View Full Version : Namık Kemal Zeybek : Osmanlı Bir Zamanında Alevi İdi
gurkan
01-16-2008, 09:05 AM
PS: İlgimi Çeken Tespitleri Var... Kardeşlerimle de Bu konuyu paylaşayım dedim.
Namık Kemal Zeybek'in köşe yazısı
Osmanlı mı? Sünni mi? Otmanlı mı? Alevi mi?
Hacı Bektaş Veli'nin bindiği cansız duvar. Mazharı Nur-i Ali'dendir ona ol yadigar.
Nare-i düldül ederdi arşı âla da karar.
Şad hazare bin kâfiri bir narada etti şikar.
Dedi: Arslanım Ali'dir, kudretine girdikar.
Lâ fetâ illa Ali
Lâ seyfe illa Zülfikar
Koydular başın ol şahın Kerbela Meydanına.
Bastılar parmakların Şah Hüseyin kanına
Urdular miskin pelitle kıymadan gerdanına
Bu hakaretler yaraşmazdı o şahın şanına
Düşmeden kanı yere, ol demde çağırdı gübar
La fetâ illa Ali
Le seyfe illa Zülfikar
Padişahım çok yaşa
Devletinle bin yaşa
Değerli dostlar yukarıdaki sözler Yeniçerilerin sancağında yazılıydı.
Yeniçerilerin gülbengi de şöyleydi:
Allah, Allah, illallah
Boş üryan sine püryan
Bu meydanda nice başlar kesilir hiç olmaz soran
Kulluğumuz padişaha ayan
Üçler, yediler, kırklar
Gülbengi Muhammedi
Nur-ı Nebi
Kerem-i Ali
Pirimiz, sultanımız
Hünkâr Hacı Bektaş Veli
Demire devranına hû diyelim...
Huuuu....
Bilenler bilirler... Bilmeyenler de bilsinler ki yukarıdaki sözler Alevi-Bektaşilikle ilgilidir.
Zaten bilinir ki Yeniçerilerin resmi tarikatı Bektaşilik idi. Yeniçerilerin 94. alayında mürşit olarak bir Bektaşi Babası otururdu. O ölünce yeni "Baba" Hacıbektaş'tan gönderilirdi.
Büyük resmi törenlerle karşılanır ve makamına oturtulurdu.
Hatırlayın ki Osmanlı'nın ordusunun temeli Yeniçerilerdi. Devletin temeli ve padişahın muhafız gücü olan Yeniçerilerin Bektaşi olması, bize neyi söyler?
Diyorum ki Osmanlı devletinin resmi din yolu Alevi-Bektaşilik idi... Ne zamana kadar mı? Selim Padişahın Şah İsmail'e ve Safeviliğe karşı bir Sünni set inşası ihtiyacını duymasına kadar... Mısır'dan getirilen Eşari-Sünni din bilginleri Osmanlı memleketine dağıtıldı ve halka Eşari-Sünnilik öğretildi. Sayıları 1000'den çok olduğu söylenen bu bilginlere verilen destek ile Osmanlı'nın resmi mezhebi Sünnilik haline geldi. İş asıl Kanuni döneminde tamamlandı. Sanıldığı gibi Selim Padişah'ın adı, Yavuz Selim değildi. Safevi-Alevi Türkmenlere karşı yürütülen kıyıcı hareketlerden ötürü halk ona "Yavuz" yani kıyıcı, yani zalim dedi...
Yavuz sözünün sonradan itibar kazanması ayrı bir konudur.
Belirtmezsek olmaz... Osmanlı'nın başlangıcından Yavuz Selim'e kadar ki resmi din anlayışı Alevi-Bektaşilik olmakla birlikte bugünkü Alevi-Bektaşilik ile birebir aynı olduğu sanılmasın.
Elbette zaman ve mekân değişikliği birçok akımı etkiler ve değiştirir. Ama özünde ve ana yaklaşımlarda değişiklik olmamıştır.
Yavuz Selim'le Alevi-Bektaşilik yine de resmi koruma altında ama ikincil derecede varlığını daha üç asır sürdürmüştür. Safevi-Alevilik 'kızılbaşlık' denilerek ezilmiş, Bektaşi-Alevilik korunmuştur.
Bektaşi-Aleviliğin ezilmesi ise 1826 Yeniçeriliğin yok edilmesi ile aynı anda gerçekleşmiş; Bektaşi dergâhları kapatılmıştır. Ta ki Sultan Aziz'in tekrar serbest bırakmasına kadar.
Bugünlerde gündeme yeniden giren Alevi-Bektaşilik ile Osmanlı ilişkilerinin özeti budur.
Osman beyin gerçekte adının Otman olduğu, babasının adı Ertuğrul; oğlunun adı Orhan iken bu Osman adının nereden çıktığı ise ayrı bir tartışma konusudur.
(Radikal)
kurshad
01-18-2008, 03:57 PM
La feta illa Ali
La seyfe illa Zulfikar
Ali'den gayri yigit olmaz,
Zulfikar'dan gayri kilic olmaz..
Onemli bir koseyazisi, arada kaynamasin tekrar gundeme gelsin.. ;)
Osman beyin gercekte adının Otman olduğu, babasının adı Ertuğrul; oğlunun adı Orhan iken bu Osman adının nereden cıktığı ise ayrı bir tartışma konusudur.
Burada Namik Kemal Zeybek'in bir bilgi eksikligi var; Osman orijinal haliyle (ayn, tha,mim,nun) 'le yazilir ve arapcada aethman gibi okunur. Bu okunus Turk diline Osman bazen de Otman olarak gecmistir.Ikisi de ayni isimdir ve ayni sekilde yazilir.
ulugbekTR
01-19-2008, 12:50 AM
ben alileri, alicileri, alevileri cok seviyorum. Ama hakyolda olan sabıtmamışları
Bazıları sabıtmış, Hz Aliyi imamların başı olark deyil peygamber olasıca gibi goruyorlar
Qarshi
01-19-2008, 02:20 AM
Hepimiz Aleviyiz :mrgreen:
Demir Kağan
01-19-2008, 02:29 AM
Seve seve. :cool:
yavuz
01-19-2008, 02:58 AM
Namik Kemal Zeybek'in Alevilik ve din alanindaki goruslerini oldum olasi begenmem. Dolayisiyla bu yaziyi okuma geregi bile duymadim.
Alevilik'le ilgili ortada bir hata var. Hatanin telafisiyse Aleviler'e su veya bu hakki vererek olmaz. Hata, en basta. Alevi-Sunni diye ayrim yapmakta...
"Ne Alevi'dir, ne Sunni'dir benim halim,
Dinim Islam, ehl-i sunnettir benim yolum..."
ulugbekTR
01-19-2008, 04:06 AM
Hepimiz Aleviyiz :mrgreen:
hepimiz birak dik dan daha yegdir.:D
yavuz
01-19-2008, 06:16 AM
Yaziyi azicik okuyunca, tahminlerimde hakli oldugumu gordum. Yine zirvalamis; din konusunda bilmeden, uydurmus da uydurmus bizim Zeybek Beyimiz...
"Bektaşi-Aleviliğin ezilmesi ise 1826 Yeniçeriliğin yok edilmesi ile aynı anda gerçekleşmiş; Bektaşi dergâhları kapatılmıştır. Ta ki Sultan Aziz'in tekrar serbest bırakmasına kadar."
Sadece su laflar bile Osmanli tarihi konusunda ne kadar cahil oldugunu gosteriyor Namik Kemal Zeybek Beyefendi'nin... Yeniceriligin yok edilmesine "vaka-i hayriyye" dendigi ve pek cok yenicerinin o donemde -malesef- devsirilememis devsirme picleri oldugu halde, Yeniceri Ocagi'nin kapatilisini, Siilere uygulanan baskiyla alakandirmis ve talihsiz bir olaymis gibi yansitmis.
Yazik...
"Osman beyin gerçekte adının Otman olduğu, babasının adı Ertuğrul; oğlunun adı Orhan iken bu Osman adının nereden çıktığı ise ayrı bir tartışma konusudur."
Aman Zeybek, aman!.. Din konusunda salladiklarin zaten ayri bir dert. Bir de Osmanli Tarihi'ne el atma. Sen git, bir Ulkucu olarak, Hz.Muhammed'in Turk oldugu yonundeki saptamalarinla Ulkuculuk dusmanlarinin agizlarini kulagina vardir, ekmeklerine yag sur, bizi rezil et... Ama, aman diyorum, sakin bulasma baska mevzulara...
Osmanli bir zamanlar Turk'tude kan bozulunca inancindanda kendi insanindanda vagecebiliyor insanoglu .
Yazi icin tesekkur ederim gurkan zaten bildigim seyler bunlar ama senin paylasman guzel olmus .
Yaziya ilaveten o zamanki alevilik ile bugunku alevilik arasinda fark yoktur
ulugbekTR
01-19-2008, 12:11 PM
yavuz namık kemal zeybek ile arkadaşsın galiba. cok samimisin gibi geldi bana
yavuz
01-19-2008, 12:40 PM
yavuz namık kemal zeybek ile arkadaşsın galiba. cok samimisin gibi geldi bana
Bir zamanlar ayni partidendik. Simdi ya ben siyaseti biraktim, ya o bizim partiden ayrildi, ikisi arasi birsey oldu.
kurshad
01-19-2008, 01:20 PM
Yaziyi azicik okuyunca, tahminlerimde hakli oldugumu gordum. Yine zirvalamis; din konusunda bilmeden, uydurmus da uydurmus bizim Zeybek Beyimiz...
"Bektaşi-Aleviliğin ezilmesi ise 1826 Yeniçeriliğin yok edilmesi ile aynı anda gerçekleşmiş; Bektaşi dergâhları kapatılmıştır. Ta ki Sultan Aziz'in tekrar serbest bırakmasına kadar."
Sadece su laflar bile Osmanli tarihi konusunda ne kadar cahil oldugunu gosteriyor Namik Kemal Zeybek Beyefendi'nin... Yeniceriligin yok edilmesine "vaka-i hayriyye" dendigi ve pek cok yenicerinin o donemde -malesef- devsirilememis devsirme picleri oldugu halde, Yeniceri Ocagi'nin kapatilisini, Siilere uygulanan baskiyla alakandirmis ve talihsiz bir olaymis gibi yansitmis.
...
Kim ne derse desin, Namik Kemal Zeybek buyuk bir Turk milliyetcisidir.Turk dunyasinda yerine konulmaz hizmetleri olmustur, bir tasavvuf ve Yesevi asigidir.
1980 oncesinin MHP egitim kadrosunun lideri olarak Turkiyenin dort bir yaninda hizmetleri olmustur.
Yavuz gibi genc bir kardesimizin yukaridaki laflari, onun yasinin uc misli yillarini Turk milliyetciligine vermis Zeybek'i hic de kucultmez.
Kaldi ki , Namik Kemal Zeybek'in bu tespitleri dogrudur..
Bir de not dusmek gerekirse;
1.yeniceri ocagi son iki yuzyilda devsirme gelenegini terketmistir.
2.Yeniceri ocaginin kapanisi vakayi hayriyye diye saray tarafindan adlandirilsa da , muhalif fikirde olanlar da vakayi serriye diye adlandirmistir.
3.Bektasilik tarikati, yeniceri ocagi kapatilmasi bahanesiyle o donem ezilmis, tekkeleri kapatilmistir. Ancak Sultan AbdulAziz doneminde iadei itibar edilmistir.
yavuz
01-19-2008, 01:29 PM
Kim ne derse desin, Namik Kemal Zeybek buyuk bir Turk milliyetcisidir.Turk dunyasinda yerine konulmaz hizmetleri olmustur, bir tasavvuf ve Yesevi asigidir.
1980 oncesinin MHP egitim kadrosunun lideri olarak Turkiyenin dort bir yaninda hizmetleri olmustur.
Yavuz gibi genc bir kardesimizin yukaridaki laflari, onun yasinin uc misli yillarini Turk milliyetciligine vermis Zeybek'i hic de kucultmez.
2.Yeniceri ocaginin kapanisi vakayi hayriyye diye saray tarafindan adlandirilsa da , muhalif fikirde olanlar da vakayi serriye diye adlandirmistir.
3.Bektasilik tarikati, yeniceri ocagi kapatilmasi bahanesiyle o donem ezilmis, tekkeleri kapatilmistir. Ancak Sultan AbdulAziz doneminde iadei itibar edilmistir.
Kurshad abimizin de, 12 Imam Siiligi'ne gonul vermis biri olarak boyle soylemesini normal karsiliyorum.
---
Baska bir konu...
Osmanli konusunda, herkesin ayri ayri fikirleri var. Ancak son zamanlarda nedense Osmanlici gorunenlerin de Osmanli'ya saldirmalari bana enteresan geldi. Yenicag Televizyonu'nda gorduklerimi ilgiyle izledim. "Vay bee" dedim, baska da birsey demedim. Bir anlam veremedim. Daha dogrusu bayagi bir anlam verdim, bu Osmanli karsitligina... Ama simdi aciklanacak seyler degil. Henuz HIS olan, FIKIR olamamis seyler, icimde. Fikir olduklarinda birkac ciltlik kitap olarak yazacagim, insallah. :P
yavuz
01-19-2008, 02:25 PM
Ben de diyorum; neden bir turlu devsirilemiyor bu adamlar diye... :lol:
Tabriz_Han
01-19-2008, 07:43 PM
Osmanli baslangicta tum Beylik, Atabeylik, Atabekler gibi Oghuz Turk boylarin Islam anlayisi vardi, bunun kokenide Turkistanin Yesevilerdir ve onlarin batiya gonderdigi Alperenleri.
Alevi Islam anlayisi Yesevinin devami ama zaman zaman degisime ugramis, yani kisacasi Oghuz boylari ozelikle gocebe, konar-gocer olanlarin cizgisi.
Osmanli Yavuz Sultan Selim sonrasinda devlet acidan tam Sunni olmus, ama ondan oncede Sunnidi cunku Maturidi-Hanafi okulunuda tercih etti.
Yavuz ve Sah Ismail donemi Sunni-Alevi ayrimi yaratti, bu ayrimi cozmek gerek, hepimiz muslumaniz, hepimiz ayni buyuk alimleri saygi veriyoruz.
Bugun Araplar kendi aralarinda Sunni-Sii yuzunden savasiyor.
Turkler Islam aleme en buyuk verecek yardim, nasil Sunni-Sii-Alevi birlikde yasabilir, farklardan vaz gecerek ortak noktada nasil bulusuru gostermeli.
Demir Kağan
01-19-2008, 08:05 PM
Konumuzla ilgisi yok ama benim bir sorum var: Gunumuzde Turkiye'de Bektasilik'i ilk bildigimiz anlamiyla surduren bir tekke var mi?
ulugbekTR
01-20-2008, 04:15 AM
Evet, elmada guvey var diye kokten budanmaz, guveyli dal imha edilir.
Keşke her elma o kadar mevye verse, bazılarında guvey yok, ama meyve de yok
yavuz
01-20-2008, 04:51 AM
Konumuzla ilgisi yok ama benim bir sorum var: Gunumuzde Turkiye'de Bektasilik'i ilk bildigimiz anlamiyla surduren bir tekke var mi?
Ataturk Inkilaplari'na aykiri sorular sorma, Bektasiler de fislenmesin arada. :lol:
İSTANBUL BEKTAŞİ TEKKELERİ
1. Merdiven köy – Şahkulu Sultan Dergahı:
2. Daver Baba Tekkesi:Kartal, Başıbüyük semtindedir. Orhan Gazi zamanında ahilerin kurduğu bu tekke, sonradan Bektaşi tekkesine dönmüş, 1826’dan sonra ise Nakşibendi tekkesi
3. Akbaba Dergahı:
4. Yarımca Dede (veya Baba) Bektaşi Dergahı:
5. Üsküdar – Tahir Baba Bektaşi Dergâhı:
6. İvaz Fakih Dergahı:
7. Nur(i) Baba Dergahı:
8. Rumeli Hisarı Şehitlik veya Nafi Baba tekkesi:
9. Durmuş Dede Dergahı:
10. Istıranca Dergahı:
11. Kara Mustafa Paşa Tekke ve Mescidi:
12. Karaağaç Bektaşi Tekkesi:
13. Sütlüce, Münir Baba veya Bademli Bektaşi Tekkesi:
14. Karyağdı Baba ve Hafız Baba Dergahı:
15. Topkapı, Şeyh (Büyük) Abdullah Efendi Tekkesi:
16.Emin Baba veya Valide Sultan Tekkesi:
17. Kazlıçeşme Eryek Baba Tekkesi:
18. Ciğerci Baba Tekkesi:
19. Erdi Baba Tekkesi, Fatih:
20. Mürüvvet Baba Tekkesi:
21.Bandırmalı İnadiye Tekke ve Mescidi:-
22.Haşimî Osman Saçlı Emir Efendi Dergahı ve Camii:
Devam ediyorlarmı bilmiyorum ama buralara bektasiler gidiyordur hala .
BOZ-OK
01-21-2008, 03:14 PM
Izmir'deki Semsi Baba (veya Karadutlu) Dergahi'ni da unutmayalim... Bu gun dervisi yoktur, Cumhuriyet doneminde yasayanlardan o dergahin manevi lideri, Yusuf Semseddin bin Feyzullah Dedebaba'nin manevi halifesi, Dr. Bedri Noyan Dedebaba'dir... O da hakka yurumus oldugu icin bu gun dergahin postnisini yoktur... Yazik, oysa cok onemli bir Bektasi dergahidir, cok dervis yetistirmistir, Ege'de Bektasiligin merkezidir denilebilir...
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.