04:03 PM
ya kardseşim topici açan adam cemaat ve tarikat diye başlamış. ben niye karıştırim ki tarikat ve cemaati. ben cok ii bilirim.nakşibendilği ben tarikat oldugu icin hatta ii analiz edersen onlar da cemaat sayılır. tarikatçılığın yanında cemaati de sergiliyor. aslına bakarsan devir tarikat devri değildir. beziuzzamanın dediği gibi. buna atarikatçı olanlar kızacak ama. gercekten de oyledir.
duzeltme yapmaya grk yok. fethullahçı diye bir cemaat yoktur.onun tavsiye ve soylediklerine uyup bir araya gelen insanalr vardır. o yuzden f.gulene yakın cemaat diye yazdım.

neyse bu forumda turkistan forumu diye bir forum oluşmasına karşıydım hep.gerci ben kimim de benim fikrim onemli olsun o ayrı konu.
ama bakıyorum burda yazan turkiye kokenli olanlar hep koyu mhpci.yani demek istedigim bu forum mhp vey abenzer partiye hizmet etmek amacıyla kurulmadı. her neyse siyaset işte.temiz bişey değil. burda daha çok şayet turkiy halklar isek gelelim zenginliklerimizden (diniy-kulturel-edebiy) konuşalım. projeler uzerine konuşalım. faydalaı şeyler uzerine yani. bakıyom da hep yok biriz turkuz soyarız gavuru keseriz dunyaya hakim oluruz denen laflar ediliyor . yani tepeden inme laflar yerine somut şeyler yapmak lzm. veya en azından yorum yapmak lzm.
gelin mesela ahıska turkleri ile ozbekler arasındaki problemler uzerine ciddi ciddi meselenin enine boyuna tartışalım. bunun gibi problemler cok. mesela neden orta asya insanı turk denilmektene rahatsız olur. ve turkiyiz der. ve neden bazıları turkleri sevmez ve cok uckagitci olarak bilirler. ve bunu nasıl duzeltebiliriz. gibi şeeyler.

burda ahkam kesmmek kimsenin faydasına değildir. bilmem ama ben bu turancılık fikrine hep boyle onyargılıyımdır. samimi olmak lzm.

kurshad
08-12-2007, 04:11 PM
aslına bakarsan devir tarikat devri değildir. beziuzzamanın dediği gibi. buna atarikatçı olanlar kızacak ama. gercekten de oyledir.
.

Said-i Nursi oyle demis..

Ben de tam tersini diyorum; devir Yaradan'a giden yollari bulma devridir, Vahdet'i anlama devridir.
Yaradan'i ve Din'ini siyaset icinde degil, insanin kendi icinde bulma devridir..

duzeltme yapmaya grk yok. fethullahçı diye bir cemaat yoktur.onun tavsiye ve soylediklerine uyup bir araya gelen insanalr vardır.

Iste o insanlara Fethullah Gulen cemaati denir. Bizzat onlar da kendilerine oyle derler ,cemaat olmanin idrakini tasir ve geregini yaparlar..

kurshad
08-12-2007, 04:36 PM
aynı telden caliyoryuz aslında. ama kimse ben fethullahçıyım demez. şeyhçilik yok.hizmet denir . f gulen cemaati diye medya diyor. hizmet denilir kendi içinde.

Aziz kardesim, ben de biliyorum "hizmet" dendigini. Bunun yaninda "Cemaat" de denir, bunda yanlis birsey de yoktur. Zira bu organizasyonun adi cemaat olmaktir. Onderi Fethullah Gulen'dir, Said Nursi'nin dediklerini yorumlayan ve anlatan kisi odur.Onun vaazlari ve soyledikleri gerek ses kasetleri yolu gerekse makaleleri araciligiyla takip edilir.
Cemaat yazili ve gorsel medyaya sahiptir, esnafi orgutleyen haftalik mutad toplantilar yapan bolge imamlari ve esnaf abileri olur, ogrenciler icin ise yine haftalik toplantilar duzenleyen baska bolge imamlari vardir.
"Himmet" adi altinda esnaftan toplanan bagislarla bu imamlarin maaslari , ogrenci evlerinin kiralari ve burslari odenir.
Cemaat ayrica finansal kurum, sigorta sirketi hatta hastane gibi ticari kurumlara da sahiptir vsvsvvsvsv.....

Yukarida gordugun gibi cok siki dokunmus bir organizasyon vardir ve bu organizasyon icin "dini cemaat" tabiri kullanilir.

Biz hizmet de desek bu yapilanmanin adi ;bir cemaat olmaktir.
Aynen Suleyman hoca cemaati gibi..

uki
08-12-2007, 06:19 PM
Cemaat yazili ve gorsel medyaya sahiptir, esnafi orgutleyen haftalik mutad toplantilar yapan bolge imamlari ve esnaf abileri olur, ogrenciler icin ise yine haftalik toplantilar duzenleyen baska bolge imamlari vardir.
"Himmet" adi altinda esnaftan toplanan bagislarla bu imamlarin maaslari , ogrenci evlerinin kiralari ve burslari odenir.
Cemaat ayrica finansal kurum, sigorta sirketi hatta hastane gibi ticari kurumlara da sahiptir vsvsvvsvsv.....

Yukarida gordugun gibi cok siki dokunmus bir organizasyon vardir ve bu organizasyon icin "dini cemaat" tabiri kullanilir.

Biz hizmet de desek bu yapilanmanin adi ;bir cemaat olmaktir.
Aynen Suleyman hoca cemaati gibi..

S.A. Kursad

peki bu finansal yapilanma insanlari urkutuyor da, Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) ahir zamanda mulk tamamen ummetimin eline gecek mujdesini nasil anlamali veya bu nasil gerceklesecek sence...

Dunyanin siyaseti ve ekonomisi o ahir zaman ummetinin kontrolunde olacagini haber vermis, mulk o kadar artacak ki, dunya uzerinde zekat verecek adam bulamiyacaksiniz diyor...

dunya gidisatina bakarsan cok zaman kalmamis, hatta 20 seneyi gecmez gibime geliyor...amin

kurshad
08-13-2007, 12:37 AM
S.A. Kursad

dunya gidisatina bakarsan cok zaman kalmamis, hatta 20 seneyi gecmez gibime geliyor...amin

A.S. Uki

Dunyanin gidisatina baktigimda ayni seyleri gormuyoruz demek ki.. Ben Irak'ta katledilen bir milyon kisiyi, zulmu goruyorum; Cecenistan'da unutulan bir halki goruyorum; Afganistan'da, Filistin'de, Sudan'da ic savaslar icinde yitip gitmis gariban musluman halklari goruyorum. Hulasa dunyanin herbiryerinde aclik, sefalet ve fakirlik icinde yasayan muslumanlari goruyorum.

Mulk zalimin elinde, sefalet ise mazlum muslumanlarin..

Hal boyleyken, uc bes tane kici kirik esnafin hali vakti iyi diye "mulk Islam ummetinin elindedir" kanaatine varmak yanlis olur kanimca.
Ne dersin?

yavuz
08-13-2007, 01:20 AM
gercek amaclari Allaha hizmet. tabii bazı cemaat gibi çeeteler kurulup ulkeyi duzensizliğe surukleyecek toplulukalr da yok değil. mesela haydar baş. araştırılması ve aydınlatılması gereken bir konu.

Fethullah Gulen'e laf edilmesini istemiyorsak; Haydar Bas'a da dil uzatmayalim...

(Savundugumdan degil.)

Karayılan
08-13-2007, 01:22 AM
boyle insanları zatene Allah yonlendiriyor.
Nasil bu kadar ileri gidebiliyorsunuz? Allah'tan korkunuzda mi kalmadi yoksa? kurd saide o kitabi Allah yazdirmismis, FG'yi Allah yonlendiriyormusmus... Son peygamber Hz Muhammed Mustafa (s.a.v) degil miydi, yoksa biz yanlis mi hatirliyoruz? :evil:

yavuz
08-13-2007, 01:25 AM
Nasil bu kadar ileri gidebiliyorsunuz? Allah'tan korkunuzda mi kalmadi yoksa? kurd saide o kitabi Allah yazdirmismis, FG'yi Allah yonlendiriyormusmus... Son peygamber Hz Muhammed Mustafa (s.a.v) degil miydi, yoksa biz yanlis mi hatirliyoruz? :evil:

Bu konu seni, beni asar... Ehline muracaat etmek lazim...

Istihareye yat bu gece. Olmazsa yarinki gece bir daha, olana dek. ;)

Google'da ara, istihare'nin ne oldugunu bilmiyorsan. ;)

Karayılan
08-13-2007, 01:34 AM
Ne ehli be? Allah Peygamber Efendimiz'den sonra baska bir kisiogluna kitap indirdi mi? Allah nasil birine kitap yazdirir? Bunu soylemek apacik sirktir. Bu beyinsizler de bilerek ya da bilmeyerek sirke ortak oluyorlar.

yavuz
08-13-2007, 01:38 AM
Ne ehli be? Allah Peygamber Efendimiz'den sonra baska bir kisiogluna kitap indirdi mi? Allah nasil birine kitap yazdirir? Bunu soylemek apacik sirktir. Bu beyinsizler de bilerek ya da bilmeyerek sirke ortak oluyorlar.

"Istihare"yi begenmediysen, Turkce birsey bulalim ona yat sen Turasoyu? Yatak mesela? :lool:

Neyse saka bir yana; ilham, feyz, nur gibi seyler vardir ya... Nurcu arkadaslarimiz tam kavrayamamis olabilirler ama dedikleri dogrudur. Alime ilmini, saire siirini (vs. vs.) Allah yazdirir. Bana bu iki satiri yazdirdigi gibi. ;)

Not: "Ehil" derken istihareye yatinca ruyanda gorecegin ak sakalli dededen bahsetmistim. Artik sansina kim cikarsa... Istihare fikrini bir daha dusun; Mevlana'yi, Imam-i Rabbani'yi gorursun belki. ;)

Dua et de Said Nursi cikmasin. :lool:

Karayılan
08-13-2007, 02:08 AM
Istihare diye bir seye inanmam yavuz. Hadi inandim da yattim diyelim. Ruyamda gordugumun seytan olmayacagina kim garanti verebilir? Her ak sakalli dedeyi bagrina basmaya alismis oldugundan boyle bir olasiligi aklina getiremiyorsun.

Bak beni de sacma sapan seyler hakkinda yorum yapmaya zorladin :D

Birine Ilham gelmesi, boylece bir siir ya da kitap yazmasi hakkinda konusmuyoruz. Nur kulliyatini okursan anlarsin ki din gibi derin konular uzerine yapilan sayfalarca yorumun ve aciklamanin bir bilgi, birikim gerektirmesi sarttir. Bilgisiz bir kisi oyle bir kitabi ancak Allah'tan vahiy alarak yazar. Bu nedenle ki bu bediuzzaman dediginiz sahis eger peygamber degilse, bu kitap baska biri tarafindan kendisine yazdirilmistir.

Karayılan
08-13-2007, 02:12 AM
Hadi onu gectim bu adamlar bir KULUN insan ustu yetenekleri olabilecegine inanacak kadar ahmaklar. Saidi Kurdi dediginiz adam Allah'in bir kuludur en nihayetinde. Nasil bir kul bir anda iki yerde birden olur? Ben mucizelerin yanliz paygamberlere ozgu olduguna inanirdim Yok eger bu adam peygamber idiyse soyleyin de ben de iman edeyim...

yavuz
08-13-2007, 02:13 AM
Birine Ilham gelmesi, boylece bir siir ya da kitap yazmasi hakkinda konusmuyoruz. Nur kulliyatini okursan anlarsin ki din gibi derin konular uzerine yapilan sayfalarca yorumun ve aciklamanin bir bilgi, birikim gerektirmesi sarttir. Bilgisiz bir kisi oyle bir kitabi ancak Allah'tan vahiy alarak yazar. Bu nedenle ki bu bediuzzaman dediginiz sahis eger peygamber degilse, bu kitap baska biri tarafindan kendisine yazdirilmistir.

Bediuzzaman cahil mi?

yavuz
08-13-2007, 02:15 AM
Hadi onu gectim bu adamlar bir KULUN insan ustu yetenekleri olabilecegine inanacak kadar ahmaklar. Saidi Kurdi dediginiz adam Allah'in bir kuludur en nihayetinde. Nasil bir kul bir anda iki yerde birden olur? Ben mucizelerin yanliz paygamberlere ozgu olduguna inanirdim Yok eger bu adam peygamber idiyse soyleyin de ben de iman edeyim...

Kerametler vardir bir de... :cool:

Neyse Turansoyu, tamamen bilgisiz, sohbete katilmamis, okumamis, okudugunu yorumlamamis gordum seni bu konularda. Neden tartismaya katiliyorsunki?

(Ayrica, "Siyaset" bolumunde bu konulari tartismaktan rahatsizim...)

Karayılan
08-13-2007, 02:17 AM
Bediuzzaman cahil mi?Okul okumus mu? Hangi medresede hocadir kendisi? Bu bilgiyi nereden almistir?

Nurcularin soylediklerini soyluyorum " Bediuzzaman hazretleri bilgisini Allah'tan almistir " Buna mi inanacagim simdi?

Karayılan
08-13-2007, 02:27 AM
Kerametler vardir bir de... :cool:

Neyse Turansoyu, tamamen bilgisiz, sohbete katilmamis, okumamis, okudugunu yorumlamamis gordum seni bu konularda. Neden tartismaya katiliyorsunki?

(Ayrica, "Siyaset" bolumunde bu konulari tartismaktan rahatsizim...)Asil bilgisiz olan ben miyim yoksa baskalari mi hala anlamis degilim. Bir kulu bu kadar yuceltmek, peygamberlere has vasiflar yuklemek, insanustu varliklarmis gibi haklarinda konusmak bilgisizlik degil, bu davranislari elestirmek bilgisizlik... Tamam ben bilgisizim kabul ediyorum :cool:

yavuz
08-13-2007, 02:47 AM
Okul okumus mu? Hangi medresede hocadir kendisi? Bu bilgiyi nereden almistir?

Nurcularin soylediklerini soyluyorum " Bediuzzaman hazretleri bilgisini Allah'tan almistir " Buna mi inanacagim simdi?

Turansoyu, bilgisizligini kabul etmis olman guzel. ;)

Mgas
08-13-2007, 03:06 AM
Özellikle son yıllarda, cemmaatlerin sayıları giderek artmaya başladı.
Peki ama, bu cemaatlerin niçin kurulmuşlar?
Kuruluş amaçlarına uygun çalışıyorlar mı?
Gerçek amaçları nedir, ne yapmak istiyorlar?
Neyin peşindeler?
Dış güçlerin ülkemizdeki uzantıları mıdırlar?
Ülkemiz açısından tehlikeli bir yapılanma içindeler mi?

Bu tip olusumların tamamına karsıyız.

"Adamına calıs" metodu ile uyelerini buyuyorlar. Sırf is yapsın dukkanı diye nurculara katılanlar var. Buyuk yardımlar alıyorlar. Buranın mezunları(!) is bulma konusunda digerlerinde gore torpilli....

Bu nurcuların gunde 1 saat Kur'an okuttukları yok ama Said Nursi kitaplarını okutuyorlar. (Hakikatlar yerine beyin yıkamamı diyoruz buna ? )

Sadece toplanıp dini sohbetler yapan cemaatleri gectikleri yıllar oldu. Neredeyse her yerde evleri ve is yerleri var. Evlerinde genellikle universiteli gencleri agırlıyorlar ve burada egitim veriyorlar hemde genclerde kira alıyorlar. Tabii evde ortlama 7-8 kisi kaldıgından kira biraz dusuk oluyor ve haliyle genclerimiz icin cazip....

Yanısıra "hayır" adı altında buyuk paralar topluyorlar. Peki bu paralar nereye gidiyor? (Camii,okul,saglık ocagı.....yaptırıyorlardır kesin :) )

Said Nursi konusuna gelirsek

Said Nursiyi yanlıs tanımayın.

Said Nursî bir eserinde kendi hayat tarzını şöyle özetlemiştir: "Kur'ân-ı Hakîm mürşidimizdir, üstadımızdır, imamımızdır, her bir âdabda rehberimizdir."

Ama bugun Nur Cemaatlerinde 1 saat Kur'an okutmuyorlar.

Said Nursi'nin "kotu" diyebilecegimiz yanı laik rejime karsı olan tutumu

1935 – “Gizli cemiyet kurmak, rejimin temel düzenini yıkmak” iddiasıyla Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesinde aleyhinde dâvâ açıldı ve mahkeme neticesinde Tesettür Risalesi’nden dolayı 11 ay hapse mahkûm edildi. 120 öğrencisiyle birlikte Eskişehir Hapishanesinde tutuklu kaldı ve orada tecrid altında tutuldu.

Daha oncesinde de bazı surgunlere gonderildi.

Yani boyle :)

FREEMAN
08-13-2007, 03:09 AM
haydar başla ilgili...
haydar başa laf atmak dogru değil ama kendisi her kese laf atıp duruyordu. mesela f.gulen ve cemaatini karalama kampanyası başlatmıştı. ama sonunda kendisinin yasadışı çok evliliği ve cocukları gibi bişeeyler ortaya çıktı. yani dogru veya yanlış onemli değil ama Allah bence islam alimlerine laf atanları milletin önünde ağzını kapatıyor. inandırıcılığını kayb ettiriyor. o yuzden o misali vermiştim. dah abaşka problemleri de ortaya çıkmıştı haydar başın. o yuzden onu misal vermiştim. inşallah kendisi iyi birisidir. ve töbe etmiştir. cemaatleri lütfen karalamayalım. ben bir arkadaşı görmüştüm. bediuzzamana durmadan ana avrat kufur ediyordu. ben onun yanında bulanmaktan bile korkuyordum. her an başın ataş bile düşebilir. inanın islam alimleri hakkında ileri geri konuşmamak lzm. çok fena olur sonucu. Allah sevdiği kullarına laf soylettirmez. bediuzzaman sonuçta bu asrın imam raabbanisi, bezuiuzzamanı neden sevmiyorsunuz onu da anlamadım. ben burc fm de tiyatro dizii serisinde onun genclik yılları hakkında dinliyorum. inanılmaz zeka sahibi. hayretlere düştüm. isterseniz siz de dinleyin.

mgas: toplanan paralar nereye gidiyor biliyormusun..
orta asyada turk kolejleri avr eger haberin varsa. ve orda okumak bedava veya cok ducuk ucret. ( 50-100 usd senelik) .bedava olan yerlerde o kadar ogrencinin yemek kitap kırtasya masrafları var. kitaplar orijinal kitaplar. her biri 20-30 usd. ogretmenlere az da olsa maaş veriliyor. bir okulda 20-30 ogretmen çalışır. birde ogrencilere giysi de verilecek. sadece ora asya değil coğu devletlerde durum aynıdır. endonezya depreminden çıkan halktan sen para alamazsın. bedava okutacan. peki paralar nerden gelir??
senin dedigin dukkanı cok satması için cemaate katılan insandan zekat ve burs alınarak. (dukkan cok satat veya satmaz - ama Allah diyorki benim için 1 versen sana 10 veririm diyor- obur tarafı bize karanlık- ne zaman verir nasıl verir)

nurcular kuran okumaz diyen adam dinle: 1 saat risale okumak mecburi demen cok sacma. guluyorum. keske mecbur olsa da okusak istifade etsek. kimse kimseyi mecburlamıyor. kuranı sen gunde 1 saat okuyormusun? hepimiz insanız genelde ayda yılda bir kere okuruz. işlemirizin cok oldugunu bahane ederek. nurcular insan değilmidir. onlar da aynı. keşke mecburi okutsalar :D sevap alırlardı.

cami saglık ocagı demişsin. bilmez misin cami yaptırmak diyanetin gorevi yada başka cemaatlaeirn gorevi. bence yeterince cami var trde. artık universite ve okul yaptırmak insan yetiştirmek lzm. oteki işleri devlet yapıyor zaten. yada başka hayırseverler.

Anlamıyorum ya...
matematik zayıf galiba. mantık işte...

ha birde bediuzaman surgune gonderilmiş demişsin. Allah aşkına kendi başbakanını asanlardan sen adalet mi bekliyorsun???????????????

kimleri hapislere atmadılar kimleri 312 den yargılamadılar. kimleri vatan haini ilan etmediler ki...

Mgas
08-13-2007, 03:19 AM
Allah sevdiği kullarına laf soylettirmez.

Allah'ın sevgisi ile kulun sevgisi bir midir? Git bakalım o arkadasının kafasına ates dusmus mu? Dusmemiss bize supheye duselim mi(!)

Boyle"kafasına ates dusebilir,bilmem ne olur...." gerek yok bu tip seylere. Asıl bunlar karalama gibi geliyor. Adam vardır calmıstır,cırpmıstır....ama basına hibcir sey gelmemistir. O obur tarafta gorur.

Baskası da vardır dinin de imanın da....basına kotu bir sey gelir o da obur tarafta gorur.

Yani...

doğan
08-13-2007, 06:37 AM
oncelikle soyleyim yazilanlarin hepsini okudum.
(bazen arkadasalr once yazılanı oku die cikisiyolar :D:D)
ben kimseyi elestirmiyorum burda cunku bu konular cok ince, nazik konular ve inanclarin icine girdigi konular. ve sonucta suan cemaatlerin icinde olanda olmayanda girmis cikmis olanda, cok fazla bilgisinin olugu kanısında degilim,
Degilim cunku cogu zaman bize anlatilanlarla yetiniyoruz.
Yani sahit oldugumuz olay gayet az.
bundan dolayi, bu konularin tartisilmasindan yana degilim.

Bırakalimda bazi seyleri bu ulkenin polisi, miti , askeri dusunsun.
biz onumuzde yapabileceklerimize bakalim.
olayin icine inanclar karistimi, karsi gorustekini anlmak bile mumkun degildir,
bu konudada konuya inanclar karismaktadir.
Bence bu gibi konulari tartismak kimseye fayda saglamaz,
Hatta birbirimiz hakkında yanlıs yargilara varabilmemizi saglar ve birlikte yapabilcegimiz guzel isleri engeller,

Saygilar...

yavuz
08-13-2007, 06:55 AM
Nihal Atsiz iyidir de "Atsizci"lar da is yok... :cool:

sozun ozu gama :love:

Ahde Vefa
08-13-2007, 07:14 AM
Naksibendicilerde uyudum, yemeklerini yedim, sularini ictim.
Ben hepinizden Ataturkcuyum diyen naksibendicilerde kalmis bir insanim, bunlara nasil karsi cikabilirim ki bu saatten sonra?

NOT:Naksibendiligi ve cemaatleri karistirmayin.

Alparslan
08-13-2007, 07:46 AM
Birincisi Freeman kardesim, F.Gulen cemaati diyerek kisaltmak gerekiyor yani kisaca Fettullahci...Ornegin Ozbek Turkcesine Ozbekce denmesi gibi...
Said Nurs-i bu zamanin Imam Rabbanisidir lafin tamamen sana ait bir fikirdir. Bence kendisi ne muceddid ne de Muctehiddir. Ictihadi yoktur muctehid olsun, Muceddidlik kavrami ise basli basina teferruat, bence oyle degil sence oyle... Keyfe keder yani... Kendisine Evliya derseniz evet keramet gostermesi mumkundur. Ancak yine bizzat kendisi keramet devir tarikat devri degil aciklamasini yaparken bu tip kerametlerin gunumuzde yasanamayacagini ima etmemis mi? Ben HIZMET olayina bir cok acidan muhalifim, cunku:
1-Allah'a hizmet ise, gizli yapilmaz, Teblig'in gizliligi ancak kefere icinde olur, Turkiye Musluman bir toplumdur, cok sukur.
2-Ozellikle 'Muslumanlarin Temsilcisi' olarak Vatikan'a F.Gulen'in yollanmasi beni rahatsiz etmistir.Cunku onun gorusu benim ki ile uyusmamaktadir ve kendisi Emir-ul Mu'minin de degildir.
3-Son zamanlarda yurtdisinda egitilen Turk kokenli genclere sanki ozellikle 'Turkiye Nefreti' asilanmakta. Ayri bir toplum muamelesi yapilarak yabancilasma koruklenmekte. Kardeslerim, Turkistan ulkesinin evlatlariyiz, ne farkimiz var, 3-5 soyleyis farkinin da ustesinden gelirsek ayniyiz farkli degil denmesi gerekirken, sanki biz farkli bir kulturun urunuymusuz gibi gosteriliyor.
4-Fettullah Hoca cemaati ne yazik ki is baglama noktasi olmus durumda, yani Fettullah Hoca'nin sakirtleri birilerinin is takipciligini de yapiyor.
Bunlarin haricinde Okuyucu-Yazici-Mesveretci-Yeni Asyaci ve Kirkinci Hocaci olmak uzere degisik Nurcu olusumlarda mevcut. Bunlarinda ayri evleri ve okullari var ve yurtdisina aciliyorlar.

Bunlarin haricinde Suleyman Hilmi Tunahan Efendi'ye intisab etmis bir kesimde bulunuyor. Bunlara halk arasinda Suleymanci deniyor. Bu kesim ise Kur'an Kursu acip medrese egitimi vermeyi amacliyor. Idsariya daha kapalilar ve kati bir hiyerarsi hakim. Turkiye'yi Dar-ul Harb olarak gordukleri biliniyor. Ancak iclerinde bulunan insanlarin cogu bu fikirleri es gecerek daha cok Kur'an egitimine yogunlasiyor ve belli bir zaman sonunda yurtlardan cikip, sempatizan olmakla yetiniyor. Bu yonuyle Suleymancilar insanlari cok da tahakkum altinda tutmuyor. Ozellikle muhafazakar kesimde bu yurtlar cocuklarinin cagin pisliklerine kapilmasindan korkan ebebeynler icin bir gizli bahce gorevi goruyor. Kendileri de cok iyi bilmedikleri icin cocuklarinin Kur'an egitimi almasi, ciddi bir disiplin gormeleri, sigara bile icmemeleri onlari gorevini yapmis hissettiriyor ve yurda maddi destekler bu sekilde geliyor. Fakat su an cemaat kayniyor, DP destegi ile buyuk bir hezimet yasayan Cemaatin abisi Denizolgun, artik kazan kaldiran yenilikcilerle ciddi olarak yuzlesecek gibi gorunuyor. Belki de kendi oz abisi AKP milletvekili Denizolgun ile. Her ne kadar SEYHI olan bir tarikat gibi yasasada Suleymancilar, olene intisab edilemeyecegi icin cemaat sekline zorunlu olarak olur veriyorlar.

Haydar Bas cemaati ise daha cok tek lider ile belli bir kitleyi hedefleyen modern tarikat gorunumlu cemaatlere en guzel ornek. Eger biraz daha buyurlerse sonraki 20 yillarini takip etmek icin IHLAS HOLDING ve Enver 'ABI' nin son 20 yilina bakin derim. Isikcilar da denilen Enver Oren grubu da kendi kokenini Arvasi'ye dayandiriyor. Uyeleri kesinlikle Mazbut bir yasam surme ve Enver Abi'yi savunmak zorunda. Malatya'da 3 misyonerin oldurulmesi olayindaki genclerin onlarin yurdundan cikmasi beni gercekten cok sasirtti.
Ismail Aga cemaati, cemaatler icinde belki de en kati sekli kosullara sahip olani. Cok kapalilar ve iclerinde cok az bulundugum icin bir yorum getirmem yanlis olur, sadece su kadar soyliyebilirim Fatih-Carsamba kesinlikle ayri bir Turkiye.
Arada Efendi Babacilar, Adnan Hocacilar ve benzerinin oldugu YEREL ve nispeten KUCUK cemaatler ise su asamada digerlerini destekleme ve palazlanma asamasindalar. Siyasete ve ulkenin gidisatina etkileri devaminda...

yavuz
08-13-2007, 07:54 AM
Haydar Bas'inki cemaat mi? Ben kendilerini Kadiri diye biliyordum... :rolleyes:

Ayni sekilde Ismail Aga da, Naksibendi degil mi?

Mgas
08-13-2007, 08:02 AM
nurcular kuran okumaz diyen adam dinle: 1 saat risale okumak mecburi demen cok sacma. guluyorum. keske mecbur olsa da okusak istifade etsek. kimse kimseyi mecburlamıyor. kuranı sen gunde 1 saat okuyormusun? hepimiz insanız genelde ayda yılda bir kere okuruz. işlemirizin cok oldugunu bahane ederek. nurcular insan değilmidir. onlar da aynı. keşke mecburi okutsalar sevap alırlardı.

Eger bir sey aklıma takılırsa o bogeyi acıp "yeniden" okuyorum. TURKCE olarak.

Ve orada Sait Nursinin kitaplarını okumak "zorunlu". Hatta kampa alıyorlar. (Sacmalıyorsun deme ben bunların ondan bundan duymadım haber kaynaklarım son derece saglamdır)

senin dedigin dukkanı cok satması için cemaate katılan insandan zekat ve burs alınarak. (dukkan cok satat veya satmaz - ama Allah diyorki benim için 1 versen sana 10 veririm diyor- obur tarafı bize karanlık- ne zaman verir nasıl verir)

Adam malını cemaat adamından alıyor. Kendi iclerinde calısıyorlar. Kendi iclerinde evleniyorlar....

ha birde bediuzaman surgune gonderilmiş demişsin. Allah aşkına kendi başbakanını asanlardan sen adalet mi bekliyorsun???????????????

1925 – Şeyh Said İsyanı'ndan sonra Burdur’a sürüldü ve Burada Nur’un İlk Kapısı isimli eserini yazdı.

Yıll 1925. Dediklerine dikkat et.

kimleri hapislere atmadılar kimleri 312 den yargılamadılar. kimleri vatan haini ilan etmediler ki...

Beni etmediler.

Paraların nereye gittigi, orayan giden paraların nereye gittigi ve o paralarla neler alındıgı... .... .. --.. -... ..- .-.. .-.. .- ....

....

deyu deyu giider.

Demir Kağan
08-13-2007, 08:30 AM
Iclerinden biri olarak; neyin ne oldugunu bilen biri olarak, FREEMAN ne diyorsa tersi dogru diyorum, haberiniz olsun. :)

yavuz
08-13-2007, 08:46 AM
Yıll 1925. Dediklerine dikkat et.

Ben de ayni yildan baslarim elestirmeye...

FREEMAN
08-13-2007, 09:22 AM
freemanin kim oldugunu bilmiyorsun da o yuzden oyle diyorsun. baslatmayin simdi .

koyu mhpli tabii her zaman eleştirir cemaatleri.
birde benim dedigimiz tersi dogruymuş.
neyse ...
hasbinallahu vaneaamal vekil..

aslında bişey sorcam. mhplileri kim moderator yaptı buraya merak ederim. ozbek adminlardan bazıları da koyu mhplimi acaba? :)

bbp olsa ii bari. :)

yaaawww bırakınn yaaawww :)

yavuz
08-13-2007, 09:37 AM
bbp olsa ii bari. :)

yaaawww bırakınn yaaawww :)

Agzindan bal damliyo, konus! Kim tutar seni bea... :twisted:

Arkandayim... :cool:

FREEMAN
08-13-2007, 09:38 AM
arkadaaş birde mhpliler bir tavsiye. gerci ihtyacim yok diyebilriler ama. eger yakınlaşmak istiyorsanaız trdeki orta asyaalı ogrencilerle cemaatleri kotulemeyin kesinlikle. cunku onların cogu kolejlerden geliyor. hemen ters tepki alırsınız.
burda da oyle yapın.kotuleyip durmayın. antipati kazanırsınız.
ben eskiden mhpye normal bakardım. ama hep cemaatleri kotuleye kotuleye ben de artık mhplileri pek sevmemeye baaşladım.

oyle yapmayın. ben turkiyedeki her şeyi sevmek istiyorum. ayrım yaapmak istemiyorum

Alparslan
08-13-2007, 09:57 AM
Haydar Bas'inki cemaat mi? Ben kendilerini Kadiri diye biliyordum... :rolleyes:

Ayni sekilde Ismail Aga da, Naksibendi degil mi?

Iyi yakalamissin, Ismail Agacilari cok bilmiyorum demistim. Ama H.Bas cemaati icin tarikatten cok CEMAAT uygun dusuyor. Bas Hoca'ya Seyh dediklerini duymustum ama cok fazla iclerinde bulunamadim, dayanamadim da denilebilir :D
Sakin yanlis anlasilmasin hic bir cemaat yada hareket yada millet tumden kotu degildir icinde iyisi ve kotusu elbette vardir ve olacaktir.

Nedense her CEMAAT-TARIKAT lafi gectiginde tartismanin merkezine oturtulmak istenen Fettullah Hoca sakirtleri, genelde siyasete en uzak ve de en yakin cemaatlerden biridir. Tabana bir sekilde baski olmadigi dogrudur ama yonlendirildigi de kacinilmaz bir gercektir. Ornegin bugunlerdeki ortamin olmadigi 60-70 yillari arasi cemaat Said Nursinin olumu dolayisiyla ilk bolunmesini yasamistir. Bu bolunme de ilginc olani Milli Gorus-Adalet Partisi-MHP arasinda gidip gelen cemaatin kurucusu olan kisinin siyasetten uzak durun demesidir.(Ki kendisi de D.P ye oy attigini soylemistir ehven-i ser diyerek). Bolunme safhasinda Izmir'de olan Fettullah Hoca once Kirkinci Hoca ile beraber hareket etmis ve Bekir Berk'in MHP aleyhine brosur bastirmasina karsi durmustur. Bir kisimda Milli Gorusu destekleyince cemaat akillara durgunluk verecek bir sekilde SIYASETEN BOLUNME yoluna gitmistir. Tabi ki bu is itibar zedelenmesini had safhaya cikarmistir. Siyasette ne kadar dostunuz varsa geri kalanlarda dusmaninizdir. Bu bolunme esnasinda direkt talebeler birkac kez Izmirde 'Sohbet ile irsad' yapan prototip ISIK EVLERINE gelmis ve onlara Risale egitimi yapmalari icin uyarida bulunmuslar fakat bu pek de kaale alinmamis ve isin ucunda ayrilik gerceklesmistir. Bugunku duruslari ile gelenekci Y.Asya grubu aciktan D.P. destekcisi tavrini surdurmekte. Kirkinci Hoca grubundan siyasi bir soylem isitmedim, keza yazicilardan da,okuyucular AKP ye sicak gorunurken, Gulen Cemaati DEMOKRASI! icinde AKP ci. Kimse aciktan aciga kimseye bu partiye oy at demez iken ABILERIN gosterdikleri tavirlar genelde disaridan bakanlara AKP ile ortaginiz cok dedirttirecek cinsten. Ayrica grubun yayin organlari da AKP karsitligini adeta cemaat karsitligi olarak lanse edip(mitingler ornegin) cemaat uyelerinin partiyi sahiplenmesini saglamakta. Tabi ki bunda uzun suredir devam eden devlet-cemaat iliskisinin saglam kalmasi fikri buyuk bir faktor. Bundan oncede ANAP ve DSP yi oldugu gibi AKP yi de ortulu bir bicimde sahipleniyor cemaat. MHP ye cok sicak bakilmadigi da bir gercek. Asil bomba ise cemaatin partiler ustu yapilanma istegi, iste sikinti buradaki dusunce yapisindan dogmakta...Sol veya sag her partinin icinde en ust kademelerde mesela MKYK larda birkac SAKIRT bulunursa hangi parti iktidara gelirse gelsin cemaat acisindan sikinti olmayacaktir. WIN-WIN taktigi... Dolayisiyla bu is bir kere gerceklestimi artik cemaatin siyasetle ugrasma ihtiyaci da kalmayacaktir, cunku her gelen onun icin digerinden farksizdir. Yani isimleri farkli ama cemaat acisindan icraatleri ayni insanlar...
Suleymancilarinda DP ye oy vemeziseniz ictiginiz corbadaki hakkimiz helal degildir mesajlari cemaati bolme asamasina getirmistir. Keza 2 basli bir yapiya burunen cemaat, son gunlerde AKP li milletvekili Denizolgun ve DP de husran yasayan kardes Denizolgun arasinda catirdamaya baslamistir.
Medyanin cesitli kereler yaptigi bilincli hata! tekrarlari ile AKP MUSLUMAN PARTISI ve MAZLUM gomlegine burundurulerek halkin teveccuhu saglanmistir. Iste asil itiraz kaynagi buradadir...Dini siyasete alet etmek budur. Siyasette kazanmak icin her yol mubahtir ama nedense bu halkimiza genelde hep yanlis aksettirilmistir.
Tarikatlara gelince, icinde bulunup da yapilari bana ters gelmesine ragmen, her turlu DOBRA oluslari takdire sayandir. Sahsen Naksilik geleneginden gelen bir ailenin uyesi olarak ne onlara ne de diger HAK tarikatlere dil uzatma hakkini kendimde goremiyorum. Devlette bircok kademede gorev alan ehl-i tarikat vardir fakat benim bildigim bircok Tarikat mensubu bunlara fazlaca ehemmiyet vermemektedir. Ayrica bu tarikatlarda uye sayisi ve secim halen devam ettigi icin yoldan geceni iceri alma ve Beyin yikama! soz konusu degildir. Tarikat mensuplari tamamen kendi irade ve istekleri hatta zorlamalari ile tarikate girebilirler. Bir hos nokta da bu tarikatlerin benim gordugum dallarinda Turk ve Turkce kavramlarin ehemmiyetle el ustunde tutulmasidir. Mesela Hoca Ahmed Yesevi Hazretleri halen onemli bir karakterdir Naksilik icin, keza Pir sayilan Bahaettin Naksibend Hazretleri de Turktur. Buhara'nin ve Istanbul'un ozel bir yeri vardir. Keza Mevlevilik de Turkce'nin gelisimi icersinde muhim bir yere sahiptir, Yunus Emre gibi dervisler, Seyh Edebaliler gibi bircoklari bize bugun bile feyz veren TURKCE eserler birakmislardir.
Son soz olarak: Sadece Allah Rizasi icin calisan, baska bir dunyevi cikar gozetmeden tum insanligi kurtarma gayreti icindeki kardeslerimin ALNINDAN OPERIM. Sahte, sarlatan, dunyalik amac guden, kisisel guc delilerini de Allah'a havale ederim.

Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol
Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol
Mahşer günü dergahına yakın ol
Ben-benlik güden kişilerden kaçtım ben işte.
Garip, fakir, yetimleri Rasul sordu
O gece Mirac'a çıkıp Hakk cemalini gördü
Geri gelip indiğinde fakirlerin halini sordu
Gariplerin izini arayıp indim ben işte.
Ümmet olsan, gariplere uyar ol
Ayet ve hadisi her kim dese, duyar ol
Rızk, nasip her ne verse, tok gözlü ol
Tok gözlü olup şevk şarabını içtim ben işte.
Medine’ye Rasul varıp oldu garip
Gariplikte sıkıntı çekip oldu sevgili
Cefa çekip Yaradan'a oldu yakın
Garip olup menzillerden geçtim ben işte.
Akıllı isen, gariplerin gönlünü avla
Mustafa gibi ili gezip yetim ara
Dünyaya tapan soysuzlardan yüzünü çevir
Yüz çevirerek derya olup taştım ben işte.

HIKMETLERDEN...
http://www.sufism.20m.com/yesevi.htm

teginalp
08-13-2007, 10:36 AM
Son soz olarak: Sadece Allah Rizasi icin calisan, baska bir dunyevi cikar gozetmeden tum insanligi kurtarma gayreti icindeki kardeslerimin ALNINDAN OPERIM. Sahte, sarlatan, dunyalik amac guden, kisisel guc delilerini de Allah'a havale ederim.

Ben de Ellerinden öperim.

Alparslan
08-13-2007, 11:03 AM
arkadaaş birde mhpliler bir tavsiye. gerci ihtyacim yok diyebilriler ama. eger yakınlaşmak istiyorsanaız trdeki orta asyaalı ogrencilerle cemaatleri kotulemeyin kesinlikle. cunku onların cogu kolejlerden geliyor. hemen ters tepki alırsınız.
ben eskiden mhpye normal bakardım. ama hep cemaatleri kotuleye kotuleye ben de artık mhplileri pek sevmemeye baaşladım.

oyle yapmayın. ben turkiyedeki her şeyi sevmek istiyorum. ayrım yaapmak istemiyorum

Kardesim,

Benim cevremdeki Ozbek ve diger arkadaslarda o kolejlerden mezun ama ben hickimseye 80 yil pesinde ozlem ve cile kostugum akrabalarimi yedirtmem...Ben de Turkistanli'yim, Turkiyede ki Turklerin tamami gibi, benim ailem yakin zamanda gelisli, digerleri onceden gelisli. O yuzden BIZ ve SIZ ayrimi yapmak sacma. He ortada gorunen farklarimiz var, bunlar asilabilirligi kolay isler degil. Bir Kazak dostumun dedigi gibi, Ruscayi bize 70 yilda ogrettiler ama kendi dilimize geri donmemiz 350 sene alir. Simdi geri donupte Ruslari suclamak da gereksiz, olan olmus artik Ozguruz.Ama bir nifak birakildigi ortada, Turkistanlilari Kazak,Kirgiz,Ozbek,Turkmen diye bolup lehcelerini karistirmaya calisilmis ve basarili olunmus. Ortaasyadaki kardeslerimiz maalesef birbirlerine de yabanci gozlerle bakiyorlar Turkiyeli Turklere de ters bakmalari normal, bunun yurtlarla cemaatlerle alakalandirilmasi sacma.

Misalen Irak Turkleri'nin bir kismi kokenlerini Buhara'dan alir. Su an ki durumlari da malumdur, cok degerli cemaat buyuklerimiz ise Turkleri es gecer gider kurd isgali altindaki Turk kenti Erbil'de okullar acar...Oradaki katil pesmergelerin cocuklarina egitim verir ve nedense onlar da habire Turkiye'nin degerlerine sover. Simdi Islami bir cemaat olacaksin, o kadar acik olacak ki gonlun, hristiyana yahudiye dinsize bile KARDESIM diyeceksin...Ama is Turkiye Musluman-Turklerine gelince...Sov baba sov, saldir baba saldir...Hemde maddi olarak buradan beslenirken...O yuzden adama yavas derler. Bu cemaatler icin siz dallarindasiniz kardeslerim, biz kokunden goruyoruz. Bir hikaye vardir, ucak issiz bir ada da duser, 2 adam 1 kadin kurtulur. Adamlardan biri kadina goz koyar ama oburu de kadini korumaya namusuna halel getirmemeye kararlidir. Uyanik olani bir agaca cikar ve bagira cigira asagi iner hemen, iyi yurekli adama saldirir: BIRAK ULAN KADINCAGIZI, SAPIK HERIF!!! Neye ugradigini sasirir adam, ne oluyor der. Uyanik adam sasirmis gibi yapip, ya bu nasil istir bu agacin ustunden gordum sen kadina saldirmistin...Inanmaz tabi iyi yurekli olan, oburu israr eder...Inanmazsan cik birde sen bak,sihirli bu agac galiba der. Adam soylene soylene cikar agacin tepesine, bakar hakikaten kadina saldirmis gozukuyor obur adam...Yahu der bu adam hakliymis buraya cikinca oyle gozukuyor. Iste sizi o agacin tepesine cikarmak amaclari, ki sizde onlarin dediklerine inanasiniz. Onlarda bu arada guzelim Turkistan'in irzina tasallut olsun onu Turkten arindirilmis ruhsuz bir hale soksun. Bunu yapan bir cemaatdir yada sudur budur demiyorum ama bu oyun oynaniyor dikkat edelim bolunup yabancilasmak yerine bir olalim oyunu bozalim diyorum.

Alparslan
08-13-2007, 11:54 AM

Kopkoyununda koyusu bir MHPli olarak bence sen biraz daha yasa Turkiye de...Giderken memleketine en cok ulkuculeri seveceksin...Hatta Tashkent Ulku Ocagina kurucu baskan bile olabilirsin :D

Birde Demiri Ulkucu sanman beni gayet guldurdu, kim bilir belki birgun o da tovbekar olur... :D Kapimiz aciktir hani...;) Bak... bak Demir sana ulkucu diye iltifat ediyorlar, kiymetini bil...

Demir Kağan
08-13-2007, 12:09 PM

Yasin olmus 75, senin elini opcekler amca. :lol:

@Alparslan, ne demek ulkucu sanmis beni? Bu bana yapilacak en buyuk hakaretlerden birisidir?!

aslında bişey sorcam. mhplileri kim moderator yaptı buraya merak ederim. ozbek adminlardan bazıları da koyu mhplimi acaba?
MHP? :lol:

Ahde Vefa
08-13-2007, 12:28 PM
Allah Allah be Demir Kagancigim! senin ulkulerin yok mu? :D

Demir Kağan
08-13-2007, 12:29 PM
Benim mefkurem var. :cool: (Siyir pacayi ulkuculerden)

Ahde Vefa
08-13-2007, 12:34 PM
Ayni hesap.

genco
08-13-2007, 01:32 PM
[quote=FREEMAN;791043]mgas: toplanan paralar nereye gidiyor biliyormusun..
orta asyada turk kolejleri avr eger haberin varsa. ve orda okumak bedava veya cok ducuk ucret. ( 50-100 usd senelik) .bedava olan yerlerde o kadar ogrencinin yemek kitap kırtasya masrafları var. kitaplar orijinal kitaplar. her biri 20-30 usd. ogretmenlere az da olsa maaş veriliyor. bir okulda 20-30 ogretmen çalışır. birde ogrencilere giysi de verilecek.

Konuyu neden FG cemaati eksenine oturttunuz; hiç adı dahi geçmediği halde anlayamadım gitti!
Ben, cemaatlerin veya tarikatların amaçlarının ne olduğunu ve ülke yararına olup olmadığının irdelenmesini arzu etmiştim.
Böylece cemaatleri de tanımış oluruz diye düşünmüştüm...
Neyse...
Madem FG cemaatinden bahsediyoruz, ben de şunu merak ettim:
Yukarıda bahsettiğiniz giderlerin belli bir bütçesi(Belirlenmiş kesin bilanço)var mıdır?
Açıkçası;
Yıllık ne kadar paraya ihtiyaç duyuluyor ve ne kadarı toplanabiliniyor?
Toplanan paralar yetiyor mu, artıyor mu?
Şimdiye kadar toplanan bu paraların hesaplandığı şeffaf bir finans hesabı var mı?
Banka kayıtları filan gibi..
Resmi olarak yani...

Cevaplarsanız sevinirim...

adembeg
08-13-2007, 01:38 PM
cemaat=aşiret. kişilerin özgür iradeleri olmayan, aga&şeyh ne derse onun olduğu, iş tabelasına dönüşmüş yerlerdir. Doğuda aşiret cemaat karışık, batıda ise aşiretleştirmenin başka yolları oldular. Kalkmış memlekette demokrasicilik oynuyoruz şeyh&aga ne derse o. Oy pusulalarında kağıtlarla yerini bulan, oy için şeyhlerini arayıp hangisine atacağız diye soran kişiler oluşturulmuyormu sizce? Cemaat ve cemaatçilik anlayışının amacı belli değilmi? Kaldı ki dinle uğraşmaları dostlar işde görsün, yoksa ilgilendikleri konuların bambaşka meseleler olduğu gün gibi ortada. Aralarındaki iyilerle beraber alayını sallayın.:twisted:

uki
08-13-2007, 08:48 PM
[quote]

Konuyu neden FG cemaati eksenine oturttunuz; hiç adı dahi geçmediği halde anlayamadım gitti!
Ben, cemaatlerin veya tarikatların amaçlarının ne olduğunu ve ülke yararına olup olmadığının irdelenmesini arzu etmiştim.
Neyse...
Yukarıda bahsettiğiniz giderlerin belli bir bütçesi(Belirlenmiş kesin bilanço)var mıdır?
Açıkçası;
Şimdiye kadar toplanan bu paraların hesaplandığı şeffaf bir finans hesabı var mı?
Resmi olarak yani...

bu cemaat her seyi tikir tikirina ve resmi yaptigi icin su ana kadar kuyusunu kazmak isteyen kurumlar sahislar , bu cemaat hakkinda bir sey bulamiyorlar, kotuleyen varsa hep resmi olmayan internet sitelerindedir!!!

bagislar, giderler hepsi professinal sekildedir, hatta tr. de bir ara o bagislardan devlete vergi odemeleri lazim diyenler de cikmisti, ama resmi makamlardan kimseden muhasebe kayitlariyla alakali itiraz gelmedi...

bu cemaat tr. de degil dunya seviyesinde calisiyor, ve hic bir ulkede muhasebe problemi yoktur

yok ama istatistik istiyorsan onu devletin istatistik makamlarina muracaat etmelisin, forum onun icin yanlistir...

uki
08-13-2007, 09:04 PM
A.S. Uki

Dunyanin gidisatina baktigimda ayni seyleri gormuyoruz demek ki.. Ben Irak'ta katledilen bir milyon kisiyi, zulmu goruyorum; Cecenistan'da unutulan bir halki goruyorum; Afganistan'da, Filistin'de, Sudan'da ic savaslar icinde yitip gitmis gariban musluman halklari goruyorum. Hulasa dunyanin herbiryerinde aclik, sefalet ve fakirlik icinde yasayan muslumanlari goruyorum.

tarihe bakarsan, islamin bir belde de yukselisinden once orda muslumanlara kan kusturulmus, bu butun dinler icin gecerlidir ve bu hadise ayetle ve hadisle sabittir...

en cok kan kusanlar, gelecekte islamin gulu haline gelecek beldelerdir insaallah

allahu alem

Mulk zalimin elinde, sefalet ise mazlum muslumanlarin..

Hal boyleyken, uc bes tane kici kirik esnafin hali vakti iyi diye "mulk Islam ummetinin elindedir" kanaatine varmak yanlis olur kanimca.
Ne dersin?

sene miladi 0- 5 ler Hz. Omer ve Hz. Ebu Bekirin(radiyallohu anhum ecmain), belki Kainet yuzu suyu hurmetine yaradilan Kainatin Efendisi (sallallahu aleyhi vesellem) nin evinde bir seyler buluruzda midemisin agrisini biraz da olsa dindiririz diye gelip te bir sey bulamiyorlar...

sene miladi 10-15. Hz Abdurahman bin Avf (radiyallohu anha) mal varligimi ve tarlalarimin hesabini yapamiyorum diyor, devletin dahi etiopyadan ta sama kadarki bolgede zekat verecek adam bulamiyorlar!!!

kisseden hisse su ki, onu Allah(celle celaluhu) yapar, sadece kulun niyeti onemli...

yavuz
08-14-2007, 01:39 AM

Hocam siz durun, Alparslan'in elini ben operim...

Sonra sizin elinizi de operim... ;)

Alparslan
08-14-2007, 06:48 AM
Hocam siz durun, Alparslan'in elini ben operim...

Sonra sizin elinizi de operim... ;)

Yok Yavuzum yanlis anlama var...Hocam beni kasdetmemistir, o dedigimiz herseyiyle sadece Allah Rizasi icin insanligin iyiligine calisan arkadaslari kasdetmistir...Ki oyle insanlari bulunca ellerini hakkaten operim, her turlu de destek olurum. Adam benim ve neslimin iyiligi icin kendini feda ediyorsa ve bunu Allah Rizasi icin yapiyorsa sayginin kralini gostermek gerek tabiki de.

genco
08-14-2007, 06:51 AM
[quote=791440]

bu cemaat her seyi tikir tikirina ve resmi yaptigi icin su ana kadar kuyusunu kazmak isteyen kurumlar sahislar , bu cemaat hakkinda bir sey bulamiyorlar, kotuleyen varsa hep resmi olmayan internet sitelerindedir!!!

bagislar, giderler hepsi professinal sekildedir, hatta tr. de bir ara o bagislardan devlete vergi odemeleri lazim diyenler de cikmisti, ama resmi makamlardan kimseden muhasebe kayitlariyla alakali itiraz gelmedi...

bu cemaat tr. de degil dunya seviyesinde calisiyor, ve hic bir ulkede muhasebe problemi yoktur

yok ama istatistik istiyorsan onu devletin istatistik makamlarina muracaat etmelisin, forum onun icin yanlistir...

Uki
Aslında o yazıyı yazan arkadaştan cevap bekliyordum; ama sen, alınganlık manasına gelen, dayanaktan yoksun tamamen yoruma dayalı açıklamalar yapmışsın.
Üzgünüm ama, benim açımdan tatmin edici olmaktan çok uzak açıklamalar.
Şayet, bahsettiğin cemaatin yönetim kadrosundan biriysen, ona bir şey diyemem...O zaman da talebe okutma amaçlı toplanan paraların resmi kaydının olup olmadığını iyi bilmen gerekir ...Böyle bir kayıt varsa açıklarsan aydınlatmış olursun...
Aksi halde, verdiğin bilgilerin doğruluk derecesi tartışmaya açık olur...En azından, somut bilgiler olmaktan uzak olur...

teginalp
08-14-2007, 09:44 AM
Yasin olmus 75, senin elini opcekler amca. :lol:

@Alparslan, ne demek ulkucu sanmis beni? Bu bana yapilacak en buyuk hakaretlerden birisidir?!

MHP? :lol:

Ne 75 i leyn. Daha olsa olsa 30 bilemedin 35 (Geceleri saymazsak)
Utanmasan DEDE diyeceksin.

Sen boş ver onu bunu da hangi ocağa üyesin onu söyle. Bigün çayını içmeye gelirim belki.:lol:

genco
08-14-2007, 01:40 PM
Haber Emin Çölaşan'ın bugünkü köşe yazısından... İstanbul'da haftalık yayınlanan sözüm ona islamcı bir cemaat dergisi... Ama dinle ilgisi olmadığı, ortaya koyduğu çizgiden belli...Kelimeler lağım kokuyor...
Buyrun okuyun...Kararı siz verin.
(yazıdaki küfürler hoş değil ama koskoca Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı)

ELİMDE İstanbul'da haftalık yayınlanan bir İslamcı dergi var. Seçim sonrasındaki iki ayrı kapağını burada görüyorsunuz. İlkinde Anıtkabir'e kilit vurulmuş ve altı ok, Atatürk'ün mezarından ceset halinde çıkarılıyor.

Bir sonraki kapakta ise altı ok şöyle tanımlanıyor: (Aslında Cumhuriyet rejimine küfrediliyor!)

"Dinsizlik, Halk Düşmanlığı, Fahişelik-İbnelik, Ayyaşlık-Hırsızlık, Batıcılık-Hayvanlık, Vatan Hainliği."

* * *
http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3889869.jpg
Derginin Anıtkabir kapaklı sayısında, 19. sayfada bir haber.Bunları sizlerden özür dileyerek aynen veriyorum ki, herkes pisliğin boyutunu görsün. Haberin başlığı: "Dayılanan pezevenge kurşun yağdı."

"Kayseri'de seks dükkanı açarak Müslüman halkımıza meydan okuyan pezevengin kerhanesi kurşunlandı. Kayserili Müslümanlar bu orospu çocuğunun açtığı seks dükkanına giderek 'Ananın porno filmi var mı, eğer gelirse biz satın alacağız. Ananın donunu da dükkanın girişine as' dediler.

Şimdi biz laiklerden öğrendiğimiz yöntemlerle para kazamayı öğrenen bu orospu çocuğunun anasının filminin vizyona giriş haberini bekliyoruz.

Müslüman Kayseri halkı bizi yanıltmadı ve pezevengin işyeri kurşunlandı. Onları tebrik ediyoruz.

Gün geçmiyor ki Laik Cumhuriyet'in Allahsız http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3889870.jpgve ahlaksız rejiminin pislikleri görülmesin. Cumhuriyet kazanımları!

'İlke ve inkılapların' oluşturduğu bu manzara karşısında biz intikam yemini ettik.

Tek tek ve topyekun, hesabını bu dünyada görmek üzere Allah'tan memuriyet diliyoruz."

Bu yayınlar (hem de "Müslümanlık" adına) İstanbul'da Valiliğin, Savcılığın, Emniyet ve öteki ilgili makamların gözleri önünde yapılıyor.

Devlet var mı? Var, var!

Hürriyet

FREEMAN
08-14-2007, 02:51 PM
muhasebe obur tarafta :D
[quote]

Neyse...
Açıkçası;
Resmi olarak yani...

colaşanı bu yazısından dolayı mı attılar?
dergi de amma provakasyon kokuyor. her kiminse bu dergi acilen tutuklanmıp mahkemeye çıkarılmalı. ardından buyuk oyunlar çıakcak kesin...

Demir Kağan
08-14-2007, 02:52 PM
Oha!

Bu ne lan boyle?!

Karayılan
08-14-2007, 02:58 PM
AKP zaferi ile bazi kesimler ayaklanmaya basladilar. Ancak halk AKP rejim karsiti oldugu icin oy vermedi, AKP de bunun farkinda. Bu yuzden "Halk Laikligi sandiga gomdu" "Milletin muhturasi Ataturkculugu bilmem ne yapti" tarzinda soylemlerin ne AKP ne diger siyasi gruplar icin hic bir anlami yoktur.

FREEMAN
08-14-2007, 03:16 PM
Açık provokasyon

Bugün Hürriyet Gazetesi'nde yer alan bir köşe yazısında, İslami kesime ait olduğu iddia edilen bir dergiden alıntılara yer verildi.

Alıntıda dindar ve ahlaklı insanların okurken dahi yüzlerinin kızarmasına sebep olacak türden çirkin ifadeler bulunuyordu. Köşe yazarının yasadışı örgüt yanlısı bir dergiyi Türkiye'de yaşayan inançlı insanların görüşlerini temsil ediyormuş gibi göstermeye çalışması ise aynı türden bir provokasyon olarak değerlendirildi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan, bugün köşesinde dinine bağlı Anadolu insanını rencide eden bir yazı kaleme aldı.

Sözde İslami kesime ait olduğunu iddia ettiği bir dergide yer alan ve galiz küfürlerle dolu bir yazıyı alıntılayan Çölaşan, bu çirkinliğin Müslümanlık adına yapıldığını öne sürüyordu.

OLAYIN PERDE ARKASI

Samanyolu Haber, Çölaşan'ın ismini vermediği ancak içeriğini en ahlaksız ifadelerine kadar detaylı bir biçimde teşhir etmekte bir sakınca görmediği dergi hakkında önemli bilgilere ulaştı.

Çölaşan'ın "İslamcı" olarak nitelediği dergi yasadışı İBDA - C adlı örgütün yayın organı olarak 31 haftadır yayına devam ediyor. İBDA - C adlı örgüt ise Türkiye'de dindar kimliğiyle bilinen insanlara yönelik tehditleri ve açık provokasyonlarıyla biliniyor.

Baran adlı derginin genel yayın yönetmeni Bünyamin Eser, 1 Ağustos 2007 tarihinden itibaren tutuklu durumda. Ancak derginin yayın süreciyle ilgili ilginç bir bilgi daha var.

NEDEN TOPLATILMIYOR?

Dergi bu provokatif dolu tavrını tam 31 haftadır devam ettiriyor. Bu tür yayınları yakından takip eden Güvenlik Şube birimleri söz konusu dergiyle ilgili her sayıda savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Ne var ki bağımsız yargı, yasadışı örgütün küfür ve hakaret dolu yayını hakkında bir türlü toplatma kararı vermiyor.

Ve neden sonra dergi inanan insanları kötü, ahlaksız ve saldırgan kimseler şeklinde gösterme malzemesi olarak Çölaşan'ın yazısına konu oluyor.

Dergi hakkında bundan sonra mahkemenin nasıl bir tavır alacağı bilinmez. Bilinen gerçek o ki; Türkiye'deki hiçbir samimi Müslüman derginin ne üslubuna da savunduğu görüşlere de destek vermiyor. Dolayısıyla bu son provokasyon hamlesi de böylece sonuçsuz kalmış oluyor.

SAMANYOLUHABER
14.Ağustos.2007 19:07:19

http://www.samanyoluhaber.com/index.php?khide=1&ghide=1&sec=10&hid=65018

Demir Kağan
08-15-2007, 05:09 AM
Ne 75 i leyn. Daha olsa olsa 30 bilemedin 35 (Geceleri saymazsak)
Utanmasan DEDE diyeceksin.

Sen boş ver onu bunu da hangi ocağa üyesin onu söyle. Bigün çayını içmeye gelirim belki.:lol:

Dede? Hmm.. Bana uyar. :lol:

Valla benim ocagim evde, cayimi kahvemi falan hep evimde yapiyorum. :cool:

teginalp
08-16-2007, 04:29 AM
Dede? Hmm.. Bana uyar. :lol:

Valla benim ocagim evde, cayimi kahvemi falan hep evimde yapiyorum. :cool:

Eee?
Bu şimdi ne demek yani?:)
a. Ne zaman isterseniz buyurun beklerim?
b. Hadi ulan dede yürü anca gidersin?
c. Bağlı olduğum Ocağımı kimseye ifşaa etmem.
d. Hiç biri.
e. Hepsi
f. Dede bu yaşta çay sana dokunmuyo mu?
......liste uzar gider.;)

Demir Kağan
08-16-2007, 05:21 AM
Bu demek ki, 26 agustosta Corlulu Ali Pasa Ocagi'nda sizi nargile keyfine bekliyorum dedecigim. :lool:

BOZ-OK
08-16-2007, 05:44 AM
AKP zaferi ile bazi kesimler ayaklanmaya basladilar. Ancak halk AKP rejim karsiti oldugu icin oy vermedi, AKP de bunun farkinda. Bu yuzden "Halk Laikligi sandiga gomdu" "Milletin muhturasi Ataturkculugu bilmem ne yapti" tarzinda soylemlerin ne AKP ne diger siyasi gruplar icin hic bir anlami yoktur.

Bu bana nedense Ertugrul zirhlisinin toplarini hatirlatti.... Atma Ertugrul atma, vergi de vereceguk, bugday da yiyeceguk, sapka da giyeceguk... :lol:

genco
08-17-2007, 06:25 AM
[quote=FREEMAN;792169]muhasebe obur tarafta :D

Çok yeterli bir açıklama olmuş...
Çok da uygun düşmüş..
Teşekkürler...

uki
08-18-2007, 11:11 PM
Uki
Aslında o yazıyı yazan arkadaştan cevap bekliyordum; ama sen, alınganlık manasına gelen, dayanaktan yoksun tamamen yoruma dayalı açıklamalar yapmışsın.
Üzgünüm ama, benim açımdan tatmin edici olmaktan çok uzak açıklamalar.
Şayet, bahsettiğin cemaatin yönetim kadrosundan biriysen, ona bir şey diyemem...O zaman da talebe okutma amaçlı toplanan paraların resmi kaydının olup olmadığını iyi bilmen gerekir ...Böyle bir kayıt varsa açıklarsan aydınlatmış olursun...
Aksi halde, verdiğin bilgilerin doğruluk derecesi tartışmaya açık olur...En azından, somut bilgiler olmaktan uzak olur...

yo ben bu yaziyi alinganliktan yazmadim, sadece fikrimi soyledim, ve kimseyi ikna etmek gibi bir derdim de yok.

resmi raporlari resmi makamlardan isteyecen, burasi forum :)

weci
08-19-2007, 04:39 AM
Bıldıgım cok cemaat yok. Bır kac tanesı de cok populer. Cemaatcılık nedır cozemedım ama Tasavvuf la yaşayan ınsan-ı kamıllerı cok severım Hıc rastlamak mumkun olmadı. Kıtaplarda ıse okudum kadarla o felsefe ıcınde olmaya karar vermek cok zor bana göre

genco
08-21-2007, 04:07 PM
yo
resmi raporlari resmi makamlardan isteyecen, burasi forum :)

Yani forumlarda ağzı olan konuşur mu diyorsun...:lol:

Malesef cemaatlerin mali durumunu gösteren bir belge resmi makamların elinde bugüne kadar hiç olmadı...
Oysa bugün her hangi bir "cami yardımlaşma derneği"nin bile resmi makbuzu vardır ve makbuz karşılığı yardım toplanır.
Ama cemaatlerde böyle bir belge bulmak zordur ama oluk oluk paralar toplanır.
Yani gayr-i resmi bir mali yapılanma sözkonusu..
Zaten sıkıntı da buradan kaynaklanıyor...
Devletin kontrölünde olsalar, kimsenin itirazı olmaz...
Çünkü gelir-gider bellidir...

kitayoza
08-21-2007, 04:13 PM
Haqiqatdan Turkiyada jamoatlar hamda hizmatlar ko'pdir. Allah rozi bo'lsin. Havasim keladi turkiyaga. Ammo siyosat borasida umuman teskari tushunchalar.
Alhamdulillah biz ham asli Turkiyali MNC na bagliyiz. va bundan bahtiyormiz...:D

genco
08-27-2007, 04:14 PM
Haqiqatdan Turkiyada jamoatlar hamda hizmatlar ko'pdir. Allah rozi bo'lsin. Havasim keladi turkiyaga. Ammo siyosat borasida umuman teskari tushunchalar.
Alhamdulillah biz ham asli Turkiyali MNC na bagliyiz. va bundan bahtiyormiz...:D

Cemaat okullarında okuyan arkadaşlar,

Türkiye siyasetinden fazlaca anladığınız söylenemez...O yüzden, sizin yapacağınız en güzel iş, Türk siyasetine fazla kafa yormamanızdır. Zaten bu konularda fikirler yürütmeniz, hiç de hoş olmuyor...
Bazı arkadaşlar da kendilerini Özbekistanlı gibi gösteriyorlar.Buna gerek yok; Cemaat okullarındaki öğretmenlerden oldukları o kadar belli ki...
Neyse...Benden söylemesi...

Evet.. Cemaatler talebe okutuyorlar. Bu amaçla da yardımlar topluyorlar.Hem de hatırı sayılır meblağlar...
Bu paraların tamamının telebelere harcandığını bugüne kadar ortaya koyamadılar...
Zaten bu paralar gerçekten amacına uygun harcanmış olsa; tartışmalar da biterdi..
Bugün bazı cemaatelerin elindeki yayın kuruluşlarının finans kaynağı belli olmadığı için tartışmalar sürüyor.
Böylesine büyük yatırımlar, 10-15 dervişin parasıyla meydana gelecek işler midir?.
Üniveriste, özel okullar zinciri, dersaneler zinciri, bankalar, çeşitli alanlarda onlarca şirket... Bu büyük yatırımların kaynağı, ister istemez insanın aklına soru işaretleri sokuyor ve cemaatler üzerine tartışmalar sürüp gidiyor bu yüzden...

Biraz da madalyonun öbür yüzünü düşünelim:
Bu cemaatler "talebe okutma" gibi işlere girmeselerdi, yine bu kadar büyük imaparatorluklar kurabilirler miydi?
Bana göre; işte bu soruya verilecek cevap, tartışmaları sona erdirir...