View Full Version : turkcheye ne dersiniz?
ozbek
12-27-2001, 04:37 PM
burdakilerin cogu turkce biliormuslar. nereden?
hayrush
12-27-2001, 07:25 PM
o gunler tarih oldu simdi hatirlamaya hic gerek yok
tarih kiap ve beyinlarda kalsa cok iyi olacak
YASHATAN
01-06-2002, 01:08 PM
Niye olmasin ki? Cok yaxshi.. herkez türkce konushiyor.. >hayr ola!
turkiyeden
03-06-2004, 01:47 PM
evet artik herkes turkce konusuyor
Temur
03-20-2004, 02:46 AM
Turkceye ne mi derim... yaxshi,guzel derim ana dilim. :D
Oguzhan54
04-02-2004, 03:13 PM
Turkce dunya dili olarak sayilabilir...
250 milyon insandan fazla Turk dilini konusmaktadir. Bu oz dilleri'dir, yani Fransizlarin, Ispanyollarin veya Ingilizlerin gibi orayi burayi kolonize etmeden!
MUHLIS
04-03-2004, 12:22 PM
Turkchaya ne deyirim?
Turkcha - bu buzulmish O'zbekcha :D
Temur
04-04-2004, 03:02 PM
Muhlis cok hos cevap hehehe turkce bozulmush ozbekce demek heheh :D cok guldum valla guzel yorum!
unseen
04-06-2004, 09:17 PM
evet dogru..turkce bozulmus ozbekce. :D
muslim girl
04-06-2004, 11:22 PM
Turkceyi bozulmus ozbekce demek hata. oyleyse kazakca, kirgizceyede bozulmus ozbekchemi dersiniz? Diller tarihini bilmek lazim. ;)
Turkceye gelirsek onu gercekle cok ozbekler biliyor. Buna sebep turklerin kendisidir. Liselerde, universitelerde, kurslarda ogrettiler bizlere, vesselam.Cok sevap islediler, vallahi. Bunun hic kotu yeri yok.
Mirzabek
04-07-2004, 09:57 AM
evet yine bashladi bashka konushacak bir shey yok mu be
ayni durum iki sen once olmushtu... oan ve anti turkistler toplandi...
ulan oyle bir savash hich gormedim... muahahah
ama genede heppinizin fikriniz kotu olsa bile kendinizde kalir... zaman gelir pishman duyarsiniz... iyi olsa genede sizde kalir ama arti olarak, belki ileride meyvelerini alirsiniz...
ne duygusal konushtum yaw... :lol:
omadla
Administrator
04-07-2004, 04:19 PM
Turkchaya ne deyirim?
Turkcha - bu buzulmish O'zbekcha :D
evet dogru
turkche bozulmus ozbekche
ve Turkler bozulmus Ozbekler :)
evet dogru
Amma matraksınız, arkadaşlar :D
Türk kelimesi Özbekten çok daha eski bir kelimedir, ve zaten Özbekler "Türkiy" olduklarını kabul ediyorlar.
Bu durumda Türkler, Özbeklerin ataları sayılırlar...
Oldu mu şimdi :)
G'aribiy
04-09-2004, 07:42 AM
Amma matraksınız, arkadaşlar :D
Türk kelimesi Özbekten çok daha eski bir kelimedir, ve zaten Özbekler "Türkiy" olduklarını kabul ediyorlar.
Bu durumda Türkler, Özbeklerin ataları sayılırlar...
Oldu mu şimdi :)(kusura bakma Turkchani "buzib" gapiraman" :lol: ).
Biz burda bugungi "Turk" va "O'zbek" dilleri hakida konushiyoruz. Evet, "Turk" adi "O'zbek" adidan daha eski. Sonra, O'zbekler "turk o'lduklarini kabul etmiyorlar" O'zbekler hamisha Turk oland bir millet, ne olsunki 100 once adi deyishimish......
(kusura bakma Turkchani "buzib" gapiraman" :lol: ).
Biz burda bugungi "Turk" va "O'zbek" dilleri hakida konushiyoruz. Evet, "Turk" adi "O'zbek" adidan daha eski. Sonra, O'zbekler "turk o'lduklarini kabul etmiyorlar" O'zbekler hamisha Turk oland bir millet, ne olsunki 100 once adi deyishimish......
Eee.. oshina, yaxshilab o'qimisizmi?
Men o'zim ham "Özbekler Türki olduklarını ediyorlar" deganman.
Omadla...
PAX turkiye li turklerin atalari orta asyadaki turklerdir biz anadoluya orta asya dan geldik bunu unutma ve baska turk toplumlarina en iyi turk biziz havasida artislik yapma hepimiz biriz hepimiz turkuz onlar ozbek uygur veya azeri turk u olabilirler kendilerine ozbek turku diyebilirler cunku bozulmamis karismamis bir Irk lar biz ise anadoluda fazlasi ile karistigimizdan sadece Turk diye biliyoruz kendimize.
Orhan
05-18-2004, 03:35 PM
ben zaten butun bunlari yazdim okusaydin
PAX turkiye li turklerin atalari orta asyadaki turklerdir.
Doğrudur. Farklı bir şey mi söyledik, koçum? Fakat, Özbekler (eski kadim) Türklerin atası olamaz, çünkü zaten tarih sahnesine daha sonradan çıktılar.
biz anadoluya orta asya dan geldik bunu unutma ve baska turk toplumlarina en iyi turk biziz havasida artislik yapma
Daha ne yazdığımı doğru dürüst anlamadan asıl sen artistlik yapma, aslanım. Bir de ben türkleri "en iyi Türk biziz" (yani sizsiniz) havasında bir şey neden söyleyeyim ki? Zaten ben Özbeğim, elhamdülillah.... deeermişim :) ...
hepimiz biriz hepimiz turkuz onlar ozbek uygur veya azeri turk u olabilirler kendilerine ozbek turku diyebilirler cunku bozulmamis karismamis bir Irk lar biz ise anadoluda fazlasi ile karistigimizdan sadece Turk diye biliyoruz kendimize.
Keşke böyle körü körüne atlamasak, saldırmasak diyorum...
Tangriberdi
06-01-2004, 01:38 AM
Ah gu'zel kardeshlerim Turkiye Cumhuriyetinin kurulush safhasindaki bir nice yanlishin bugu'n nelere yol achtig'ini go'rmemek ve bunu go'ru'p gu'lmemek elde deg'il.
Anadoluda yeni Tu'rk devleti kurulurken meclisimizde devletin adinin ne olacag'ina dair ateshli tartishmalar gechirilmish idi.
Bu tartishmalarda yeni devletin adinin Yeni Osmanli, Og'uzeli, Tu'rkmeniye, Tu'rkmeneli, Tu'rkmenistan, Tu'rkeli, Turkiye adlarindan hangisi olacaginin tartishildig'ini hatirlatmak isterim.
Fakat, Selchuklular devrinden beri Anadoluya `Turchia` diyen Avrupalilardan ilham alip, Anadoluda yalniz Og'uz/Tu'rkmen Tu'rklerin deg'il, Tatar, Nogay, az da olsa Uygur, Kazak, Kirgiz ve O'zbek' in yashadigi da du'shu'nu'lende devlete daha umumi bir ad verilmesi uygun go'ru'ldu'. Bo'yle olursa hem o zaman bag'imsiz ve erkin kalan tek Tu'rki cemiyetin ko'klerine isharet edilecek hem devletin yalniz Anadolu Tu'rklerine aid olmadig'i go'rsetilecek hem de Rus ve Chin ishgali altinda olan Tu'rki halklara burasi da sizin yurdunuz gelin deyilerek u'lkede Tu'rklerin sayisi artirilacak idi-o zaman u'lkede Rum nu'fusunun ne denli chok oldug'u nu animsatirim. (Mubadeleden o'nce).
Ayrica o zamanlarda Rusya henuz kendi ich mes'eleleri ilen ug'rashmakda ve Tu'rki halklarin birlik ve dirlig'ine el su'rmemekde idi.
1923u'ncu' yildan sonra milliyetler siyaseti devreye girdi. Ve Tu'rkistan halkini Tu'rk halkini do'rt ayri devlete bo'lu'p do'rt ayri halk yarattilar.
Ondan sonra Tu'rk sozu Tu'rkiyelileri kastetmek ichin ishletildi ve kullanildi.
Yine bu devirlerde Tu'rkoloji chalishmalari o'zellik ilen Rus, Macar, ve Ingiliz bilimadamlari tarafindan yu'ru'tu'lu'r idi. Rus bilim adamlari ve Ingiliz bilimadamlari siyaseten Tu'rki dillerde o'yle bir ayrim olmamasina rag'men Tu'rk so'zu'nu' Turkish: a citizen of the republic of Turkey ve Turkic: Azerbaijani and Central Asian peoples who resembling Turks olarak ikiye ayirdi.
Kommunizmin o'g'retileri bunu berkitdi. Ve bugu'n ishte bo'yle kavram kargashalari yashamakdayiz.
Tu'rk umumi bir addir.
Anadoluda yashayan Tu'rkler, Irakdaki Azerbaycandaki ve Suriye ve Tu'rkmenistandaki Tu'rkler gibi Turkmendir
O'zbekistanda yashayan Tu'rkler O'zbekdir.
Ama hepi Turkdur.
Bugu'n Tu'rkiye Tu'rklerinin chog'u Orta Asya Tu'rklerini bizden tu'remishler diye du'shu'nu'rler ama bilmezler ki kendileri Orta Asya Tu'rklerinden -bundan kasd eski Tu'rklerdir-tu'remishlerdir.
Ishde bu'tu'n mes'ele budur.
Tangriberdi
06-01-2004, 02:02 AM
Gelelim Tu'rkcheye ne dedig'ime:
Tu'rkiye Tu'rkchesi Tu'rk dilleri arasinda en yaman durumda olanidir. Bashda en chok Arap ve Fars etkisinde kalan Tu'rk dilidir.-Dili aritma chabalari Tu'rkiyeTu'rkchesini bu durumdan az da olsa kutarmishdir.
Gramatik olarak Tu'rk dillerinde gorulen birchok unsuru yitirmishdir. Dig'er Tu'rk dillerinden ayriligi ve uzaklig'i sebebi ilen so'zlerin man'alari en chok bu Turk lehchesinde deghishmishdir.
Bu man'a deghishikleri bashkaca bir chok Turkche so'zu'n dilden yoghalmasina yol achmishdir.
Mesela: Birini yok iken metihlemek, meth etmek man'asinda o'vmek yashar iken o kishi var iken yanimizda iken metihlemek man'asinda alkamak so'zu' yitmish fakat alkish so'zu' kalmishdir.
Erinmek, Yumak, Su'smek, Tapmak, Dirishmek, Tekshirmek, Go'ymek, Go'yu'nmek,Yasamak, Talamak gibi nice so'z yitmishdir.
Mersi, Akkredite, Prezantasyon, Kredibilite, Portmanto, Blok, Sosyete, Palavra, Pardon, refu'ze etmek g'b' chog'u fransizca olmak u'zere bir nice Avrupai so'z dile u'shu'shmushdur.
Bu durumu ile Tu'rkiye Tu'rkchesi acinasi bir haldedir.
Yazik Gunah!!!
Orhan
06-01-2004, 11:02 PM
merhaba tangriberdi kardes
butun yazdiklarina katiliyorum hepsi dogrudur :D
hoscakal orhan tuluhan
pinar2006
08-21-2004, 02:41 PM
Tangriberdi
cok güzel yazmissin ..ellerine saglik
Napster
08-23-2004, 11:00 AM
Selamünaleyküm kardeşler!
Ya ben bır türlü anlayamıyorum...Niye aramızdan bazılarımız gerçekleri görmezlikten geliyor ki...? Yani isterseniz kendiniz şu siteyi ziyaret edin de gercek tarihimizi bilmiş olalım... ÖZBEKTÜRKLERİ (http://www.ozbekturkleri.narod.ru/)
Bence şimdi asıl meselemiz bu millet tartışması değildir...Yoksa yanılıyor muyum?!
Dünyada tartışılacak daha çok olaylar olmaktadır...
Nasıl olsa sonuçta hepimiz müslümanız, ve vefat ettiğimiz zaman bize hangi milletten olduğumuzu sormazlar bence...
Allah'a emanet olunuz...
black_cat
09-17-2004, 04:25 AM
Haklisin arkadash ama her muslumanim diyen musluman olmuyor maalesef...kime inanicagini shashiriyor insan, mesela suudi araplar bize ne kadar sadiklar sence? adamlar turkce adli turkleri Mekkeye koymuyorlarmish...
burdakilerin cogu turkce biliormuslar. nereden?
Türkse zaten bilir özbekse de TVden bile öğrenir bunun için thread açılır mı ayol
Torcoman
08-27-2005, 09:53 AM
evet dogru
sende son kullanma tarihi geçmiş insan
Basat
10-22-2006, 03:00 PM
Erinmek, Yumak, Su'smek, Tapmak, Dirishmek, Tekshirmek, Go'ymek, Go'yu'nmek,Yasamak, Talamak
bir yozgatli olarak bu sozlerden bazilarinin anlamlarini biliyorum.
erinmek;usenmek,yumak;yikamak,susmek;boynuzlamak.. . goyunmek'i de koyde isittim ama anlamini bilmiyorum.
anadolu konusulan dil daha saf ve duru bir Turkce'ydi.ama egitim dili olarak elbette daha zengin ve yazkki daha bozulmus olan istanbul turkce'si secildi.bu dil basin ile yayildi.
bana sorarsaniz turkce'ye bozulmus ozbekce demek dogru olmaz, turkce hala buyuk unlu uyumunu koruyorken ozbekce yitirmistir, bence daha buyuk bir bozulmadir.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.