View Full Version : Türkler Maveraünnehir'e Ne Zaman Gelmiştir?
yavuz
05-25-2008, 07:37 AM
Son gunlerde Buyuk Iskender'le ilgili "Orta Asya'da su kadar Turk'u kesti, bicti" gibi seyler okuduk forumda. Benim ilgimi cekti. Buyuk Iskender'in yasadigi donemde, girdigi ulkelerde Turkler var miydi ki?
Bilge Kagan'in soylediklerine gore; Emeviler'in bile Maveraunnehir'de katl ettigi insanlar Turk degildiler, Sogd'dular. Buyuk Iskender, bundan ne kadar zaman once geldi bu topraklara, onun Turkleri oldurmus olmasi pek inandirici gelmedi bana.
Gerci gerek Iskender, gerekse Emeviler ha Turkler'i katl etmis, ha Sogdlari, Farslari fark etmez, sonucta islenen bir insanlik sucudur... Ama merakimi celb etti yine de bu konu. Buyrun tartisalim.
Benim bilgim; Turklerin Gokturkler'in yikilmasindan sonra Cin baskisindan uzaklasarak bu bolgeye goc ettikleri yonunde... :rolleyes:
chepny
05-25-2008, 08:22 AM
Seyhun ırmağının kuzeyi (daha doğrusu kuzey doğusu) ezelden beri Türk yurdu olmakla beraber. Maveraünnehir'e göçler Göktürklerin yıkılmasından sonra hızlanır. Bütün maveraünnehir'in Türk yurdu olması ise Türklerin islamiyeti kabulünden sonra gerçekleşmiştir.
Büyük İskender'in herhangi bir Türk kabilesi ile savaştığını sanmıyorum. Ve Emevilerin katlettiği insanlar bence de Sogdlar idi.
Seckjin Khan
05-25-2008, 08:42 AM
Bütün maveraünnehir'in Türk yurdu olması ise Türklerin islamiyeti kabulünden sonra gerçekleşmiştir.
Büyük İskender'in herhangi bir Türk kabilesi ile savaştığını sanmıyorum. Ve Emevilerin katlettiği insanlar bence de Sogdlar idi.
benimde bildiğim bu yönde...
ama yine de bazı kaynakları araştırmak gerekir.
Bumin Alparslan
05-25-2008, 10:04 AM
Büyük iskender Türklerle karşılaşmış olamaz ki karşılaşmış olsaydı tarihe büyük iskender olarak değil donsuz iskender olarak geçerdi!
Alparslan
05-25-2008, 11:11 AM
Sogdlar eger hafizam beni yaniltmiyorsa o tarihlerde Turk kavimleri ile beraber yasiyor olmalilar. Emevilerin katlettikleri derken, beyler-bayanlar, savasdan bahsediyoruz, amaci ne olursa olsun sonucu OLUMDUR! Dogali yadirgamak da ne ola ki?
yavuz
05-25-2008, 11:15 AM
Sogdlar eger hafizam beni yaniltmiyorsa o tarihlerde Turk kavimleri ile beraber yasiyor olmalilar. Emevilerin katlettikleri derken, beyler-bayanlar, savasdan bahsediyoruz, amaci ne olursa olsun sonucu OLUMDUR! Dogali yadirgamak da ne ola ki?
Bahsedilen zaten savas sirasinda degil de ateskes sonrasinda yapilan katliamlar...
Ha bunu Emeviler yapinca "Kuteybe'nin picleri" deniyor da; Cengiz Han, Hulagu Han, Emir Timur yapinca neden yadirganmiyor, esas konusmamiz gereken, daha dogrusu duzeltmemiz gereken odur. :rolleyes:
[b]lamer
05-25-2008, 12:47 PM
Şu (Saka) destanına göre: İskender Türklerle karşılaşmış, bunların bazı alametlerinden Türk olduklarını anlayınca Türk'e benziyor anlamında Türk manend demiş. Türkmen ismi de burdan geliyormuş.
captain
05-29-2008, 06:49 AM
Büyük iskender Türklerle karşılaşmış olamaz ki karşılaşmış olsaydı tarihe büyük iskender olarak değil donsuz iskender olarak geçerdi!
Muhahaha süpersin dostum :lol:
BOZ-OK
05-29-2008, 07:04 AM
Turkler Maveraunnehir'e bir ara gelmisler ve orada kalmislardir... Diyecegim budur, pisman degilim, yine olsa yine yapardim... :cool:
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.