PDA

View Full Version : Dizi Baskısı F.Gülen'e benziyor diye yayından kalkan dizi

Redd-i İlhak
01-22-2008, 12:46 PM
Dizi Fethullah Gülen kurbanı oldu

Dizi Fethullah Gülen kurbanı oldu Şemsi İnkaya'nın canlandırdığı baba karekteri 'Fethullah Gülen'e benziyor' diye Sinekli Bakkal, yayından kaldırıldı iddiası.

atv’de Sinekli Bakkal dizisi yayından kaldırıldı, oyuncular ve senarist, kanalı suçladı: “Dizideki takkeli imam için ’Fethullah Hoca’ya benziyor, ayıp oluyor’ deyip kaldırdılar” . Diğer iddiaya göre ise dizi reyting alamadığı için kaldırıldı

Halide Edip Adıvar’ın klasik eseri Sinekli Bakkal’ın, atv’de yayından kaldırılması polemik konusu oldu. Dizinin tamamen siyasal nedenlerle kaldırıldığını iddia eden oyuncular kanal yöneticilerini suçladı:

Şemsi İnkaya (Oyuncu):
“Takdir-i ilahi oldu. Mahalle baskısından sonra kanal baskısı uygulandı. Benim orada karakter olarak oynadığım yobaz İlhami, Halide Edip Hanımefendinin çok önemli romanlarından birinin kahramanı. Bu karaktere uygun kostüm düşündüm. Evin içinde beyaz, çıktığı zaman siyah takkeli ve pardesülü bir karakterdi. Birinci bölümü ekiple beraber seyrettik. Bir mekan kapatıp atv’nin önemli kişileriyle diziyi izledik. Onlar bu romandan seyrettikleri ilk bölümle bilgi sahibi olmuşlar. Müslüman bir imam böyle gaddar olur muymuş. Bu adam takkeyle Fethullah Gülen beyfendiye benziyormuş. Bunun yüzünden bir panik kopmuş. Gelen talimatla o sahnelerimin takkesiz çekilmesini istediler. Yeniden çektik. Benim tavrım orada ’Ben çekmiyorum allahısmarlalık’olabilirdi ama 40 kişiye yakın arkadaşlarım var. Bu bir ekip işi. Fethullah Hoca’ya benziyormuşum. Ayıp oluyormuş. Bu, Halide Edip’e saygısızlık. Romana, oyuncuya, laikliğe ve Atatürkçülüğe saygısızlık. Dizide bu yüzden devamlılık da olmadı.

Kapıdan çıkıyor takkeli içeriye giriyor takkesiz.

Özge Özberk (Oyuncu):

Dizinin ilk bölümünü kanal yöneticileriyle birlikte izledik. Onların ilk tepkisi bu dizinin bu şekilde olmayacağıydı. ’Bir din adamını bu kadar kötü gösterip sembol olarak da tesbih ve takke kullanamazsınız’dediler. Çektiğimiz takkeli sahneleri koca bir gün yeniden çektik. Sabah 8’den ertesi güne kadar çektiğimiz takkeli sahneyi takkesiz çektik. Reytingimiz 3’üncü bölümden sonra çok iyiye gidiyordu. Ama müdahaleler oldu. Takkesini çıkardılar tesbihini aldılar.

Gökhan Aktemur (Senarist):

Halide Edib’in kalemi kırılmıştır. Ancak bunun sebebi reytingler değildir. Kimi nitelikli projelerin seyirciye geçmesi biraz zaman alır. Yaprak Dökümü, Hırsız-Polis buna örnek gösterilebilir. Dizinin çekimlerine müdahalede bulunulduğu doğrudur. 1. ve 2. bölümleri tekrar izleyebilen herkes aradaki farkı görebilirsiniz. 2.bölümün kimi sahneleri tekrar çektirilmiş ve sonraki bölümlerde de kimsenin bilgisi olmadan bazı sahneler kesilmiştir. Özellikle Şemsi İnkaya’nın canlandırdığı karakterin başındaki takke ve elindeki tesbihin çıkarılması istenmiştir. ”

Redd-i İlhak
01-22-2008, 12:47 PM
Yorum yapmak isteyenler buyursun yapsın ben utandım belki yorum yapan savunan arkadaşlar olabilir...

NativeAmerican
01-22-2008, 12:58 PM
Fethullah Hoca’ya benziyormuşum. Ayıp oluyormuş. Bu, Halide Edip’e saygısızlık. Romana, oyuncuya, laikliğe ve Atatürkçülüğe saygısızlık. Dizide bu yüzden devamlılık da olmadı. acayip bir savunma ama bu savunmaya yorum yapacagim ben :) yorum yapan kisiye sormak isterdim, "Halide Edip zamaninda Fetullah Gulen var miymis" diye hehehe... dusunmeden kurmus bu cumleyi :)

Redd-i İlhak
01-22-2008, 01:19 PM
acayip bir savunma ama bu savunmaya yorum yapacagim ben :) yorum yapan kisiye sormak isterdim, "Halide Edip zamaninda Fetullah Gulen var miymis" diye hehehe... dusunmeden kurmus bu cumleyi :)

sen bi cümleyi baştan oku istersen yanlış anlamışsın :)

Şemsi İnkaya benzemiş Fetullah Gülene :)

Aybike
01-22-2008, 03:44 PM
ben gercegini yapimcisi yasar dan ögrenir size haber veririm...

Qarshi
01-23-2008, 01:43 AM
ben gercegini yapimcisi yasar dan ögrenir size haber veririm...

Reşat Nuri Güntekin'in yaprak dökümü para kazandırırda Halide Edip'in 'Sineklli bakkalı' kazanmazmı ?

Kazanmaz...

Niye ?

Hangi yazarın geçmişinde neyle anıldığına bakın !

Son 6 aydır yapılan tutuklamalarla bunları çarpın...

Eşittir : AKP+İslami kanat+Fethullah Gülen+Polis teşkilatını yönlendiren FG'ci kadro ;)

eflatunn
01-24-2008, 04:50 PM
Dizi Fethullah Gülen kurbanı oldu Şemsi İnkaya'nın canlandırdığı baba karekteri 'Fethullah Gülen'e benziyor' diye Sinekli Bakkal, yayından kaldırıldı iddiası.

Bu benzerlik iddiasi disinda bir de soyle bir iddia var:

Dizinin senaristi Gökhan Aktimur ise kanal yönetiminin, önce ilk bölümde ekrana gelen "kızını üniversiteye göndermek istemeyen baba" sahnesinden rahatsızlığını dile getirdiğini söyledi.
Aktimur, "Kanal yöneticileri 'Artık babalar kızlarını okula gönderiyor' diyerek bu sahneye halkın tepki göstereceğini söyledi.

Yani hepsi degisik yollardan da olsa ayni kapiya cikiyor gibi gorunuyor.

Aybike
01-24-2008, 05:14 PM
cikan ilk haber dogruymus..FG benzerligi rahatsiz etmis...

NativeAmerican
01-24-2008, 06:27 PM
Turkce pratik lazim bana. Daha yeni anladim (:

Redd-i İlhak
01-25-2008, 04:58 AM
Turkce pratik lazim bana. Daha yeni anladim (:

ben sana ne diyeyim ki :lol:

anlamadığını anlamıştım :mrgreen:

mustafa06
01-25-2008, 05:36 PM
Ortaya atılan gerekceler bana cok sacma geliyor.
Bu romanın yazarının kim oldugu dizi yapıldıktan sonra anlasılmadı, biliniyordu.
Halide edibin kalemi kırıldı sozleri, bir kamuoyu olusturmak icin soylenmis olabilir.
Cunku halide edibin kalemi kırıldı ise Ataturk doneminde kırılmıstır. 1939 yılına kadar yurt dısında yasamak zorunda kalan halide edip daha sonra yurda donmus, DP doneminde milletvekili olmustu.
Kaldıki, deniz gezmisin hayatı dizisi yapılıp yayınlanıyorsa, Halide Edip Adıvarın romanı hic sorun olmaması gerekir.
ATV kanalı calıklara satıldı, dizinin kaldırılmasında bu gurubun etkisi var dusunceside dogru olamaz, cunku satılmadan once ATV , TMSF nin yani devletin malı idi. daha bastan bu dizinin yapılmasına izin vermezlerdi.
Şemsi inkayanın gülene benzedigi tezine sadece gulunur, adam ilk defa bu dizi ile ekranlara cıkmadıgı gibi, bu dizi icin ozel makyajda yapmadı, yuzu dun neyse bugunde aynısıdır. Eger benzerlik varsa, yeni mi farkedilmis olabilir ki, simdi itiraz edilsin.
Ozel kanalların ticari kuruluslar oldukları gelirlerinin reklam gelirleri oldugu, reklamlarında (begenilmesede) agb kurulusunca yapılan rating olcumlerine gore verildigi, bu dizininde yayınlanan 5 bolumdede 3den, 2 ye dogru dushen bir egilim gosteren rating aldıgı dusunulurse ATV nin para kazanamadıgı diziyi yayından kaldırması kadar daha dogal ne olabilir ki.
Dizi yapımcısının figanını anlayabilirim, cunku maddi zararı olması nedeni ile tepki gosterecektir. Basınımızın bunu hemen bir yerlere yamayarak kullanmak istemesi yanlıstır.
Gechmiste (yanılmıyorsam)Hacı diye bir dizi de bir kanal tarafından kazandırmıyor diye yayından kaldırıldıgında TSK , siyaset vs gerekcelerle kaldırıldı diye olay gundemde tutulmak istenmishti. Yine dizinin yapımcıları veryansın etmislerdi. Bir sure sonra bashka bir kanal dizinin reklamını daha iyi yaptı, kazanmıs olmalı ki, yayınladı.
Bekleyin yakın gelecekte bu diziyi bashka bir kanalda yine gorebiliriz.

Aybike
01-26-2008, 01:46 AM
dogrudur..yapimci öyle diyebilir.
ancak arada bir anlasma var ise ,(kanal ve yapimci arasinda )ve anlasma yapimciya tazminati gerektiriyorsa,kanallar bazen boyle sacma gerekceler sunabiliyor.daha dogrusu program müdürleri..ama asil olan maddiyat tabi..yani para para para...