PDA

View Full Version : ilk ögrendiginiz sure

Kaptan-i Derya
09-06-2007, 01:39 PM
Merak ettim acaba ilk ögrendiginiz sure hangisiydi ve kac yasindaydiniz ögrendiginizde?

Benimki kevser suresi (fiil suresi oluyo herhalde?), 4 yasimda ögrenmisdim zorla :P Ardindan fatiha suresi ve subhaneke'yi cabucak ögrendigimi hatirliyom ama kevserde nedense baya zorlanmisdim ezberlemeye.

Demir Kağan
09-06-2007, 02:51 PM
Namaz kilmayi merak ettigimden evvela Fatiha'yi ogrenmistim. Sonra o kucuk surelerin hepsi, derken Yasin suresi, derken bir kac kisa sure, derken hepsini unuttum simdi. :lool:

Mgas
09-06-2007, 03:00 PM
O degilde unutmadıgım sey

"Elif,Lam,Mim. Kitap budur"

Bu cok anlamlı.

Elif
Lamia

bu tip isimleri severim ;)

İkisde gariptir ki parlamak,ısık sacmak anlamına gelir

Elif: Arap Alfabesi'nin ilk harfi / Dost, tanıdık / Isık sacan guzel kız

Lamia: Parlak, parlayan

BAKARA SURESİ: 1 Elif, Lâm, Mîm.

ALİ İMRAN SURESİ : 1 Elif, Lâm, Mîm.

A'RAF SURESI: 1 Elif, Lâm, Mîm, Sâd.

YÛNUS SURESİ: 1 Elif, Lâm, Râ. İşte sana hikmetlerle dolu Kitap'ın ayetleri.

HÛD SURESI: 1 Elif, Lâm, Râ. Hakîm ve Habîr olandan bir kitaptır ki bu, ayetleri önce muhkem kılınmış, sonra ayrıntılı hale getirilmiştir.

YÛSUF SURESI: 1 Elif, Lâm, Râ. O apaçık, apaydınlık Kitap'ın ayetleridir bunlar.

RA’D SURESİ : 1 Elif, Lâm, Mîm, Râ. O Kitap'ın ayetleridir bunlar. Ve sana Rabbinden indirilen, haktır. Ne var ki, insanların çokları iman etmezler.

İBRAHİM SURESİ : 1 Elif, Lâm, Râ. Bir kitaptır bu. Ki indirdik sana, çıkarasın diye insanları Rablerinin izniyle karanlıklardan nura; Hamîd, Azîz olanın yoluna...

HİCR SURESI : 1 Elif, Lâm, Râ. İşte sana o Kitap'ın ve açık anlatımlı Kur'an'ın ayetleri.

ANKEBUT SURESİ : 1 Elif, Lâm, Mîm.

RUM SURESİ : 1 Elif, Lâm, Mîm.

LUKMAN SURESİ : 1 Elif, Lâm, Mîm.

SECDE SURESİ : 1 Elif, Lâm, Mîm.

chepny
09-07-2007, 01:44 PM
Nas suresini öğrenmiştim ilk önce.
Benim çocukluğum yaylada geçti. Sübyan mektebine giderdik yaz aylarında. Açık arazide piknik yapar gibi ders alırdık hava güzel olduğunda. Güzel günlerdi...
İlkokula başlamadan önce fil suresine kadar bütün kısa sureleri ezberlemiştim.
İlkokul çağlarımda birkez hatmettim Kur'anı, ondan sonra bir daha baştan sona okuyamadım :D

yavuz
09-07-2007, 01:54 PM
Ben, ilk hangisini ezberledim bilmiyorum ama mahalledeki camide ezberlemistim sureleri... 28 Subat'tan tirsan bir cami imamina karsin, tirsmayan bir Nurcu ogretmen camide ogretmisti bize sureleri sagolsun. Ondan sonraki yil da Suleymancilarin yurdunda Kur'an abecesini ogrendim. Sureler hala aklimda da, o harflerden ye-vav-ze disindakileri yolda gorsem; pek tanimam... :rolleyes:

teginalp
09-14-2007, 02:21 PM
......
bu tip isimleri severim ;)

İkisde gariptir ki parlamak,ısık sacmak anlamına gelir

Elif: Arap Alfabesi'nin ilk harfi / Dost, tanıdık / Isık sacan guzel kız
.....

Biz de öyle biliyorduk da bu yüzden ilk kızımıza Elif adını verdik.
Sonradan Elifi'miz büyüdü, Arap Dili ve Edebiyatını bitirdi. Bir gün baba öğretmen, "Ailen erkek bekliyormuş da ondan mı sana bu adı vermiş?" diye sordu deyince Elif'in Arapçada erkek kökenli bir isim olduğunu öğrenmiş olduk.

Benim aklıma kevser deyince "İnna ateyna kel kevser.....", fil suresi deyince de "Elemterekeyfe bi ashabı fil...." (Bunlar Türkçe telafuzları tabii ki. Orijinal halini BOZ-OK daha iyi bilir) sureleri geliyor.
Hangisini önce ezberledin dersen "ohooo, nerde bende o hafıza üstünden nerdeyse 45 sene geçmiş"

Seckjin Khan
09-14-2007, 02:28 PM
Galiba Fatiha ile başladım Kuran kursuna gittiğimde :?

en son da Ayetel-Kursü yü ezberledim lise de bitti ;)

faydasını görüyorum...

binbirincigece
09-15-2007, 03:05 PM
İlk öğrendiğim sureyi hatırlamıyorum ama kopya çekmeyi Lemyekun'ü ezberlerken öğrenmiştim :lol:

METE
09-16-2007, 02:50 AM
Ilk din dersinde suphaneke'yi ogrenmistim sonra digerlerinide ogrenmistim sadece ezberdi anlamlarini hic bilmedim simdi bu sureleride unuttum turkcesini ogretselerdi unutmazdim herhalde.:rolleyes:

HYML
09-17-2007, 01:43 AM
Ilk din dersinde suphaneke'yi ogrenmistim sonra digerlerinide ogrenmistim sadece ezberdi anlamlarini hic bilmedim simdi bu sureleride unuttum turkcesini ogretselerdi unutmazdim herhalde.:rolleyes:

Şimdi açıp okumanın tam vakti. İster türkçesi, ister orijinali.

Bende ilk Sübhaneke'yi öğrenmiştim.

Hocamız bu surenin içinde geçen "ve celle senaük" kelimesini cenaze namazı dışında okumayacaksınız dediğinde, 6-7 yaşlarındaydım herhalde...

Han
09-17-2007, 05:41 AM
ihlas suresini yazin bahcede babamin yaninda yatarken gokyuzune bakarak tekrar ettire ettire ezberletmisti...

Hanedan
09-17-2007, 06:08 AM
SUBUHANEKE- annem 5 yaşındayken öğretmişti.

yavuz
09-17-2007, 12:10 PM
Subhaneke sure mi ya? DUA!

Herkes once Subhaneke'yi ogrenir, kafami bozmayin benim!

Temur
09-17-2007, 02:10 PM
biraz klasik olacak ama "subuhaneke" :)

yavuz
09-17-2007, 02:11 PM
Bu Subhaneke olayindan kavga cikacak ama! :evil:

kime diyorum ben :love:

HYML
09-18-2007, 01:00 AM
Bu Subhaneke olayindan kavga cikacak ama! :evil:

kime diyorum ben :love:

Ulen Yavuz (nam-ı diğer GOBEN) alem adamsın hee..:cool:

eflatunn
09-18-2007, 01:18 AM
Biz de öyle biliyorduk da bu yüzden ilk kızımıza Elif adını verdik.
Sonradan Elifi'miz büyüdü, Arap Dili ve Edebiyatını bitirdi. Bir gün baba öğretmen, "Ailen erkek bekliyormuş da ondan mı sana bu adı vermiş?" diye sordu deyince Elif'in Arapçada erkek kökenli bir isim olduğunu öğrenmiş olduk.

Bunu ilk defa duyuyorum.:shock:
Şimdiye kadar bir erkeğe verildiğini de hiç duymadım.:shock:

Batiston
09-18-2007, 01:25 AM
FATİHA BENİM İLK EZBERLEDİĞİM SURE İDİ.SONRASINDA GERİSİ Bİ KAÇ TANE OLARAK GELEBİLDİ.SONRASINDA BUNLARI EZBERLEMEKTEN ÖTE ANLAMLARINI,MEALLERİNİ BİLMENİN DAHA ÖTE OLACAĞINI ANLADIM.AYETİN BİRİNDE KADIN/ERKEK ARASINDAKİ MÜNASEBETİ YAZARKEN BUNU DİNLEYEN TEYZEMİN-AMCAMIN ŞAPIR,ŞAPIR GÖZYAŞI AKTTIĞINI GÖRÜNCE...

eflatunn
09-18-2007, 01:30 AM
Ezberlediğim ilk sure Kevser suresiydi.
Çünkü en kısa sure. :D ( çocuk aklı işte )

Mgas
09-18-2007, 01:30 AM
Batiston

Oyle dedinde aklıma geldi. Bu 1 erkege 4 kadın...meselesi kafama takılıyordu onuda cozdum. Bu elmanın dusmesi yercekimini bulmak gibi oldu.

Meseleyi "horoz" acıklıga kavusturdu. Bir horozun yanında bircok tavuk dolasıyor. Tavuk din falan bilmez icgudusel olarak davranır. Doganın kanunu bu sekilde yani bir erkege bircok kadın olabilir...

Bakın olabilir diyorum "olacak" demiyorum :D

İste bu sebeple Kur'an "hakikatlerin kitabı"

(Ha bunu dedim diye "ben evlenir uzerine de kuma alırım" imasında bulundugumu falanda cıkarmayın :))

eflatunn
09-18-2007, 01:38 AM
Batiston

Oyle dedinde aklıma geldi. Bu 1 erkege 4 kadın...meselesi kafama takılıyordu onuda cozdum. Bu elmanın dusmesi yercekimini bulmak gibi oldu.

Meseleyi "horoz" acıklıga kavusturdu. Bir horozun yanında bircok tavuk dolasıyor. Tavuk din falan bilmez icgudusel olarak davranır. Doganın kanunu bu sekilde yani bir erkege bircok kadın olabilir...

Bakın olabilir diyorum "olacak" demiyorum :D

İste bu sebeple Kur'an "hakikatlerin kitabı"

(Ha bunu dedim diye "ben evlenir uzerine de kuma alırım" imasında bulundugumu falanda cıkarmayın :))

Horoz ve tavuk birer hayvan sadece.Akıl yürütemez.İç güdüsel olarak hareket eder.
Bizlerse insanız.mantıklı düşünüp öyle kararlar alırız.(bu her zaman geçerli değil tabi)
Hayvanlardan ayrılan yönlerimizden birisinin de akıl yürütmek olduğunu düşünürsek 'olamaz'.

Mgas
09-18-2007, 01:54 AM
Horoz ve tavuk birer hayvan sadece.Akıl yürütemez.İç güdüsel olarak hareket eder.
Bizlerse insanız.mantıklı düşünüp öyle kararlar alırız.(bu her zaman geçerli değil tabi)
Hayvanlardan ayrılan yönlerimizden birisinin de akıl yürütmek olduğunu düşünürsek 'olamaz'.

Ben insana yeni bir tanım buldum Eflatunn

İnsan: En akıllı hayvan

İste bende bundan bahsediyorum "icgudu". Yani mantık yok, icgudu, programlanmıs...yaratıcı tarafından...doganın istedigi.....

Aynı savasmak gibi.

Ben bunu "4 kadınla evlenin" diye yazmadım. Sadece islamda buna izin verilmesi ile doganın uydugunu acıklamak amacı ile...

Yoksa insanlar arasında kuma isine karsıyım.

Aybike
09-18-2007, 08:32 AM
Ilk okulda,din dersin de hoca tek tek cocuklara soruyor..
-adin ne?
-kevser hocam
-hadi kalk oku bakalim kevser suresini..
cocuk okur..hoca yine baska bir cocuga
-adin ne?
-maide hocam
-hadi bana maide suresini oku...
kiz okur..
bu arada hoca en arkada saklanmaya calisan bir erkek cocuga doner.
-sen kalk bakim adin ne senin?
cocuk sikilarak kalkar..
-sey hocam benim adim yasin ama,gobek adim gulfuallahuehad...:)

chepny
09-18-2007, 01:22 PM
-adin ne?
-kevser hocam
-adin ne?
-maide hocam
kiz okur..
cocuk sikilarak kalkar..
Maide çok akıllı bir kızmış.:D
Maide suresi 120 ayettir, Yasin suresi ise 83 ayet. Aslında Maidenin göbek adı gulfuallahuehad olmalıymış :lol:

Aybike
09-18-2007, 03:27 PM
bencede :)

Temur
09-19-2007, 01:35 AM
-adin ne?
-kevser hocam
-adin ne?
-maide hocam
kiz okur..
cocuk sikilarak kalkar..

Yalnız fıkra hatalı,belliki uyduran azıcık da olsa kuranı kerimi açıp okumamış. Maide suresi 120 ayettir. Yasin suresi 83 ayettir. Yani maide suresi yasin suresinden daha uzundur.

yavuz
09-19-2007, 09:53 AM
Nasilim ama? Postayi koydum, Subhaneke diyemediniz hicbiriniz... :cool:

cool :lool:

Temur
09-19-2007, 03:01 PM
Yavuz oku bakayım maideyi ezberinden. Hadi hadi dinliyorum çabuk.

ikbaljohn
09-19-2007, 11:05 PM
Fatiha suresi, yanilmiyorsam 3-4 yaslarimda ogrenmistim

BOZ-OK
09-20-2007, 11:58 AM
Ilk ogrendigim sure Subhaneke idi, sonra Fatiha... Bir de Fetih suresinin ilk uc ayeti... Rahmetli ninem ogrettiydi... :cool:

yavuz
09-20-2007, 02:20 PM
Kac defa soylemem gerek? Subhaneke sure degil!

BOZ-OK
09-20-2007, 02:55 PM
Kac defa soylemem gerek? Subhaneke sure degil!

5-6 yasindaki bir cocugun bunu bilmesi gerekmiyor tabii...:cool:

Bildigim tek sey, Subhaneke'yi ezberlemezsem ninemin odul olarak verecegi kocaman bir kupa kar helvasini haketmeyecegim dehset verici gercegiydi...:mrgreen:

Mgas
09-20-2007, 03:07 PM
Ya gereksiz gereksiz oturup arapcalarını hicbir sey anlamadan ezberliyorduk. Ben 4 yıl kadar Kur'an egitimi aldım, okumasını falanda bilirim (ama ne okudugumu pek anlamam :lol: )

Ben genelde okunan seyler ezberlemiyordum boyle kafama gore buldugum yerleri...:lol:

Kursda hocaydım ben :D Kur'an a gecmisim ya millete(coluk,cocuk(ha hos bizde cocuktuk ya)) cuz okutuyordum. Sonra baya muezzinlik falan da yaptım. Birgun iyi hatırlıyorum gittim hocadan Cuma gununun muezzinligini istedim guldu vermedi pazartesini al dedi o gunde sanırım sasırmıstım rezil oldum bir daha yapmadım :shy:

METE
09-22-2007, 04:54 AM
Ya gereksiz gereksiz oturup arapcalarını hicbir sey anlamadan ezberliyorduk. Ben 4 yıl kadar Kur'an egitimi aldım, okumasını falanda bilirim (ama ne okudugumu pek anlamam :lol: )

Ben genelde okunan seyler ezberlemiyordum boyle kafama gore buldugum yerleri...:lol:

Kursda hocaydım ben :D Kur'an a gecmisim ya millete(coluk,cocuk(ha hos bizde cocuktuk ya)) cuz okutuyordum. Sonra baya muezzinlik falan da yaptım. Birgun iyi hatırlıyorum gittim hocadan Cuma gununun muezzinligini istedim guldu vermedi pazartesini al dedi o gunde sanırım sasırmıstım rezil oldum bir daha yapmadım :shy:
Sonrada kendini penguen'lige verdin... :D

AFANDI
09-22-2007, 02:10 PM
ilk ihlas ve fatihayi ogretmisti dedem...:):)

angel.
10-08-2007, 03:03 AM
Yanlis hatirlamiyorsam Fatiha suresini ögrenmistim, yasim kacti bilmiyorum cok kücüktüm annem evde ögretmisti. Zaten her aksam yatagimiza giridgimizde annem dua okurdu bizde okudugunu tekrar ederdik ve böylelikle bir cok duayi zahmet cekmeden ögrenmistik:)

ulugbekTR
10-14-2007, 08:42 AM
ilk sure degilde ilk ayeti bilirim
febi eyyi ala i rabkkikume tukezziben
dedem camiye alistirmak icin namaza goturudur ne yaparsam yap ses etme derdi
sure hatirimda degil ama bir sure de bu ayet 30-40 kere tekrar ediyor
ordan ogrenmistim

binbirincigece
10-14-2007, 09:16 AM
ilk sure degilde ilk ayeti bilirim
febi eyyi ala i rabkkikume tukezziben
dedem camiye alistirmak icin namaza goturudur ne yaparsam yap ses etme derdi
sure hatirimda degil ama bir sure de bu ayet 30-40 kere tekrar ediyor
ordan ogrenmistim

Rahman Suresi

Temur
10-16-2007, 01:29 PM
Binbirincigece bizleri şaşırtmaya gol atmaya devam ediyorsun,bakalım bu pres ne zaman bitecek... Yalnız şunu söyleyim çok pis kontraatak yapar gol atarım haberin olsun :D

binbirincigece
10-16-2007, 03:38 PM
Binbirincigece bizleri şaşırtmaya gol atmaya devam ediyorsun,bakalım bu pres ne zaman bitecek... Yalnız şunu söyleyim çok pis kontraatak yapar gol atarım haberin olsun :D
Forvette iyi olduğum kadar kalede de iyiyimdir. Lakin; burnuma bir yerlerden önyargı kokusu geliyor :cool:

O halde rabbinin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsin?

Temur
10-29-2007, 03:21 PM
OOOOO hocam vur dedik öldürdün haa ne önyargısı?? buarada nimetleri yalanlama meselesini hiç anlamadım... :(

binbirincigece
10-29-2007, 04:15 PM
OOOOO hocam vur dedik öldürdün haa ne önyargısı?? buarada nimetleri yalanlama meselesini hiç anlamadım... :(

Febi eyyi alaa'i rabbikümaa tükezzibaan ayetinin meali.

Ön yargı meselesine gelince; asıl ben neden sizi şaşırtıyorum, onu anlamadım?

asimpusat
10-30-2007, 03:51 AM
her halinle şaşırtıyorsun. NOKTA (.)

binbirincigece
10-31-2007, 11:24 AM
her halinle şaşırtıyorsun. NOKTA (.)

Susuşum, feryad ettiğime işarettir. ÜÇ NOKTA...

yavuz
10-31-2007, 01:07 PM
"Political Party: Democratic" demek... Bu halinle de sasirtiyorsun... Onun yerinde Islamic veya Pan-Turkic'i gorecegimizi saniyordum! :evil:

binbirincigece
11-05-2007, 01:12 PM
"Political Party: Democratic" demek... Bu halinle de sasirtiyorsun... Onun yerinde Islamic veya Pan-Turkic'i gorecegimizi saniyordum! :evil:

Ben hayatını demokrasiye vakfetmiş bir insanım. Aksi olsaydı...

Abu Hurayra
11-28-2007, 09:27 AM
Ihlas süresi, cünkü kisa edi, cocuklukta biz biraz tembeldik : )