PDA

View Full Version : İcimizde Cebelleselim

Mgas
10-06-2007, 07:13 AM
Aklıma takılan bircok konu var. Bazılarına bulabildigim cevaplar tatmin edici, bazıları degil...

EN-NEBE

31. Şüphesiz takvâ sahipleri için de başarı ödülü vardır.

32. Bahçeler,bağlar,

33. Göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar,

34. Ve içki dolu kâse(ler) .

Gogusleri tomurcuk gibi kabarmıs yasıt kızlar, icki dolu kaseler...

Evvela "takva sahipleri" dedigi icin erkek-kadın ayrımı yapılmamıs.

Ama yasıt kızlar ?

Bunun baska meallerini de arastırdım "yasıt kızlar" ibaresi bazılarında yok.

Her neyse, icki dolu kaseler?

Ben yaratanı sevdim cunku bana akıl, vucut, yasam...bahsetti. Ben yaratıcaya boyun egdim cunku beni verdigi zaman ki gibi istedigi zaman alır.

Simdi farklı acıdan bakalım. "Gogusleri tomurcuklanmıs..." deyince bi garip gelebilir ama gogus kanseri ihtimaline karsı hastasının goguslerini tedavi eden bir doktor edasıyla dusunursek...

"Gogusleri tomrcuk gibi kabarmıs..." ifadesi yeni ergenlige gecmis bir kız anlamındadır.

İsin cinsellik boyutunu gecelim, "takva sahipleri..." ifadesi kullanıldıgı "Hem kadına hem erkege" seklinde dusunursek cinsellikten ayrı bir boyutda oldugunu dusunebiliriz.

Peki bu huri ve icki meselesi?

Cennette huriler varmış, kara gözlü
İçkinin de ordaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili..

Ömer Hayyam

Mesele O'nun yarattıklarına calısmaksa bu dunyada da calısılır. Biz bu dunyada kendimizi tutuyoruz, obur dunyada bırakacak mıyız? Ben cennet icin degil O'nun icin calısırım. Cennet nedir ki? Dunya gibi bir yaratılan degil mi? Ben yaratılanları sevsem bu dunyada yaratıldı. Ben yaratanı sevdim. Cennet de Dunya gibi yaratılmıs degil midir?

Neden ickiden uzak durduk
Neden zinadan uzak durduk
...

İstesem ickide icerdim, zinada yapardım. Bunları neden yapmadım? Erdemli olmadıkları icin.

Ben erdemsizlik gorduklerimi gunahlarda gordugum icin gunahları kabullendim.

Ama ben burada erdem konusunda cevap bulamadım. Akıl akıldan ustundur. Yardımcım olun!

binbirincigece
10-06-2007, 07:53 AM
Sanırım sen bu aralar ateistforum'da çok dolaşıyorsun ;)

yavuz
10-06-2007, 08:00 AM
O kadar ugrasip cennete gitmisiz, "gogusleri tomurcuk gibi kabarmis" yasit kizlari hak etmeyelim mi yani? :lol:

Bu dunyada agzimiza surmedigimiz iki yudum ickiyi de bize cok gorme Mgas! :twisted:

Mgas
10-06-2007, 08:02 AM
Sanırım sen bu aralar ateistforum'da çok dolaşıyorsun

binbirincigece

ben daha oncede sorgulardım. Ben sorgulamaya dun baslamadım. Bazılarına cevap buldum, bazılarında durdum.

Mesele benim ateistlere takılmam meselesi degil...

Beynimi kemiren seyleri dısarı vurmam, kendi icimde bulmaya calısırım. Bu sebeple diyorum "akıl akıldan ustundur". Belki bir seyi yanlıs anlıyorum, yanlıs degerlendiriyorum....

Yanısıra ben yaratanı degil dini sorguluyorum. Ben dine inanmayı bıraksamda "yaratan" ı bırakmam.

Mgas
10-06-2007, 08:08 AM
O kadar ugrasip cennete gitmisiz, "gogusleri tomurcuk gibi kabarmis" yasit kizlari hak etmeyelim mi yani?

Bu dunyada agzimiza surmedigimiz iki yudum ickiyi de bize cok gorme Mgas!

Yavuz

Ben zevk almak icin cok yasamadım. Cok ugrasmadım. Bir alem tertip etmem bir aramamı alır.

Mesele zevk alma ise bunu zaten bu dunyada yaparız.

Ne yani? "Cennet de daha cok zevk verecek biz en iyisi bu dunyada kendimizi tutalım cennette ...."

Bu bana erdemli gelmiyor.

Hem ickinin yasaklanısı "sadece bu dunya" ya seklinde bir ibare mi var? Dunyada mumin cennetde ickici mi?

Bazı yerlerin sonradan degistirilmis olması ihtimalini dusunmuyorum degil.

yavuz
10-06-2007, 08:09 AM
OSS'ye kadar ders calisirsin, sonra birakirsin Mgas. ;)

Ya tabakhane, ya ODTU......

binbirincigece
10-06-2007, 08:16 AM
Sana bu konuda karşılaştırmalı mealler bulabileceğin bir link vereyim;

http://www.kuranmeali.com/karsilastirma.asp?sure=78&ayet=34

Detayları sana ait; ama şahsi fikrimi sorarsan; sadece burada değil, bütün surelerde surenin bütününü okumadan tek tek ayetler hakkında yapılan yorumlar çok sağlıksız oluyor. Mesela şimdi akşam akşam işi gücü bıraktım; bu meseleye de kafa yordum. Baktım ki Allah önce insanları; dünyada kendilerine verdiği geçici lezzetlerden ve lütuflardan bahsederek; bu geçici nimetlerle oyalanıp da ahireti unutmamaya çağırıyor ve sonrasında da ahireti unutmadan yaşayanlara vereceği mükafatlardan örnekler veriyor.

Biz insanların önemli bir zaafımız vardır. Beş duyu organımızın ötesindeki lezzetlerle ilgili bilgimiz maalesef hayal gücümüzle sınırlıdır. Kur'an gibi bir kitabın o ayetinde belki de bizim bilemeyeceğimiz başka göndermeler vardır; zira yapılan çeviriler, tercümeler tefsirler arasında dahi tutarlılık yok. O nedenle bu sureden avamın anlaması gereken, alacağı ders yukarıda söylediklerimden ibarettir. Gerisine kafa yormak; bu işin alimlerinin harcıdır.

Mgas
10-06-2007, 08:23 AM
OSS'ye kadar ders calisirsin, sonra birakirsin Mgas.

Ya tabakhane, ya ODTU......

Orası oyle, ona itirazımız yok zaten. Biz elimizden gelen erdemi gosterip gerisini yaratana bırakacagız. Ben zaten yaratan hakkında yorum yapmıyorum, din hakkında yapıyorum. Bu yazan yaratana uyar mı diyorum?

yavuz
10-06-2007, 08:32 AM
Bu basliktan da anlasilacagi uzre, Yavuz'u ziyarete gelen Alper de degisik dusunceler icindedir.

Malzeme oldun Mgas, kullanilacaksin! :twisted:

Mgas
10-06-2007, 08:42 AM
Bu basliktan da anlasilacagi uzre, Yavuz'u ziyarete gelen Alper de degisik dusunceler icindedir.

Malzeme oldun Mgas, kullanilacaksin!

Ziyarete gelen ben degildim :) Aslında o kisi sen degildin. Gece'ye dua et :)

Yavuz

Zaten kullanılıyorum. Ben hizmet veren bir insanım, yani bir hizmetci..

Ama sunuda bil benim hizmetim bir insana degil, insanlıgadır.

Bu hizmetde kullanılmak benim icin sereftir.

Ve aslında ben bu hizmetim sırasında pek cok kisiye laf geciririm. Bana laf gecirenlerede bana bir seyler ogrettikleri icin izin veririm.

yavuz
10-06-2007, 08:46 AM
Ve aslında ben bu hizmetim sırasında pek cok kisiye laf geciririm. Bana laf gecirenlerede bana bir seyler ogrettikleri icin izin veririm.

Tamam insanliga hizmet ettigini soyluyorsun, az-cok tahmin edebiliyor ve inaniyorum da... Ama neden boyle alakasiz seyler yaziyorsun, anlamiyorum? ;)

binbirincigece
10-06-2007, 10:31 AM

Malzeme oldun Mgas, kullanilacaksin! :twisted:

Çok yaşa Yavuz; bu hiç aklıma gelmemişti.:cool:

Mgas
10-06-2007, 11:30 AM
Tamam insanliga hizmet ettigini soyluyorsun, az-cok tahmin edebiliyor ve inaniyorum da... Ama neden boyle alakasiz seyler yaziyorsun, anlamiyorum?

Ya olm baska acıya aldım

Yavuz

Zaten kullanılıyorum. Ben hizmet veren bir insanım, yani bir hizmetci..

Sen o acıdan dusunmedin fakrındayım da iste ben bu cumle ile bir kopru kurup...

Gerisini anlarsı, yorma Mgas Ancayı :)

BOZ-OK
10-06-2007, 03:01 PM
Emmareden levvameye adim atmak zordur...:-)

Sonu ya kufurdur, ya melamet veya hikmet...Oldugun yerde kalsaydin ya, be Mgas... :cool:

Neyse ki Yunus hep imdada yetisir... Seriat edebinden sizdirabildigi kadariyla tabii...:cool:

Hakikatin manisin serh ile bilmediler
Erenler bu dirligi, riya dirilmediler
Hakikat bir denizdir, seriattir gemisi
Coklar gemiden cikip, denize dalmadilar

Bunlar gelip kapiya, seriatta durdular
Iceri giribeni ne vardir bilmediler
Dort kitabi serh eden, Asidir Hakikatte
Zira tefsir okuyup, Manisin bilmediler

Yunus adin sadiktir, bu yola geldin ise
Adin degsirmeyenler, bu yola gelmediler

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben dervisim diyene,
Bir un edesim gelir.
Taniyuben simdiden,
Varip yetesim gelir.

Sirat kildan incedir,
Kilictan keskincedir,
Varip anin ustune,
Evler yapasim gelir.

Altinda gayya vardir,
Ici nar ile purdur,
Varip ol golgelikte,
Biraz yatasim gelir.

Tan eylemen hocalar,
Hatiriniz hos olsun,
Varuben ol tamuda,
Biraz yanasim gelir.

Andan cennete varam,
Cennette Hakk'i gorem,
Huri ile gilmani,
Bir bir kosasim gelir.

Dervis YUNUS bu sozu,
Egri bugru soyleme,
Seni sigaya ceker,
Bir Molla Kasim gelir.

Veee... Bonus olarak da ayni ayetlerin mealini bir de Muhammed Esed'in calismasindan okumani tavsiye ederim... Kanimca eldeki en guvenilir tefsirlerden birisi odur... Kafani karistiran su "gogusleri tomurcuk gibi kabarmis kizlar" cevirisinin de yaniti orada... Bazi cevirmenlerin hayal dunyasi ve fantazileri genis olunca bu tur ceviriler olabiliyor tabii.... :cool:

http://www.kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=31&sid=78

Haa bu arada bir dost tavsiyesi daha... Eger Ingilizce biliyorsan Kur'an meali icin kaynak olarak ozellikle Muhammed Marmeduke Pickthall ile Yusuf Ali'nin cevirilerini tercih etmeni tavsiye ederim cunku Turkce meal calismalarinin Muhammed Esed'in cevirisi haricindekilerinin hepsi bir suru yanlis ile doludur, ciddiye bile almaya degmez... Muhammed Esed'in calismasinin guvenilirliginin sebebi ise yine kendisi tarafindan yapilmis Ingilizce ceviriden Turkce'ye cevrilmis olmasidir... Dogru duzgun bir Turk Kur'an mutercimi yok cunku... Bazilariniz belki bozulacak ama maalesef gercek bu...:cool:

Mgas
10-06-2007, 03:17 PM
Emmareden levvameye bir adim atmak zordur...

Sonu ya kufurdur, ya melamet veya hikmet...Oldugun yerde kalsaydin ya be Mgas...

Kufur etmem. Cabam "Hak'kı" anlamak. Eger O'nu anlayamazsam bana verilen bu akılın hesabını vermem. Layık olmam gerek BOZ-OK. Bana sorulursa "Akıl verdik neden bulamadın?"

Mahcup olurum....

Cennet, dunya kadar umrumda.

BOZ-OK
10-06-2007, 03:23 PM
Melamet de fena secenek degildir haa... Rus ruleti oynamaya benzetir bilenler... Heyecan sevenlere tavsiye edilir...:mrgreen:

Mgas
10-06-2007, 03:28 PM
Melamet de fena secenek degildir haa... Rus ruleti oynamaya benzetir bilenler... Heyecan sevenlere tavsiye edilir...

Aksiyonu bazen gerekli gorurum ama heyecanı dusmanı sardıgı surece severim :) Mesele heyacansa bana gore degil ama aksiyon ise deneme yanılma ile cok sey ogrendim :mrgreen:

chepny
11-05-2007, 05:21 AM
Muhammed Esed'in çok ilginç bir hayatı var.

Muhammed Esed (1900 - 1992) (http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=2895)

Muhammed Esed'in hayatı kadar ilginç olan bir konu daha var.
TMSF’nin başında bulunan Ahmet Ertürk aslında “derin hoca.” Çünkü Muhammed Esed’in Kur’an Tefsiri’ni Türkçe’ye çeviren kişi. Ayrıca Malatya’da herkesin tanıdığı ‘Said Hoca’nın da oğlu. Ahmet Ertürk bu özelliğini duyanların çok şaşırdığını ifade ediyor. Kur’an Tefsiri’ni tercüme edecek kadar din ve dil bilgisinin bir arada olmasına şaşıranlar da az değil. Ekonomi bilgisi yanında iyi bir kitap ve şiir okuyucusu.

Mgas
11-05-2007, 06:53 AM
yrıca Malatya’da herkesin tanıdığı ‘Said Hoca’nın da oğlu.

Ya ben diyorum her yerde bir parmagımız vardır :D

chepny
11-05-2007, 07:59 AM
Ya ben diyorum her yerde bir parmagımız vardır :D
Hemşerinin çevirdiği tefsirden habersiz konu açıyorsun :D
Bundan sonra kafana bir soru takılırsa, önce Malatyalıların yazdığı bütün kaynakları araştır, sonra konu aç :D

Mgas
11-05-2007, 08:05 AM
Hemşerinin çevirdiği tefsirden habersiz konu açıyorsun
Bundan sonra kafana bir soru takılırsa, önce Malatyalıların yazdığı bütün kaynakları araştır, sonra konu aç

Omurum yetmez :D

chepny
11-15-2007, 11:33 AM
İçimizde cebelleşmeye devam edelim...

Hep Asr-ı Saadet diye söz edilir ancak hep çekilen acılar, çileler ve işkenceler, katlanılan zorluklar ve yokluklar anlatılır.
Bu nasıl saadet Allah aşkına?

gurkan
11-15-2007, 11:46 AM
İçimizde cebelleşmeye devam edelim...

Hep Asr-ı Saadet diye söz edilir ancak hep çekilen acılar, çileler ve işkenceler, katlanılan zorluklar ve yokluklar anlatılır.
Bu nasıl saadet Allah aşkına?

Evet sebat içerisinde tüm zorluklarda Allah'a dayanmış inanmış müslümanların yine Allah'ın yardımı ile bu dünya da ki güzellikleri yaşamalarıdır.

İslam Dünya yerini imtihan ; İmtihanı verenlere de Ahirette ise Saadeti müjdeler.

Şu örneği versem yanılmış olmam.

İnkarcılara cennettir dünya : Mümine Izdırabdır. Neden mi ?

Çünkü İnkarcı Ahirette İmtihan yerindeki kısmi güzellikleri ebedi kaybedecektir.

Mümin ise kısmi ızdırablarından ebedi olarak kurtulacaktır...

BOZ-OK
11-16-2007, 02:46 AM
Ben dunya hayatinin Musluman'a niye izdirap olmasi gerektigini anlamis degilim... Bence tam tersi olmasi gerekir... :cool:

Gecmiste Islam dunyasinda basa gecmis olan capsiz yoneticilerin ve din tacirlerinin halki uyutmak icin kullanmis olduklari bu dini arguman, simdi de basimiza yagan bombalara, Islam mulkunun icinde yasamakta oldugu sefalete, bati tarafindan kanimizin icilmesine fazla itiraz etmeyelim ve misil misil uyumaya devam edelim diye emperyalist-diktator isbirliginin bir araci olarak kullaniliyor olmasin? :cool:

gurkan
11-16-2007, 06:54 AM
Ben dunya hayatinin Musluman'a niye izdirap olmasi gerektigini anlamis degilim... Bence tam tersi olmasi gerekir... :cool:

Gecmiste Islam dunyasinda basa gecmis olan capsiz yoneticilerin ve din tacirlerinin halki uyutmak icin kullanmis olduklari bu dini arguman, simdi de basimiza yagan bombalara, Islam mulkunun icinde yasamakta oldugu sefalete, bati tarafindan kanimizin icilmesine fazla itiraz etmeyelim ve misil misil uyumaya devam edelim diye emperyalist-diktator isbirliginin bir araci olarak kullaniliyor olmasin? :cool:

Sevgili Boz-Ok Senin Bu sorgulayıcı bakışın Bektaşıliktan olmalı :cool:

Sence öyle olması yahut senin bunu böyle arzulaman ? Yahut benimde bunu nefsimin arzusu ışında dediğin gibi arazulamam doğruluğun ölçüsü müdür ? Hak olan Allah'ın Kuran da bize öğrettiğinin yanında. Burada Kıyas var. Ve Kıyas makamı müslümanların ebedi kurtuluşa ereceği cennettir. Cennet sınavı vermişlerin huzura erme müfaatlanma yeridir. Ve bu durak ebedidir. Dünya gibi imtihan sıkıntı ölüm geçim derdi o bu sıkıntı hali yeri değildir. Elbette kıyas olunan makama göre sınav halinde olduğum yer yani Dünya bir nevi ızdırab yeridir. Bunu Dünya Cennetle kıyas olunamaz olarak okuyarak o makama kıyasla anlayalım.

:cool: Öyle mi acaba ? Bunun da Tüccarları vardır.
Şimdi İmtihan Halindesin. Ve Allah'ın Rızasını kazanabilmek için İradeni Onun Rızasını nasıl kazanabileceksen o yolda kullanacaksın. Yani emir ve yasaklarına uyacaksın. Kimisi nefsine ağır gelecek kadın isteyeceksin şarab isteyeceksin . Ama yok sınavdasın. Allah'ın İzin verdiği yoldan amel edeceksin. Allah'ın yüceliğini birliğini yaratıcılığını hüküm koyucuğunu hakimliğini kabul edip diğer insan düzmesi Allah'ın şeriatına ters uydurukları ideolojileri putları reddedeceksin. Bu yolda amel edip ; örnek şahsiyet olarak Allah'ın rızasını kazanmaya çalışacaksın. Dünyanın bir sınav yeri. Burada kalıcı olmadığını. Yaptığın her davranışın hesabını vereceğini düşünerek yaşayacaksın. İmtihan olunmadan cennette gidebileceğini sanmadan Varlıkla da yoklukla da Allah tarafından makamla da hastalıkla da sınav edileceksin.

Yani İnkarcının böyle bir derdi var mı ? Varsa da Bu yol İslam mı ? Onlar için En güzel mekan dünya ondan gerisi yok. Bu kıyasa göre açıkladığım yol üzere değerlendirmen lazım benim değerli kardeşim.

Dediğin gibi Tüccarlar var. Onlara Hesap gören Olarak Allah'ın adaleti var. Hiçbir şey karşılıksız değil.

gurkan
11-16-2007, 07:33 AM

İlk cümlele ilgili açıklamalar yaptıktan sonra ; Yapmış olğum kıyası bunu bize öğreten Allah'a dayandırarak İlke olarak bunu İslamın öğretisi olarak kabul ettikten sonra ancak bu öğretiyi çarpıtanlar kullananlar yani tüccarlarını ayrı bir sınıfta değerlendirebiliriz.

Şimdi İslam Fakirlik istemez. Zengini de hor görmez. İslam fakire oranla zengine daha çok sorumluluk yükler. Zekat ; Müşkülü gözetmek ; Yetimi kollamak ; İnfak ... çoğaltılabilir. İşte müslüman bunları yapabilmesi için Rızkı peşinde Allah'ın izin verdiği iş alanlarıdan çok çalışmalıdır. Güçlü olmalıdır. İlime açık olmalıdır. Ki yeryüzünde Allah'ın adaletinin uygulayıcısı olsun. Allah'ın Şeriatının uygulayıcısı olsun. Allah'ın emrettiği şekilde yeryüzene adalet dağıtsın. Yoksulu gözetsin. Onun için mümin rızkı peşinde Allah'a ibadetini yerine getirmelidir.

Şimdi yanlış bir öğreti olarak insan insanlardan kaçarak yahut getto oluşturak toplumdan uzak kalmamalıdır. Çalışmadan ; ilimden ; bilimden uzak kalmamalıdır. Yahut Allah'a tavükkül ile sabah akşam namaz niyaz. tesbihat ile yetinmemelidir. Bunların yanında dünya işini kovalamalı ; gelişmeye açık topluma yararlı olmalıdır. Uyanık olmalı haksızlığa başkaldıran hakkına sahip çıkan ; Hakkı arayan ; emin ve adalet dağıtıcı olmalıdır. Her söylenene kanan uyutulan pasif olmamalıdır. Çünkü Müslüman Dünya da Allah adına iyiliği emredip kötükten uzak durulmasını emreden bir özellikte amel eden kişi olmalıdır. bana ne gel geç diyemez.

Üstad çok söyleyecek sözüm olur. burda kalsın.

Mgas
11-24-2007, 12:30 AM
O halde devam edelim

50. EY PEYGAMBER! Mehirlerini (57) verdiğin eşlerini ve Allah'ın sana bahşettiği savaş esirleri arasından sağ elinin altında bulunanları (58) sana helal kıldık. Ve seninle birlikte [Yesrib'e] göç etmiş olan amcalarının ve halalarının kızlarını, dayılarının ve teyzelerinin kızlarını; (59) ve kendilerini Peygamber'e özgür iradeleriyle teklif eden, Peygamber'in de almak istediği (60) mümin kadınları [da sana helal kıldık]: yalnız sana özgü bir imtiyazdır, öteki müminler için değil, [zaten] onlara eşleri ve sağ ellerinin altında bulunanlar konusunda yapmaları gerekeni bildirdik. (61) [Ve] artık sen [gereksiz] bir endişeye kapılmamalısın, şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.

[B]57 - Ecr terimi, bu bağlamda, spesifik olarak "mehir" (mehr) anlamına gelen farîda ile eş anlamlıdır: bkz. sure 2, not 224.

58 - Değişik yerlerde (bkz. özellikle 4:25, not 32) işaret edildiği gibi İslam, cariyeliğin hiçbir şekline rıza göstermez ve meşru bir nikaha dayanmadıkça bir erkek ile kadın arasındaki her tür cinsel ilişkiyi kesinlikle yasaklar. Bu konuda "özgür" bir kadın ile köle arasındaki tek fark, birincisinin kocasından mehir talep edebilmesine karşılık, meşru yollarla sahip olduğu kölesi (lafzen, "sağ elinin sahip oldukları") ile, yani inancın ve özgürlüğün savunulması için yürütülen "Kutsal Savaş"ta (cihâd) esir alınan bir kadın (2:190, not 167 ve 8:67, not 72) ile evlenen kişinin böyle bir mükellefiyetinin olmamasıdır: çünkü bu durumda köle kadının evlenme yoluyla özgürlüğünü elde etmesi, mehire denk bir bedel olarak görülmektedir.

59 - Bu, Hz. Peygamber'in evliliği konusunda -eşlerinden hiç birini boşayamamasına ilaveten (bkz. aşağıdaki 52. ayet)- getirilmiş yeni bir kısıtlamadır: Bütün öteki Müslümanlar amca veya dayıları çocukları ile evlenmekte serbest oldukları halde Hz. Peygamber, bunlar arasından ancak kendisi ile birlikte Mekke'den Medine'ye göç etmek (hicret) suretiyle İslam'a bağlılıklarını güçlü bir şekilde ve erkenden isbatlamış olanları ile evlenebilir: Beğavî'ye göre, "amcalarının ve halalarının kızları" terimi, eski Arapça'daki kullanımından gelen bir içerikle, yalnız gerçek amca ve hala çocuklarını değil, genelde Muhammed (s)'in babasının mensup olduğu Kureyş kabilesinin bütün kadınlarını kapsar. Aynı şekilde "dayılarının ve teyzelerinin kızları" da, annesinin kabilesi olan Benî Zühre'nin bütün kadınlarını gösterir.

60 - Bu yan cümlecik, lafzen, "kim Peygamber'e kendini bir armağan olarak sunarsa (in vehebet nefsehâ)" şeklindedir. Klasik müfessirlerin büyük kısmı, bunun, "bir mehir beklemeden veya istemeden" anlamına geldiğini, çünkü mehrin normal/sade Müslümanlar için evlilik akdinin temel bir unsuru olduğunu söylerler (karş. 4:4 ve 24 ve ilgili notlar; ayrıca sure 2, not 224).

61 - Yukarıdaki ara cümle, evlilik konusunda daha önce vahyedilmiş genel kurallara (bkz. 2:221, 4:3-4 ve 19-25 ve ilgili notlar) ve özellikle mehir sorunu ile ilgili olanlara işaret etmektedir.

http://www.kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=31&sid=78

Bence acıklama tatmin edici ama benim anlamadıgım bize kılınmayıpta peygambere kılınan ne simdi?

60 - Bu yan cümlecik, lafzen, "kim Peygamber'e kendini bir armağan olarak sunarsa (in vehebet nefsehâ)" şeklindedir. Klasik müfessirlerin büyük kısmı, bunun, "bir mehir beklemeden veya istemeden" anlamına geldiğini, çünkü mehrin normal/sade Müslümanlar için evlilik akdinin temel bir unsuru olduğunu söylerler (karş. 4:4 ve 24 ve ilgili notlar; ayrıca sure 2, not 224)

60'ı boyle acıklamıs ESED.

Diger muminler evlendigi kadınlara mehir vermek zorunda da peygamber istemeyen kadına vermek zorunda degil mi?

Siz ne dusuyorsunuz bakem?

chepny
11-24-2007, 05:10 AM
Mehir hakkında pek fazla bir bilgiye sahip değilim ama bildiğim kadarıyla mehir erkek boşanmak istediğinde kadında kalıyor. Kadın haksız sebeplerle erkekten boşanmak isterse mehir'i erkeğe iade ediyor. Mehir denen şey bugünkü nafaka uygulaması gibi birşey yani.
Yani mehir boşanma durumunda kadının mağduriyetini minimize etmek için kullanılan bir uygulama gibi görünüyor. Peygamber'e boşanma yasak olduğu için mehir zorunluluğu olmaması normal gibi görünüyor.

Mgas
11-24-2007, 05:23 AM
Mehir hakkında pek fazla bir bilgiye sahip değilim ama bildiğim kadarıyla mehir erkek boşanmak istediğinde kadında kalıyor. Kadın haksız sebeplerle erkekten boşanmak isterse mehir'i erkeğe iade ediyor. Mehir denen şey bugünkü nafaka uygulaması gibi birşey yani.
Yani mehir boşanma durumunda kadının mağduriyetini minimize etmek için kullanılan bir uygulama gibi görünüyor. Peygamber'e boşanma yasak olduğu için mehir zorunluluğu olmaması normal gibi görünüyor.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mehir

Mehir, evlilik meydana gelirken, erkeğin kadına verdiği meblağ ve maldır. Mehir, kadından istifade etmenin bir karşılığı değil, bir ömür boyu beraber yaşama isteğinin sembolik alâmetidir ve hediye olarak verilmektedir.

Evlenince veriyorsun.

binbirincigece
11-24-2007, 05:36 AM
Evlenince veriyorsun.

Türkçenin güzellikleri :lol:

chepny
11-24-2007, 05:47 AM
Mehir, kadından istifade etmenin bir karşılığı değil, bir ömür boyu beraber yaşama isteğinin sembolik alâmetidir ve hediye olarak verilmektedir.

Bu sadece wikipedide yazan elemanın yorumu. Bence benim yorumum daha mantıklı :D

Mgas
11-24-2007, 05:55 AM
Türkçenin güzellikleri

Sabah 7den beri ders basındayım, beyin jole kıvamına donustugu icin o boyutunu dusunmeden yazdım. Yoksa o tip bakıs acısına ortam cıkaran cumleler kurmam. İlk kez o yanını dusunmemisim...adam mı oluyom ne ? :D

chepny
11-26-2007, 08:08 AM
Mgas bence sen evlenmeyi düşünüyorsun, ama mehir vermek istemiyorsun :D

BOZ-OK
11-26-2007, 11:31 AM
Hatta bence sadece mehir vermemek degil, mumkunse drahoma almayi da dusunuyor... Ki hic de fena fikir degil, takdir ettim... :cool:

Mgas
11-26-2007, 02:05 PM
Hatta bence sadece mehir vermemek degil, mumkunse drahoma almayi da dusunuyor... Ki hic de fena fikir degil, takdir ettim...

Ceyiz isini seviyorum :) Eskiden bir hukumdar kızını verirken yanında bir toprak parcasınıda ceyiz olarak veriyormus. Simdi ben İngiltere Krallıgı ve İspanya Krallıgından kız alsam yanların ceyiz olarak ucunda Britinya azıcıkta İspanya verseler yeter bana :D (Geriye kaldı 2, daha kimin krllıgı vardı onunda kızını alalım, toprahlarımızı genisletek :D )

binbirincigece
11-26-2007, 02:17 PM
(Geriye kaldı 2, daha kimin krllıgı vardı onunda kızını alalım, toprahlarımızı genisletek :D )
Bir de Barzani'yi deneyelim; belki Kerkük'ü kurtarırız. :rolleyes:

BOZ-OK
11-26-2007, 02:23 PM
Bir de Barzani'yi deneyelim; belki Kerkük'ü kurtarırız. :rolleyes:

Barzani gibi bir kayinpeder butun ortadoguyu bile verseler cekilmez valla... :mrgreen:

binbirincigece
11-26-2007, 02:56 PM
Ceyiz isini seviyorum :) Eskiden bir hukumdar kızını verirken yanında bir toprak parcasınıda ceyiz olarak veriyormus. Simdi ben İngiltere Krallıgı ve İspanya Krallıgından kız alsam yanların ceyiz olarak ucunda Britinya azıcıkta İspanya verseler yeter bana :D (Geriye kaldı 2, daha kimin krllıgı vardı onunda kızını alalım, toprahlarımızı genisletek :D )Biz bu kafayla gidersek hazır eldeki tarlalardan da oluruz, evde de kalırız:laugh:

Mgas
11-26-2007, 03:30 PM
Biz bu kafayla gidersek hazır eldeki tarlalardan da oluruz, evde de kalırız

İcerinden de Tayyip Erdogan'ın elde kaldıysa kızlarından biri olabilir. Satacak daha cok sey var yav :D

chepny
11-27-2007, 02:11 AM
İcerinden de Tayyip Erdogan'ın elde kaldıysa kızlarından biri olabilir. Satacak daha cok sey var yav :D
Kalmamış :(
Kalsaydı ben talip olacaktım :cool:

binbirincigece
12-29-2007, 05:23 PM
İçimizde cebelleşmeye farklı bir konudan devam edelim.

Allahü teâlâ, her insanın ve her hayvanın rızkını ezelde takdîr etmiş, ayırmıştır. İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın rızkı da bellidir. Rızık hiç değişmez. Azalmaz ve çoğalmaz. Kimse kimsenin rızkını yiyemez. Kimse kendi rızkını yiyip bitirmeden ölmez. Bu konudaki âyet-i kerîmelerden birkaçının meâli şöyle: (Allahü teâlânın rızık vermediği, bir canlı yoktur.) [Hûd 6]
(Birçok canlı, rızkını kendi elde edemez. Sizin de, onların da rızkını Allah verir.) [Ankebût 60]
(Rabbin, rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır.) [İsrâ 30]
Allahın kimine çok, kimine az rızık verdiğini çok kimse bilmez. (Sebe’ 36)
Allahtan korkana ummadığı yerden rızık gelir. (Talâk 2,3)
Bu durumda dünyada her gün açlıktan ölen 18 bin ÇOCUĞU (http://www.dusuncegundem.com/sayi-28/iktibas-dunyada-her-gun-18-bin-cocuk-aclik-nedeniyle-hayatini-kaybediyor.html) nasıl açıklayacağız?

Mgas
12-29-2007, 05:38 PM
Bu durumda dünyada her gün açlıktan ölen 18 bin ÇOCUĞU nasıl açıklayacağız?

Rızkı kadarını almıstır. Zaten denmis "Kimse kendi rızkını yiyip bitirmeden ölmez" deyu...demek ki rızık biten bir seymis.

binbirincigece
12-29-2007, 06:00 PM
Rızkı kadarını almıstır. Zaten denmis "Kimse kendi rızkını yiyip bitirmeden ölmez" deyu...demek ki rızık biten bir seymis.Sorun şu; bu insanlar rızıksızlık yüzünden ölüyorlar. Yani açlıktan ölmek bana göre makul bir ölüm şekli değil:rolleyes:

Mgas
12-29-2007, 06:08 PM
Sorun şu; bu insanlar rızıksızlık yüzünden ölüyorlar. Yani açlıktan ölmek bana göre makul bir ölüm şekli değil

Tamamda sonuc olarak orada "rızık bitmez" diye bir sey yok.

chepny
12-30-2007, 05:40 AM
Bu durumda dünyada her gün açlıktan ölen 18 bin ÇOCUĞU (http://www.dusuncegundem.com/sayi-28/iktibas-dunyada-her-gun-18-bin-cocuk-aclik-nedeniyle-hayatini-kaybediyor.html) nasıl açıklayacağız?
Şöyle açıklayacağız;
(Rabbin, rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır.) [İsrâ 30]Demekki Allah 18bin çocuğun rızkını daraltmış.

Sorun şu; bu insanlar rızıksızlık yüzünden ölüyorlar. Yani açlıktan ölmek bana göre makul bir ölüm şekli değil:rolleyes:Aşırı yemek yüzünden çatlayıp ölmekten daha makul ve daha onurlu bir ölüm şekli :cool:

Hepimiz zaman zaman açlıktan ölen insanlar nedeniyle vicdan azabı çekiyoruzdur. Ancak açlıktan ölen çocukların birinci sorumlusu biz değiliz ve dünya da değil. Birinci sorumlular, kendisi yemeye ekmeği zor bulurken, nasıl besleyeceğini düşünmeden 10-15 çocuk dünyaya getirenlerdir...

ulugbekTR
01-03-2008, 06:47 AM
Biz bu kafayla gidersek hazır eldeki tarlalardan da oluruz, evde de kalırız:laugh:
kenya iktidar liderinin kızını verelim sana

Mgas
03-16-2008, 03:30 AM
Millet insanlıgın ve dunyanın yaratılıs tarihleri hakkında neler dusunuyorsunuz?

Mesela yaygın olan bir gorsu var "eski insanlar 600 700 yıl yasarmıs" deyu. Ama bilime gore ilerleyen zaman icinde artan tıbbi duzeyle birlikte insan omrunun suresi paralellik gosteriyor. Yani eski insanların tıbbi yetersizlikten dolayı ortalama omurleri baya dusukmus.

Yanısıra "Dunya 6 gunde yaratıldı" meselesi var. Bilimde bunun cok daha uzun bir sureden olustugunu one suruyor. Bir yerde bu meseleye soyle bir acıklık getirilmis.

Diğer yandan yaratılışın 6 gününün her biri -bizim zaman algımızla- birbirlerinden farklı zamanlara karşılık gelmektedir. Bunun sebebi zamanın akış katsayısının evrenin genişlemesiyle ters orantılı olarak azalmasıdır. Big Bang'den itibaren evrenin büyüklüğü her ikiye katlandığında, zamanın akış katsayısı yarıya düşmüştür. Evren büyüdükçe, evrenin ikiye katlanma hızı da gittikçe artan bir şekilde yavaşladı. Bu genişleme oranı, Fiziksel Kozmolojinin Temelleri adlı ders kitaplarında anlatılan, dünyanın her yerinde yaygın olarak bilinen bilimsel bir gerçektir. Yaratılışın her gününü, Dünya zamanıyla hesapladığımızda karşımıza aşağıdaki durum çıkar:

Zamanın başladığı andan itibaren bakıldığında, yaratılışın 1. günü (1. devre) 24 saat sürmüştür. Ancak bu süre, bizim zamanı Dünya'da algıladığımız şekliyle 8 milyar yıla eşittir.

Yaratılışın 2. günü (2. devre) 24 saat sürmüştür. Ancak bu, bizim algılarımızla bir önceki günün yarısı kadar sürmüştür. Yani 4 milyar yıl.

3. gün (3. devre) ise yine bir önceki gün olan 2. günün yarısı kadar sürmüştür. Yani 2 milyar yıl.

4. gün (4. devre) 1 milyar yıl,

5. gün (5. devre) 500 milyon yıl,

ve 6. gün (6. devre) 250 milyon yıl sürmüştür.

http://www.mumsema.com/forum/dunya_kac_gunde_yaratildi-t5613.html

Yanısıra su fosiller meselesi. Fosillere gore de insanoglu o kadar eski donemlerde sahneye cıkmıyor.

Birde su nufus meselesi var tabi. Hos bunu Nuh vakası, savaslar, vebalar...ile acıklayabilir zde

Dünyanın şu andaki nüfusu bu konuda bize bir fikir vermektedir. İlk insan on beş bin yıl önce yaratılmış olsa, tarih boyunca ortalama ömrün hep 70 yıl olduğu kabul edildiğinde, dünya nüfusunun şimdi 1 trilyon civarında olması gerekir. Şu andaki teorik anlayışa göre yüz binler yıl olduğu ileri sürülen insanlık tarihinin 15 bin yıldan daha kısa olması gerekiyor.

Bu da kafi gelmemekte, atalarımızın ilk zamanlar 600-1000 yıl gibi uzun ömürlü olduklarını kabul etmek durumundayız. Geriye doğru gittiğimizde, Hz. İsa döneminde dünya nüfusunun 250 milyon kadar olduğu hesaplanıyor (Miller, C.Tyler. “Living In the Environment” Kaliforniya A.B.D. 1975). Dünya nüfusuna tesir eden veba gibi salgınlar ve savaşlarda ölenlerin ancak nüfusun yüzde bir buçuğuna karşılık geldiği kabul ediliyor. Bu durumda insanlığın ömrünün yüz binler yıl olduğu iddiası da geçerliliğini kaybediyor. Sadece nüfus artış hızı bile insanlığın ömrünün 10 bin yılı geçemeyeceğini gösteriyor.

Bugünkü tarih hesaplamalarında kullanılan metot, yetersiz bir metottur. En güvenilir ve doğru kaynak, Kur’an ve Hadislerin haberleri olmalıdır. Zaten ilmin doğru sonuçları ile Kur’an’a ait gerçekler birbiriyle her zaman mutabık kalmış, birbirini çürütmemiştir... Çünkü kainat ve Kur’an, Allah’ın iki ayrı kitabıdır. Yeter ki her iki kitabı da doğru anlayalım ve yorumlamayı bilelim. Bazen görülen yanlışlıklar, yorumlayanların yetersizliğinden ileri gelmektedir.

Peygamberimiz “Ben insanlığın ikindi vaktinde geldim.” buyuruyor. Diğer bir hadisinde ise “Benim ümmetimin ömrü 1500 seneyi pek geçmeyecek.” buyurmuş. Günün dörtte ya da beşte biri olan ikindiden akşama kadar ki vakti 1500 yıl kabul ettiğimizde, insanlığın ömrünün 6000 - 7500 yıl arasında olduğu ortaya çıkar. Diğer bir meşhur hadis rivayetinde ise bu açıkça ortaya konmuştur: “Adem’den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir.” Görüldüğü gibi bu iki hadis birbirini doğrulamakta ve tamamlamaktadır.
http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=article&aid=2438

Eee siz ne diyorsunuz millet!

Demir Kağan
03-16-2008, 03:46 AM
Allah 6 gun diyor, bunun bizim alti gunumuz oldugunu zannetmiyorum. Alemler arasi bir zaman farki var. En basiti en uzun ruya 8 saniyedir ancak bize ne kadarmis gibi gelir?

binbirincigece
03-16-2008, 08:21 AM
Millet insanlıgın ve dunyanın yaratılıs tarihleri hakkında neler dusunuyorsunuz?

Eee siz ne diyorsunuz millet!

Yüce Computer'a bir danış derim. :lool:

chepny
03-24-2008, 12:55 PM
Mesela yaygın olan bir gorsu var "eski insanlar 600 700 yıl yasarmıs" deyu

Yalan :D
Eski insanlar daha az yaşıyormuş. 30-40 yıl civarı felan. Bulunan fosillerde kırkını geçmiş insana pek rastlanmadı :D

Yanısıra "Dunya 6 gunde yaratıldı" meselesi var
Bundan anlamamız gereken bence de 6 evre olmalıdır. Zaten zaman izafi bir kavramdır. Alıntı yaptığın açıklama ve demir'in söyledikleri uygundur.
Yanısıra su fosiller meselesi. Fosillere gore de insanoglu o kadar eski donemlerde sahneye cıkmıyor
Bu doğru; İnsanoğlunun tarihi fazla eski değil. Bazıları en fazla 100 bin yıl geriye gidiyor.
Birde su nufus meselesi var tabi. Hos bunu Nuh vakası, savaslar, vebalar...ile acıklayabilir zde

Bilimadamlarına göre buzul çağının son dönemlerinde yani bundan yaklaşık 10bin yıl önce insan nüfusu sadece 3 milyon civarında imiş. Milattan başlayarak 17.yüzyıl'a kadar nüfus 300 ila 500 milyon arasında değişmiş. Bazen artmış, bazen azalmış. 17. yüzyıldan itibaren sürekli artarak bugünkü nüfusa ulaşılmış. Nüfus artışı teknoloji ile orantılı bir durum. Nitekim 20. Yüzyılın başında 1 milyar nüfus varken bugün sadece çin veya hindistanın nüfusu bile 20.yüzyılın başındaki toplam insan nüfusundan daha fazla.

Nuh tufanı meselesine gelince;
Bence bu tufan bazılarının iddia ettiği gibi mezapotamyada değil, karadenizde gerçekleşti. Çünkü biliyoruz ki; buzul çağında deniz seviyesi şimdikinden az olduğu için bogazlar kapalıydı. Buzullar nedeniyle karadeniz nehirlerden de beslenemiyordu. Bu devirde Karadeniz'in şimdiki seviyesinden yaklaşık 100-150 metre daha alçak kapalı bir göl olduğunu iddia edenler var. Buzul çağının bitmeye başlamasıyla eriyen buzullar yavaş yavaş karadenizi doldurmaya başlamış ve deltalarda çok verimli araziler ortaya çıkmıştır. İşte burada kurulan bir medeniyet (Nuh kavmi). Sonrasında buzullar hızla eriyip karadeniz seviyesini yükseltmeye başlamıştır. Bu esnada boğazlar da açılmış ve karadeniz seviyesi hızla bugünkü seviyesine gelmiştir. Bu esnada bu hızlı su yükselmesinden kaçamayan kavim helak olmuştur.

Her ne ise; Bu tufan hakkında ne söylersek söyleyelim, teoriden öteye geçemez :D

binbirincigece
03-30-2008, 05:15 PM
Nuh tufanı meselesine gelince;
Bence bu tufan bazılarının iddia ettiği gibi mezapotamyada değil, karadenizde gerçekleşti. Çünkü biliyoruz ki; buzul çağında deniz seviyesi şimdikinden az olduğu için bogazlar kapalıydı. Buzullar nedeniyle karadeniz nehirlerden de beslenemiyordu. Bu devirde Karadeniz'in şimdiki seviyesinden yaklaşık 100-150 metre daha alçak kapalı bir göl olduğunu iddia edenler var. Buzul çağının bitmeye başlamasıyla eriyen buzullar yavaş yavaş karadenizi doldurmaya başlamış ve deltalarda çok verimli araziler ortaya çıkmıştır. İşte burada kurulan bir medeniyet (Nuh kavmi). Sonrasında buzullar hızla eriyip karadeniz seviyesini yükseltmeye başlamıştır. Bu esnada boğazlar da açılmış ve karadeniz seviyesi hızla bugünkü seviyesine gelmiştir. Bu esnada bu hızlı su yükselmesinden kaçamayan kavim helak olmuştur.

Her ne ise; Bu tufan hakkında ne söylersek söyleyelim, teoriden öteye geçemez :DNuhun Gemisinin Ağaçbaşında olduğunu iddia edenler henüz çıkmamıştı piyasaya...

chepny
03-31-2008, 03:07 AM
Nuhun Gemisinin Ağaçbaşında olduğunu iddia edenler henüz çıkmamıştı piyasaya...
Tepealan niçin gemi şeklinde sanıyorsun :D Yelecikteki kayalar niçin o şekilde? Bilindiği üzere o şekilde kayaların oluşması için oraların bir zamanlar denize dahil olması gerekir :lool:

BOZ-OK
04-01-2008, 06:21 AM
Yahu beyler, bir sorum olucekti... Bu Nuh Tufani sadece belli bir bolgede mi oldu, yoksam butun dunyayi kapsayan bir tufanmiydi aceba? Hani, Nuh peygamber insanoglunun ikinci atasidir soylemi var ya, o bakimdan seyttirdim... :-)

Not: Yar bana bir eglence medeett...:mrgreen:

chepny
04-01-2008, 11:29 AM
Yahu beyler, bir sorum olucekti... Bu Nuh Tufani sadece belli bir bolgede mi oldu, yoksam butun dunyayi kapsayan bir tufanmiydi aceba? Hani, Nuh peygamber insanoglunun ikinci atasidir soylemi var ya, o bakimdan seyttirdim... :-)

Not: Yar bana bir eglence medeett...:mrgreen:
Tufanla ilgili teorimi değiştirdim.

Nuh kavmi Alibeyköyde kurulmuş bir kavim idi. İlk yağışlarda bütün kavim haliçe döküldü. :mrgreen:

binbirincigece
04-01-2008, 01:07 PM
Tepealan niçin gemi şeklinde sanıyorsun :D Yelecikteki kayalar niçin o şekilde? Bilindiği üzere o şekilde kayaların oluşması için oraların bir zamanlar denize dahil olması gerekir :lool:Allah bilir Örümcek Ormanı da geçmişindeki bu sulak özellikten dolayı bu denli göz alıcıdır. ;)

chepny
04-01-2008, 01:51 PM
Allah bilir Örümcek Ormanı da geçmişindeki bu sulak özellikten dolayı bu denli göz alıcıdır. ;)

Zaten Nuh gemisini inşa ederken kullandığı ağaçları Örümcek Ormanından kesmiş ;)

Not: Örümcek ormanı dediğimiz yerde boyu 70 metreyi bulan ağaçlar var.

Mgas
04-18-2008, 12:29 PM
Peki millet islamdaki "cariye" isini nasıl anlayabiliriz? Yani bir kadını cariye olarak alabiliyorsunuz, onu hediye edebiliyorsunuz ve daha da otesi cariye ile eseysel(cinsel) iliskide bulunma hakkınız var. Yani az arastırdım "islamı secmeyen kimseleri el altında tutmak..." icin kolelik ve cariyeligin korundugundan bahsedilir. Ancak aldıgın cariye ile iliski kurmak ne alaka? Yani sen iliskiye gir, sonra hediye et...nerede kaldı o cariyenin insanlık hakkı?

Yanısıra Peygambere Mısırdan iki cariye hediye edildigini, bu cariyeler musluman olmasına ragmen cariye bırakıldıgını, sonra birisinin peygamber tarafından es olarak alındıgını digerinin de baskasına hediye edildiginden bahsedilir. Yani bu isin islamı secmeyen kesimi el altında bulundurmak ile de pek mantıgı yokmus gibi gorunuyor....

BOZ-OK yardım et :D

yavuz
04-18-2008, 12:45 PM
Tek yol DEVRIM! :lol:

Mgas
04-18-2008, 12:49 PM
Esed'in guzel bir cevirisini ve acıklamasını buldum.

5- Ve onlar ki, iffetlerini korurlar; (2)

2 - Lafzen, "mahrem yerlerini sakınırlar".

6. eşleri -yani, [evlilik yoluyla] meşru olarak sahip oldukları insanlar- (3) dışında [kimsede arzularına doyum aramazlar]: çünkü onlar (eşleriyle olan ilişkilerinden dolayı) kınanmazlar;

3 - Lafzen, "yahut sağ ellerinin malik olduğu kimseler" (ev mâ meleket eymânuhum). Çoğu müfessirler bu ifadenin şüphe götürmez bir biçimde kadın kölelerle ilgili olduğunu ve ev ("yahut") takısının da meşru seçeneklerden birine işaret için kullanıldığını ileri sürmüşlerdir. Bu geleneksel yorum, bizce, kadın kölelerle evlilik dışı cinsel ilişkinin meşruiyetini öngördüğü sürece doğru ve kabul edilebilir gözükmemektedir: çünkü böyle bir öngörü ya da önkabul Kur'an'ın kendisiyle çelişmektedir (bkz. 4:3, 24, 25; 24:32 ve ilgili notlar). Üstelik sözü geçen yoruma karşı yapılabilecek tek itiraz da bu değildir. Çünkü Kur'an "müminler" terimiyle hem erkek hem de kadın müminleri kasdetmekte; ezvâc terimi de ("eşler") hem erkek hem de kadın eşlere işaret etmektedir. Bunun içindir ki, mâ meleket eymânuhum ifadesinin "onların kadın köleleri" anlamına yorulması için ortada hiçbir sebep yoktur. Öte yandan, bu ifadeyle erkek ve kadın kölelerin birlikte kasdedilmiş olması da sözkonusu olmadığına göre, ifadenin hiçbir şekilde kölelerle ilgili olmadığı, fakat 4:24'deki gibi "nikah yoluyla meşru olarak sahip oldukları kimseler" anlamına geldiği aşikardır (bkz. 4:24 hk. 26. not). Yalnız ifade, burada, bu anlam örgüsü içinde 4:24'dekinden önemli bir farklılık göstererek evlilik yoluyla birbirine "meşru olarak" sahip olan hem erkek hem de kadın müminlere işaret etmektedir. Bu yoruma göre, cümlenin başında yer alan ev takısı da "yahut" anlamında bir seçenek bildirmeyip, "bir başka deyişle" yahut "yani" tabirleriyle benzer şekilde, açıklayıcı bir ifadeye geçiş işlevini görmektedir ki, bu durumda, bir bütün olarak cümlenin anlamı şöyledir: "...eşleri, yani [evlilik yoluyla] meşru olarak sahip oldukları kimseler dışında ... ilh." (Karş. 25:62'deki benzer ifade: "düşünüp anmak isteyenler, yani [lafzen, "yahut"] şükretmek isteyenler için".)

Peki Mısırdan alından iki cariyeden biri olan Mariyeden Hz. İbrahim dünyaya gelmemiş miydi? İbrahim dogduktan sonra Peygamber Mariye'yi cariyelikten esi sıfatını yukseltmisti. Bu bilgi duzmece midir acep?

chepny
04-18-2008, 12:58 PM
Kölelik islamiyetten önce var olan bir kurumdur. Bu konuda yorum yapmak için Kur'ana baktığımızda hiçbir yerde köleliği tavsiye eden bir ayete rastlamıyoruz. Ancak köleleri azad etmekle ilgi bir sürü ayet vardır.
Yine benzer bir şey çok eşlilik konusunda da var. Kur'anda çok eşlilik yasaklanmadığı halde, tek eşlilik tavsiye edilir.

Not: Bahar geldi ve ben yalnızım. Bir Allah kulu bana cariye hediye etsin :mrgreen:

Mgas
04-18-2008, 01:18 PM
Kölelik islamiyetten önce var olan bir kurumdur. Bu konuda yorum yapmak için Kur'ana baktığımızda hiçbir yerde köleliği tavsiye eden bir ayete rastlamıyoruz. Ancak köleleri azad etmekle ilgi bir sürü ayet vardır.
Yine benzer bir şey çok eşlilik konusunda da var. Kur'anda çok eşlilik yasaklanmadığı halde, tek eşlilik tavsiye edilir.

Peki Mısırdan alından iki cariyeden biri olan Mariyeden Hz. İbrahim dünyaya gelmemiş miydi? İbrahim dogduktan sonra Peygamber Mariye'yi cariyelikten esi sıfatını yukseltmisti. Bu bilgi duzmece midir acep?

Bunu anlayamıyorum. Eger cariyeler ile iliski kurmak yasaksa bu ne is?

Not: Bahar geldi ve ben yalnızım. Bir Allah kulu bana cariye hediye etsin

Ben bu "kız bulamama" isini anlayamıyorum. Sahsen yılda en az 2 kıza yuz vermeyen bir insan olarak...Yani beni bile begeniyorlarsa (benim gibi bir ayıyı)...

BOZ-OK
04-18-2008, 01:42 PM
Mgas, birak bunlari da, sen "Islam ulemasina" gore "yeterli minimum tesettur"e sahip bir Musluman cariye ile, "yeterli minimum tesettur"e sahip bir Musluman erkek olarak yanyana namaza durmadigina dua et... O namazi zaten fasid etmeden tamamlaman imkansiz da, bir de yakalanirsan, "curmu meshud" ile zina zanlisi olursun valla... Sooletmeyin simdi beni, iyice kafan recel kavanozu gibi olacak...:mrgreen:

Mgas
04-18-2008, 01:47 PM
iyice kafan recel kavanozu gibi olacak...

De hele de!

Esed cariye ile cinsel iliski "yok" diyor

Peki bu ne oluyor?

chepny
04-18-2008, 01:47 PM
Ben bu "kız bulamama" isini anlayamıyorum. Sahsen yılda en az 2 kıza yuz vermeyen bir insan olarak...Yani beni bile begeniyorlarsa (benim gibi bir ayıyı)...
Biz de yılda en az 4-5 kızla yakınlaşıyoruz ama istediğimiz kadar ileriye gidemiyoruz, derdimiz bu :lol:
Beğenen çok da, beğenme işini ileriye götüren yok :mrgreen:

Mgas
04-18-2008, 01:54 PM
Biz de yılda en az 4-5 kızla yakınlaşıyoruz ama istediğimiz kadar ileriye gidemiyoruz, derdimiz bu
Beğenen çok da, beğenme işini ileriye götüren yok

Ya bilmiyorum, ben insanların etinde aynı guzelligi gorurum. Yani et dedigimiz bir dunya malıdır, dunya malını sevmem ben. Dunyada bırakılacak seylere baglanmam. Ama erdem, ic guzellik, Hakk sevgisi...olan bir insan gozume cok guzel gorunur. Bu yuzden hic kimseyi sevmedim, yakınlık hissetmedim... Yani ancak oyle bir guzelligi sevebilirim. Ben heralde bekar olecegim :D

Neyse konuyu dagıtmayalım.

Demir Kağan
04-19-2008, 03:38 AM
Alper, ilk gordugum yerde falakaya yatiracam seni. :D

chepny
04-20-2008, 12:53 PM
Dunyada bırakılacak seylere baglanmam.
Bizim bağlandığımızı nerden çıkardın :lol:

BOZ-OK
04-21-2008, 03:34 AM
BOZ-OK yardım et :D

:-)

Burada anlasilmayacak bir sey yok aslinda Mgas... Islam kolelik kurumunu aslinda desteklemiyor... Ote yandan, binlerce yillik uygulamayla ortaya cikmis ve yerlesmis bu kurumu da, ustelik indirildigi donemdeki sosyal ve ekonomik yanlari dikkate alindiginda, bir anda yasaklamanin imkansizligini da gozardi etmiyor... Dolayisiyla, Islam'in yaptigi sey, bu kurumu mevcut durumda tanir ve onunla ilgili sinirlayici kurallar koyarken, ote yandan da zaman icinde ortadan kalkmasini tesvik etmekten baska bir sey degildir... Ote yandan, eger Kur'anda yer alan ve gecmis peygamberlerin donemleriyle ilgili mesellerden sozediyorsan, bunlar ayri konudur... Koskoca Allah, insanoglunun henuz gelisip olgunlasmadigi donemlerde olan bir takim olaylari da, dinin selametidir diye saptiracak veya gizleyecek degil heralde... Oldugu gibi yazmis ki, gelecek insan nesilleri okusunlar da ders alsinlar diye... Oralari da arif olan anlayacak... Mesaji dogru anlamak lazim... :cool:

emirkaan
04-21-2008, 03:36 AM
Bozok abi bir girdin konuya, cıkamadın işin icinden galiba. Dedimki birisi bir yazsada ona cevap versem.
Sirena club konusunda, mbicer uzland2 de, oguz abi ince hesaplar peşinde anlaşılan iddaya cok bayılmış,
4 saattir kimsenin yazdıgı yok.
Sende yarım saattir burayi okuyorsun

Mgas
04-21-2008, 01:08 PM
Yanlıs anladın BOZ-OK. Simdi Esed "Cariye ile iliski diye bir sey yok" diyor ama Hz. İbrahim'in Peygambere Mısırdan hediye edilen bir cariyeden dunyaya geldigi soyleniyor. Ne is?

Mgas
04-21-2008, 01:11 PM
Nuh tufanı ve Karadeniz ile ilgili...

'Karadeniz, Nuh Tufanı'yla oluştu'

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=679389

(Bunların hepsi yanlıs. Arastırın zamanında Malatya su altında imis. Nuh tufanı Malatyada olmustur :lol: )

yavuz
04-22-2008, 12:51 PM
Nuh tufanı ve Karadeniz ile ilgili...

'Karadeniz, Nuh Tufanı'yla oluştu'

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=679389

(Bunların hepsi yanlıs. Arastırın zamanında Malatya su altında imis. Nuh tufanı Malatyada olmustur :lol: )

Malatya eskiden sular altindaysa, insanligin en eski kalintilari nerde o zaman? :rolleyes:

Esas tartisma konusu, "insanlik baliktan mi turedi" olmadi. :mrgreen:

Mgas
05-24-2008, 02:27 PM
Arkadaslar Erkan Ogur'un "Zahit Bizi Tam Eyleme" adlı parcasını dinliyorz

Ya Rabbim ne guzel parcadır bu

İcinde bir soz geciyor sizinle paylasmak istedim

Biz hay isek sizde haysınız
Siz huysanız bizde huyuz

Haydan gelen huya gider

Suphe etmeden inanmak daha guzel nasıl ozetlenir?