PDA

View Full Version : Hallac-ı Mansur

Karayılan
09-07-2007, 08:14 AM
HAYATI

858 (http://tr.wikipedia.org/wiki/858) yılında Tur (http://tr.wikipedia.org/wiki/Tur) şehrinde doğdu. Hallac (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Hallac&action=edit) "pamuk atan" demektir. Hallac'ın büyükbabası Zerdüştiydi. Hallac genç yaşında Kur'an'ı ezberlemişti ve sık sık kendini dünyevi meşgalelerden çekilip diğer sûfîlerin eserlerini incelemeye adamaktaydı.
Evlendikten sonra bir sene kalacağı Mekke'ye Hac ziyaretinde bulundu. Daha sonra uzun seyahatlere çıktı ve eserini kaleme aldı. Hindistan ve Orta Asya'ya ziyaretlerde bulundu. Abbasilerin başkendi Bağdat'ta ikamet etti.
Hallac yaşamının ilk dönemlerinde sûfî üstadları olan Cüneyd-i Bağdadi (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=C%C3%BCneyd-i_Ba%C4%9Fdadi&action=edit) ve Emr el-Mekki'nin talebeliğinde bulunduğu fakat daha sonra onlar tarafından reddedildiği söylenmektedir. Ancak Hallac'ın da dahil olduğu Bağdat tasavvuf okulu tevhid konusundaki öğretilerinde ileri bir seviyeye ulaşmışlardı ve öğretilerinin halk tarafından yanlış yorumlanacağı endişesiyle kendilerini gizlemekteydiler. Bu okulun ileri gelenlerinden Cüneyd-i Bağdadi'nin tasavvuf'un esrarını sadece yakın çevresiyle konuştuğu ve kapıları örttürdüğü söylenir. Cüneyd'in yakınlarından birine yazdığı ve ilk tasavvuf teorisyen ve tarihçilerinden Serrac'ın Luma adlı eserinde aktardığı mektubundaki ifadeler de bunu kanıtlamaktadır: "Seninle mektuplaşmama engel olan şey, mektubumun, senin bilgine mâlik olmayan birinin eline geçmesi endişesidir. Çünkü ben bir müddet önce Isfahan halkından bazı kimselere bir mektup yazmıştım, mektubum açılmış, kopyası alınmış. Onda yazılan bazı şeyler o insanlara yabancı gelmiş....Bu insanlara acımak lazımdır. İnsanlara bilmediklerini söylemek, onlara anlamadıklarıyla hitabetmek, onlara acıma gereklerinden değildir."

DÜŞÜNCELERİ

Hallac-ı Mansur’un düşünceleri “insan-tanrı- evren” konularını içeren, varlık birliğini savunan, bu nedenle de şeriat anlayışına aykırı sayılan bir niteliktir. Hallac’a göre; gerçek olan, var olan,”Bir”dir. “Çokluk” bir görüştür. “Bir’in değişik biçim ve nitelikte yansımasıdır. Bu “Bir” de Tanrı’dır. Ancak, evren ve insan bu “Bir’in dışında değil, içindedir, onunla özdeştir. Bu nedenle insanın “Enel Hak” demesi doğrudur, gereklidir.[v] İnsan konuşan, dolaşan, düşünen, sevinen, gülen, üzülen, öfkelenen bir Tanrı'dır. Tanrının bütün nitelikleri insanda, insanın bütün özellikleri Tanrı’da, evrende bir birlik, bütünlük içindedir. Ölüm gerçek değildir, bir değişmedir, bir görünüştür. Bundan dolayı kişinin ölümü yaşamında, yaşamı da ölümündedir. Hallac-ı Mansur bu düşüncesini, çevresinde toplanan büyük bir kalabalığa “Beni öldürün. Beni öldürün, yaşamım ölümümde, ölümüm yaşamımdadır.” Sözleriyle açıklamıştır.
Hallac, Hz Muhammed’in ilahiliği üzerinde ısrarla duran ve Tavasin’de onun ebedi ve ilahiliği açıkça belirten ilk süfilerdendir. Buna rağmen Suni İslam ulamasının boy hedefi olmaktan da kendini kurtaramamıştır. Sünni İslam ulamasını kızdıran ve hatta idamına ferman edilen Hallac-ı Mansur Hz. Muhammed için;
“Hz. Muhammed’in varlığı yokluktan öncedir. Adı ise kelamdan önce gelir. Cevher ve arazlardan önce ve sonranın hakikatlarından önce bilinmekte idi. Ne doğulu ne de batılı bir kabileden gelir.
Hz. Muhammed sürekli olarak sufilerin kalplerini yakan, sönmeyen bir nur’dur. Bütün peygamberler ve veliler “Nur’larını” (bilgilerini) ancak Peygamberlerin Nur’undan alırlar. Onun nur’u kelam’inkinden daha parlak ve daha ezelidir.”
Diğer bir söylenceye göre de:
“Eğer bir gün Hz. Muhammed ile görüşmem nasip olsaydı ona: “Mi’rac gecesinde niçin yalnız kendi ümmetin için mağrifet istedin? Diğer bütün kafirler için de merhamet isteseydin elbette esirgenmezdi derdim.. demiº. Bunun üzerine Rasul-ullah (Hz. Muhammed)in ruhu ortaya gelerek.ona görünmüº ve hiddetle: “ Benim Tanrı iradesinden başka bir şey istememin imkanı var mıydı?” deyince Mansur niyaz edip özür dilemiş ise de kabul edilmemiş, başın fedası ile sulh olunacağı kendisine söylenmiş. Mansurun idamıda bu nedenle yerine getirilmiş

Alıntıdır - Vikipedi

Hallac-ı Mansur'u öven ya da yeren kitaplara baktığımda gerçek olamayacağını düşündüğüm bir çok efsane ile karşılaştım.kar Buna şın Hallac-ı Mansur'a ait olduğu iddia edilen düşüncelerin bazıları Türk Tasavvuf öğretisine çok yakın ve Tanrı-Insan ilişkisini çok farklı bir boyuta taşıyan düşünceler.

Konu ile bir dönem ilgilenmiş ya da ilgilenmek isteyenlerin düşüncelerini almak istedim. Buyrun...

BOZ-OK
09-07-2007, 10:29 AM
Hallac-i Mansur, erken oten horoz idi, basini kestiler... Yazik oldu.. Basini kesenlerin basi goge erdi, boylari bir karis uzadi... :cool:

Demir Kağan
09-07-2007, 10:47 AM
Vahdet-i vucud. Panteism. :D

BOZ-OK
09-07-2007, 11:26 AM
Vahdet-i vucud. Panteism. :D

O ne yaa? :shock:

Kafa karistirmasana kardesim... Biz ona, Hallac-i Mansur Boba der, sayar severiz... Otesini kafamiz almaz arkadas...:cool:

Turk
09-08-2007, 01:51 AM
Vahdet-i vucud ve panteizm farklı seylerdir. Benzer ama farklı.

Karayılan
09-08-2007, 03:36 AM
Tanri = Evren kurami mi oluyor bu panteizm?

yavuz
09-08-2007, 04:10 AM
Panteizm: "Bir elin nesi var, iki elin Tanri'si var" :lol:

Bi cizgi film var ya birlesip voltran midir nedir, biseyi olusturuyolar... Onun gibi, Karayilan ile engerek(:lol:), bulbul ile ben, sonra hepimiz (...) birlesip Tanri'yi olusturuyoruz(Hasa, o fikre gore)...

"Love is god" gibi bisey...

love is gama :love:

Demir Kağan
09-08-2007, 05:21 AM
Tanri = Evren kurami mi oluyor bu panteizm?

Tanri evrende ve evrende olan her seydedir.

kheshseriti1
09-08-2007, 11:43 AM
ariflerin Mi’rac'i dar basidir hallac gibi

Kur_Sad
09-08-2007, 02:23 PM
Rüstem Behrudi'yi çok okuyosun galiba

Yıldız
09-09-2007, 08:37 AM
Bilge kagan tanıyo bi ark kafayı yedi bu panteizm denen seyle

ama hallac bu seye ınanmıyormus herhalde vahded_i vucud mus onunkı

zahirde sirk tehlikesi oldugundan tasavvufu herkesın aynı kapaste ile kaldırmayacagını soyluyorlar

tarihte bırakmalı...

BOZ-OK
09-10-2007, 06:54 AM
zahirde sirk tehlikesi oldugundan tasavvufu herkesın aynı kapaste ile kaldırmayacagını soyluyorlar

tarihte bırakmalı...

Bak bu lafi cok sevdim... "Zahirde sirk tehlikesi"....:mrgreen:

Yani aman haa, kelleler omuz ustunde kalsin, bir yanlislik olmasin... :mrgreen:

Yıldız
09-10-2007, 10:17 AM
demek ıstedıgım tam olarak bu degıldı ama cok guldum

yavuz
09-11-2007, 12:28 PM
BOZ-OK Agabey'in espri anlayisi mukemmeldir. Ben her lafini tekrar tekrar okuyup guluyorum mesela... :cool:

BOZ-OK
09-12-2007, 08:41 AM
Sakasi bir yana... Vahdet-i vucud oyle bir kavramdir ki, bunun bilgisine (ki aslinda bir uyaniklik veya sezis halidir) sahip olan uzerinde konusmaz, istese de konusamaz, konusan da salliyor demektir... Konu uzerine carsaf carsaf yazi yazanlarin yaptiklari da dogustan kor birinin yesil rengi anlatmaya calismasindan farksizdir... Konusmaya kalkildigi zaman da zaten "ene-l hak" gibin laflar edilip kelle elden gidiyor...:cool:

Not: Bati felsefesinin bir urunu olan panteizmin ise vahdet-i vucud dusuncesiyle kiyaslanmasi, satranc ile damanin kiyaslanmasina benzer... Bati kafasi vahdet-i vucud dusuncesinin yanindan bile gecmeye muktedir degildir...:cool:

Ben diyecegimi dedim, hadi simdi daalin... :mrgreen:

teginalp
09-12-2007, 10:07 AM
Eeee
ene-l hak diye öten horozu erkenine geçine bakmadan keserler.:lol: