View Full Version : Garibime Gitti de...
http://www.resimuploading.com/pictures/11987bab-a6ae-4078-a06c-8a7db474be60.jpg
Arkadaşlar bu ekran görüntüsünü rojaciwan adlı bir PKK yandaşı siteden aldım! Garibime gitti bu kampanya, tıkladım!
http://sarmasik.org//index.php?option=com_content&task=view&id=78&Itemid=77
Gözüme bulunak(adres) çarptı
Urfa Yolu Üzeri Malabadi Oteli Yanı Menka Apt. No:4 Merkez Diyarbakır /Türkiye
Tlf:00(90)-412-237 65 51 Fax:00(90)-412-237 65 52
Sonra hesap numaralarına baktım, İş,Ziraat,Garanti,Akbank,Vakıfbank,Yapıkredi,Teb.. hepsinden hesap numarası vermişler para topluyor!
Hiç ilgisi olmasa da(!) usuma birkaç soru takıldı. Ulan bu PKK'nın kasası nerede? (Sakın bankaları suçladığımı çıkarmayın isteyen hesap numarası açtırır anlatmak istediğim ötedir)
binbirincigece
07-01-2008, 04:48 PM
Ulan bu PKK'nın kasası nerede?Ne yapacaksın; paralarını mı çalacaksın? :mrgreen: Yani soruş tarzın Garibime Gitti de...
Ne yapacaksın; paralarını mı çalacaksın? Yani soruş tarzın
Boşver onu da ben ek bir bilgi vereyim!
Bu sarmaşıklı malın başındaki ad "Osman Baydemir" (!)
İşin daha pis yanı ne biliyor musunuz? Bu şerefsizler işçi yetiştiriyor, çocuk okutuyor..Düşünün kime okutuyor?
binbirincigece
07-01-2008, 05:17 PM
Anlamak yok çocuğum anlar gibi olmak var;
Akıl için son tavır, saçlarını yolmak var...
NFK
Anlamak yok çocuğum anlar gibi olmak var;
Niye Baydemir solu mu?
Hem niye nostradamus oldun ki ? :lol:
binbirincigece
07-01-2008, 05:24 PM
Niye Baydemir solu mu?
Hem niye nostradamus oldun ki ? :lol:
Yanlış mısrayı alıntılamışsın. Benim vurgulamak istediğim nokta saçlarını yolma noktasıydı. Osman Baydemir'in de a.... neyse. :cool: Gitsinler şeref yardımı toplasınlar şeref fakirleri; tabi koyacak yürek bulabilirlerse...
PKK yı açık finas devam ediyor.
http://sarmasik.org//images/stories/stopl.jpgDerneğimizin başlatmış olduğu 'El açtırmayalım, el ele verelim' kampanyası çerçevesinde Diyarbakır'daki işçi sendikalarıyla bir araya geldik.Başlatmış olduğumuz 'El açtırmayalım, el ele verelim' kampanyamızın kapsamını genişletmek için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda, işçi sendikalarını da kampanyaya katmak amacıyla bir toplantı gerçekleştirdik.
Toplantımıza, Yol İş, Teş İş 1ve 2 Nolu Şubeleri, Belediye İş, Tek Gıda İş, Tarım İş, Sağlık İş ve Tes-Koop İş sendikaları adına temsilcileri katıldı. Toplantımız, kampanyamızın tanıtım filminin gösterimiyle başladı.
http://sarmasik.org//images/stories/kamtopl.jpg
Toplantıda konuşma yapan Derneğimizin Genel Sekreteri Şerif Camcı, derneğimizin öncelikli amacının açlık sınırında yaşayan ve çalışamayan-çalışma imkânı olmayan vatandaşlara yardım etmek olduğunu vurguladı. Yaptığımız alan araştırması sonucu açlık sınırında yaşayan 5 bin aileyi tespit ettiğimizi belirten Camcı, "Bizi açlıkla terbiye edenlere karşı, tüm kuruluşlarımızla bir araya gelerek bu kentin açlık sorununu hep birlikte ortadan kaldıralım" dedi
13 bin aile başvurdu
Gıda bankamıza 13 bin ailenin başvurduğunu ancak düzenli olarak sadece 900 aileye gıda yardımı yapabildiğimizi belirten Camcı, bu sayıyı artırmak için ''El açtırmayalım, el ele verelim" kampanyamız çerçevesinde 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflediğimizi söyledi. Ulaşacağımız 10 bin kişinin her ay düzenli olarak güçleri oranında banka hesaplarından, Sarmaşık Derneği'nin banka hesabına para yardımı aktarılmasını hedeflediğimizin altını çizen Camcı, "Açlıkla bu halkı sindirmeye çalışanlara karşı hep birlikte el ele vererek bu kentin yoksulluk sorununu ortadan kaldıralım" dedi.
Yoksullukla daha etkin mücadele etmek ve kentimizdeki dayanışmayı arttırmak için “El Açtırmayalım!.. El Ele Verelim...” kampanyasının startını Büyükşehir Belediyesi Konukevi’nde verdik.
Sarmaşık Derneği Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir başkanlığında yapılan toplantımıza İl Genel Meclis Başkanı Kerem Doruk, Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Diyarbakır Demokrasi Platformu sözcüsü Ali Öncü, DİSİAD Başkanı Raif Türk, Tabipler Odası Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, Diyarbakır Barosu, Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikalar, öğretim üyeleri, din adamları, şair ve yazarlar katıldı.
Kentteki yoksulluğun boyutunu içeren bir sinevizyon gösterimi ile başlayan toplantımızın ardından Baydemir kampanyamızın amacını içeren bir konuşma yaptı. Katılımcılara “Kentinde aç yatanlar bulunurken vicdanları buna razı olmayan aziz kardeşlerim” şeklinde hitap eden Baydemir, 20-30 yıllık kanayan yaranın bir ürünü olan açlık ve yoksulluk illetiyle mücadele yürütmek amacıyla iki yıl önce çok önemli bir başlangıç yaparak Sarmaşık Derneğini kurduklarını söyledi. Baydemir, “Biz yerel yöneticiler, sendikalar, odalar, sivil toplum kuruluşları elimizi vicdanımıza attık ve bir oluşuma gittik. Tek ortak paydamız vardı: Açlık ve yoksullukla mücadele etmekti, diğer farklılıklarımız yoktu” dedi.
http://sarmasik.org//images/stories/kampanyaic.jpg
Derneğimizin kentteki açlık ve yoksulluk düzeyini bilimsel verilerle ortaya koyduğunu ifade eden Baydemir, ortaya çıkan sonuçları yürüttükleri projeler için bir veri tabanı olarak kullandıklarını söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda Sarmaşık Gıda Bankası, Çocuk Eğitim Destek Projesi, Doğalgaz Mesleki Eğitim Merkezi projelerini başlattıklarını ifade eden Baydemir, “ Kuşkusuz bu projeleri hayata geçirirken hem derneğimizin kurucu üyesi olan hem de projelerimiz paydaşı olan kurum ve kuruluşlardan destek aldık” diye konuştu.
İşçi ve memurlardan her ay 10 YTL
Çeşitli kurum ve kuruluşların bir araya gelerek ortaya koydukları dayanışmanın yetmediğine dikkat çeken Baydemir “Kabul etmek gerekir ki bu devasa illetle mücadele etmek için kurumların üyelerinden topladığı aidatın bir kısmının bu projelere aktarılması yetmiyor. Bir adım daha ileri giderek, burada olan veya olmayan kurum ve kuruluşlarımız, sendikalarımız, iş çevresi örgütlerimiz düzenli geliri olan üyelerinin katkılarına ihtiyaç duyuyoruz. İsteğimiz bu devasa sorunun çözümü için halkayı biraz daha büyütmek. Yani sorunu kurum ve kuruluşların üyelerinin, düzenli geliri olanların gündemine taşımamız lazım” dedi. Kentteki kadro sahibi işçilerin ve memurların maaş aldıkları bankalarından, her ay 10 YTL’yi Sarmaşık hesabına bağışlamaları çağrısında bulunan Baydemir, oluşacak büyük bir dayanışma ile yoksulluğu yenebileceklerini söyledi.
Sigarayı bırakıp parasını Sarmaşık’a bağışlıyorum
Açlık ve yoksulluğa müdahale edebilecek, insanların hayatında olumlu yönde değişiklik yapabilecek pratikleri sergilediklerini belirten Baydemir, “Dolduracağım bir form ile Bankamdan maaşımdan her ay Sarmaşık’ın hesabına 100 YTL vermesini isteyeceğim. Sağlığımı da olumsuz etkileyen sigarayı da bırakıp, sigaraya ayırdığım bu parayı Sarmaşık Derneğine bağışlıyorum” diyerek sigara kullananlarında benzer bir uygulamayı başlatabileceklerini belirtti.
Sarmaşık Gıda Bankamıza 13 bin ailenin yardım için başvurmasına rağmen 850 aileye düzenli gıda yardımı yapılabildiğine dikkat çeken Genel Başkanımız diğer yoksullarında yaralarına merhem olabilmek için daha büyük bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyerek kampanyanın 31 Aralık 2008 tarihine kadar devam edeceğini belirtti.
http://sarmasik.org//images/stories/kampanya3.jpg
'162 kurum destekliyor'
Derneğimizin Genel Sekreteri Şerif Camcı, başlıca hedeflerinin kentteki yoksulluğa dikkat çekmek ve bugüne kadar yürüttükleri yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma çalışmaları kapsamında Kent Yoksulluk Haritası, Doğal Gaz Kalifiye Eleman Yetiştirme İstihdamı Projesi, Eğitim Destek Projesi ve Sarmaşık Gıda Bankası'na destek sağlamak olduğunu söyledi. Kampanyayı 44'ü Sarmaşık Gıda Bankası ortağı olmak üzere toplam 162 kurum ve kuruluşun desteklediğini kaydetti. Camcı, hedef kitlenin ise işçi ve memurlar, esnaf ve sanatkârlar, iş adamları ile düzenli olarak katkı sunabilecek kesimler olduğunu ifade etti. Hedefledikleri kitlenin her ay düzenli bir şekilde kendi banka hesabından otomatik olarak dernek hesabına aktarılmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Hedefledikleri kitlenin her ay düzenli bir şekilde kendi banka hesabından otomatik olarak dernek hesabına aktarılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Camcı, kampanyanın bitiş tarihine kadar 10 bin kişinin dernek ile dayanışma ağına dahil edilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Camcı, hazırlanan 150 bin broşürün her eve ulaştıracaklarını ve bunun yanı sıra çeşitli sempozyum ve panellerle duyarlılığı daha geniş kesimlere taşıyacaklarını söyledi.
Kampanya toplantımıza katılan Vali Yardımcısı Ahmet Aydın da bir aylık maaşını ve her ay maaşından düzenli bir kesinti ile destek verdi. Sırası ile tüm katılımcılar açıklamaları ile kampanyaya destek verirken, iş adamları ve sivil toplam örgütü temsilcileri, akademisyenler, yazarlar bu kampanyaya her ay gelirlerinden güçleri oranında destek vereceklerini açıkladı. Toplantıda DİSİAD Başkanı Raif Türk, kampanyaya 15 bin YTL katkıda bulunacağını ve bu çalışmayı istihdama yönelik olarak geliştirmek için çaba sarf edeceklerini söyledi. Yine Kasaplar Odası, Tabipler Odası, Diyarbakır Demokrasi Platformu'na bağlı kurumlar, bazı öğretim görevlileri ve tüm katılımcılar kampanyaya sağlayacakları maddi katkıyı açıklayarak, bankalar aracılığı ile kampanyaya katılım için hazırladığımız formları doldurdu.
http://sarmasik.org//images/stories/kampanyaic2.jpg
Derneğimizin Genel Kurulu 20 nisan 2008 tarihinde ilan edilen gündemle toplandı.Divan Başkanlığına Diyarbakır Tabib Odası Başkanı Adem Ender Avcıkıran,avukat Muharrem Erbey ve yönetim kurulu üyemiz Zeynep Demir Akçer seçildiler.Çok sayıda üyemizin iştirak ettiği genel kurula; pek çok sivil toplum örgütü ve yerel yöneticinin yanısıra siyasi parti temsilcileri ile meslek örgütü yetkilileri katıldı.
http://sarmasik.org//images/stories/osmanbsk_1.JPG
Genel Başkanımız Osman Baydemir genel kurulda yaptığı konuşmada yoksulluğu istismar aracı olmaktan çıkarmak gerektiğini,bu konuda mücadele etmenin herkesin görev ve sorumluluğu olduğu,mücadele edilmesi gereken temel düşmanın yoksulluk olduğu konularının altını çizdi.Herkesi önümüzdeki günlerde başlatmayı planladığımız kampanyaya destek olmaya çağırdı.Emeği geçenlere teşekkür etti.
http://sarmasik.org//images/stories/kurulgenel_1.JPG
Faaliyet, mali ve denetim raporların okunmasının ardından ibra için ayrı ayrı oylandı ve oybirliğiyle raporlar ibra edildi. Tek liste ile girilen seçimler sonunda aşağıda ismi yazılı kişiler derneğimizin yeni dönem yönetimine seçildi.
Yönetim Kurulu Ve Denetim Kurulu Listesi
Yönetim Kurulu ( Asil ) Yönetim Kurulu ( Yedek )
1-Osman BAYDEMİR 1-Ali ÖZGEN
2-Mehmet Selim ÖLÇER 2-Özgür Barış DİKİLİTAŞ
3-Meral Danış BEŞTAŞ 3-Mahmut EVİNÇ
4-Evrim Alataş KUTLAY 4-Zeynep Demir AKÇER
5-Abdulkadir AYDIN 5-Meryem Demir
6-Haydar KILIÇOĞLU 6-Nigar Adem YILMAZ
7-Mehmet IŞIKTAŞ 7-Muharrem ERBEY
8-Mesut ÇETİN 8-Şeyhmus DİKEN
9-Mehmet Şerif CAMCI 9-Ahmet Hicri İZGÖREN
Denetim Kurulu ( Asil ) Denetim Kurulu ( Yedek )
1-Süleyman Gökalp 1-Celalettin Kılavuz
2-Mehmet Üstün 2-Gül Zülfiye Kaval
3-Cavit Ceylan 3-Celalettin Birtane
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sarmaşık Derneği Genel Başkanı Osman Baydemir, gittiği Danimarka’nın Kopenhag kentinin İstihdam ve Entegrasyon Yönetimi’nden sorumlu Belediye Başkanı Jakob Hougaard ile görüştü, buradaki işverenleri Diyarbakır’a yatırım yapmaya davet etti.
Baydemir, Kopenhag ve Diyarbakır kentleri arasında dostluk ve işbirliğini geliştirmek, yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde bir vizyon proje olan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ni tanıtmak ve Danimarka’daki iş çevrelerine Diyarbakır’ın yatırım avantajlarını anlatmak üzere gittiği Kopenhag’ta bir dizi görüşmelerde bulundu.
http://sarmasik.org//images/stories/osmanbaydem.jpg
Yatırım için Diyarbakır’a davet
Başkan Baydemir, Kopenhag ziyaretinin ikinci bölümünde Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ni tanıtmak ve Danimarka’daki iş çevrelerine Diyarbakır’ın yatırım avantajlarını anlatmak üzere Danimarka’da yaşayan Türkiyeli iş çevrelerinin resepsiyonuna katıldı. Başkan Baydemir, buradaki konuşmasında, Sarmaşık Derneği Başkanı olarak kentte sürdürülebilir kalkınma odaklı bilgi ve deneyimlerini paylaştı ve sosyal belediyecilik anlayışı gereği çocuk-kadın ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik yürütülen diğer projeleri anlattı.
Diyarbakır’da yaşanan yoksullukla mücadele konusunda dayanışma çağrısı yapan Baydemir, bu konudaki temel perspektiflerinin “Balık vermek değil, balık tutmasını öğretmek ve balıkların tutulabileceği göletleri, denizleri oluşturmak” olduğunu belirtti.
Diyarbakır’ın sosyal koşulları, ihtiyaçları ve yatırım alanındaki fırsat ve avantajlarını anlatan iki sinevizyon gösterisi eşliğinde konuşmasını sürdüren Baydemir, Danimarka’daki iş çevrelerini Diyarbakır’a yatırım yapmaları için davet ederek, bu fırsatları kaçırmamak adına iş çevrelerinin yatırım yapmakta geç kalmamaları gerektiğini ifade etti.
http://sarmasik.org//images/stories/bagis.jpgKurumsal ortaklıklarla çalışmalarına başlayan Sarmaşık Gıda Bankası’na yapılan “Bireysel Bağışların” sayısı ve niteliği artmaya başladı. Son olarak kurban bağışında bulunan bir yurttaşımız “ Ayni bağış yaparak, hem ihtiyacı olan yurttaşlarımıza destek veriyoruz, hem de Sarmaşık Gıda Bankası’ndan yapılan yardımların çeşitliliğini arttırıyoruz” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Özellikle gıda desteğini esas alan yardımlarımızın zor durumda olan daha çok sayıdaki aileye ulaştırılması için, sarmaşık Derneği olarak yurttaşlarımızın yapacağı ayni ve nakdi bağışların gittikçe daha fazla önem kazandığını düşünmekteyiz.
http://sarmasik.org//images/stories/DSCF1809.jpgSur Belediye Başkanlığı ile imzalanan protokol sonucu, Sur Belediye Başkanlığı Sarmaşık Derneği Gıda Bankasına her ay düzenli olarak katkı sağlayacaktır.
Bu nedenle Sur Belediyesi Başkanlığına, Genel Sekreter M Şerif Camcı, Genel Sayman Mehmet Işıktaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Kılıçoğlu’ndan oluşan heyet tarafından teşekkür ziyaretinde bulunuldu.
Sur Belediye Başkanı sayın Ahmet Aydın derneğimizin çalışmalarının olumlu bulduğunu, yapılan çalışmaları desteklediklerini ve katkılarının devam edeceğini belitti.
http://sarmasik.org//images/stories/DSCF1810.jpg
Bazı temaslarda bulunmak üzere kentimiz Diyarbakır’a gelen Avrupa Parlamentosu – Birleşik Sol Grup üyesi Soren Sondergaard Derneğimizi ziyaret ederek çalışmalarımız hakkında bilgi aldı. Sarmaşık Derneği’nin kuruluş sürecinden, şu an geldiğimiz noktaya kadar yapılan çalışmaların iletildiği görüşmede, dezavantajlı gruplara yönelik uygulanan projeler hakkında bilgi verildi. Sarmaşık Gıda Bankasının da ziyaret edildiği görüşmede, Türkiye’deki yardım anlayışının genel çerçevesi tartışıldı.
Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Grup üyesi Soren SONDERGAARD Derneğimizi ziyaret etti.
http://sarmasik.org//images/stories/denmark.jpg
http://sarmasik.org//images/stories/uyetop_s.jpgSarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üye ve gönüllü toplantısı 10.02.2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Cep Sineması salonunda yapıldı. Toplantıda derneğin şimdiye kadar yürüttüğü faaliyetler sinevizyon gösterimiyle tanıtılarak, derneğin mali durumu üyelere sunuldu. Ayrıca üye ve gönüllülerle yoksullukla mücadele yöntemlerinin tartışıldığı ve çözüm önerilerinin geliştirildiği toplantıda, ileriye dönük bir program çıkartıldı.
Diyarbakır yoksulluğun üzerine gidiyor
Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin üye ve gönüllü toplantısında konuşan dernek Genel Başkanı Osman Baydemir, yoksulluğun bölgeye dayatılan çirkin bir politika olduğunu söyledi. Genel Sekreter Şerif Camcı da “yoksullaştır”, “yardım et” ve “kendine bağımlı kıl” konsepti üzerinde gelişen politikalara ilişkin “Sosyal Tutum Belgesi” hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Belediye İş Sendikası Başkanı Vezir Perişan da yoksullukla mücadele toplu iş sözleşmesine bir madde koymayı düşündüklerini bildirdi.
Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda Sarmaşık Derneği genel üye toplantısı yapıldı. Derneğin Genel Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir açış konuşmasında insan onurunu rencide eden yoksulluğun ortadan kaldırılması için bu işe soyunduklarını belirterek, “Kentin, ülkenin ekonomik ve sosyal olanaklarından faydalanmak bir insan hakkıdır. Faydalanamamak da bir insan hakkı ihlalidir” dedi. Diyarbakır’daki yoksulluğun insan onuruna dokunur boyutuna ulaştığını ancak Belediye Başkanlığı döneminde daha açık olarak gördüğünü belirten Baydemir, 1920’li dönemden sonraki sosyo ekonomik grafiklere bakıldığında yoksulluğun bir politika olarak kente ve bölgeye dayatıldığının görüldüğünü söyledi. Baydemir, “Bu politika en çirkin politikaların başında geliyor” dedi. Baydemir, 2002-2007 yılı verilerine bakıldığında hem kamu yatırımlarında hem kamu teşviklerinde ve bunların dağılımında bakıldığında bunun açık olarak görüldüğünü bildirdi.
http://sarmasik.org//images/stories/uyetop_osman.jpg
Kentin tüm dinamiklerini aynı çatı altında buluşturmayı başardıklarını belirten Baydemir, “Kent yoksulluk haritasını çıkararak işe başladık. Şu anda kentimizde nasıl bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu bilimsel bir veri ışığında bilebiliyoruz” dedi. Sanayi istihdamının kentte çok olmadığını, işletmelerin çok olmadığını belirten Baydemir, şöyle konuştu:
“Ama var olan işletmelere de kalifiye eleman bulmakta güçlük çekiyoruz. Derneğimiz tam da bu noktada kalifiye eleman yetiştirmede bir rol üstlendi. Doğalgaz Mesleki Eğitim Projemiz başladı. Yine toplumun en dezavantajlı kesimi olan çocuklarla ilgili olarak Eğitim Destek Projesi için kollarını sıvadı. Ve nihayet Gıda Bankası oluşturuldu. Türkiye’de sık sık tanık olduğumuz ve insan onurunu rencide eden tarzda bir yardım dağıtım yerine, hiçbir insanı miskal-i zerre kadar rencide etmeden derneğimizin yardım eli uzatıldı.”
Sarmaşık Derneği’nin Diyarbakır’da ve Diyarbakır dışında bir farkındalık yarattığına işaret eden Baydemir, emeği geçenlere teşekkür etti.
Demirtaş: Sistem yoksula ihtiyaç duyuyor
Derneğin üyesi DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş da yoksulluğun sistematik bir politika olduğuna şüphesi olmadığını söyledi. Kapitalist toplumların aynı zamanda yoksullara ihtiyaç duyduğunu belirten Demirtaş, özetle şöyle konuştu:
“Kapitalist toplumlarda toplumun tümünün eşit veya eşite yakın seviyede olması düşünülemez. Dolayısıyla refah toplumlarda bile toplumun ekonomik durumunun çok yüksek olduğu, kişi başına düşen gelirin çok yüksek olduğu ülkelerde; eğer o ülke vatandaşlarından oluşan yoksul bir kesim yoksa dışarıdan işçi alımı, dışarıdan göçmen alımı yoluyla bu tabaka mutlaka oluşturuluyor. Çünkü toplumda herkes inşaat işçiliği yapamaz, herkese tuvaletleri temizleyemez, herkes yoksulların yapabileceği işi yapamaz. Ama o işlerin de yapılması lazım. Onun için böylesi bir kesimi sürekli canlı tutmak, en azından üst kesimlere hitap edilebilir düzeyde tutmak kapitalizmin bir politikasının gereğidir. Bu Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca çok daha çirkin bir şekilde uygulandı. Yani kapitalist politikalarla birlikte etnik olarak Kürtler bu kesimi oluştursun diye sürekli olarak bu bölgede daha ağır bir şekilde uygulamışlar. Türkiye’de özellikle ağırlıklı olarak Kürtlerin bu yoksul kesimi oluşturması ve alt sınıf dediğimiz grubu üst kesime hizmet vermesi konusunda bir devlet politikasıyla birlikte kapitalist sistemin politikası entegre olarak uygulana gelmiştir.”
http://sarmasik.org//images/stories/uyetop_selhattin.jpg
Hem devlet politikası hem de kapitalist sistemin politikası gereği olan yoksullaştırmanın ağırlıklı olarak Kürtlere uygulandığını belirten Demirtaş, Kürtlerin bu yolla onursuzlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Demirtaş, bu nedenle yoksullaştırmaya karşı yürütülen mücadelede de bu tespitlerin dikkate alınması gerektiğini bildirdi.
Tutum Belgesi
Daha sonra Dernek Genel Sekreteri Şerif Camcı kurumsal çalışmalar sırasında aldıkları olumlu tepkileri, yaptıkları bilimsel çalışmaları anlattı. Diyarbakır Kent Yoksulluk Haritası, Doğalgaz Mesleki Eğitim Projesi, Çocuk Eğitim Destek Projesi, Kadına Yönelik Proje hazırlığı ile Sarmaşık Gıda Bankası konusundaki çalışmaları anlatan Camcı, son olarak bir yıla yayılacak olan Sarmaşık Derneği Tanıtım ve Dayanışma kampanyasının temel parametreleri hakkında üyelere bilgi verdi. Camcı, Türkiye’de yoksulluğun kullanıldığını belirterek, buna ilişkin bir “Sosyal Tutum Belgesi” üzerinde çalıştıklarını söyledi. Camcı, uygulanan konseptin “yoksullaştır”, “yardım et” ve “kendine bağımlı kıl” ekseninde yürütüldüğüne dikkat çekti.
Genel Sayman Mehmet Işıktaş mali raporu sunarken, yönetim kurulu üyesi Zeynep Demir Akçer üyelerinden ve proje ortaklarından beklentileri anlattı.
Toplu iş sözleşmesine yoksullukla mücadele
Daha sonra üyeler ve proje ortakları kendi görüş ve önerilerini anlatırken Tes İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Ali Öncü, 1400 üyeleri ile yoksulluğun paylaşılması konusunda görüşme yaptıklarını söyledi. Yoksullukla mücadelenin beraberinde birçok negatif durumla mücadele anlamına geldiğini belirten Belediye İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan da üyeleriyle yaptıkları görüşmeden sonra toplu iş sözleşmesine her bir üyenin ayda 10 YTL’yi yoksullukla mücadele ayırmak için bir madde eklemeyi düşündüklerini söyledi. Söz alan diğer dernek üyeleri de bundan sonra daha aktif çalışmalara katılacakları yönünde görüş açıkladılar.
Kasım 2007 tarihinde dernek yönetim kurulumuz, Genel Başkan Yardımcımız sayın Dr. Mehmet Selim Ölçer başkanlığında il valimiz sayın Hüseyin Avni Mutlu’yu makamında ziyaret etti.
Ziyarette sayın Vali’ye derneğimizi tanıtan bir dosya sunularak çalışmalarımız hakkında bilgi verildi. Derneğimizin faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirten il valimiz sayın Hüseyin Avni Mutlu, yürütmekte olduğunuz çalışmaların aslında devlet kurumlarının işi olduğunu, bunun bir sivil toplum örgütü tarafından yapılmasının takdir edilmesi gereken bir çalışma olduğunu belirtti.
Uygulamasına 5 aydır başlamış olduğumuz Gıda Bankası Projesi’nden oldukça etkilenen sayın valimiz en kısa zamanda Srmaşık Gıda Bankası’nı ziyaret etmek istediğini dile getirdi.
http://sarmasik.org//images/stories/valilik_ziyaret.jpg
Baydemir: Mutlaka yapılacak bir şey var http://sarmasik.org//images/M_images/pdf_button.png (http://sarmasik.org//index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=48) http://sarmasik.org//images/M_images/printButton.png (http://sarmasik.org//index2.php?option=com_content&task=view&id=48&pop=1&page=0&Itemid=1) http://sarmasik.org//images/M_images/emailButton.png (http://sarmasik.org//index2.php?option=com_content&task=emailform&id=48&itemid=1) http://sarmasik.org//images/stories/yoksulluk_s.jpgDernek Başkanımız Sn. Osman Baydemir'in Dernekler Genel Müdürlüğü Yayın Organına Yaptığı Röportaj
STK kökenli bir yerel yönetici ve halen de Sarmaşık Derneği Genel Başkanı olarak Diyarbakır’ daki STK’ların düzeyleri hakkındaki genel düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Bilindiği gibi çağdaş demokrasinin gelişkinliğinin önemli bir ölçütü sivil toplum örgütlenmesinin ne derece gelişkin olduğu ile ilgilidir. Kentimiz Diyarbakır gerek tarihsel, siyasal, kültürel geçmişi, gerekse de yakın geçmişimizde yaşadığımız toplumsal olaylar nedeniyle sivil toplum refleksi ve örgütlemesi açısından oldukça önemli ve özgün bir konumdadır.
Bu kentin tarihsel olarak yaşadığı dramatik olaylar toplumu bilinçlenmeye ve örgütlenmeye sevk etmiş, bunun sonucu olarak da mevcut durumda kentimizde yaşamın hemen hemen tüm alanlarında örgütlü ve oldukça etkili sivil toplum örgütlerinin doğmasını koşullamıştır. Yaptıkları çalışmalarla uluslar arası düzeyde de tanınan kentimizin sivil toplum örgütlerinin Türkiye demokrasisi için bir zenginlik ve kazanım olduğunu düşünüyorum. Kentimizde sivil toplumun gelişmesinin önünde siyasi, ekonomik ve insani kaynak anlamında önemli sorunlar olmakla birlikte, ülkenin diğer şehirleri ile karşılaştırıldığında sivil toplum hareketliliği açısından son derece iyi durumda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.
Sivil toplum geliştikçe de hem demokratikleşme hem de sosyo-ekonomik kalkınma anlamında mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum.
Genel Başkanlığını da yürüttüğünüz SARMAŞIK Derneği hakkında bilgi verebilir misiniz?
http://sarmasik.org//images/stories/35.jpgKentimizde oldukça ciddi sosyal problemler var. Özellikle zorunlu göç politikaları sonucu yüz binlerce insan Diyarbakır’a deyim yerindeyse “yığılmış”, kentin kenar semtlerinde yaşam mücadelesi vermeye çalışmaktadır. Yüz binlerce kent sakini işsizlik, yoksulluk ve açlık ile boğuşmakta, bu durumdan da en çok kadın ve çocuklar etkilenmektedir. SARMAÞIK’ı kentin başta yoksulluk, işsizlik ve açlık olmak üzere yaşadığı çok boyutlu sosyo-ekonomik sorunlarına dikkat çekmek, çözüm konusunda kentin değişik bileşenleri ile güç birliği yaparak ortak çalışmalar yapmak ve kamuoyu oluşturmak, acil durumlara imkânlar ölçütünde müdahale etmek ve en önemlisi de yaşanan sosyo-ekonomik sorunların çözüm gücünü elinde bulunduran idari ve yönetsel mekanizmaları harekete geçirmek için kurulmuş bir sivil toplum örgütü olarak tanımlayabiliriz.
Kentteki birçok sosyal sorunun temel sebebi olan yoksulluk katlanılabilir olma sınırının ötesini çoktan aşmış, toplumu bir sosyal patlamanın eşiğine götürecek kadar derin bir hal almıştır. Başta yoksulluk olmak üzere sosyo-ekonomik sorunlarla mücadele ederken birde
SARMAÞIK ne zaman, kimlerle kuruldu ve neden yoksullukla mücadele?
http://sarmasik.org//images/stories/sarmasik_dernegi01.jpgSon on beş yıl içerisinde yaşanan zorunlu göç ve ekonomik geri kalmışlığın toplum üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerini araştırıp raporlamak, kamuoyu oluşturmak ve özellikle de dezavantajlı grupların (işsizler, kadınlar, çocuklar, engelliler) durumlarını iyileştirebilecek projeler uygulamak amacıyla Nisan-2006’da sivil toplum örgütleri, işadamları dernekleri, meslek örgütleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin aralarında bulunduğu 32 kurucu üyenin başvurusuyla SARMAÞIK derneğimiz kuruldu. Projenin ana fikri Kent Konseyimizdeki tartışmalarda ortaya çıkmıştı. Yine, Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz periyodik halk toplantılarında ve halk ile yaptığımız değişik buluşmalarda işsizlik ve yoksulluğun kent sakinlerini derinden etkileyen sorunlar olduğunu daha yakından görme ve inceleme imkânımız oldu.
Kurucu üyeler olarak yoksullukla mücadelenin zorluklarını ve küresel bir sorun ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemize rağmen bu alanda “mutlaka yapılacak bir şeyler vardır” düşüncesiyle bir araya gelmeye karar verdik. Bizler bu soruna gereken ilgi ve önem verilmezse ileride daha ciddi ve telafisi mümkün olmayacak sorunların meydana gelebileceğini öngörerek harekete geçtik. Ýnsan onurunu zedeleyen bu sorunun üzerine ciddiyet ve kararlılıkla gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve herkesi bu konuda çaba içerisinde olmaya çağırıyoruz.
SARMAŞIK Derneğinin yürüttüğü faaliyetler nelerdir?
Derneğimiz öncelikle kentimizdeki yoksulluk düzeyini tespit etmek amacıyla uzmanlar eşliğinde sosyo-ekonomik bir alan araştırması yapmanın önemli bir boşluğu dolduracağı düşüncesinden hareketle Kent Yoksulluk Haritası çalışmasını başlattı. Yerel Gündem–21, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kayapınar Belediyesi ile birlikte yürütülen çalışmanın önemli bir bölümü tamamlandı. 4 mahallede yürütülen bu çalışma ile 6000 hane üzerinden yaklaşık 40 bin kişi ile görüşme sağlandı. Kentimizin sosyo-ekonomik durumunu gözler önüne serebilmesi itibariyle bu çalışma ilgili her kurumun yararlanabileceğini, yapacakları çalışmalara veri ve zemin sunacak mahiyettedir. Çalışma bir Kent Veri Bankası niteliğini taşımaktadır. Bu çalışmanın detaylı verileri ve sosyal politikalar açısından düşündürdüklerini Haziran 2007’de yapacağımız bir konferansla kamuoyu ile paylaşacağız.
SARMAÞIK da çalışmalarını yürütürken bu araştırmanın verilerine dayanacaktır. Bu araştırmaya dayanan bir proje olarak SARMAÞIK GIDA BANKASI 15 Mayıs 2007 tarihinde yoksul yurttaşlarımızın hizmetine açıldı. Önümüzdeki dönemde bu araştırmaya dayalı olarak bir dizi somut proje gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Gıda Bankası nedir, nasıl bir sistem dâhilinde çalışıyor, kimler yararlanabiliyor?
http://sarmasik.org//images/stories/sarmasik_gida_bankasi01.jpgGıda Bankası, SARMAÞIK Derneğimiz bünyesinde 43 kurumun ortaklığı, katkısı ve işbirliği ile oluşturulan ve temel gıda maddelerini karşılamakta güçlük çeken yoksul vatandaşlarımıza adil ve çağdaş yöntemlerle yardım etmeyi hedefleyen yerel bir projedir. Kent Yoksulluk Haritası araştırmasında elde ettiğimiz veriler ışığında, en yoksul aileler yerinde ve de kapsamlı bir inceleme sonucunda tespit edilerek Gıda Bankası yardım çerçevesine dâhil edildi. Kendilerine her ay düzenli bir şekilde yardım edilecek. Bunun dışında yoksul yurttaşlarımızın şahsi başvuruları da alınarak durumu Gıda Bankası’ndan yararlanma kriterlerine uygun olanlara da yardımda bulunulacak. Gıda Bankasından yoksul olmaları koşulu ile yaşlılar, özürlüler, terkedilmiş-eşi vefat etmiş çocuklu kadınlar, sürekli tedavi gerektiren hastalar, işsiz ve çalışamayacak durumda olanlar ile muhtaç aileler faydalanabileceklerdir.
Derneğinizin bundan sonraki projeleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Daha önce de ifade edildiği gibi, yürüteceğimiz çalışmalar ile üreteceğimiz tüm projeler 4 mahallede yaptığımız Kent Yoksulluk Haritası çalışması üzerine oturtulacaktır. Bu kapsamda gönüllülerden oluşan proje birimimizin çalışmaları devam etmektedir. Özürlü ve sürekli hastalığı bulunan yoksul yurttaşlarımıza yönelik bir proje başvurumuz Avrupa Birliği’ne iletildi. Değerlendirme sonucunu bekliyoruz. Doğal Gaz Kalifiye Eleman Yetiştirme Kursu projemizin fizibilite aşamasındaki hazırlıkları devam ediyor. Bu proje ile 400 yoksul yurttaşımızı doğalgaz alanında eğitimden geçirerek kalifiye işgücü oluşturmayı ve istihdam yaratmayı hedefliyoruz.
STK’ların gelişimi için neler yapılmalı?
Sivil toplum örgütleri çağdaş-demokratik ülkelerin kamu vicdanıdır. En sağlıklı tepkilerin, eleştirilerin ve de taleplerin yükseldiği zeminlerdir. Bunun yanı sıra, bir toplumun kendini yönetmesi ve sorunlarına çözüm bulması için temel kurumsal elemanlar arasındadır. Bu fikirden hareketle, başta devlet kurumları olmak üzere tüm toplumsal kesimler STK’ların daha verimli ve rahat üretim yapmalarını sağlamak için destekleyici ve teşvik edici olmalıdır. Sivil toplumun önünün açılması için sivil toplumdan korkulmaması, aksine, merkeziyetçi, bürokratik ve halktan uzak olan zihniyetlerin değişmesi; sivil toplum çalışmaları önündeki yasal, idari ve pratik engellerin aşılması için acil düzenlemelerin yapılması gerekiyor. n çok amaç önüne koyan SARMAŞIK çalışmalarını “sürdürülebilir kalkınma” perspektifi ile çerçevelendirmiştir. Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde “yoksullukla mücadele” Birleşmiş Milletlerin Binyıl (Milenyum) temel hedeflerinden biri olarak bize ilham kaynağı olmuştur.
http://sarmasik.org//index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=1
Geçen yılda yemek alan bir nenenin fotosunu koyup para topluyordu şerefsizler. PKK nece finanse ediliyor? Bir bulabilsek ah....
BoRaN
08-04-2008, 01:16 PM
Baydemir denilen belediye başkanıda maaşından 100 tl verecekmiş her ay..:S Kimin parasını kime veriyon şerefsiz...adi Yahu adamlarda hiç utanma yok...Köpek bile bazı şeylere içerlenir...Buadamlar o hayvan kadar bile olamıyorlar:evil: Sahtekar köpekler!bu şerefsizlerin bütün sitelerinde aynı haber 1 binbaşı ve 16 özel tim görevlisini şehit etmişler!!! Hoşşşttttt Köpek sürüleri O özel tim sizin ananızın hatırını bir soracakki zamanı geldiğinde hhepiniz bi ada arayacaksınız kaçmaya...
sinirlendim yaw...
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.