View Full Version : Iqbol
Iqbol
12-31-2007, 08:42 AM
Merhaba, dostlar!
Ne diye baslik vermeyi bilmedim, blog gibi bir yer olsun dedim.
Bazi konulari turkce araciligiyla ilk kesf ettigim icin, bazen onlar hakkinda dusundugum an direk turkce dusunmeye basliyorum. Ona gore, burada iste oyle dusunce hayaller, internette rastladigim ilginc linkler hakkinda bir seyler veya bazen kafama gelen seyleri yazmaya calisacagim. Hemde biraz icim bosalsin, hemde turkcemi gelistirmeye yardimci olursunuz.
Turkce klavyem olmadigi icin bazi yazi xatalarindan ve bazen yapabilicegim turkce xatalarindan oturu sizden onceden ozur diliyorum, arkadaslar.
Iqbol
12-31-2007, 08:48 AM
bilmiyorum baskalarini, ama bende bazen garib sey oluyor.
Ayni konu hakkinda ikki veya uc dilde dusunursem, her dilde dusundugumde konuya tamamen baska baska yanlardan bakiyorum, bazen bir birini zit fikirler geliyor. Mesela, millet hakkinde turkce dusunub, kendi bir seyler demek istersem, repertuara hemen milletci, bazen radikal fikirler geliyor. Ayni konu hakkinda o'zbekche dusunursem, milletchiligim biraz ilimlasiyor :)
Iqbol
12-31-2007, 08:53 AM
Cemil Meric'in guzel bir sozu var:
Her paylasilmayan aci yikicidir.
Hakikaten, bazen acilarinizi, derdlerini icinizde tasirsaniz size cok agir gelir, cok zayif dusersiniz. Ama, bu aciyi birileriyla paylastiginizde, ozellikle imanli ve hikmetli birisiyle paylasip ondan guzel bir destek aldiginizdan, kendinizde ne kadar aci varsa tahammul etmeye cesaret bulursunuz.
Ona gore, paylasalim arkadaslar, paylasalim :)
Madalio'g'li
12-31-2007, 09:01 AM
Ona gore, paylasalim arkadaslar, paylasalim :)
Aynı Cemil Meriç: "İnsan denen balçığı, tunçtan bir heykel haline getiren ızdırabın yıldırımlarıdır." da demiş. :)
Ve tebessüm edelim, tebessüm müslümanın sadakasıdır. :)
Qarshi
12-31-2007, 09:03 AM
Bende yabancı dil yok bu sebepledirki bildiğim dil kadarı ile görüşlerim çeşitlilik arzetmiyor...
Bende Millet diye düşündüğüm zaman Özbek kardeşlerim için aklıma gelen;
Daha bir İslamcı...
Daha bir Rus etkisinde...
Milliyetçilik hakkındaki sahiplenmemiz biraz değil ÇOK farklı...
Burda bu sayfalarda sizlerle yazışmak keyif verir...
Iqbol
12-31-2007, 09:05 AM
Once hic dikkat etmemistim, arkadaslar izlediginde "ne fayda varki" diye Kurtlar vadisi'ni izlemek istememistim. Ama gecende bir weekendda arkadasla evdeyken internetten karsimiza Kurtlar Vadisi Pusu'nun bir bolumu cikip izledigimizden sonra, hep seyreder oldum. Hatta, once kurtlar vadisi Pusu'nun tum bolumlerini seyrettim.
Sonra, Eski bolumlerinide seyretmeye basladim, 36 bolume kadar bastan sonuna kadar, ondan sonrada ortada onar bolum atlayarak 97 bolumune kadar izledim.
Dizi guzel, hosuma gitti. Hakikaten, bazi insanlar bazi gercekleri halka yetistirmekten engellendikleri icin, boyle dizilere basvuruldugu belli oluyor, yani: bu dizide bazi gercekler var.
Cekim kaliteside guzel, tempo olsun, intrigue olsun hepsi yerinde.
Ama hosuma gitmeyen bazi taraflari oldu:
- Zorlugun, zorbaligin bedava bir sey gibi gosterildigi;
- Insan hayatinin bes paraligi bile kalmamis. Durmadan kesiyorlar.
- Kotuye kotuyle karsi koymanin sonu kotu olacagi hakikati biraz unutulmus.
- Eninde sonunda yine butun aybi dis guclere bagliyorlar; ama, her milletin iyisi kotusu var, ve bazen kendi icimizden ne dusmanlar ciktigida hakikat.
Sonra, turk TV'sinin hic hosuma gitmedigi REKLAM'i kafamiza vurarak seyrediyorlar bize. Olurmu boyle sey. hatta Avrupada bile reklami filim ortasinda veriyorlar. Ama, sizin TV'de hatta dizinin icinde bile reklam koyuyorlar, ozellikle filimde bir duvar goruntusu varsa hemen oraya bir reklam asiyorlar. Ayib ya, bu izleyiciye saygisizlik degilmi?
Neyse, ama simdi, ortada beser onar bolum atlattigim icin, bir ikki soru rahat birakmiyor.
O Seyfo amca ne oluyor? onu bilemedim?. :)
Qarshi
12-31-2007, 09:09 AM
Sonra, turk TV'sinin hic hosuma gitmedigi REKLAM'i kafamiza vurarak seyrediyorlar bize. Olurmu boyle sey. hatta Avrupada bile reklami filim ortasinda veriyorlar. Ama, sizin TV'de hatta dizinin icinde bile reklam koyuyorlar, ozellikle filimde bir duvar goruntusu varsa hemen oraya bir reklam asiyorlar. Ayib ya, bu izleyiciye saygisizlik degilmi?
Bir zamanlar Galatasaray ile manchester Unıted arasındaki şampiyonlar ligi maçını seyrediyoruz.Maçı kanal TGRT veriyor yanılmıyorsam İlker yasin anlatıyor...
Maçta Galatasaray ne kadar geri düşssede hep öe geçme başarısını gösteriyor...
Reklamcılarda dururmu...
Önce devre arasına reklam aldılar...
Sonra maçın durduğu anlara...
Sonra Taç atışı gibi etkisiz anlara...
Baktılar millet seyrediyor...
Maçı geri plana alıp tamamen reklam seyrettirdiler :mrgreen:
Iqbol
12-31-2007, 09:10 AM
Bende yabancı dil yok bu sebepledirki bildiğim dil kadarı ile görüşlerim çeşitlilik arzetmiyor...
Daha bir İslamcı...
Tabii insanlar ayni degillerdir. Turklerin icindede farkli gorus sahibleri oldugu ozbekler icinde gecerli.
Bende cok turklerler konustum: ateisti, sosyetesi, milliyetcisi, alevisi, dincisi, etc. Ayni konular hakkinde farkli farkli gorusler duydum.
Aynisi ozbeklerde de var.
Ama tabii bazi ozellikler bu degisik gruplarin hepsi icin gecerli.
mesela, turklerin ateisti olsun, dincisi olsun: milliyetcilik dusuncesi cok saglam yerlesmis.
Biz ozbeklerde ise Islam ve Rus etkisi cok yerlesmi. bu hakikat.
Ama, goruslerdeki farklilik hosgoruye engel olamazki, degilmi?
Iqbol
12-31-2007, 09:13 AM
Bir zamanlar Galatasaray ile manchester Unıted arasındaki şampiyonlar ligi maçını seyrediyoruz.Maçı kanal TGRT veriyor yanılmıyorsam İlker yasin anlatıyor...
Maçta Galatasaray ne kadar geri düşssede hep öe geçme başarısını gösteriyor...
Reklamcılarda dururmu...
Önce devre arasına reklam aldılar...
Sonra maçın durduğu anlara...
Sonra Taç atışı gibi etkisiz anlara...
Baktılar millet seyrediyor...
Maçı geri plana alıp tamamen reklam seyrettirdiler :mrgreen:
Bazen STV'de bir reklam vermeye basliyorku en azindan 30 DAKIKA durmadan reklam veriyor!
Avrupada turk tvleri reklam degince sucuk, zeytin, peynir anlatiyorlar halka :)
Qarshi
12-31-2007, 09:21 AM
Katılıyorum,
Bu sebepledirki biz bu görüşü Türkistan bölümüne yerleştirmeye çalışıyoruz.
Her görüşten insanı bu platformda bir araya getirip kaynaştırmaya ve karşısındaki insanı en azından fikirlerine katılmasada karşıt görüşlerini saygı ve anlayış çerçevesinde tartışabilecekleri bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.
Sizleride çok seslilik ve çok renklilik adına burda gördüğümüz zaman platformun son halkasıda tamamlanmış olacak bizim adımıza ...
Qarshi
12-31-2007, 09:23 AM
Bazen STV'de bir reklam vermeye basliyorku en azindan 30 DAKIKA durmadan reklam veriyor!
Avrupada turk tvleri reklam degince sucuk, zeytin, peynir anlatiyorlar halka :)
Bizimkilerin zaafı midesinden olduğu için reklamverenlerde en hassas yerimizden yakalıyorlar...
Geçenlerde burda bir sucuk reklamı yasaklandı (bir reklam bu kadarda abartılı yapılmazki be kardeşim.O an bende ofisi kapatıp sucuklu yumurta için yollara düşecektim ) :mrgreen:
Iqbol
12-31-2007, 09:30 AM
Bu siir cok guzelmis, beni aglatti
YouTube - Anne
Demir Kağan
12-31-2007, 09:36 AM
Tabii insanlar ayni degillerdir. Turklerin icindede farkli gorus sahibleri oldugu ozbekler icinde gecerli.
Bende cok turklerler konustum: ateisti, sosyetesi, milliyetcisi, alevisi, dincisi, etc. Ayni konular hakkinde farkli farkli gorusler duydum.
Aynisi ozbeklerde de var.
Ama tabii bazi ozellikler bu degisik gruplarin hepsi icin gecerli.
mesela, turklerin ateisti olsun, dincisi olsun: milliyetcilik dusuncesi cok saglam yerlesmis.
Biz ozbeklerde ise Islam ve Rus etkisi cok yerlesmi. bu hakikat.
Farkli gorusler ciddiye alindiginda kisinin olaylara bakis acisini daha dogrusu ufkunu ciddi derece genisletiyor.
Milliyetcilik fazla oldugunda zarar digerlerine, az oldugunda ise millete zarar verir ki milliyetcilik otekilestirme olmamali. Bir insanin milletini sevmesi, milleti ve devleti icin calismasi, digerlerinin haklarini cignemeden, ozgurluklerini kisitlamadan kendi milletinin ve devletinin cikarlarini dusunmesi ve bu yonde hareket etmesi kadar dogal bir sey yoktur.
Milliyetcilik'in bizde bu denli olmasinin sebebi gecmisteki birikimlerimizdir. Bana gore milliyetcilik bir ideoloji degildir cunku her insanin icinden gelen bir seydir milletini sevmek. Bir komunist de milletini sevebilir, bir islamci da, bir liberal de. Sokaktaki tanimadigin insanlari dusunmek, onlarin evlerine ekmek goturuyor olup olmamalarini dusunmek, onlar icin yapabilecegin bir seyin olup olmadigini dusunmek ve harekete gecmek bambaska bir seydir.
Iqbol
12-31-2007, 09:39 AM
YouTube - Kurtlar Vadisi Pusu 16. Bölüm - Hüsnü Bey ve Tuncay Kantarcı
Tuncay beyin konusmalarina, ozellikle Abidin ve Husnu beyle dialoglarini cok cok bayiliyorum!!!!!!!!!!
Montaj yapanlar bu ucunun dialoglaridan bol bol montaj yapip youtube'a koysalar, cook guzel olurdu :)
Iqbol
12-31-2007, 09:45 AM
Icim bosaldi, simdi gitsem olur :)
Herkese yeni yillar kutlu gelsin!
Qarshi
12-31-2007, 09:54 AM
Icim bosaldi, simdi gitsem olur :)
Herkese yeni yillar kutlu gelsin!
Arayı uzun tutma :rolleyes::cool:
Kaptan-i Derya
12-31-2007, 09:55 AM
YouTube - Kurtlar Vadisi Pusu 16. Bölüm - Hüsnü Bey ve Tuncay Kantarcı (http://youtube.com/watch?v=fTdeBrZFIUE)
Tuncay beyin konusmalarina, ozellikle Abidin ve Husnu beyle dialoglarini cok cok bayiliyorum!!!!!!!!!!
Montaj yapanlar bu ucunun dialoglaridan bol bol montaj yapip youtube'a koysalar, cook guzel olurdu :)
bunada bayilirsindir sen:
YouTube - KVP 22. Bölüm - Memati ♥♥♥ Gamze
Iqbol
12-31-2007, 11:57 AM
Arayı uzun tutma :rolleyes::cool:
uzun tutmak imkansiz ya, eve git internet, sokaga cik internet, arkadasa geldim, burdada internet :)
azeri nagarasi
YouTube - Natiq Sirinov-amazing nagara player!.Part 6.
Iqbol
12-31-2007, 12:06 PM
YouTube - Natiq Sirinov-nagara.Part 9
Iqbol
12-31-2007, 12:11 PM
YouTube - Abbos Uzbek national music
Tabriz_Han
12-31-2007, 01:47 PM
[B]oğuz http://forum.arbuz.com/images/buttons/viewpost.gif (http://forum.arbuz.com/showthread.php?p=877260#post877260)
Daha bir İslamcı...
Ben millet diye dusundugum zaman Oz'bek halkini kendim gibi goruyorum, kendi koyumdekiler gibi yakin his ediyorum, ayni milletin bir kolu olarak goruyorum.
Daha bir Islamci konusunda hem fikirdeyim, bunu olumlu karsiliyorum cunku Ruslara direnisdi. Ozbekistan Turkistanin merkezi olarak, ulemanin'da otagidi, Turk-Islamim bulustugu yeri, medeniyetin yayildigi diyari. Ruslar Basmachi ve Din hareketlerinden hep korkardi, dinini saglam tutarak Oz'bek halki kendi sosyal yapisini koruyabildi.
Rus etkisi sehirlilerde etkili olabilsmis ama ayni zamanda Ruslara karsi olanlarda fazla.
Milliyetcilik hakkinda, kiminle gorustugun onemli, kimi kendini Turki olarak tanililmasini hakaret olarak gorurken kimi buyuk Turkistan birligi davacilari. Son zamanlarda, Turk dunyanin yakinlasmasina destekliyenlerin sayisi artigi goruyorum ve bu bana mutluluk veriyor.
Bu forum'da cok farkli gorusler var, bu bir zenginlikdir, bazen degisik pencerelerden bakmaliyiz :)
Iqbol
01-01-2008, 06:12 PM
sabir bugun icin lazim...
kendin isteyerek yalnizligi sectin, o guzel ortami biraktin geldin yalniz bir ortama.
simdi sabret...
Demir Kağan
01-01-2008, 06:16 PM
Hayirdir abi?
Iqbol
01-01-2008, 06:20 PM
Hayirdir abi?
hayir, biraz can sikildi iste.
ama gececek, insaallah :)
PS. Sen bu saatte internette ne yapiyorsun demek istedimde, ama kendim ne yapiyorum, once bunu sormaliyim
Demir Kağan
01-01-2008, 06:22 PM
Ben de gurbettesin diye oyle dedin zannettim. Bosver abi, bak burada da saat 2 bucuk. :)
Iqbol
01-01-2008, 06:25 PM
Hemde nasil gurbet.
Ciddi bakarsak: gurbetin icinde gurbet, ayriligin icinde ayrilik yasiyoruz.
Bir gun mutlaka bitecek hasret ve gurbetler, iman ediyoruzda, ama, bazen insanin vizyonu daraliyor ve cani sikilmaya basliyor
Demir Kağan
01-01-2008, 06:27 PM
Hic gurbete cikmadim ama sevdigimden, gozumun nurundan ayriyim, sanki gurbetteyim..
Iqbol
01-01-2008, 06:40 PM
Hic gurbete cikmadim ama sevdigimden, gozumun nurundan ayriyim, sanki gurbetteyim..
O Omer baba diyorduki : Sevdigimiz simdi bizim icimizde.
Ona gore sende cok uzulme, sen onu, o seni sevdikce hasrete gerek yok.
Allah seni biraz once sevdiklerini kavustursun...
Madalio'g'li
01-01-2008, 06:41 PM
Uyku katillerin bile çeşmesi
Yorgan Allahsıza kadar sığınak
Teselli pınarı, sabır memesi
Size şerbet, bana kum dolu çanak
Akajon,
Yo bo'ldirgan buhron
Yo bir necha tomchi qon...
O'zizmi tanladingiz shu yo'li?
Yo'l ham yo'lchi ham, karvon ham karvonchi ham ayon.
Doim duodamiz albat...
Yo'gee, karvon o'tgan-ko'chganmas. Zerikkan bo'lsangiz Parijda madaniyatning beshig'ini tebratarsiz. :mrgreen:
(bo'ldirgan bo'ladimi bilmadim :) )
Madalio'g'li
01-01-2008, 06:44 PM
Biz iki satır yazıncaya kadar mevzu derinleşmiş gitmiş be! :)
Iqbol
01-01-2008, 07:02 PM
Biz iki satır yazıncaya kadar mevzu derinleşmiş gitmiş be! :)
Abi, sizing ikki satiriniz oyle derin yazilmiski, simdi anlamaya calisiyorum, ama olmuyor. Ozellikle, o siir kimin ve ne demek istiyor, biraz bizim gibilere anlatirmisiniz.
Simdiki durumu tabii kendim sectim: bazen insanlarla olayim diyorum, oluyorum, ama sonradan canim sikiliyor, yalnizlik istiyor. Yalnizliga cekiliyorum, ama simdi yalnizlikda canim sikilmaya, halkla olmak istemeye basliyorum. kendim bile anlamiyorum.
PArijdan gapirmang aka, medeniyet besigi simdi koku besigini donmus, gittiginizde alisana kadar Paris halkini durmadan dua edeceksiniz, Allah sabir versin diye.
ikbaljohn
01-02-2008, 01:14 AM
Ikbal abi,turkchez ancha zayiflashib qopti.Sizlarga turk tili darsini kim o'tgan litseyda?
CHOYHONACHI
01-02-2008, 02:09 AM
Ja, adashlar gaptan olip qoldilar mi?
Sirena
01-02-2008, 07:05 AM
Ikbal abi,turkchez ancha zayiflashib qopti.Sizlarga turk tili darsini kim o'tgan litseyda?
Huddi yaxshi domla o'tgan bo'lsa, turkcha hich esdan chiqmaydiganday gapirdingiz. Til ajoyib narsa, ishlatmasangiz esdan chiqib ketaveradi.
"Iqbol" so'zini ko'rganda dodamni ko'chalari esimga tushadi, yana qizlar konkursi bo'lar edi bir zamonlar.
Madalio'g'li
01-02-2008, 10:16 AM
Abi, sizing ikki satiriniz oyle derin yazilmiski, simdi anlamaya calisiyorum, ama olmuyor. Ozellikle, o siir kimin ve ne demek istiyor, biraz bizim gibilere anlatirmisiniz.
:uups: Izdirob muqaddasdir, muzdoriblarga salom bo'lsin demoqchiydim.
Iqbol
01-02-2008, 11:25 AM
Ilk turk tili o'qituvchimiz Hayrettin Celik, keyingilaridan Murad Aydin edi, adashmasam.
Turkcham ancha zayiflashganligini o'zim ham anglab yetdim. Haqiqatdan ham ko'p vaqt qo'llanmagan edim, shunga gapirishda ancha oqsash bor :(
Iqbol
01-02-2008, 11:26 AM
Ja, adashlar gaptan olip qoldilar mi?
adashmasam o'zlari ham adash bo'ladilar shekilli, togrimasmi?
Iqbol
01-02-2008, 11:29 AM
Huddi yaxshi domla o'tgan bo'lsa, turkcha hich esdan chiqmaydiganday gapirdingiz. Til ajoyib narsa, ishlatmasangiz esdan chiqib ketaveradi.
"Iqbol" so'zini ko'rganda dodamni ko'chalari esimga tushadi, yana qizlar konkursi bo'lar edi bir zamonlar.
To'g'ri aytdingiz Sirena xonim.
Ishlatmasangiz unutar ekansiz. Lekin, aslida ozgina lekin doimo mashq qilib tursangiz esdan chiqarmaysiz. Shuni qilmaganimdan bazida achinib qolaman.
Dodangizni ko'chalari qaysi Iqbol'ni nomiga qo'yilgan: Muhammad Iqbol emasmi,
Qizlar konkursi bor edi, xozir xotin qizlar jurnali ham bor ekan :)
Iqbol
01-02-2008, 11:30 AM
:uups: Izdirob muqaddasdir, muzdoriblarga salom bo'lsin demoqchiydim.
Cemil Meric de aynisini demis bir kitabinda: "Her aci kutsaldir". O andan beri her dert cheken, zorlukta kalan birilerini gorsem, kim olursa olsun, acisina saygi gosteriyorum.
Iqbol
01-02-2008, 12:55 PM
Arkadaslar Ozbekistanda cok sevilen ve en buyuk tarixi isimlerden olan Alisher Navoiy hakkinde bir makale cikmis. Attachmente koyuyorum:
Sirena
01-02-2008, 01:21 PM
To'g'ri aytdingiz Sirena xonim.
Ishlatmasangiz unutar ekansiz. Lekin, aslida ozgina lekin doimo mashq qilib tursangiz esdan chiqarmaysiz. Shuni qilmaganimdan bazida achinib qolaman.
Dodangizni ko'chalari qaysi Iqbol'ni nomiga qo'yilgan: Muhammad Iqbol emasmi,
Qizlar konkursi bor edi, xozir xotin qizlar jurnali ham bor ekan :)
Kim biladi qaysi Iqbolni nomiga qo'yilgan ismi yoki famiiyasi yoq edi, shunchaki Iqbol edi, adashmasam 91-yilda o'zgargan, undan oldin kichkina bo'lganim uchun hich qiziqmagan ekanman :D Nimaga bunchalik esimda qolganini sababi hich bılmas edim ma'nosini, kitob ochib o'rganmabman ham, ishonsangiz hali ham bilmayman ma'nosini:D
CHOYHONACHI
01-02-2008, 03:52 PM
adashmasam o'zlari ham adash bo'ladilar shekilli, togrimasmi?
eee, ishanuringgg ... adash bo'lmasam adash dep chaqirar edim mi?
CHOYHONACHI
01-02-2008, 03:54 PM
Ja qiziqip korar edim su konkursni ...
;)
Iqbol
01-03-2008, 01:27 AM
Kim biladi qaysi Iqbolni nomiga qo'yilgan ismi yoki famiiyasi yoq edi, shunchaki Iqbol edi, adashmasam 91-yilda o'zgargan, undan oldin kichkina bo'lganim uchun hich qiziqmagan ekanman :D Nimaga bunchalik esimda qolganini sababi hich bılmas edim ma'nosini, kitob ochib o'rganmabman ham, ishonsangiz hali ham bilmayman ma'nosini:D
Agar qizlar konkursini nomiga qo'yilmagan bo'lsa, unda Hindistonlik mutafakkir Muhammad Iqbol nomiga qo'yilgan bo'lishi kerak. U kishi haqida qisqa malumot (http://uz.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Iqbol)
Iqbol
01-03-2008, 01:28 AM
eee, ishanuringgg ... adash bo'lmasam adash dep chaqirar edim mi?
Adashlar ko'p ekanmi, bir "iqbol' klubi ochib qo'ysak bo'lar ekanmi :)
Iqbol
01-03-2008, 01:47 AM
Arkadaslar O'zbekistan sair ve yazarlari hakkinda o'zbek dilinde okumak istiyorsaniz, bu sayfaya gidebilirsiniz:
http://uz.wikipedia.org/wiki/Kategoriya:O%60zbekiston:_Shoir_va_Yozuvchilar
Iqbol
01-03-2008, 02:20 AM
turk kahvesi cok hosuma gidiyor. Ama tek metod biliyorum.
Cesitli metodlari, cesitli zevkle yapa bilmenin yollari, dikkat edilmesi gereken xususlar olsa ogretebilirsiniz arkadaslar. Bir insani mutlu edersiniz :)
Amiri Turkiston
01-03-2008, 03:21 AM
hormang endi oka :-)
a nimaga bu janvar BLOGingiz turkchada?
O'zbeklar o'qib qiynalishmasin debsizde aaa :-)
mayli shu blogizga kirib ul-bul o'qiyman devdim...qarasam chuchvarani hom sanabman.....
Iqbol
01-03-2008, 12:10 PM
hormang endi oka :-)
a nimaga bu janvar BLOGingiz turkchada?
O'zbeklar o'qib qiynalishmasin debsizde aaa :-)
mayli shu blogizga kirib ul-bul o'qiyman devdim...qarasam chuchvarani hom sanabman.....
Salomat bo'ling, Amiri!
Ha endi bir turklar bilan qaynasheylik degandimda, har holda birodar xalq :)
Jo'jani kuzda saneydi deyishadi, gohi gohida kirib tursez, balki ancha muncha tushunib qolarsiz :)
Kaptan-i Derya
01-03-2008, 01:09 PM
Merhaba, dostlar!
Ne diye baslik vermeyi bilmedim, blog gibi bir yer olsun dedim.
Bazi konulari turkce araciligiyla ilk kesf ettigim icin, bazen onlar hakkinda dusundugum an direk turkce dusunmeye basliyorum. Ona gore, burada iste oyle dusunce hayaller, internette rastladigim ilginc linkler hakkinda bir seyler veya bazen kafama gelen seyleri yazmaya calisacagim. Hemde biraz icim bosalsin, hemde turkcemi gelistirmeye yardimci olursunuz.
Turkce klavyem olmadigi icin bazi yazi xatalarindan ve bazen yapabilicegim turkce hatalarindan oturu sizden onceden ozur diliyorum, arkadaslar.
yenice aklima geldi, eger Turkce karakterin yoksa klavyende bu siteyi kullanabilirsin: http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
örnek:
Merhaba, dostlar!
Ne diye başlık vermeyi bilmedim, bloğ gibi bir yer olsun dedim.
Bazı konuları türkçe aracılığıyla ilk keşf ettiğim için, bazen onlar hakkında düşündüğüm an direk türkçe düşünmeye başlıyorum. Ona göre, burada iste öyle düşünce hayaller, internette rastladığım ilginç linkler hakkında bir şeyler veya bazen kafama gelen şeyleri yazmaya çalışacağım. Hemde biraz içim boşalsın, hemde türkçemi geliştirmeye yardımcı olursunuz.
Türkçe klavyem olmadığı için bazı yazı hatalarından ve bazen yapabiliceğim türkçe hatalarından oturu sizden önceden özür diliyorum, arkadaşlar.
Iqbol
01-03-2008, 01:23 PM
ellerine saglik, kardeşim!
teşekkürler
Iqbol
01-03-2008, 01:23 PM
arkadaslar, kurtlar vadisi pusu'nun yeni bolumu ne zaman yayinlanacak?
ne kadar ara veriyorlar: bir haftami, ikki haftami?
CHOYHONACHI
01-03-2008, 03:26 PM
Adashlar ko'p ekanmi, bir "iqbol' klubi ochib qo'ysak bo'lar ekanmi :)
tohten adash, shoshilmang ...
bir sanelichi o'zi nech ekan miz? :D
Iqbol
01-04-2008, 11:26 AM
Dün bir kac tane makale okuyarak, ulkelerimizin ke kadar buyuk tehlike altinda olduguna yine bir kere emin oldum. Bir taraftan Rusya, obur taraftan Cin, bir yandan Amerika, bir yandan Hindistan. Hatta Hindler bile military base acmislar.
Isimiz zor...
Demir Kağan
01-04-2008, 12:16 PM
Aman abi dikkat et, sana da bize dedikleri gibi paranoyak demesinler sonra..
Iqbol
01-04-2008, 12:19 PM
Aman abi dikkat et, sana da bize dedikleri gibi paranoyak demesinler sonra..
desinler, gaflette yatmaktansa, paranoyak olmak tercihli, degilmi :)
Kaptan-i Derya
01-04-2008, 05:59 PM
Iqbol, Turk komedyenlerini yada komedi icerikli showlarini seviyormusun/biliyormusun? Istersen uc bes parca begendigim kesitleri atabilirim senin icin.
ulugbekTR
01-05-2008, 02:51 AM
İZMİRLİ, AHANDA BU KELİMEYE BAYILIYORUM.:D
izmirin daglarında cicekler acar
yaşa mustafa kemal paşa mıydı neydi
neyse izmirli( al sana bir deyim daha: dogdugun yer degil, doydugun yer)
adam turkiye turkcesini geliştirmek turkiya turkcesi konuşmak icin bu konuyu acmış. siz se uzbek turkcesi gapirirsiniz.
Ne iş ?:D
IkBAL Fan-clubu veya diger deyishle
ANAYURT Gonul Dostlari dernegi hayirli olsun!
Ben de uyeyim buraya...
Iqbol
01-05-2008, 10:48 AM
Iqbol, Turk komedyenlerini yada komedi icerikli showlarini seviyormusun/biliyormusun? Istersen uc bes parca begendigim kesitleri atabilirim senin icin.
Kaptanim!
Biraz biliyoruz, tabii.
Lisedeyken hababam sinifi seyrediyorduk.
Yakinlarda Cem Yilmazin bir ikki filmini seyrettim; Bir arkadasta bana AvrupaYakasini seyrettirmisti: Burhan'a cok bayiliyorum, insani hasta ediyor.
Tabiiki, begendigin kesitleri atabilirsin, cok sevinirim :)
Iqbol
01-05-2008, 11:21 AM
IkBAL Fan-clubu veya diger deyishle
ANAYURT Gonul Dostlari dernegi hayirli olsun!
Ben de uyeyim buraya...
Hos geldiniz, Han janoblari!
Sizinle birlikte bu koseye feyz-baraka gelecek.
Sizin buraya sik sik gelmeniz cok guzel olurdu.
Zaten, her geldiginizde siz mutlak bir guzel hikmet getirirsiniz.
Kaptan-i Derya
01-05-2008, 05:27 PM
Kaptanim!
Biraz biliyoruz, tabii.
Lisedeyken hababam sinifi seyrediyorduk.
Yakinlarda Cem Yilmazin bir ikki filmini seyrettim; Bir arkadasta bana AvrupaYakasini seyrettirmisti: Burhan'a cok bayiliyorum, insani hasta ediyor.
Tabiiki, begendigin kesitleri atabilirsin, cok sevinirim :)
olur ;)
Sahan; berkut'un ödünü kopartan saka
YouTube - Berkut'un Ödünü Kopartan Şaka!
sahan; disi yakaris (buna bayiliyorum aslinda)
YouTube - Şahan - Dişi Yakarış
Kemal sunal: parmak at sahnesi (sakar sakir filminden)
YouTube - Kemal Sunal - Sakar Åžakir - Parmak At Sahnesi
Kemal sunal - sakar sakir'den bir baska sahne daha:
YouTube - Sakar Sakir - cok komik
baykus show'dan bi bolum, adam bi köye gidiyo ve kendini turist olarak tanidiyo ve ingilizce sohbet etmeye calisiyo koylulerle - cok komik:
YouTube - By-KuÅŸ Yol Hikayeleri My Name Is
Cem Yilmaz'in bi gösterisinden kesit (bunun gosterilerini seyretmeni tavsi ederim)
YouTube - Cem Yılmaz Kahkaha Krizine Soktu :)))) - 20 Mayıs 2007
daha bulursam koyarim.
Iqbol
01-06-2008, 01:51 AM
Earthlings
Arkadaslar bunu gordukten sonra, bu yasadigimiz medeniyetin yine daha cok cezalara layik oldugunu dusundum...
Iqbol
01-06-2008, 02:31 AM
Kaptanim, linkler icin tesekkurler;
Kemal Sunan her zamanki gibi stiline sadik :)
Bir sorum var, o Berkut hakikatten miki fara diye sarkimi soyluyor? ne tuhaf sarkiymis
Demir Kağan
01-06-2008, 07:02 AM
Abi o Berkut, Sahan'în bir tiplemesi, dogal olarak soyledigi her sey geyik.
Hos geldiniz, Han janoblari!
Sizinle birlikte bu koseye feyz-baraka gelecek.
hosh bulduk Ikbal xon... :)
estagfirullah,
zaten mevzu feyizli oldugunu gordugum icin damladim, bereketlenelim diye...
iyi muhabbetler...
Iqbol
01-06-2008, 11:46 AM
Turk lisesindeyken, ilk senede guzel, unutulmaz "hangomalar" oluyordu.
Hocalarimizla anlasmaya baslayana kadar, derslerde (cocuguz) gulmeden alikoyamiyorduk.
Mesela, bir cocuk, hocadan bir sey sorsa, hoca "tabii, canim" dediginde butun sinif guluyordu. Cunku, canim kelimesini ozbeklerde kullaniyor, ama ozellikle sevgililer bir biri icin kullaniyor. Onun icin, baya guluyorduk.
Kravat takmak mecburdu. BIr cocuk kravatsiz geldiginde, hoca kravat nerde sordugunda, cocukda, "hocam, karavat yatakhanede" diye guluyordu. Ozbekcede ( ruscadan gelme) yataga kravat diyoruz, onun yuzunden.
Boyle seyleri hatirladikca, guluyoruz :)
Demir Kağan
01-06-2008, 11:51 AM
Hocalara saygisizlik yani, hmm.. :mrgreen:
binbirincigece
01-06-2008, 11:56 AM
Turk lisesindeyken, ilk senede guzel, unutulmaz "hangomalar" oluyordu.
Hocalarimizla anlasmaya baslayana kadar, derslerde (cocuguz) gulmeden alikoyamiyorduk.
Mesela, bir cocuk, hocadan bir sey sorsa, hoca "tabii, canim" dediginde butun sinif guluyordu. Cunku, canim kelimesini ozbeklerde kullaniyor, ama ozellikle sevgililer bir biri icin kullaniyor. Onun icin, baya guluyorduk.
Kravat takmak mecburdu. BIr cocuk kravatsiz geldiginde, hoca kravat nerde sordugunda, cocukda, "hocam, karavat yatakhanede" diye guluyordu. Ozbekcede ( ruscadan gelme) yataga kravat diyoruz, onun yuzunden.
Boyle seyleri hatirladikca, guluyoruz :)
Bu taz diyalogların Azerbaycanda yaşandığını düşünüyorum da...
Mesela öğrenciler tüfek demeye kalksa hocanın tepkisi ne olurdu? :lol:
Iqbol
01-06-2008, 11:59 AM
Bu taz diyalogların Azerbaycanda yaşandığını düşünüyorum da...
Mesela öğrenciler tüfek demeye kalksa hocanın tepkisi ne olurdu? :lol:
onu bilmiyorumda, ama bazen ikinci kavat, ucuncu kavat dedigimizde hocalar biraz tuhaf olurdu. hic anlamamistim. niye oyle tepki, turkcede ne demek diye sordugumuzda cevap vermemislerdi.
yeni anladik manasini, tam degil ama :)
Iqbol
01-06-2008, 11:59 AM
Hocalara saygisizlik yani, hmm.. :mrgreen:
buda sayginin bir cesiti, hocam :)
ulugbekTR
01-06-2008, 12:02 PM
valla ben yeni duydum bu berkutu kimm miş bu
Iqbol
01-06-2008, 12:06 PM
arkadaslar, bu ikisi ozbekistanin en cok tutulan sanatcilarindan ( malesef) , biri sarkici, oburu stand up yapiyor
YouTube - Yulduz Usmonova and Obid Asamov
Iqbol
01-06-2008, 12:11 PM
Anne hakkinda ozbekce bir sarki
YouTube - Онажон
ulugbekTR
01-06-2008, 12:15 PM
Ama yildizi bilirim
ulugbekTR
01-06-2008, 12:17 PM
buda anne hakkında heralde
YouTube - Qaraqat - Asil Ajem - Kazakh Turks Song
Demir Kağan
01-06-2008, 12:30 PM
Abi cok guzel bu... :cry:
Bu onajon sarkisinin mp3u varsa koyar misin abi?
ulugbekTR
01-06-2008, 12:32 PM
Abi cok guzel bu... :cry:
Bu onajon sarkisinin mp3u varsa koyar misin abi?
uzfilesde varmıdır ki
uye olan varsa cekip koysun şunları yaw
Iqbol
01-06-2008, 12:49 PM
Demirjan, onu simdilik bulamadim;
ama bu sarkida cok guzel. Anne hakkinda, ozbekcede en guzel sarkilardan biri
http://uzfiles.com/list.php?read=1085
Iqbol
01-06-2008, 11:31 PM
Dun sabahtan bir kahveye gidib orada ikki uch saat kitap okuyayim dedim, cantama ikki uch tane kitap koydum, kahveye gittim. Ama, kitap okumak nasib olamdi. Bir ikki sayfa okumadan, bir ikki senedir gormedigim bir arkadasi gordum, sonra onunla muhabbet ettik. Ondan sonra zaten ogleyi gecmisti. Gittim camiye, oradanda bir turk arkadasin dukkanine gittim. Kebabi guzel, ama gitsem kuru fasulye yapmis, bana kuru fasulye ikram etti. Ilk once, ya kuru fasulyede ne keramet olurki demistim, ama yedikten sonra fikrim degisti. Guzel yemekmis bu kuru fasulye dedikleri :)
ulugbekTR
01-06-2008, 11:56 PM
Dun sabahtan bir kahveye gidib orada ikki uch saat kitap okuyayim dedim, cantama ikki uch tane kitap koydum, kahveye gittim. Ama, kitap okumak nasib olamdi. Bir ikki sayfa okumadan, bir ikki senedir gormedigim bir arkadasi gordum, sonra onunla muhabbet ettik. Ondan sonra zaten ogleyi gecmisti. Gittim camiye, oradanda bir turk arkadasin dukkanine gittim. Kebabi guzel, ama gitsem kuru fasulye yapmis, bana kuru fasulye ikram etti. Ilk once, ya kuru fasulyede ne keramet olurki demistim, ama yedikten sonra fikrim degisti. Guzel yemekmis bu kuru fasulye dedikleri :)
Gonul ne çay ister ne kahve
gonul sohbet etmek ister kahvehane bahane
Iqbol
01-06-2008, 11:59 PM
yine ayni soru:
bahar yine bir defa donecekmi?
ulugbekTR
01-07-2008, 12:00 AM
yine ayni soru:
bahar kim ben daha yeniyim burde
Iqbol
01-07-2008, 12:01 AM
bahar kim ben daha yeniyim burde
bahar fesil...
Madalio'g'li
01-07-2008, 04:14 AM
yine ayni soru:
BAHOR va MAN
Bahor keldi... Lekin uning davrida
Ketib qoldi, bahorlarning sultoni.
Umid undi, raqibimning bog'rida,
Ortib ketdi kelgusiga imoni.
Bahor chog'i... raqiblarim ketarlar,
Lekin mening hasratlarim ketmaylar.
Bu raqiblar mani malul etalar,
Fig'onlarim sultonimga yetmaylar!...
Cho'lpon
Demir Kağan
01-07-2008, 06:36 AM
yine ayni soru:
Bahar gelecek abi.. Gelecek..
Iqbol
01-07-2008, 07:40 AM
bahar gelecek, ama biz bahara yetisirmiyiz?
Demir Kağan
01-07-2008, 07:43 AM
Biz yetisemesek bile yetismis olanlar karsilayacak..
Iqbol
01-07-2008, 12:33 PM
Ozbekistanda hic turkce bilmeyen bile bir suru turk sarkicilari, sarkilarini biliyor: Tarkan, Serdar Ortac gibi.
Siz turkiye turkleri, bizim sanatcilari taniyormusunuz? Ne kadar biliniyor bizimkiler oralarda?
Biliyorum, bizim bugungu cok sarkicilarimiz zaten turk, arab sarkilarini kopya ediyorlar. Ama, bazi klasik ve pop sarkicilarimiz cok guzel soylyorlar: Sheral Jo'raye, G'iyos Boytoyev, Ohun Madaliyev, Yulduz Usmanova, sevara Nazarhan gibi.
Demir Kağan
01-07-2008, 12:37 PM
Genellikle YeniCag TV, ART gibi Turkcu kanallar diger Turk cumhuriyetlerinin sarkicilarinin sarkilarini vs. yayinliyorlar. Ancak bir tane O'zbek sanatci Popstar Alaturka'ya katilmisti.
Tabriz_Han
01-07-2008, 04:37 PM
Gecen kun yenicag tv'in "7 devlet 1 millet" programinda Oz'bekistan devlet sanatcisi Alisher Curabayevi konuk etmis, Orhan Gecebayla ortak calismalar yapmislar.
Yenicag tv'de her gun, "Ozbekistan muzik" bolumu var, oradan Oz'bekistan muziklerle tanisiyorum, Yulduz ko'p yahshi :)
Yulduz ve Serdar Ortac
YouTube - Yulduz Usmonova & Serdar Ortaç Konser 1999 Hollanda
Insallah boyle ortak Turk calismalarin sayisi artar.
Iqbol
01-08-2008, 12:43 AM
Sevdigimiz sairden
http://img258.imageshack.us/img258/8439/33dl9.jpg
ulugbekTR
01-08-2008, 01:42 AM
kardeşim seni gordukce kendimden nefret ediyorum
seni birgun gormek isterim
Iqbol
01-08-2008, 06:28 AM
kardeşim seni gordukce kendimden nefret ediyorum
seni birgun gormek isterim
turk lugatinden nefret kelimesi kaldirildigina uzun zaman oldu duymustum :)
nasib ederse, gorusuruz, kardesim
ulugbekTR
01-08-2008, 07:11 AM
BEN TURKİYELİYİM MİLLİYETCİYİM DİYORUM AMA bu siiri ilk senden goruyorum
milliyetciligimden utandim gercekten
allah senden razı olsun
Iqbol
01-09-2008, 01:30 AM
http://www.iht.com/articles/2008/01/08/opinion/edturkey.php
For the sake of Turkey's democratic development as well as regional security, Turkey's leaders must not allow patriotic passions to overwhelm prudent statecraft. The progressive currents in Turkish society stand to lose a lot if the country tumbles backward into a reprise of the dirty war that the military conducted against the PKK in the 1980s and '90s.
Turkey today is poised between civilian and military primacy, between pluralism and a chauvinist nationalism. Turkish fears that Kurdish independence in northern Iraq will lead to demands for Kurdish autonomy in southeastern Turkey must not be allowed to drive Turkey's leaders into the arms of Iran and Syria, whose regimes are likewise determined to suppress Kurdish independence. And PKK car bombs must not derail Turkey's progress toward liberal democracy and ruin its chances of joining Europe.
ulugbekTR
01-09-2008, 01:42 AM
ne diyor abi orada
Iqbol
01-09-2008, 01:52 PM
ne diyor abi orada
Burada Turkiyedeki son zamanlarda cogalan teror saldirilari karsisinda Turkiye sogukkan kalmali; Eger Turkiye patriotik hissiyatlara kendini vererek savas mavas baslarsa, veya seksen yillarindeki gibi kurdlere karsi buyuk capta operasyon yapip savas gibi durum baslatirsa, bu hem Turkiyedeki sivil toplumun gelismesine, sivil ve ordu arasindaki muvazenatin bozulmasina, hemde butun bolgedeki balanslarin bozulmasina sebeb olur.
Bu sebeble Turkiyenin demokratik gelismesi ve bolgede havifsizlik saklanmasi korunmasi adina Turkiye patriotik degil, sogukkan ve devletcilik yonunden dusunmeli diyor.
Iqbol
01-10-2008, 05:03 PM
Benim sehrim : Andican.
Seksen yillarinin sonunda, degismeler baslayip, biraz ozgurluk geldiginde, bizim oralarda ozel kanallar acilmaya baslamisti.
Ilklerinden ve en iyilerinden bizim Andican Yashlar TeleRadioKampaniyasi idi.
Ilk basta sadece film ve muzik koyuyorlardi. sabahtan aksama kadar bruce lee, horror, hind,, karate filmleri ve video klipler yayinlanirdi.
bazen olurdu ki bir muzik klipini durmadan bes alti ay her gunu bir kac defa yayinliyorlardi.
iste boyle kliplerden biri, bu sarkiyi belki yuz defa dinlemisim o anlarda
YouTube - Made in India -Alisha
Sirena
01-11-2008, 04:32 AM
Ne moda olmuştu bu klip!:D
Andican'a ilk gittiğim zaman, 1 hafta falan bir kasabada kalmıştım, Taşkent'li olduğum için benimle çok dalga geçmişlerdi, şivem farklı tabii, sorularım da komikti sanırım. Sabah kahvaltıda süt var mı diye sorduğum zaman gözleri böyle olmuştu :shock: sanırım sütten bıkmışlardı, ama sonra çok sevindiler:) Tandırdan yeni çıkmış ekmekleri süte bandıra bandıra yemiştim. Hergün misafire giderdik ve hergün pilav yiyorduk :) Domatesli pilav:)
Andican güzel hatıralar bıraktı bende.
Iqbol
01-11-2008, 01:00 PM
ya arkadaslar, yeter artik!
yayinlayacaksaniz yayinlayin su 23 bolumu, bikti adam. eger bu haftada yeni bolum olmazsa, benim bu diziye ilgim tamamen bitecek, inshaallah!
Demir Kağan
01-11-2008, 03:06 PM
Lost seyret abi. Bugun iki bolum seyrettim, birinci sezondan basladim. :)
Iqbol
01-11-2008, 03:09 PM
Lost seyret abi. Bugun iki bolum seyrettim, birinci sezondan basladim. :)
isterdimde ama, bir tane lost, bu bizim lost bana yetiyor simdilik :mrgreen:
Iqbol
01-11-2008, 03:11 PM
ozbek muzigi gelise gelise iste bu yere kadar geldi
YouTube - Radius 21- Ona
Iqbol
01-11-2008, 03:40 PM
THE REBIRTH OF PAN-TURKISM?
As the USSR recedes further into history, the post-Soviet Turkic nations of the Caucasus and Central Asia are rediscovering their linguistic and cultural affinities with Turkey, and activists are promoting closer cultural, economic, and political ties.
Among the states of Azerbaijan, Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, and Turkmenistan, the pan-Turkic sentiment is most pronounced in Azerbaijan. Azerbaijan’s most ardent support of closer Turkic ties is Nizami Jafarov, director of Baku’s Ataturk Center, a corresponding member of Azerbaijan’s Academy of Science, and head of the Azerbaijani Permanent Parliamentary Commission on the Culture of the Republic of Azerbaijan.
Jafarov’s latest project is setting up a new Turkish language TV channel in Azerbaijan to broadcast to the Turkish-speaking world and foster further integration in the Turkic world. “It is possible to say that this idea has become a reality,” Jafarov said during a recent interview. “The issues of the opportunities, main topics, and language of this TV channel have been defined after long discussions. No one is against the creation of such a channel.” According to Jafarov, the only thing currently lacking is money. “ The issue will be fully elaborated after one of the Turkic countries or any international company undertakes the financing of the TV channel,” but he added optimistically, “I think the issue of the channel opening will be settled this year” (Trend.az, January 10).
Demir Kağan
01-11-2008, 04:48 PM
Ne kadar guzel bir sey.. Tum Turk devletleri bu kanali finanse etmelidir.
Sigma
01-11-2008, 05:06 PM
Do you think Turkey Turkish should be remodelled within the lines of old Ottoman Turkish in order to deem it common language among Turkic states? As far as I know republican Turkey revived ancient Turkic words which were long obsolete or unused in Turkestan, whereas fine imperial Osmalica was commonly understood (I might be overemphasising Osmanlica's role) . And to my knowledge Azeri Turkish stands closer between Uzbek and Turkish Turkish.
Demir Kağan
01-11-2008, 05:56 PM
You are right for Azerbaijan Turkish. Osmanlica was a collection language of Turkish, Arabic and Persian. Not the Republican Turkey revived ancient Turkish words, its the people, its our dumbness.
Tabriz_Han
01-11-2008, 05:58 PM
The Ottoman Turkish was the Turki of the upper clases, the intellectual elite.
The Republican Turkish is also Ottoman Turkish however, the main difference being it was based closer upon colloquial Turki ie the ordinary folks Turki. Later they introduced some words which nobody else used and bought in some French and Itallian words which wasn't a very good idea!
I think more important than this is establishing a common Turkic alphabet, it doesn't matter if its in Latin, Cryllic, Arabic or Uygur script, in my opinion this is most important. If all Turkic dialects used the same alphabet it would make reading much easier.
Regarding a common language, I believe that this will occur naturally as relations between Turkic states closen, this will be a by-product of globallisation. More exposure to different forms of Turki will open our minds to the realisation that Turki is not just confined to the geographic borders of Azerbaycan, Ozbekistan, Turkmenistan, Turkiye but it is shared across Turkistan.
The most advanced Turki in terms of literary achievements is Ozbek/Uygur in Turkistan and Oghuz Turki in the West Turk lands.
It would be great if a common alphabet was introduced and the Turki of Ozbek/Uygur who produced the great Kasgarli Mahmud, Yusuf Has Hojib, Navoi, Yasavi, Cholpan ... and the Oghuz Turki who gave birth to the wonderfull works of Yunus Emre, Shah Ismail, Fuzulli, Magtumguly, Mehmet Akif Ersoy being mixed to create the richest form of Turki imaginable :)
Aybike
01-11-2008, 06:07 PM
Ne moda olmuştu bu klip!:D
Andican'a ilk gittiğim zaman, 1 hafta falan bir kasabada kalmıştım, Taşkent'li olduğum için benimle çok dalga geçmişlerdi, şivem farklı tabii, sorularım da komikti sanırım. Sabah kahvaltıda süt var mı diye sorduğum zaman gözleri böyle olmuştu :shock: sanırım sütten bıkmışlardı, ama sonra çok sevindiler:) Tandırdan yeni çıkmış ekmekleri süte bandıra bandıra yemiştim. Hergün misafire giderdik ve hergün pilav yiyorduk :) Domatesli pilav:)
Andican güzel hatıralar bıraktı bende.
simdi ben taskent ile andicani merak ettim..
cok gormek isterim biliyormusun...
ulugbekTR
01-12-2008, 01:36 AM
ILDIZ(biz oyle diyoruz) ablamız serdarla ayni sahneyi paylaşarak serdar'i şereflendirmiş.
Benimce serdar yulduzla aynı sahneye cıkacak kalitede degil. arada cok dugme farkı var.
Bence onun dengi duayenlerden biri olması lazımdı. Minikserce gibi emel sayın gibi
Belki yıldızın serdarı tercih etmesindeki sebeblerden birisi serdarın biraz uzbek tipli olmasındandır. İlhan mansızı seven nipponlar :) gibi, belkide uzbekler serdari seviyorlardır.
Ama her ne olursa olsun ornek alınması gereken cok gec kalınmış bir başlangıç.
Ben turkiye kanallarının asya muziklerini, düşünürlerini, bilginlerini başarılarını, spoırcularını neden yansıtmadıklarına şaşıyorum.
Neden kenyadan mali den tanzanyadan futbolcu veya diger sporlardan sporcu alnırda turki ulkelerden alınmaz
Neden iranla mac yaparızda, uzbekistan traktor takımıyla fenerbahce mac yapmaz
Neden neden neden neden
Neyse, gec olsunda guc olmasın
Sona kalan donakalmasın
Tabriz_Han
01-12-2008, 08:04 AM
Serdar Ortaci destekliyorum, unlu Yilduzla sarki soylemis ve simdi bir kac Azeri Turkusunu okuyor
YouTube - Serdar Ortaç - Nedendir ( AZERİ ) - KuruÇeşme Arena 2007
YouTube - Nedendir & Serdar Ortac & Azeri
YouTube - Serdar Ortaç - TANRININ KIRBACI TÜRKLER
:)
YouTube - Dansöz & Turkmenistan Version- Yazberdi
Insallah daha fazla Turk sanatcilari birbiriyle sarki yapar, ulkeler arasinda kulturel kopruler kurulur
Sirena
01-12-2008, 09:32 AM
Serdar Ortaci destekliyorum, unlu Yilduzla sarki soylemis ve simdi bir kac Azeri Turkusunu okuyor
Insallah daha fazla Turk sanatcilari birbiriyle sarki yapar, ulkeler arasinda kulturel kopruler kurulur
Gap orasida Serdar Ortaçni Kurt dushmani deb kettilarde endi....
Yine politika karıştırıyorsunuz........
Şimdi yine biri çıkar sizi milliyetçilikte, bilmem neyde suçlamaya başlar.
Sirena
01-12-2008, 09:36 AM
simdi ben taskent ile andicani merak ettim..
cok gormek isterim biliyormusun...
Gidin çok güzel, şehir güzel, köyler güzel, şiveler güzel, özellikle Fergana vadisinin şivesi.
Karayılan
01-12-2008, 09:36 AM
As far as I know republican Turkey revived ancient Turkic words which were long obsolete or unused in TurkestanThose words were mostly taken from local accents in Anatolia... Anatolian Turks never talked Ottoman Turkish, they protected their language ;)
ulugbekTR
01-12-2008, 09:42 AM
Gap orasida Serdar Ortaçni Kurt dushmani deb kettilarde endi....
Yine politika karıştırıyorsunuz........
Şimdi yine biri çıkar sizi milliyetçilikte, bilmem neyde suçlamaya başlar.
yenge, milliyetcilik suc ise biz millyetciligin cezasina raziyiz. (kendimce)
olum olsa bilan
bak seni bile milliyetleştirip milli yenge yaptik :D:D:D:D
Tabriz_Han
01-12-2008, 09:50 AM
Herseyle sucladilar bizi :D
Turk sanatcilari birbiriyle ortak calismalar yapsa juda gozal olur, Turk dunyasi muziki ko'p zengindir
Aghabek Sabiroglu
YouTube - Turk singer from uzbekistan Agha bek Sabir oghlu
Ozoda Nursaidova - Qandiramassan beni
YouTube - Ozoda - Turkcha
chepny
01-12-2008, 09:56 AM
Osmanlıca deyince aklıma bir hikaye geldi; :lol:
Eskiden bir köylü, okuyup adam olsun diye oğlunu medreseye göndermiş.
Aradan zaman geçtikten sonra çocuk tatil için köyüne gelmiş. Çocuk miskin miskin yatıp duruyormuş. Babası sinirlenmiş, "miskin miskin oturacağına al şu eşeği otlat, bari bir işe yara" demiş.
Çocuk eşeği otlatırken bir incir ağacının dibinde uykuya dalmış. Uyandığında bakmış ki eşek yok. Hemen eşeği aramaya başlamış. Yolda bir köylüye rastlamış ve demiş ki;
" Şecere-i enacirin zıll-i kebirinde vahdet-i ruhi eylerken bizim vahşi hımar terk-i firar eylemiş. Nazar-ı dikkatinizi celbetti mi?"
Köylü de küfür ediyor sanıp çocuğu bir güzel dövmüş :lol:
Karayılan
01-12-2008, 09:57 AM
Şimdi yine biri çıkar sizi milliyetçilikte, bilmem neyde suçlamaya başlar.Biz seref duyariz, isteyen istedigi kadar bizi milliyetcilikle suclasin.
Serdar Ortac'in boyle biri eskiden beri biliyordum. Hatta ahmet kaya denen itin kurdce kaset yapacam deyip salondan kovuldugu gun sahneye Serdar bozkurt yaparak cıkmıstı.
Tabriz_Han
01-12-2008, 10:05 AM
Serdar Amir Timurun torunudur :P
Qarshi
01-12-2008, 10:10 AM
Osmanlıca deyince aklıma bir hikaye geldi; :lol:
Eskiden bir köylü, okuyup adam olsun diye oğlunu medreseye göndermiş.
Aradan zaman geçtikten sonra çocuk tatil için köyüne gelmiş. Çocuk miskin miskin yatıp duruyormuş. Babası sinirlenmiş, "miskin miskin oturacağına al şu eşeği otlat, bari bir işe yara" demiş.
Çocuk eşeği otlatırken bir incir ağacının dibinde uykuya dalmış. Uyandığında bakmış ki eşek yok. Hemen eşeği aramaya başlamış. Yolda bir köylüye rastlamış ve demiş ki;
" Şecere-i enacirin zıll-i kebirinde vahdet-i ruhi eylerken bizim vahşi hımar terk-i firar eylemiş. Nazar-ı dikkatinizi celbetti mi?"
Köylü de küfür ediyor sanıp çocuğu bir güzel dövmüş :lol:
Eğitim cehaleti alır Eşşeklik baki kalır :mrgreen:
ulugbekTR
01-12-2008, 10:24 AM
Serdar Amir Timurun torunudur :P
DEME Ya o zaman serdar benim akraba olur
Iqbol
01-12-2008, 11:49 AM
o, arkadaslar, ne guzel postlar birakmissiniz. simdi biraz yoruldugum icin, milliyetcilik postlarini sonradan yazarim.
biraz cig kofte hakkinde konusalim. cig kofteyi cok aci diyorlarda ama su ana kadar hic cok cok aci olanina rastlamadim.
evde hazirlasa olurmu? nasil yapsam olur?
Iqbol
01-12-2008, 11:53 AM
Ulugbek sen nasil Serdardan baskalari ozbeklerle sarki soylemeliydi dedigin gibi, bizde diyoruzki, keske Ozoda turkce, hatta ozbekce bile sarki soylemeseydi diyoruz :mrgreen:
Doniyor Toshmatov diye sarkicimiz var, Iboyla karsilastiktan sonra bir ara ismini Doniyor Fayz koymustu. iste, onun bazi sarkilari guzel.
uzfilesda var bir kac tanesi
http://www.uzfiles.com/mp3.php?artist=Doniyor%20Fayz&lang=Uzbek&letter=D
Karayılan
01-12-2008, 12:50 PM
o, arkadaslar, ne guzel postlar birakmissiniz. simdi biraz yoruldugum icin, milliyetcilik postlarini sonradan yazarim.
biraz cig kofte hakkinde konusalim. cig kofteyi cok aci diyorlarda ama su ana kadar hic cok cok aci olanina rastlamadim.
evde hazirlasa olurmu? nasil yapsam olur?Iqbol kardesim, ben cig koftenin ana vatanındanım yani Gaziantep'ten. Cig koftenin aci olmasini istiyorsan Maras biberiyle yapilan salcalardan kullanman gerek. Ya da Urfalilar gibi icine bol miktarda isot koyman gerek. Ben kendi damak tadima daha uygun oldugu icin Antep usulunu oneririm. Isot kofteyi kapkara yapar, bir de kofte kuru olur. Antep usulunde kofte acik kahverengi olur ve yumusak olur, genzini yakmaz ;)
Karayılan
01-12-2008, 12:56 PM
250 gram kıymayla yapilan 4 kisilik kofteye 1 corba kasigi salca uygundur. Yeterince aci yapar. 2 - 2,5 su bardagi -simit deriz biz- koftelik bulgur 250 gr kıyma icin yeterli. :)
Iqbol
01-12-2008, 01:13 PM
isot ne?
bu seyleri bir araya getirmek kolayda, ama hazirlanmasi nasil olur? ve yine bir sey soylemeliyim, turk mahsulatlari burada yok, onun icin yerli urunlerden kullanacagiz. onun icin esitliklerini yazsaniz guzel olur.
ya, kafama taktim, simdi bir evde cig kofte yapmazsam olmaz :)
Karayılan
01-12-2008, 01:22 PM
Isot, Urfa biberinin kurutulup toz haline getirilmis hali. Bir tur kuru biber yani. Simdi oyleyse herhangi bir biber salcasi kullanabilirsin. Once koftelik bulguru sıcak su ile iyice ıslatırsın. Sonra icine salcayi ve kabukları soyulmus kucuk kucuk dogranmis domatesleri katarsin(Dort kisilik kofte icin 2 adet domates yeterli) onlari da iyice bulgurla birlikte yogurursun. Bulgurun sertliginin kalmadigini anladiginda cig kıymayı katar tekrar yogurmaya baslarsin. Bu asamada icine 4'e kesilmis bir adet limon koyulur, tuzu ilave edilir. kıyma koftenin icinde iyice eridiginde maydonoz ilave edilir ve bir muddet yogurmaya devam edilir. Kofte oldugunda limon kabuklarını cıkarır, kofteyi kucuk kucuk sıkarsın. Sonra marulla yersin. :D
Iqbol
01-12-2008, 05:27 PM
arkadaslar, bu sarkiyi dikkatle izlerseniz, anlayabilirsiniz. zaten, biraz rap stili yavas yavas konusuyor. icerigi anlayana super :)
YouTube - Shukrullo Isroilov-Baxtli bo'l
corsair
01-12-2008, 05:41 PM
hmm...turkchani yahshi tushunavermayman... bu yerda offtop qilish qiyinku... ha mayli, yahshi qolinglar... :-D
Alparslan
01-12-2008, 05:58 PM
isot ne?
bu seyleri bir araya getirmek kolayda, ama hazirlanmasi nasil olur? ve yine bir sey soylemeliyim, turk mahsulatlari burada yok, onun icin yerli urunlerden kullanacagiz. onun icin esitliklerini yazsaniz guzel olur.
ya, kafama taktim, simdi bir evde cig kofte yapmazsam olmaz :)
Karnimi guruldattin :D Gel eger Istanbuldaysan bir Urfali bir Antepli bir Marasli bulalim hepsine cig kofte yogurtalim diycem ama bu ucu cigkofte oyle olmaz boyle olur diye biribirini doverken birsey anlarmisin bilemem? Sonucta biz yine gidip biyerde cig degil ama pismis kofte yeriz :D
ulugbekTR
01-13-2008, 04:11 AM
250 gram kıymayla yapilan 4 kisilik kofteye 1 corba kasigi salca uygundur. Yeterince aci yapar. 2 - 2,5 su bardagi -simit deriz biz- koftelik bulgur 250 gr kıyma icin yeterli. :)
yılan sen ne cevhermissin abi. bir tadalık şu kofteni.
Iqbol
01-13-2008, 10:00 AM
arkadaslar, bir alman dergisinin (http://www.pi-news.net/2007/12/tuerkisches-yakamoz-schoenstes-wort-der-welt/) organize ettigi yarismada "yakamoz" sozu dunyanin en guzel sozu olarak secilmis.
binbirincigece
01-13-2008, 10:22 AM
arkadaslar, bir alman dergisinin (http://www.pi-news.net/2007/12/tuerkisches-yakamoz-schoenstes-wort-der-welt/) organize ettigi yarismada "yakamoz" sozu dunyanin en guzel sozu olarak secilmis.
Anlamını unutanlar olabilir. Buradan (http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=41942&highlight=yakamoz) tekrar hatırlayabilirler.
Madalio'g'li
01-13-2008, 12:37 PM
arkadaslar, bu sarkiyi dikkatle izlerseniz, anlayabilirsiniz. zaten, biraz rap stili yavas yavas konusuyor. icerigi anlayana super :)
YouTube - Shukrullo Isroilov-Baxtli bo'l (http://www.youtube.com/watch?v=_NK-tjcW_IY&feature=related)
:lol:
agar ota-onanga yo' disan seni yomon och qoldirishardi...buni mendan yaxshi bilasan...
iltimos meni urmagin... :lool:
chepny
01-13-2008, 12:38 PM
hmm...turkchani yahshi tushunavermayman... bu yerda offtop qilish qiyinku... ha mayli, yahshi qolinglar... :-D
Siz ham o'zbekcha offtop qiling. Balki yaxshirog bo'ladi :mrgreen:
Demir Kağan
01-13-2008, 12:43 PM
Aman diyeyim, Iqbol aka hic sevmez offtop mevzusunu. :lol:
Madalio'g'li
01-13-2008, 12:50 PM
:lol: :lol:
Yaxshi boring lek tez-tez va qayta qayta qaytib kelib qoling... :rolleyes: :)
corsair
01-13-2008, 04:36 PM
keldim... o'zgarish yo'q... :-D
"arkadaslar" degan joyini tushundim lekin "s" o'rniga "ş" bulmaydimi bu so'zda...
;)
Demir Kağan
01-13-2008, 04:41 PM
"arkadas" sozining tog'risi "arkadaş".
ulugbekTR
01-14-2008, 01:08 AM
Off Top Ne Olaki
Iqbol
01-14-2008, 10:18 AM
offtopa karsiligimiz yok, yeterki manali olsun :D
Iqbol
01-14-2008, 11:55 AM
bu parca cok guzelmis
YouTube - Sami Yusuf - Muhammad (S) Part II (Zoom)
Iqbol
01-14-2008, 12:11 PM
gelecegi ozledim...
Demir Kağan
01-14-2008, 12:30 PM
Aka kelajokni sog'indim diye bir imza vardi, senin miydi o? :)
Tabriz_Han
01-14-2008, 02:31 PM
Sami Yusuf Iran Turkudur :P
ulugbekTR
01-15-2008, 02:00 AM
offtop nedir
Iqbol
01-15-2008, 01:05 PM
offtop nedir
offtop, bu, forumda bir konu icin acilmis bir sayfada bu konuyla hic alakasi olmayan seyler hakkinda gelisi guzel post birakmaktir.
Iqbol
01-15-2008, 01:05 PM
Aka kelajokni sog'indim diye bir imza vardi, senin miydi o? :)
evet, benimdi :)
Iqbol
01-15-2008, 01:08 PM
http://www.stage6.com/TRT/video/2022840/Prof-Dr-Ahmet-Davutoglu-CNNTurk-Turk-Dis-Politikasi-02012008
Iqbol
01-15-2008, 04:38 PM
bu "dervis" donuyorken, neler hakkinda dusunuyor, acaba?
http://www.stage6.com/user/OzTuCa/video/1846704/Gelin-Allah-Diyelim---Come-on,-Let's-Say-Allah-(Turkish)
Iqbol
01-15-2008, 05:01 PM
lisedeyken en cok dinledigimiz parcalardan biri
YouTube - Rafet El Roman Seni Seviyorum (www.rafetelromanfan.com)
Demir Kağan
01-15-2008, 05:09 PM
Hehehe, ilk ciktiginda biz de cok dinlerdik bunu. Cok dokunakliydi o vaqtlar.. :)
ulugbekTR
01-17-2008, 10:23 AM
YouTube - Görmez Olsun
BAK İKBAL SENİN VİDEONUN TURKIYA TURKCESİ 2MİLYON KİŞİ İZLEMİŞ
bUDA YANINDA ÇEREZ OLSUN
YouTube - Genç Yetenekler - Vanlı Öğrenciler
Kaptan-i Derya
01-17-2008, 07:12 PM
YouTube - Görmez Olsun (http://www.youtube.com/watch?v=lrK7m07051w&feature=RecentlyWatched&page=1&t=t&f=b)
BAK İKBAL SENİN VİDEONUN TURKIYA TURKCESİ 2MİLYON KİŞİ İZLEMİŞ
bUDA YANINDA ÇEREZ OLSUN
YouTube - Genç Yetenekler - Vanlı Öğrenciler (http://www.youtube.com/watch?v=Chcub7Pceho)
bu kiz'da cok guzel okumus ilahiyi, masallah yaw ne guzel yetenekler var kucuk yaslarda:
YouTube - sevdim seni
YouTube - ilahi - yetim kız
ulugbekTR
01-18-2008, 04:07 AM
abi bu ogretmenlerde meslegi degiştirdi gali.
eline cep telefonunu alan ortmen ogrenilerini yildiz yapma peşinde. :):)
ama guzel soylemiş ustteki bide b,ilseymiş ilahiyi
Iqbol
01-19-2008, 06:36 AM
burada kitap tavsiyesinde buluna bilirsiniz
Event:http://forum.arbuz.com/showthread.php?p=894075#post894075
ulugbekTR
01-19-2008, 06:43 AM
Artik Youtube Videolari Varmeyin. CaliŞmiyor Artik Youtube Turkieyede Yasaklandi
Iqbol
01-20-2008, 08:00 PM
Açma pencereni perdeleri çek
Mona Rosa seni görmemeliyim
Bir bakışın ölmem için yetecek
Anla Mona Rosa ben bir öteliyim
Açma pencereni perdeleri çek
Iqbol
01-20-2008, 08:01 PM
çölden geçmek Leylâ'ya ermek içindir
Iqbol
01-20-2008, 08:44 PM
tercumesi biraz kaba olduda, bu yaziyi bir zamanlar yazmistim, o anda icimdeki bazi hisleri tercume ediyordu.
Gelecegi ozledim…
Insan her zaman bir özlem hissiyle yasiyor. Düsünür : anne babami ozledim. Anne babasi huzuruna acele ede ede gidiyor, onlarin visaline doyuyor. Ama, ondaki ozlem hissi gitmiyor.
Fikr ediyor : sevdigimi ozledim. Delikanlik çaglarindan kendine munsaib bir yar ariyor, guzel guzel hulyalar kuruyor. Ve, bir gun, Allah’in merhametiyle akilli, guzel, muhabbetli yarini buluyor ve onunla birlikte oluyor. Yeni aile mutluluk içinde hayat surdurmeye basliyor. Belki, bir omur bu mutlu anlar bir omur devam edecek. Ama, hala, insanin kalbinde, ozellikle kendi kendiyle bas basa kaldigi, mecburen yasamasi lazim olan iki yuzlu dunyadan siyrilip, kalbinin derinliklerinde samimiyet arayarak gezdigi anlarda, yine ona gençlik caglarindan, hatta bebeklik anlarindan beri hamrah olan ozlem hissi yeniden su yuzune çikiyor. Ona bir sey yetismiyor gibi geliyor. O iste bu bir seyi bir yerde gormus, ama hatirlayamiyor. Hatirlayamiyorda, ama bu lahzeyi yasadigindan emindir. Hatirlayabilmek için, hayatini lahza lahza, her anini, her saniyesini yeniden gozden geçirmeye basliyor, gençligine, delikanlik anlarina, bebeklik anlarina donuyor. Ama, o gorecekki hatta bebeklik anlarindan bile, hala tum insanlik duygulari gelismedigi anlarda bile bu ozlem hissi onunla birlikteydi. Bunun karsisinda, cocuk cevabi annesinde aramaya basliyor. O anda hayretle goruyorki hala annesinin karninda oldugu anlarda bile, o biraz once anne karnindan bu dunyaya cikarak, biraz once yildirim gibi bu dunyayi terkedip gitmeyi hep istemis. Bunun icin hatta annesinin karnina kac defa tekmeler atmis : bunu hatirlayinca onun leblerine tebessum geliyor.
Ondaki bu istiyak, bu istek dunyaya geldiginde burada olan pak-napak, temiz-kirli hislerle karisiyor ve ondaki samimiyet, istiyak belli bir manada sonuyor, arka plana geçiyor. Bunun yuzunden, insan daima bir seyini kaybetmis gibi hisle geziyor. Nimetlerin içinde yuzuyorken bila gonlu tatmin olmuyor, baht kucaginda mutsuz, bahtsiz oldugunda bile bu ozlem hissi onda umit hislerini hayatta tutuyor.
Butun bunlarin karsisinda, insan oturur ve kalbinin çukurluklarinda daha derine gitmeye baslar. Kalbinin en derin derin noktalarina inmeye basliyor. Ve, iste bu çukurluklarda geziyorken kendine Iman isigini, Peygamberin sozlerini onder yapiyor, yolunu onlarin aydinligiyla goruyor. Bu anlardan baslayarak, onun zihni aydinlasmaya basliyor, ve çukurun sonunda ancak gorunen isik, yagdu kesinlesmeye basliyor. Ve, insan hakikata dogru yaklasiyor ve sonunda Allahin merhametiyle, Kuran talimati ve Peygamber mirasiyla anliyorku : o bir omur gelecegi ozleyerek yasamis.
Peki, ama, bir seyi ozlemek için, o seyi hayatinda hiç olmazsa bir defa gormus olman gerekmiyormu ? Hayatta kime karsilaytiysan, onlara duydugun hisler derecesine gore sen o birilerini az çok ozleyerek yasarsin. Durum boyleyken, sende olan o en guclu ozlem hissi hangi tecrubeden kaynaklaniyor ? Sen nasil buyuk, sana en Mihriban, sana en Yakin olani gordunki, hatta anne baban, sevdigin, ahiretlik dostunle oldugunde bile her zaman O’nu ozleyerek yasadin ?
Iste bu soru karsisinda, insan bir an duruyor ve birden gonlu atom gibi tezlikde sule, yagdu, ziya ile doluyor. Ve, o bir anda Tarih’in baslangicina, Insan mevcudiyetinin ilk saniyesine gidiyor ve orada kendini milyonlarca, milyarlarca ruhlar arasinda hurmet ve itaat ile En Buyuk Zat’in cagrisina « Balâ » diyerek boyun egmis suratte buluyor. Iste bu andan baslayarak, Gecmis basliyor. Ilk defa Allah huzurunda mevcudiyet sarabini tatmis ve Allah’a kulluk kilmayi, Allah’in en buyuk mesuliyetini gonullu surette kabullenmistir. Hatta, bu secenegi için baska butun mevcudatlar : « Sen cahil oldugun için bu mesuliyeti kabullendin, layik olmadigin halde yuklendin. Sen bu amanete sadik kalamazsin » dediler.
Ama, insan iç içinde bu buyuk serefe nail oldugundan kendini tam manada mutlu hissediyordu. Ve, o anlardan itibaren, her zaman bu lahzeleri yine bir defa tekrardan yasamak icin ozlemle yasadi. Ve, o bu ani unutmadigi muddetçe gecmis ve gelecek onun için ayni mana kasbetdi. Ve, o o lahzeden beri ayni anda gorup gormedigi, yasayip yasamadigi lahzeyi bekleyerek yasadi. Onda olan ozlem hissi iste bu andan kaynaklaniyor. Ve, yine bir defa bu lahzeye donene kadar devam edecek. Bu ozlem hissi anne babasina, sevdigine, dostuna karsi olan ozlem hissinden binlerce kat daha guclu, bunun icin kirilarak deryadan ayrilmis, ve yine deryaya donene kadar huzunlu melodilerle dunyayi doldurmus ney gibi, Insanda bir omur ozlemle yasayacak. Ve, o bilerek veya bilmeden bu ozlemini yansitarak hayat gecirecek. O ne kadar bu hisden haberdar olursa, bu ozlem ifadesi o kadar pozitiv, dunyaya zararsiz olur. Ama, o bu ozlem hissinden, sebebinden habersiz, gaflette olursa, iste o an ondaki bu ozlemin ifadesi dis dunyaya zarar getirebilir. Iste bu gercegin yuzunden, insaniyet bugun maddi planda en zirveye ciktigi gunlerde, kendisinden onceki butun nesillerin arzu ettigi gunlere yetistigi anlarda, hala kendini mutsuz hisetmekte. Ama, insan bu ozlem hissini, sebebini unuttugu için, kendini çukurlukta goruyor. Kendisi bilmeden bu ozlem hissini ezmeye calisiyor. Bunun neticesinde, o negativ akimlar içinde kalmis, kivraniyor. Ve, o kendisi habersiz oldugu ozlem hissinin ifadeleri gittikçe zararli, havifli sekil aliyor.
Ama, bu hisden haberi olan insanlar ise, bu hissi bilip, anladigi andan itibaren, bu hissi koruyup yasiyorlar. Ve bu ozlemin sebebi olan o lahzeye, o ana gitmek için hazirlanarak yasiyorlar.
Dunya var oldukca, insanlar gelecegi ozleyerek yasiyacaklar.
Iqbol
01-20-2008, 09:05 PM
Kitaplarimi valize yerlestiriyorken, Ismail Hakki'nin Mesneviye serhini actim, bu satirlara rast geldim. Bir onceki "gelecek ozlemine" tam uyan satirlar gibi geldi bana:
Yine firkatdedir âsik, olursa yâr ile yek-ten
Felek beyhûde Kays'i vâdi-i hicrana salmisdir.
Iqbol
01-20-2008, 09:07 PM
Hikâyet eylesem belki sikâyet anlanur bilmem,
Ne yüzden arz-i hal etsem sana ben ey kerem-kâni.
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.